Alziza
Hát tényleg nem vagytok könnyű esetek
!
Nálaunk sincs nagy húsmánia,a férjem pl jobban kedveli a tésztákat,sőt a főzelékeket is
.Azt hiszem,mindeannyian besokalltunk az otthoni koszttól.Ha hazamegyünk,tuti hogy vagy pörkölt,rántotthús vagy ilyesmi van
.Na persze imádom is anyum főztjét
.És néha azért hiányzik a hús is...
Ja,igen ,ismerős a dolog,enni...csupán időpazarlás
!
Akkor az "ünnepi" recept:
Tejfölös sült csirke:
Hozzávalók
1 egész csirke, vagy 2-3 db csirkemell/csirkecomb
2-3 pohár tejföl(20 %-os)
vöröshagyma vagy póréhagyma
kb 15 dkg liszt
2-3 kiskanál pirospaprika
kevés őrölt bors
kevés só
kb. 1/2 ráma
1/2 dl fehérbor(kihagyható
)
15-20 dkg reszelt sajt
A lisztből,pirospaprikából,borsból és sóból keveréket kell készíteni.
Nomrál méretű tepsit a rámával kivajazunk. A húst besózzuk, majd beleforgatjuk a liszt ,paprika stb keverékbe.
A tepsibe kerülnek a következő sorrendben: hagymakarikák, hús,hagymakarikák,reszelt sajt,maradék liszt-keverék,tetejét befedni tejföllel.
Alufóliával letakarva kb. 90 percig kell párolni, majd a fóliát levéve még kb fél órát sütni.
Isteni finom,gyorsan össze lehet dobni és mehet a sütőbe
.
Szoktam olyat is csinálni,hogy jénaiba karikázok krumplit,jó sokat.Megy bele husi(ezt általában csirke szárnyból és alsócombból csinálom,de mehet mell is),tetejére brokkoli,kelbimbó, esetleg zöldborsó, öntök alá egy kis olajat.Lefóliázom és benyomom a tepsibe.Néha meglocsolom az olajjal,hogy a zöldségek és a hús ne száradjon ki.Ez is max 1 óra alatt megsül,attól függően,milyen hússal csinálom.Érdekes módon a kelbimbó inkább édeskés lesz és nagyon fini,nem keserű.
Egy kolléganőm olyan tepsiskrumplit szokott csinálni köretnek,hogy bevajazza a tepsit(jó nagyot,laposat),megszórja marojannával és arra fekteti vagy a fél brugonyákat(ha kicsik),vagy a krumplikarikákat.Be is sózza egy kicsit és fóliával letakarja.Ha megpuhultak,akkor egy kicsit fólia nélkül lehet sütni,nagyon finom köret.
Aztán nem tudom,mennyire szeretitek az aprólékot.Tesóm (szakács
) találmánya: baconbe göngyölt csirkemáj.Csirkemájat kettévágsz(ha kicsik,akkor maradhat egybe).Szeletelt baconszalonna darabba göngyölöd és hirtelen serpenyőben kisütöd.Annyira finom íze lesz a májnak a bacontől,hogy nagyon
:
Uez kivitelezhető csirkemellel.A mellet apró darabokra vágod(olyan hüvelykujjnyi) és betekered baconbe.Ezt is hirtelen lehet sütni serpenyőben,nagyon hamar elkészül.Ehhez szoktam csinálni sajtmártást egyszerűen:besamelbe rakok reszelt sajtot,nagyon feldobja
.
Aztán nem tudom,szoktatok-e rántott husit néha enni.Férjem igazából úgy szereti,ha nagyritkán csinálok,hogy szezámmagot teszek a bundába,mert nagyon feldobja az íze,mégsem olyan,mint egy sima rántott husi
.
Aztán szoktunk csinálni bundás csirkét.Tk tócsitésztát kell csinálni,kicsit sűrűbbet,hogy megálljon a husin.Csirkemellet kicsit kiklopfolod ,besózod és beleforgtod a tésztába és serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütöd.Ehhez általában salátakörtetet csinálunk,mert a köretrészt tk benne van a bundában
!Mindenféle zöldség mehet hozzá és joghurtöntettel isteni(joghurt,bosr,só,foghagyma).
Hirtelen ennyi jutott eszembe
.
Majd ha még van valami,akkor megírom
!De éhes lettem...