Sziasztok,
Tegnap nem tudtam írni mert dolgoztam ezerrel...No meg TB jogszabályokat böngesztem, de erről majd később.
Diti,
Gratulálok a Lányodhoz!Olyan érdekes lehetett látni most már, hogy ilyen nagy!Képeket tedd fel mihamarabb!
Meleg: tényleg állati ez a kánikula...Semmi okosat nem lehet csinálni, így 8 hónaposan. Elhatározom mindig, hogy ide-oda megyünk, intézgetjük a dolgokat, persze aztán nem megy semmi, csak hazamegyünk, nem mintha az jobb lenne. Remélem 20-val fordul az idő.
Kaja: hát, úgy fest le kell mondani a normális kajálásról, sokszor kicsiket bírok én is csak enni. Azt viszont muszáj, különben a gyomorsavam egyből a torkomban van (bár lehet, hogy nem kellene kávéznom...de mindenről azért nem mondhatok le!!!A cigi épp elég nehéz volt).
Nekem is folyton az az érzésem, hogy előbb fog jönni a baba, mondjuk egy 2-3 héttel...én annyira nem is bánnám.
Lassan minden megvettünk a babának, amit kell (tegnap a kiságyat is, hurrá!!!), most már el kellen kezdenem magamnak vásárolni. Mondjátok már meg, hogy Tena hálos bugyit tényleg a gyógyszertárban lehet kapni? Nem merem megkérdezni, olyan ciki...Dilemmázok a Tena betéten is...
Még két dolog van amiben nem tudok dönteni, a mellszívó és a légzésfigyelő/babaőrző. Mindkettőnek ugye meglehetősen borsos az ára és lehet, hogy nem is kell.
Batkamanó,
Szerintem a kisruhákat nem kell kifőzni, sőt némelyiknek kifejezetten rosszat tesz, ha kifőzöd. A 60 fok+vasalás abszolút elég a fertőtlenítéshez (no meg gondold el, ha majd meglesz a baba, akkor is lesz időd mindent kifőzni? Tapasztalataim szerint a fiatal anyukák egy idő után a vasalásról is lemondanak a fáradtság miatt...)
És végül: GYED.
Hát, a felmerült kérdésekre szinte semmi pozitív válaszom nincs.
Laura,
A két éven belüli 180 napos jövedelem a GYED-re való jogosultsághoz kell, sajnos a GYED alapját nem ezalapján állapítják meg.
A GYED alapja az igénylést megelőző naptári évben megszerzett jövedelem 70%-a, maximum bruttó 83 ezer forint (2003-ban). Ezt úgy számolják, hogy kiszámolnak egy napi átlagjövedelmet, azt felszorozzák az adott hónap naptári napjainak számával, veszik a 70%-át és akkor ez a bruttó. Ha ez az összeg meghaladja a 83e ft-ot, akkor szevasz, ennyi (tehát modjuk ha a bruttód meghaladta a havi durván 120-125 e ft-ot, akkor megütöd a plafont, nem kell tovább számolnod)
Szisznek igaza volt, ha a GYED igénylése előtti naptári évben (esetünkben 2003 jan. 1- dec 31) nem volt 180 nap jövedelmed (a táppénz nem számít jövedelemnek), akkor a GYED alapja az érvényes minimálbér kétszeresenek 30-ad része. No, ezen rágódtam tegnap órákon keresztül.
A lényeg a következő: a minimálbér ugye 50e, kétszerese 100e, ennek harmincada 3.333 Ft. Ez a naptári napra vonatkozó alap. Ha van egy 31 napos hónap, akkor az alap : 3.333 x 31 = 103.323ft; a GYED bruttó összege ennek a 70%-a, azaz 72.326 ft.
Továbbra is azt tudom mondani, hogy itt mindig bruttó összegekről beszélgetünk, azaz a GYED SZJA köteles, valamint a jelenleg 8,5%-os nyugdíjjárulékot is meg kell fizetni. Jövőre ugye változnak a TB- és adójogszabályok, szóval lehet, hogy az 1%-os ápolási biztosíték is lejön, de reménykedjünk, hogy az adótábla valamivel jobb lesz.
Azért nem is írok most ezekhez a bruttókhoz nettót, mert minden nap valami újabb, egyre vadabb elképzelést olvasok arról, hogy vajon hány bőrt lehet még lehúzni a bérből és fizetésből élőkről. De erről már írtam.
Üdv, és szép napot!
Kati