Új privát üzeneted érkezett!

Kedves kismamák!

Nem tudom van-e már ilyen topic, de én eddig nem fedeztem fel.
Szeretnék olyan kismamákkal levelezni akik dohányoznak, vagy csak egy-két szál cigit szívnak el, és természetesen olyanokkal is akik leszoktak a terhesség alatt.
Bizonyára sok negatív levél lessz itt, mert erről nem nagyon beszélnek az emberek. De úgy érzem erről a témáról beszélgetni kell, mert sokaknak lelkiismereti problémákat okoz, és mind a mellett nincs akivel beszéljünk erről, mi dohányos kismamák, mert mindenki gyűlölettel néz ránk.
Előre is köszönöm a leveleket.
Rebecca
 


Jujj, mi lesz itt! Kép
 


Szija Rebecca!
Én a terhesség előtt dohányoztam! Láncdohányos voltam Kép Onnan (is) jöttem rá, hogy babát várok, hogy egyszerűen a cigarettfüstnek a szagától is rosszul lettem. De olyan szinten, hogy ha a párom (aki azóta már más vizeken evez) rágyújtott én mentem hányni! Érdekes, hogy semmi mástól nem voltam ilyen rosszul csak a kávétól és a cigitől! Ebből adódóan, egyetlen egy szál cigit sem szívtam el a terhesség alatt! Szerencsésnek mondom magam, mert tudom, mennyire kínzó, ha valaminek a rabja vagy és nem tudsz csak úgy megszabadulni tőle.....
Egyébként a legtöbb barátnőm aki már szült szinte mind végig dohányozta a terhességét.

Tudod ez egy olyan dolog, hogy akik nem dohányoznak, azok mélyen elitélik. Úr Isten hogy lehet ilyen, tudatosan károsítja baba egészségét, meg se adja a lehetőséget ennek a csöpp babának az egészségre....stb...stb

Akik viszont dohányoznak nem így látják! Te tudod, hogy ez káros, neked is meg a magzatnak is, de próbálod a minimálisra csökkenteni a napi elszívott cigiket, és megteszel mindent a saját lelkiismeretedben, hogy helyretegyed ezt a dolgot.
Azt hiszem én mindkettő oldalt meg tudom érteni! Ha csak pár szál cigi és lightos/nap, és úgy érzed, hogy kell, mert ideges vagy, remegsz teljes testedből kívánod, a reggeli kapucsínódhoz, akkor többet ártanál a babának azzal, hogy ha nem szívnád el, mint ha elszívod!!!!
Nekem egy orvos barátom mondta, hogy ha valaki erős dohányos és teherbe esik, akkor a legrosszabb amit tehet, hogy leteszi a cigit egyik napról a másikra, ugyanis ez egy szenvedély, és erről is pont ugyanúgy kell leszokni, mint a többiről. Hogy miért? Mert elvonásaid lesznek, amivel aztán tényleg ártasz a babának!

Most, hogy már 16 hónapos a kislányom és ha néha elmegyünk valahova szórakozni, bulizni vagy biliárdozni és iszom alkoholt (bor,sör) akkor elszoktam szívni mellé 1-2 szál cigit, de egyébként nem dohányzom. Pl otthon a lakásban egyáltalán nem gyújthat rá senki!!! Nem engedem.Olyan büdi Kép

No ezek az én tapasztalataim. Remélem nem írtam sok hülyeséget! Én így gondolom!
Puszi és kellemes babavárást. Mikorra vagy kiírva?
Enikő
 

 
 

Sziasztok!

Először is köszönöm Enikő, és természetesen neked is kiváncsi, a leveleket.
Kiváncsi!
Én is tudom, hogy eléggé meredek téma ez, és valószínüleg lesznek itt durva levelek, azoktól akik elítélik a dohányos kismamákat. Tudod még meg is értem őket, mert ugyebár az ember tudja, hogy ez nem szabad, de hát azt is tudjuk, hogy baba nélkül sem kéne. Viszont ugyebár van aki szívja, és ez akkor is tény, ha nem beszélünk róla. És hát pontosan azért van ez a topic, hogy azok a kismamák akik szenvednek,/ vagy nem.../ ettől a dologtól, azoknak legyen végre egy hely ahol ezt megbeszélik, szégyen nélkül , vagy segítenek leszokni, illetve mérsékelni a cigaretta fogyasztást. Bár kétlem, hogy van olyan kismama, aki abszolute nem adott le belőle valamennyit amikor terhes lett.
Minden esetre a leveled találó!: "Jujj, mi lesz itt! ":-)))
De állok elébe, hisz tudom, hogy nem csak rosszalló levelek lesznek itt, mint ahogy ezt ti ketten már be is bizonyítottátok. :-)))

Enikő!
Hálás vagyok megértésedért! És főleg azért mert megértetted a lényeget, és azt, hogy mit érzek.
Oly annyira szégyenlem, hogy még a nevemet is megváltoztattam , és már sok helyre írtam/ írok, de ide teljesen más néven teszem. És a lelkiismeretem az tényleg rossz.
Pontosan ezért van amikor napokig nem gyújtok rá, de aztán amikor egyedül vagyok, akkor máris érzem, hogy csak egy kávé mellé egyet ... Iszonyat. Ilyenkor azzal vígasztalom magam, hogy felidézem azokat az ismerőseimet, akik terhesség mellett dohányoztak, és egészséges csecsemőt hoztak a világra. De aztán ha már elszívtam egy nap 5-6 szál cigit, akkor meg az a rémkép jön elő, hogy a baba a füstös szervezetemtől meg fog halni, és ez szörnyű érzés. És ilyenkor megint nem nyúlok hozzá a cigarettához, még akkor sem tenném, ha valaki kínálna. Hát így zajlik az életem: egy nap cigizés /5-6szál/, aztán 3-4 nap nem cigizés. Azelőtt én napi egy dobozzal szívtam sajnos. Persze mindíg az jut eszembe, hogy nem lehet azzal védekezni, hogy nem tudom letenni, mert attól még nem lessz jobb a picimnek, de nagyon nehéz.
Egyébként a 15.hetet töltöttük be ma. És nagyon szeretem ezt a csöppséget, mindannak ellenére, hogy ilyen rossz anyuka vagyok.
Minden esetre le akarok szokni, mert attól félek, hogy ha nem teszem le időben akkor a szoptatáskór sem fog menni, és a picike nem fogja elfogadni a tejemet, pedig én szeretném ha szopizna sokáig.
Most is megfogadtam, hogy ha ez a doboz el fogy nem veszek többet, mert akkor jobban fogom bírni. A párom nem is tudja, bár ő is dohányzik, de azért nekem tényleg nem kéne.
Minden esetre köszönöm kedves szavaidat.
Rebecca
 


Kedves Rebecca!
Előre bocsátom, hogy én sosem dohányoztam, sőt életemben nem is kóstoltam még a cigit, tehát nem leszek túl megértő a témában. De ledorongolni sem akarlak, mert legalább lelkifurdalásod van. Csak leírom, amit tapasztaltam a suliban, ahol tanítottam a GYES előtt.
Olyan környéken volt az az iskola, ahol a családok nagy része nem túl jól kvalifikált (semmilyen szempontból). Ahogy tanítottam a gyerekeket, feltűnt, hogy szegénykék közül sokan nem feltétlen lustaság miatt nem állják meg a helyüket a suliban. Meglepően soknak volt köztük képességzavara, vagy halláskárosodása. Sokszor ugyanaz a baja volt mindegyik testvérnek, pedig nem volt öröklődés a dologban, mert a felmenőknél nem hiányzott az a képesség. A kolleganőim aztán elmagyarázták, hogy azért ilyen gyakoriak ebben a suliban az ilyen problémák (koraszülöttek is voltak szép számmal), mert sok anyuka nem hagyja abba a dohányzást a terhesség alatt, hanem épp csak lecsökkenti egy kicsit. És ez minden kétséget kizáróan(!) károkat okoz a magzatnak, melynek terheit nem csak a gyerek viseli egy életen át, hanem a szülő is! (Ja, még hozzáteszem: kisebbek és fejletlenebbek is voltak az átlagnál ezek a gyerekek, és a fiúk számára ez elég nagy probléma volt kamaszkortól kezdve.)

Talán próbálj minden szál cigi előtt (azaz helyett) két dologra gondolni: 1. majdnem biztos, hogy tanulási problémával küzdötök majd, méghozzá nem csak eleinte, hanem ennek kihatásai lesznek az egész életetekre. 2. Iszonyú sok nő képes leszokni a cigiről a baba kedvéért. Miért pont te lennél ehhez túl gyönge?

Próbálj meg mindent: menj el agykontrollra vagy akupunktúrára, vagy bárhová, ahol segíteni tudnak. Csak olyan helyre ne menj, ahol bárki is rágyújt. Ha kell, hagyd abba a munkát, felejtsd el akár a legjobb barátodat is, ha ő cigizik. Ismerkedj meg olyanokkal, akik leszoktak.

Összefoglalva: ne keress felmentést, mert nem csak a gyerekkel szúrsz ki hosszú távon ha cigizel, hanem magaddal is, hisz együtt szenvedtek majd az ő bajaitól. Inkább tegyél meg mindent azért, hogy leszokj! Nem fogod megbánni. Egyszer úgyis le kell szokni. Inkább most, mint később vagy soha. És ezzel elkerülöd a lelkifurdalást is, valamint azt is, hogy mások megvessenek. Ha nem szoksz le, sosem fogod megbocsátani magadnak. Gondolj a jövőre, ne csak a mára! Gondolj arra, mikor másodikos korában hazamegy az egyeseivel mondjuk olvasásból, és elkezded leszidni, aztán eszedbe jut a terhesség alatti cigizés. Akkor a saját fejedet verheted majd a falba...
Kérlek szépen, gondold végig amit írtam, és ne legyints rá, hogy ez neked nem megy, hanem próbáld meg, ok?

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Ja, és ha le akarsz szokni, akkor sokat segíthet még valami: mondd el olyan ismerőseidnek ezt az egészet (a leszokási szándékot is), akik tuti megvetnek azért, mert dohányzol babával a hasadban. Ha számodra fontos emberek várják tőled, hogy leszokj, az bír némi motiváló erővel.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Kedves Enikő!
Kicsit vitatkoznék veled vagy az orvosoddal az elvonási tünetekkel kapcsolatban.
Az elvonási tünetek kellemetlenek, de nem károsak a szervezetre, nem károsak a magzatra. A magzatnak különben sincsenek elvonási tünetei, csak az anyukának.
És még ha károsak lennének is (mondjuk az egész testre, benne a magzattal), akkor is kevésbé károsak, mint maga a dohányzás. Szóval ez az érv szerintem valami félreértés lehetett. Az elvonási tünet csak tünet! Csak egy érzés. A mama számára. Esetleg némi idegességet okoz, de abból a baba lényegesen kevesebbet érez, mint a nikotinból érezne.
Az idegességet sok baba kénytelen elviselni, elég ha anyuka vetéléstől retteg. De ezek a magzatok azért lényegesen kevesebbet károsodnak, mint a nikotinos magzatok. Tehát lehetnek a mamának elvonási tünetei, sőt lehet, hogy az emiatti idegességből érez is valamit a magzat, de a dohányzás összehasonlíthatatlanul több kárt okoz a babának, mint az "elvonási tünetek".

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!
Én leszoktam, de már sokkal előbb, amikor tervbe vettük a jövevényt. Nehéz volt és sokszor nagy a kísértés, de várandósan nem dohányoztam.

Adrienn! Lényegében igazad van. Le kell szokni, ha a baba jön. De, mint aki dohányoztam, nem értek veled egyet feltétlenül:
- Attól, hogy vkit megvetnek, attól még nem fog leszokni, legfeljebb magányosan fog füstölni.
- Azért az durva, hogy vki azért szakítson a legjobb barátaival, mert cigiznek. Nem! A BARÁTok figyelembe veszik az ember állapotát, ha van erre igény a kismama részéről.
- Nagyon sok orvostól hallottam (közvetve és közvetlenül) már én is,az erős dohányosok esetében többet árt, ha a meglávő terhesség alatt hagyja abba hirtelen a kismama a dohányzást. Az elvonási tünet egy elég összetett tünet egység, ami többek között idegességet is produkál és ez hat ki a magzatra, ami káros. Ezt egyszer egy dr. azzal a hasonlattal magyarázta, ha pl. feltétlenül szükséges adni antibiotikumot vmiért a kismamának akkor a betegség függvényében az orvosnak kell eldöntenie, hogy melyik rosszabb kevésbé a baba számára.
Nem voltam túl szakszerű :-0, de a lényeg talán érthető.
 


SZiasztok!

Adrienn! A babára a lelki tényezők (pld a stressz, idegesség, lelkiismeretfurdalás vagy a nyugodtság, kiegyensúlyozottság, belső béke) ugyanolyan - ha nem erősebb - hatással vannak, mint a fizikális tényezők (az anya egészségi állapota, a levegő, amit belélegzik, az ételek, amiket elfogyaszt, a cigi, amit elszív) Ezért erős dohányosok esetében, akik nem olyan szerencsések, mint Enikő, hogy megundorodjanak a cigitől, az orvosok is valóban a napi 1-2 szálra csökkentést javasolják inkább, mint a folyamatos önstresszelést. Mert a csökkentés általában megoldható, a napi 1-2 szál a napi 1-2 dobozhoz képest lényeges kockázatcsökkentés és így az anya a lelkiismeretfurdalás okozta stressz nélkül, nyugodtan hordhatja ki a babát. A tapasztalatok szerint ugyanis a babának így jobb! Teljes tiltás esetén ugyanis (ha vki képtelen leszokni, márpedig sajnos van ilyen Kép) még az erőteljesen csökkentett cigiadag is lelkiismeretfurdalást okoz, amitől az elszívott cigik száma még emelkedhet is időszakonként! (nagyjából az történik, amit Rebecca írt: 3-4 napi önmegtartóztatás után nem bírja tovább, rágyújt, ettől lelkiismeretfurdalása lesz, ideges lesz, muszáj még többet dohányoznia, hogy ezt leküzdje, még erősebb a lelkiismereeturdalás... és így tovább)

Félreértés ne essék: senkit sem buzdítok dohányzásra, pláne nem terhesség/szoptatás alatt! Csak azt mondom, ha vki képtelen abbahagyni, akkkor jobbat tesz a babának a napi engedélyezett 1-2 szállal + a saját lelki nyugalmával, mint önmaga stresszelésével!

Aki nem dohányzott soha, az ezt nehezen (vagy egyáltalán nem) értheti meg! A dohányzás szenvedélybetegség, rengeteg előzetes okkal, hogy vki miért szokott rá egyáltalán - az okok megszűnése, gyógyítása, kezelése (még ha ezek a dohányzás esetében fura kifejezésnek tűnhetnek is) kellenek ahhoz, hogy vki le tudjon szokni! A lelkiismeretfurdalás pedig elég rossz gyógymód!

Nem a levegőbe beszélek: én magam kb. 10 évig dohányoztam, nem is keveset! Leszokni azért szoktam le (holott szerettem cigizni), mert egy barátnőm terhes lett és nem tudta közben abbahagyni a dohányzást! Napokat sírt át a vállamon, hogy próbálja, de nem megy! Olyan "idegbeteg" lett, hogy a dokik már nyugtatót is javasoltak neki. Végül is mindkét gyereke mellett dohányzott, szerencsére teljesen egészséges mindkettő. Én viszont nagyon megijedtem, hogy én ezt nem akarom, nem akarok majd terhesen attól szenvedni, hogy nem megy a leszokás. úgyhogy leszoktam akkor, kb. 5 évvel a kisfiam születése előtt. Nem ment könnyen, vagyis még most is álmodok néha arról, hogy dohányzom és jólesik. Szerencsére ébren már nem szoknék rá soha! Kb.7 éve nem dohányzom - de ehhez az is kellett, hogy legyen egy olyan párom, aki velem együtt leszokott, bíztattuk egymást, nagy harmóniában éltünk és élünk szerencsére most is KépKépKép

SZóval, azért hajrá!!!!, aki tud, szokjon le, mert nagyon jó tudni, hogy képes vagy erre is (és akkor ugye, mindenre!!!!)

Remélem, tudtam ezzel a történettel is segíteni vkinek!

Márti
 
 


Helóka,
Jók vagytok. De erről a "képességzavar"-dologról még nem hallottam, pedig elég sok ilyesmit olvastam, van erre valami bizonyíték, pl. tudományos kutatás? (A kábítószerel kapcsolatban tudok ilyet, többek között én fordítottam egy ilyen anyagot, de az most nem téma.) És ha jól tudom, a gyerek csak akkor lesz kisebb, ha végig rendesen dohányzik az anya (1-2 száltól nem). Értem én, hogy még ha túlzás ez az érv, akkor sem árt vele riasztgatni a mamákat, hátha ettől leteszikKép, de az objektivitás azért nálam elsőbbséget élvez...Kép
Mókusnyúl
 


Pedig igaz a részképesség-zavar: dyslexia, dysgrafia, dyscalculia, hyperaktivitás stb. ezek mind olyan zavarok, amik nem kimutathatók műszeresen, és általában olyan a kórelőzmény, hogy látszólag semmi igazán komoly dolog(pl. oxigénhiány) nem volt, csak pl. "egy kis" dohányzás.(ami persze szintén ox-hiányt okoz, csak adagolva)
Nem beszélve a hirtelen csecsemő-halálról. Azt hiszem, v.melyik szopis topicban olvastam a múlt héten, hogy még a ruhából, ill. a bőrből kiáramló égéstermékek is rizikót okoznak akkor is, ha akár csak az erkélyen cigizik v.ki, és utána megy be a babájához. Érdemes ott visszakeresni.
Én sem a levegőbe beszélek: 8 évig dohányoztam, a végén már napi 1,5 doboznál tartottam, de mikor már a saját cigiszagom zavart, végiggondoltam, hogy úristen, milyennek érezheti egy nemdohányos a szagomat. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy leszokjak. És nem vártam hónap elejét, hétfőt, nyugodt időszakot, stb., hanem a hét kellős közepén vettem egy csomag nikotinos rágót és kész. Ezt különben tudom ajánlani, mert ebben se kátrány, se semmi, csak a nikotin, és felezni is lehet, meg pár perc után kiköpni. Én még a kávéhoz is rágóztam.
Amúgy ezt a stressz-dolgot nem értem: káros a magzatnak az elvonási tünetek okozta szorongás, ezért inkább rágyújtok. De akkor meg a lelkiismeret-furdalástól szorongok, plusz még a cigi is. Tehát duplán ártok neki, nem?
Mivel erős dohányos voltam és agyi károsodott gyerekekkel foglalkozom, azt hiszem nem tűnik úgy, hogy kívűlállóként szólok bele. Egyszerűen nincs más normális megoldás, mint leszokni. A többi csak duma.
 
 


Szerintem az a barát, aki rágyújt egy terhes mellett, akiről ráadásul tudja, hogy mennyire szenved attól, hogy nem tud leszokni, az nem barát, és az ilyet nyugodtan lehet kerülni legalább a kritikus időszak alatt.
Névtelen
 


Szisztok!

A terhességem alatt egy ideig én is dohányoztam. Keveset, csakk félig szivtam el stb. Az orvosom egyszer azt mondta, képzeljem el, hogy a baba bent a pocimba alig kap levegőt és olyan, mintha egy párnát tennének az arcocskájára. A cigaretta kárositja a méhlepényt, idő előtt elöregedhet.
Ennyi nekem épp elég volt és amikor kijöttem az UH-ról onnantól kezdve nem gyújtottam rá.

Nem tesz jót a babának és lehetőség szerint legalább a terhesség alatt és szoptatás alatt le kellene tenni a cigarettát.

Névtelenül
Névtelen
 


Sziasztok!

Kezdem a "bemutatkozással":sose bagóztam, egy próbaszálat sem, keményen bagóellenes vagyok, volt egyszer egy rémálmom, amiben dohányoztam, úgy éltem meg, mint más a klasszikus rémálmokat.

Nem minden gyerek lesz károsodott, ha dohányzik az anyukája, ezt azért el kell ismerni. Anyósom két (nem elirás!) éves kora óta dohányzik. Bátyjaival nagy a korkülönbség, azok már kamaszok voltak, dohányoztak, ő meg szedegette fel a csikkeket. Ezek után persze mindkét fiával végig dohányzott, ehhez képest mindketten egészségesesek és értelmesek. Persze sose tudhatjuk, milyenek lettek volna cigi nélkül, lehet, ma már nobeldijasok lennénekKép.

Nekem is az tűnik a legésszerűbb verziónak: ha tudatosan tervezek babát, akkor a tervezési előkészületek közé tartozzon az is, hogy szabaduljak meg a bizonyitottan káros szenvedélyeimtől. Én elfogadom, hogy vannak elvonálsi tünetek (még egy ártatlan csokinál vagy kólánál is vannak szerintem), és megértem, hogy nem képes mindenki máról holnapra letenni. Bár ha jól tudom, akkor az összes szenvedélytől úgy lehet végképp megszabadulni, ha máról holnapra totál leteszed, mert ha van engedmény, akkor mindig lesz. (ez a fogyókúrára is igy van)

Valahogy ebben a mai világban, ahol büszkék vagyunk arra, hogy szabadok vagyunk, hogy sokmindent megtehetünk, akkor ez, hogy van egy szál párdekás valami, ami rabul tud ejteni minket, ami erősebb, mint mi, többre képes, mint mi??? Erősebb tud lenni, mint az anyai érzésünk???

Kell, mert nélküle ideges vagyok. És amig nem dohányoztál, aki nem dohányzik? Az mit csinál ha ideges? Megoldja másként. Mondjuk elmegy kocogni, sétálni, keres valami elfoglaltságot, ami levezeti és ami lefoglalja úgy, hogy elfeledkezzen a bajáról. Naivan úgy képzelem, valami ilyesmi segithet, nem?

Úgyhogy én azt szeretném javasolni, járjál sokat kirándulni, nyugis békés helyekre, inkább került a biliárdozást a dohányzó barátokkal, csinálj olyan programokat, amik nyugisabbak, de nem unalmasak azért!, ne önmagában a dohányzást hanem a teljes életformádat változtasd meg egy kicsit! Az már nagy eredmény, ha valaki elfogadja és beismeri, hogy káros és abba kéne hagynia, szerintem az ilyeneknek sikerülhet is!
(rémes, amikor olyat lát az ember, aki belül nem hiszi el, hiába mondják. Mikor most szülés előtt bent voltam a kórházban, volt ott egy 37 hetes kismama. Hát akkora pocija volt, mint nekem úgy 24 hetesen. Azért kellett bent feküdnie, mert erősen visszamaradott volt a babája (méhen belüli retardáció), infúziót is kapott meg tudom is én. Elmondták neki a dokik, hogy káros, hogy dohányzik, ott voltak feketén fehéren az uh leletek, hogy az ő esetében tényleg baj van. És mit csinált: ment le a klinika udvarára és dohányzott.)

Ildi

Ildi
 
 


Sziasztok!

Én láncdohányos voltam, a baba nem volt tervezett (bár nem kívánt sem). Most már nagyon szégyellem, a következő babánál természetesen szó se lehet majd róla, de nem bírtam rögtön letenni a cigit. A próbálkozásom a következőképp alakult: az első hónapban sikerült leszorítanom kb. 5-6 szálra. Utána fokozatosan ment le, végül az 5. hónapban hagytanm teljesen abba. Igazából akkor fogtam fel, hogy egy igazi gyereket, egy élőlényt hordok, akinek ártok, pedig szeretem. Addig igazából nem éltem át (bár természetesen tudtam), hogy "ketten vagyok", nem egyedül.
Az a baj, hogy van, aki a terhesség során érik meg az anyaságra, nem pedig már előtte. Én ilyen voltam.
Azóta nem dohányzom, pedig a gyerek már másfél éves. Nem tudom, hogy visszaszokok-e még valaha, addig, amíg szopik, biztosan nem.
Egyébként a baba közel 3,8 kilóval született, mindig is nagyobb volt az átlagosnál, jobban is fejlődött. Most kétévesre való ruhákat hord. Szinte mindent ért, az aktív szókincse kb. 40 szó.
Úgy tűnik, nem ártottam neki, de az biztos, hogy bármi baja lesz a jövőben, amiről nem lehet tudni az okot, én vádolni fogom magam. Már ennek elkerüléséért is érdemes legalább közben abbahagyni.

Ancsa
Ancsa
 


Dohányoztam a terhességem alatt. Na, nem dobozszámra szívtam a bagót, de 4-5 szál/nap max. megvolt.
A gyerek már megnőtt, iskolás, szuper képességekkel, szuper készségekkel.
Ja, nem volt koraszülött, nem volt elöregedve a méhlepényem, semmi gond és probléma nem merült fel sem a terhesség, sem a szülés során.
Félreértés ne essék, nem ösztönözni akarom a dohányosokat, hogy szívják nyugodtan. Ne, ne tegyék ezt, ne kövessék a szerintem is rossz példámat. Csak nem biztos hogy aki dohányzik, annak előre ennie kell magát a jövőért, mert nem törvényszerű a károsodás. Na, ezt most jól elmagyaráztam, szerintem ember legyen a talpán aki kibogozza, hogy mit is akartam mondani :-)))
Névtelen
 


RJuli: Az álltalad felsorolt tanulászavarok, nem a dohányzás miatt alakulnak ki. A nővérem '98-ban végzett a Bárczi Gusztáv gyógypedagógiai tanárképző fősulin és 2001-ben pedig az Eltén speciális pedagógia szakon!!! A szakdogáját a dyslexiáról,dysgrafiáról és dyscalculiáról írta!! Egyik szakkönyvében sincs leírva, hogy az anyuka dohányzása miatt alakul ki. Ez baromság. Nem tudom honnan szedted?

Kórelőzmény pedig: rossz szociális körülmények, a szülők alacsony IQ-ja, és méhen belüli balesetek (guggolástól, nyújtástól..stb)....stb

Én dyscalculiás vagyok. Egész kis korom óta nem megy a matek. Minden más okés de a matek nem. Egyszerűen nem értem! Anyukám sosem dohányzott, nem éltünk soha rossz körülmények között, szüleim főiskolai végzettségűek (tanár, műszerész). Amikor anyu velem volt várandós (8.hónapban volt), ablakot mosott és ahogy rakta vissza a függönyt elkezdett vérezni. Nagyon megijedt rohant az orvoshoz, de az megnyugtatta, hogy ilyen előfordul, de nem szabad terhesen (nagy pocakkal) guggolni, nyújtószkodni sokáig magasba, meg ilyesmi. Jó! Anyu hazament. A vérzés elmúlt. Én meg dyscalculiás lettem. Hogy miért? Mert ahogy nyújtózott,a hasa megnyomta kicsit befelé a méhét -és a fejemet-(anyunak hátrahajló méhe van, de ez ilyenkor tök mindegy) és egy kis hajszálér elpattant a fejemben. Pont ott ahol a számolásárt "felelős" agyrész van.
Ilyen egyszerű, sajna. Nem kell ehhez cigaretta!
Az anya dohányzása miatt 2 dolog történhet a babával.
1. Idő előtt születik, mert előbb elöregszik a méhlepény (ami egyáltalán nem biztos, egy volt osztálytársam napi 1 dobozzal!!! szívott az utolsó napig és 41 hétre szülte meg a babát 3630 grammal és 53 centivel, a babának semmi baja. 5 évesen olvas,számol. Keni vágja a számítógépet és 2 nyelven beszél tökéletesen!!- jó! apuka más nemzetiségű, de akkor is-

2. Kis súllyal születik a baba és ezért érzékenyebb, fogékonyabb különböző betegségekre, addig amíg meg nem erősödik!!!

A bölcsőhalál okát pedig a tudósok keresik kutatják és halvány fogalmuk sincs mitől lehet!! Mivel valamit kell mondaniuk, ezért ráfogják a cigire, holott a legtöbb anyuka akinek meghalt a babája nem is dohányzott, ezt egy másik fórumon olvastam (index)

Én nem támogatom a dohányzást, mielőtt még rámfognátok!!! Én magam nem dohányoztam a terhesség alatt!! Utálom a füstöt. Nyilvános helyen okés -én is szívok ha alkoholt iszok-, de pl lakásban iszonyat büdös!És az első dolgom, amikor hazaérek füstös helyről, hogy bedobom a ruhámat a mosógépbe és rácsukom az ajtót hermetikusan, én meg letusolok....

Nem tudom hol laktok, de szerintem pl ha valaki Pesten lakik ahol köztudottan iszonyatos a szmog és nem dohányzik, az lehet, hogy még rosszabb annál, ha valaki a jó levegőjű vidéken lakik és 1-2 szál cigit elszív naponta! Na melyik a rosszabb????
A szmog amit naponta beszívsz,sokkal több káros anyagot tartalmaz, mint 2 szál lightos cigi!

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Névtelen,

mindenki tud felhozni ilyen példákat. De ezek kivételek, és honnan tudod, hogy pont a te gyereked lesz az a mázlista, aki megússza?
Nekem spec. a 31. hétre tropára ment a méhlepényem, grannum III, úgy, hogy cigarettára rá sem néztem, körülöttem senki nem dohányzik, és jó levegőjű környéken lakom. Most képzeld el, ha valakinek van egy ilyen adottsága, hogy hamar kifúj a méhlepény, és mellé még dohányzik is, hát nem tudom...
Egyébként én is cigiztem, az első babám előtt hagytam abba, egy hétig rossz volt, aztán megszoktam. Nem tudom, ki hogy van vele, nekem elég volt a kölökre gondolni, és rögtön elmúlt a nikotinéhség, bár ez lehet mázli is.

Enikő,
Rjuli nem azt mondta, hogy biztosan kialakulnak a felsorolt kórképek, de kialakulHATnak, és végigdohányzott terhességnél nagyobb az esély rájuk.
Ugyanez áll a bölcsőhalálra. Éppen azért, mert nincs pontos magyarázat, az ember csak abba tud kapaszkodni, amit ismer, mint valószínűsítő tényezőt, és én pl. nyugodtabban alszom, ha tudom, hogy minden tőlem telhetőt megtettem. (meg ott figyel a kiscsaj alatt a szuszogásfigyelő isKép)

Mikor fenyegető koraszüléssel nyomtam az ágyat a kórházban, az egyik sorstársam vidáman lejárkált cigizni az udvarra, lépcsőn, nyitott méhszájjal, miközben nyomták belénk ezerrel a tüdőérlelőtKép. És a csaj minden este zokogott, hogy jajj, mi lesz az ő kicsikéjével, ha korábban fog megszületni. Én egyszerűen nem tudom elhinni, hogy a nikotinéhség időnként erősebb az anyai ösztönnélKép

Zulu

Kép

Kép

Kép
 
 


Enikő!

Pont a Bárczy Gusztáv GYP. Főisk. egy posztgraduális képzését végeztem, a fent felsorolt részképesség-zavarokról, és én meg ott tanultam, hogy a kiváltó okok lehetnek -Csabay Katalin írása alapján, ha esetleg a forrást firtatnád-: 1,pszichés, emocionális okok 2,környezet, család példája 3,organikus okok:pre-, peri-,postnatalis szakból, örökletes, alkati, méhen belüli károsodás, szülési sérülés, koraszülés. Hát, a dohányzás okozta oxigénhiány, lepény elöregedése, koraszülés mind ilyen okok. Úgyhogy mielőtt lebaromságoznád, amit írtam, hidd el, nem a nővéred fújja a passzát-szelet, te meg főleg nem, plusz én 2003-ban tanultam ezt, vagyis 5 évvel később, és annyit én is értek hozzá, mint a testvéred.
 
 


Sziasztok!

én most vagyok a hatodik hétben, és bizony igen erősen szívtam a cigarettát (min.!! 1 doboz), míg meg nem tudtam, hogy malacka költözött belém:-)))
Most naponta elszívok kb 4 szál cigit, persze lelkiismeretfurdalás, stb. társaságában, és nagyon szeretném, ha egy-két héten belül ez sem lenne.
Ha valaki nagy dohányos, hát én igen, de el nem tudnám képzelni, hogy dudorodó pocakkal cigaretta füstölögjön a kezemben!!!!!!!!!!!!
Viszont nagyon nehéz, mert a környezetemben mindenki, szó szerint mindenki fújja, sajnos a párom is.. panelben lakunk és hiába megy át a másik szobába, az erkélyre, egyszerűen megérzem a szagát, kívánom, és hát nincs mit szépíteni, szenvedek. DE SIKERÜLNI FOG!!!
(Az viszont nagyon bánt; úgy tudom, az első három hónap döntő fontosságú, főként a 6-12 hét közötti időszak - persze minden tekintetből).

Üdvözlök mindenkit: Cinderella

(Lehet, hogy beregisztrálok, eddig csak olvasgattam, és nagyon sok hasznosat találtam. Sőőőt, még dokit is innen szereztem!!!)

Szép napot!
Cinderella
 


Cinderella,

hajrá, hajráKép. Hogy egy kicsit megnyugtassalak:
amig a méhlepény nem alakult ki teljesen, addig a cigi sem árt ANNYIRA, szóval semmi visszafordíthatatlant nem tettél, párodat meg telepítsd ki az erkélyreKép, de úgy, hogy az ajtó is legyen zárva, mert ott is bemegy a füst.

Zulu

Kép

Kép

Kép
 
 


RJuli!
Nem hiszem, hogy a nővérem fújja a passzát szelet, de azt sem hiszem, hogy te! Nekem meg aztán végképp semmi közöm hozzá, csak most tesóm itthon van (egyébként Pesten tanít középsúlyos fogyikat és mellette az Eltére jár a 3. diplomáját szerzi szintén valami gyógyped cuccosból) és megkérdeztem Tőle, mi a véleménye az álltalad leírtakról. Erre mondta, hogy baromság, hiszen nem a "csak egy kis dohányzás"-tól van! Te azt írtad fentebb, hogy :

"Pedig igaz a részképesség-zavar: dyslexia, dysgrafia, dyscalculia, hyperaktivitás stb. ezek mind olyan zavarok, amik nem kimutathatók műszeresen, és általában olyan a kórelőzmény, hogy látszólag semmi igazán komoly dolog(pl. oxigénhiány) nem volt, csak pl. "egy kis" dohányzás.(ami persze szintén ox-hiányt okoz, csak adagolva)
Nem beszélve a hirtelen csecsemő-halálról. "

Most meg azt írod, hogy:

"1,pszichés, emocionális okok 2,környezet, család példája 3,organikus okok:pre-, peri-,postnatalis szakból, örökletes, alkati, méhen belüli károsodás, szülési sérülés, koraszülés."

Akkor most mi is vaaaan????? Mégse a dohányzás miatt van -kizárólag-!!! Úgyhogy légyszi ne ijesztgesd a kismamikat!!!! Utálom ezeket a szakmai ártalmakat nálatok gyógypedeknél. Tesóm is szakmai szempontok alapján nézte a terhességemet, majd amikor megszületett a babám, az első dolga az volt, hogy nézte nincs-e valami baja!!! Most is állandóan fejlesztő játékokkal halmozza el és fejlesztő játékokat jászik vele. Nézi a képességeit, és ez baromi idegesítő nekem!!!! A gyerekkel minden rendben, nincsen semmi baja!


Egyébként pedig ne hogy azt mond, hogy azért mert Te 5 évvel később végeztél, jobban tudod mint ő! Kép Dohányozni a terhesség alatt igenis káros, ez tény. Ugyanolyan káros, mint ha nem lennél terhes! Ez nem újdonság. Ezt mindenki tudja és mégis szívják ....... még te is -régebben-!!!

Csabay Kati pedig tanította a tesómat is, a Damiban dolgozik. Ő egy nagyon híres logopédus és a dyslexiával foglalkozik. Le a kalappal előtte, nagyon jó szakember!!! De nem kell kiforgatni a szavait!!

Üdv!Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Szia Enikő!
Ez nem szakmai "ártalom" rjulinál. Szakmán kívül is az emberek 99 százaléka közhelyként emlegeti, hogy kismama ne igyon, ne kábítózzon és ne dohányozzon. Ezek alap-dolgok, nem kell hozzá semmiféle szaktudás, hogy ilyeneket mondjunk. De szaktudással is ilyeneket mondanak azok, akik ilyen sérültekkel foglalkoznak. Csak ők még megalapozottabban mondják, mint az átlagember.

Nem tudom, a nővéred mit szólna ahhoz, hogy rá hivatkozol, mikor a Juli által írott nyilvánvaló dolgokat baromságnak nevezed. Kétlem, hogy a nővéred a fent említett diplomákkal és végzettséggel komolyan gondolná azt, hogy a cigi nem okozhatja a Juli által sorolt részképesség zavarokat. Juli azt írta, a cigi növeli a részképesség zavar kialakulásának és a csecsemőhalálnak az esélyét. Te és a nővéred azt mondjátok, hogy Julinak nincs igaza, mert nem is növeli?... Szerintem legalábbis félreértetted a nővéredet. Azt nemhogy szakember, de még egy laikus sem vonhatja kétségbe, hogy a cigi egész konkrét ártalom a baba számára. Sokkal biztosabb mérgezés, mint az idegesség (melyre egyébként van más megoldás is, mint a rágyújtás; azonkívül idegskedés azért kijut minden terhesnek, a nemdohányzóknak is).

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!

Én is erős dohányos voltam a terhességem előtt, már egy éve próbálkoztam mindenfélével, hogy leszokjak, vagy legalább egy napig ne gyujtsak ra... nem ment. Amiota marciusban pozitiv lett a terhes tesztem, nem gyujtottam ra. Leszokni nem sikerult, a vagyat nem tudtam legyozni, de a baba es a sajat egezsegem miatt is NEM AKAROK ragyujtani. Azt hiszem ez a kulcsszo, az akaratero. Ezbaromi nehez, de ha a baba miatt nem tudod abbahagyni / felfuggeszteni, akkor mas miatt sem fog menni. Gondolj arra, hogy mennyire jo lesz, ha nem cigizel: nem lesz budos a kezed, a hajad, a ruhaid, tele tudovel szivhatod be a levegot, nem sargulnak a fogaid, nem azt figyeled vacsinal, hogy a masik mikor fejezi be az evest, mert te mar ugy ragyujtanal stb. stb. stb.
Es a franya lelkiismeretfurdalas... nekem igy is volt eleg az elso 6 het miatt, aztan jottek a remalmok, hogy ragyujtok, es almomban volt borzaszto lelkiismeretfurdalasom...
Cinderella, ha meg van az elhatarozasod, azt tanacsolom, hogy allj ellent a 'csak meg egy cigit' kisertesnek! Csak meg egy cigi nincs, mert azt mindig koveti meg egy...
 


Enikő!

Már majdnem elkezdtem neked érdemben válaszolni, de rájöttem , hogy semmi értelme. Ha nem akarod, úgysem érted meg, ha meg igen, akkor már rég értenéd. Mindegy.
 
 


Adrienn
Nem áll szándékomban kötöszködni! Egyáltalán nem.
Juli azt mondta az első hozzászólásában,hogy létezik olyan, hogy részképesség zavar (ezt mindenki tudja) és, hogy mivel kórelőzmény nincsen "csak egy kis cigi", ebből én azt olvastam ki, hogy a cigaretta okozza a részképességzavart! Juli így fogalmazott!!

Na én erre mondtam, hogy baromság, ugyanis ez nem igaz, hogy a cigaretta részképességzavart okoz!Ezt így nem lehet kijelenteni. Sok más tényező is kell hozzá, nálam pl. nem volt dohányzás! Elég hozzá egy rossz mozdulat egy meggondolatlan lépés....stb (lásd fentebb amit írtam)

Nem értettem félre a nővéremet. Te értettél félre engem. Én is tudom, hogy káros, mint azt már sokszor írtam és azt is tudom, hogy ártalmas a babára, de nem kéne ijesztgetni szegény várandós és néha egy-egy szál cigit elpöfékelő kismamikat azzal, hogy beteg lesz a babájuk. Attól, hogy elszív naponta 1-2 szál cigit, még nem lesz fogyatékos vagy képességzavaros a gyermeke!!! Ezt is minden szakember és laikus tudja. Nem értem minek kell ez a fölösleges beijesztés. Pl a topiknyitó se ostoba, meg a többi kismama se, aki dohányzik és eddig hozzászólt. Ők is tisztában vannak vele, hogy károsODHAT a magzat!

Mellesleg ezekkel a részképességzavarokkal tökéletesn együtt lehet élni. Einstein is dyslexiás volt és még sok híres ember, de Juli ezt biztosan jobban tudja nálam!! A gyermek, hogy részképességzavaros attól még nem fogyi! Ezért is nem nevezik ezt fogyatékosságnak, hanem képességzavarnak. De ha valaki pl dyscalculiás, akkor lesz valami, amiből viszont kiváló lesz, egy őstehetség!! Én pl a nyelvekkel vagyok így. (dyscalculiás vagyok) Rám egyszerűen ragadnak a nyelvek és akcentus nélkül beszélek nyelveket!!Kép


És ha jól tudom,a topikindító olyan kismamikkal szerette volna felvenni a kapcsolatot akik szintén ebben a cipőben járnak. A lehurrogásból jutott már nekik bőven, miért nem hagyjátok őket kibontakozni????

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Újra bekukkantottam, és most nem tudom szó nélkül megállni, ezt a megjegyzésedet: "Mellesleg ezekkel a részképességzavarokkal tökéletesn együtt lehet élni."--A tökéletestől iszonyú messze van az ilyen gyerekek élete. Minden szakirodalom ír a másodlagosan kialakuló lelki problémákról. Arról nem szólva, hogy nem tud arra a pályára menni a gyerek, amira szeretne, mert hogy csak egy példát említsek: akármennyire szereti valaki az irodalmat meg a gyerekeket, nem mehet el sem magyartanárnak, de még tanítónőnek sem, ha dyslexiás. A hyperaktív gyerekek és családjaik is sokat mesélhetnének a tökéletes életről. Amúgy a hivatalos neve "más fogyatékosság"- úgyhogy ez sajnos fogyaték, csak nem olyan durva, mint mondjuk egy 70-es IQ. Bár sokat agyalnak egy jobb elnevezésen, mert ez bántó és diszkriminatív, egyelőre nem találtak jobbat.
Ja, és nem én forgattam ki Csabay Katalin írását (én csak értelmeztem), hanem te forgattad ki az én szavaimat. Én ugyan sehol nem írtam, hogy, aki elszív 1-2 szál cigit, annak tuti károsodott babája lesz, de azt most is állítom, hogy az esély megvan rá.
Aki pedig ezt a topicot indította, az biztos tudta, hogy ez nem csak dohányosok egymást vállonveregetéséről fog szólni. Ez már csak így megy errefelé.
 
 


ha csak egy kismama is van, aki eddig abban a hitben élt, hogy, ha a laborleletek jók és az ultrahang is jó adatokat mutat, akkor a babának semmi baja, és most egy kicsit belegondol, hogy később is előjöhetnek problémák, és épp ezért teszi le a cigit, akkor már nem volt hiábavaló ezt a topikot indítani, kár volna elbagatellizálni ezt a dolgot.
Névtelen
 


Sziasztok!

Éppen ezzel van gondom, amit a legutóbbi, névtelen hozzászólásban láttam. Noha nem kétlem, hogy van olyan kismama, akire hatnak egy-egy beszélgetés érvei, úgy vélem, jobbára nem számítanak az észérvek a dohányzás tekintetében. Ha így lenne, akkor egyetlen orvos sem gyújtana rá, hiszen náluk jobban senki nem tudhatja azt, hogy a bagó mennyira káros! De rágyújtanak, sokan megteszik, bár nem tudom, hogy részarányában kevesebben, vagy ugyanannyian, mint a laikusok. Most vagy azért, mert valóban nem a bizonyítékok játszanak döntő szerepet a rágyújtásban vagy annak elutasításában (én erre gyanakszom), vagy azért, mert ők nálunk jobban tudják, valóban olyan káros-e, mint ők maguk mondják (ez tényleg csak gondolatjáték).
Gondolkodtatok azon, hogy mi okozza: amíg az egyik ember világéletében nem gyújtott rá, mert soha sem volt rá igénye, kíváncsi sem volt az ízére, addig mások még a közvetlen veszély és veszélyeztetés idején sem mondanak le róla? Nem gondolom, hogy ennek csupán az akaraterő volna az oka, hiszen arra már csak a rossz szokás elhagyásakor volna szükség. De miért nem teszik meg az első lépést egyesek, és miért igen mások?
Sok érvet és sok tanácsot leírtatok már eddig, de valami még valahogy mindig hiányzik. Szerintem a dohányzás is szenvedély(betegség, ha tetszik), amihez ki kevésbé, ki jobban ragaszkodik. Aki egyik napról a másikra le tudja tenni, annak szerencséje van, igen, szerintem sokkal inkább szerencséje van, mint akaratereje. Habár biztosan az is van, nem akarom kisebbíteni senki erőfeszítését. Aki viszont nem tudja ezt megtenni, annál mélyebbre kellene szállni, hogy miért nem. Inkább erről az oldalról lehetne a dolgot megfogni szerintem.
Vitába szállnék. Pl Adrienn tanácsával, amelyik pedig tetszetős, és bizonyos mértékben ésszerűnek is tűnik, már amenniyben dohányos környezetben minden bagós inkább rágyújt. Viszont az őt, vagy az ő szokásait teljesen elutasítók közé nem szeret menni senki, így nem hiszem, hogy végülis hasznos lenne az antinikotinistákkal való kapcsolattartás. Másrészt csak fokozná a lelkifurdalást, ami dacreakciót (újabb cigi) vált ki egy idő múltán. Azt sem igazán tudom elfogadni, hogy a gyerekek tanulási nehézségeiért egyértelműen a cigi lenne a felelős, illetve pontosítok, a cigi is lehet felelős, de ahhoz már nagyon sokat kell szívnia a mamának. Azt hiszem, hogy azok a gyerekek, akik komoly részképességzavarokkal küzdenek, azok az Rjuli által felsorolt okok miatt lettek olyanok, amilyenek. Az okok fontossági sorrendben szerepelnek, és a dohányzás (hacsak nem kirívóan túlzott mértékű) valahol a vége körül olvasható. (Hadd jegyezzem meg, hogy az én anyukám is a Bárczyt végezte, ráadásul a gyakorló elismert pedagógusa volt, tehát nem vagyok én sem tökéletesen tájékoztalan a dologban.) A lepény elöregedésével kapcsolatban ebből a topikból az derült ki, mintha csak a dohányzás lenne a felelős, pedig ez így nem igaz.
Érdekes volt Enikő felvetése a nyújtózkodás és a discalculia összefüggéséről. Nekem is mondta egyszer valaki, hogy ne nyújtózzak, döbbenten hallgattam, aztán meg is kérdeztem a kezelőorvosomtól, igaz-e. Ő azt mondta, ez képtelenség, de persze mindenki tévedhet. Én a magam részéről nem hiszek benne, hiszen még a terhestornán is voltak nyújtózkodó gyakorlatok, cicahát és társai.
Nem tudok azonosulni azzal a gondolattal sem, hogy az alkalmi dohányzástól a baba fuldoklik. Meggyőződésem, hogy a természet annál bölcsebb, a testünk "jobban van annál kitalálva", mint hogy egy-két kalózkodás komolyan ártani tudjon.
Tetszett viszont annak az érvelése, már nem tudom, kié volt, aki azt írta, hogy az idegesség levezetését a nemdohányzók is megoldják valahogy. Kép
Összefoglalva: arányérzékre volna szüksége mindenkinek (szerintem). Arra gondolok, hogy azok, akik nem is tudják elképzelni, hogyan gyújthat rá valaki, azok se gondolják azt, hogy a dohányzás minden dolgok RÁKfenéje, de azok, akik dohányoznak, azok is gondoljanak arra minden cigarettánál, hogy ez káros, mind nekik, mind a gyereküknek, mind a környezetüknek. És hát lehetőleg az se legyen láncdohányos, aki éppen nem vár babát, mert ez semmiképpen nem díjazandó. De azt se vessék meg, aki alkalmanként, csak mint egy jó pohár bort, elfogyaszt egy-egy cigarettát is. Bizonyosra veszem, hogy a mértéktartó életmód nem árthat a gyereknek sem. De ha mégis károsodást szenved a baba, annak nem az a néhány szál cigaretta az oka. (A néhány itt tényleg keveset jelent.)ű
Visszatérve az okokra: nem tartom úgy, hogy minden dohányosnak pszichiáterhez kellen fordulnia, erre se pénze, se ideje nincs egy gyakorló kismamának. Viszont egy ilyen topik alkamat adhatna arra, hogy mindenki végiggondolja és kiírja magából azt, amit erről gondol, amire emlékszik. Hátha segít!

Kíváncsi

Ja, és a vártnál sokkal higgadtabb és jobb lett a beszélgetés, amit mindenkinek (dohányosoknak és antifüstölgőknek is) nagyon köszönök! KépKépKép
 


Szia Kíváncsi!
Szerintem sem kell a dohányzás miatt mindenkinek pszichiáterhez járnia, de ha a segítségkérés adott esetben esélyt jelent a leszokásra, és az illető ráadásul épp terhes - akkor szerintem akár még ezt is érdemes megpróbálni. A baba miatt is, és a saját elkövetkező évei, saját egészsége miatt is. Ha valamikor az életben nagyon fontos, hogy kivétel nélkül MINDENT megtegyen a leszokásért, akkor most tényleg nagyon fontos. És ha már eljutott oda, hogy minden szál cigi miatt lelkifurdalása van, akkor neki is jobb volna, ha mindent megtenne a leszokás érdekében. Még ha nem is sikerül esetleg, vagy nem sikerül hosszú távra, egyrészt az a kudarc már nem csak az övé lesz, másrészt a lelke is talán megnyugodna, hogy legalább megpróbált mindent. Persze kudarc esetén utóbbi két dologtól a gyereknek nem lesz jobb. De: és ha sikerül? Akkor nagyon is sokat tett a gyerekéért. Többet, mint mi, akik sose dohányoztunk! Ez elég jó indítás lenne az anyasághoz. Mindenesetre a leszokást megkönnyítené szerintem, hogy most nagyon akarja a baba miatt. Most kellene tehát kihasználnia az alkalmat. Szóval én Rebeccának - azon érzései alapján, melyeket leírt - azt javaslom, hogy most váltson át egészséges életmódra, most van meg hozzá a kellő motiváció. És elmondom neki azt is, hogy az eddigi életformáját felváltani hosszú távon jó lesz, és később visszagondolva tán nem is érti majd, mi tetszett neki annyira valamikor ezen a cigis életformán.

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut
 
 
 


Sziasztok!
Van nekem egy furcsa gondolatom a dohányzásról. Szerintem egyfajta szabadság megnyilvánulása. Aki fiatalon először rágyújt, az azt is érezheti,MÁR megtehetem. Talán innen ered az is, hogy sokan olyan helyen is rágyújtanak, ahol amúgy nem szabad, sőt tilos. Ha nem engedélyezett a dohányzás, akkor korlátozva érezzük magunkat, mi dohányzók.
Én azt szoktam mondani, hogy nem szoktam le a dohányzásról a terhességek alatt, hanem csupán nem gyújtottam rá a szoptatás végéig. Lehet, hogy fura, de a terhességi teszt után egyszerűen nem tudtam rágyújtani. Sokat dohányoztam előtte is, most is dohányzom, de egy pillanatig sem éreztem azt, hogy a gyerek a pocakomban a fentebb említett szabadságomban korlátozna. Megpróbáltam úgy felfogni, hogy a szabadsághoz tartozik az is, hogy megtehetem, hogy NE gyújtsak rá.

Na jó, ez badarság, mert voltaképpen nem is gondolkoztam a dolgon, nekem annyira egyértelmű, hogy aki babát vár, az ne dohányozzon. Majd később, akkor annyit szív, ammennyit akar.

Nekem viszont egy dolog nagyon hiányzik innen, azok a tények, amiket pl. Iboly írt le a "Szoptatás-kitől ne fogadj el tanácsot" c. topikban, aki még nem tette meg, az olvassa el, érdemes.
Ott feketén-fehéren le van írva az, hogy az anyuka által elfüstölt cigaretta mennyi idő alatt feleződik, és ebből mennyi szívódHAT fel az anyatejen keresztül a baba szervezetében. Biztos a terhességre is léteznek ilyen adatok, amik leírják, mennyi az a nikotinmennyiség, amit még tolerálni tud a baba/mama szervezete...

Azzal viszont mindenképpen egyetértek, hogy beszélni kell róla, pont emiatt kezdtem én is nemrég ezt a témát a szoptatással kapcsolatban.

Én csak arra buzdítok mindenkit, aki dohányzik, hogy szüneteltesse a cigarettázást, hiszen annak a szegény csöppnek annyi mindennel meg kell kűzdenie, ne nehezítsük meg a dolgát. A városi levegő nem lesz tisztább, amit megeszünk sem lesz jobb, de azok ellen nem sokat tahatünk. a cigit viszont letehetjük, és büszkék lehetünk majd rá, hogy íme, máris tehettem érte valamit. Az nagyon jó érzés ámKép!

Csi
 
 


Sziasztok!

Sok káros következményt felsoroltatok már, de mindezidáig kimaradtak a légúti betegségek (astma, allergia, ...), amelyek szintén nagy mértékben rontják egy ember/gyerek életminőségét (bár nem számít fogyatékosságnak). A témának semmilyen szinten nem vagyok a szakértője, de sajnos érintett vagyok.
A férjem anyukája végig láncdohányozta a terhességet és a szoptatást (lelkiismeret furdalás nélkül mesélte, hogy amikor leállt a szoptatással, a gyerekeinek ELVONÁSI TÜNETEI voltak (mert nekik lehetnek Kép)!!!). A válasza neki is az volt, hogy károsabb lett volna abbahagynia a stressz miatt. Hát nem tudom: a férjemnek a létező összes allergiája megvan, ráadásul asztmás és nyaranta erősen "sípol" amikor levegőt vesz. Ezt Ő nem élte meg olyan súlyosnak, Ő is dohányzott gimi óta. Viszont amikor elterveztük a babát, akkor 3 hónappal az akció előtt abbahagyta (egyik napról a másikra), mert nem akarta, hogy a gyereke is olyan életminőségben éljen, ahogy Ő (pedig nem is Ő hordta ki a gyerkőcöt Kép).
Amióta nem dohányzik jobb lett a szaglása, az íz érzékelése, sokat javult az astmája és az allergiája (persze el nem múlt) és persze micsoda szabadság, hogy nem kell állandóan ellenőrizni lesz-e elég cigi a hétvégére, stb).
Nem akarok pálcát törni a dohányzó kismamik felett, de én úgy gondom, hogy egy kismaminak mindent meg kell tennie azért, hogy a gyermeke a létező legjobb esélyekkel induljon az életbe (dohányzás nélkül is annyi baj történhet).
Csi!
Amit a dohányzás és a szabadság viszonyáról írtál, az nekem kicsit ellentmondásnak tűnik. Hiszen egy szenvedély (nemcsak a cigi) függőséget okoz és mint ilyen bizonyos szinten rabbá tesz.

Milla
 
 


Olvastalak benneteket es ugy erzem le kell irnom az en esetemet, talan peldajara annak, hogy mekkora baj lehet a "csak" nehany szal cigibol.
Dohanyzom kb 19 eves korom ota, hol sokat, hol keveset,egy doboz cigi ketnaponta, vagy ha bulizni mentunk neha tobb is.
Szoval terhes lettem 26 evesen, de volt tervezett, de nem is voltunk ellenne.
Sokat problemaztam en is ezen a dolgon, fokepp mert a ferjem nagyon haragudott, ha ragyujtottam.
Ez alszentseg volt a reszerol, mert o is dohanyos es nem igazan segitett a leszokasban, kemenyen fujta a fustot a lakasban.
Egyszoval az orvosom kertem tanacsot, aki azt mondta, mint mar irtatok is, jobb ha elszivok nehany szalat, amikor szukseget erzem, mint idegeskedni.
Kovetkezmeny, kb heti, jol irtam heti 10 szal cigibol altalaban kethetente vettem cigit, vagyis naponta nem szivtam el ket harom ciginel tobbet, a szules majdnem megindult 8 honaposan.
Egy hetet a korhazban kellett toltenem infuzion, majd megszuletett a kisfiam harom hettel korabban az eloirt idonel igaz 3450 grammal.
A korhazban toltott het felnyitotta a szemem,
nyolc honapig szoptattam utana elment a tejem, de ez alatt az ido alatt egyetlen cigit sem szivtam el. Most a kicsim 4 eves lesz. Megint cigizem, de ezzel most csak magamnak artok.
Nemsokara szeretnenk masikat, es tudom, hogy vele nem fogok cigizni!!!!
Ancsi
Ancsi
 


Kedves Ancsi!
Miért gondolod, hogy a cigi miatt született a kisfiad korábban? Orvos mondta? Csak azért, mert az én első fiam is jó három héttel korábban született, még kisebb is volt a súlya, csak 3350 gr, pedig én nem dohányoztam...
 


Sziasztok!

Csak annyit szeretnék leírni, hogy nekem két testvérem van, mindhárman koraszülöttek voltunk, apám nagyon erős dohányos volt, anyám nem dohányzott (passzív). Keresztszüleim mindketten dohányoztak, mindkét gyerekük koraszülött volt (az egyiknél látásproblémák is vannak, agyilag sem teljesen tökéletes, de hogy mitől, azt nem tudjuk, a cigire fogja mindenki.)

Toffifee
 


Milla!
Igen, ez valóban ellentmondásos, mármint a szabadság-függőség. De gondolom, hogy nagyon sok dohányzótól hallotad már Te is, hogy ááá, ha akarnám hipp-hopp letenném...

Egyébként valóban arról lehet szó, hogy a dohányzás felerősíti az egyébként is meglévő problémákat. És itt nem csak a szervi, vagy a genetikai problémákra gondolok, hanem pl. egy elhúzódó vajúdásra, ami ugye teljesen hétköznapi jelenség, vagy egy, nem is a dohányzás miatti koraszülés, aminél szintén jobb lehet, ha a mami nem dohányzik.

Mikor az elsőmmel császároztak, szólt az altatóorvos, hogy lélegezzek jó mélyeket... Persze, mondanom sem kell, hogy alig kaptam levegőt. Gőzöm sincs, mi lett volna akkor, ha a dohányzom.
Úgy tudom, igen sok oxigénhiányos állapot a szülés közben/miatt alakul ki. Nem értek hozzá, de szerintem az sem mindegy, hogy MEKKORA az az oxigénhiányos idő. Nem?
 
 


Szia Csi!

Igen, ezt tényleg hallottam már néhányszor KépKépKép.
Milla
 
 


Sziasztok!
Tényleg baj, hogy nem kapunk valóban konkrét információkat, csak általános ijesztgetést. Azért baj, mert így az ember immunissá válik: persze, persze, ha bármi nyavajád van, szokj le a dohányzásról, ez az első tanács. (Még jó, ha nem az egyetlen.) Ez olyan, mint a jön a farkas, jön a farkas, végén pont akkor nem hisszük el, amikor a leglényegesebb lenne...
 


Ha arról próbálnának meggyőzni, hogy a dohányzás egészséges, akkor gyanítani lehetne, hogy azok állnak mögötte, akik a cigi-iparágból élnek. De volna-e bárkinek is bármi érdeke azt állítani, hogy ezt meg azt okozHAT, ha nem úgy lenne?
Névtelen
 


Névtelen!
Teljesen igaz, amit írsz, de biztos vannak olyan eredmények, amik nem általánosan, hanem pontosan említenek meg értékeket, na, ezt kéne felkutatni.
Arra gondolok itt pl., hogy régen olvastam, hogy egy szál cigaretta elszívása ennyi, meg ennyi agysejt elpusztulását okozza. Nem emlékszem pontosan a számokra, meg a forrásra. Ha ilyen tények is itt lennének, akkor az, aki azt gondolja, esélyem van arra, hogy megússzam,talán jobb belátásra térne.
De gőzöm sincs, hogy hol lehetne ezeket felkutatniKép
Csi
 
 


Szerbusztok!

Elolvastam a leveleiteket, és egyre jobban úgy érzem, ennek a topicnak meg kellett születnie!
Enikő!Köszönöm, hogy megvédtél az egyik leveledben.
Minden esetre tudtam, hogy mi lessz itt, ha olyan emberkék írnak ide akik teljesen ellenzik a dohányzást.
Az utolsó levelem óta egyszer gyújtottam rá, és büszke vagyok!
De nem számítok semmi jóra mert amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, akkor is két hétig nem nyúltam a cigihez.

Szeretném (mind amellett, hogy leszokni szeretnék) elmondani a véleményemet én is.
Az a baj velem szerintem, hogy talán csak azért akarok leszokni, mert rémhíreket hallottam a dohányzásról, és nem meggyőződésből.
Egyszerüen megilyesztettek a mindenféle cikkek, beszélgetések, óvaintések. És ez pont nem azt éri el, hogy leszokjak, hanem azt,hogy borzasztó lelkiismeret furdfalásom van. Szerintetek ez célravezető?
Minden esetre megpróbálom, de nem könnyű akkor amikor azt látom, / ápolónő vagyok/, hogy aki életében nem dohányzott, nem ivott, nem kávézott, az ott fekszik előttem teljesen kiszolgáltatottan, mert rákos, más meg ál mint hal a vízben, pedig Kossuthal kezdte, és most a Symphoniánál tart.
Viszont az is tény, hogy azt is látom, hogy akik máj"zsugorban" haldoklanak nálunk, azoknak a nagy része tényleg alkoholista volt, tehát mégis csak igaz , hogy azt okozza az alkoholizmus mint amit leírtak a tudósok./ természetesen nem mindegyik beteg aki ebben szenved, volt alkoholista/
Tudom, hogy baba szempontból más történet ez, de láttam olyanokat is akik terhesen dohányoztak, és mégis egészséges babájuk született, és ma is egészséges gyerekek akik közül van aki iskolába is jár már és semmi gondja. Nem lettek asztmásak, buták, meg nem is tudom én, hogy mik.
Sőt még nem is láttam olyan babát a környezetemben akinek baja lett volna. Persze volt aki keveset szívott, és volt aki nem csökkentett semmit az adagjából.
Nem szabadna dohányozni és ezzel tisztában is vagyok, és meg is teszek mindent / én úgy érzem/.
De sokszor az jut eszembe, hogy azért az alkoholt meg a drogot ne tegyük már egy súlycsoportba a dohányzással. És ha emberek dohányzás mellett szültek tökéletes babákat,úgy, hogy meg sem próbálták visszafogni magukat, akkor nekem mért ne járhatna az a pár szál cigi, hiszen én lecsökkentettem egy minimális szintre.

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok keringenek a fejemben, és biztos vagyok benne, hogy sok máséban is.
Nagyon tisztelem azokat akiknek sikerült, és azokat talán kicsit jobban is akik csak a terhesség, ill. a szoptatás alatt állták meg , mert ők valószínüleg le sem szoktak, csak meg tudták állni azt, hogy x ideig ne gyújtsanak rá.
Minden esetre, azt hiszem mindenki beláthatja, hogy ilyen gondolatok mellet nem könnyű!!!!
De én még próbálkozom.
Rebecca 2
 


Csí!!
Én ezt az agysejtes dolgot az alkoholra hallottam. Ahány pohár vodka vagy pálinka vagy akármi, annyi x 1000 agysejt/pohár mínuszba. Vagy valami ilyesmi Kép Végül is egy dolog biztos, egy 20 éve alkoholizáló emberrel nem lehet úgy elbeszélgetni, mint egy 20 éve dohányzóval. Azért egy alkesz ennyi idő után már nagyon gázos, míg valaki 40-50 év dohányzás után is "tiszta" agyban! Ugye érted mire gondolok??

Rebecca!!
Nagyon nagy gratula neked, hogy ilyen sokáig kibírtad! Ügyi vagy!Kép

Tökéletesen meg tudom érteni a gondolatmenetedet! Teljesen logikusan gondolkozol.

Ha le szeretnél szokni, akkor én a helyedben mindenképpen beszélnék a férjemmel, és ugyanúgy ahogy nekünk ide leírtad, ezt Neki is el kellene mondanod. Biztos vagyok benne, hogy nem fog megszólni Téged, hiszen Ő is szívja és tudja mi az, hogy "kell"!! Esetleg együtt könyebb lenne......Esetleg Ő is segíthetne. Vagy együtt próbálnátok meg.......nem tudom! Ezt a babát Ő is ugyanúgy várja és szereti mint Te! Igazán hozhatna valami kis áldozatot ő is a cél érdekében. Kép

Ha pedig úgy döntöttél, hogy próbálod nagyon minimálisra csökkenteni a mennyiséget, akkor próbálj meg tényleg minél kevesebszer rágyújtani és azt se szívni végig. "csak az íze kedvéért" Kép

Mindenesetre én nagyon sok kitartást kívánok Neked hozzá és szívből kívánom, hogy egy gyönyörű egészséges kisbabátok jöjjön majd a világra Kép Már pedig az lesz Kép
Üdv
Enikő

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Egy dologban vitatkoznék, Rebecca!
Tudod, szerintem igenis lehet egy napon említeni a cigit a drogokkal, hiszem ugyanannyira függenek tőle az emberek, egyszerűen képtelenek abbahagyni. Amikor a Kékgolyó u-i Onkológián jártam, gégemetszett, mindenféle feji daganatos emberi roncsok vánszorogtak le az udvarra. A hajléktalanok, koldusok a csikkeket szedik föl a megállókban. Ha nem volna drog, simán letennék, így meg megvonási tüneteik vannak, ingerültek, idegesek, az utolsó fillérjeiket is erre költik és Te vagy az élő példa, hogy még egy baba sem elég ahhoz, hogy teljesen letedd. Az igaz, hogy nem kábít, de függőséget okoz. Hát, mi ez, ha nem drog?
 
 


Sziasztok dohanyzo és nem dohanyzo lanyok!!!
Talan vaskalaposnak tünik majd a hozzaszolasom, amit nem tartok szentirasnak, nem is kell mindenkinek egyetértenie velem, elfogadom, ha mas masképp gondolja, DE:
a dohanyzas NAGYON karos a picire!!!A sziv, tüdö ellensége!!!Nem tudom, tudja-e valaki, de pld ha egy 5 év alatti gyerek megeszik 1 cigit, belehal. Jo, ez azért nem ugyanaz, mert miért enné meg???Csak ugy megjegyeztem... En ugy gondolom, hogy a legjobb abbahagyni a cigit, legalabb a terhesség ideje alatt, valamint a baba 1.5 éves koraig. Aztan ha nagyon rossz a cigi nélkül még mindig lehet dohanyozni, amikor mar nagyobb a baba, csak nem az ö szobajaban.
Ugy érzem, ha vki gyereket vallal, ezt az aldozatot, hogy 1 ideig nem nyulunk cigihez, meg kell hozni. Jo lenne... Szerintem nincs joga a mamanak ilyesminek kitenni a gyereket...Mert a mama felelös a kicsiért. Ha a sajat egészségét rongalja, ok, joga van hozza. De ne rongalja mar a piciét!!!!!Majd ha a bébi felnött fejjel dohanyozni kezd, mas lesz, ott ö dönti el, hogy akar-e, vagy nem...Amugy különösebb ok nélkül irok ide, nem dohanyoztam soha. Viszont sokat olvastam a terhesség alatti dohanyzas artalmairol:::
Csok Mindenkinek!
Vendég
 


Rebecca!
Hajrá, nem kell az a cigiKép

Rjuli!
Nem lehetetlen leszokni a cigarettáról, Te is megtetted!
A hajléktalanokat ne soroljuk ide, nem a nikotinhiány a legnagyobb nyomorukKép

Tudom, hogy mindenki tud keresni a neten, de mégis összeraktam egy kis olvasnivalót, lehetőleg "független" forrásból. Akit nem érdekel, ugorjon!

Különösen figyelemreméltó a dohányzásnak a terhességre, illetve a magzatra gyakorolt hatása: dohányzó anyák újszülöttjei átlagosan kisebb súlyúak, mint nemdohányzó anyáké. Az is ismert, hogy az újszülöttkori és csecsemőhalálozás egyaránt magasabb dohányos anyák gyermekei között, és ez minden születési súlykategóriában megfigyelhető (tehát nemcsak a kis súllyal születettek körében). Az előző bekezdésben említett dózis-és időfüggés a magzatra is érvényes: minél többet és a terhesség minél hosszabb része alatt dohányzik az anya, annál veszélyeztetettebb a gyermeke. A gyermekkori csökkent tüdőkapacitás és az asztma kialakulásának veszélye is nagyobb dohányos anyák gyermekei között.

http://www.sote.hu/magtud/nok/w_dcikk6.htm

Bár egyre növekvő tények bizonyítják, hogy a terhesség alatti dohányzás következménye a fokozott betegséghajlam gyermekkorban, kevésbé vizsgált, hogy milyen dózissal függ össze a fokozott valószínűsége a gyermek későbbi középfül megbetegedésével. Feltételeztük, hogy a méhen belüli dohányártalom és a középfülbetegségek összefüggnek, és azt vizsgáltuk, hogy a születést követő 5 éven belüli középfülbetegség összefügg-e az anyai dohányzással. Öt évig követtünk 8556 anyát a terhességtől kezdve. ez idő alatt 1-3 havonta számoltak be a gyermeküknél fellépő akut vagy enyhébb fülpanaszokról, ill. fülműtétekről. A komoly fülfertőzések fellépésének valószínűsége lineárisan nőtt a napi cigarettafogyasztással a terhesség alatt. 1-9 szál napi fogyasztás esetén 1.6-szeres volt a valószínűsége, hogy a gyermeknek komoly fülfertőzése lesz, 10-19 szál/nap fogyasztás esetén már 2.6 és 20-nál több szál 3.3.-szeresére növelte a komoly fülfertőzés esélyét. Az enyhébb fülfertőzések esélye 10-19 szál/nap esetén 2.6, 20 szál/nap esetén már 2.9-szeres volt a gyermek esélye egy enyhébb fülfertőzésre. A napi 20 szálnál többet szívó anyáknak 2.9-szeres eséllyel kellett gyermekük fülét megműteni az első öt év alatt. Ez az eredmény független volt a szoptatás meglététől, a gyermek nemétől, az anya szociális helyzetétől, testvérek számától, stb. Összességében a dohányzó anyáknak 39.4%!-os esélye van arra, hogy gyermeküknek az első öt évben akut fülfertőzése, 37.9%-os esélye az enyhébb fülfertőzésre, és 30% esélyük van fülműtétre. Az anyák közt igen elterjedt a terhesség alatti dohányzás, ez komoly kockázatot jelent többek közt a későbbi fülproblémák szempontjából is. Fontos volna tehát, hogy az anyák legalább a terhesség alatt ne dohányozzanak.


http://www.sote.hu/magtud/nok/w_dcikk7.htm

American Journal of Epidemiology. 1997, 146(3):249-57,

A vizsgálatban a hirtelen csecsemőhalál és az anya terhesség alatti dohányzása közötti kapcsolatot vizsgálták az USA-ban és Svédországban.
A hirtelen csecsemőhalál az amerikai népességben népcsoportonként változó volt, az indiánok közt 3 haláleset jutott ezer egészséges születésre, míg a spanyolajkúak és az ázsiaiak közt csak 0.8 haláleset jutott ezer egészséges születésre. Ez az arány Svédországban 0.9 volt. A dohányzás és a hirtelen csecsemőhalál közti kapcsolat akkor is erős maradt, ha figyelembe vették az anya korát és azt, hányadiknak született a gyermek. Azok az anyáknak, akik 1-9 szál cigarettát szívtak el a terhesség alatt naponta, 1.6-2.5-ször nagyobb eséllyel halt hirtelen csecsemőhalált gyermekük. Akik 10 vagy annál is több szálat szívtak naponta, azoknak 2.3-3.8-szor volt nagyobb az esélyük, hogy gyermekük hirtelen csecsemőhalált hal. Jóllehet a születési súly szoros kapcsolatot mutat a hirtelen csecsemőhalállal, ha ezt is figyelembe vették, alig változtak a valószínűségek. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás nem egyszerűen a baba testsúlycsökkenésén keresztül okozza a hirtelen csecsemőhalált. Így úgy tűnik, az anyai dohányzás az egyik legbiztosabb előrejelzője a hirtelen csecsemőhalálnak, és így a megfelelő felvilágosítás alapvetően lecsökkenthetné a hirtelen csecsemőhalálok számát.

A vizsgálat célja az volt, hogy kapcsolatot keressen az anya terhesség alatti dohányzása és a gyermek nyolc hónapos kor előtti kórházba kerülése között. Ez célból ezerkilencszázhetvennégy, 1991 és 1992 között született gyermeket követtünk. Közülük 158 (8%) került kórházba élete első 8 hónapjában. a dohányzó és nemdohányzó anyák gyermekeit összehasonlítva azt találtuk, hogy a napi 1-14 szálat szívó anyák gyermekeinél nem volt nagyobb a kockázat a nem dohányzó anyákhoz képest. Akik viszont ennél többet szívtak (15 szál/nap vagy annál több), azoknak a gyermekei kétszer nagyobb eséllyel kerültek kórházba! Ha viszont az első két hónap alatti kórházba kerülést vizsgáltuk, akkor a dohányzás önmagában kétszeresére növelte a kórházba kerülés esélyét. A kórházba kerülés okai közt nem csupán a légzőszervi megbetegedések szerepeltek, hanem a gyomor és bőrbetegségek is. A fokozott kockázat azután is megmaradt, ha statisztikailag kivontuk az életkörülmények, gazdasági helyzet, stb. tényezők hatását.

http://www.globalink.org/tobacco/hungary/dohanyz3.htm
(...)
A terhesség alatti dohányzás következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés, és a szülés körüli halálozás.
A terhesség alatti dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását idézi elő. E káros hatás miatt kisebb lesz az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mellkörfogata.
A szoptatás alatti dohányzás károsítja a csecsemő egészségét! - Az anyatej közvetíti a dohányfüst méreganyagait.
A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek értelmi fogyatékosságának lehet az okozója.
A terhesség alatt dohányzók újszülöttei körében gyakran észlelhető légúti megbetegedés.
Az apa dohányzása növeli az utódok rákos megbetegedésének a kockázatát. (A dohányzás miatt károsodott ondósejt átörökítheti a rákos megbetegedési hajlamot!)
A dohányzó terhesek újszülöttei között gyakoribb a megnagyobbodott pajzsmirigy.

http://www.elelmezesvezetok.hu/2002-0708-08.htm

(....)A dohányzó asszonyok körében gyakrabban kell számolni a méhlepény rendellenességével. A rákkeltő, génmutációt serkentő vegyi anyagok fejlődési rendellenességet hozhatnak létre, amelyek a magzat elhalását, vetélést eredményezhetnek. A dohányzó nők általában kisebb súlyú újszülöttet hoznak a világra. Az eltérés a nem dohányzó szülők gyermekéhez képest átlagosan 250 gramm. A dohányzás a terhesség alatt olyan általános fejlődésbeli visszamaradást okozhat, amely a későbbiekben is hátrányt jelenthet a babának. A nikotin a magzatvízben már 4-5 perc alatt megjelenik, az anyatejbe is kiválasztódik, így a szoptatás során a csecsemő szervezetébe is bekerül. Több vizsgálat bebizonyította, hogy a dohányzás káros hatással van a női és a férfi ivarszervekre is.(...)
 
 


Köszi, Csi!
 


Sziasztok!

Még új vagyok itt, de a téma érdekes! Egy kis bíztatás azoknak, akik szeretnének leszokni:

10 jó hír, ha abbahagyod a dohányzást

20 perccel a cigarettázás abbahagyása után vérnyomásod és pulzusszámod a normál szintre esik vissza, és testhomérsékleted normál szintre emelkedik.
8 órával a cigarettázás abbahagyása után véred szénmonoxid-szintje lecsökken, oxigén-szintje pedig emelkedik.
24 órával a cigarettázás abbahagyása után lecsökken az esélyed a szívinfarktusra.
48 órával a cigarettázás abbahagyása után az idegvégzodéseid regenerálódnak és újra fogod érezni az ízeket és szagokat.
72 órával a cigarettázás abbahagyása után tüdod légutai újra kitágulnak, könnyebb lesz a légvétel, tüdokapacitásod megno.
2 héttel a cigarettázás abbahagyása után vérkeringésed helyreáll, kapacitása 20%-kal növekszik, és könnyebb lesz a mozgás.
1-9 hónappal a cigarettázás abbahagyása után a köhögés, az orrmelléküreg krónikus gyulladása, a fáradtság és a légszomj fokozatosan elmúlik, a légutak csillószorei újra megnonek, képesek lesznek kitisztítani a tüdot, és csökkentik a fertozések esélyét.
1 év elteltével a dohányzásnak tulajdonítható szívbetegségek esélye felére csökken.
5-10 év elteltével az agyi érbetegségek valószínusége visszaesik azoknak a szintjére, akik soha nem dohányoztak.
10 év alatt a rákot megelozo állapotban levo tüdosejtek kicserélodnek, esélyed a tüdorák kialakulására csak fele annyi, mint egy dohányosnak, és ez a kockázat is napról napra csökken.
 
 


Szia Enikő!!
Komolyan ,ha lehetne téged meg kellene szüntetni,
fújjod a sok butaságot kifele magadból, remélem már nem sok van.Legyen az, szoptatás, dohányzás,
a hozzászólásaid egyszerüen sületlenségek.Nagyon meg tudtam érteni, Ibolyt amikor úgy kiakadt tőled.
Sokat írok a babanetre,de most inkább maradok névtelen(azokt te úgyis ,nagyon szereted szidni).
A többiektől elnézést kérek ,hogy OFF voltam,de ez a nő egyszrüen kiakasztó,csak el kell olvasni az elöző hozzászólásait.(Szegedi anyukák).
KATA
Névtelen
 


"Kata" Kép

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Sziasztok!
Csii, bravooo, köszi, ezek, amiket feltettél, legalabb érthetöen elmondjak a lényeget!!! Rebekka, probalj leszokni, legalabb, amig a Baba a hasadban van, és amig picike!!!
Puszika!!! Kép
Névtelen, ha mar kritizalod Eniköt, miért NEVTELENUL teszed???????Na jo, Kata vagy, de miért nem valasztasz egy allando identitast??? Igy Téged is meg lehetne talalni minden topikon, ahova irsz, ahogyan Te talaltad meg Eniköt!!!Kép (Bocs, ékezeteket tovabbra sem tudok rakni...)
Vendég
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

cron