Sziasztok!
Jobbulást a betegeknek!
Szia Brik, nagyon helyes a kisfiad, meglátod, szépen lassan kialakul. Az én lányom kéthónapos, 2350-nel született, sokáig nagyon be volt bugyolálva ő is, de most már 4070 gramm. Ő hamar kifáradt a szopizásban, úgyhogy rengetegszer etettem, egyszerre mindig keveset evett. Volt, hogy 11-szer evett egy nap, volt, hogy többször - kialakul majd Álmossal is.
Gratula a friss babásoknak!
Nézzétek meg az eggyel lejjebbi fórumot is infókért.
Gyógyszertárral nem találkoztam.
Ami még jó, ha van, jobb, ha nem párod szerzi be: hasszorítós bugyi/fűző. Meg az enyém párom elég talpraesett, de a betétvásárlást mindig elszúrja, szerintem lelki gátjai vannak.
Mellszívót célszerű vinni, ha van.
Pelus: ilyet még nem láttam/hallottam. De a sima tépőzáras sem pisztergálja a köldököt, legalábbis két gyerek után ezt tapasztaltam. Elég nagyot kell venni, hogy kényelmesen rá lehessen adni, ne kelljen "megtépni", hogy tartson. Pelust mindenképp vigyetek, mert onnantól, hogy megkaparinthatjátok a babát, már nem adnak pelust, kérik, hogy fürdetéshez is vigyél le.
Az intenzív örzőbe naponta háromszor viszik a babákat, mert más műtöttek is vannak, zavarná őket. Akkor viszont próbálkozhatsz a mellretevéssel, a csecsemős segít, ha kéred, de nem nagyon van ideje ott maradni; ha az örzős nővérnek van ideje, esetleg ő is tud segíteni, meg a többiek is. Szülés után, ha minden rendben a babákkal és nincs nagy tumultus, a szülőszobán pihenhettek egy darabig, akkor már szoptathatsz (ezért is jó, ha nem altatnak).
Elvben 24 óra az örző, de azért kiderült, hogy szerencsére messze nem ilyen szigorú. Gyorsan fel kell állni, akkor megszabadulhatsz a katétertől és ha már mozogsz stabilan (még ha lassan is), akkor kiengednek.
Fontos, hogy fájni fog, mikor felkelsz, ne törődj vele, a fájdalom elmúltát ne várd meg, az több nap, viszont kérhetsz fájdalomcsillapítót.
Ha járkálni kezdesz, ne görnyedj össze, húzd ki magad mindenképp, a haskötő is majd segít ebben. Ja, ebből célszerű kettőt berszerezni, ha belefér a költségvetésbe, sokáig fogod használni és érdemes egy jól tartóba beruházni.
Tücsi