Új privát üzeneted érkezett!

Virág, Erika!
Legyen akkor pont. Kép

Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!

Látom, micsoda vita alakult ki a hozzátáplálás körül. Ez egy rendszeresen visszatérő, nagy indulatokat kavaró téma. Érthető, hgy aki korán kezdte meg a hozzátáplálást, szeretné bizonyítottnak látni a maga igazát és nem akarja, hogy felelőtlennek tűnjék, hiszen nem azért tette, mert rosszat akart a babájának. Akkor, ott bizonyára ez tűnt a helyes megoldásnak. Ezért azt javaslom,hogy tegyük félre a rossz szájízt és nézzük a tényeket:

A babák emésztőrendszere 6 hónapos kor előtt nem érett az anyatejen kívül más táplálék feldolgozására. Természetesen a babák nem ismerik a naptárt, lehet, hogy egyik-másiknak már egy-két héttel hamarabb el lehet kezdeni a főzelékeket, de érdemes a 6 hónapot tartani szem előtt. Nem kell elkezdeni kóstoltatni az ízeket hamarabb, mert az ízekkel együtt mindjárt a táplálék maga is bekerül az emésztőrendszerbe és bármilyen apró mennyiség bajt tud okozni. Nem mindig derül ki azonnal, gyakran csak évek múlva, akár felnőtt korban. Kár kockáztatni. A korai hozzátáplálás felesleges és káros.

Honnan tudhatjuk, hogy a baba megérett a hozzátáplálásra?

-elmúlt 6 hónapos
-csillapíthatatlan az éhsége, ami a több napig tartó, gyakori, intenzív szoptatás ellenére sem javul (tehát nem növekedési ugrás)és ehhez még hozzájárulhat a súlygyarapodás stagnálása
-eltűnik az a reflexe, amikor a nyelvével kitolja az ételt, tehát az ennivaló már befelé megy
-van foga
-stabilan ül

Tudjuk, hogy már a négyhónapos is érdeklődést mutat a szülei tányérjában lévő ételek iránt. Ha megkaparintja, már gyömöszöli is a szájába, talán még csettintget, cuppog is hozzá. Ez azt jelenti, hogy szüksége van rá? Nem. a négyhónapos mindent megkóstol, ha a csavarhúzót veszi a kezébe, azt is a szájába tömi. Attól még nem érett meg a szilárd táplálékra.

Lássuk Brokkoli példáját. A 7 hónapos baba fogyott. Ez nem megengedhető. (Bár egy későbbi hozzászólásban azt írtad, Brokkoli, hogy nem hízott a babád, ami nem ugyanaz, mint a fogyás, így most nem tudom, pontosan mi is történt.) Azonnali, szigorú megfigyelésre van szükség. Meg kell nézni a szoptatási gyakorlatot, figyelni a vizeletes és székletes pelenkák számát, a széklet minőségét, megtudni, hogy volt-e beteg a baba, ha szükséges, kivizsgálni. Szem előtt tartanám, hogy éppen fogzó babáról volt szó, a sírás, nyögés, nyafogás sokkal inkább ennek tudható be, mintsem a szilárd táplálék hiányának.

6 hónapos kor után meg KELL kezdeni a kóstoltatást. Ha a baba elfogadja a felkínált ételt, akkor minden nap adjunk neki, fokozatosan emelve az adagot. Egy ételféleség bevezetése 5-6 napig tartson. Utána lehet próbálkozni a következővel. Ha nem fogadja el, akkor legalább hetente egyszer próbálkozzunk ugyanazzal vagy más étellel. Amikor megérik rá, elfogadja.

Szeretném leszögezni, hogy nem divatról van szó. Ez nem hit kérdése. Ezt a szemléletet megfigyelések, kutatási eredmények támasztják alá. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet és vele egyetértésben a Magyar Csecsemő- és Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma és a Védőnők Szakmai Kollégiuma is a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatást javasolja, az ennél korábban megkezdett hozzátáplálást károsnak tartja.

A WHO honlapján www.who.int a szakmai referenciák is megtalálhatók.

Iboly
iboly

Sziasztok!

Iboly!
Köszi, most aztán már tényleg felelőtlennek érezhetem magam Kép. Ha Levinek bármilyen problémája (asztma, ekcéma, allergia stb.)lesz élete során, akkor nyugodtan okolhatom majd saját magamat (és nem hiszem, hogy ettől az Ő állapota javulna majd, csak lesz egy depressziós anyukája), mert már 5 hónaposan elkezdtem a sárgarépát, sütőtököt, almát, krumplit. Néha az az érzésem, hogy ilyenkor a kizárólagos szoptatás hívei elégedetten hátradőlnek és azt gondolják, 'mi előre megmondtuk'.
Akkor és azóta is úgy érzem, hogy a hozzátáplálással jobbat teszek, mintha ebédre is tápszert adok neki, mert akárhogy próbálkoztam nem sikerült több tejet kicsikarni magamból. Végigpróbálgattam szinte az összes tejszaporítót Ágci leveléből, beszéltem a LLL által megadott egyik telefonszámon egy hölggyel, fejtem, óránként szoptattam, csak egy dolgot nem tettem meg: nem mentem el az István Kórházba Sarlai drnőhöz.
Azt írtad, hogy 'amikor megérik rá, elfogadja'. Levi elfogadta, sőt egyre nagyobb mennyiségeket kért. Eleinte megszoptattam ebéd előtt, de kb. 2 hét után már elfordította a fejét, sírt, a mellbimbómra ránézni sem volt hajlandó, nemhogy enni belőle Kép. Azóta ebédre csak főzeléket kap, hiába próbálkozom a szoptatással, nem kér.

Megírtam, hogy nem foglalkozom többet a témával, de ez még kikívánkozott belőlem, bocsánat. Most már tényleg be kellene fejeznem.
A who.int honlapot még megnézem azért Kép!

Üdv, Virág és Levi (aki jövő héten lesz 7 hónapos )

U.i.: egyébként még mindig szoptatok, csak Levi kap némi kiegészítést is.
virga

Virág!
Ez nem arról kellene, hogy szóljon, hogy most rettegj meg és furdaltasd magad a lelkiismerettel. Csak tudd, a te babád allergia/asztma szempontból fokozottan veszélyeztetett.
Hagyd minél későbbre a "gyanús" ételek bevezetését, igyekezzetek minél egészségesebben enni, légy gyanakvó a csodás babakozmetikumokkal szemben, ne hagyd élni a dokidat, ha ne adj isten azt tapasztalod, hogy Levi minden nyáron kb. ugyanabban az időben náthás. Stb. stb. stb.

(Ezt úgy mondom, hogy kb. egy cipőben járunk. A nagyobbik lányom 93-ban születatt, amikor még semmit nem tudtam erről az egész allergia témáról, a mai ismereteim szerint mindent nagyon korán kapott.)

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Virág!
Szerintem te, aki a gyerekedet a legjobban ismered, tudod a legjobban, mikor mire érett meg. Van gyerek, aki öt hónapos korában képes támasztékkal megállni, mások akkor még meg sem fordultak. Ugyanígy az emésztőrendszerünk sem egyforma.
Az irányelvekre szükség van, a kutatások fontosak, de a rugalmasság is nagy erény! Én meg vagyok győződve, hogy nem tettél rosszat a gyerekednek - kövezzenek meg érte.
Sok örömet a szoptatáshoz és az evéshez:
Kíváncsi
kíváncsi

Sziasztok!

Kíváncsi!
Köszi Kép!

Üdv, Virág
virga

Iboly! és többiek

Lehet hogy félreérthető volt amit írtam, szóval Zsófi nem fogyott, hanem súlyra ugyanannyi mint egy hónappal ezelőtt.
A problémám az volt/van, hogy Zsófi éjszaka is 3 óránként kelt, nappal is többször cicizett ( ami egy hete már rendeződött mióta délután gyümölccsel kínálom )lehet hogy ez összefügg?
Szoptatom naponta kb. 5x most már két mellből. Arra is gondoltam, hogy lehet hogy az volt a baj, hogy csak egy mellből etettem és a másikat nem kínáltam? nem tudom, néha már teljesen tanácstalan és elkeseredett vagyok. persze a védőnő meg azt mondja etessem, persze nekik fogalmuk sincs pl. mi az a fejlődési ugrás.
Zsófi sokat kínlódik a fogával is, és elaludni is csak nyugodt körülmények között tud ( ami szerintem nem baj )

Jelenleg ott tartunk, hogy Zsófi este elalszik, hajnalban kel, utána reggel. Szopizik legtöbbször 2 mellből, koradélután kap egy kis főzelékfélét ( főtt zöldségek összeturmixolva ), délután pedig gyümölcsöt ( őszibarack, sárgabari, banán,.... )

Azt hadd kérdezzem már meg, hogy mi az összefüggés az érett bélrendszer és az ülés között?

Szerintem mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja a dolgokat, elvégre minden anyának az a célja, hogy a gyermeke egészséges és boldog legyen.
Ha Virág úgy gondolja, hogy Levinek ételt ad, és elfogadja, és a pici jól érzi magát, akkor miért ártana neki? Ismerem Levit, és teljesen kiegyensúlyozott, jókedvű kisfiú.

Én nem gondolnék egyből arra, hogy a korai ( pl. 1 hónappal korábbi mint ahogy a tudósok kiokoskodták ) hozzátáplálásból erednének esetleg a későbbi betegségek. Ha TÚL korán kezdi, az persze nem jó.

na most már befejezem, mert ezt évekig lehetne boncolgatni, és úgyis más véleményen lennénk.

Brokkoli
brokkoli

A 6 hó utáni hozzátáplálás melletti észérvekkel és tényekkel szemben az utóbbi időben, úgy tűnik, dominálni kezd az az - érvnek nem nevezhető - szólam, miszerint, "te tudod, mi jó a babádnak", "mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja a dolgokat, elvégre minden anyának az a célja, hogy a gyermeke egészséges és boldog legyen", "egy anya érzi, mikor mi jó a gyerekének és ezt senkinek nem szabad megkérdőjelezni".

Akik így gondolják: komolyan gondoljátok, hogy a szeretet elég ahhoz, hogy jól gondozz és nevelj egy gyereket? Hogy a szeretet "megsúgja", hogy mikortól kell hozzátáplálni és mit kell adni neki? Hogy azok, akik utánaolvasnak és utánajárnak ennek, elolvassák a tudományos szakirodalmat és igyekeznek elkerülni az "általános" rizikófaktorokat, azért teszik ezt, mert nem olyan "jó" anyák, mint ti, hisz nem bíznak a sugallataikban? Hogy a sok beteg és allergiás gyereket mind utálták a szülei, és ti, szülők, amennyiben bármi olyan testi/lelki bajotok van, ami visszavezethető a csecsemőkori nevelésre (altatás, szobatisztaságra szoktatás, dajkálás, szopi) vagy táplálásra (anyatej, hozzátápláláskor megválasztott ételek), az azért van, mert nem szerettek titeket eléggé, és veletek ellentétben, akinél annyira kifinomultan működnek ezek az ösztönök, a szüleiteknél ezek hibádzottak? (Persze, már amennyiben végre elhiszitek, hogy a statisztika nem dobható sutba a "nekem más a véleményem" felkiáltással, ahogyan a Föld akkor is forogni fog, ha te "személy szerint nem hiszel benne".)

Más topikokban csak úgy záporoznak a rossz anyákról való példák. Miért biztos az, hogy itt a babaneten mindenki jó anya? (És miért lennének pont AZOK a jó anyák, akikkel történetesen a főzés és a hímzés rejtelmeiről társalogsz?)
Komolyan azt gondoljátok, hogy aki szereti a gyerekét, az egyenlő azzal, hogy jó anya? Aki szereti a párját, az jó feleség, aki nő, annak lesz orgazmusa és biztosan segítség nélkül megtermékenyül??? Vagy ez már nem igaz? Miért?
Ugyan kevés reményt látok rá, hogy néhányan felfogják e példák értelmét. Segítek: a lényege, hogy miután nem vagyunk állatok (ösztönlények), nem is támaszkodhatunk, "hallgathatunk" úgy az ösztöneinkre, mint ők. Ehelyett az ÉRTELMÜNKRE kéne hallgatnunk, már ha van. Amúgy elég nyilvánvaló, hogy az "ösztönös érzék" a legtöbb esetben csak azt a hiányzó érvet pótolja, amellyel a hülyeség - általában utólag -kimagyarázható.

Végül, Kíváncsi, egyetértek, hogy kell egyfajta rugalmasság, de ezt nem az anyai ösztön biztosítja, hanem a (szerzett) tudás egyedi esetre való alkalmazása, ahol is az eset egyediségének beazonosítása SZINTÉN szerzett tudás-függő. Amúgy honnan vagy biztos benne, hogy Virág mindent jól csinált? Még ha ismernéd se tudhatnád, talán még akkor se, ha történetesen orvos volnál. Ne nyugtassuk már meg egymást, és ne tájékoztassuk félre a többieket a jószomszédi viszony kedvéért!

Laura
Laura

Laura!

A szeretet valóban nem elég, kellenek az ismeretek. De Virág megszerezte ezeket. Például itt is. Ezen kívül igenis, ő van a gyereke mellett, ő látja a fejlődését. Amit a szakirodalom ír, mind átlagos értékek, sok baba megfigyelésén alapulnak, és azt tárgyalják, ami a legáltalánosabb jelenség. Nem vitatom, hogy az a legvalószínűbb, amit a nagyszámú megfigyelés támaszt alá, de ez még mindig nem jelenti azt, hogy kizárólag úgy lehet! Az emer, az emberi szervezet nem olyan, mint a gravitáció: 9,81 századpontosan (egyébként ha jól tudom, még annak sem állandó az értéke, de lehet, hogy ez marhaság). ERRE írtam azt, hogy Virág, aki nem tudta tovább csak a melléből táplálni a babáját, de húzta, ameddig csak lehetséges volt, megkezdte a hozzátáplálást. Igaz, egy hónappal korábban, de ő volt ott, ő látta, hogy érett-e a baba rá vagy sem.
Nekem lassan hat hónapos a babám, én még nem adok neki mást, csak anyatejet ÉS tápszert, mert nekem sincs annyi tejem, hogy a babám gyarapodjon. De nem is alkalmas még a hozzátáplálásra, mert egész más testfelépítésű gyerek. Laza, tónustalan az izomzata, rendesen le van maradva a fejlődésben. Még az ölemben sem tud sokáig megülni. Ezért nem etetem kanálból. De a tápszer sem tetszik a hozzád hasonló tudományos élharcosoknak, tudom. Valamit azért adnom kell neki, nem? Az ember lánya attól anya, hogy minden erővel igyekszik a kicsijének kellemessé tenni a közérzetét. Legalábbis ebben az életkorban.
"Ne nyugtassuk már meg egymást, és ne tájékoztassuk félre a többieket a jószomszédi viszony kedvéért!" Hát? Jól bosszantsuk inkább fel egymást, hogy a maradék tejünk is elapadjon? Kell a biztatás mindenkinek, és nem a jószomszédi viszony kedvéért. Én elolvastam, amiket Virág írt, erre alapozva biztattam. Ha csupa hülyeséget csinált volna, nem biztatnám azok folytatására, de akkor sem szegném kedvét azzal, hogy ledorongolom.

Kíváncsi
kíváncsi

Sziasztok!

Úgy látom témánál vagyunk... Ki a jó anya és ki a rossz anya? Esetleg erre van valamilyen táblázat, ahol pontokat lehet elérni és ez alapján osztályozzuk az anyákat? Ki meddig szoptatott, mit tett meg a szoptatásért, eleget tett-e, mikor kezdte a hozzátáplálást, egyből eperturmixot adott-e a gyerkőcnek, vagy utánanézett-e az allergizáló dolgoknak, hányszor pelenkázza a babát, milyen fürdetőt, popsikrémet használ és folytathatnám a sort.

Kedves Laura!
'Miért biztos az, hogy itt a babaneten mindenki jó anya?'
Nem hiszem, hogy a Babaneten bárki is osztályozná, hogy ki a jó anya és ki nem. Legalábbis én még nem találkoztam ilyesmivel, de lehet, hogy azért, mert még csak pár hónapja járok ide.
Köszönöm szépen a felvilágosítást arról, hogy nem vagyunk ösztönlények, és az értelmünkre is hallgatnunk kell. Eddig azt hittem, hogy némi értelemre vall az, hogy itt a Babaneten is próbálok információt gyűjteni, kapni arról, hogy mi a helyes mi nem. Meghallgatok érveket és ellenérveket, aztán eldöntöm, hogy számunkra mi a megfelelő. A felvilágosítás ellenére én hiszek abban, hogy léteznek anyai ösztönök és ezek nem elhanyagolhatóak egyáltalán a hozzátáplálásnál sem.

Miből vontad le azt a következtetést, hogy én, Brokkoli, netalán Kíváncsi nem tartozunk azok közé, akik utánaolvasnak és utánajárnak a hozzátáplálásnak? A statisztikákat nem megkérdőjeleztem, hanem kíváncsi voltam, hol lehet őket megnézni, elolvasni, mert mindenhol csak azt olvastam, hogy 'A' statisztikák szerint, csak nem tudtam, hogy ezek honnan származnak.
Iboly megírta, hogy hol nézhetem meg ezeket a dolgokat, és bár még nem volt rá időm, hamarosan meg fogom tenni.

'Ne nyugtassuk már meg egymást, és ne tájékoztassuk félre a többieket a jószomszédi viszony kedvéért!' ???? : hát akkor mit kellene tennünk? Egymás nyakának ugrani amiatt, hogy pl. ki hányszor szoptat, mennyit eszik a gyerek, mit eszik stb? Hova vezetne ez? Szerintem értelmes dolgokhoz semmiféleképpen. Csak gyalázhatnánk egymást értelmetlenül.
Jószomszédi viszony? Miért lenne Kíváncsi vagy bárki más érdeke, hogy a jószomszédi viszonyban legyünk? Engem érdekel más véleménye, tapasztalata, akkor is ha nem egyezik meg az enyémmel. Persze annak jobban örülök, ha valaki egyetért velem, esetleg biztat, hogy nem csinálom teljesen rosszul a dolgokat (Kíváncsi Kép ), de azt is elfogadom, ha valaki tanító szándékkal, normális hangnemben - az értelmi képességeim kétségbe vonása nélkül - felvilágosít, hogy mit csináltam/csinálok rosszul.
Tudom, 'kinek nem inge....', de úgy érzem, hogy az értelmi képességeink kétségbe vonása nekünk szól, azoknak akik esetleg 6 hónapnál korábban kezdtük a hozzátáplálást és arra hivatkozunk, hogy úgy éreztük ez a legjobb, amit tehetünk a gyermekünkkel.
A hozzátáplálással kevesebb tápszert kellett adnom pótlásként neki, hiszen majdnem egy teljes étkezést kiválthattam a tudtommal nem allergizáló ételekkel. Bármily meglepő lehet számodra utánaolvastam.
Gondolom most azt is megkaphatnám Tőled, hogy a mennyiség mindegy a tej alapú tápszerből, már egyetlen kanálnyi is kiválthatja az allergiát, amennyiben Levi erre hajlamos, de sajnos nem tudtam több női tejet szerezni. Egy kedves barátnőm 10 hétig adott annyi tejet, hogy pótolni tudtam a hiányzó mennyiséget, de sajnos egy növekedési ugrás után pont annyi teje 'maradt', hogy a saját gyermekét etetni tudja és nem várhattam el tőle, hogy miattunk próbáljon szaporítani időt és energiát nem kímélve. Így is örökre hálás leszek neki!

Úgy vettem ki a soraidból, hogy Te értelmesebbnek tartod magad néhányunknál, de azért megtisztelhettél volna minket legalább egy megszólítással, vagy köszönéssel...

Üdv, Virág
virga

Kedves Laura
egyet értek Kiváncsival,Virgával tudtomal nem csak azal mérik a jo anyaságot hogy mikor adsz valamit a gyereknek mert hogy a gyereknek nem csak ennivalo kell hanem szeretet is és olyan hogy jo anya nincs is csak ANYA van és szerinted a tejtermelésnek vagy a babának használ egy depis anyuka ? szerintem nem .Uhogy ha lehet akor máskor ne kioktato modban irjál ha megkérhetlek .

Csics
csics

Kíváncsi!

"Laza, tónustalan az izomzata, rendesen le van maradva a fejlődésben. Még az ölemben sem tud sokáig megülni."-jártok vele valahová, vagy várod a csodát, hogy kinője?
edit

Laura,
szívemből szóltál!!! KépKépKép Tökéletesen egyetértek minden szavaddal! Kép És ne várd, hogy elismerjék, hogy igazad van... Kép Mert a LÉNYEGET nem AKARJÁK meglátni a legtöbben, kiragadnak pár szót az összefüggésből, és félremagyarázzák. Minden szopitopicban így van ez... KépKépKép

Kíváncsi és Virga,
szó sincs arról, hogy ugorjuk egymás torkának. Elfogadjuk, hogy vannak anyák (szépszámmal), akik hamarabb hozzátáplálnak a kívánatosnál. Senki nem bántotta Virgát vagy bárki mást, Iboly leírta a TÉNYEKET! Fáj? Hát ez gáz. Mert ha mindent megtettél, és mégis kell pótlás (mindenki tudja, hogy van ilyen, és senki sem ítéli el ezeket az anyákat), akkor miért védekezel? Ha meg nem tettél meg mindent, akkor sem ítél el senki (legalábbis én nem, és tudom, hogy Iboly sem), csak nem árt ha tudod a tényeket, hogy ha legközelebb lesz babád, azt már jobban tudd táplálni, és azért, hogy akik hozzászólás nélkül olvassák ezt a topicot, helytálló információkat kapjanak.

Csics,
megint tanúbizonyságát adtad annak, milyen jól látod meg egy hozzászólás lényegét. Így tovább...

Virág
Virág

Sziasztok!

Virág!
Miért kell, hogy 'gáz' legyen, amiért fáj az, ha nem tudtam kizárólagosan szoptatni a gyermekemet addig, ameddig szerettem volna és azóta is keresem a választ, hol rontottam el? Miért 'gáz', hogy fáj az, ha szembesítenek azzal, hogy állítólag tönkretettem a gyerekem életét azzal, hogy 5 hónaposan hozzátápláltam? Előbb eszembe sem jutott!!!!

Amiket eddig írtam, nem védekezésképpen írtam, hanem leírtam azt, én hogyan csináltam. Lehet, hogy valaki, aki hozzászólás nélkül olvassa a topikot ebből is szerezhet némi infót, nem? Vagy inkább én is hallgassak el, mint ahogy egy másik anyuka is tette egy jó ideig egy másik fórumon? Attól jobb lesz? Több anya fogja 6 hónapig kizárólagosan szoptatni a gyerekét, ha befogom a számat?
Egyébként ez a topik a 'Kitől ne fogadj el tanácsot', tehát tőlem/tőlünk ne fogadjanak el tanácsot. Hála Istennek, a 'Szoptatás' topik még mindig ugyanaz: egy olyan topik, ahol segítséget kaphat bárki.
Hozzászólásaimban direkt szerepelnek a 'szerintem', 'én úgy érzem', 'azt hiszem', tehát nem tényeket közlök, hogy igen, ezt így KELL csinálni, hanem ÉN így csináltam.

Lehet,hogy meglep, de fel bírtam fogni az agyammal, hogy nem ajánlott hozzátáplálni 6 hónapos kor előtt, de úgy gondoltam, segíthet, ha esetleg más sorstársam látja, nincs egyedül a gondjával, dilemmájával.
Kérlek, magyarázd el (esetleg privát e-mailben is, ha nagyon hosszú), hogy mi a LÉNYEG, amit én nem AKAROK meglátni.

Egyébként tegnap este jártam a who.int honlapon, de nem volt túl sok időm és energiám a hosszabb tanulmányozásra. Meg lehet, hogy nem jól kerestem tegnap az oldalon (hiába, a szellemi adottságiammal lehetnek gondok Kép, ugye Laura?), mert egyelőre arról találtam adatokat, hogy hol milyen a szoptatási arány (ha jól emlékszem Svédországban 98%?), meg Hepatitis B és szoptatásról találtam dolgokat, de ma éjszaka megint próbálkozom.

Laura hozzászólásával kapcsolatban a legnagyobb gondom a hangneme volt. Nem tetszett ez a kioktató, felsőbbrendű hangnem, legalábbis szerintem ilyen a hozzászólás.
A férjem az elolvasása után csak ennyit kérdezett: 'Ki ő? Minden anyák anyája, maga az ősanya? Mert úgy ír.'
Bocsánat, de én sem tudom, ki Ő, mert eddig nem volt szerencsénk egymáshoz, legalábbis én nem emlékszem.

Üdv, Virág (a másik)
virga

Virág!
Ez nem tetszett. Te szorosan fogod a nyakunkat, miközben azt írod, ne ugorjunk egymás nyakának.
Sok mindent leírtam már erről, amiket valószínűleg nem olvastál el elég figyelmesen. Most kiegészíteném.
Azt írod feljebb, hogy a hozzátáplálás legalsó időpontja a hat hónap. Ha valóban így lenne, nyugodj meg, nem ezt az életkort javasolnák a szakemberek! Azt a időpontot - illetve annál még későbbit - javasolják, amelyik a LEGTÖBB gyereknél (tehát nem mindnél!!) problémátlanságot ígér. A még későbbit úgy értem, hogy ezen még van egy biztonsági rátartás, hogy akinek esetleg KÉSŐBB lesz érett a bélrendszere (mert biztos, hogy ilyen is van!), az se legyen veszélynek kitéve. Nem hiszenm, hogy felelős orvos-szakember venné a bátorságot a kegkorábbi időpontot javasolni ilyen kényes kérdésekben, hiszen az nagy veszélyeket hordozhatna. Gondolj csak bele!
Ibolyról. Emberileg és szakmailag is nagyra tartom. Nagyon örülök, hogy összegzi időnként a vonatkozó szakmai irányelveket. Mindig higgadtan, ír, nem sért meg senkit. Jó lenne, ha mások is törekednének erre.
Ennek ellenére, szembesülni azzal a dologgal, hogy egy szakember nem helyesli a döntésünket, kellemetlen, még akkor is, ha más szakember nem így vélekedne (Nekem pl, a gyerekorvos ugyancsak öt hónapos korban javasolta a hozzátáplálás megkezdését, mondván, ha már úgysem tudom kizárólag szoptatni. Tudom, szerintetetk a gyerekorvos nem szakember. Biztos csupa haszontalan dolgot tanult sok-sok évig az egyetemen, a szakvizsgát is csak papírgyűjtésiből tette le, és akkora bunkó, hogy nem olvas utána semmiféle kutatási eredménynek a szakterületén.) Virág ezért keseredett el és kezdte vádolni magát, és tudod, az ember érzi ilyenkor, hogy nem még egyet rúgni kell abba, akinek rossz, hanem inkább mellé állni, ha nem is cselekedett tökéletesen. Ezen segíteni már úgysem tudunk, annak meg, hogy bajt csinált, jóval kisebb a esélye, mint itt beállítani próbálod. Maga Iboly is írta, egy-két hét ide-oda nem számít. Virág nem kéthónaposnak adott csülkös bablevest, hanem öthónaposnak kevés gyümölcsöt.
Természetesen magam is azon a véleményen vagyok, jobb nem kockáztatni, és lehetőség szerint várjuk ki mindennek a megfelelő idejét. De ha mégsem így történt, még nem kell riasztani a gondolatrendőrséget.
Azért védekezem, mert támadnak, pl. te is, és ez már csak így van, hogy akit támadnak, az igyekszik megvédeni magát.
Azt írod, még akkor sem lehetnék biztos abban amit mondok, ha történetesen orvos volnék. Ez így igaz. De te, kedves Laura, akkor mitől vagy ennyire biztos magadban? A bölcsek kövét neked csiszolták fényesre?

Kíváncsi
kíváncsi

Bocsi, az utolsó előtti mondat helyesen így hangzik: ...De te, kedves Virág... Azért azt hiszem, ez freudi volt...
kíváncsi

Szerbusztok!

Tulajdon képpen tanácsért jöttem, de egy mondatot fűznék az olvasottakhoz!
Pár éve,( és még mindíg vannak helyek), az anyuci terhes lett, megszülte a gyerekét, és senki nem mondta meg , hogy mit egyen mit ne egyen. Ne a statisztikák mondják meg , hogy Virág gyermeke mit egyen! Laura! Talán igazad van, hogy nem attól jó anya valaki, mert szereti a gyermekét. De mit hallottál az anyai ösztönről?
Szerinted ha az anya megérzi, hogy most azért sír a babája mert éhes, most meg azért mert fáj a hasa, akkor nem gondolod, hogy esetleg azt is megérzi, hogy : " Igen! Ez az étel jól esik a babámnak! " Te etesd a babádat ahogy te szeretnéd, és ezt természetesen tökéletesen csinálod, "ahogy a nagykönyvben meg van írva". De ne akard hogy másnak lelkiismeret furdalása legyen azért ami nála bevált. És hangsúlyozom láttam én már gyermeket aki korán kezdett el főzeléket enni, és most tele van érmekkel, úszásból, ping-pongból, de leginkább fociból, és még csak 13 éves! És nem lett allergiás, meg egyéb dolgok amik itt fel lettek sorolva.
Még egy utolsó kérdés: Aki nem tud szoptatni, és sajnos tápszert kell adjon a babájának, az akkor szintén rossz anya? Hiszen a nagykönyvek, és a kutatások szerint szintén bajok lehetnek, ha nem anyatejet kap a baba..... ( A könyvek szerint.)
Tisztelettel: Névtelen 5
Névtelen 5

Hahó,
na igen. Én minden "egymásnak ugrástól" és a vitában való vélemény-nyilvánítástól függetlenül, egyszerűen csak szeretnék kérdezni valamit, ami a fenti vita kapcsán jutott eszembe. Ugye van olyan baba, aki nagyon hamar tápszert kap (egyáltalán, kiscsecsemő korában), sokszor az anyuka minden akarata/igyekezete ellenére. Az én babám pl. a kórházban kapott, ne firtassuk, miért, mert engem most fél év után is elönt miatta a düh (pl. volt csecsemős nővér, aki azt javasolta, hogy csak minden második alkalommal tegyem mellre...brrr). Na mármost, nálunk fennáll az allergia veszélye, én allergiás vagyok (ugyan ételre nem, de egy csomó más dologra igen, és ez egészen világosan genetikus, apám is ilyen), a férjemnek van valami halvány hajlama a tejcukor-érzékenységre (ugyan nem vizsgálták soha, de gyanús). A babóm pöttyös lesz pár dologtól, amit én eszem - azokat azóta nem eszem. És kapott tápit néhány napos korában a kórházban. Hipoallergént, de tejalapút. Akkor most mi van? Mármint hogy most már akármit csinálok, akkor is kiváltódhat nála tejérzékenység (tejcukorra vagy tejfehérjére), ha hajlamos rá. Vagy nem jól értettem?
Üdv
Kriszi
kriszi

Sziasztok!

Kíváncsi!
Mivel ketten vagyunk Virágok, ezért légy szíves különböztess meg minket: Virág/Fiore és Virág/Virga Kép. Én is így fogok tenni a jövőben itt, ha még írok.

Köszi, Virág/Virga
virga

Csics,Virga, Kiváncsi Kép

üdv.
Brokkoli
brokkoli

Én csak annyit látok, hogy amikor mi voltunk babák(átlag 25-30 éve), akkor a hozzátáplálást egy hónaposan már igencsak illett kezdeni, hogy fél évesen befejeződjön az elválasztás. Akinek kevés volt a teje/egyáltalán nem volt, az tehéntej alapú tápszert adott, majd feles tejet. És mégis itt vagyunk, többnyire egész jól.Ma agyon kíméljük a babákat és mégis már 2 évesen ott ülnek az allergia-rendelésen, az asztmával a sóbarlangban, a kruppal az éjszakai ügyeleten.
Folyton azt hallani, hogy egyre több az allergiás gyerek. Nem sántít itt valami? Aki most 5 hónaposan gyümölcsöt ad az hazavágta a gyerekét egy életre? Miféle segítő topic az, ahol csak marcangoló lelkiismeretfurdalást okoznak az anyáknak? Ha tényleg ilyen szoros lenne az összefüggés a korai hozzátáplálás ás az allergia között, akkor már az is csoda, hogy mi, akik sokkal korábban kaptunk mindenfélét, még élünk.
névtelen 125

Szerbusztok!

Elnézést kérek! Virgát szerettem volna megvédeni, és mindazokat akik nem tartották ba a "6 hónapig csak szopizni lehet elvet". Véletlenül elnéztem a nevet. És kérek mindenkit, hogy ne értsék félre amit írtam. Senkit nem akartam bírálni, csak rá akartam mutatni, hogy nem lehet mindent a könyvek szerint csinálni, mert minden gyermek más, és a tapasztalatok nagyon sokat számítanak, nem pedig elítélendők!
Névtelen 5
Névtelen 5

Névtelen 125!

Úgy látom teljesen egyetértünk! Frappáns volt amit írtál, és én is ezt szerettem volna hangoztatni, csak nekem hosszabbra sikerült. :-)
Névtelen 5

Helló!

Szeretném megkérdezni, hogy ha szoptatok, akkor kell-e adni innivalót a babának, vagy nem. És ha igen akkor mikortól? Nem szeretnék teáztatni, maximum felforralt, lehűtött vizet, de nem tudom kell-e egyáltalán . Köszönöm előre is.
LOLA

Virga,
jogos a panasz.

Akkor ismét helyesbítek: a levél címzettje Virág/Fiore, a szöveg közben szereplő Virág ahelyett Virág/Virga szerepeljen, a levél végén helyesbített Laura nem egyszerűen Virág, hanem Virág/Fiore.

Kíváncsi

Ui: Lola, bár én ebben a topikban már ki vagyok kiáltva dilettáns tökfejnek, tudtommal nem kíván a baba folyadékkiegészítést, ha elegendő mennyiségű tejet tudott szopni. Ha azonban nagy a forróság, kevés forralt, szobahőmérsékletre visszahűtött vizet kaphat. Azt, hogy lehet-e szomjas, illetve, hogy a szopás után még mindig nincs kielégítve a folyadékigénye, onnan tudod megállapítani, hogy vizsgálod a kutacsát. Ha nagyon beesett, fennáll a veszélye, hogy a fenyegető kiszáradástól van. De a kutacsot nem elég csak akkor vizsgálni, ha valami gyanúd van, mert akkor nincs összehasonlítási alapod, hogy milyen szokott lenni normál állapotban. Az én kisfiamnak pl. kidomborodik, és amiatt voltunk sokáig kórházban, hogy nem tudtam, korábban is ilyen volt-e vagy sem. Most már tudjuk, hogy az övé ilyen, de egy csomó vizsgálatot elvégeztek, mielőtt ez tisztázódott volna. Úgyhogy ajánlom a kutacs figyelemmel tartását!
Szia! K
kíváncsi

Kriszi!
Ha igaz a mostanában hódító "tápcsatorna - kolonizációs" elmélet, akkor valszeg nincs komoly extrakockázata az egy-egy adag HA tápinak, mert azóta a bélflóra normalizálódott, az immunrendaszer bőséges alkalmat kapott a normál érésre.
Szvsz elég, ha nem dugod esténként autoklávba a babát, és kerülitek a gyanús dolgokat, és igyekszel Cicókát meggyőzni, hogy még sokáig-sokáig cicókáljon. (Tudom ám, hogy nem egy egyszerű eset!)
Később sok mozgás, sok egészséges kaja, legalább a szomszédok kutyájának-macskájának nyűvése segíti a kockázat csökkentését.
És - sajnos - észben kell tartani, hogy az a randa csipásszemű irdeg nem és nem bír aludni, és bármilyen pici gyanúval is pofátlanul zaklatni kell a gyerekorvost.

Kiváncsi!
A gyerekdoki =/= hüjegyerek! De történetesen a szoptatásról/hozzátáplálásról méltatlanul kevés szó esik a magyar orvosképzésben. (Bővebb infót Mentától kaphatsz, ha hazaér a nyaralásból.) És bizony ha egy 1973-ban végzett gyerekorvos nem tartja fontosnak, hogy pont ebben képezze magát, lemaradhat a világtól.

LOLA!
Ha teljesen igény szerint szoptatsz - azaz minden nyikkanásra hajlamos vagy cicivel kínálni a gyerkőcöt - nagy valószínüséggel nem lesz szükség vízre.
Ha van vmi olyan alapállásod - pl. hasfájósság miatt - hogy nem akarod 2 óránál gyakrabban mellere tenni, akkor közben kínáld lehetőleg pohárból forralt-lehűtött vízzel.
És járhatsz úgy, mint egy ismerős mama, akinek a lánya a tavalyi kánikulában kérte az egyik cicit, kiszívta az elsőtejet, ahogy zsírosdni kezdett a tej, kérte a másikat, majd azt is kiköpte, és csak egy kis plusz vízzel nyugodott meg. Aztán ahogy elmúlt a meleg, elmúlt a cici-cirkusz is.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Én nem gondollak téged, Virga rossz anyának, sem téged, Kíváncsi, állást foglaltunk és kész.

Névtelen 5,
az anyai ösztön sajnos elcsökevényesedett hozzátáplálás kérdésben... és még mennyi minden másban... legalábbis a legtöbb nőnél.

És most rajta, meg lehet sértődni.

Én nem voltam, és nem is leszek soha túlzottan diplomatikus, csak ha a helyzet nagyon megkívánja. Lehet utálni. Kép Nem gond. De megelőzlek benneteket: arrogáns vagyok olykor, vad és durva, cinikus, és ha gondoljátok, lehet folytatni a sort.

Kíváncsi,
az a kövecske itt lapul a zsebemben. Kép

Pusszancs,
Virág
Virág

Hahó,

Borcsa,
döbbenetes műveletlenségemben sok mindent nem értek, amit írtál.
1. Mi az a tápcsatorna-kolonizációs elmélet, és hol tudok utánanézni (úgy, hogy a bölcsész fejemmel is megértsem Kép )?
2. Mi az az autokláv?
3. És az irdeg?
Jesszusom, és én még azt hittem, megütöm az átlagosan tájékozott anya szintjét... Kép
Mindenesetre köszönöm, amit ki tudtam hámozni, attól is megnyugodtam Kép
Üdv
Kriszi
kriszi

Borcsa,
az orvosunk fiatal, temperamentumos és tájékozott. Csak valószínűleg nem csupán egyetlen dologra, a szoptatásra koncentrál, hanem a gyermekre, mint biológiai egységre, valamint a szituációra (pótlás kényszere anyatej hiányában). Egyébként, olvashattad, nem fogadtam meg a tanácsát, Iboly intelmeit követem. Azonban ebben egészen biztosan benne van az is, hogy a gyerekemet, annak fizikai adottságait ismerve én is így tartom helyesnek.
Kíváncsi
kíváncsi

Borcsa,
az orvosunk fiatal, temperamentumos és tájékozott. Csak valószínűleg nem csupán egyetlen dologra, a szoptatásra koncentrál, hanem a gyermekre, mint biológiai egységre, valamint a szituációra (pótlás kényszere anyatej hiányában). Egyébként, olvashattad, nem fogadtam meg a tanácsát, Iboly intelmeit követem. Azonban ebben egészen biztosan benne van az is, hogy a gyerekemet, annak fizikai adottságait ismerve én is így tartom helyesnek. Egy masszív, örökmozgó, többfogú vasgyúrót (mindig ilyenről álmodtam, de az én fiaim másért klasszak Kép), aki kinézi a számból az ételt, lehet, hogy én is már rég megkínáltam volna egy-két falattal.
Kíváncsi
kíváncsi

Jaj, tudtam, hogy már megint hülyeséget csinálok! Olyan kár, hogy nem írja ki a rendszer, hogy ami a szövegmezőben van, elküldtem-e már, vagy sem! Olykor elvész emiatt egy-egy hozzászólás, most meg, mint látjátok, kétszer ment el. De nam a nyomaték kedvéért! Kép (Egyébként a második, kiegészített változat az érvényes.)
kíváncsi

Virág/Fiore!
Nem baj, jó, hogy ilyen vagy. Ha nem volnának hozzád hasonló emberek, szépen lassan ellaposodna a vita. Kép Ki így, ki úgy visz színt a beszélgetésbe, én pl. azzal, hogy nem simulok be engedelmesen az irányvonalba. Különösen, ha eltérnek a tapasztalataim az előírásostól.
Kíváncsi
kíváncsi

Kiváncsi!
Csak ezért lett pont neked címezve:
Tudom, szerintetetk a gyerekorvos nem szakember. Biztos csupa haszontalan dolgot tanult sok-sok évig az egyetemen, a szakvizsgát is csak papírgyűjtésiből tette le, és akkora bunkó, hogy nem olvas utána semmiféle kutatási eredménynek a szakterületén.

Kriszi!
Bocsi! Beszélek én magyarul, csak nem jól.
Tápcsatorna-izé: a beleinkben egy csomó baci lakik. Darabra több, mint ahány sejtünk van. Kapunk tőlük vitaminokat, tovább emésztik a kajcsinkat, és a jelenlétükkel stimulálják az immunrendszert. A mosti kutatások szerint az allergia úgy indul, hogy az újszülött eredendően steril beleibe nem a megfelelő bacik költöznek be, így az immunrendszer se fejlődik megfelelően. Olyasmire is reagál amire nem kéne, vagyis allergiás lesz a baba. Ez remélem érthetőbb volt.Kép
Autokláv: lemaradt egy Kép a végéről - ez egy sterilizáló eszköz, amibe tuti nem teszed Cicókát, csak a túlzásba vitt fertőtlenítéstől óvtalak volna.
Az irdeg meg az ördög, aki sose alszik, hiába nőttek óriási táskák a szeme alá. KépKépKép

Mégegyszer bocsi-bocsi a kacifántos fogalmazásértKép.

Bölcs ésszelKép is érthető cikket sajnos nem tudom, hol találsz - csak afféle biológus-káromkodásokkal (gram negatívok, coliformok oligoszacharidok) tűzdeltekkel futottam össze.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Kedves Kíváncsi! Azt írod Virágnak (Fiore), hogy "sok mindent leírtam már, amiket valószínűleg nem olvastál el elég figyelmesen." Ha ezt elvárod, talán magad is figyelmesebben olvashatnál. Én összesen annyi kifogást emeltem ellened, hogy te is az általam "anyai ösztön"-ként lerövidített "biztos jól csináltad, hisz te érzed, te vagy az anyja" szlogenre hivatkoztál (vagy LÁTSZOTTÁL hivatkozni). Nem pedig Virgának a szopi/hozzátáplálás ügyben való jártasságára alapozva biztosítottad őt és minket róla, hogy jól tette, amit tett. Ugyanez vonatkozik Virgára is. Továbbá Erikára is. (Bár utóbbi esetben van némi ellentmondás. Erika bizonyára azért fogja hamarabb hozzátáplálni leendő gyermekeit, mert már MOST "érzi", hogy egyedi jellemzőik alapján úgy lesz nekik jó Kép)

Az egész hozzászólásom ennek a hármótoktól is IDÉZETT "érvnek" az ártalmasságáról szólt, ez az a LÉNYEG, amit (mint Fiore észrevételezteKép) senki sem vett, mert mindenki a kis vélt sérelmeivel foglalatoskodott, holott én általánosságban beszéltem. Egyébként a lelkifurdalásosokat nagyon tudom sajnálni, de ez a topik a rossz tanácsok felfedéséről szól, nem pedig a hibák elkenéséről, és nem azoknak, akik már elkövették a hibát, hanem azoknak, akik talán épp ezért igyekszenek azt elkerülni.

Kiváncsi később megmagyarázta, mit ért a "te érzed" alatt. Erika azonban az életben nem fogja tudni így tisztázni magát, Névtelen5 és 125 pedig tökéletes negatív példája annak, amiről beszéltem. Na, ezért mondom, hogy nem kéne alájuk lovat adni.

Névtelen125 hihetetlen éleslátással vetett fel olyan problémákat, amelynek újszerűsége szinte elképesztő.Kép Ő a tipikus esete, hogy ha 150x magyaráznak el neki valamit, akkor sem ért belőle. Én ugyan le nem írom újra, Iboly úgy is havonta megteszi, hogy mi bizonyítja a tápszer, a korai hozzátáplálás és az allergia összefüggését. Ő a tipikus esete az egyesből való általánosításnak is. Ha ő még él, akkor az egész generációja nyilván kicsattan az egészségtől...

Ennél már csak cimborája, Névtelen5 az éleselméjűbb. Ha náluk sír a 4 hónapos baba, egyszer csak halkan darálni kezdi a fülébe az anyai ösztön: sár-ga-ré-pa; sár-ga-ré-pa. Kép S hogy én vajon mit hallottam az anyai ösztönről? Először is azt, hogy az ösztönök általában biz. hormonok biológiailag kódolt és időzített megjelenésének köszönhető késztetések. Talán még Névtelen5 is hallott pl. az oxitocinról, amelynek termelését a szoptatás segíti, s amely (többek közt) a babáról való gondoskodás iránti késztetés felkeltéséért felelős. Az, hogy a baba éhes vagy álmos, szintén nem egy misztikus kapocsnak köszönhető, hanem annak, hogy a babájához kötődő anya (olykor csak) tudatalatt különbséget tud tenni a kétféle sírás között. Ami bizonyíthatón különböző, sőt, még azt is kimutatták, hogy a csecsemő álmában időnként hangokat ad ki, hogy jelezze, jól van. Ha ez a hang kimarad, az anya "késztetést" érez, hogy megnézze, jól van-e a gyerek. Azaz megintcsak nem "csodáról" van szó.

Azonban a gyerek semmi olyan hangot nem ad ki, ami arra utalhatna, hogy tejecske helyett banánt vagy őszibarackot kér.Kép Ilyesmi nincs kódolva nála, következésképp az anyának sem lehet vevőkszüléke erre a kódra. Ha Névtelen5 "esetleg azt is megérzi, hogy : Igen! Ez az étel jól esik a babámnak!", akkor nemes egyszerűséggel becsapja magát, egy ÖTLETÉRŐL elhiteti magával, hogy a baba igénye.

Virga! Neked külön elmondom, ha szereted, hogy megszólítanak Kép. Nem a te vagy Erika esetét elemeztem a korábbiakban, a te hozzáértésedet végképp nem firtattam, pusztán azt állítottam, nem jó a (szeretettel gyakran összetévesztett) és igen hangzatos "anyai ösztön"-re hivatkozni állandóan, mert az minden észérvet maga mögé utasít, és minden hibát felment. És ennélfogva igen káros azok számára, akiket talán még nem késő megóvni (akár elrettenteni) attól, hogy idő előtt hozzátápláljanak, azzal a felkiáltással, hogy "úgy érzik", s mely mélyrőlfakadó érzés mögött általában nem a gyerek egyéni adottságainak szakszerű felmérése, hanem anyuci vagy a védőnő ilyenirányú okítása lapul. Kép. (Az Isten áldjon meg, most SEM rád céloztam.) Egyébként ha az ősanya archetipikus jellemzői közé AZ tartozik, hogy igyekszik tájékozódni, és utálja a(z olykor mások mentegetésében megnyilvánuló) önáltatást, akkor igen, én vagyok az! Kép Az én férjem viszont azt szokta kérdezni, ha beleolvas ebbe a topikba, hogy ugyan mit csináltak ezek a nők a terhesség alatt? Szép kismamaruhákat vásároltak, meg a szülés fájdalommentes megoldásain merengtek? (De most ez sem Rád vonatkozik.)

Apropó, az orvosok szaktudása, amit Kíváncsi vett újfent a védelmébe. Erről is volt már épp elég szó itt. Az orvosi szakma ugyanúgy párévi (ilyen-olyan szigorú) tanulás eredménye, mint bármi más felsőfok végzettség. Mindehhez elsősorban (lehetőleg minél többet) olvasni kell. Olvasni pedig mindenki tud (bár most már vannak kétségeim). Csak az becsüli túl, akinek fogalma sincs a felsőoktatásról, nem tudja, milyen könnyű olykor átcsusszanni a vizsgán, milyen könnyű lemaradni a tudásban, és hogy általában már az egyetemen (!) elavult anyagot oktatnak (mert az orvos-tanárok is emberek). Vagyis miután nem a Jóisten személyesen töltötte az orvosok fejébe a cáfolhatatlan ismereteket, kétkedve kell hozzájuk viszonyulni. Persze van, amikor a csalódás pozitív.

Laura
Laura

Sziasztok!

Laura az 'ősanya' Kép Kép!
Így már sokkal jobb: szeretem ha megszólítanak, így legalább tudhatom, hogy mit vegyek magamra és mit ne. Bevallom én nem tudtam általánosságnak venni a szavaidat, ezért éreztem sértőnek.
És én nem vásároltam a kismamaruháimat, hanem varrattam Kép!

Virág!
Megtisztelő, hogy nem tartasz rossz anyának Kép! Egyébként ez a jó anya-rossz anya dolog (itt)Laura hozzászólásában merült fel.

Azt hiszem már tudom, hogy hol történhettek hibák a szoptatás során, legközelebb megpróbálom kiküszöbölni ezeket, nem tudom, mekkora sikerrel, mert rajtam kivülálló okok is közrejátszottak. Addig is 'képzem' magam.

Üdv, Virág/Virga
virga

Kedves Laura!
Csak azt engedd meg, hogy az új tanításokban, akár a tiédben is, lehessen kételkedni. Valamikor a többi tudományos tan is éppoly korszerű és meggyőző érvekkel alátámasztott volt, mint ma a maiak. Nos, mint te is írod, azok is megdőltek... Kép
Kíváncsi
ui: Nincs harag!(?)
kíváncsi

Virga, drágaKép,
nem csak a nevünk hasonló. Én is rengeteg hibát követtem el az első 3 gyerekemmel, a negyediknél (végre) tanultam belőlük, bár a védőnéni mindent megtett, hogy elapadjon a tejem... És egyszerűen felismertem, mit csináltam rosszul, tanultam belőle, és tovább léptem. Neked is sikerülni fog ezzel a hozzáállással. Kép

Kíváncsi,
megnevettettél. Kép

Úgy láccik, tisztába tesszük a csecsemőt... Végre. Kép Ritka intelligens vita volt - csak a névtelenkék rontották az átlagot. Kép Ezennel a vitát (én legalábbis) lezártnak látom. Pá, jó éjt minden falikútnak. Kép

Virág
Virág

Laura,
nagyon alapos vagy! A humorérzéked haláli. KépKépKép

Virág
Virág

Kedves Laura!

Köszönöm, hogy válaszoltál. És azt hiszem félre értettél.
Talán azért lett olyan a levelem amilyen, mert az az érzésem, hogy te hiszel, egy dologban, viszont nem is tűröd, ha valaki nem abban hisz feltétel nélkül!
Én elmagyarázom, hogy mi az amit én gondolok. Én egy ápolónő vagyok. Tehát nekem aztán igazán hinnem kell a tudományban, hisz anélkül nem is dolgozhatnék jól.
Hiszek is benne, ugyanúgy mint te. De pontosan tudom a munkámból kifolyólag, hogy ezer és egy dolog van ami egészen más a gyakorlatban mint amit tanítottak nekem az iskolában. De nem ezzel érvelek, hanem teljesen mással.
először kifejtem, hogy ezek a topicok pont azért jók, mert a tudományos dolgokat ki lehet egészíteni a tapasztalatokkal.
Ha te ezt megérted, akkor el fogod viselni, hogy az ember nem azért jön ide olvasni, hogy egy és kizárólag EGY véleményt, tanácsot kövessen.
Okosodik az ember tőled is mert megtanulja, hogy 6 hónapos korig a baba bélrendszere, nem érett még eléggé, és egyéb okos dolgokat is mondtál. Ezekből az ember tanul, de azt gondolom más emberke tanácsai is értékesek! Nem azt mondtam, hogy te borzalmas hülyeséget írtál ide / ELLENTÉTBEN VELED.../!
Tudod a tudomány jó dolog, és meg is kell ismerni azt amit a tudomány állít, mert nem csak olyat ír le ami igaz. De elmesélek valamit:
Kórházban dolgoztam sok-sok évig. Olyan osztályon ahol a daganatos betegektől kezdve a máj, vese, endokrin, és nem sorolom tovább mi mindennel találkoztam, napi szinten. Az orvosokban teljesen megbíztam, és a nővérekben is. Amit ott az orvos kimondott az szent volt és sérthetetlen. És sokmindent tanul ott az ember, mert az orvosok is olyan dolgokkal tudnak előállni amik a nagykönyvben nem is vagy nem úgy szerepelnek. De nem csak ez a lényeg, hanem a gyakorlat.
Mert elmentem dolgozni egy szociális otthonba, ahol pihentetőbb volt a műszak, és jól is éreztem magam. De tudnod kell, hogy az ottani orvos is ugyanazt az egyetemet végezte mint a kórháziak, és dolgoztak ott diplomás nővérek is, (nekem nincs diplomám), de ha baj volt nem tudták mit tegyenek, az alapvető dolgokon kívül. Tudták, hogy magas vérnyomásra csökkentőt kell adni, de nem tudták, hogy ha egy insuli fajta hiányzott ahelyett mit lehet adni, és melyik a gyors melyik a hosszú hatású. Vagy hogy melyik gyógyszer helyett mit lehet adni.
Esetenként nem tudták, mit tegyenek mert ami le van írva a tankönyvben az itt nem használt.
Átvitt értelemben, ezért vannak ezek a topicoc, hogy ha nem megy ez vagy az akkor lásd mi lehet egy másik megoldás, ami viszont nincs a statisztikákban.
Jól döntessz ha te úgy eteted a babádat ahogy olvastad, mert ténylegesen ez az ami biztosan nem tesz rosszat neki.
De ha Isten ne adja, olyan helyzetbe jutsz, hogy nem tudod szoptatni a babádat, akármit is teszel, és ezalatt értsd azt hogy tényleg mindent megteszel ( mert ebben biztos vagyok), akkor te sem fogsz mást csinálni, mint tápszert és egyebeket adsz. Valószínüleg sértőnek tartanád ha valaki azt állítaná ROSSZ anya vagy, pusztán azért mert a nagykönyv azt mondja SZOPTASS!
Tehát nem bántani akartalak, csak elmagyarázni, hogy nem kizárólag egy dolog jó a babának , hanem más is jó lehet!
Tisztelettel: Névtelen 5
Mert
Névtelen 5

Sziasztok,
ajánlom figyelmébe mindenkinek ezt a válasz levelet:
http://babanet.hu/szak/gy92.htm
Főleg erre a mondatra hívnám fel a figyelmet:
"Az elmúlt kb. 10 évben "divatos" ez a kérdés. Ez azért van, mert Magyarországon csak ezen időszak alatt vált gyakorlattá az allergiák széleskörű kimutathatósága."
Aki pedig mostanában volt allergológiai vagy gasztroenterológiai vizsgálaton, vagy csak váróban, az tudja, iszonyú sokan vannak, és nem csak a gyerekek, hanem bizony a mi 30-as korosztályunk, illetve idősebbek is. Ha szerencséd van, kapsz is időpontot a következő 1 hónapban, tehát gyakorlatilag a vizsgálatok kontrollal együtt 2-3 hónap alatt meg is vannak.Kép Nos, addig meg...

Még vmi:
ahonnan kiindult az egész: az én fiam 6 hónapos korától kapott mást enni. És evett. Gyarapodott. Néha nem kérte az ennivalót, egy éves kora körül volt egy kis válogatás, de soha nem volt rossz evő. Nem hiszem, hogy ő lenne a kivétel. Szerintem nem azon múlik, jó evő lesz vagy sem, hogy 4 hónaposan vagy 6 hónaposan kapja az első ismertetőket ebben sok más is szerepet játszik.

Mindenkinek jó babázást!
Névtelen

Hú, lányok! Ez volt aztán a vita! Egész izzott tőle a képernyő!
De most komolyan: szerintem jó pár tanulsággal szolgált azoknak, akik csak olvasták, de nem vettek benne részt.
Mint egy film: tanulság, érzelmek, hepiend...
Kép Kép Kép Kép
A.
goanna

No, lányok itt a Séf!
Hatalmas értelmetlen vita alakult itt ki a hozzátáplálás körül.
Néhány dolgot nem ártana tisztázni.

1. A 20-30 évvel ezelőtti gyakorlat. Korábban írta valaki, hogy három hetes korban gyenge gyümölcslevekkel indult és fél éves korra jutott el a gyakorlatilag mindenevéshez. A korábbi hozzászólásban tévesen a féléves elválasztás szerepelt, ez nem igaz, a mindenevés volt az elérendő cél.
Akkoriban kialakult egy metódus, az apránkénti hozzászoktatás, ami pontosan a gyenge, anyatejre méretezett bélrendszer és a még merev gyomor kímélése szempontjából volt szükséges.

2. A hozzátáplálás célja. Kettő célja van. Az egyik, a szükséges mennyiségű állatifehérje bevitele a másik az emberi szocializáció első lépcsőjének ösztönös elérése az önálló emberi táplálék befogadása.

3. Általban 5 hónapos kortól kezdve az anyatej már nem tartalmaz elegendő fehérjét a kvázi "badibilderként" fejlődő babának. Ha nincs más (éhinség, háború, abszolút vegetáriánizmus) természetesen a gyermek akkor is nőni fog, de vagy nem a megfelelő ütemben, vagy valami más defektus csúszhat be.
A mai divat az első 5-6 hónapra tiszta szoptatást ajánl, és azt mondja, majd utána lehet kezdeni a hozzátáplálást. Itt zavar be a régi tematika, az anyák nagytöbbsége a saját anyja szisztémáját alkalmazza, de egy fél évvel később! Azaz, az öthónaposan szükséges állatifehérjéhez csak a szükséges időt követő hatodik hónapban jutnak el!
Öt hónapos korára már általában alkalmas a baba emésztőrendszere a megfelelően pépesített ételekre, és kb. egy hónapos gakorlás, próbálgatás utánmár a teljesértékű étek feldolgozására, na és ha a másodiknak említett szocializációs igénye is ösztönösen hajtja, akkor lelkesen enni is akar.

4. A fogzásban mint fogalomban az a jó, hogy tudjuk, hogy van, tudjuk, hogy sok babánál gondot okozhat, hogy sokáig eltarthat, és teljesen bizonytalan, hogy kinél mikor kezdődik, ezért rá lehet fogni minden mással nem magyarázható nyűgösködést. Pedig sok baba azért nyafog, mert éhes. De nem szopni akar, vagy nem csak szopni akar, vagy egyszerűen, amennyit, és amilyen tartalommal akar szopni, arra kevés egy anya két cicije, de az anya hiába lett légyen ösztönös, vagy babanetről kiművelt nem gondol arra, hogy bizony az a csöppség szíve szerint bécsiszeletet enne rosejbnivel és uborkasalátával, és hiába nincs foga, ő meg is rágná, mert bizony a rágás, és az evés humanoid módszere ösztönös, a fogzástól teljesen független fejlődési lépcső.
Tehát, ha a gyerek folyton szopna, vagy elutasítja a cicit, de ordít, hirtelen rosszul alszik és nem található semmi más értelmes indok, akkor bizony komolyan neki kell fogni a tartalmas hozzátáplálásnak!

Séf
Séf

Séf!

Írtad, hogy 6 hónaposan alkalma a baba emésztőrendszere a teljes értékő ételek feldolgozására...
Akkor miért an az, hogy az én jól fejlett 9 hónapos (11 kg 72 cm) fiam székletében az enyhén darabos ételt is ugyanúgy látom viszont? Legyen az kis darabka répa, rizs, vagy burgonya, de a pelusban a mennyiség és a nagyság ugyanakkora, mint amikor még a szájába adagoltam.

sasha

Kép
sasha

Séf, drága,
te jópár hónappal ezelőtt ideállítottál kinyilatkoztatásértékű kijelentésekkel, de vissza sem toltad a képed válaszolni a kérdéseinkre. Vagy visszatoltad, de rájöttél, hogy itt bizony alá kéne támasztani a mondanivalódat tényekkel, ezek meg - nincsenek a kezedben. Kép Ezentúl ha akarsz valamit, légyszi alátámasztani a legújabb kutatási eredményekkel, okesz, édes? Kép Addig meg olyan, mintha nem is írtál volna semmit.

Értelmetlen vita: bébi, számunkra nagyon is értelmes volt. Valószínűleg az zavar, hogy az IQ-d alacsony, hogy megérts. Kép Mi van, téged sem szoptattak? KépKépKép

Csáó, Virág
Virág

Névtelen 5,
ritka higgadt és értelmes hozzászólás volt, pláne úgy, hogy támadva voltál. Kép

De azért valamit hozzá, mert úgy látszik, pont a lényeget értetted félre Laura hozzászólásából: egyáltalán nem állította, hogy rossz anya, aki nem tud szoptatni. Az egyes számú alapszabály, hogy a babának ennie kell. Tudjuk, hogy van olyan, hogy nincs anyatej, vagy elcseszték a szoptatást már a legelején, stb, stb. És ilyenkor muszáj tápszert adni a babának (ha nincs anyatej mástól). Én nem találom sértőnek a tényeket, mégha az elevenembe vágnak, akkor sem. Amikor Ráhelemnek másfél hónaposan szájpenésze lett, ráterjedt a mellemre, üvöltöttem a szoptatás alatt a fájdalomtól, és nem bírtam egy idő után elviselni, bizony tápszert adtam neki, bár teljesen tisztában voltam a következményekkel. Amint meggyógyult a mellem, szoptattam, és néhány napon belül megint csak anyatejet kapott. Így nála is fokozottabban számíthatunk allergiára, bár elhatároztam, hogy ő nem fog tápszert kapni. Megtettem minden tőlem telhetőt, nem vagyok hibás, akkor miért lenne sértő számomra, hogy a tápszer allergiát okozhat? A múltat meg nem történtté tenni nem lehet. Akkor minek vegyem magamra?

Virág
Virág

Lányok!
Olvastok Mai Lapot?A mai számban van egy cikk, ami dióhéjban összefoglalja a csecsemőtáplálás alapelveit. Csak kicsit nyílt ki a bicska a zsebemben...először is azon, hogy nem hiszem, hogy ezt a kérdést egy ilyen cikkel ki lehet pipálni, másrészt meg ha már írnak róla, akkor talán nem baromságokat kellene. Az nem derült ki, milyen forrásból merített a cikk szerzője.
Csak remélem, hogy nem erre fog alapozni bárki is.
z.
Névtelen

z,
ne olvass Mai Lapot! Kép (Nem vesztesz semmit. Kép)
kíváncsi

Kedves Virág/Fiore!

Köszönöm hogy megértetted amit írtam. Pontosan ezt szerettem volna hangsúlyozni! El kell fogadni, hogy esetleg allergiás lehet a baba, de szerintem nem illik lelkiismeret furdalást okozni a vétlen anyának aki tápszerhez nyúlt, vagy aki el kezdett hozzáetetni egy kis gyümölcsöt 6 hónapos kor előtt, mert azt sehol nem írták le, hogy 100% a betegségek esélye, ha így tett egy anya.
Minden esetre jól esett, hogy te nem hülyéztél le burkoltan. Névtelen 5
Névtelen 5

Névtelen5,
jó pár szopitopicban jártam már, és az általános tapasztalat, hogy az anyukák, akinek már van lekiismeretfurdalásuk, csak nem ismerik fel (pl. azonnal elfojtják), és egy ilyen hozzászólás, ami egyébként egyáltalán nem bántó, és nincs semmiféle bántó szándéka az írójának, kihozza belőlük. Vagy addig nem volt, mert nem tudták, hogy kárt tehetnek a kicsiben, de így megtudták, és nem tudnak tovább lépni, viszont elismerni sem képesek, így kivetítik a hozzászólás írójára az érzelmeiket. De ez már pszihológia.

Akkor értjük egymást. Kép

Mégvalami: ha valakit hülyének tartok, azt megmondom - na jó, nem írom ki, de egyértelműen tudatom. Kép Lásd pl. mai 9.00-ás és péntek 07.26-os hozzászólásom végét. Kép

Virga, Kíváncsi,
ha az elfojtós dolgot magatokra veszitek, fejleharapás jön!!! Kép Nem rólatok szólt. (Ha rólatok szólhatna, még hetekig hatalmas vita lenne.) Jó éjt,

Virág
Virág

Sziasztok!

Tegnap nem voltunk itthon, így csak most van időm visszaolvasni.

Virág!
Falikút Kép!
Tényleg, nem csak a nevünk hasonló, ha jól tudom egy év és egy nap van a születésnapjaink között és ugyanabban a kórházban szültünk Kép.
Azt is megtanultam már, hogy amennyiben megint császár lesz, akkor ha kell elkúszom a gyerekemért, hogy ne csak 24 óra után kerülhessen először a mellemre Kép. Szerencsére a védőnőm és a gyerekorvosunk jó fej, szoptatáspárti, de azért nem ijesztgettek soha. Szóval tanulok, tanulok.

Séf!
Szerintem sem volt értelmetlen ez a vita. Volt egy hozzászólás, ami indulatokat váltott ki, de szerencsére sikerült értelmes mederbe terelni a beszélgetést. Ezt nem nevezném értelmetlennek.

Szerintem fontos, hogy most írjuk le, hogy aki tápszert kapott, vagy 6 hónapos koránál előbb kezdték a hozzátáplálását nem 100 %, hogy beteg lesz, hanem nagyobb az esélye pl. asztmára, allergiára mint egy 6 hónapig kizárólag szoptatott valakinek.
Ez így helyes, remélem Kép.

Üdv, Virág/Virga
virga

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?