Rohadt jó, elszállt az opera és vele a hozzászólásom... na akkro újra
Spenót: alacsony GI (15), minimális CH, terhesen nekem az abszolut szabadon ehető kategória... lett volna ha nem kóstoltam volna bele anyósom nekem készített spenótjába... na utána rosszul voltam a főzeléktől... a sima leveles spenót jöhetett (pl. sma mirelitt spenótra rádobtam a mirelitt halat és az egész ment a sütőbe... amire felolvadtak, lényegében el is készült
Csak ezzel nem tudtam bevinni elég CH-t (majdnem 0 volt benne) ezért mindih hozzá kellett ennem valamit ami ugyancsak alacsony GI stb... szóval inkább leszoktam róla... ha nincs minimális CH előírva akkor jó
(vagy főzelékként ahol a liszt adja a CH-t... bár mi otthon zabpehelyliszttel sűrítünk leginkább... bár annak is marha magas a CH tartalma, a GI-t meg nem tudom)
Kenyér:
............................................................................................
A férjem hiperszuper kenyérreceptje
270 ml víz
225g tönkölybúza liszt (TK) - mi frissen őröljük (van a robotgépünkhöz egy kiegészítő kütyü amivel itthon is tudunk gabonát őrölni - teljesen más az íze a frissen őröltből készült cuccoknak!)
225g rozsliszt - mi frissen őröljük
2-3 ek olaj
1 kk méz
1-1,5 kk só
1/4 kocka friss élesztő
3 EK sikér
köménymag + amit akartok bele
gépben sütve: folyadék az aljára, szilárd a tetejére aztán mindent bele
kézzel sütve: összegyúrni a tésztát, keleszted 1 órát, megint összegyúrni, megint keleszteni, megformázni, még keleszteni, be a sütőbe: 225 fokra felmelegítenia sütőt, berakni a sütőbe a kenyeret, azonnal letekerni 200-ra, kb. 40 perc sütés
(pizzatészta u.ez de abba mi csak tönkölyt pakolunk)
.................................................................................................
TK palacsinta: még nem csináltam, de tervezem (hajdinalisztből)
TK vs durumliszt: A TK az simán annyit takar, hogy az egész búzát cakli pakli ledarálja az ember... a durumliszt meg durum búzából készül.... (ehhez képest ott a graham liszt ami lényegében sima liszt amibe utólag keverik bele a korpát)
Ja... és simán lehet, hogy néha hülyeséget is írok (ha pl. csak emlékezetből írogatok), nem vagyok én dietetikus csak egy sima közgazdász:)