Attiláné!
Ha minimálbérrel voltál bejelentve, ill. alacsony bruttóval akkor is érdemes azt a variációt választanod, hogy GYÁS, GYED majd GYES. A GYÁS a szülést követő 168 napig jár, utána a GYED a gyerek 2 éves koráig, majd a GYES ami ugye nem a fizud utáni X százalék, hanem meghatározott összeg. Szüléskor jár az egyszeri anyasági támogatás ami ha jól tudom a mindenkori minimál nyugdíj X százaléka! Januárban ez kb. 42000 Ft volt!
Szükséges dokumentumok:
a baba szül. ak. kivonata (ált. a kórházban kapod a baba születése után)
terhességi kiskönyv
kitöltött nyomtatványok (amit érdemes előre beszerezni, ja és ezeken rajta van, hogy mit kell vinni)
házassági ak.kivonat (egy hónapnál nem régebbi, tehát ezt is érdemes előre beszerezni)
TAJ kártyák (babáé, tiéd)
adókártya
a munkáltatótól is kell nyilatkozat, hogy ott dolgozol meg hogy igénybe vetted a szülési szabit stb....
Fú, most a többi nem jut eszembe, de ahol kéred a nyomtatványt, kapsz egy papírt, hogy mi kell pontosan!
Az egyszeri anyasági támogatást, a GYÁS-t és a családi pótlékot a Lőportár u.-ban kell intézni, a GYED-et már a Teve u.-ban.
JA, még egy kérdés: kifizető hely a munkahelyed? Mert ha igen, akkor elvileg nekik kéne ezt intézni. Ja és ezt nem tudom pontosan (én táppénzen voltam) de szülést megelőzően jár 30 nap szülési szabadság.
Nekem ennyi jutott most eszembe, ha valami nem tiszta, kérdezz bátran. Ha meg hülyeséget írtam
, akkor a többiek majd úgyis kijavítanak!
Jó babavárást!
Süti