Új privát üzeneted érkezett!

Nem vagyok a topon, tegnap reggel asszem megfáztam, nyomom az oscillococcimumot, meg a C vitamint, javulgatok-javulgatok, de még nem az igazi. Napok óta nem alszom éjjel, az uram egy hete 1/2 10 fele ér csak haza, és reggel rohan el, úgyhogy hulla vagyok így Sebivel és pocakkal nehezítve. :(
Ja, és a vérszegénység miatti folyamatos, mostmár egész délelőttre kiható rosszullétekről nem is beszélve, ma is alig tudtam elvonszolni magam tücsökzenére, utána meg játszótérre. :( Remélem ez a maltofer gyorsan helyrehoz, mert ez így nem fog menni?! :(
Na bocs a panaszért, férjem ma megpróbál sietni haza, hogy legalább kicsit tudjak pihenni, mert alig látok a takonytól-fejfájástól.
Még szerencse, hogy legalább a csajszim viháncol odabent, és Sebi se nyűgibb az átlagnál, úgyhogy legalább ezen nem kell aggódnom... :)
Úgyhogy csak röviden reagálok.

Kriszti
Zokni? Hát nálunk a végén a férjem reggel rámadott egy párat, és abban voltam estig, mert lecserélni már nem tudtam, ha érte vmi baleset! :lol:

Szilvi72
Én már bármit beszedek, csak a folyamatos szédelgés és iszonyatos kimerültség múljon már el! Szerencsére nem vagyok egy szorulásos típus, remélem ettől se lesz baj, de muszáj szednem, mert így nem tudom hogyan jutnék el a szülésig?!
HA-s tápszer: csak receptre, és csak a baba 6 hónapos koráig írhatja fel a gyerekorvos. Indokolt esetben 2 éves koráig. Szóval anyukádnak keresnie kell vkit, akinek van ilyen gyereke, és fel tudja iratni. A HA a HypoAllergén rövidítése, kérdezd meg a gyógyszertárban nálatok, melyik felel meg ennek. Ja, és HA-s tápikból is többféle van, van amelyik tej-alapú, van amelyik szója, stb. Ha amúgy nincs tejallergia a családban, akkor ált. a tejalapút írják fel.
Indulás a kórházba: ha gyanakodsz, kezd mérni az időt. Nálunk kb. 5 perces fájásokkal szerették fogadni a mamákat a kórházban. De mivel ti sokat utaztok, indulj el előbb (én olyan 10 perceseknél tervezek). Nekem az ötpercesek még nem fájtak, inkább csak olyan erősebb mensi-görcsökre emlékeztettek (bár nekem igazán csak amolyan enyhe húzó érzés a mensi, sose görcsöltem szerencsére).

Szilvi17
Szerintem arra készülj, hogy nem készülsz semmire! :)
Nekem Sebi hamar leszállt (kb. 8 héttel előbb), aztán mégis 40+1-re született, és még előtte nap megvizsgált a dokim reggel, és semmi nem utalt a közelgő szülésre (nyílás vagy ilyesmi).

Gem
Nem akarlak megvigasztalni, de van egy barátnőm, ha jól tudom az első lánya 3200 g volt, a második 4200 g. :shock:

EDA
Már nemtom ki kérdezte, de leírom, nekem hogy volt.
Nemtom mi a protokoll, szóval ez csak egy példa.
Mivel kezdtek leállni a fájásaim, viszont már nagyon akartam szülni, és 40+1-nél jártunk egy szép nagy babával, lassú tágulással, megbeszéltük a dokimmal, hogy kapok egy kis oxitocint, amihez "jár" az EDA. (Hallottam már olyan véleményt azóta, hogy oxitocint adni EDA nélkül emberkínzás, pedig elég sok helyen gyakorlat. :()
Na szóval az EDA viszont leránthatja a vérnyomást, ezért előtte 2 zacsi sóoldatot kaptam infúzióban, hogy kicsit megemelkedjen a vérnyomásom.
Aztán mikor már vmennyire nyitva volt a méhszáj (ha jól rémlik 2 ujjnyira, de ez megint előírás, ha jól tudom, hogy mikor szabad egyáltalán bekötni), akkor jött egy szülészdoki (nemtom volt-e más végzettsége mellé), és belém bökte a cuccot egy adaggal. Úgy emlékszem, azt mondták, hogy ez kb. 1,5 órára elegendő, ha kell még, akkor majd adnak még, de ennyi elég szokott lenni a végéig.
Szóval remek volt, mert az oxitocint szépen növelték, egyre komolyabb fájásaim voltak, haladt a szülés, én mégis tudtam pihenni, mert nem fájt, csak max. olyan kis keményedés-félét éreztem, de vicces volt látni, hogy a pocakom meg közben "dolgozik". :)
így jól el is voltunk, tágulgattam, na aztán egyszercsak éreztem, hogy nagyon kezdi nyomni a buksi először a végbelemet (1 fájás), aztán a gátamat (1 fájás), aztán a hüvelyemet (1 fájás). Magát a fájást még ekkor sem éreztem, de azt, hogy egy grapefruit akar kibújni belőlem, nagyon is, és FÁJT, potyogtak a könnyeim. De nem volt elviselhetetlen, még ahhoz is volt erőm, hogy megfogjam a párom kezét, és biztassam, hogy ezt rosszabb nézni, mint csinálni! :)
Na aztán el is kapott egyből az első tolófájás, spuriztam fel az ágyra (addig álltam mellette), mert elemi erővel tört rám, hogy nyomni kell!!!!!
Még gyorsan megvizsgáltak, hogy mehet-e a dolog, csináltunk egy próbatolást, hogy jól mozdul-e a pici, aztán nekiláttunk, és 3 tolófájásra kint volt Sebi. Ez bizony EDA ide vagy oda bizony nagyon fájt. Hogy most azért-e, mert addigra elment a hatása (ha jól rémlik letelt a másfél óra), vagy maga az EDA olyan, hogy azt a területet nem tudja elérzésteleníteni, nemtom. (Mert azért ne úgy képzeljétek az EDÁT, hogy deréktól lefelé lebénul az ember?!)
Utána simán fel tudtam volna kelni, nem fájt a fejem, kutya bajom nem volt, csak nagyon sok vért vesztettem, így vagy 2 napig még ha felkeltem el akartam ájulni, úgyhogy nem nagyon rohangáltam.
De semmi hátrányom nem volt belőle később, hogy EDÁval szültem.
Na remélem tudtam segíteni. :)

Kép
Kép
Kép
cas

Cas :D
Mielőbbi jobbulást!!!
Tanulságos volt az EDA story, én már nem emlékszem :roll: Mert anno a Kristóffal nekem is volt...annyi rémlik, hogy amikor már eléggé szenvedtem (hányinger, s társai sem maradtak el), akkor kaptam, s után a dokik elmentek műteni, így kiment a hatás, s a 4 ujjnyi fájdalmat nagyon keményen éreztem....majd jöttek, kaptam még egy adagot, s tolófájásra vagy hasonlóra viszont nem emlékszem, csak arra, hogy a doki feltérdelt mellém a szülőágyra, s segített kinyomni belőlem Kristófot :lol: varrásnál jól elbeszélgettünk, abból semmit nem éreztem....
Felmerült még részedről kérdés, hogy nálam most EDA vagy Spinal jön szóba...hát nem tudom, de szerinem spinallal nem lehet rendesen szülni, mert ott, még utána sem lehet a fejet emelni...
Egyébként eszembe jutott, hogy amikor 3 éve az "első" doki műtött, akkor spinal érzéstelenítést kaptam, s pont azt beszéltük a párommal (végig velem volt a kórházban a drága), hogy se neki, se nekem senki egy szóval sem említette, hogy ne emeljem a fejem x óráig fel :shock: háát ennyit a magasröptű tájékoztatásról kanári módra :twisted:
Köszönöm a tápszer "szaktanácsadást" :wink: megkérdezem, kiváncsi vagyok, hogy tudják-e, hogy mi az a hypoallergén :shock: :D

Gem :D
Egyszerre írtunk az előbb, ezért nem is reagáltam neked....de nem semmi méretű babód lesz, ha ez igaz!!
Nagyon szép családod van, s biztony nem kicsi a pocakod, ezért el tudom képzelni, hogy nem pici babóka lapul odabent :wink:
A munkához kitartást, s ezek szerint még szűk két heted van két hétvégével, hááát csak kibirod!!
Babaholmik, felszerelések??? Hogy álltok egyébként??Készen áll minden Zsófi baba fogadására???

Titti :D
Szerintem kérj otthonról egy-két dolgot, jobban megéri...ha jól emlékszem 600-1000 forint között voltak az ilyen apróságok / kivétel a lázmérő :)

Voltam fodrásznál....jobban érzem magam, hogy nincs 3 cm-es lenövésem....
Azt hiszem, hogy nem újságoltam, hogy a szobák ki lettek festve, tegnap a babaszoba is kész lett festésileg, már csak a micimacis csík hiányzik...s úgy döntöttünk, hogy megcsináltatjuk a lakás többi részét is, mert mindhárman sokkal jobban érezzük magunkat :roll: Így most szombaton folyt. köv...
Én úgy tervezem, hogy ha november közepére sikerül mindennel elkészülni, az jó lesz...értem ez alatt a ruhák, ágynemű, pelus kimosását, vasalását, elhelyezését, kórházi csomagok összeállítását, stb...
Na eldugultam....látszik ám, hogy ki nem dolgozik :oops:

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Sziasztok!

Több mind 4 napig nem volt Internetünk, így azt sem tudom mihez hogy szóljak hozzá, annyi mindenről írtatok.

Először is köszönöm a kórházas válaszokat. Így megnyugodtan, hogy nem kell még azzal az x ezer forinttal is számolnunk. Lesz mire, pontosabban kire költeni így is :)

Anita
Szívessen elküldöm majd a számomat, de még azért remélem nem most fog kellene, mert szeretném ha ez a picur bent maradna még jó pár hétig.
Majd azért lassan-lassan tényleg cserélhetünk.
Azt hiszem Benszi hozzám képest gyorsabb befutó lesz, mert én még csak a 30. hétben vagyok.

Pólya
Nekem volt aki ajánlotta, hogy mennyire jó, mert nagyon megnyugtatta a babát és szoptatni is abban szoptatott. Gondolom ez is szokás kérdése, illetve hogy milyen típusu a babó.
Én valószínűleg kapni fogok valakitől, így lehet, hogy kipróbálom. Venni nem jutott volna eszembe nekem sem.

Téli rucik
Hát igen, most hogy írtátok, nem is tudom, hogy elég a kisruha, mármint a meleg. Újra át kell bogarásznom őket és végiggondolni, mert egy ilyen pici babát télen tényleg nagyon fel kell öltöztetni és hát gondolom ebben az esetben is a réteges öltöztetés a jó.

Málnalevél tea
Én azért nem gondolom, hogy régen ilyen dolgok nem voltak és ez egy új felfedezés lenne.
Szerintem ezeket a szereket régebb óta használják, mint ahogy az orvosok léteznének ilyen formában. Lehet hogy akkor nem homeopátiás golyócskák formájában szedték, de az tudom, hogy anno igen is voltak természetes szerek a szülés segítésére, csak a mi túl "tudományosított" orvostudományunk nem igazán fogadja el vagy nem alkalmazza. (bár szerencsére ebben egyre nagyobb változást látni mostanság)
Én a hatásukban egyértelműen hiszek, mert sok esetben a gyógyszerek is természetes alapon készülnek, csak még megspékelik egy-két olyan adalékanyaggal vagy vegyi kiegészítővel, hogy lórugásnyi legyen.
Az egész szülés és tágulás kérdése szerintem lélektani is és ezt még az orvosok is elismerik. Nagyon sokat számít a szülés közbeni stressz és a körülmények adta behatás. Végül is ez egy bensőséges, természetes folyamat, aminél nagyon sokat segít/segítene, ha nyugalomban folyhatna le és az ember valóban a testére és a gyermeke reakcióira figyelhetne. Csak sajnos erre nem mindig van lehetőség.
Szóval málnalevél tea, homeopátiás bogyók stb. szerintem használ, de ez ember függő is, mert minden szervezet és lélek más és más és máshogyan éli meg ezt a nagy eseményt.
Végül is a gyógyszerekre is igaz, van akinek hat van akinek nem. Én is jártam így konkrétan hormongyógyszerrel és ilyenkor mit csinálnak az orvosok, megvonják a vállukat. Persze ha egy természetes szer nem hat, akkor egyértelműen kijelentik, hogy mert az nem is hatásos.
Na, ezt jól kivesétem, csak nekem ez gyenge pontom nagyon.

Cas
Jó bulást neked!

Gratulálok akik voltak UH-n és minden rendben (még akkor is ha néhány érték eltér, mert az biztosan csak a gép hibája, pontosabban mérési hiba! vagy nem is olyan jelentős eltérés), illetve azoknak is akik már szobafestéssel és rendezkedéssel is megvannak.

Mi még várunk, mert mivel a mi szobánk lesz félig átalakítva a picurkának, így nem szedünk szét semmit amíg lehet. Meg kell szüntetnünk a TV-t abban a szobában (mi sajnos ágyból tévézősek vagyunk/voltunk) és hát ezt nem adjuk fel, amíg nem muszály.
Valószínűleg csak nov. közepén rendezzük be a dolgokat, mert a december vége még azért odébb van és én úgy döntöttem hamarabb biztos nem szülünk :lol: .

Nem emlékszem ki írta anno a Bóbita Expresszt, de köszönöm még egyszer. Megrendeltem a hordozókendőt ma. Már nagyon várom, hogy hozzák, mert ez volt a másik álmom, hogy a babónkat ebben is hozzam-vigyem ha úgy alakul.

No, mára ennyi, mert ez sem lett rövid :)

Réka

Kép
solymosy

Sziasztok! Voltunk ma szülésfelkészítő beszélgetésen, egy védőnéni volt ott, és a szoptatásról beszélt. Kisarkítva ezt szűrtem le: a babának amikor igénye van szopni kell. Vagyis, ha 10 percenként akar, akkor 10 percenként etetem? Teát nem ihat, mert az cumisüvegből van?!? És mit csinálok a buszon, ha éhes? Nyista cumi éljen a szoptatás? Nekem ez túl intim...
Tapasztalt anyuk! Ti hogy szoptattatok. Rendszer nem kell a babának csak ez a nyamvadt IGÉNY SZERINT? És én nem is alhatok csak szoptatok 6 hónapon keresztül? Meg esetleg fejek... :evil: :evil: :evil: :evil:

Kép
nyafi

Sziasztok!

Gem, Szilvi (72) ! Tegyetek fel képeket a felújításról! Szilvi jól belejöttetek, de végülis most kell a többi szobát is megcsinálni, mert pici babával már nem lesz egyszerű...

Cas!!!!!!!!!!!!!!!! Gyógyulj meg, szeeegény!!!! Forró, citromos-mézes tea!!!!!

Nyafi! Ez az etetés téma nekem kissé kényes téma, az én védőnőm is ugyanezt szajkózza, de én tuti nem igény szerint fogok etetni, hanem eleinte kb. 3 óránként, esti evést kitolva 11 óra felére, reggelit hajnalra hozva, és éjjel alvás van :lol: Aztán finoman csúsztatni az esti-reggeliket, és végül szépen átalussza majd az éjszakákat :lol:
Jó ki terv, mi?
Egyébként épp most olvasom az "A suttogó titkai I." c. könyvet, ami pontosan erről szól, hogy kell a babának a rendszeresség, a biztonság, hogy tudja, mire számíthat (pl.fürdés után mindig evés van stb...), ezek a sorrendek nagyon fontosak neki, mert ha minden úgy össze-vissza, igény szerint, ahogy esik, úgy puffan alapon történik, akkor nincs meg a biztonságérzete, nem beszélve arról, hogy nem tud az anyuka semmit csinálni tőle, még a gyerekorvoshoz sem tudnak elmenni, mert nincs egy időbeosztás, nem lehet vele tervezni. Mondjuk nálunk a családban a hugom is ehhez volt szoktatva (éjjel nyista evészet :shock:, max egy pici tea, cumisüveg nem zavarta, uúgy szopott), 1-2 éjszakát végigbömbölte (najó nem végig), aztán az összeset átaludta...eleinte este 10 körül volt a fürdetés, így viszonylag későn tudott még utoljára enni, 4-5 körül kelt....aztán észre sem vette, hogy egyre közelebb jöütt a fürci időpontja...
Azóta uncsitesóméknál Réka ugyanígy nőtt fel, Milán viszont az "új rendszerben", ami még most is divatos (csak anyatej, nuku tea, éjjel is evés van, amikorcsak éhes, kapjon enni...), és hát ugyanúgy fölnőtt (most 4 éves), de anyukája idegbeteg lett, és hát azóta sem tud velünk a Milán leülni ebédelni normálisan...(1 falat husileves, 1 kis játék, aztán még 1 falat, megint elszalad....) Jó, mondjuk ez sokmindenen múlik....
Mondjuk ha biz. időközönként kap enni, és nem igény szerint, akkor szerintem megtanulja egy idő után, hogy mennyit kell ennie, hogy az neki elég legyen, és nem fog szórakozni a cicin, hogy majd kap fél óra múlva is úgyis....eleinte lehet, hogy keveset szív, de hagyni kell, hagy jöjjön rá, hogy mennyi kell neki...
Hangsúlyozom, hogy ez csak az én véleményem...

Na, lassan lépek az OTP-be, ja.....dec. 1 az átadás határideje...végülis örülünk, de ha 1 héttel előrébb lenne, az még jobb lenne, mert még ugye festés-bútorozás.... :roll: hát érdekes lesz, az tuti...

Kép
kkriszti77

Sziasztok mindenkinek jó reggelt!

Végre tudtam aludni tegnap 21.30körül feküdtem le és 9.00h-kor keltem fel:)
Viszont nagyon szédülök, nem szoktam.Lehet, hogy a hideg front???

Cas:Jobbulást, gyógyulj meg hamar :D
Én ha náthás vagyok citromot szoktam magában "nyalogatni" :D

Szilvi72:Hajrá, jó munkát a hétvégén. :D
Kedvesem tegnap kitalálta, hogy annyira megtetszett neki ahogy apu kifestett, hogy ő kifesti hétvégén a lenti részt, egy nagy nappalit, konyhát, fürdőt, wc-t.Nem örültem neki mert szerintem ráérne tavaszig,de amit egyszer a fejéba vesz.Így nálunk is sürgés forgás lesz.Jobb lenne ha apu csinálná de sajnos ne ér rá sok a munkája.

Valaki vett Aventes sterilizálót???

További szép napot

Kép

Kép
szilvi17

Kriszti, Nyafi :D
Hááát, szerintem érdekes témát kezdtetek feszegetni, de engem is nagyon érdekel a többiek véleménye :roll:
A mai szemlélet valóban az igény szerinti etetés, s a semmi tea, víz, csak anyatej, s 6 hós koráig nuku más íz :roll:
Ez nekem sem jön így be, hiába hallom 10ből (általában)9x, hogy ez így a jó. A doktornéni, akit Magyarországon megkérdeztem - a Kristóf otthoni gyerekorvosáról van szó - azt mondta, hogy 3 óránként etetés, s kajcsi között tea :roll: Ez egy hónapja volt, amikor ellátott alaptanácsokkal, amikor otthon voltunk Ebből én azt szűröm le, hogy ma is vannak olyan orvosok - gondolom védőnők is - ,akik ezt a típusú táplálást ajánlják. Lehet, hogy minél idősebb egy orvos, annál inkább a régi szemlélet híve, nem tudom. Azt viszont igen, hogy én itt nem fogok tanácsot kapni, itt nincs védőnő, s olyan gyerekorvos sem, aki úgymond a "mienk" (bár ennek ma akarok 100%-san utánajárni). Ezért a fent említett doktornénire (akibe eddig sosem csalódtam), s a saját megérzéseimre fogok hallgatni, nem a DIVATRA....ezt azért írtam nagy betűvel, mert úgy érzem, hogy ez nem feltétlenül az anya-baba kapcsolatról szól, hanem arról, hogy most ez a felkapott....
S én is CSAK az én véleményemet írtam le, kérek mindenkit, hogy aki nem ért egyet, az ne vegye rossz néven, mert ebben is, mint a szülésben, szerintem a legeslegfontosabb, hogy TE BÍZZ ABBAN, AMIT KÖVETSZ, mert akkor vagy kiegyensúlyozott....
Na már megint jó hosszú lettem...
Nagyon kíváncsi vagyok a "gyarkorló" kisgyermekes Anyucik véleményére....Ti hogyan csináltátok, csináljátok???? Mi a véleményetek erről???

Kriszti :D
Nagyon nem irigyellek a rátok váró felújítás miatt, de a másik oldalról meg nagyon-nagyon irigy vagyok, hogy nem sokára beköltözhettek HÁRMASBAN az álomotthonotokba!! :wink:
Milyen típusú hitel mellett döntöttetek??

Nekem ma reggel elég sűrűn fájdogált a hasam alja, most is érzem...de remélem, hogy semmi komoly (nem nagy fájdalom, de érzem, s ez nem nyugtat meg) :roll:
Ma is sok felé kell mennünk, hátul elfekszem a kocsibba, s remélem, hogy így ok lesz....azért szombaton megnézetem magam "úgy rendesen belülről is"
Nektek nem fájdogál a hasatok????Alul szúrdogál, először bal, majd jobboldalon

Réka :D
Háát remélem, hogy kismanóm lélektan ide vagy oda, de valahogy kibújik, mert én nagyon nem számítok stresszmentes szülésre :wink: :roll:
A homeopatiaról én is anno azt hallottam, hogy ha hiszel benne, akkor csodákra képes, de hááát ugye addig kell eljutni :oops: Szerintem ha egy db c vitaminra azt mondják, hogy ezt vagy azt meggyógyítja, s te hiszel benne, akkor az segít.... :roll:
Egy csomó jó dolgot hallottam róla, s szívesen ki is próbálnám, majd meglátom, hogy anyuci be tudja-e szerezni, vagy hogy itt van-e ilyen hely, ahol tudok ilyet venni :roll:
A TV - t nem tudjátok úgy elhelyezni a szobában, hogy a babót majd ne zavarja???? vagy tudjátok máshova rakni a tv-t a lakásban??? Ti is fogtok festetni?? Ha nem, akkor szerintem nagyon korai a nov közepe a lakás átrendezéséhez.... :roll:

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Szilvi17 :D
Nektek is jó munkát :wink: Már csak ez hiányzott neked, gondolom így a célegyenesben :lol: De vigasztaljon - ami engem is -, hogy a lenti rész legalább az alvásban nem zavar be, s pihenni is tudsz egy kicsit :wink:

Aventes sterilizálónk van - de még a dobozból nem vettük ki :oops:
mire vagy kíváncsi??

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Fúúú, teljesen kitört rajtam ez a nyavalya, szerencsére a férjem ma már itthon tudott maradni, így pihenhetek, délután meg megyek a háziorvosomhoz, mert jó-jó ez a homeós bogyó, de a mandulám egyre jobban fáj, félek antibiotikum lesz belőle. :( (Elég erős hajlamom van a tüszős-mandulagyulladásra...)

Szilvi
Én úgy tudom, hogy spinált csak császármetszéskor alkalmaznak, normál szülésnél nem!
Spinálnál miért nem szabad fejet felemelni?
Tápi: hajaj, ebben profi vagyok! :) :( Majd mesélj, mit találtál?
Én még tologatom magam előtt a készülődést, kórházi csomagom még a kanyarban sincs, és a pici cuccait is bőven át kéne még néznem, mi kell még, mi nem... :roll: A hétvégén elutaznánk (addigra remélem kicsit rendbe jövök), aztán hétvégenként némi nagytakarítással egybekötve én is kezdek készülődni a mütyűr fogadására! :)
Tegyél fel képet legalább a babaszobáról, ha kész!!! :)

Nyafi
Ne keseredj el! Amint meglesz a pici, a világ legtermészetesebb dolga lesz szoptatnod, hidd el! Mondjuk télen nagy hacukában tényleg nem egyszerű csak úgy bármikor mellre tenni, de a buszról bármikor le lehet szállni (legalábbis a városban), keresni egy csendes zugot, és megetetni. Ha meg hosszabb távon utazol meg nem vagy úgy beöltözve, akkor meg nincs gond.
Az intimitást pedig egy kendővel-pelussal is meg lehet teremteni, és ma már általában jól viselik az emberek a nyilvánosan szoptató anyákat.
Én adtam a fiamnak gyógyteát cumisüvegből, pollenallergiás lett és cumizavaros, így folyamatosan szétrágta a mellemet (rosszul szopott belőle), majd 3 hónapos korára teljesen el is utasította, annyira megszokta a cumit.
Nem törvényszerű, hogy ez minden gyerekkel így lesz, de van rá esély, hogy mással is előfordul, nem csak velünk.
Most a lányom nem kap semmit majd, csak cicit, ha egy mód van rá.
Ja, és én időre etettem, ez gyorsan meg is látszott a tejmennyiségen, annyira pontosan beállt, ha előbb megéhezett a fiatalember bizony bömbölt a kajáért, de nekem még alig volt mit adnom neki. :(
Szóval asszem most megpróbálom az igény szerinti szoptatást.
Fejni nem tudtam, nekem sajnos a kézi fejő nem tudta beindítani a tejleadó reflexet, kézzel meg nem ismerem a megfelelő technikát, alig jött le vele vmi...
És nem kiszámítható, hogy egy baba mikortól aludja át az éjszakát. Sebit időre etettük, pláne 3 hós kora után tápszerrel, mindenki azt mondta, hogy tuti át fogja aludni az éjszakákat - hát nem! Kelt rendesen 3 óránként enni! Jött a sok okos tanács, hogy ne adjunk neki enni, és akkor majd alszik, de ő üvöltött, mert éhes volt, amint megkapta a kaját meg aludt tovább, úgyhogy persze egy idő után feladtuk az elveket, és inkább megkapta a kaját, csak csend legyen végre. Aztán 5,5 hós kora körül egyszercsak elkezdte átaludni az éjszakákat, pedig a kajában semmi nem változott.
Mondjuk sok alvásra azért ne számíts, mert az "átalussza az éjszakát" meghatározás csak annyit jelent, hogy a gyerek kaja nélkül alszik 6 órát! :)
Na most jól megvigasztaltalak, mi?! :lol:
Fel a fejjel, az elején kicsit nehéz, de aztán mindenhez hozzászokik az ember, és még jól is érzi magát! :)
Egyet azért érdemes végiggondolni mindenkinek: mennyire fontos neki a szoptatás? Ugyanis szoptatni NEM KÖTELEZŐ! Én azt gondolom, hogy a szoptatás a baba és a mama örömére is van (a tápláláson túl), ha ez bármelyik félnek több gondot okoz, mint örömet, akkor el kell gondolkodni a tápin, szerencsére a modern tudomány már feltalálta. Egy babának elsősorban kiegyensúlyozott anyukára van szüksége!!!

Kriszti
Tényleg szép tervek, és jó is, hogy vannak! Meg lehet próbálni irányítani a babát, van, amelyiknek igénye van a rendszerre, és az nagyon kényelmes a szülőknek is, de NEM MINDNEK!
Arra nagyon oda kell majd figyelni, hogy a te babád milyen? És sajnos néha fel kell adni a szép elveket, hogy kiegyensúlyozott gyereked legyen, ne egy üvöltőgéped! :lol:
A Suttogóval az a bajom, hogy bizony nem minden gyereknél válik be (ez persze minden nevelési elvre igaz!), noha ő azt sugallja (suttogja :)), hogy dehogynem, és ha mégse, akkor vmit rosszul csináltál. :evil:
Rendszer kontra nem-rendszer: te mindig pontosan ugyanakkor éhezel meg? Mindig pontosan ugyanakkor álmosodsz el? Akkor is, ha egyik nap csak otthon ülsz a tévé előtt, máskor meg egész nap rohangálsz a városban?
Az pedig, hogy majd megtanulja mennyit kell ennie nem feltétlen igaz, mert egyrészt a szopi marhára álmosít, így ha éppen fáradtabban eszik, akkor nem biztos, hogy annyira teletömi magát, előbb alszik el, másrészt a melled gyorsan beáll az időre etetésre, és akkor nem bizti, hogy eleget fog termelni, amikor egyszercsak a picinek megnőnek az igényei.
Leszögezem: VAN OLYAN, akinél működik az időre etetés, de ott nagy szerencse, hogy a mama is és a baba is olyan alkat, aki erre alkalmas. De nem mindenki!
Költözés: jól értem, dec 1-től tiétek a kégli?!!?!!?!?! Juhé!!! :)

Kép
Kép
Kép
cas

Szilvi17
Én nem vettem aventes sterilizálót (arra a mikrózható "tálra" gondolsz?). Kicsit túlzásnak éreztem az árát, még ha adnak is hozzá egy halom cumisüveget. Elmentem a Praktikerbe, és 800 Ft-ért vettem egy fedeles-szelepes mikrózható tálat, amiben remekül lehetett fertőtleníteni. :)
Ja, és szerintem nem hülyeség inkább most festeni, kisbabával minden háromszor olyan nehezen megy! :)

Szilvi72
Igen, az "öreg motoros" dokik és védőnők a régi szemlélet hívei. Csak az a baj, hogy nem képzik magukat, így nincsenek tisztában a legújabb kutatási eredményekkel. :(
"s a saját megérzéseimre fogok hallgatni" - ARANYAT SZÓLTÁL!!! Mert az egész szoptatásban ez a lényeg: gyönyörűek az elvek, de ha csak a saját megérzéseidre hallgatsz, akkor biztosan a lehető legjobban fogod csinálni!!! (És persze nincs két anyuka, akinek egyformák lennének a megérzései, pláne nincs két egyforma baba, szóval ezért írtam, hogy szépek az elvek, de időnként mélyen magunkba kell nézni, hogy jó-e az nekünk, ha ragaszkodunk hozzájuk?)

Kép
Kép
Kép
cas

Pihenj sokat, s használd ki, hogy apa be tud segíteni!
Nekem szinte mindenem megvan - ugyebár már Magyarországról -, de még minden lent a garázsban böröndökben, ezért nagyjából ugyanott tartunk :wink: Majd hétvégente "együtt" készülődhetünk a picurok fogadására. Én lehet, hogy néha hétköznap is belehúzok, úgy gondoltam, hogy a 35-36dik hétre szeretnék mindennel meglenni, s onnantól csak lógatni a lábom...s készülődni testileg, lelkileg :)

Olyan okos dolgokat írsz, hogy tényleg "iszom" a szavaidat! Nagyon sok mindenben igazad van, s hiába gondolkodunk most így vagy úgy, a babó úgyis mindent, s mindenkit megváltoztat :wink: olyanok, mint egy varázspálca, nem?? :wink: Aztán majd tényleg egy pár hónap múlva milyen jó lesz, mert nem lesz egy hozzászólás sem 60db elütés nélkül, mert vagy félkézzel kérünk kétségbeesett tanácsot egymástól, hogy most hogyan tovább (másik kezünkbe babó), vagy kialvatlanul gépelünk mellé minden második szót :wink: :lol: AKKOR IS TÖK JÓ LESZ!!!! :wink:

Na megyek készülődni, mert megyünk "északra" - ez egyébként olyan, mint otthon indulni a városba, csak 80-90km-t kell megtenni :wink: , mert párom ma ráér....már miután hazaért az ügyintézés után :roll:

Este majd jövök!
Sziasztok!

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Sziasztok!

Szoptatás
Én is egyetértek azokkal akik úgy gondolják az a legjobb, ha a megérzéseinkre hallgatunk és arra, hogy a babának és nekem is jó legyen. Én fotnosnak tartom a szoptatást (persze mint ahogy a mamák 99,9%) és én most úgy tervezem megpróáljuk az igényszerintit. A plusz tea vagy víz nem oldható meg azzal, ha a cumisüvegbe is tejet teszel (persze ha van annyi, hogy előre fejjél)? Vagy ez most hülye ötlet?
Talán egyszer-egyszer könnyebb abból etetni vagy ez is furi ötlet?
Fogalmam sincs, csak gondolkodom, hogy így kiküszöbölhet, hogy más táplálékot adjál, viszotn nem kell mindig mellre rakni.
Mi arra is gondoltunk, hogy mivel a férjem tipikus éjszakai bagoly, mert sokszor még hajnali 3-kor is fent van, hogy ő fogja a hajnali időpontban etetni, ha úgy alakul. Lefejt tejjel és cumisüvegből.
Persze nem tudom hogy megy-e ez a cici és cumisüveg váltogatás, hogy nem úgy lesz-e, hogy akkor is a cicit akarja-e majd.
Ez egy szép kis álom nálunk és a Férem nagyon szeretné, ha így részese lehetne az etetésnek is, de majd kiderül mit hoz a gyakorlat. Így jó ötletnek hanzgik, de hogy mi lesz? :) , az majd kiderül.
Ja, még egy példa. Nekünk volt ismerősünk, aki szintén próbálta a rendszert tartani, de annyira keveseket evett a baba, hogy szó szerint az első hetekben olyan sokat fogyott, hogy az orvos ajánlotta neki, etessen igény szerint (pedig az orvos abszolút a 3 óránkénti etetés híve volt). Ez a fogyás már rég a normál szülés utáni fogyáson is túl volt. Így át kellett térniük erre, mert egyszerűen a baba nem akart alkalmazkodni és így több hét árán érte el újra a megfelelő súlyt, amit más babák.
Én egyébként is úgy számolok vele, hogy az első időszak, olyan igazi "zombis" időszak lesz így is úgy is. Én nem is gondoltam, hogy ez máshogy lehetne.

Szilvi
Persze én sem egy rózsaszín álomra gondolok a szülés esetében, piha-puha érzésekkel :lol: , csak úgy érzem talán ha kellőképpen csak magamba tudok fordulni (amiben talán a rendszeres meditációim segítenek), akkor jobban fogok tudni a testemre figyelni és arra, hogy mi hogy alakul majd a szülés alatt.
Tudom, hogy fájdalmak lesznek (valószínűleg még el sem tudom képzelni milyenek) és hogy nem lesz egy sétagalopp.
Majd ezt is meglátjuk. Van egy elképzelésem, aminek szerves része volta az alternatív szülési mód is és majd meglátjuk ebben az esetben is mit hoz az élet. Bármi lehet, de addig is próbálom előre elképzelni, mert az nekem segít, ha van egy "tervem", aztán persze szemelőtt tartom, hogy az egész borulhat, ha úgy alakul.
A TV kikerül már biztos, mert ez is egy "elv" nálunk, hogy ahol a baba ott elektromos cucc nem lesz (nálunk az elektroszmog kérdése komoly kérdés már egy jó ideje), ráadásul projektoros TV-nk van (ez volt a Férjem álma anno), szóval annak a fényereje akkora, hogy nem lehet úgy elhelyezni, hogy ne zavarja majd a babát.
A novembert azért tűztük ki, mert már így is alig bírjuk, hogy ne rakjuk össze a kiságyat. Nekem kell a Férjemet mindig visszafogni, hogy ne akarjon már most pakolászni :lol:.
Mivel a kinti másik kisszobánkban lesz a TV-zés, hát majd a maradék másfél hónapra elég időnk lesz hogy hozzászokjunk, mert egyébként ígyis-úgyis meg akartuk ezt a szokásunkat szüntetni, hát itt az alkalom. A kiságyban meg majd gyönyörködünk egy másfél hónapot :).
Ha akarnám sem tudnám már a Páromat erről lebeszélni, mert ő szeret mindent jó időben a helyén, tisztaságban és rendben tudni. Szóval nála szóba sem jöhet, hogy szülés előtt egy hónappal még semmi ne álljon készen, főleg úgy hogy hallotta a kiírt szülés előtt akár 2 héttel is már jöhet a picur (amivel már semmi gond) és hát akkor neki alig lenne ideje a felkészülésre.
Tudom hogy nála ez nagyon fontos, mert ez az a része a dolognak a jelenleg felállásban, amiben ő is aktívan résztvehet. Ha így érzi jól magát, hogy ezzel megtette amit a kisfiának és a feleségének meg tehet, akkor semmi képpen nem akarom visszafogni őt ebben. Ettől boldog és nekem ez a legfontosabb :)

Kriszti
Ez a dec. 1. akkor is nagyon jól hangzik, ha már nagyon a végén jártok. Ahhoz képest amit hetekkel ezelőtt írtál, ez nagyon-nagyon jó hír.

Nekünk is csak egy nevesincs, műanyag mikrós sterilizálónk van csak, így nem tudok segíteni.

Réka

Kép
solymosy

Szilvi
Varázspálca?! Jó hasonlat! :lol: Tényleg egyik percről a másikra fenekestől felfordul az ember élete, onnantól kezdve, hogy van egy kisbabája, az már biztos! :)

Réka
Kedves dolog, hogy a párod is részese szeretne lenni az etetésnek! :) Hozzáteszem amikor már nagyon zombi voltam, és Sebi se szopott, akkor az én uram is szorgalmasan kelt tápiztatni, pedig másnap ment dolgozni - mondjuk ő amúgy se egy nagy alvó általában. :)
Amíg meg még szopiztunk ő is mindig odabújt mellénk, és nagyon jó volt hármasban bóbiskolni éjszakánként. :)
A cumisüveggel az a baj, hogy egészen máshogy kell szopizni, mint a cicit. Ráadásul a gumi/szilikon egészen más állagú is, mint az ember mellbimbója. Ja, és a cumiból folyamatosan és egyenletesen jön a kaja, a ciciből pedig "hullámokban". Azért ezek elég nagy különbségek ahhoz, hogy megzavarhasson egy babát. Van amelyiket igen, van, amelyiket nem. De ezt előre nem tudhatjuk... :roll:
Szóval cumi helyett szokták javasolni a poharat/kanalat, de egy egész etetést kiváltani vele szerintem reménytelen (lassú, és elég sok levegőt is nyelhet vele a pici).
3 hónapos kortól már vannak mindenféle csőrös itatók, amikkel esetleg meg lehet próbálkozni, de nem minden baba tud megtanulni belőlük inni.
Ismerősöd dokija: korrekt, hogy noha az időre etetés híve, fogyásnál mégis az igény szerintit javasolta, nem írt egyből tápszeres pótlást! :)

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok!

Kicsit eltűntem, és most nem is tudok visszaolvasni.
Pénteken ránk tört a frász. Reggel arra ébredtem, hogy folyik belőlem valami, első tipp: biztos a magzatvíz szivárog. rámtört a pánik, rohantam a győgyszertárba olyan betétért, ami kimutatja a magzatvízszivárgást, de egyikben sem volt. Úgy néztek rám, mint marslakó tablettát kértem volna.
Telefon a védőnőnek, aztán a dokimnak, aztán a férjemnek.
Rohantunk be a korházba. Közben 5 percenként jött rám a sírógörcs, és rémeket láttam.
De szerencsére nincs gond. Magzatvíz van bőven, és elővíz is (bár ez nem tudom, hogy mi?), Olivér rendben van. Valószínű valami fertőzésem van, ezért volt a folyás, úgyhogy most antibiotikumot kell szednem. Ennek sem örülök túlságosan, de hát ez van.
nagy megkönnyebbülés volt, hogy minden rendben. a dokinő megnézte Olivér adatait, a bdp-je a korának megfelelő, de a combcsontja 3 nappal többet mutat, mondta a dokinő, hogy hosszú lába lesz, hát volt is kitől örökölnie, a férjem 195 cm. magas.
Remélem mindenkivel minden rendben.
szombaton szüleimhez utazunk 1 hétre, ugyan lesz internet, de nem tudom, mennyi időm lesz olvasgatni, és írni. Azért ha úgy alakul jelentkezem.
Megyek, folytatom a mosást, pakolást.

Judit

Kép
vjudyt

És egy kép, amit még múltkor igértem magamról, ez 5 hónapos terhesen készült szept. 30-án, bár most már lassan a 6 hónapos lesz aktuális.

Kép

Judit

Kép
vjudyt

Sziasztok!

Tegnap este már nem volt erőm írni, csak visszaolvastam...

Amaryl
Szép nagy baba!
Remélem a hasad nem keményedik már annyiszor és a lábdagadás is csökken!
Pihengessetek!

Kriszti
Írtad, hogy nehéz az alvás, a lehajolás, stb.
Én még jól bírom- szerencsére.
A zoknit is egyedül húzom fel :wink: lábemeléssel könnyebb.
A hajkefe - kell. A koszmó miatt is. Ha nincs haja - akkor is jót tesz a fejbőrnek egy kis puha hajkefe.
A sima lázmérő pedig néha csodákra képes (ahogy Szilvi is írta) kakiügyben.
Gratula a dec. 1-hez! Reméljük hamarabb, de a lényeg, hogy költöztök.

Szilvi17
Jobbulást! Én még nem érzem a hidegfrontot, pedig már itt van...
Nekem a fejem szokott fájni néhány óráig.

Tittina
A mellszívó márkája: Canpol Premium.
A Brendonban is lehet kapni... Azt fedeztem fel, amikor az www.babyoutlet.hu -ban voltunk, hogy minden termék a Brendonból van. Ami már ott nem kelendő, kiállított darab volt, vagy sérült a csomagolása - azt ide hozzák.
A mellszívót így 500-600 forinttal olcsóbban vettük, pedig ezen nincs semmi sérülés.
A tanfolyamon most az EDA és a spinális volt a téma.
Azt hittük egy gyermekorvos tart majd előadást, de nem bánom, hogy helyette ez volt.
Az EDA (bár már írtatok róla) egy szuri a gerinchártya előtti térbe. Egy vékonyka cső bent marad a szülés végéig, azon keresztül juttatnak még be szert, ha még kell.
Itt (azt mondta a doki) addig lehet kérni, amíg max 3 újjnyi a méhszáj.
Ha véletlenül császár lesz belőle - ezzel is meg tudják csinálni.
Ettől féltem eddig : 1000-ből 1x fordul elő, hogy megsértik a hártyát, mellő vagy túl megy a tű. Ekkor sincs gond (azt mondta), de 12 óra fekvés következik - és sok koffein, cukor elfogyasztása.
Elmondta még, hogy javasolja epilepsziásoknak, cukorbetegeknek, stb..
De pl akkor nem adnak, ha a 3.-4. csigolya környékén - ahová szúrnak pattanások, vagy bőrfertőzés, stb van.

Gem
Szép a család!
Nyugisabb munkát kívánok! Nem lehet könnyű így a vége felé dolgozni.
Sokan mondják, hogy a 2. baba nagyobb , mint az első!

Cas
Jobbulást kívánok!
Nagyon tetszett a véleményed!
Én is az igény szerinti szopi híve vagyok, pedig még tapasztalatlan.. :P
Nyafi
Tényleg nagyon intim, számomra is ez a téma.. Itthon kettesben, vagy hármasban tudom elképzelni.

Pólya
Én azt is kaptam a sógornőmtől, ő csak 1x használta. A kerilányunk nyári gyerek, így csak body, rugi volt rajta.

Kép
Kép
Kia
fné kia
Nyíregyháza

Judit
Örülök, hogy minden rendben Olivérrel.
Jobbulást az antibiotikumtól! (én nagyon nem szeretem őket)
Jó utat majd szombatra!
Szép kis pocak! ...de majd 2 hónap múlva :wink:

Kép
Kép
Kia
fné kia
Nyíregyháza

Sziasztok

Judyt
Igazán jól nézel ki, csini kismamai vagy! Asszem talán ez a kép az első, amit láthatunk Rólad... :)
Antibiotikum! :( Csak használjon, és gyógyítson!

Cas
Próbáld tényleg kihasználni, hogy otthon van Párod, és pihenj amennyit csak tudsz!

Szopi-téma
Nagyon jól hangzik ez az igény szerinti szoptatás, de szerintem az sem teljesen normális, meg a túlzott rendszeresség sem. Én úgy gondolom, hogy valami középutat kell találni - a Baba és a Mama számára is! Mert sztem is az a fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen a család. A gyerekek is megérzik rajtunk, ha baj van.
Újabb kérdés - hasonló a téma: ugyebár a fürdetésre is azt szokták mondani, hogy próbáljuk meg ugyanabban az időben. És mi van, ha alszik a Baba? Felébresszem vagy ne?
(Olyat is olvastam már, hogy a csecsemőt nem kell minden nap megfürdetni, mert nem piszkolja be magát. A popsiját úgyis karbantartjuk egész nap.) Nekem pl. ez is furcsa.

Nyafi
Én sem nagyon tudom elképzelni a nyilvános szoptatást. Nemhogy utcán nem, de sztem egyedül csak Párom előtt fog menni ez a dolog. Más társaságára nem nagyon vágyom közben...
De majd meglátjuk. Lehet, hogy lesz egy-két olyan helyzet, amikor a "varászpálca" működésbe lép. :)0

Dolgoztam ma is - nagyon eláradtam. :( Én. Viszont Törpi ugyanúgy viselkedik, mint máskor. Azt hiszem még 4 hét, aztán leteszem a lantot.

Ti álmodtatok már a megszületett Pocaklakótokkal? Én kétszer is. Kb egyí hónapja fiúcsak aszületett, két napja meg egy kislány. :) Még azt sem tudom mondani, hogy megálmodtam kit rejt a pocakom, egyszer kukis, aztán punis...

Kép
tittina1982

Cas
Hát igen, erre a cici-cumi párosításnál én is gondoltam, de majd meglátjuk Csongor hogy dönt és mihez szokik majd hozzá. Felesleges sírásokat nem akarok emiatt, elég lesz gondolom ami amúgy is adódik mind nekünk, mind pedig neki :) .
Akkor a te Párod is ilyen rendi. Szerintem sokat számít, ha az ember érzi a támogatást maga mellett, legalább is nekem nagyon fontos.

Judit
Hát nem csodálom hogy rátok tört a frász, azt hiszem mi ugyanezt éltük volna át.
Ilyen betétről én sem hallottam még, bár látszik, hogy ilyeneknek még utána sem jártam.
A lényeg, hogy minden rendben van. Az antibiotikum tényleg nem szerencsés, de hát ha nincs megoldás, most akkor is az a lényeg, hogy meggyógyulj és rendbejöjj teljesen.
Aranyos a poci nagyon :)

Nyilvános helyen a szoptatás témához
Már nem emlékszem ki használt horodózókendőt, de én valahol azt olvastam, hogy abban tudsz szoptatni is és akkor teljesen el van takarva a baba is és a melled is, mert igazából be van teljesen bújtatva olyankor. Aki használt már ilyet próbálta? Mivel rendeltem egyet, majd lehet hogy egyszer itthon próba képpen megnézzük milyen a szoptatás így és akkor referálok :).

Tittina
Hát ezen a fürdetés dolgon el sem gondolkodtam. Nekem eleve eszembe sem jutna azért felébreszteni, hogy valamit bepótoljunk, aminek már itt lenne az ideje. Persze ha valami okból sok órája nem ébredne fel, megtenném, de azért hogy pl. fürdessem nem jutna eszembe. Lehet, hogy nálunk baj lesz ezzel a nem csinálunk semmit rendszeresen dologgal? :?
Nem lehet, hogy a baba is az igényei szerint ki alakít egy rendszert, amihez még mi is hozzáteszünk és mindenkinek jó lesz? Hűű, néha lehet, hogy túl humánus vagy álmodozó vagyok a harmónia terén!
Egyébként szerintem sem tud bekoszólódni egy ilyen pici baba, hiszen mitől is tenné. Nem csinál mást az elején csak eszik és alszik. Amikor tisztába teszed az alsó fertáj így is rendbe van hozva és persze ha kibukik olyankor az is, különben meg minek.
Én azt olvastam, hogy tényleg nem kell naponta füröszteni. Ha már sokat van ébren és van mivel összekoszolnia magát akkor igen.
Izzadni meg nem tudom mennyire izzadnak ilyenkor, főleg mivel az ember az ideális hőmérsékeltet próbálja majd úgyis beállítani, hogy ne is fázzon és ne is legyen melege, mert gondolom különben úgyis nyűgös lesz emiatt.
Szóval én nem hiszem hogy feltétlenül fogom minden nap fürdetni. Végül is a testét ilyen napokon egy kis törlőkendővel is le lehet törölni, aztán pl. másnap rendes fürdés.
Gondolom majd később győzzem a ruhákat mosni rá, amikor homokba, sárba, fűbe és egyéb nyalánkságokba fog majd belehemperegni :lol:.

Kriszti
Én is álmodtam már róla, de akkor már tudtuk hogy kisfiú és így nem volt nehéz az álmomba ezt a dolgot implementálni :D .
Egyébként pedig csecsemőnek csak egyszer álmodtam meg, utána kétszer álmodtam róla kb. 2-3 évesen.
Az álmok ráadásul sokszor szimbólikus jelentéssel bírnak. Lehet, hogy pont azt próbáltad feldolgozni, hogy bizonytalanságban vagy a nemét illetően.

Réka

Kép
solymosy

Judit
Huh, nem csodálom, hogy a frász jött rád?! Szegénykém, szörnyű lehetett?! :(
Ilyen fertőzést meg, ami ennyire komoly folyást okoz?! :shock:
Az antibiot meg ne bánd, terhes nőknek csak nagyon indokoltan szokták felírni, és akkor meg inkább az antibio, mint egy olyan fertőzés (vagy abból adódó szövődmény), ami árthat a babának, nem?
Nekem a házidokim a rettentő torokfájásomra egyelőre nem adott semmit, mert szerinte vírus. De ha nem javul 1-2 napon belül, vagy ha lázasodom, akkor szigorúan antibio, mert inkább, mint egy kikúrálatlan gyulladás! És azt is mondta, hogy ha már nagyon muszáj, akkor penicillint lehet adni (nyilván csak a szükséges mennyiségben), mert az végülis a természetből jön!
Elővíz: úgy tudom a magzatvíznek az része, ami mintha a baba feje előtt volna...
És csini vagy a fotón! :)

Kia
Most még intimnek tűnik a téma, mert még a párodon kívül senki más örömére nem használtad a melleidet. De ha napi százszor csimpaszkodik rajta majd egy mütyűr, jóízűeket szopizik belőle, majd beszunyál rajta, teljesen átértékelődik majd az egész. Az is nagyon intim, de egészen más! :)

Tittina
Normál esetben egy igény szerinti baba sem fog a nap 24 órájában folyamatosan szopni! Eszik, alszik, nézelődik, aztán ha bömböl, akkor megkínálod cicivel, ha kéri kéri, ha nem hát nem. Lehet, hogy 10 perc után újra kér cicit, de az is lehet, hogy órák telnek el a köv. szopiig.
A lényeg ott van, hogy ha jelez, megkínálod! Nem az órát figyeled, hogy ha az utsó szopi óta csak 2 óra 45 perc telt el, akkor hiába sírsz, várj még 1/4 órát gyermekem, mert akkor van itt az ideje az evésnek.
És azért azt hozzá kell tenni, hogy nem minden szopi egyforma. Van, amikor tényleg éhes, na olyankor hosszasan szopizik, és jól telitömi a kis pocakját. De van, amikor csak szomjas, olyankor ált. sokkal rövidebbet szopizik, és csak a szomját oltja.
Épp ezért mondják, hogy igény szerint szoptatott babának nem kell folyadékpótlás.
Ha vki már pl. 3 óránként szoptat csak, akkor ott előfordulhat (főleg nyáron, nagymelegben), hogy kell a folyadékpótlás!
Fürdetés: engem zavart, ha nem fürdettük meg Sebit, bár én is azzal győzködtem magam, hogy úgyse koszos. :) Egyébként a fürcsi sokszor a baba számára a nap csúcspontja, általában ők maguk is nagyon élvezik! Az tény, hogy nála még ez csúszkált időben, de elég gyorsan kiderült, hogy ő úgy este 6-tól 8-ig sosem aludt (viszont mennyit bömbölt?!), és mikor kezdett fáradni, akkor remekül lehetett fürdetni, feltankolt kajával, és már aludt is.
Ez majd kialakul nálatok is, hogy mikor van többet fenn a baba estefelé, és utána mikor szeret hosszabbat aludni.
Nálunk szegény kistesónak már sanyarú sorsa lesz :), mert Sebi 1/2 9 felé szokott fürdeni, és mivel nem akarjuk kétszer végigcsinálni az egész macerát, egyszerre fürdetjük a két gyereket, és pont. No ez nyilván nem feltétlen lesz így az első hetekben, de remélhetőleg a kicsi is hamar megszokja, hogy ilyenkortájt fürdünk, és onnantól remélem megy majd a dolog. :)
Na megyek is, mert kijöttek a kádból, megyek kenegetni-öltöztetni. :)

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok!
Cas! Először is jobbulást!
Próbálkozz napi két db 500mg-os C vitaminnal. Engem rendben tart, ha lebetegszem. Amire nincs szüksége a szervezetednek, azt kipisili.
Kriszti77!
Nekem jobban tetszik a 3 óránkénti dolog, sztem az elején ezzel próbálkozom, de ha Abigél 2 óra 45percenként kér kaját úgy fogok neki adni. Éjjel meg sztem aludjon. Remélem ő is így fogja gondolni. Kérdeztem anyákat, anyósokat, ők így csinálták velünk és ember lett belőlünk is. Miért az OTP-nél vesztek fel kölcsönt?
Azt tudja valaki jár e a szocpol, ha mind a kettőtök nevén van lakás, de akartok egy házat?????
Judit! Gyógyulj meg!

Kép
nyafi

Nyafi
Köszi! :) A C-vitamint én is nyomom! Sajnos Sebi is elkapta, úgyhogy mostmár ő is kapja Cebion formájában. Remélem hamar túlleszünk ezen a vackon.
3 óránkénti szopi: meg lehet próbálni, hátha nektek bejön! :) Tény és való, hogy nagyon kényelmes, hogy tudod tervezni a napot, míg egy igény szerinti babával szinte lehetetlen, legfeljebb csak nagyjából... Csak arra kell figyelni, hogy ez tényleg jó-e a babának, de az ordítás mennyiségéből úgyis gyorsan rájössz. :)
Anyuék idejében azért kemény világ volt a babákra, éjjel ha sírtunk max. ránkcsukták az ajtót, majd abbahagyja a gyerek, csakhogy ez tanult tehetetlenséghez vezet, és komoly gondokkal járhat a későbbiekben. Előbb-utóbb tuti elalszik a kölyök, mert belefárad az ordításba, de ha éhes 1/2 óra múlva úgyis megint felkelti a pocakja, és kezdi előlről... De ha azt tanulja meg, hogy hiába sírok, úgyse történik semmi, az gáz...
Éjjel meg aludjon: ezt majd 3 hónap múlva újratárgyaljuk! :lol:

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok!

Jó sokat termeltetek tegnap.Nem tudtam jönni,mert bekaptunk egy virust,és totál ki..........gott a gépünk.

Nem válaszolok név szerint,mivel annyit irtatok,hohy elég volt visszaolvasni.

Szoptatás:Nem is tudom.Biztos vagyok benne,hogy megpróbálok bevinni valami rendszert az életünkbe,Lehet,hogy a 3 óra csak 2 óra 30 perc lessz,de látom a hugomnál,hogy a gyerek ugyan két hónapos,de már ahoz is cici kell neki,hogy elaludjon.Igaz 10-15 perc elég neki,de szerintem ez azért egy kicsit tulzás.Lehet,hogy rosszul gondolom,de ha a gyerek kiszivja egy evésre azt a mennyiséget,nem akarom elhinni,hogy egy óra mulva már éhes.Nem beszélve arról,hogy akkor az egész napja azzal telik az embernek,hogy szoptat,esetleg lefeji a maradékot,mire végez addigra kezdheti az egészet előről,akkor mire marad ideje a háztartásban?Mert persze az élet nem áll meg mert ott egy baba.
Na de nem akarok én prédikálni,és mindenkinek szive joga eldönteni,hogy hol mikor,és hányszor eteti a gyerekét.
Viszont lenne egy kérdésem,ha valaki tud rá válaszolni.
Ha a baba szopizik,és az anyukának sok a teje annyira,hogy le kell fejni,akkor ha azt odaadjuk cumisüvegből,akkor nem szokik el a baba a cicitől?Vagy egyáltalán érdemes tárolni?
Én viszont ebbe vagyok tanácstalan.

Cas:Mihamarabbi gyógyulást kivánok neked.Na meg Sebinek is.

Kép

Kép
ancsa03

Ancsa
Ha igény szerint szoptatsz, akkor előbb-utóbb beáll a kereslet-kínálat, és nem igazán kell fejned.
Ha időre etetsz, akkor biztosan lesznek olyan időszakok, amikor fejéssel kell beindítanod a ciciket, hogy a baba megnövekedett szükségleteit kielégítse.
Persze ha jól és könnyen tudsz fejni, akkor esetleg érdemes feltankolni a fagyasztót anyatejből, hogyha később szükség lesz rá, akkor elő tudd venni, de előtte érdemes kipróbálni, hogy egyáltalán megissza-e a felolvasztott anyatejet, van amelyik baba nem fogadja el. Ja, és nem lehet akármeddig tárolni a fagyasztott anyatejet se, mert megromlik.
Cumisüveg: esetleg cumizavart okozhat, és akkor tényleg nem lesz hajlandó szopni a pici.
2 hónaposan amúgy miért baj, ha nem tud csak cicivel elaludni?! :shock:
"Lehet,hogy rosszul gondolom,de ha a gyerek kiszivja egy evésre azt a mennyiséget,nem akarom elhinni,hogy egy óra mulva már éhes." Egy szopis baba nem eszik mindig ugyanannyit. Tápisnál könnyű, Sebit is feltankoltuk mondjuk 150 ml tápival, és tudtuk, hogy 3 órán át tuti nem fog nyafogni kajáért. :)

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok!

Hát látom ez a szoptatás téma nagy vízválasztó lett a topicban.
Mostmár egyre jobban az a véleményem, hogy szerintem mindenkinek van egy meggyőződése, elve és úgyis aszerint fogja megpróbálni, aztán majd úgyis a gyakorlat hozza meg, amit meghoz :) .
Majd ha már az első mit-hogy legyen időszakon "túl vagyunk", akkor talán más lesz a véleménycsere, mert úgyis a tapasztalat hozza meg a dolgokat.
Én továbbra is maradok az igényszerinti szopinál és ha neki csak 10-15 percre kell majd és talán nem is csak evésre, hanem csak egy kis nyugtatónak elalvás előtt, akkor is meg fogom adni neki, mert úgy érzem azért vagyok akkor és ott.
De mivel ez szubjektív, hogy ki-mit és hogyan akar mind magának mind pedig a babának megadni és ezekben a szavakban semmi rossz és hátsó szándékú megjegyzés nincs (és ne is értse félre senki), így mindenkinek lesz majd egy rendje, ami neki jó.
Lehet, hogy ami az egyik embernek teher az a másikank öröm és fordítva és ez sem azért van mert az egyik ember rosszabb vagy épp jobb a másiknál, hanem csak abból fakad, hogy mások vagyunk Mindannyian!

Bevallom az anyáink, nagyanyáink módszereit én sem igazán szeretném átvenni, sőt Édesanyám maga mondta, hogy anno mennyire nem foglalkoztak ilyen téren sem a mamával, sem a babával és hogy ő bizony, ha ezt mind tudta volna, amiket már most tud, akkor ő is máshogy csinálta volna, mind a gyermekei, mind pedig a maga érdekében.
De ez megint csak saját vélemény.

Cas
Most már Sebinek is jó bulást és gyógyuljatok meg minnél hamarabb mindketten!

Nyafi
Én úgy tudom akkor nem jár a szocpol, kivéve, ha az ingatlant nem öröklésből szerezte az illető.
Nálunk is ez volt a probléma. Anyuék vettek egy házat, de nem a saját nevükre iratták, hanem rögtön a három gyerekére, hogy majd egyszer ne kelljen nekünk örökösödési adót fizetni, így viszont hiába úgymond kaptuk tőlük mégsem vagyunk jogosultak a szocpolra.

Ancsa
Én ugyanezzel vívodom és Castől már kaptam egy-két infót egy-két hozzászólással feljebb, amivel kapcsolatban nekem is hasonló gondolataim merültek fel. Végülis ez is majd baba függő lesz valószínűleg.

Ma voltunk védőnőnél és most a Férjem kísért el. Újra szívhang hallgatás, ami persze a nap csúcspontja volt és ennél szebb élményem ma már azt hiszem nem is lehet. :D Apa is boldog volt, láttam az arcán.
Ja, és képzeljétek egy szót sem kaptam a hízásra, semmit sem (mert eddig mindig említette). Igaz az elmúlt 5 hétben 3 kg-t híztam, ami talán normális, azt hiszem. Ennyit úgy érzem minimum kell.
A pocak is jó nagyott nőtt, mert 91 cm-ről 98-ra ugrottunk :)) De hát ez szabadszemmel is látható.
Ő azt ajánlotta még várhatok a kórházi csomag összeállításával is, mert ráérek még 1 hónap múlva is ezzel foglalkozni, hát meglátom, végül is még egyáltalán nem akartam én sem belekezdeni.
Kaptunk babakelengye listát, bár már majdnem minden megvan, de azért aranyos volt tőle :) .
Legközelebb november 30-ra kellene csak mennem, de azt mondta, ha úgy érzem nem akarok odabumlizni (no, nem nagy kunszt autóval), akkor csak hívjam és kijön ő személyesen.

Hát ennyi,
Réka

Kép
solymosy

Kicsit rólunk!!!!!!!!!!

Hétfő óta elég ramatyul voltam és kedden este már erős szívszorítás,légszomj és keményedés,no meg méhösszehúzódás hegyek!Szerda reggel SOS mentünk a kórházba!Zárt méhszáj az UH-n,de Dóra lemaradt 10nappal Balázstól,ami nem lenne gond,csak az utolsó két héttel ezelőtti UH-hoz képest nem nagyon nőtt!Balázs korának megfelelő!Valószínű Balázs méhlepénye elnyomja Dóráét,így ő kevesebb táplálékot kap!'hét múlva UH és ha akkor sem nő Dóra,akkor rögtön császár!Nem a 10napos lemaradás a gond,hanem,hogy nem hízik!Balázs szerda körül 1500gr volt!Dóra nemtom!De ez sacc!Utána CTG,ami elég szép rendszeres sorminta lett!Tehát méhösszehúzódások voltak a félóra alatt!Egy komoly volt,a többi semmi extra!Doki szerint max.2-3hét!
Majd EKG-tak,mert 120 volt a pulzusom!Benn a szülőszobában!Az uram majdnem elájult!Vajúdott közben egy nő,de diszkréten!Megnyugodtam egy kicsit!Ja és 3x3 Magne B6-ot kell szednem!
Úgyhogy most beszélgetés van a skacokkal,hogy Dóra kajáljon és Balázs seítsen neki!
Napi 4-5 komoly méhösszehúzódás van már!
Ja hát a szigorú fekvésről nem is beszélek!És nincs úszás!Hüpp-hüpp-hüpp!!!!!!!!!!!!

Sajna nem tudok visszaolvsni,de a képeket megnéztem és mindenkinek nagyon szép a pocija!
Ha személyszerint szeretnétek nekem rni,akkor az privi legyen vagy mél,mert esélytelen visszaolvasnom!
benedekffyszKicsit rólunk!!!!!!!!!!

Hétfő óta elég ramatyul voltam és kedden este már erős szívszorítás,légszomj és keményedés,no meg méhösszehúzódás hegyek!Szerda reggel SOS mentünk a kórházba!Zárt méhszáj az UH-n,de Dóra lemaradt 10nappal Balázstól,ami nem lenne gond,csak az utolsó két héttel ezelőtti UH-hoz képest nem nagyon nőtt!Balázs korának megfelelő!Valószínű Balázs méhlepénye elnyomja Dóráét,így ő kevesebb táplálékot kap!'hét múlva UH és ha akkor sem nő Dóra,akkor rögtön császár!Nem a 10napos lemaradás a gond,hanem,hogy nem hízik!Balázs szerda körül 1500gr volt!Dóra nemtom!De ez sacc!Utána CTG,ami elég szép rendszeres sorminta lett!Tehát méhösszehúzódások voltak a félóra alatt!Egy komoly volt,a többi semmi extra!Doki szerint max.2-3hét!
Majd EKG-tak,mert 120 volt a pulzusom!Benn a szülőszobában!Az uram majdnem elájult!Vajúdott közben egy nő,de diszkréten!Megnyugodtam egy kicsit!Ja és 3x3 Magne B6-ot kell szednem!
Úgyhogy most beszélgetés van a skacokkal,hogy Dóra kajáljon és Balázs seítsen neki!
Napi 4-5 komoly méhösszehúzódás van már!
Ja hát a szigorú fekvésről nem is beszélek!És nincs úszás!Hüpp-hüpp-hüpp!!!!!!!!!!!!

Ha személyesen szeretnétek nekem üzenni,akkor azt priviben tegyétek meg lécci vagy mélben,mert nem tudok ennyit visszolvasni!Viszont szépek a pocakok!!!!!!
benedekffysz@gmail.com

Pusza mindenkinek!
Vendég

A szopihoz még egy dolog.
Az is olvastam és hallottam is, hogy az anyatej minősége nagyon függ az elfogyasztott tápláléktól (végül is ez logikus). Tehát ha valamiért nem úgy eszik az anya vagy valamiért változás áll be nála, akkor a baba lehet, hogy többet akar szopizni, hiszen az anyatej tápértéke is alacsonyabb a szokottnál. Ha újra megfelelő, akkor lehet hogy elég a kevesebb tej is, mert azzal is jól lakik.
Gondolom ezért is lehet, hogy úgy tűnik nem eszik eleget vagy hogy olyankor is éhes lesz, amikor előtte x órával evett és nem lenne indokolt.

Kép
solymosy

Réka :D
Nagyon aranyos párod van! Gratula hozzá! Az én párom is egy tündér, de ő nem az a típus, aki az utolsó előtti percben még aggódna :wink: Így az aggódás, a sűrgetés, nálunk rám marad :cry:
A szülésre pedig azért írtam, hogy én semmi jóra nem számítok, mert az én jelen bizalmam a helyi egészségügy "jeles" képviselőiben - itt a szigeten - , nem valami rózsás, így a relaxáció azt hiszem elmarad :roll: de ugyebár így még kellemes csalódás is érhet :roll: :wink:

Judit :D
Olvasni is rossz volt, hogy min mentetek keresztül :shock: Örülök, hogy minden ok, s egy kis antibio legyen a legkevesebb - szerintem te is így vagy/voltál vele, amikor kiderült - ahhoz képest, amitől féltél :)
Csini kismami vagy!!!

Szopizás téma - megint egy jó időre van min elmélkednünk, az biztos :D Én is a három óránkénti etetésben gondolkodom, de tudom, hogy alakulhat másképpen is.
Egész családom azzal cukkol, hogy én az a típus vagyok - ezzel néha az őrületbe kergetek őket - aki ha elhatároz valamit, annak úgy kell lennie, a dolgoknak "azon a sínen kell haladniuk". Most nem hiszem, hogy én leszek a "főnök", jön helyettem (átmenetileg :roll: ) "egy kis három kilós kenyér", aki nem csak engem, de az egész családod igazgatja majd egy darabig :shock: :D

Nyafi :D :"Az éjjel aludjon" - az nekem is nagyon tetszik :roll: :lol: Majd amikor hajnal négykor írsz üzenetet, mert már mindent kipróbáltál, s mégsem alszik, csak üvölt, akkor majd meglátjuk!
Bár ez kétszer sem biztos...vannak ám nagyon jó babák :D csak én még nem igazán hallottam egyről sem, aki első perctől végigaludná az éjszakát....Azt elhiszem, hogy van olyan negyedik-ötödik gyerekes anyuka, aki jobban "tűri" a bőgést, de hogy első gyerekkel hallgatni fogod, ahogy nyekereg a kisbabád (mert eleinte még sírásnak sem hívnám, azt a hangot, amit kiadnak :wink: )...na arra befizetek :wink:

Fürdetés: szerintem eleinte nincs igazi napirend, nem is lehet..aztán előbb-utóbb beáll, de ezen ne stresszeljetek, mert tényleg minden másképpen lesz, mint ahogy az ember azt a könyvekben olvassa, vagy hallja okos helyeken....Lehet, hogy egyszer 6-kor, máskor meg 10-kor fogtok fürdetni...gondolom én :roll:

Tegnap az eddginél jóval többször görcsölt, keményedett a hasam....mára eddig (kipp-kopp) elmúlt :)
Képeket még nem tudok rakni, mert még nincs készen, de talán jövő hét elején már előrébb tartunk...
Holnap is, s még jövő szombaton is jönnek a festők, aztán talán készen leszünk...közben én elkezdek rendezkedni...húúú nagyon sok a dolog, s minél előrébb vagyunk, annál többnek érzem a még be nem fejezett dolgokat.....

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Réka
Azt azért tegyük hozzá, hogy vidéken nagyanyáink (és előtte sok-sok nemzedék) igény szerint szoptatott, nagyanyáink idejében a városokban kezdődött divattá válni a poroszos nevelés már újszülött kortól, ami anyáink idejében már az egész országban elterjedt.
Egyébként érdekes, pl. a 2. VH idején mekkora különbségek voltak már. Nagyanyám mesélte, hogy a front elől Pestről apukámmal zalai rokonokhoz menekültek. Ők értetlenül álltak az előtt, hogy miért ad pelenkát nyáron a gyerekre?! Hiszen minden "rendes" gyerek egész nap az udvaron játszott egy kis "szoknyácskában", és ahová tetszett, oda pisiltek-kakiltak, nem sokat törődtek velük! :)
Én senkit nem akarok rábeszélni az igény szerinti szoptatásra, csak szeretnék 1-2 dolgot tisztázni, amit én a saját káromon (kárunkon) tanultam meg.
Újfent leszögezem: szoptatni NEM KÖTELEZŐ senkinek! Nem csak ezen múlik az anyaság, hanem még millió más dolgon!
Anyatej minősége: hát mondjuk diétázni nem nagyon ajánlott szoptatás alatt, de egyébként az anyatej összetétele inkább a baba korától és igényeitől függ. Nyilván oda kell figyelni a változatos táplálékra, hogy kiegyensúlyozott legyen fehérje, zsiradék, rost és szénhidrát szempontjából is, de ami 1-1 étkezésnél kimaradt, azt azért a szervezet tudja pótolni a tartalékokból (nem véletlen hízunk is a terhesség alatt, pont azért, hogy a szoptatáshoz meglegyenek a szükséges tartalékaink). Engem gyakorlatilag "megevett" a gyerek addig a 3 hónapig, míg tudtam szoptatni, pedig bőven voltak tartalékaim, de van aki hasonló alkattal még tovább hízik a szoptatás alatt, mert a hormonháztartása azt üzeni folyamatosan a szervezetének, hogy tartalékolj-tartalékolj! :)

Benszi
Drukkolok, hogy Dórával is minden rendben legyen, és 2-3 hetet még húzzatok ki pocakban épségben egészségben mindannyian!!! :)
Aztán várjuk a híreket!!!

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok!

Antibiotikum
Hát igen, én is úgy voltam vele, hogy inkább ez, mint valami ennél sokkal rosszabb. ha kell, hát kell.

Szoptatás
Ahány ház annyi szokás.
És ahány anyuka, annyi féle képpen csinálja, sőt azt is meg merném kockáztatni, hogy ahány baba, annyi jó megoldás.
És amíg nem csináljuk, addig igazából csak találgatni tudunk, hogy milyen is lesz majd szoptatni. Lehet, hogy túlcsorduló boldogság, de az is lehet, hogy fájó mell fogja kísérni.
De talán minden anya-baba párosnak sikerül egymásra hangolódnia, és megtalálni azt az aranyközéputat szoptatás terén is, ami az anyukának még nem nyűg, a babának pedig pont elég.
Nekem is vannak ám kőkemény elhatározásaim, pl hogy nincs se cumi, se cumisüveg. De sógornőm, akinek a kislánya már 6 hetes mesélte, hogy ember tervez, isten végez helyett, anyuka tervez, aztán ha a baba igényei mást kívánnak, akkor úgyis minden terv borul. És ez így van rendjén. Egy picike kis lény, aki a földi paradicsomnak mondható méhből kicsöppen erre a világra. És nekünk, anyáknak jutott az a nemes feladat, hogy megkönnyítsük az alkalmazkodást. és ha ez azzal jár, hogy az eddig életünk rendje felborul, hát akkor felborul. Ha éjjel 2-szer fel kell kelni megszoptatni a babát, akkor fel kell kelni. Ezt az időszakot is ki kell élvezni, mert olyan hamar felnőnek, aztán biztos majd visszasírjuk, ha már 7-8 évesek, és nem lesznek már olyan bújósak, de jó is volt, amikor mi voltunk a mindenük, és éjjelente összebújva szoptathattuk őket.

Judit

Kép
vjudyt

Judit
Teljesen igazad van!
A köv. ilyen kaland az ujjszopás kontra cumi! Na azon lehet még jókat vitázni?! :lol:

Kép
Kép
Kép
cas

Cas :wink:
Te melyiket "ajánlod"? Én cumi párti vagyok :oops: annyira édesek tudnak lenni vele :oops: S azt - elvileg - bármikor elveheted tőlük. Ez az én véleményem..

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Szilvi
De vajon jó-e az, hogy "csak úgy" elvesszük egyik napról a másikra a legkedvesebb dolgot, ami szomorúságában megvigasztalja?! Mire fel? És miért pont akkor?
Én azt tapasztaltam eddig, hogy olyan 3-4 éves korukig minden babának-kisgyereknek kell ami megvigasztalja, vagy cumi, vagy cici, vagy az ujja (illetve van egy kislány, aki az anyja haját tekergeti ilyenkor).
Annyira összenőni a gyerekkel, hogy 3-4 éves koráig minden sírásból cicivel vigasztaljam meg, nem tartom magam alkalmasnak.
A cumi sokszor az anyán múlik, mikor adja / nem adja a gyereknek, de vajon jó-e az, ha a gyerek nem tud "magától" megvigasztalódni, csak anyai/külső segítséggel? A cumi elveszhet, és akkor abból nagy sírások vannak (vagy tartani kell több egyformát, de van amelyik gyerek még azt is kiszúrja, és csak a jól szétrágott kell :)).
Szóval mi is vettünk cumit Sebinek, főleg hogy apja is cumizott, meg náluk mindenki, és ő vette neki az elsőt. Sebi nem bírt vele mit kezdeni. 6 hetesen már profin szopta az ujját.
Én ujj-párti vagyok, nálunk meg mindenki az ujját szopta. Ez utóbbi szerintem azért jó, mert ha kell, mindig kéznél van, és a gyerek saját magát is megtanulja megvigasztalni vele. Illetve nagy előnye a cumival szemben, hogy amíg játszik, nem tudja szopni. (Szörnyű szerintem, amikor már egy egész nagy gyereknek folyamatosan a szájában lóg a cumi.) Akkor hagyja el, amikor már nincs szüksége rá, nem én határozom meg, mikor veszem el tőle.
Persze ez is ölthet kóros formát, én pl. extrém módon sokáig szoptam az ujjam (de extra hosszan cumizós ismerős is van), de olyankor a hibát nem a gyerekben, hanem az otthonában kell keresni.
Normál esetben akár cumi, akár ujjacska, a gyerek elhagyja, kb. mire oviba megy. Vagy legkésőbb iskolás korára.

Kép
Kép
Kép
cas

Cumi vagy ujjszopás?
Ha már választani kell, akkor inkább ujszopás, bár valószínű elfogult vagyok, mert én is az ujjamat szoptam, elég sokáig.
Attól viszont frászt kapok, amikor a már beszélni tudó kisgyerek, cumival a szájában beszél, és folyton ott lóg a szájában.

Judit

Kép
vjudyt

Én a mai napig emlékszem (vagy annyiszor mondták a szüleim, hogy azt hiszem, hogy emékszem :wink: ) a napra, amikor reggel indultunk az oviba, s apukám (ugy csinált) "kidobta" a cumit, hogy én is lássam..s állítólag aznaptól nem is kerestem....de anyu mondta, hogy volt olyan, hogy vendégek voltak nálunk, s én kérdeztem anyuékat, hogy mikor mennek már el, mert tudtam, hogy "ciki" a cumi egy olyan "nagylánynak", de szükségem volt rá...
A Kristófnál - érdekes- ,de nem emlékszem ilyen nehézségekre, pedig az biztos, hogy ő is cumizott egy darabig....Ez is, mint szerintem minden más - egyrészt függ attól, hogy otthonról mit hozol, másrészt pedig, hogy miképp alakulnak a dolgok...mert tényleg igaz, hogy minden baba más.... :roll: Na, ezt jól megbeszéltük :wink:
A fejés/szoptatás téma engem is nagyon izgat, fogalmam sincs, hogy hogyan lesz, ettől félek talán a legjobban...s attól, hogy tudom, hogy itt se védőnő, se dokibá/néni, aki ebben bármilyen tanácsot tudna adni...
Tápszerben írtad, hogy profi vagy!! Még nem volt időm utána járni, hogy itt van -e hypoallergén, de mindenképpen jövök majd a kérdéseimmel, bízhatsz bennem, hogy nem hagylak "békén" :wink: :lol: Előre is köszi!

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Judit :D
Már mennem kéne a gép elől, de ezt még muszáj volt megválaszolnom.....nekem kimondottan aranyos a gyerek cumival a szájában, talán azért mert - mint az előbb Casnak írtam - én viszont cumiztam :wink: :roll:

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Benszi
Akkor most sok minden elválik az elkövetkezendő hetekben, de nagyon durkkolunk, hogy Dóra baba is hozzájusson a sok tápanyaghoz.
Kitartás és gondolunk rátok!

Cas
Igen, természetesen amikor azt írtam, hogy anyáink, nagyanyáink szokásait nem akarom követni, akkor arra az általad jól fogalmazott poroszos hozzáállásra gondoltam.
Persze erről ők sem tehettek, mert akkor ezt mondták nekik és kész.

Szilvi
Így már értem a nem stresszmentes szüléses dolgot, azért reménykedjünk, hogy hátha pozitívan csalódsz majd.
Végül is tényleg jobb így készülnöd, mintha utána rossz élmények érnének.

Judit
A szívemből szóltál a szopis témával kapcsolatban, csak nem tudtam ilyen szépen és kereken megfogalmazni :) .
Mindenki úgy csinálja, ahogy neki jó és a lényeg, hogy baba-mama és a család persze, hiszen ne feledkezzünk meg Apuciról sem aki szintén hallgatja a sírásokat, is jól legyen és elégedett.

Hát a cumi vagy ujjszopás téma tényleg érdekes. Én is ujj párti vagyok, mert a cumit valahogy szeretném kihagyni az életünkből, ha lehet. Én ugyan cumiztam, de nagyon-nagyon rövid ideig. Állítólag egyik napról a másikra kiköptem és soha többet nem akartam a számba venni, pedig Anyu még meg sem próbálta a leszoktatás, mert nem volt igazán "időben". Nővérem sosem cumizott, mert őt csak az ujjszopás tudta megnyugtatni és nagyon, de nagyon sokáig csinálta, mert még én is emlékszem rá, pedig 4 év kor különbség van köztünk.
Szóval Anyu nem valami rendszer szerint próbálkozott, hanem igény szerint, persze hogy ez jó vagy sem fogalmam sincs, majd meglátom nálunk hogy lesz.

Na már azt hiszem befejezem és megyek egy kicsit vizszintesbe tenni magam, mert kikapok Apától :)

Réka

Kép
solymosy

Judit
Nekem nemrég a legrosszabb élményem az volt, hogy játszótéren Sebi játszott egy korabeli kisfiúval, akinek folyamatosan ott volt a cumi a szájában. A másik anyukával mosolyogva néztük őket, milyen jól elvannak. Sebi persze folyamatosan dumált a másik gyereknek, aki nem szólt kettőt se. Na aztán jött vmi olyan, amire már a másiknak mindenképp válaszolni kellett volna egy köszönömmel, akkor anyuka belépett a homokozóba, kivette a gyerek szájából a cumit (épp csak annyira, hogy ne legyen a szájában, de amíg a kisfiú beszélt ott tartotta a szája előtt, mert úgyis mindjárt visszakerül), "köszönd meg szépen kisfiam", kisfiú "köszönöm szépen", aztán ahogy kimondta anyuka visszatömte a cumit, és ment tovább a játék. :shock:
Brrrrrrrrr...
Mondjuk az is igaz, hogy Sebi is megpróbál néha ujjával a szájában beszélni, de olyankor "nem értjük", és akkor kiveszi, és elismétli újra. Remélem hamar megtanulja, hogy ujjával a szájában ne beszéljen. :)

Szilvi
"mert tudtam, hogy "ciki" a cumi egy olyan "nagylánynak", de szükségem volt rá... " Na ez az! És ez szerintem nem rossz szokás, hanem a gyerek érzelmi kiegyensúlyozottságához szüksége van rá, és pont. Előbb-utóbb kinövi.

Na megyek, látszik hogy be vagyunk ma zárva, annyit okoskodok itt! :lol:

Kép
Kép
Kép
cas

Én sem akartam senkit megbántani,és igazatok van abban,hogy hiába van nekünk egyfajta elképzelésünk a szpotatásról,úgyis az akkor helyzet fogja eldönteni,hogy hogyan csináld.Az is lehet,hogy nem is lessz tejem,és akkor megint teljesen más a helyzet.

Cumi,vagy ujj:Igazából ebben tanácstalan vagyok.Amelyiket elfogadja,és amivel megnyugszik.

Benszi:Kitartás,és nagyon vigyázz magatokra.Nem lessz semmi baj Dóra babával.

Cas:Én cukorbeteg vagyok,és a szülés után is diétáznom kell.Lehet,hogy nem is lessz annyi,vagy ugyanolyan minőségű a tejem,mint annak az anyukának aki rendesen tud étkezni?na most én ettől kicsit beparáztam.

Kép

Kép
ancsa03

Cas:Dehogy okoskodsz!Attól,hogy van valamilyen elképzelésünk dolgokról,az még nem jelenti azt,hogy nem fogadunk szivesen tanácsokat.

Kép

Kép
ancsa03

Ancsa
Nem értek hozzá, de a józan eszem azt diktálná, hogy attól, hogy te kevesebb szénhidrátot vihetsz be (ugye leegyszerűsítve erről van szó?), még nem hinném, hogy a tejmennyiséged és minőséged jelentősen hátrányt szenvedne, hiszen neked éppen a szervezeted egészséges működéséhez van szükséged a diétára!
De erről kérdezd meg az orvosodat, védőnődet, és főleg keress (esetleg itt) más cukorbeteg anyukákat, akik már szoptattak diéta mellett, mik voltak a tapasztalatok!
Én diétára arra gondoltam, amikor egy teljesen egészséges anyuka kezd koplalni (a gyors fogyás érdekében), vagy vmiféle spec. diétát tartani, na ott már felborulhat a tejtermelés.
Hozzáteszem, nekem Sebi 10 hetes korától nagyon kemény tej- és tojásmentes diétát kellett tartanom (tiszta ekcéma volt addig a gyerek), ami sajnos eléggé betett a tejmennyiségnek is, de bőven nemcsak ezen múlott a szoptatási kudarcunk.

Kép
Kép
Kép
cas

Jól látszik a vastagon ekcémás arcbőr, a gennyesen hámló fejbőr (koszmó), és ilyen volt a válla, háta nagy része és a karjai egy része. Csak arról nem találtam képet, amin jól látszik.
Kép

És ilyen lett szigorú diéta mellett pár héttel később, mindenhol vastagon lehámlott, és aztán teljesen tünetmentes lett. 1 hónappal később.
Kép

Szóval nálunk is muszáj volt diétáznom.
Vannak esetek, amikor NEM KÉRDÉS!
Úgyhogy Ancsa ne parázz ezen előre, mivel nincs más választásod, alakul ahogy alakul, és úgy lesz a legjobb!!! :)

Kép
Kép
Kép
cas

Ja, és NEM használtunk semmiféle szteroidos kenőcsöt, magától javult! (Ugyanis bőrgyógyászok előszeretettel szteroidozzák ilyen esetben a gyereket, mert többnyire nem ismerik el, hogy az iszonyú ekcémának lehet köze a táplálkozáshoz! :evil: )
Egyedül a fejbőrén volt egy pici terület, ami olyan makacsnak bizonyult, hogy oda kellett egyszer hydrocortison, de onnantól az is panaszmentes lett.

Ettől most be ne parázzon senki, a miénk "terhelt" család, az öcsémmel ugyanezt kellett anyunak végigszenvednie 6 éves koráig, szóval a gének nagyon rossz összjátéka kell hozzá, hogy ilyen problémás gyerek szülessen! :)

Kép
Kép
Kép
cas

Muzsikával az újszülöttekért
- jótékonysági gálakoncert a Gólyahír Egyesület javára -

Időpontja: 2007. november 03. szombat - 16h
Helyszíne: Otthon Művelődési Ház – Soroksár
Bp. XXIII. Ker. Szitás u. 112
(a Hősök terei Templomtól egy percre)

Műsorunkban felejthetetlen dallamok hangzanak fel
egyebek mellett Puccini - A bohémélet, Gounod - Faust, Donizetti - A szerelmi bájital
és Donizetti - Don Pasquale című operáiból!

Fellépnek a Magyar Állami Operaház művészei:

Cecília Loyd, Boross Csilla, Csák József, Szvétek László, Vághelyi Gábor, Ghillány Márta
Németh Mónika, Szentidai Szilvia, Töreky Katalin, Angyal Enikő, Czira Judit, Réder Katalin
Zongorán közreműködnek: Katona Anikó és Köteles Géza
„Szívből reméljük, e nemes cél érdekében sokan döntenek majd úgy, hogy részesei kívánnak lenni e remek szórakozást ígérő koncertnek, és adomány-tartalmú jegyeik megvásárlásával segítik a Gólyahír Egyesület munkáját!”
Jegyek 2007. október 1-től válthatók 2000 Ft-os áron az Operaház jegypénztáraiban, vagy elővételben a Gólyahír Egyesületnél, számlára befizetve a jegy árát 2000 Ft/fő
név megjelöléssel, (a jegyek a koncert előtt a helyszínen vehetők majd át).
Érd és Vidéke Takarékszövetkezet: 64800073 - 10705005

Kép
kajla

Tök jó, hogy ezeken el tudunk agyalni, remélem, hogy senki nem veszi a másik - esetleg ellentétes, vagy nem egyező - véleményét okoskodásnak....én kimondottan örülök, ha más véleményt is hallok,olvasok...úgyhogy csak hajrá!! :wink: s attól senki sem több, vagy kevesebb, hogy nem egyezik a véleménye a többiekével...
Téged pedig - a többi hsz alapján is - mindannyian örömmel hallgatunk, mert sokunknál jóval több a tapasztalatod!!!

Most rohannom kell, mert megyünk festékboltba színt választani, aztán oviba a bárátunk nagyfiáért (aki mellesleg négy lesz januárban, de már nem is tudom, hogy mikor láttam cumit a szájában utóljára :roll: , láttam vajon???? na ennek ma utána járok)

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Cas:Most egy kicsit megnyugodtam.Van a korházban sok cukorbeteg kismama,aki nem az első babáját várja,úgyhogy majd beszélgetek velük erről a témáról.

Sebi annyira édi kisbaba.Órákig tudnám nézegetni őket.

Mutatok képet.Ő a hugom itt még csak másfél hónapos fia.
Kép
Kis golyófejű :D :D :D

Kép

Kép
ancsa03

Szilvi
Nagyon jól esnek a szavaid, de nem kell ám rám mint vmi gurura tekinteni, csak nekem van a legnagyobb szám és a leghatározottabb véleményem a dolgokról! :lol:
A többi már-gyerekes-anyuka meg ahelyett hogy itt locsogna, inkább játszik a gyerekekkel. :oops: :D
Hozzáteszem Sebi 2 óta alszik, szóval most van felmentésem... :lol:

Ancsa
Nagyon aranyos kislegény! És milyen komolyan figyel! :)

Kép
Kép
Kép
cas

Csak gyors bekukk....még élek, de ma nagyon elfáradtunk, bútorokat, ülőgarnitúrákat néztünk, utána órákig álltunk a dugóban az autópályán...holnap reggel megyünk Tompára, mert kettőkor esküvő, még este/éjjel hazajövünk...vasárnaptól keddig Bécsben ill. mellette vagyunk vásárolni (ottalvós)....húúúú csak egyszer érjünk haza!!!
Bocsáűnat, de most nincs erőm írni-olvasni!
Mindenkinek jó hétvégét!

Puszi

Kép
kkriszti77

Sziasztok!

Aranyosak a bébik a képeken! :P

Cas
Jobbulást Nektek is!

A kerilányunk is ilyen kis pöttyös volt. Állandóan kenegetni kellett :? Gyógyszertári fürdető, stb. Nehezen gyógyult meg.

Ezen izgulok én is, hogy Manóka ne legyen ilyen. Sajna rajtam is kijön - főleg nyáron - egy-két folt kb 2 éve. (ekcéma)
Kenegetem, bőrgyógyászhoz járok.. stb.

Réka
Gratula a 3 kilóhoz! Az nem sok 5 hét alatt.

Benszi
Lehet nem olvasod, de jobbulást neked, Dóra baba egyen sokat - remélem Balázs segít neki.
Vigyázzatok magatokra!

Kriszti
Jó utat Nektek... nem lesz egyszerű a hétvégétek.

Cumi
én először úgy gondoltam, hogy nem adok cumit Manónak.
De mégis vettünk 1-et... ha megnyugszik majd tőle , megkapja. Nem szeretném, ha pl. egész nap a szájában lenne. Főleg, ha már 2- 3 éves.

Jó éjt Mindenkinek!

Kép
Kép
Kia
fné kia
Nyíregyháza

Sziasztok!

Látom, előjöttek a szülés előtt aktuális témák. Ki, mit, hogyan szeretne. :) Nos, tavaly ilyenkor én is ezeken gondolkodtam már, rengeteg „szakirodalmat” elolvastam, meg persze kaptam a jobbnál jobb tanácsokat az ún. tapasztalt anyukáktól. Aztán én elterveztem a dolgokat, Manó pedig eldöntötte, hogy ő is így akarja-e. :wink:

Szoptatás. Nekem már a terhesség alatt is az volt a véleményem, hogy az igény szerinti szoptatás a legjobb. Nekem nagyon nem tetszett az, amit a klinikán csinálnak – és szinte az összes kórházban – miszerint 3 óránként kötelező etetés van. Ha a gyerek éppen alszik - ébresszük fel. Ha nem szopott – tömjük meg cumisüvegből cukros vízzel vagy tápszerrel. :evil: Manó egyértelműen ezért sztrájkolt, mert mindig negatív élmény volt neki a szoptatás. Asszem írtam már, hogy Manó nem szopott – illetve 5 hetes korától 10 hetes koráig, ímmel-ámmal – ezért én a lefejt tejet cumisüvegből adtam neki. Tehát ezzel az óramű pontossággal történő szoptatással nekem ennyi bajom van, hogy miért kellene felébreszteni egy alvó csecsemőt azért, hogy beleerőszakoljuk a kaját. Ennek lehet eredménye a későbbi étvágytalanság, vagy az ételek elutasítása, és ilyenkor meg persze panaszkodnak az anyukák, hogy nem eszik a gyerek. Nem akarok okoskodni, távol álljon tőlem, de én azt vallom, hogy mi felnőttek is azért eszünk, mert éhesek vagyunk, nem pedig azért mert 8-12-18 óra van. Akkor mi jogon várjuk el a gyerekünktől, hogy egy mi általunk felállított időrendben egyen, akár éhes akár nem? :?: :roll:

Éjszaka átalvás. Ideális esetben a csecsemő kb. 5-6 hónapos korára ér el oda, hogy nem igényli az éjjeli etetést, és szintén ideális esetben átalussza az éjszakát. Nekem nagy szerencsém volt, Manó 3 hónapos kora óta átalussza az éjszakákat. Ez persze nem azt jelentette, hogy este 7-től reggel 7-ig alszik. Este kb. 9 – fél 10-kor volt az utolsó evés, és reggel 5 - fél 6-ig bírta. De ismerek olyan babát is, aki Manóval egyidős és még mindig felébred éjjel szopni. :roll: Ja, és attól, hogy nem eszik még nagyon sok mindenért felébred éjjel. Jön a foga, szomjas, rosszat álmodik, fáj a hasa, stb. Múltkorában az egyik barátnőmnek – akinek 18 és 16 éves fiai vannak – mondtam, hogy úgy szeretnék ismét egyhuzamban 8 órát aludni. Erre ő elkezdett nevetni, és ezt felelte: „Felejtsd el! Én 18 éve nem aludtam egy huzamban 8 órát!” :D

Cumi kontra ujjszopás! Én egyiknek sem vagyok híve, ennek ellenére Manó cumizik. :? Ez is egyike volt azon elveimnek, amiket fel kellett adnom. Véleményem szerint a két rossz közül a kisebbik a cumi. Azt tényleg el lehet tőle venni, persze nem drasztikusan, hogy akkor mától kezdve nem kapod meg. Nálunk ez onnantól kezdve, hogy Manó cumizik – kb. 4-5 hetesen vettem neki cumit – úgy működik, hogy csak az alváshoz van cumi, illetve amíg kisebb volt, ha nagyon extra nyűgös volt, és már semmivel sem tudtam megvigasztalni, megnyugtatni akkor jött a cumi. Nem szeretném ugyanis, ha még 3-4 évesen is a cumi lógna a szájából állandóan, és ezért legyen beszédhibás, mint pl. az unokatesóm kislánya. Azt aztán végképp nem szeretem, mikor egy óvodás korú gyereknek állandóan ott van a cumi a szájában. :x Bár sokszor a szülők rontják el a dolgot, mint pl. az egyik barátnőm is, aki állandóan tuszkolja a másfél éves kislánya szájába a cumit. Épp csak evés közben nincs a szájába a gyereknek. :? Az ujjszopásról meg az a véleményem, hogy az komoly fognövési rendellenességeket okoz, ha a gyerek az ujját szopja, és ráadásul azt nem is lehet elvenni tőle. Nagyon sokszor látok 6-8 éves gyereket, aki szopja az ujját. Engem nagyon zavarna, ha az én gyerekem is ezt csinálná.

Nos, ezek természetesen mind az véleményeim, és senkit sem akarok megbántani, aki más véleményen van. De hát a fórum épp erről szól, nevezetesen a véleménycseréről. :D

Rólunk annyit, hogy Kornél baba továbbra is nagyon aktív, én viszont már kevésbé. :oops: :( Tegnap előtt éjjel és tegnap délelőtt rettentően görcsölt a hasam, ha a jobb oldalamra feküdtem a bal oldalam szúrt, és fordítva. Leginkább a hasam alja fájt, és a derekam, meg a medencém. Komolyan megijedtem, hogy mi a fene ez. :( Igazából nekem mikor Manó született nem voltak fájásaim, így csak sejtésem van, hogy mit kellene éreznem, mikor beindul a szülés. De aztán ahogy jött, úgy el is múlt. Lehet, hogy csak az időváltozás okozta, mindenesetre régen voltam ilyen rémült.

A táblában kijavítottam az adatokat, és közben elfilóztam azon, hogy pár hét és már lehet is új táblát készíteni, mert születnek a babók. :D És rettentően kétségbe estem erre a gondolatra, ugyanis nekünk még semmink nincs megvéve. Mondtam is a páromnak, hogy jó lenne, ha szabaddá tenné magát egy napra és elmennénk legalább Manónak az új ágyat, meg a szekrényt megvenni, illetve a babakocsit megrendelni. Persze a válasz az volt, hogy OK, aztán ennyiben maradtunk. De most már nem hagyom rá, muszáj készülődnünk. :roll:

No, megyek, mert besokalltok tőlem. :( :oops:

Jóccakát mindenkinek.

goodfairy

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?