Csakegy!
Nálunk is ez volt. Este mukk nélkül elaludt, de éjjel többórás küzdelmek voltak. Óránként ébredt, alig lehetett visszarakni, ment a hiszti. Aztán amikor kikészültünk, akkor kiköltöztünk a kanapéra.
Most sem mondom, h. tökéletes a dolog, de átlag heti 5-6 éjszakát végigalszunk!
Nemrég, amikor leszokott az esti szopiról is, akkor két napi békés lefekvést követően, a 3.-on elkezdte a "ma akkor sem alszom el!" programokat, de cici nem kellett neki, csak rohangászott, játszott
Aztán tegnap a szülinapi buliján teljesen kifárasztottuk és szó nélkül kidőlt, ma volt egy kis nyügi, de megitattam és azóta csend van! Remélem ma is elalszik!
Azt olvastam, h. az esti elalvás tanítható, az éjszakai felriadást viszont nem lehet befolyásolni, ha zavaró tényező van, akkor a gyerek felébred! Tehát nem tudsz mást tenni, mint kiiktatni a zavaró tényezőket! Speciel nálunk úgy tűnik mi voltunk azok!
Azt viszont ne hagyd, h. a nappali alvásoknál a fejedre nőjön!
Nálunk egy időben nem volt gond, simán elaludt, aztán hirtelen jött egy időszak, amikor majd meghalt a fáradtságtól, de akkor is ébren maradt. Utána volt egy idő, amikor csak hosszas hisztivel aludt el, de elaludt (Rejo ennek egyik példáját láthatta, amikor együtt toltuk a gyerekeket Pécs legnagyobb sétálóutcáján és a gyerek hétmérföldes hisztit nyomott, mire kidőlt. Nem is minket nézett mindenki! Ááááááá!!!!) De hiába tutujgatta az ember, csak annál később kezdte a hisztit, ami viszont nem maradhatott el semmiképpen!
Aztán eljött az idő, amikor elkezdte kialakítani a saját kis elalvási rítusait, úgyhogy azon kaptuk magunkat, h. hiába a rongyis kutya, hiába a kis plüss-zsiráf, neki egy régi agyonmosott babatörölköző gyűrögetése kell az elalváshoz. Egyenlőre kb. bármi, ami frottír, megfelel, de sejtem, h. ez nem lesz mindig így, ezért örülök, h. nem plüssállat, mert azt később nehezebb lenne pótolni, ha elvész, ezt a törölközőt viszont kettévágom, beszegem és a felét elrakom biztonsági tartaléknak.
Már persze, ha közben nem néz ki vmi mást!
Mostanában többnyire simán le lehet tenni napközben, anyuéknál szokott kicsit tiltakozni (néha nem kicsit, ilyenkor az az alvás elmarad), de itthon többnyire nincs gond.
Van nálatok vmiféle napirend, rendszeresség? Kajálásban, alvásban, játékban?
Nálunk a ded alakította ki magának, én meg próbálok alkalmazkodni, ill. alakítani a magam szükségleteihez.
Két verzió van: délelőttös, amikor délelőtt nem alszik ( ezt mostanában én szoktam erőltetni, mert így tudok délelőtt bemenni a városba) ilyenkor fél 2-re haza kell érni és kaja után be az ágyba, alszik fél 5-ig.
A délutános verzió a 8-kor kelés. 9-kor reggeli. 11 - fél 12-kor alvás, 14-ig, amikoris ebéd, majd délutáni program: játszótér, belváros stb. néha 5-6 közt beiktat egy rövid alvást is. Ez a jó, ha délután anyuval be akarunk menni bevásárolni a városba, v. ha rá akarom testálni a dedet, amíg én itthon vmi olyan dolgot csinálok, amit nem lehet gyerek mellett (pl. varrás).
Lehet, h. csak ez hiányzik Lillának, h. előre számíthasson rá, h. most alvás jön!