Norka!
Nem azzal a dokival kell fogat csináltatni, akinek szép fehérek a fogai, hanem meg kell kérdezni, h. ő hol csináltatja!
Egyébként éppen a páciensek elvárásai miatt ilyen fehérek a dokik fogai, nekik ingyen van a fogfehérítés!
De viccen kívül, én láttam nagyon sok rossz v. csúnya fogú dokit is.
Ennek több oka van:
- Mivel ő belülről ismeri a szakmát, elég nehéz olyan embert találnia, akinek beülne a székébe!
- A napi betegellátás mellett már nem igen marad ideje a saját fogaira.
- Egyeseknek ciki beülni más doki székébe és kinyitni a száját, mert esetleg kiderül, h. bort iszik és vizet prédikál, aztán ahogy romlanak a fogai, már egyre cikibb lesz!
- Az ember nem is nagyon szívesen kezel kollegát, mert itt nem lehet hibázni, hiszen a kolléga is tudja, h. mit hogyan kéne csinálni; esetleg ő máshogy szokta csinálni, mint én; szóval ha kiteszem a lelkem, akkor sem lesz jó. Egyébként is alapszabály, h. rokonnak, ismerősnek, kollégának sosem sikerül semmi!
Tehát mindenki kezelgesse a saját fogait!
(Sajnos ez nem megoldható!
)
Dimet!
Itt én vagyok egyedül szemét és szadista anya.
Mindenki más ösztönből tud gyereket nevelni.
Én sajnos nem!
Én keresem a megoldásokat a problémákra, meghallgatok egy csomó véleményt, kipróbálok ezt-azt, aztán vagy bejön, vagy nem.
Utána meg lelkiismeretfurdalásom van.
Hát ez van!
Gergő mindennek ellenére egy meglehetősen vidám és barátságos emberke. Ugyanakkor akaratos és türelmetlen, mint az anyja!
Szerintem a gyerekek már egyfajta kialakult temperamentummal születnek, ami nem igazán fog megváltozni életük hátralévő részében. Ehhez kell alkalmazkodni.
Ha Gergő egy olyan baba, aki elalszik attól, ha simogatom a hátát, ha megnyugszik attól, ha ringatom, valószínűleg sosem folyamodtunk volna a Ferber módszerhez.
De nem olyan baba. Ő feszítette el magát a mellkasomtól, ha felvettem és még jobban üvöltött. Hiába vettük be magunk közé (mert azt is megpróbáltuk), csak azt értük el, h. egyikünk sem aludt.
Apa hurcolta jó darabig, de egyre csak romlott a helyzet. A Ferber csak végső megoldás volt.
De hatásos. Az elalvással azóta nincs semmi probléma. Esti szopi után leteszem, betakarom, megkapja a kedvenc gyűrögetős rongyát és alszik.
Az éjszakai ébredés más tészta, azt így 1 évesen sem lehet befolyásolni. Van, h. elég megitatni és visszafektetni, de van, h. ki kell venni az ágyából, mert annyira ordít. Ez mindig helyzetfüggő. Meg front-függő. Gergő hidegfrontos, olyankor elszabadul a pokol, nyügi van éjjel, nyügi van nappal. De mostmár készülünk rá és így kevésbé zavaró.
Mindenesetre a Ferbert én sem javaslom ilyen pici gyereknél.
De azt esetleg ki lehet próbálni, h. tényleg olyan rettenetesen sír-e ha lerakod. Gergőnek is volt olyan időszaka piciként, h. leraktuk és üvöltött, aztán 5 perc sem telt el és már az igazak álmát aludta!
Valószínűleg csak a helyzet megváltozása felett érzett elégedettlenségét óhajtotta kifejezni!
Napszemcsi!
Én kis kulcstartós figurákat akasztottam egy, a kiságyon keresztbefeszített zsinórra:
Nagyon szerette nézegetni és próbálta megfogni. Ha az egyikhez sikerült hozzáérnie, mozdult az összes, ez rendkívül szórakoztató egy ilyen pöttöm számára.