Sziasztok!
Egyszer már elkezdtem választ írni, de szólított valamelyik ded, így elszállt.
Szóval személy szerint azt tartottam elviselhetetlen dolognak, hogy nem korrektül érzéstelenített területen gátmetszést foltozgassanak rajtam. Azt a nőgyógyász lidocainozza, és általában vajmi kevés sikerrel. Nem gondoltam, hogy az általam választott nőgyógyász ügyesebb, bár hősi eposzok szólnak profi érzéstelenítésről, csak senki nem látta. Mint a szivárvány tövében a kincs
Gátmetszés nélkül kb nincs első szülés, így nekem a biztos EDA háttér volt az alap.
A szúrás egy felszíni érzéstelenítővel kezdődik (mint fogászat) ekkor még ugrik az ember. A másik szúrást meg csak matatásnak érzi. A normál szülés EDA-ja mellett általában érzi az ember a lábát. A sétálós EDA esetén még rá is állhat.
Tágulásleállás okai: 1. Pszichés: félelem a fájdalomtól, kiszolgáltatottságtól, szüléstől, stb.
2. Méhizomzat fáradás, gyengeség, túlnyúlás.
EDA: elsőt szünteti, másodikban csak akkor játszik szerepet, ha a méhizomzat nem tudja a tankönyvet és bár simaizom, de kicsit hat rá az EDA, ahhoz is lódózis kell. Elhanyagolható.
EDA miatt a kitolás nyúlhat meg (amit ha a baba jól visel a gátizmokat kíméli, elkerülhető lehet a gátmetszés), de csak akkor, ha kitoláskor még jelentősen érzéstelenít (igyekszik mindenki, hogy addigra épp elmúljon a hatása), mert a mama hasizmai nem működnek, és mivel nem is érzi a fájást, ezért nem is tudja, hogy mikor kell nyomnia.
EDAhoz azért kell branül, mert ha nem sikerül a szúrás és mélyebbre megy (innentől szövődmény és nem természetes velejáró), akkor a spináltérbe jutott érzéstelenítőadag vérnyomásesést és más galibát csinálhat, ekkor folyadék és gyógyszerbevitelre LEHET szükség. A kismamák EDA tere véletlenszerűen szűk lehet, kiterjedhet felfelé, ekkor magasra terjed az EDA hatása, ami hasonló tünetekkel járhat, ismét jó, ha van az emberben branül.
EDA nélkül infúzió szerintem leginkább az ágyhoz kötést célozza. Illetve oxitocin adagolhatnak bele (véleményem szerint gyakrabban, mint azt az orvosi körülmények indokolják).
EDA esetén ha a lábad megtart, akkor akár futhatsz. Ilyenkor mindig a tumoros fájdalom miatt beEDA-zott emberekre érdemes gondolni, akik hónapokig viselik a kanült és mindent csinálnak a hatása alatt is.
A katéter, vagy vizeletlecsapolás csak akkor kell, ha nem tudsz egyedül pisilni. Erre nagyobb az esély, ha érzéstelen az alsó testfeled (spinál) ezen kívül csaszinál a katéteren ürülő vizelet mutatja biztonságosan, hogy semmilyen húgyutat nem sértettek a műtétnél.
Mindenki minden beavatkozást megtagadhat, ha nem az élete, vagy a baba élete a tét. Sokat érdemes is megtenni. De azt mondhatják, hogy ha semmit nem enged az anyuka, akkor miért jött a kórházba...
Aki nem engedi, hogy a hátához nyúljanak, annak nem nyúlnak. EDA, spinál alapvető feltétele a beteg beleegyezése és segítsége. Csak könyörgöm, ha felajánlják, akkor hallgassa meg az érveket! Lehet, hogy meggyőződik arról, hogy úgy lesz jobb.(Horrorélményem, hogy az ötödször császározás előtt álló anyuka hisztérikusan aludni akart, pedig neki is és a babának is jobb lett volna bármi, ami nem altatás, valamint sem a nőgyógyászok, sem az én fejem nem főtt volna azért, hogy a gyerek tudjon és akarjon levegőt venni, ha kiszabadítják (altatás összenövésekkel
)De anyuka agya hozzáférhetetlen volt.
)
Ha olyan kórházban szülünk, ahol 24 órában van EDA, ha kérünk, akkor bármikor dönthetünk úgy, hogy kérünk (legfeljebb azt mondják, hogy 4 ujjnyi méhszájnál már nem érdemes bíbelődni vele (ahhoz is kell idő, amíg megszúrják, ahhoz is, hogy beálljon a hatása). Ha olyanban, ahol előre meg kell beszélni, akkor előre kell dönteni, de akkor is mondhatjuk azt az utolsó pillanatban, hogy mégse.
Az, hogy egy egészségügyi dolgozónak (pláne rajtam) egy beavatkozás hogyan sikerül, az semmit nem jelent. A Szövődmények többszörösére emelkednek ilyen esetben. A horror sztorik sokkal gyakoribbak ilyen fórumokon, mint a siker sztorik. Az ugyanis mintha senkit nem érdekelne...
Az EDA azért lett kitalálva, hogy NEKTEK jobb legyen. És jó is. Higgyétek el. Szúrtam is sokat, szúrtak is. Mindkét oldalt ismerem. Szerintem hiteles forrás vagyok.
Így is sokan lesznek, akik máshogy döntenek, nem is jobb azoknak, akiknek vagy magas a fájdalomküszöbük, vagy a saját tudatmódosítójuk jól működik szülés közben, vagy nem rettegnek a gátmetszés varrásától, mint én. De sokaknak nagyon jól jön, jött és bevált.
Most ennyi jutott hirtelen eszembe
Snoopy