Csakegy!
Én az Ikeás előke alá szoktam kötni egy textil előkét is, mert túl széles a nyaka és ott bepotyog a kaja.
A tegnapi keksz evészetnél spec elfelejtettem, erre tiszta morzsa volt a pöcse pelenkázásnál, mert a bodynak is ki volt nyúlva a nyaka, úgyhogy ment minden egyből a pelusba!
Egyébként számíts rá, h. az előke el fog repedni. A miénk lassan kukaérett lesz.
A tányér tapadós része sem tapad már sajnos.
Hiába, a svédek sem tökéletesek!
Vagy a kínaiak?......
Ja! Nemsokára te is meg fogod tapasztalni, h. nem csak a szopi nem egyszerű, de a hozzátáplálás sem!
Majd, amikor nem hajlandó megenni azt, amit tegnap még kétpofára falt, amikor már a 3. kaját csinálod neki és egyiket sem hajlandó megenni, amikor már több kaja van a szék alatt, mint amennyit addig megevett!
Mi végül vettünk a Baumaxban méterben kapható műanyag fóliát a szék alá, mert a sok felmosástól már kezdett más színű lenni a fúga a járólapok közt. Ez lemosható, így a ledobált kajákat simán vissza lehet pakolni a gyerek elé.
És még vmi: Találtam két aránylag jó könyvet a babakonyháról:
Dr. Kerekes Judit: Babatáplálás kézikönyve
Ebben rengeteg recept van. Ad tippeket a hozzátáplálás megkezdésével kapcsolatban is. Külön részletezi az egyes hozzávalók jelentőségét és bevezethetőségük idejét. A könyv végén foglalkozik az egyes betegségek pl. reflux, megfázás, hasmenés, szorulás diétás kezelésével, ill. a különböző táplálékallergiák diétájával.
És rengeteg recept van arra az időre is, amikor már a családdal együtt eszik a gyerek, tehát, h. hogy lehet bababaráttá tenni a szokásos kajákat is. Nem beszélve arról, h. meglehetősen zöldségcentrikus és azt hiszem a receptek többsége simán beilleszthető a mediterrán diéta tárgykörébe
. Szóval egészséges életmódra nevel.
Alexandránál 3850 Ft.
A másik a
Devics Józsefné féle Csecsemők szakácskönyve
Ez is elég jó kiindulásnak. Elég egyszerű recepteket közöl, de nálunk Gergő nem igazán eszi meg a sima vízben megfőzött húsfeltéteket, úgyhogy szerintem a másik könyv ebből a szempontból jobb. Ez viszont korosztályokra lebontva hozza a recepteket, bár elég kevés receptet tartalmaz. De kiindulásnak nem rossz.
Alexandránál 1500 Ft.
Dimet!
Én is úgy vagyok, h. LLL-ék rengeteget segítenek a nőknek, de hatalmas hibájuk, h. ennyire nyomatják a kizárólagos szoptatást.
Egyszerűen el kéne fogadni a tényt, h. egyes nőknek, ha meggebednek sincs elég tejük! Ez van. De ettől még ők is ugyanúgy szeretik a gyereküket, mint a többiek!
Az a baj, h. a Kismama újság eleve bűntudatot ébreszt az emberben:
- ha nem természetes úton szül,
- ha mer EDA-t kérni,
- ha vissza meri vinni a gyereket éjszakára az őrzőbe,
- ha nem tudja ellátni elég tejjel,
- ha 6 hónapos kor előtt bármi mást mer adni anyatej mellett,
- ha nem szoptatja legalább 2,5 éves koráig!
Szerintem sokkal lazábban kéne kezelni a dolgot. Persze fontos, h. népszerűsítsék a szoptatást, de nem hiszem, h. ez a nyomulás jót tenne az ügynek!
Ha úgy érzed, h. kell neki a tápi, hát adj neki!
Ha úgy érzed, v. attól tartassz, h. emiatt ellustul a szopiban, akkor használd a Habermannt (a Szoptanít nem hiszem, h. jó ötlet, mert, ha jól tudom, abból simán folyik a tej, nem kell érte megdolgozni)!
Az a fontos, h. egymásra hangolódjatok és h. mindenki jól érezze magát!