2007.08.29 21:57
Szerző: kerekpocak
Kérdés:
Kisfiam most 7,5 hónapos. 3100 grammal született időre, súlya most 6800 gramm, tehát nem nagy baba.
Születése óta szoptatom, tápszeres kiegészítést csak az első otthon töltött héten kapott, de akkor is csak 10-20 grammot, szopás után. A védőnő javaslatára nem adtam neki tápszert, mondván, hogy "ezért a mennyiségért nem érdemes tápszerezni". (A védőnőt azóta sem láttuk, nem jön ki a babához.)
A doktornő javaslatára elég korán bevezettük a gyümölcsöt (alma, banán). Szerinte, és közvetlen környezetem szerint is, 3 hónapos kortól egyen a baba gyümölcsöt. Én igyekeztem 4 hónapos koráig "húzni" a bevezetést, akkortól kapott fokozatosan növekvő mennyiségben délelőtt a szoptatás után, illetve előtt gyümölcsöt. Szívesen fogadta, ízlett neki. Mivel székrekedésre hajlamos, adtam neki narancsot is, hogy lazítsa a székletét. Viszont (mint később megfigyeltem) ettől ekcémás területek jelentek meg az arcán, ami nem múlt el, csak attól, hogy kivontam a citrusféléket a táplálásból. Azóta szerencsére nincs ilyen gond, csak ha tejet iszom, amit szintén nem teszek. Kérdésem, hogy kinövi-e ezt a baba???
Nem tudom, hogy a tejem elég-e a babának, mert melleim abszolút nem feszesek. Szopás után nem fejek, mert mikor próbáltam, alig jött pár csepp belőle. Általában csak egy mellből eszik a pici kb. fél órán át, de este, mikor 8-től 10-ig eszik (és próbálom altatni kis szünetekkel, pl. közben bóbiskol), akkor mindkét mellemből eszik, bár nem tudom, hogy van-e még benne tej. Honnan tudom, ha nincs több tej a mellemben??? Egyáltalán, mikor és hogyan apad el a tej??? Hogyan tudnám még tovább szoptatni őt?? Igaza volt a doktornőnek, mikor javasolta a korai hozzátáplálást, mikor van olyan baba, aki egyéves koráig csak szopik?? Tényleg az én tejem volt a kevés??
Válasz:
A célom soha nem az, hogy bántsam a hozzám fordulókat, most sem akarom, hiszen látom a leveledből, hogy mindig a legjobbat akartad a kisbabádnak. Amiért muszáj egy megjegyzést itt közbeszúrnom, az az: a ti történetetek mintapéldája annak, hogy milyen komplikációkat indíthat be az, ha beleszólunk a természet rendjébe. A kisbaba addig nem küzdött semmilyen problémával, amíg csak anyatejet kapott. Igen korán elkezdték gyümölccsel is etetni. Székrekedése lett. Ezt orvoslandó: narancslét kapott. Ettől ekcémás lett. Ha marad a "csak" anyatejes diéta, legalább fél éves korig, akkor valószínűleg nincs sem székrekedés, sem ekcéma. Most pár hónapig szüneteltetni kell az allergiás választ kiváltó gyümölcs adását, és később újra visszaadni, kipróbálni, hogy hogyan reagál. Általában "kinövi" ezt a problémát.
A tejed azért kevés, mert keveset szopik a baba. ha szeretnéd, hogy újra több legyen, etetés előtt kínáld meg szopással.
A tejtermelés ingere a szopás. ha egy gyerek ritkán, vagy rövid ideig, és keveset szopik, akkor kevés lesz a tej. Ha gyakrabban teszik mellre, a tejtermelődés néhány nap múlva intenzívebb lesz. A mell soha nem ürül ki. Szopás közben mindig ürül belőle valamennyi, főleg, ha a tejkilövellő reflex aktiválódik. Ha úgy érzed, hogy nincs semmi a melledben, böfiztesd meg a kicsit, és tedd át a másik melledre, majd újra az elsőre, és a másikra. Napközben sem kell ragaszkodni az egy mellből való szoptatáshoz. Nyugodtan kínáld meg a másikból is. Persze, a következő szoptatásnál úgy fogod érezni, hogy üres mindkét melled, de ez nem jelenti azt, hogy nincs benne semmi. A legtöbb anya a negyedik hónap körül már sokkal lazábbnak érzi a mellét, annak ellenére, hogy a baba akkor kezd csak igazán nagy mennyiséget enni.
Remélem, kielégítően válaszoltam kérdéseidre. Javaslom, hogy olvasd el a szoptatásról szóló cikkeket a Babaneten.
A babád különben teljesen jó méretű, ezen sincs mit aggódni.
Sződy Judit
Kérdés:
Kisfiam 4 és fél hónapos. 2900 grammal született, most 6600 gr. A gyermekorvos tanácsára 6 hetes korától először egy kiskanálnyi gyümölcslevet, majd különböző gyümölcsöket - ezek rostját is - kapott két szopizás közben, naponta egyszer, délelőtt. Kb. 3 hete enyhe lefolyású torokgyulladása volt, aminek következtében az étvágya jelentősen csökkent. Érdekes módon azonban ez az étvágycsökkenés kizárólag a tejecskét érintette, mert torokfájása ellenére is szinte habzsolta pld. a narancslevet és a paradicsomlevet. A betegséget követően az étvágya csak lassan tért vissza. Naponta ötször szopizik, azonban a tízórai szopizást betegsége óta nem szívesen veszi, amikor cicire teszem, feszeng és sír, egyáltalán nem hajlandó, vagy csak nagyon keveset hajlandó szopizni, azonban a gyümölcspépet és gyümölcsleveket szívesen elfogadja. Védőnői tanácsra elkezdtem keverni a gyümölcslevet anyatejjel - gondoljunk a gyümölcsturmixra -, azonban egyrészt furcsának találom, hogy úgy kelljen visszalopkodnom az anyatejet, másrész nem értem miért nem hívta fel a figyelmemet sem az orvos sem a védőnő, hogy a babának annyira megtetszhetnek az új ízek, hogy unalmasnak találja az anyatejet. (Ugyanis ezt mondták, emiatt nem szívesen szopizik.) Én abban a hiszemben kezdtem el a gyümölcsöket adni, hogy ezek, csak amolyan étvágygerjesztők, szó nem volt róla, hogy ezek kiszoríthatják az anyatejet. Egyébként a kakilással voltak a picimnek gondjai és ennek megoldása érdekében kezdtük a gyümölcsöket, mely ebből a szempontból eredménnyel járt.
A fő probléma - amihez konkrét kérdésem is kapcsolódik -, hogy tegnap megjött a menstruációm, és a babának nem kell a tej. Ez csak átmeneti, és ha elmúlik a vérzés ismét kell majd neki a ciciből a tej vagy innentől kezdve egyáltalán nem fog szopizni?
Mellékesen az is érdekelne, hogy általános-e a babák azon viselkedése, hogy annyira tetszenek nekik az új ízek, hogy ez a szopizás rovására is mehet. Illetve: mit javasol mit tegyek, ha azt szeretném, hogy a kisbabám még sokáig szopizzon?
Válasz:
Amit az orvosról és védőnőről kérdezett, arra csak annyi a válaszom: nagyon nehéz a régi gyakorlattal szakítani, annak ellenére, hogy az új (a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás) évek óta a nemzetközi ajánlások főszereplője, és most már a hazai gyermekorvosi szakma is emellett tette le a voksát. (Ld. Gyermekgyógyászati Módszertani Levél, 2001.) Az, hogy miért olyan nehéz váltani, inkább pszichológiai kérdés. Mellékesen megjegyzem, hogy a Szoptatásért Magyar Egyesület évente több továbbképző tanfolyamot is meghirdet, amire elvétve esik be egy egy gyermekorvos. A többi meghívott vissza sem jelez, vagy megírja, hogy ő már mindent tud a szoptatásról, nincs szüksége új információkra.
A szopival kapcsolatos kérdésre: a legjobb lenne, ha minden etetésnél előbb kínálná a mellével a babát, és csak utána adna gyümölcsöt - ha a baba mindenáron enni akar még. Vegye figyelembe azt az ajánlást, hogy a kiegészítő táplálékokat (gyümölcs, főzelék) valóban csak kiegészítésnek kell tekinteni. Csak akkor kell adni, ha az anyatej már nem elégíti ki a baba igényeit. Ez általában hat hónapos kor után (vagy később) szokott bekövetkezni. Akkor fog tudni sokáig szoptatni, ha nem hagy ki egy szoptatást sem a főzelék kedvéért.
A tejtermelést az egyenletesen magas hormonszint tartja fenn. A prolaktin és az oxitocin szoptatás hatására termelődik: több szoptatás - több tej.
Vannak olyan babák, akiknek a cumi, cumisüveg, hozzátáplálás könnyen elveszi a
kedvét a munkásabb szopástól Ezek szerint sajnos az ön gyermeke is ilyen. Ezt nem lehet előre tudni, éppen ezért javasoljuk mindenkinek azt, hogy ne használjon cumit, ne adjon kiegészítést fél éves kor előõtt.
Most annyi a teendő, hogy mindig meg kell szoptatni a babát, ha úgy látszik, hogy szívesen szopizna, de erőltetni nem kell, mert az végképp elveheti a kedvét.
A menstruációról: lehet, hogy épp amiatt jött meg, mert a baba kevésbé lelkesen szopik. Nagyon gyakran előfordul, hogy ilyenkor a babák egy két napig nem szívesen szopnak, de ez hamarosan rendeződik. Ilyenkor elég nehéz megállni, hogy ne adjunk pótlást, ne használjunk cumisüveget, de megéri. A kritikus napok után szinte minden baba visszatér a szopáshoz.
Sződy Judit