Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok lányok!

Fatima! Én itt vagyok, mindig olvaslak titeket, meg gyönyörködöm a babócákban, csak hát olyan gyorsan történnek itt az események, hogy csak kapkodom a fejemet jobbra meg balra. :oops: :oops: :oops:
Tarek egy nagyon édes, gyönyörű kis pasi!!!
Én nem tudok mit mondani az éjszakai etetésről, mert nagy mázlimra kezdettől fogva átalussza az éjszakát.( Na, ezt gyorsan le is kopogtam.) De tegnap este kivételesen 8kor fürdöttés evett, de 11kor igencsak felkeltettem enni. Bár nem ébreedt fel, így álmában szopizta be a maga tápszeradagjának a felét. Amúgy 10-fél11 körül szokott este enni, utána reggel 7ig alszik mint a kisangyal. Csak néha álmában morog. Amúgy van olyan nap amiokr 5* eszik és van nap amikor 6*. Egyszerűen nem tudom beállítani.Amikor elkezdjük a 6*it, akkor 2 napig megy minden rendesen, utána 3. nap meg ordít.

Niki! Emma egy tünemény! Milyen picike. Bezzeg Petra. Már 6200g (igaz 4200zal született), de a doki szerint teljesen normális és szépen fejlődik, nagyon meg van vele elégedve. Nagyon édesek a képek. Én is azt mondtam régebben, hogy szoptatni max itthon, erre szombaton a piacon éhezett meg, és ott kellett szopiztatni. Még szerencse, h kocsival voltunk. Be a hátsó ülésre és ott... :lol:
Én is gyűjtöm ám a rucikat jövőre, de mindig kapom is a letolást, h na ez meg minek. De ha egyszer nem lehet ellenállni nekik...

Andi Esztere is egy édes kis leányzó! Csúcs ebben a kalapban!

Pani! A kicsi Márk egy igazi vagány kissrác! Nagyon édes. Sok bajod lesz vele, majd csak úgy bomlanak utána a csajok. 8) :wink:

Marcsi! Laura is egy cukipofa. Kínai mandarinként a kedvencem.

Szilvi! Ákos gondolkozós képe a legjobb, meg az lap elején a macis.

Akkor teszek fel pár képet az én "pici, sovány" :oops: 8) :oops: leánykámról:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép Kép Kép Kép Kép

Bocsi, ha kicsit túl sok a kép :oops: :oops: :oops:

Teri

KépKépKép
pruci

Dehogy sok a kép. Úh, nagyon aranyos Petra. Édesek a ruhácskái:)

Kép
niki30

YIPPPPPPPPPPIIIIIIIIIIIIIIIII KICSI ÁKOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ÉLJEN-ÉLJEN!!!!!!!!!!!!!!!!!
ÜGYESEK VAGYTOK A MAMÁDDAL EGYÜTT :!: :!: :lol:
:wink: :wink: :wink: :wink:
puszi
lmkata

sziasztok!
először is az elmaradásaim: :oops: :lol: :lol:

Zsu, kicsi Emma a játszószönyegen nagyon édesen durmol!! :lol: :lol:
Andi, Eszterke, nagyon csábos ebben a kalapban :lol: :lol:
Zsóka, Marci az ágyban nagyon tetszik, olyan kis ártatlan a tekintete :wink: :wink: :lol: :lol:
Niki, Emma mosolygósan sapiban annyira édes!!! :lol: :lol:
Fatima, Tarek a pandával és nélküle is annyira drága!! nagyon szép szemei vannak!!! :lol: :lol:
Pruci, a képekből sosem elég, Petra nagyon drága! a zsiráfos kép a kedvencem :lol: :lol: :lol:
Marcsi, hát micsoda nagylány lett ebből a pici Laurából, gyönyörű a rucijában! :lol: :lol: :lol:
Szilvi!!! ELŐSZÖR IS NAGYON ÖRÜLÖK A JÓ HÍRNEK!!! Drága Ákos nagyon ügyes vagy!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: és ráadásul nagyon szép!!! a kajás képek nagyon tetsztenek, meg ahol Árpi nem ment el a sapiért. Szilvi, tök jó a három vonalzó!!! :lol: :wink:
Panni! Márk mennyit nőt!!!!!!!! nem hiszek a szememnek!!!! :lol: :lol: :shock: :shock: Mi újság van Vele, láz?
Fatima, sajnálom a cicitémát, esetleg az LLL-seket fel lehetne hívni, sztem ők tuti tudnak mondani valamit, javasolni valakit ilyen esetekre....
Andi :lol: :lol: köszönöm kérdésedet :) pici/nagyfiam egész nap pakol!!! én meg megyek utána és rakom vissza a dolgokat, mert úgy az izgalmas, fiókból ki én meg be, és aztán minden előröl :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

még egy pár dolgora akartam reagálni, de már rég lezártátok a témákat, így nincs értelme :lol: :lol: na majd próbálok lépést tartani...

Viki, örülök, hogy a fránya betegség elkerült és végül tudtatok pihenni, ja és nem vagy dagi!!! :lol:
Kata, hogy van drága Lizunk?
Zsófi, gondolkodtatok már neveken? tudom, hogy még korai, de hát hátha :lol: :lol: :lol:

EDUSÉK!!! GONDOLUNK RÁTOK!!! ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

puszi mindenkinek, akinek személyesen nem írtam: Mircike, Julcsi (hahóóóóó, gyere), Nóri, Nóra, Klári, Reni!!!! (biztos valakit kihagytam :oops: :oops: :lol: :lol:
mangó

Marcsi!

Nagyon szimpatikus a dokitok hozzáállása. Helyes.
Az enyém is hasonló egyébként.

Kérdeztem tőle, h. az én gyerekem miért nem olyan hurka-gyurka, mint a többi. Erre ő: hát mert azok kapnak pótlást. Azt is mondta, hogy sok anyuka szereti előadni, h. ő csak anyatejet ad, aztán iratja fel vele a tápszert. Minek hazudni, de nem? Aki anyatejet ad, az örüljön annak, aki pedig már pótol vagy esetleg tápszerezik, az is helyén van, mivel mást nem nagyon tud, és ez különben sem szégyen, vagy takargatnivaló.
Nah. Egyébként a szurin túl vagyunk. Emma észre sem vette, h. megszurták. Viszont a méreckedésnél sírt. 4440 g. Tök jól hízik. Ja, és 57 cm hosszú.
A dokinénink mondta, h. nyugodtan adhatok neki uzsira barackot. (A rokon védőnénink szerint még várjak). Na most legyek okos.
Először a doktornéni azt javasolta, ha kevesebb már a tejem, hagyjuk ki a tápszert és jöhet a főzelék. Na erre a védőnéni beszólt, h. de még csak 3 hónapos. Erre a dokinéni is mondta, h. jó, akkor esténként, ha kevés, adjak neki 40 ml tápszert, h. tuti jóllakjon és jól aludjon.
Úgyhogy ez lesz. Ma még tudtam neki adni olvasztott anyatejet, de már elfogyott. Holnaptól lehet tápszeres pótlás lesz. Ez van. Én így is büszke vagyok, h. eddig sikerült szoptatnom.

Kép
niki30

[size=18]Eduséknak nagyon sok drukkot küldünk!!![/size]

Kép
niki30

Sziasztok Lányok!

Marcsi, gyönyörű Loloka :wink:. Különben Marci sem járt még önállóan, amikor annyi idős volt,mint most Laura.

Tarek csudahelyes kiskrapek. Az a macis kép csúcs. :wink:

Emma hogy mosolyog, ééédes kis szépséges hölgyike, olyan szép kislány. Jó lehetett a nyaralás.
Az új vonalzó nagyon szuper,gyönyörű az a kalapos fotó :) .

Márk hatalmas :shock: , annyira nagyfiús már. Még van láza a fiatalúrnak?

Petra jaj de édes! ...és milyen ügyesen kinyomja magát :shock: :D .

Remélem én sem hagytam ki senkit :roll:

puszi, jó éjt Minenkinek :wink:

"én már rohanok aludni :D "
Kép

"így le tudok hajolni" 8) (eddig csak kapaszkodva ment)
Kép

KépKép
logi

Niki, én nem adtam tápszert Borcsinak, mégis hurkapanka volt. Ez azért alkati adottság is.

Büszke is lehetsz magadra!!! :wink:

KépKép
logi

Eszter de édes, csodaszép kislány!!

SZILVI, EZ SZUPERJÓ HÍR!!!!!!!! DE JÓÓÓÓÓÓ!!! ANNYIRA ÖRÜLÖK!!!!
Nagyon szép Ákos, de ezt már írtam párszor... :wink:
logi

Marci haláli ebben a pizsiben. Ez ha jó látom, kezeslábas:)

Kép
niki30

reagálás is hamarosan , de most képek:

Kép Kép Kép

itt a kerek gomb a szikhólyag, a mellette lévő tűhegynyi fehér pedig a bébi.

Kép
kerekpocak

Zsófi: értem amit írsz, és ezt próbálom csinálni, tegnap be is jött! Este 8-kor evett, utána 11 óra körül nagy mocorgásban volt, és akkor gyorsan megetettem, és ez után aludt reggel 6-ig!!! :D Akkor megint hami, és még aludtunk 9-ig! Olyan jó volt!!! :D :D

Zsu: köszönjük szépen, mindjárt Ti is két hónaposak lesztek! :D

Szilvi: Annyira örülök, hogy eltünt az egyik lukacska! Nem lesz itt semmi gond! :wink: Köszönjük neked is a hófordulós köszöntést!

Nelly

Kép
breeki

Zsófi, most látom a képeket! Gratulálok mind a két gyönyörűséghez!

Fatima: Én is lefejt tejcit adok Szonjának, de mindig annyit amennyit ő kér, mintha a ciciből szívná. Így fogalmam sincs hogy mennyit eszik egy nap, de ez nem is lényeges, mert szépen fejlődik, már 4400 gramm volt hétfőn!

Nelly

Kép
breeki

Nelly, az én lányom 3 hónaposan érte el ezt a súlyt.
Szonja mennyivel is született?

Zsófii, jajj de jó lehet Nektek újra látni ezt a képet. Nagy a boldogság, mi?

Kép
niki30

Marci de édes!! és miylen huncut!!!!! :lol: :lol: :lol:

Szonja babának nagyon boldog 2. hófordulót!!!!!!
(ezt majdnem kihagytam) :oops: :lol:

de drága és szép Samu, és hát most már ő a nagyfiú!!! ;) de jó látni ilyen uh-s képet :) :) :)
mangó

kicsit már el vagyok maradva a reagálásokkal.
hurka-gyurka: samu 11 hónapos koráig nem kapott tápszert, mégis szép kerek volt mindig is, mint az apja (aki 3 évesen már csont s bőr volt). szal niki sztem ez alkati.
barack: a véleményemet már tudod. én MINDENKÉPPEN tápit adnék, és SEMMI főzelék és SEMMI gyümi. sztem a többiek is ezt írnák.

MARCI NAGYON SZÉP KISFIÚ!!!!! ÚJRA ÉS ÚJRA MEGYGYŐZŐDÖM RÓLA!!!!!

ÁKOS MEG ISZONYÚ ÉDES, SZABÁLYOS ARcÚ KISSRÁC!!!!! és hogy ül! hihetetlen!!ÉS GRATULA A MINUSZ EGY LUKHOZ!! ÉLJEN ÉLJEN ÉLJEN!!!!!!! evős ákosos, ill röhögős ákosos képek annyira jók!!!!

petra is nagyon cukkancs édeske!!!!!!

EDU!!!!!!!DRUKK!!!!!!!

andi: szerelős maja juliskát meg sem dicsértem!!! annyira szépséges a kiscsaj!!!!!!!

MÁRK ANNYIRA NAGYFIÚ!!! panni, mik a paraméterei a fiatalembernek?? kistesó??

fatima: a dokinál h mi volt, azt korábban megírtam ám! tessék visszalapozni :) :) :) :).

rólunk: samu még mindig csinálja az éjjeli virrasztást, van h 2-3 órán át fent van... már meg is beszéltük csabával, h lassan kitaláljuk mivel tudnánk elütni leghasznosabban az időt... pl vasalok, ő tanul stb...

:wink: :D

várom h a hideg hatására elmúljon szegény samu sok csúnya melegkiütése. elég gázul néz ki, a nyakán, állán, fején is van :(

amúgy minden ok. tegnap volt hányingerem, ma nem. :)
kerekpocak

SZONJÁNAK BOLDOG 2. HÓFORDULÓT!!

EMMÁNAK MEG 3. HÓHÓFORDULÓT!!!!!!
kerekpocak

Nelly: BOLDOG 2. HÓFORDULÓT SZONJA BABÁNAK! ÉLJEN A NAGYLÁNY!!![/color]

Szilvi: [color=brown]De jó hogy ilyen jó híreket hoztál a dokitól!!!
Olyan gyönyörű ÁKos, nekem annyira tetszik a mosolya!!! Tesók is helyesek, olyan jókat bolondozhatnak.

Marcsi: Laura szépséges kisasszony!! Pont jó az alkata. Nekem is a sapis kép a kedvencem. Hát jól állnak neki a fejfedők nem vitás! És már a haja is dúsabb, lassan fonhatod.
:lol:

Zsófi: pici magzat üdvözlet neked!!! A bátyus egy tűnemény!!! A jellemző csibész kis mosoly nem maradhat el. :wink:

Zsóka: ez a pizsis Marcis kép ott van a topon!!!! Ez a vigyori kis pofi csúúcs!

Anzsi: hogy van Bende? És mikor lesznek képek??

Panni: Márk szuper helyes nagyfiú. Nekem idősebbnek tűnik a koránál, főleg ahol szakérti a hifi cuccot!!

Fatima: Tarek édes és szépséges!!! Szép szemei vannak!! Ja ezt már írtam többször, de hát nem elég ismételni...

Pruci: Petra cukipofi. Jó hogy tettél fel sírós képet is, nekem azon is tetszik. Hát ez az élet ilyen nehéz....

Niki: annyira jó a padon szoptatós képetek!!! Igazi csini kismamák a gyönyörű babáikkal. Betenném egy kismama újságba! Amúgy Emma annyira édes és jól áll neki a rózsaszín. :lol:

ml Andi: írjál te is Eszerkéről! Szép kislány nagyon!

EDU: DRUKK! DRUKK! DRUKK!!! Minden jót nektek!!! Szorítok! Nem is tudom milyen lehet harmadszorra szülni. Persze majd megírod hamarosan!!!

Magunkról: Beni volt a 4. hós oltáson és fél kg hízott egy hónap alatt, most 6,5 kg és 64 cm - ebből 3 cm-t nőtt szintén egy hónap alatt. Jelentem ANYAFÜGGŐ lett!!! Sem anyukám, sem apukám, sem öcsém kezében nem marad meg 5 percnél tovább, zokogni kezd, ha én átveszem azonnal abbahagyja. Otthon kimehetek nyugodtam és hagyhatom a szobában, anyukáméknál nem lehet. Pedig még soha nem hagytam ott, nem értem. Nem baj! Imádom!!!! Adtam kis őszi pürét neki, ízlett de egyelőre csak két naponta fogok adni pár minikanállal, mert most friss, inkább nagyon fokozatosan akarom bevezetni a kajákat.

Kép
viky30

Szonjának nagyon boldog hófordulót!!!

Niki! A hurka tuti alkat kérdése, mindkét unokahúgom anyatejen élt 2 éves koráig, és dagibbak voltak mint Petra, pedig ő sem egy szikár leányzó. Amióta picivel több tejcsim van, és napi kétszer lakik jól vele, azóta sokkal többet hízik hetente m a tápszertől. Pedig attól féltem, h a tápszertől lesz majd dagi. De a sógórnőm szerint a tej zsíros és emiatt hízlal jobban. Nem tudom... :oops: :oops: :oops:

Teri

KépKépKép
pruci

BENINEK IS NAGYON BOLDOG HÓFORDULÓT!!!!!!!
kerekpocak

Jaj, de drága Marci baba! És milyen ügyes!!!

Samu meg egy igazi rosszcsont! Nagyon cukicska! Én is szeretnék megint ilyen UH fotót, de még nem lehet :(

Szilvi! Ne haragudj, én nem tudom, de megkérdezhetem, h milyen lyukak vannak a pici Ákoson?

Teri

KépKépKép
pruci

Sziasztok!

Bevallom lányok én már nem tudom követni ezt a topikot :-)
Annyian lettetek, hogy szinte már azt sem tudom ki kicsoda stb. Meg már inkább csak a pici babákról van szó...
Azért szokalak ám benneteket olvasgatni :wink: És ha vége a szezonváltónak mégírni is fogok vigyázat :lol: :wink:

Zsófi-gratulálok a tesóhoz!!!

Marcsi köszi a hiányolást! (csak fél Euróát jártuk be :lol: )

Na egy valami most nagyon megragadt bennem!

Niki írtad, hogy
"Kérdeztem tőle, h. az én gyerekem miért nem olyan hurka-gyurka, mint a többi. Erre ő: hát mert azok kapnak pótlást."
Ekkora baromságot még nem hallottam :shock: Egyáltalán nincs összefüggésben, hogy ha csak anyatejes akkor hurka-gyurkának kell lennie... Nem akarod lecserélni a dokid???
Szerintem se adj még a picurodnak semilyem más kaját a tejen-tápszeren kívül!!!! Eleve picurabb. Nem fejlett még ki a gyomra más kajára 5-6 hós koráig.
Pocsi, csak ilyesmin eléggé feltudom húzni magam :oops: Minek siettettni a hozzátáplálást????? Egyszerüen nem értem :roll: 1-1.5 év múlva úgyis ehet mindent. És ha nincs elég teje valakink akkor mi van?! Egyáltalán nem gáz!!!! De remélem nincs harag, hogy leírtam a véleményem :oops: !

Minden baba nagyon édes pusszantani való, ne haragudjatok, hogy nem sorolom fel mindenki nevét :-)

Puszilok mindenkit!!!
Reni&Niki

KépKép
Kép
szuvajdzsity

Niki: Szonja 2750 grammal született. Nem tudom mi az ideális, és nem is érdekel. Nem dagi, nem vékony, igazi baba forma!

Köszönjük szépen mindenkinek a hófordulós köszöntéseket!

Nelly

Kép
breeki

[quote="szuvajdzsity"]
írta:
szuvajdzsitySzerintem se adj még a picurodnak semilyem más kaját a tejen-tápszeren kívül!!!! Eleve picurabb. Nem fejlett még ki a gyomra más kajára 5-6 hós koráig.
Pocsi, csak ilyesmin eléggé feltudom húzni magam :oops: Minek siettettni a hozzátáplálást????? Egyszerüen nem értem :roll: 1-1.5 év múlva úgyis ehet mindent. És ha nincs elég teje valakink akkor mi van?! Egyáltalán nem gáz!!!!

TELJESEN EGYETÉRTEK!!!!!!!! lányok hova rohantok??????????

minek hozzátáplálni????? RÁÉRTEK!!!!!
kerekpocak

Kérdés:
Kisfiam most 7,5 hónapos. 3100 grammal született időre, súlya most 6800 gramm, tehát nem nagy baba.
Születése óta szoptatom, tápszeres kiegészítést csak az első otthon töltött héten kapott, de akkor is csak 10-20 grammot, szopás után. A védőnő javaslatára nem adtam neki tápszert, mondván, hogy "ezért a mennyiségért nem érdemes tápszerezni". (A védőnőt azóta sem láttuk, nem jön ki a babához.)
A doktornő javaslatára elég korán bevezettük a gyümölcsöt (alma, banán). Szerinte, és közvetlen környezetem szerint is, 3 hónapos kortól egyen a baba gyümölcsöt. Én igyekeztem 4 hónapos koráig "húzni" a bevezetést, akkortól kapott fokozatosan növekvő mennyiségben délelőtt a szoptatás után, illetve előtt gyümölcsöt. Szívesen fogadta, ízlett neki. Mivel székrekedésre hajlamos, adtam neki narancsot is, hogy lazítsa a székletét. Viszont (mint később megfigyeltem) ettől ekcémás területek jelentek meg az arcán, ami nem múlt el, csak attól, hogy kivontam a citrusféléket a táplálásból. Azóta szerencsére nincs ilyen gond, csak ha tejet iszom, amit szintén nem teszek. Kérdésem, hogy kinövi-e ezt a baba???
Nem tudom, hogy a tejem elég-e a babának, mert melleim abszolút nem feszesek. Szopás után nem fejek, mert mikor próbáltam, alig jött pár csepp belőle. Általában csak egy mellből eszik a pici kb. fél órán át, de este, mikor 8-től 10-ig eszik (és próbálom altatni kis szünetekkel, pl. közben bóbiskol), akkor mindkét mellemből eszik, bár nem tudom, hogy van-e még benne tej. Honnan tudom, ha nincs több tej a mellemben??? Egyáltalán, mikor és hogyan apad el a tej??? Hogyan tudnám még tovább szoptatni őt?? Igaza volt a doktornőnek, mikor javasolta a korai hozzátáplálást, mikor van olyan baba, aki egyéves koráig csak szopik?? Tényleg az én tejem volt a kevés??
Válasz:
A célom soha nem az, hogy bántsam a hozzám fordulókat, most sem akarom, hiszen látom a leveledből, hogy mindig a legjobbat akartad a kisbabádnak. Amiért muszáj egy megjegyzést itt közbeszúrnom, az az: a ti történetetek mintapéldája annak, hogy milyen komplikációkat indíthat be az, ha beleszólunk a természet rendjébe. A kisbaba addig nem küzdött semmilyen problémával, amíg csak anyatejet kapott. Igen korán elkezdték gyümölccsel is etetni. Székrekedése lett. Ezt orvoslandó: narancslét kapott. Ettől ekcémás lett. Ha marad a "csak" anyatejes diéta, legalább fél éves korig, akkor valószínűleg nincs sem székrekedés, sem ekcéma. Most pár hónapig szüneteltetni kell az allergiás választ kiváltó gyümölcs adását, és később újra visszaadni, kipróbálni, hogy hogyan reagál. Általában "kinövi" ezt a problémát.
A tejed azért kevés, mert keveset szopik a baba. ha szeretnéd, hogy újra több legyen, etetés előtt kínáld meg szopással.
A tejtermelés ingere a szopás. ha egy gyerek ritkán, vagy rövid ideig, és keveset szopik, akkor kevés lesz a tej. Ha gyakrabban teszik mellre, a tejtermelődés néhány nap múlva intenzívebb lesz. A mell soha nem ürül ki. Szopás közben mindig ürül belőle valamennyi, főleg, ha a tejkilövellő reflex aktiválódik. Ha úgy érzed, hogy nincs semmi a melledben, böfiztesd meg a kicsit, és tedd át a másik melledre, majd újra az elsőre, és a másikra. Napközben sem kell ragaszkodni az egy mellből való szoptatáshoz. Nyugodtan kínáld meg a másikból is. Persze, a következő szoptatásnál úgy fogod érezni, hogy üres mindkét melled, de ez nem jelenti azt, hogy nincs benne semmi. A legtöbb anya a negyedik hónap körül már sokkal lazábbnak érzi a mellét, annak ellenére, hogy a baba akkor kezd csak igazán nagy mennyiséget enni.
Remélem, kielégítően válaszoltam kérdéseidre. Javaslom, hogy olvasd el a szoptatásról szóló cikkeket a Babaneten.
A babád különben teljesen jó méretű, ezen sincs mit aggódni.
Sződy Judit

Kérdés:
Kisfiam 4 és fél hónapos. 2900 grammal született, most 6600 gr. A gyermekorvos tanácsára 6 hetes korától először egy kiskanálnyi gyümölcslevet, majd különböző gyümölcsöket - ezek rostját is - kapott két szopizás közben, naponta egyszer, délelőtt. Kb. 3 hete enyhe lefolyású torokgyulladása volt, aminek következtében az étvágya jelentősen csökkent. Érdekes módon azonban ez az étvágycsökkenés kizárólag a tejecskét érintette, mert torokfájása ellenére is szinte habzsolta pld. a narancslevet és a paradicsomlevet. A betegséget követően az étvágya csak lassan tért vissza. Naponta ötször szopizik, azonban a tízórai szopizást betegsége óta nem szívesen veszi, amikor cicire teszem, feszeng és sír, egyáltalán nem hajlandó, vagy csak nagyon keveset hajlandó szopizni, azonban a gyümölcspépet és gyümölcsleveket szívesen elfogadja. Védőnői tanácsra elkezdtem keverni a gyümölcslevet anyatejjel - gondoljunk a gyümölcsturmixra -, azonban egyrészt furcsának találom, hogy úgy kelljen visszalopkodnom az anyatejet, másrész nem értem miért nem hívta fel a figyelmemet sem az orvos sem a védőnő, hogy a babának annyira megtetszhetnek az új ízek, hogy unalmasnak találja az anyatejet. (Ugyanis ezt mondták, emiatt nem szívesen szopizik.) Én abban a hiszemben kezdtem el a gyümölcsöket adni, hogy ezek, csak amolyan étvágygerjesztők, szó nem volt róla, hogy ezek kiszoríthatják az anyatejet. Egyébként a kakilással voltak a picimnek gondjai és ennek megoldása érdekében kezdtük a gyümölcsöket, mely ebből a szempontból eredménnyel járt.
A fő probléma - amihez konkrét kérdésem is kapcsolódik -, hogy tegnap megjött a menstruációm, és a babának nem kell a tej. Ez csak átmeneti, és ha elmúlik a vérzés ismét kell majd neki a ciciből a tej vagy innentől kezdve egyáltalán nem fog szopizni?
Mellékesen az is érdekelne, hogy általános-e a babák azon viselkedése, hogy annyira tetszenek nekik az új ízek, hogy ez a szopizás rovására is mehet. Illetve: mit javasol mit tegyek, ha azt szeretném, hogy a kisbabám még sokáig szopizzon?
Válasz:
Amit az orvosról és védőnőről kérdezett, arra csak annyi a válaszom: nagyon nehéz a régi gyakorlattal szakítani, annak ellenére, hogy az új (a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás) évek óta a nemzetközi ajánlások főszereplője, és most már a hazai gyermekorvosi szakma is emellett tette le a voksát. (Ld. Gyermekgyógyászati Módszertani Levél, 2001.) Az, hogy miért olyan nehéz váltani, inkább pszichológiai kérdés. Mellékesen megjegyzem, hogy a Szoptatásért Magyar Egyesület évente több továbbképző tanfolyamot is meghirdet, amire elvétve esik be egy egy gyermekorvos. A többi meghívott vissza sem jelez, vagy megírja, hogy ő már mindent tud a szoptatásról, nincs szüksége új információkra.
A szopival kapcsolatos kérdésre: a legjobb lenne, ha minden etetésnél előbb kínálná a mellével a babát, és csak utána adna gyümölcsöt - ha a baba mindenáron enni akar még. Vegye figyelembe azt az ajánlást, hogy a kiegészítő táplálékokat (gyümölcs, főzelék) valóban csak kiegészítésnek kell tekinteni. Csak akkor kell adni, ha az anyatej már nem elégíti ki a baba igényeit. Ez általában hat hónapos kor után (vagy később) szokott bekövetkezni. Akkor fog tudni sokáig szoptatni, ha nem hagy ki egy szoptatást sem a főzelék kedvéért.
A tejtermelést az egyenletesen magas hormonszint tartja fenn. A prolaktin és az oxitocin szoptatás hatására termelődik: több szoptatás - több tej.
Vannak olyan babák, akiknek a cumi, cumisüveg, hozzátáplálás könnyen elveszi a
kedvét a munkásabb szopástól Ezek szerint sajnos az ön gyermeke is ilyen. Ezt nem lehet előre tudni, éppen ezért javasoljuk mindenkinek azt, hogy ne használjon cumit, ne adjon kiegészítést fél éves kor előõtt.
Most annyi a teendő, hogy mindig meg kell szoptatni a babát, ha úgy látszik, hogy szívesen szopizna, de erőltetni nem kell, mert az végképp elveheti a kedvét.
A menstruációról: lehet, hogy épp amiatt jött meg, mert a baba kevésbé lelkesen szopik. Nagyon gyakran előfordul, hogy ilyenkor a babák egy két napig nem szívesen szopnak, de ez hamarosan rendeződik. Ilyenkor elég nehéz megállni, hogy ne adjunk pótlást, ne használjunk cumisüveget, de megéri. A kritikus napok után szinte minden baba visszatér a szopáshoz.
Sződy Judit
kerekpocak

kerekpocak

Én egyébként egy dolgot nem értek - miért parázik mindenki a tápszeres hozzátáplálástól? Mintha méreg lenne. Pedig sok baba felnőtt már egészségesen, csak tápszerrel, és ha valakinek nincs teje, az nem tud mást csinálni!

Nelly

Kép
breeki

így van! tápszer = anyatej immunanyagok nélkül

ha nincs tejed akkor ez a legjobb (ill. esetleg sinlac)
kerekpocak

Csak röviden:

Vissza nem olvastam/tunk (csak átfutottam :oops: a topikot).
Szülni még nem mentünk.

Köszüni Edus a drukkokat.

Jóéjt mindenkinek.
mazsolák

Jajj Lányok, nem akartam én itt felháborodást okozni. Elnézést kérek Mindenkitől!

Reni, természetesen nem sértődök meg. Jó, h. leírtátok a véleményeteket ezzel kapcsolatban.
Ma úgy határoztam, h. a barackkal is várok két hetet kb. Utána már bátrabban fogom neki adni.
A tápszertől nem ódzkodom, főleg, h. tudom, h. pár nap és meg kell, h. kóstolja Emma.
Tény, h. anyatej párti vagyok, ezt nem titkolom, és amíg csak tudom, azt szeretném adni Emmának. És megteszek ezért mindent.
Mert van egy olyan sejtésem, h. sokan feladják és nem küzdenek tovább. Már én is rég odadhattam volna a tápszert Emmának, de inkább mindig ciciztettem, akár két óránként is.
No ennyi.

Mégegyszer sajnálom és sorry. És kösz, h. írtatok ezügyben.

Reni, még annyit, a dokinőtöl a főzelékes dolog számomra is furcsa volt. Azt én is korainak tartom.

Ja, súly miatt meg nem aggódom annyira, csak alig vártam, h. Emma tokásodjon, husosodjon. De lehet, h. ő tényleg nem ilyen alkat.

Kép
niki30

Ja a cikket még nem sikerült elolvasnom Zsófi.
Hamarosan...

Kép
niki30

Nah elolvastam, nagyon érdekes.

Kép
niki30

Sziasztok!

Eduék hajrááááááá!!!!!!!!!!!! Nagyon szorítok!!!!!!!

Zabálnivaló a kis grimaszolós Samu :D . Milyen sok foga van már.
Zsófi, mit érzel, öcsike vagy hugica lakik a pocakban?

Niki, nincs miért elnézést kérned, ne viccelj már!!! Te csak azt csinálod és azt írtad le amit az orvosod mondott/ajánlott.
Különben szerintem is nagyon korai még a barack Emmának(pláne a főzelék), éretlen még az kis emésztőrendszere hozzá.Inkább a tápi, azzal semmi gond nincs :wink: . Ez a vonalzós kép nagyon cukkki, mindig visszapörgetek rá :D .

KépKép
logi

Hello Mindenkinek!

Akkor gyorsan először Andinak, míg nem szólít a fejés vagy az én kis drágaságom! :)

Na szóval azért mérem ilyen "szigorúan" Tarek adagját, mert miután nem szopik, így valamilyen mérce alapján kell táplálnom. A babáknak a szopás meló, így addig eszik, míg jól nem lakik, utána már max azért lóg a cicin, mert jó cumizni. Ha egy baba üvegből eszik az bizony nem meló neki, így akár sokkal többet megeszik, mint amennyi amúgy az igénye lenne. Te nem ettél még úgy, hogy már rég jól laktál, de azért még degeszre etted magad??? Mert én igen! Na és milyen volt utána??? SZAR! Mert sokat ettem és feszített a gyomim stb. Ez ugyanígy van a piciknél is. Arról nem beszélve, hogy ők nem tudnak beszélni és nem tudják megmondnai, hogy kell-e még vagy sem.
Én ha szoptatnék, akkor sem lennék híve a túl gyakori és hosszan tartó etetésnek. A környezetemben nem egy olyan baba volt, akik szoptak és pár hónaposan olyan gyomor problémáik voltak, hogy csak na pl nyitott gyomorszáj. És mitől volt ez??? Attól, hogy szarrá etették szegény gyereket. Sosem volt ideje megemészteni a hamit, mindig teli volt a pocija stb. Tarek gyönyörűen fejlődik annyit amennyit átlagban javasolnak a szakemberek, azaz 150-170 grammot hetente. Én is és még mindenki (beleértve 2 gyerekorvost + a védőnőt) eddig azt mondta, hogy Tarek iszonyat formás. Nem dagi, de azért van tokája + hurkái a combiján. Én speciel nem szeretem a husis babákat. Tudom, hogy ez alkati kérdés és miután Tarek kissé "hiperaktív" :) (ez csak vicc :)) pl lemozog sokat és így tartja magát karban.
Tehát az adagja elég neki. Talán egy párszor volt olyan eddig, hogy hami után még láttam, hogy éhes, így adtam még neki egy kicsit. Mert hát valóban lehet olyan, hogy többet kér és olyan is volt, hogy többet hízott egy hét alatt, mint máskor. Ez így van jól.
Én nem parázok amiatt, hogy evett-e eleget meg stb, mert tudom, hogy elég neki az adagja. Azért lassan 3 hónaposak vagyunk és még nem panaszkodott a lelkem. :) Természetesen az adagja mindig nő a súlyához képest. Lassan pl szerintem majd 130ml-t fog kapni. :)

Na röviden ennyi. Ja! És nincsen harag. Én valóban nem vagyok egy sértődős típus. Amelyik hozzászólás nem tetszik az az egyik fülemen be, másikon ki. Azt mondják ezt így kell csinálni. Hallgass meg mindenkit és azt fogadd be amit akarsz.
Amúgy meg normális, hogy nem vagy annyira képben azzal kapcsolatban, hogy miként kell etetni egy nem szopizós babát, hisz szerencsére ti szoptok! Maja annyit szív ki, amennyit akar. :) És ő is nagyon szépen fejlődik. :)

A rendhez meg annyit, hogy már csak azért sem adhatok Tareknek össze-vissza különböző mennyiséget, mert akkor össze-vissza enne. Nekem meg kell a rendszer ahhoz, hogy fejni tudjak. Ha nem lenne rend, akkor lehetne olyan, hogy nincs tej, mert még nem fejtem.

Na ezt gyors elküldöm, nehogy elszálljon! :)

fatima

Most is megyek fejni, hogy legyen a kis manócskának hami a köv etetésnél. :) :wink:

Aztán jövök még, ha engedi! :)

fatima

Reni: Szia!!! De jó lehetett sokat utazgatni!! Én olyan mászkálós vagyok és hiányzik, de majd bepótoljuk és már Benivel!! Niki biztos rengeteget nőtt, kiváncsian várom a friss képeket és vidám nyári történeteket! Hol jártatok? Kész lett a honlapotok? És hogy vagytok??

Fatima: szerintem totál jól csinálod! Persze így magyarázattal már másképp hangzik az "adagolás". EGy dolog viszont aggaszt abból amit írtál! Tényleg túl lehet etetni a babákat :?: :?: Beni mostanában gyakrabban éhes és én nem várom ki a 4 órát, mert úgy veszem észre neki egyszerűen gyorsabb az emésztése, de most megijesztettél. Mondjuk ő kiköpi a cicit is és a cumisüveget is, ha már nem kér többet, de néha olyan sokat eszik. Tegnap este is két cici és 200 ml tápszer, mert alig van tejem :cry: Hozzáteszem azért én mindig cicire teszem, tehát ezen nem múlhat, hogy nincs.
Ja és én sem szeretem ha egy baba túlságosan hurkás, de nem azt aki normálisan, hanem extrémen az, az már tényleg túletetősnek hat!!!! Ugye azért a normál hurkák okék nálad is?? :wink: Lényeg hogy mozogjanak és ne egyenek édességet, sok felesleges kalóriát!!!

Hozzátáplálás: hát megkavarodtam. Adjak vagy ne adjak? Sokan adnak már 4 hónaposan és beválik, másnál nem. Azt hiszem még kivárom azt a két hónapot, az már nem sok. Majd kezdjük almával, az van télen is.

Niki: találtál jó helyet Babaúszásra? A Pólusnál van, arról te hallottál valamit? Nem volt időm utánajárni, majd írj ha tudsz valamit lécci.

Kép
viky30

Viki! Én nem vagyok szakember, így csak azt tudom elmondani, amit másoknál tapasztaltam. Sokan mondják, hogy nem lehet anyatejjel túletetni a babákat, de ez csak akkor igaz szerintem, ha nem össze-vissza etetik őket. Ha Beni pl rendszerben eszik, de van, hogy hamarabb megéhezik, mert gyorsabb az anyagcseréje vagy épp akkor gyorsabban ment át rajta a kaja, akkor miért ne adnál neki hamarabb? Én sem szoktam mereven ragaszkodni ám az időhöz. Van, hogy 15-30 perccel hamarabb eszik Tarek, ha már látom rajta, hogy nyűgös és tudom, hogy más baja nem lehet, minthogy éhes. Inkább azoknál szokott ez előfordulni, akik igény szerint etetnek.

DE MÁR MOST LEÍROM? HOGY EZ NEM MINDENKIRE IGAZ!!!! Nehogy betámadjatok anyucik, akik igény szerint etettek!!! :lol:

Most rohannom kell. Felébredt Manócska.

fatima

Sziasztok!

Megérkeztünk, visszaolvasok, és jövök (már nem ma sztem...).

EDUSÉK sok puszi!!!! És drukkolunk!!!!

Klári
Kép
ganti

de jó klári hogy megjöttetek! jó volt???

hát ma is nagy pangás volt, pedig az idő sem volt klassz...

váltkedv most én vagyok megint rosszul, iszonyú náthás vagyok és köhögök. áááááááá szerencsére lázam nincs.

jó hír nálunk: csaba bekerült az apor vilmos tanítóképző főiskolára a legjobb felvételi eredménnyel- így régi nagy álom válik valóra. ráadásul, a suli ahol kapott állást (1000 éve ismeri a tanári kart és az ig.nőt) nagyon örül neki h náluk fog dolgozni, mint főisk. hallgató.

szal pedagógus házaspár lettünk. :) :) :) :)

szegény samu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

pedagógus gyereknek lenni halál :lol: :lol: :lol: :lol:
kerekpocak

Sziasztok!

Gyors helyzetjelentés: láz elmúlt, alsó rágófogak kinn, de már a felső metszőket is rágja :o

Zsófi - gratula Csabának a felvételihez! Hajrát pedagógus házaspár! Milyen tanár lesz?
Neked meg jobbulást, gyorsan gyógyulj meg!
Kérdzeted Márk paramétereit - 10,74 kg és kb. 83 cm (ezt én mértem itthon, mert a tanácsadáson általában lecsalják :lol: ) Már akartam kérdezni, hogy voltatok Samuval kivizsgáláson? Mi nem voltunk, mert tavasz óta (lekopogom) csak most volt lázas és akkor is több fog kinövesztése állt a háttérben.

Klári - de jó, hogy megjöttetek. milyen volt?

Reni - de jó, hogy jöttél! Képek?

Edusék - sokat gondolok Rátok! vigyázzatok magatokra és várjuk a híreket!

Mindenkinek puszi és jó éjt!

Panni

Kép Kép
panni_30

sziasztok,

csak pár mondat és kép, amit még kicsinyítettem - mert közben főzök.

Klári - Reni, welcome back !!
gyertek mostmár rendszeresen lécci.

Viky - puszi anyafüggő Beninek. szerintem ezen minden babó átesik, viszont ne add fel {gondolom nem is fogod..}, h. anyukádéknál vagytok.
nekem Laurára viszonylag sokat vigyázott anyukám, ha dolgom volt, meg nála is volt sokat, amikor már nagyobb lett. szerintem ezért {is} volt könnyüü otthagynom, amikor visszamentem dolgozni.

Nelly, Szonjának boldog 2.hófordulót utólag is! nagyon édi ruhácskái vannak ! és milyen ügyesen kinyomja magát !

Panni, tök jó az új avatarod !
hálistennek Márknál "csak" a fog - mint mindig.

Zsófi, gratula Csabának !! és teljesen pályát vált? nekem mintha vmi építőipar lenne a tudatomban, de lehet, h. keverek vmit.
olvastalak a másikban, és kövezzen meg mindenki - de én nem szeretnék ikreket.. :oops: és ikergyerek sem szeretnék lenni.
viszont nekem olyan "misztikus" ha vkinek ikrei vannak - és vele örülök, csak nekem ne legyen. ez most olyan csúnyán hangzik.. pedig nem akarom, h. úgy hangozzék.
illetve van ikrem, mert Laura horoszkója az.. :lol:

Fatima, akárhányszor olvaslak, megemelem a virtuális kalapom előtted, amit a fejéssel csinálsz.

Pruci, tündéri Petra ! nagyon tetszenek a ruhácskái ! és milyen ügyesen nyomja ki magát. !

M.

Marcsi

KépKép
alon

hahó panni, de jó h írtál! samu is ilyesmi súlyú- de ő csak 80 cm- igaz h az elmúlt 1 hónapban nőtt 4 cmt.

végül nem volt szívem elrángatni samut kivizsgálásokra, mert ált. a fogzás volt a dolgok mögött- v éppen tőlem kapott el valamit. feleslegesnek éreztem volna egy vérvételt. inkább bérescseppet adok neki.

samunak is a rágófoga jön, mintha azt éreztem volna este már. elég régóta be van neki dagadva, itt lenne az ideje h kibújjon.

zsóka: természetesen lány lesz. :lol: :lol: :lol: :lol:

amúgy ha fiú, annak is nagyon nagyon örülnénk. igazából tényleg mindegy.

anzsi: kérdezted a neveket. nálam nagy befutó a rézi, csak hát a pappal együtt olyan rövid. a dupla neveket meg nem szertjük- nekem is dupla zsófia eszter és sose szerettem h van az eszter is. szal még hezitálunk. ha bárki bármilyen lánynév ötlettel előáll az NAGYON SZÍVESEN FOGADJUK!!!

fiú nevek: a gergő (csak az egyik barátunk is ezt adja a januárban születő fiának...), a ferdinánd ( :lol: :lol: ) és a mihály (misu) de talán a ferdinánd- csak hát a becenevei elég furik ... ferdi?? nándi?? frici?? ááá gáz kicsit. szal fiú neveket IS VÁRUNK! van vkinek ötlete??

jó éjt :)
kerekpocak

úgy van marcsi, h csaba nagyon rég óta tanítani szeretne. mivel nem volt felsőfokú végzettsége csak rengeteg életés munka tapasztalata ezért dolgozott az építőiparban. de nem volt boldog.
tanítóbácsi lesz :) egyelőre, utána pedig az ökológia, term.ism. szakokon szakosodna, ill. drámapedagógia érdekli még.

most rengeteg órája lesz:- egyelőre mint pályakezdőnek főleg készség tárgyak:

technikát fog fiúknak 5-8ig (abszolút gyakorlati tanmenetet állított össze, van benne anyagfajták, megmunkálásuk, falazás, fúrás, faragás, szögelés stb stb)
éneket 1-4ig
tesit gimiben 9-10. eseknek
rajzot, beszélgető órát, technikát, tesit és napközit 2. osztályban, ahol of is lesz :) :)

ez a suli hátrányos helyzetű fiataloknak van. rengeteg éhező, szegény, gyermekotthonos, nagyon rossz körülmények között élők. van közöttük okés is, de ritka. éheznek a kedvességre, megértésre, és a normális emberekre. szal kemény lesz de csaba már fiatalon dolgozott nevelőotthonban és mozgássérültek között is, meg ismeri ezt a sulit régóta. meg az egész tanári kart is. hát ez lesz.
kerekpocak

ja, még annyit h

EDU DRUKKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!ha időd engedi, dobj egy hszt.

KATA???????????????????????????NÓRA??? MIRCIKE??JULCSI? MELBA? STB STB????

RENI GYEREEEEEEE TÖBBET ÉS RENDSZERESEN!!
kerekpocak

sétálgató Samut meg sem dicsértem !! NAGYON HELYES KISPASI !
első képen mi van a kezében?
ilyen orrfelhúzósan Laura is szokott nevetni.

és még néhány kép a nyaralásunkról

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Marcsi

KépKép
alon

[quote="kerekpocak"]
írta:
kerekpocakha bárki bármilyen lánynév ötlettel előáll az NAGYON SZÍVESEN FOGADJUK!!!

Mária? :oops: :lol: :lol:

Marcsi

KépKép
alon

le a kalappal Csaba előtt !! biztos imádni fogják a skacok !
nappalira fog járni?
látom szereted a számomra extravagáns v. ritka neveket.. egyik ismerősünk fia Demeter {Döme}, meg a volt nagyfőnököm fia Konstantin. öööö mi van még .. a jelenlegi főnököm lánya meg Stefánia lesz {Stefi}.
nekem amúgy tetszik még a Dalma. amikor Lauránál választottunk ez meg a Dalma volt játékban. aztán 2.névként nem tudom miért is nem azt adtuk végül.

Marcsi

KépKép
alon

M: köszönjük szépen!

Nekem kedvenc fiúneveim: Olivér, Milán, Richárd
Lány: Virág, Vivien csak v betűs :D

Nelly

Kép
breeki

Dominik? Most mondták a tv-ben... :lol:

Nelly

Kép
breeki

Sziasztok!

Most csak lóugrásban:

Zsófi,az Apor Vilmos Tanítóképző melyik? :roll: (én tanítónéni (is) vagyok, a Budapesti Tan.képzőt végeztem 96-ban :wink:, tanítottam is 4 évet (végigvittem egy osztályt elsőtöl 4.-ig :D), aztán váltanom kellett, mert meghalt Anyu, és az én fizimből, akkor még egyedül, lehetetlenség volt megélni--hát bankos lettem.De nem szeretem :( .

GRATULÁLOK CSABÁNAK!!!!

Laura csodaszép!!! (nem is sovány, pont jó).

Nevek: ha lányom lenne Júlia lenne (vagy Julianna, vagy esetleg Anna). A fiú nevekben nem lennék ennyire határozott, de talán a Péter, Barnabás, Benedek,Mihály(a Misu nagyon tetszik) állnak hozzánk legközelebb(de azt hiszem, lenne néhány vitánk Lacival mire megtalálnánk az igazit).

puszi

KépKép
logi

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?