Sziasztok!
Megint biztatni jöttem. Legutóbb arról irtam, hogy Beni megáll egyedül. Azóta voltunk HRG-TSMT felmérésen. Bár a kifelé lábtartásával vittem, meg a kései mozgásfejlődésével, megdöbbentett az eredmény. 14 hósan 12 hós szinten volt az értő beszéde, és mindössze 9 hónapos szintem fejezte ki magát.
Vagyis a kifejező beszédközpontja 5(!!!!) hónappal le volt, van maradva. Talán túlságosan lekötött minket a hipotóniája, igazából észre sem vettük, hogy még csak nem is gügyög. Vagyis észrevettük, mert napi konfliktust okoz, hogy nem értjük mit akar:ennei, inni, elég, kijön az etetőszékből, cicizni szeretne. Kissé madárhangon íjjjj, jíííí hangokat ad.
De nem gondoltam, hgy ez ekkora probléma,(hallottam gyerekekről, akik 2 évig meg sem szólaltak, viszont azt nem tudtam, hogy ha ez mozgáslemaradással is jár, akkor azon az agyi területen baj van) viszont megmutattaák az agy makettjén milyen közel vannak egymáshoz ezek a területek az agyban.
Azt is mondták a HRG-TSMT a Dévénnyel együtt végezve szárnyakat ad a gyereknek. Felemeltük a dévényt ismét heti 2-re, meg csináltuk az egyéni gyakorlatokat amiket a HRG-ben tanitottak be, heti 3-5x.
1!!! értitek?1, azaz 1 hét alatt elindult Beni!!!!!Jááááárrrrr, megy, kergetőzünk, topog, szalad, hátrafelé megy!!!!!!!!!Óriási, fantasztikus!!!!!!!
15 hónaposan elindult!!!!!
A HRG-s kontrollt, majd az átirást követően(itt új gyakorlatokat kapott), most már kifejezett beszédbeinditó, fejjel lefelé lógatós gyakorlatokat kaptunk.
RJuli!
Megint kérdeznék. Azt mondták, mivel a belső fül folyadékának idegközpontja(amit a gyakorlatokkal ingerlünk, közelebb van a beszédhez, mint a mozgáshoz, a bezséd indul be majd hamarabb- mégis a mozgás indult be, s a beszéd azóta is nulla!!!!
Egyedül az ott és az adó (kér valamit)az apa =ada, az anya=agya-de lehet, hogy ezt is csak mi képzeljük bele-szavakat mondja, ugyanúgy nem képes kifejezni magát. Ellenben az értelme iszonyú gyors ütemben fejlődik. Elveszi a poharát a polcról, iszik és vissza is teszi azt. 16 hónaposan segit öltözni, ha mondom, hogy megyünk sétálni, húzná a cipőjét, fürdésre megy a kádhoz, lép bele, több lépcsős utasitást is végrehajt, könyvet lapozgat, mesél magának is.
DEEEEE, nem beszél!!!!! Tök jól hall, suttogást is a háta mögül.Nincs lenőve a nyelve, sőt a Dévényen külön kezelték belül a száját is. Darabos ételt is szépen eszik, de nem beszél!!!!!
Nem tudod mi lehet ennek az oka, vagy mivel segithetném?
Egy imerősöm azt mondta adjam be heti 2 órára bölcsibe, a többiektől biztos megtanulna beszélni.
De hát van a tesója is, egész nap mondókázunk, tudja a kerekecske dombocskát, a csipp-csipp csókát már mutatni, de meg nem szólalna. Csak nyig, nyög, bocs a szóhasználatért:nyervákol. Most, hogy többet itthon volt a férjem, a végén már azt mondta ez elviselhetetlen, és valóban néha nagyon kimeritő hallgatni. Ugyankkor egy édes tündér bújós kiscica, puszit ad cuppanósat, bújócskázik, nagyokat kacag, kergetőzünk, 12 órát alszik egyben éjjel, 2 hét alatt átszokott a 2 nappali alvásról az 1-re. Csak ez a beszéd!Nincs valami ötleted?
Minden kedves anyukának és főleg önkéntes szaktanácsadónknak, RJulinak Békés Boldog Karácsonyt(igy utólag is) és Sikerekben , örömökben gazdag Bolgog Új Évet Kivánok!