sziasztok!
na, összekapom magam. szóval látni sokfélét lát az ember, h tud-e vele mit kezdeni, az más kérdés. én a "majd kinövi"-dumától kiakadok. tele vannak a kül. fejlesztő intézmények olyanokkal, akik mégsem nőtték ki, pedig, ha időben elcsípik és kezelik, fejlesztik,akkor sokkal jobban alakulnak a dolgok.
benianya!
nem szoktam minősíteni más szakemberek tanácsait, főleg nem látatlanban, de az a biz. dévényes finoman szólva is butaságot mondott. ha valakinek hipotón az izomzata, gyenge a háta és nem, vagy rossz tartásban ül csak, akkor attól hiába várjuk, h majdmagától megerősödjön. én is évek óta várom, h egyszercsak súlyemelő bajnok leszek, de, amíg nem tudom felemelni a súlyt, addig nem merek indulni a versenyen.
ami nem megy magától, arra edzeni kell. ha egy 8 hónapos baba háta olyan állapotú, mint egy 3-4 hónaposé, akkor nem arra kell várni, h majd magától csoda történik, hanem, hogy a fent említett feladatokkal megerősödik. valóban helytelen dolog felültetni és úgy hagyni helytelen tartásban. de tanulni, gyakorolni, erősíteni muszáj. (az ülésbe húzás még nem ültetés)
a kifelé rotált láb és a keresztezés némiképp ellentmomnd egymásnak. a keresztezés idegrendszeri tünet, ülve nem tulajdonítanék neki nagy jelentőséget, akkor foglalkozz vele, ha keresztben lép. a kifelé rotálás inkább ortopédiai dolog, meg kell erősödnie a csípőnek, combizmoknak, lábfej-bokaízületet tartó izmoknak (ill. tudatosan kell rá figyelnie, de nem ennyi idős korában persze.)
cipő-nem cipő-sima- döntött-emelt
ahány doki, annyi vélemény. megpróbálom összegezni, amit én gondolok: mezítláb csak egyenletlen talajon, a sima parketta nem mozgatja-dolgoztatja, viszont "szépen" engedi szétterülni a talpat-lábfejet. otthon szandál. az pedig legyen bőr, magas kérgű, belül lapos, ám kifelé döntött. receptre lehet felíratni, csináltatni, akkor személyreszabott lesz, de, ha nincs nagy deformitás, akkor a sima dr. leo, salus cipők is jók. a harántemelős siesta inkább később, ovis korban jöhet. kifejezetten lúdtalbetétet pedig kisiskolás kor előtt nem szoktak felírni.
neurológusnak bármikor meg lehet muttani, semmi fájdalamas, káros dolgot nem csinál, jó esteben mutat pár otthon végezhető gyakrolatot. eg ykorababát én akkor is megmutatnék, ha nem gyanakodnék semmi elmaradásra.
8 hónaposan nem kell felállnia, járni a a babáknak, mint, ahogyan 5 évesen sem kell tudni olvasni. azért, mert páran képesek erre, nem ez az irányadó. a csontrendszere sem biztos, h felkészült rá, könnyebben deformálódhatnak a terhelés hatására. szóval 10-12 hóig a felállással és 15 hóig az elindulással mindenki ráér. amit érdemes figyelni, h legyen tendencia, fejlődés, az állást-járást ,megelőző dolgokkal haladjon. mert ugye, ha a hátán fexik közel egy évesen és a plafont bámulja, akkor abból nem lesz járás 2 hónap múlva. de ha szépen, a maga tempójában alakul a dolog, akkor csak idő kérdése, és persze mindig rá lehet segíteni megfelelő mozgásos gyakorlatokkal, játékokkal, eszközökkel.