Sziasztok!
Köszönöm a meggylekvár leírásokat, készítettem pár üveggel a frissen leszedett meggyből, még megmosni sem kellett
Kimagoztam, állni hagytam, főztem, egy idő után a nagy részét összeturmixoltam, újra felfőztem, majd a kifőzött üvegekbe töltöttem, fejreállítottam (fizikus apukám egyébként nem értette ezt a műveletet... - hogy is van ez?), dunsztba tettem. Lett egy olyan üveg, ami nem volt tele, ezt egy hét után felbontottam, és a kupak alján penészes volt, de egyébként a lekvár nagyon finom. Lehet, hogy attól lett penészes, mert nem volt tele az üveg? Vagy attól, hogy nem állítva fügőlegesen volt dunsztban?
A nyaralás alatt élvezkedtem a főzéssel is
Pároltam pl. (azt hiszem, hagymán...)
zöldbabot, fűszereztem, majd hozzákevertem három tojást, mint a tojásos lecsónak. Mellé főztem
juhtúrós puliszkát: felfőztem a kukoricagrízt, amikor már jó volt, belekevertem a juhtúrót. Nagyon hamar kész, és nagyon finom.
Készítettem "feltétnek"
zöldségfasírtot, sütő híján olajban sütöttem ki: lereszeltem sárgarépát, fehérrépát, zellert... másra nem emlékszem... Tettem hozzá főtt barnarízst (a reggeli zabpehely-kása maradékát
), meg lenmagpelyhet, meg tojást is (elsőre nem mertem enélkül), majd kanállal szaggatva forró olajban kisütöttem.
Pároltam úgy
zöldségeket, hogy a hagymától kezdve a paradicsomon át a krumpliig mindenféle (maradék) zöldséget egy lábasba kockáztam, aztán egy pici vízzel, fedővel lefedve feltettem a tűzre. (Gondolom, sóztam, talán még majorannát tettem bele.)
Rengeteg salátát készítettem, tzatzikit, meg mondjuk
görög salit: összetépkedtem a salátaleveleket, felaprítottam a zöldségeket, tettem bele kecskesajtot (a tapolcai piacon is lehet kapni
), olivabogyót (a Corában lehet kapni üveges apróra vágottat - nem bio), megszórtam majorannával, facsartam rá citromlét.
Reggelire
zabpehelykásákat ettünk: picit főztem a zabpelyhet (vízben), a fa alól fölszedett és "kimosott", finom-finom édes sárgabarack-darabokkal elkevertem (mintha baracklekvár lett volna), tetejére magoztam frissen szedett meggyet. (Amikor a barack elfogyott, a tapolcai piacon vett szintén finom édes sárgadinnyével helyettesítettem.)
Ti főzitek a reggeli pelyheket, vagy csak áztatjátok?
Ági, a malom és pelyhesítő, amit írtál (ami nektek van), hol és mennyiért kapható? Nagyon izgatja a fantáziám
Orsi, én Piszkei liszteket használok, a Biobarlangból rendelem. De pl. most nyaraláskor, amikor a pincében (eredetileg borospince) voltak a lisztek, csak "cipókat" sikerült sütnöm, nem jött úgy föl és meg is repedt, az alja "héja" meg kemény lett. Szerintem azért, mert megszívta magát a liszt, szóval valszeg az sem mindegy, hogy ugyanazt a fajta lisztet milyen körülmények között tárolják.
GyeZsu