Új privát üzeneted érkezett!

Elöveszek megint egy régi témat... :oops:

Kicsit kiakadtunk a biopiacon szombaton, mert 1000 és 1300 Ft/kg között lebegett a paradicsom ara mindenhol. Ez sztem rablas. A fény utcai piacon termelötöl 300-400 körül lehet venni. Igaz, nem bio. De akkor sem értem, mi kerül ennyibe. KIcsit ugy érzem, h arrol szol az egész, h ennyit kifizetnek érte az emberek akkor legyen annyi és kész.
Van egy veteményesünk szoval tudom, h a paradicsommal pl nincs macera, nem egy olyan növény, amire költeni kell.

Vagy lehet, h a biominösités miatt van ez?

Nem ismer valamelyikötök biotermelöt? Komolyan kivancsi lennék, h mi alapjan szabjak meg az arakat...

Orsi, megkaptam a privit, valaszoltam is :)

Kacartanyan mi is jartunk egyszer, tényleg van ott minden :) Jo hely!
saara
 
 


Köszi a biciklis tippeket.

Sára, én is vettem paradicsomot aranyáron szombaton, de csak néhányat Villőnek. Persze az Ember azt vacsorázott :twisted: és nem értette, miért hörgök.
Amúgy szerintem az mind import paradicsom volt, amit lehetett kapni.

o
orsko
 
 


Andi!


Csokos varga Gyöngy: Szövés, fonás, vetés c. könyv elég jó, bár nem teljes. Ha eszembe jut meg valami irok. (Planetas kiadó)

judit
jud_it
 
 

 
 

Hat meg nincs paradicsom szezon, pontosabban junius meg nagyon az eleje. En is csak par szemet szoktam venni magamnak a pocaklako miatt (vadligorcs ellen nagyon jo:)). Ilyenkor mindig aranyarban van, ugyh normal esetben az evnek ebben a szakaban nem is szoktam venni.

A Godoreke nem hiszem, h import lenne. Inkabb folias.

Az arat gondolom megszabja az is, h nincs verseny a biogazdalkodasban annyira. Megtehetik, h ennyiert adjak, mert akinek kell, megveszi ennyiert is.

Biobaba
biobaba
 
 


Andi :) Érdemel lenne visszaolvasnod a topikban, gyakorlatilag az összes kérdésedre kapsz választ egy-két oldallal korábbról.

Sára :) Gondolom, a biogazdaságok között is nagy különbség van, a növények megfelelő társításával azért a kártevők minimálisra szoríthatók. Én nem tudom, mi lehet a megoldás, felháborít az ár engem is - és nem is tudom megvenni ennyiért.

indianyo
 
 


Orsko, kuldtem privatot.
biobaba
 
 


biobaba
 
 


Bio: sajnos a mai világban mindenből hasznot húznak az emberek. Úgy vannak vele, hogy aki tényleg ilyet akar venni, bármennyiért megveszi. Meg ugye nem permeteznek, kevesebb a hozam, mint a nem bionál.

Judit! :) Köszönöm, ennek is utána fogok nézni!
m_andi
 
 


Országos Bionap - "Ahol az egészség terem" - jul. 8.
Nagyközönség számára meghirdetett ingyenes biofarm-látogatás, biotermék kiállítás, kóstoltatás, kultúrális- és gyermekprogramok az ország 7 biogazdaságában a régió biogazdáival.

http://www.biokultura.org/
biobaba
 
 


Árak itt:
http://www.biokultura.org/biokereskedelem/biopiac.htm

A tanárképzésen résztvettünk Iváncsán egyhetes biogazdasági gyakorlaton (az antropozófiai (bioorganikusmezőgazdálkodás az "átlagos" biogazdálkodástól abban tér el, hogy előbbiben ásványi- és állati eredetű ún. preparátumokat is alkalmaznak, a hold járása szerint művelik a földet és állattartással kapcsolják össze a növénytermesztést) Nem tudom, hogy a megtermelt árut hol adják el, de ők maximálisan megbízható gazdák. Tangazdaságuk van, iskolákból mennek hozzájuk és tanulják a kecskegondozást, zöldségtermesztést.

indianyo
 
 


bocsánat: biodinamikus mezőgazdálkodást akartam írni bioorganikus ehlyett

indianyo
 
 


Néhány dolognak azért van ára! :shock: Pedig az előállításuk/termesztésük nem kerül ennyibe.
m_andi
 
 


Biobaba!
Skanzen nem volt tele. Én elmondhatatlanul elememben éreztem magam! Egész nap sarat tapostam és kemencét építettem, végén vályogtéglát is vetettem, de az csak kóstolónak. Úgy gondolom, kaptunk annyi tudást, hogy nekivághatunk a kemenceépítésnek. Elkezdjük tervezni, alapanyagot beszerezni és valószínűleg augusztusban építeni. Őszre meg kell lennie. Persze vagy sikerül, vagy nem, de én abszolút optimista vagyok. Nagyon feltöltött a munka tegnap, olyan lelkes vagyok! Csodálatos érzés volt ennyire közvetlen kapcsolatban lenni a természettel, az anyaggal, hogy egész nap taposom a sarat! Rengeteg energiát kaptam! (Az egyik legjobban azt élveztem, amikor aludt Eszter a hátamon, úgy tapostam a sarat! Felejthetetlen! :)) Ma még a tarisznyát is befejeztem, amin már dolgozom egy ideje és holnap fel szeretném avatni; száraztésztát is gyúrtam, az is jól sikerült, ezt is ünneplem most. Azt tervezem, hogy végigfotózzuk a kemenceépítést.

m_andi!
Most olvasom az Elfeledett mesterségek c. könyvet. Szerintem műveletet (varrni, kötni, fonni...) megtanulni nem nagyon lehet belőle. Inkább infót szerezni, hogy mit hogy csináltak, illetve ha egy műveletet értesz valamennyire, de nem teljesen, jól összerakja a részleteket. Sok információ, olyan hangulat, mintha benne lennél a munkában , engem nagyon motivál.
Kötéshez (és horgoláshoz, csak azt nem írtad) ajánlom a Kössek vagy horgoljak? c. könyvcskét. Gyerekeknek szól, ezért szuperül lehet belőle tanulni. Utána már megy tovább jobb kötőkönyvekből.

hordozo
 
 


Agi, hat nekem csak most esett le, h most az epiteszeti napok volt a skanzenben. Pedig arra mentem volna. Hat majd jovore. De jo, h irod, h nem voltak sokan. Mikor mi legutobb akartunk menni rendezvenyre, annyian voltak, h inkabb elmentunk kirandulni ott a kornyeken.

Andi, szoveshez jo Petras Anna szovoiskolaja is. A Budapesti Muvelodesi Kozpontban levo Guzsalyas boltban lehet kapni.

Biobaba
biobaba
 
 


mi elég korlátozottan jutunk biozöldséghez (anyu kertjét is ideszámolom, mert ott aztán évtizedek óta nincs permet), de nem olyan drága. parit 600-ért, pl. de itt minden hamarabb érik, mint északabbra, lehet, hogy ez is. :wink:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Hat ha jol emlekszem, azt tanitottak foldrajzbol, h Pecs es kornyeke mediterran eghajlatu:) Es termelotol veszitek kozvetlenul? Itt Budapesten azert dragabban is adjak a biopiacon a dolgokat:(.

Biobaba
biobaba
 
 


Hordozó, Biobaba :) Köszönöm a könyv-ajánlásokat!

Vidék és főváros között mindenben van különbség, legfőképp árakban.
m_andi
 
 


Visszatérve glutén témához:

Nem tartalmaz glutént: kukoricaliszt, burgonyaliszt, tápiókaliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, szójaliszt, sárgaborsóliszt, szentjánoskenyérmag-liszt, amarantliszt, guarmag-liszt.
m_andi
 
 


rizsliszt
wer
 
 


Civil rádióban ma környezettudatos adás lesz - innen is néhány mama közreműködik. Ha jól emlékszem, fél 2 körül kezdődik.


Én azrét írtam le az iváncsai dolgot, mert azt szeretném, ha megosztanánk egymással a megbízható, bevált biotermelők/forgalmazók nevét. A pozitív hírverés is fontos, no meg a saját biztonságunk és bizalmunk is.

indianyo
 
 


Indianyó :) Szerintem is jó ötlet megosztani egymással a biotermelők nevét, helyét. Sajnos az én környékemen nem tudok ilyenről, meg elég messze is lakok tőletek (D-Alföld), de én is szívesen fogadok minden hasznos infót! :wink:
m_andi
 
 


Andi, Del-Alfold kornyeken tuti vannak gazdak:) Mi ugy szoktunk menni kirandulni, h a Biokultura honlapjan megnezem, h ahova menni szeretnenk, arra kik vannak. Felhivom oket, aztan mikor ott vagyunk, megnezzuk, es onnan szerezzuk be, ami kell. Odamegy az ember a gazdasagba, beszelget, nezelodik... Ide Budapestre ahhoz kepest, ahanyan vannak az orszagban, alig jarnak. Ugyh muszaj szetnezni.
biobaba
 
 


Biobaba :) Megnéztem a honlapot, megyében tényleg van egy-két feldolgozó, csak ahol én lakom, ott nincs. :( De lehet, hogy találnék, csak nem neten, hanem kérdezősködni kell. De majd kialakul ez, látszik, hogy még kezdő vagyok :)
m_andi
 
 


Biobaba :) Miket szoktatok ilyenkor beszerezni, ha nem vagyok indiszkrét?

Többiektől is kérdezném, mit hol vásároltok? Én pl boltban kizárólag olyat, ami otthon nem előállítható. Nálunk mamám tanyáján vannak állatok (baromfi, sertés, juh, kecske), így tojás, hús megoldva. Tejet veszünk egy gazdától. Túrót, sajtot mi csinálunk.
m_andi
 
 


http://konzerv.grocceni.com/majkrem.html

Most találtam! Szerintem hasznos oldal! :wink:
m_andi
 
 


m_andi!
Szívesen leírom, mit hol veszünk, mert nekünk sokat könnyít az életünkön, hogy nagyon keveset vásárolunk és ritkán. Meg azért is, hátha mondtok még valamit, amit nem kéne vennünk, csak még nem jöttem rá. Sokmindenben segítettetek már, aminek eddig nem is adtam jelét; köszönöm!
Alig termesztünk egy kicsi zöldséget, úgyhogy az alapanyagokat meg kell vennünk, de élelmiszerből csak alapanyagokat veszünk. Zömmel nem biot, mert azt nem tudjuk kifizetni. Lehel piacon vásárolunk zöldéget, gyümölcsöt, húst, halat, tojást, magokat, aszalt gyümölcsöket, élesztőt és vajat – 2 hetente (nyáron kicsit gyakrabban az idénygyümölcsök miatt). Biopiacon és Nap-rában szemesgabonát, hidegen sajtolt napraforgóolajat, szójaszószt, mosószódát – 3 havonta. Metroban olajat, WC-papírt, szappant (most szeretném kipróbálni a házi szappant ehelyett), sütőpapírt, szalvétát, csomagolóanyagokat (igyekszem keveset használni, de semmit nem erőltetek, még a környezettudatosságot sem; még nem sikerült leállnom vele), mosogatószert (Ti mivel mosogattok??? – nem szeretem a mosogatószert!), betétet (tervezek moshatóra átállni – kinek mi a tapasztalata, aki használ ilyet? leginkább csinálni szeretnék, pelenkát is saját gyártmányt használunk), borotvát (férjem csak az eldobhatót szereti), gyufát, ecetet, mosogaszivacsot (sajnos nem szeretem a rongyot, csak a szivacsot, de igyekszem barátkozni a gondoloattal – Ti mit használtok?)... kb. ennyi – 3 havonta (samponról leállással most kísérletezem, fogkrémen épp gondolkodunk, hogy ne használjunk vagy Weledát használjunk – mióta kipróbáltuk, más nem jön szóba). Tejet egy gazda házhoz hozza 3szor egy héten. Ennyi a vásárlás. Szinte ki lehet számolni, egy évben hányszor vásárolunk.
Magunk csináljuk: minden malomipari terméket, és mindent belőle: kenyeret, kekszet, müzlit, stb., tejtermékeket: túrót, joghurtot, kefirt, krémsajtot, tejfölt; újabban almaecetet és száraztésztát és persze minden más ételt.
Amiért ezt én élvezem: elég jól tudom, hogy mit eszünk (azt nem tudom, milyen vegyszert vásároltam az alapanyagokkal) és elégedett vagyok vele; kevés hulladékot termelünk; a gyerekeknek átláthatóbb az életük, mert értik, mit esznek és az hogy készül (résztvesznek a folyamatban); az alkotás öröméért. Azt gondolom, hogy mindennek is köszönhetjük, hogy eléggé egészségesek és teherbíróak vagyunk, de ezt nem tudom persze ellenőrizni. Úgy érzem, minél többmindent csinálunk házilag, annál teljesebb az életünk.
Kérem a további ötleteket!!!

hordozo
 
 


Mivel a Civil Rádió mai adásában erről a fórumról esett szó, feltehetőleg sokan bekukkantanak, így nekik összeszedtem, hogy mely egyéb oldalakon írunk/olvasunk/beszélgetünk még. Egészítsétek ki, ha lemaradt valami!

hordozókendő

pelenka

receptek

pozitív nevelés

Waldorf

otthon szültünk

indianyo
 
 


Andi, amikor kirandulni megyunk, akkor a fozeshez az alapanyagokat szerezzuk be igy a gazdaknal. Ami eppen van, aztan abbol igyekszem kitalalni mindenfelet.

Mi csak biot veszunk. A bio piacon vasarolunk hetente 1x, ha netan ott nincs valami, akkor a Napraban, Bio csemegeben (Jozsef krt) v neha a Muzeum koruton. Ezekben a boltokban leginkabb szaraz tesztakat, olajokat... WC-papirt, ecetet, gyufat a sarki boltban. Kenyeret, hasonlokat en sutom. Mosogatashoz az Okoszolgalatnal kaphato kimert mosogatoszert v hamulugot, ha tudok hamut szerezni, v a Naprabol mosogatoszert. Cellulozbol valo mosogatoszivacsot is lehet kapni, illetve van olyan mosogato alkalmatossagom, ami nem is szivacs, nem is rongy, ki lehet mosni, nem tudom, mi a neve. Mososzodat szinten Okoszolgalatnal vesszuk kb fel evente. En moshato betetet hasznalok (mostanaban eppen semmilyet:)). Nekem bejott. Amiota szultem kevesebbet is menstrualok, mint korabban, ugyh nem tudom, h egyebkent , h birna. Bar baratnom is atallt azota a moshato betetre, es o a szules utani verzesnel is hasznalta, es azt mondta, h meg azt is allta. Ez a Popolini-fele betet. Ebben a honapban eddig 80e Ft-ot koltottunk kajara. Epp tegnap kerdeztem egyik rokonunkat, akik nem biot esznek, h ok mennyit koltenek. Naluk 1 hetre lebontva 17 500 a kaja, nalunk 20e. Az ehes szaj naluk is annyi, mint nalunk:)
Nekem egyebkent sokat segit, h irjuk, mire mennyit koltunk.
biobaba
 
 


Biobaba :) És azt is leírod, hgoy a biopiacon melyik termelőnél szoktál vásárolni? Sokszor említetted, hogy csak attól vásárolsz, akit ismersz.

Mosogatni és is az Ökoszolgálatnál vett színtelen-szagtalannal szoktam (Ahimsa márkájú, vigyetek hozzá üveget, mert kimért, venni is lehet, de minek szaporítani a műanyagot...), ha nincs rá mód, akkor Frosch az átmeneti kompromisszum. Mosószódát is ott, vagy a Hold Boltban veszek - s ha már ott járok, akkor a mosódiót, szódabikarbónát, fogkrémet (Weleda) és a növényi mosószappant is megveszem, majd átugrok a Naprába és veszek zöldségeket és gabonát. Kényelmi szempont: DM-ben veszem a gabonáknak azt a részét, amit gyakran használunk: kukoricapehely, barnarizs, köles, hajdina, valamint a gyümölcscukrot - ez közel van és nagy tételben tudom a babakocsival hazatolni. Paradicsomlevet is szoktam ott venni - paradicsomszósz készül belőle, igen gyakran szerepel a menüben, mert mindannyiunknak kedvence az olasz konyha.

Ági :) Sütőpapír helyett én a kenyeret lisztezett tepsiben, a sütiket kenyérmorzsásban sütöm, soha nem égnek oda.
Borecetes receptet megosztod velünk a receptes topikban?

indianyo
 
 


Sziasztok! :) Köszi, hogy leírtátok!

Én kihagytam a zöldségeket, gyümiket: nagyon pici kertünk van, de ami ott van, tuti nem permetezett, csak szerves trágyát használunk, tehát abban biztos lehetek, hogy bio. Mamám permetszert használ, de a többi gyümi/zöldség ami kell, onnan van, vagy piacról (hagyományos piac, errefelé nincs biopiac).

Mosogatás: mosogatószert (nem nagy mennyiségben) használok, és nálam is a szivacs jött be. M.ruhát nem szeretem.

Sütőpapírt nem használunk, vagy Indianyó által leírt módon járunk el, vagy kivajazott tepsit használunk. Vagy épp semmit sem teszünk alá :wink:
m_andi
 
 


Indianyo, a legtobb dolgot a viragoskutiaktol veszem. De most nehany tejtermeknel atalltunk azokra, akik egyebkent a Lehel teren vannak. Az oka: a tejfol eleg sokszor kifolyt a taskaba, mire hazaertunk vele. De zoldseget, sajtot tovabbra is toluk. Amikor husit veszunk, azt is. Szoktam venni juhsajtot a gyurufoiektol. Godorektol is szoktam venni zoldseget. Kovacs Laszloektol cukor nelkuli lekvarokat, meg homoktovislet telen. Gabonat Rabcakapiaktol.
biobaba
 
 


Biobaba :) Nagyon köszönöm, nekem nagy segítség!

Nekem is kell a szivacsforma mosogatáshoz. Ttöbbnyire vékony drótból hajtogatott kis pamaccsal mosogatok, de a törékeny, finomabb dolgokhoz szivacsot én is (néha kapok külföldről tengeri vagy luffa szivacsot, az klassz). Szívesen használnék természetes alapanyagot mindig, de nemigen látok itthon. A nagyon elhasznált pelusokból/törülközőkből szoktam kis tenyérnyi téglalpokat vágni, 8-10 darabot egymásra rakva összevarrni, az egész szivacsszerű lesz.

indianyo
 
 


nekem ilyen anyagbol van a "szivacsom"
http://href.hu/x/2xu4
http://href.hu/x/2xu6

a celluloz szivacs pedig
http://www.domet.hu/termekek.html
biobaba
 
 


a celluloz szivacs a katalogus 7. oldalan van:)
biobaba
 
 


Valaki használ gyümölcs-centrifugát? Nekem nincs, de gondolkozok rajta, hogy jól lenne egy. A bio levek iszonyat drágák, a többi gyümölcslében meg elég sok "mű" dolog van. Szénsavas italokat meg alapból nem iszok.

Ti miket isztok? Veszitek vagy ti készítitek el?
m_andi
 
 


Nekunk van gyumolcscentrifugank. De ahogy egyszer szamoltam, olcsobb volt a bio gyumilet megvenni, mint ugyanazt megcsinalni itthon. Ugyh elegge nyugvo allapotban van az a centrifuga. Olyan leveket szoktunk venni, amiben nincs hozzaadott viz, tejsavasak es itthon a csapbol engedjuk bele a vizet:)

Persze a centrifuganak megvan az az elonye, h friss leved lesz. Csak gyozd tisztan tartani, illetve a rostokat azert nincs szive kidobni az embernek. De ahhoz, h csak ugy megeszegessuk, eleg szaraz lesz. Csinaltam belole fozeleket.

Szerintem erdemes, de nem feltetlenul uszod meg olcsobban a lenyerest.
biobaba
 
 


Indianyó!
Köszi a „varrott szivacs” ötletet, nagyon tetszik, ki fogom próbálni! Almaecet receptet igyekszem megírni.
A sütőpapír nekem az a luxus, amiről semmi-semmi kedvem lemondani. Bár egyáltalán nem biztos, hogy nem ez a környezetbarát megoldás. Ha nem valami rakott zöldség alá megy, akkor többször használok egyet, sok esetben akár 6szor is. Addig használom, míg el nem porlik. Használata után nem kell mosogatni egyáltalán a tepsit általában. Kiveszem, ami megsült, és megy a tepsi a helyére – vizet és mosogatószert spórolok vele. És imádom a kényelmét! :)
Ökoszolgálathoz muszáj lesz benéznem mosogatószer ügyben.
Biobaba!
Mi is írjuk, mire mennyit költünk. 4en vagyunk, a havi kajaköltségünk 55e. Ez még nem a nyári adat, az több a sok gyümölcs, köztük az elrakások miatt. Köszi a betétes tapasztaltokat!

hordozo
 
 


Biobaba, az átlagember azt gondolja, hogy a biot csak a nagyon gazdagok engedhetik meg maguknak :shock: Én ugyan nem irom a költéseket (próbáltam, de nem sikerült :)), de nálunk is kb heti 20 ezer megy el bevásárlásra, és korántsem minden bio. Amiből nem engedek, az a 9 hónapos ennivalója, az nem lehet akármi.
Nekünk az a szerencsénk, hogy mindenki kertesházban lakik, mi is, nagyszülők is, ráadásul anyósomék kiskerteznek is, tyúkokat is nevelnek. Répát, krumplit, tojást, epret, barackot, cseresznyét kapjuk. Hát ha jobban belegondolok, lehetne kevesebb is, amit kajára költünk.... de én nem vagyok egy előre átondolós, precizen tervezős fajta, többnyire improvizálva szoktam vásárolni is, főzni is.

Ági, ha két hetente jártok piacolni, a köztes időben hogyan tárolod a cuccot? Van valami jó pincétek, vagy hatalmas hűtőtök?
Én azért járok inkább többször boltba, mert folyton rámbuggyan minden...

Indi, a mosogatószivacs varrás micsoda ötlet :)
A férjem folyton morog a szivacs miatt, mert az egy baktériumtenyésztő.
orsko
 
 


Van egy jó hűvös kamránk, meg egy (nem hatalmas) hűtőszerkrény, aminek jól beosztom a kapacitását. Nagyon figyelek és aszerint tervezek, hogy mi meddig bírja.
m_andi! Leírod a receptes topicba a legjobban bevált sajtreceptedet?

hordozo
 
 


Hat mi is nagyon mennenk kerteshazba, ahol par dolgot meg tudnank magunknak termelni, de nem megy egyelore. Pedig mar az is sokat jelentene.

Nekunk is volt egy jo huvos kamrank, aztan amikor felujitottak a hazat, nem tudom, mit csinaltak a lichthoffal, de mar annyira nem hus a kamra. De azert meg elmegy. Szoval egy jo hus kamra, az nagyon fontos. :) Manapsag meg nem is terveznek a legtobb hazba/lakasba.
biobaba
 
 


Sütőpapír nálunk is hasonlóan működik - amíg el nem porlik :)

Én is mostanában próbálok számot vetni a kajapénzzel, és úgy látom, akárhol vásárolok, bio vagy nem bio piacon, ugyanannyit költök (amennyi nálam van :oops: ). Heti 15 körül. Befőzések miatt most többet is. Úgyhogy tervezem megreformálni vásárlási szokásaim :) Jó lenne tudni előre tervezni, de én sem vagyok az a típus. Meg újabban sajnos leszoktam az itthon sütésről, egyszerűen nem bírok a forró sütőre még gondolni se. Ági, előtted le a kalappal, hogy ennyire tudsz tervezni, és csomó mindent otthon állítasz elő. Mennyi időt töltesz kajagyártással? Én valószínűleg annyival többet vásárlással töltök el :) Egyébként itt nagy is a kísértés, hogy ne gondolkozzam előre, annyira könnyen elérek bármilyen üzletet, piacot.

Mosogatószert Sonettet használok, rengeteg ideig elég, és én is csak szivaccsal tudok mosogatni, mert idegesít, hogy a rongy nem habzik.

Biobaba, hogy bírod a hőséget?

KépKép
KépKép
safrany
 
 


En piacra mindig ugy megyek, h atgondolom, mit is csinalnek a heten. Meg persze aztan, ha latok valami olyan zoldseget, amirol eszembe jut valami, akkor azt veszek. Szerintem azzal is lehet takarekoskodni, ha nem jar az ember minden nap boltba:)

Hat igen, most jon a befozes.

Eszter, hat nem tul jol. Mult heten megtapasztalhattam, h milyen is a hoguta. Nem volt tul kellemes:(
biobaba
 
 


Hordozó :) Nem én készítem (még) a sajtot, haenm egy rokonom, de ha legközelebb nála járok, megkérdem :wink:

Piacra én is úgy szoktam, hogy megnézem, mi van fogytán, vagy épp mit szeretnék főzni.

Ti miket szoktatok befőzni? Szoktatok fagyasztott zöldséget/gyümölcsöt is elrakni, vagy csak befőttet/savanyúságot?
m_andi
 
 


Hát igen, azt tapasztalatból is tudom, hogy minél kevesebbszer kell boltba menni, annál jobban lehet spórolni. A piacon meg mindig elcsábulok valami finom zöldségre, gyümölcsre. A múltkor is rókagombával mentem haza...

Én fagyasztok is, főleg gyümiket, fajtánként kb. 2 kilókat. Most a születendő picurnak fogok jégkockabarackpürét is spájzolni :)
Zöldséget viszont szoktam eltenni lecsó, zakuszka és padlizsánpüré formájában. Idén tervezek tésztaszószt is. Csak elég korlátozott a tárhely...

Biobaba, az kemény lehetett. Én is elég rosszul bírom, pedig nincs is még olyan nagy hasam (mintha kétszer ekkora lenne), de minden energiámat kiveszi és már elkezdtem dagadni. De jó, hogy megjött a vihar...
Mennyi is van még neked hátra? Már nem lehet sok...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Ági :) Persze, én csak azért írtam a sütőpapírt, mert az egy olyan dolog, amiről könnyen le tudtam mondani s nem is hiányzik. De nem mint környezetromboló gondoltam rá, csak mint számunkra mással könnyedén pótolhatóra.

Hát igen, én gyerekkorom óta nagy recikláló vagyok :wink:

indianyo
 
 


Fagyasztani en annyira nem szeretek, inkabb a befotteket. De mondjuk kukoricat, meg borsot szoktam lefagyasztani. Iden lehet, h meg egy kis malnat is teszek majd fagyasztoba, de meg nem biztos.

Eszter, meg 5 het. Hat en a vihart is jol kikaptam. Bugyiig ataztam, aztan meg faztam, es ugy reszkettem a hidegtol, h jott egy kis mehgorcs is. Jol berezeltem.:( Pedig, h vagytam arra, h fazzak kicsit. Csak nem igy kepzeltem. Dagadas alatt az odemat erted? Arra a csalan tea tok jo.
biobaba
 
 


Biobaba, a tavaly aug 20-i vihar engem 4 héttel a szülés előtt kapott el, hasonlóan szétáztam, fáztam, görcsöltem, pánikoltam. Volt utána kb 1 hét ágybanfekvésem, de rendeződött a dolog végül.

Kamra: itt vagyunk a viszonylag felújitott házunkban és nincsen kamra!!!! Pedig de akartam, csak végül kompromisszumos megoldásként le lettem szavazva..... Ez van.
Viszont azon egyre többet gondolkodom, hogy ha bővülünk, akkor az új rész alá csináltatni kellene egy pincét. És ha meg tudjuk oldani még egy jégvermet is, és akkor talán a hűtőszekrény feleslegessé tudna válni, amivel tennénk egy lépést a közművektől való függetlenedés irányába. Mert nekem ez a mániám, vagyis, hogy annyira mindenféle vezetékektől és kábelektől függ az életünk, hogy ha valami kiesik, megáll a tudomány.
orsko
 
 


Eszter!
Köszönöm az elismerést a szervezési készségemért. Nekem ez az erősségem; az ellenkezőjét kell inkább erősítenem, a lazaságot, spontaneitást. Azért már fejlődtem szerencsére. Nagyon sok időt töltök kajagyártással... talán átlag napi 1,5-2 órát, de lehet. Ebben benne van minden konyhai munka, tehát a mosogatás is. És nem minden nap 2 óra, hanem vannak napok, amikor semmi, vannak, amikor dömpingben csinálom. Összeszervezem, és ha már valamit csinálok a konyhában, akkor sokmindent csinálok. Most a kánikulában azzal szórakozom, hogy a kertben gyártom a száraztésztát. Gyerekek játszanak, én meg pepecselek órahosszat; a napon, a szélben meg olyan gyorsan megszárad! Most hogy lehűlt, gyorsan nekiállok a sütős meg gőzölős dolgoknak. Nagyon vágyom a kemencére, akkor komplett lesz a nyári konyhám: főzök szabad tűzön, sütök a kemencében... hmmm...! Abban aszalni is fogok. De jó álmodozni róla!
Milyen a tésztaszószod?
Andi!
Kösz, ha megkérdezed a sajtot! Én elég sokat szoktam fagyasztani. Üvegbe csak lekvárt meg ketchupöt szoktam, idén paradicsomot is szeretnék mindenképp. Fagyasztani soksok meggyet, egrest, paprikát, paradicsomot, szilvát, padlizsánkrémet, petrezselymet, zellert, ilyesmit. Szerencsére hatalmas a mélyhűtőm.

hordozo
 
 


Én is kíváncsi lennék a tésztaszószra, és a zakuszkára is!

Közművektől én is próbálok eltávolodni (persze észszerűség határain belül). Könyhai gépek közül csak alapdolgok vannak: hűtő, mixer, mélyhűtő. Nektek van mikrótok? Nálunk van, sajna erről nehezen megy a leszokás, mert szinte ahányan vagyunk, annyi időpontban eszünk, sokszor marad ki egy tányérnyi étel, és ilyenkor nagy segítsége a mikró.
m_andi
 
 


Koran szoktam elmenni a piacra szombaton (7-8 körül), de most elutazott a férjem, igy nincs aki vigyazzon a gyerekre.
Két lehetöségem van: vagy elmegyek koran a gyerekkel, de ugy érzem elég hamar unni fogja és nem tom mi lesz, vagy a hugommal megyek, de akkor csak 10-11 körül.
Mi a helyzet ilyenkor a piacon? Van még minden? Nincs tömegnyomor?

A paradicsomra visszatérve sztem magyar, amit arulnak, legfeljebb folias. Nalunk érik mar a fürtös, a többi még zöld, de egész késön lett kiültetve. Ugy rémlik késöbb szokott megérni, de most olyan meleg volt, h belehuzott:). Szoval sztem nem import.

Kaja: mi is kb 80 ezret költünk havonta kajara, heti 20 (vagy néha kevesebb) és mi is csak biot veszünk, hetente egyszer piac és néha Napra. Nyaron sokkal kevesebbet, mert ott a kert :)
Minden héten piac elött csinalok egy menüt a következö hétre, igy készül a lista a piacra. Miota ezt csinaljuk kevesebbet költünk kajara.

Biobaba, a moshato betét, amiröl irtal az a sima Popolini betét, ami amugy gyerköcöknek valo?

Andi, nekünk is van gyümölcscentrifugank és mi is alig hasznaljuk, mert maceras tisztitani hasznalat utan (ismerösöknél detto). Eleinte még lelkesek voltunk aztan meguntuk...

Indi, a piacon sztem még a Nyitott Kert megbizhato forras.
saara
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?