Új privát üzeneted érkezett!

A Heim Pálban nekem a neurológia fõorvosa mondta, megbízhatok a Dévény orvosában, ettõl persze elvihetem hozzájuk is a gyereket.
A Korai Fejlesztõbõl is küldenek a Dévényhez babákat.

A presztízsharc a pénzrõl (is) szól. Nagyon keveset szán erre a témára az állam, és akik már ott vannak a húsosfazék közelében, nem szivesen engednek oda mást is. A bérleti díjat, reszit, könyvelõt, béreket, eszközöket, stb valamibõl fizetni kell, állandóan bizonyítaniuk kell, õk a jobbak, mert a támogatást ez alapján kapják. Ezt mindegyik módszerre értem.

Anonymus
Névtelen

Még kiegészítésként, ezt a húsosfazák dolgot nem negatívunként rovom fel. Rá vannak kényszerítve valamilyen szinten az egymás elleni harcra. Felsõbb szinten legalábbis.

Akartunk egy alapítványt létrehozni, csupán olyasmi célból, hogy amit állambá bár feladata lenne, de mégsem teszi, majd akkor mi, de aztán persze rájöttünk... Támgoatás, fejkvóta (mely alig fedez valamit) már csak akkor van, ha van mûködési hely, már mûködsz pár éve. De bizonytalan jellegû adományokból szinte lehetetlen fizetni bérleti díjat, fizetést, eszközöket, ... És finoman nem lehet érvényesülni.
A Petõ, Katona már államilag támogatott (sejtem, nem fedezi a teljes költséget...). Ebbõl a szempontból könyebb helyzetben vannak, mint mondjuk a Dévény, ezért lehetnek ingyenesek is, míg a Dévény nem.
De új módszerek jelenleg csak civil vonalon kerülnek be az országba. Állambá ugyanis a meglévõkre se áldoz túl sokat.
Hamarabb kap ma egy politikai párt épületet, pénzt, mint egy sérült gyerekeket ellátó alapítvány, intézmény.

Anonymus
Névtelen

Sziasztok!
Rumi Edinának hívnak, most kapcsolódom be. Most csak röviden annyit, hogy az én kislányom szeptemberben múlt két éves, izomtónus gyengesége volt, a Dévény módszerrel kezelik. Áprilisban /másfél éves korában/ kezdtük el a tornát, három alkalom után elkezdett mászni, s dec. elseje óta megy. Ahová mi járunk, oda már 4-5 hónapos kortól hordanak babákat, de nem orvosi javaslat alapján, hanem "szájhagyomány" útján kerül be az ember. Tehát tényleg így van, minél elõbb annál jobb. Sajnos most dolgom van, késõbb bõvebben írok majd az orvosok hozzáállásáról. A Dévény módszerrõl www.deveny.hu oldalon lehet bõvebben olvasni, vagy a www.hypotonia.org honlap fórum részében.

Edina
szunyko

Sziasztok!

HA vkit érdekel:

Dévény Anna Alapítvány

1122 Budapest, Moszkva tér 16.
tel.: 355-5392

1051 Budapest, Október 6. u. 24.
tel.: 331-4143

A Moszkva tér a központ, minden miatt (idõpont, stb.) oda kell elõször telefonálni, mert ott az iroda is.

Eddig itt, akitõl én olvastam, hgoy ott kötöttek ki, mindeki csak mondta, hogy jól alakult minden. Bár én nem vagyok konduktor, tanító-gyógytestnevelõ a szakmám, de szerintem is, ha probléma van MINÉL ELÕBB meg kell taláni azt a módszert, ami segít.
Üdv:
Ágci

Kép
Ágci

Én megkérdeztem Edinától, akihez mi jártunk masszírozásra, hogy mennyi idõs kortól lehet elkezdeni a kezelést, mert szerettem volna, ha a testvérem kislányát minél hamarabb pártfogásába veszi. Õ azt mondta, hogy ha akarjuk, már 6-8 hetes korában is megnézheti, de folyamatosan figyelni kell, hogy mit hogyan csinál a baba. Pl. az rossz jel, ha folyton megfeszíti magát, vagy ha ferdén tertja a fejét, és még sok ilyen apró jel van, amiket ki lehet szúrni. Hozzá jár egy baba, akinél már 3 hónapos korában elkezdte a kezeléseket. De hát a tesóm nem akarja hozzá elvinni a lányát. Pedig még utazniuk sem kellene, mert három utcányira laknak Edinától. Mi meg minden alkalommal két órát utaztunk oda, kettõt vissza.
Ancsa
névtelen

rjuli!
Dévény Anna írt egy könyvet is a módszerérõl, amit talán Pesten a Krasznár és fiai könyvesboltban be lehet szerezni, de ez nem biztos. A könyvet én még nem láttam, de talán sokmindent meg lehet belõle tudni errõl a módszerrõl.
Amúgy igazad lehet, hogy a két módszer együtt a legjobb. Két kezelés között nekünk is fel volt adva otthonra feladatnak, hogy mászni kell, minden nap egyszer-kétszer. Ezt persze csak a harmadik kezelés után tudtuk végrehajtani, mert addig nem nagyon volt hajlandó hason feküdni a fiam, csak szenvedtünk. Lehet, hogy jól jött volna a konduktív módszer, bár én ezt csak hallomásból ismerem.
Ancsa
névtelen

Ancsa!
Most beleolvastam az elsõ leveledbe és a tegnapiba, s arra jöttem rá, hogy mi hiába szeretnénk segíteni a testvérednek és még Te magad is mint a testvére, ha Õ nem akarja. Amint írtam én is csinálom a kislányommal a Dévény módszert, nagyon sokat fejlõdött és rohamosan. Az is biztos, hogy egy anyának nagyon nehéz végignéznie ahogy a babája sír és ellenkezik, de ez nem fájdalmas neki, és biztos hogy még nehezebb ez egy pár hónapos csecsemõ esetében, de ha most elvinné bárhová is, sokkal hamarabb érnének el eredményt. Én mindig úgy gondoltam erre az egészre, hogy a kislányom nem beteg, hanem nem teljesen egészséges. Talán ez úgy tûnik, hogy a kettõ ugyanazt jelenti, csak nem mindegy hogy az ember ezt hogy fogadja el. Az én kislányom elmúlt két éves amikor elindult, s állítom háromszor olyan öröm volt mindannyiunknak amikor elindult, mintha normál idõben tette volna meg. De szívesen kihagytam volna azt az egy évet ameddig azt sem tudtam, hogy mi baja van. Én jártam vele neurológushoz, ott volt elõtte a probléma, ott volt elõtte a megoldás, és mégis elvesztegettetett velünk 6-7 hónapot. Sajnos amíg a testvéredet nem tudod meggyõzni arról, hogy milyen fontos dolog lépnie ebben a dologban minél hamarabb, addig senki nem tud neki segíteni. Egyébként én úgy tudom, hogy a csecsemõknél hat hónapos korig van egy pótidegrendszer, s ha az eredeti nem "mûködik" akkor megfelelõ rásegítéssel átveszi az eredeti szerepét, jelen esetben ez a torna lenne. Talán le kellene ültetned a testvéredet a számítógép elé, hogy olvassa el ezeket a hozzászólásokat, s valószínûleg rádöbbenne, hogy sürgõsen lépnie kell. A Dévény módszer szerintem nagyon jó, de ha nem azt akarja csinálni, válasszon mást. A presztizsharcok elkerülése végett, valamint a babának az állandóság megteremtése miatt pedig az lenne a legjobb, ha a kiválasztott hely mellett ki is tartana. Én is 50 km-es autóutat járok végig van amikor kétszer is egy héten oda-vissza, de muszály, s szerencsére ezt meg is tudom tenni. Egyébként itt Szombathelyen ingyenes a torna és még útiköltséget is térítenek.Tudom, hogy nehéz a döntés, de a babája érdekében ezt meg kell hoznia. Kicsit csodálkozom, hiszen látja a Te példádat maga elõtt, és bár nrm tudom mennyire súlyos a kislánya problémája, de biztos lehet benne, hogy vannak nála súlyosabbak is s az õ anyukájuknak is van mosoly az arcán a legkisebb eredmény láttán is. Sok szerencsét kívánok: Edina
szunyko

Kedves Mindenki!

Hát senkinek nincs tapasztalata az izomtónus asszimetriáról?
Segítsetek, ha tudtok valamit.
Köszönöm.
Halász Erzsébet
Névtelen

Ma voltam a testvéremnél, és megmutattam neki a hozzászólásaitokat. És úgy döntött, hogy februárban elviszi a babát a Dévény Alapítványhoz, oda, ahová mi jártunk!
Köszönöm, hogy segítettetek!

Erzsébet!
Talán ha megnézed a Petõ Intézet honlapját, többet megtudhatsz a témáról. www.peto.hu

Ancsa
névtelen

Ancsa!
Örülök hogy sikerült meggyõzni a testvéredet. Ugye hogy az internetet értelmes dolgokra is lehet használni? Sok szerencsét és kitartást kívánok Nekik, biztosan meglesz az eredménye!
Edina
szunyko

Ancsa!

Köszönöm a tippet, megnézem, de remélem valaki olyan is téved erre a lapra, akinek esetleg van személyes tapasztalata.

Egyébként amióta Árpikát tornáztatjuk, elkezdte megfogni a tárgyakat. Kép

Remélem a tesód babája nagyon ügyesen és gyorsan fog fejlõdni.

H. Erzsi
Névtelen

Egy pár gondolat arról, ami sajnos az élet egy szomorú része. Volt egy kislány Kiss Viktória, aki orvosi, illetve nõvéri gondatlanság következtében oxigénhiánnyal született. Nagy bánat volt a családnak, de akkor -és most is- úgy gondoljuk, hogy azzal, hogy pereskedésbe fogtunk volna, a lányunk nem lett volna egészséges. Bíztunk az orvostudományban, magunkban, hogy felneveljük legalább úgy, hogy önellátó legyen.
Az élet úgy hozta, hogy a kezeim között kellett szembesülnöm kislányom halálával, s az újraélesztésem sem segített már rajta, folyó év 10. hó 6. napján, életének 8. évében meghalt. Nem kívánom senkinek ezt a látványt és érzést.

Elhatározásom, ami nem mostani keletû, hogy nem az öndicsérettel, stb. segítsek azokon a gyermekeken, családokon, mint sok alapítvány (kevés kivétellel), kiadvány, újság, TV, hanem tájékoztatással, tettel.

[url=http://www.hypotonia.org" TARGET="_top]http://www.hypotonia.org[/url]

Mindenkinek jó egészséget kívánok.

Kiss Attila
Attila

Sziasztok!

Megosztom veletek is a Petõ Intézetes tapasztalatomat, lehet, hogy valaki éppen ezen rágódik.Kislányommal már 5. alkalommal voltunk tornázni. Meg vagyok elégedve a módszerükkel és látványos javuláson mentünk keresztül. Alig a 2. alkalom után elkezdett mászni és rögtön utánna, mászásból -úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva- kiül. A tornaórák kis szünettel bõ egy órásak és nagyon intenzív mozgásra késztetik a babákat. Kedvesek és nem a pénzért csinálják. Bár bizonyos dolgokkal nem értek egyet, de a babóca fejlõdése a legjobb bizonyíték a módszer hatékonyságára. Szió és köszi a tippeket, Dóri
dóri

Szia Dóri!
Szakmai kiváncsiságból kérdezném, hogy mivel nem értesz egyet a Petõben? Érdekelne egy õszinte és építõ jellegû vélemény.
Köszönöm:
Ági (az e-mailre is küldheted a választ)
I.Á.

Dóri!
Bocsánat, hogy beledumálok, de, ha nem gond, inkább ide írd meg a "kritikákat", mert engem is érdekelnének.
Köszi
rjuli

Szia Rjuli!
A Szabadsághegyi Fejl.neurológusok melyik módszert használják?Elõre is köszi.Eszti
anitaeszter

A Katona Ferenc féle neurohabilitációs mdsz-t.
Ezzel szokás kezdeni, gyakorlatilag 0 hónapos kortól. Állítólag elég intenzív, naponta többször kell végezni a feladatokat.
Sokat nem tudok a módszerrõl, ha gyakorlati dolgok érdekelnek, akkor talán v.melyik anyukát érdemes megkérdezned, de van egy tankönyvem tõle, onnan is meg tudok nézni pár dolgot.
rjuli

Köszönöm, hogy válaszoltál.Csak azért érdeklõdtem, mert mi csak odajárunk, kisfiunk 5 hetes korától és nálunk segített az a torna, amit ott elõírtak.Úgy néz ki, hogy jõvõ héten kell utoljára mennünk,mert Benike 11 hónaposan elkezdett önállóan járni Kép.Szerinted egyébként, ha a záróvizsgálaton azt mondják, hogy minden téren minden Ok, akkor megnyugodhatunk vagy késõbbiekben merülhetnek fel még gondok?Eszti
anitaeszter

Nem szívesen mondanék semmit látatlanban, meg nem is akarnálak ijesztgetni. 11 hónaposan a nagymozgásokat elég jól meg lehet figyelni, de hogy késõbb hogyan fog lépcsõzni, irányváltoztatással járni-futni, milyen lesz a finommotorikája, gyöngyfûzés stb., azt most még nem biztos, hogy el lehet dönteni. Lehetnek utaló jelek, amiket elsõ ránézésre nem vesz észre az ember, lehet, hogy csak akkor derülnek ki, amikor már elvárnád, hogy csinálja. Lehet, hogy mindent fog tudni, esetleg kicsit több idõbe telik neki megtanulni. De az is simán lehet, hogy teljesen rendben lesz minden.
Azt tudnám tanácsolni, hogy, ha most azt mondják, hogy minden ok., akkor örülj ennek, és találd meg a középutat ahhoz, hogy ne figyeld minden mozdulatát, de, ha v.mi gyanús, akkor ne hagyd magad lerázni.
A Petõ Intézetben bármikor szívesen megnézik és ellátnak otthonra tanácsokkal, de, ha úgy látod, hogy a korának megfelelõen fejlõdik mind értelmileg, mind mozgásában, akkor ne oda vezessen az elsõ utad. (Esteleg a magad megnyugtatására a nyári szünet elõtt meg lehet mutatni, hogy, ha v.mi kételyed van, akkor ne kelljen 3 idegõrlõ hónapot várni és nyáron sok dologgal lehet ügyesíteni a szabadban, amire ott kaphatsz ötleteket.)
rjuli

Sziasztok,
szerintetek az probléma, ha egy majdenm egy éves kislány baba (másfél hét múlva tölti be), csak forog, se nem mászik, se nem csúszkál popsin, se nem kúszik. Szerintem az nem vmi pozitív, vagy tévedek?
Mi lehet a gond?
nem saját gyermek.
Elõre is köszi a válaszokat.
Ágci

Kép
Ágci

Amit leírtál, annál már egy fél évesnek is többet kell tudnia. A "késõn érõ", a "türelmi idõ", meg az "egyéni tempóban fejlõdik" erre már nem mondható. Sürgõsen meg kellene mutatni neurológusnak, ortopéd-orvosnak. Én a Petõt szoktam ajánlani, de ezesetben bármi jó, csak történjen valami, mert nagy gáz lesz. Hol van ilyenkor a védõnõ meg a gyerekorvos? Anyukát nem zavarja, hogy a korosztálybeli gyerekek már lassan járnak ennyi idõsen?
Ráadásul értelmileg is visszaveti a gyereket ez az állapot, hiszen mit tud megtapasztalni, felfedezni egy helyben, ill. alulnézetbõl?
rjuli

Szia Juli,
köszi, hogy megírtad. Az igazság az, hogy tegnap mesélte a barátnõm, aki ezzel a közös ismerõsünkkel tartja a kapcsolatot, én nem. Szóval a kérdéseidre igazából nem tudom a választ, rögtön ezek vetõdtek bennem fel. De mindneképpen megmondom a barátnõmnek a válaszod. Mi vidéken lakunk, ha eddig anyukát nem zavarta, nem hizsem, hogy a Petõbe elvinné a gyerekét fel Pestre. Csak () pedagógus az anyuka.Kép ÁÁÁÁ, jó én is az vagyok, de hát akkor is.
Köszönöm gyors válaszodat:
Ágci

Kép
Ágci

Elég, ha felhívja a Petõt és ott megmondják, hogy hol van legközelebb a vidéki hálózatban konduktor, aki megnézné. De neurológus csak van arrafelé is. Elvileg annak is kell tudnia ajánlani v.mi fejlesztõ módszert.
rjuli

Juli!
Köszönöm a választ.Majd megírom mi volt a záróvizsg.-on.Most nem csak mozgást, hanem pszichológiai vizsgálatot is végeznek majd.Tudnál ajánlani nekünk -13 hónapos babának- fejlesztõ feladatokat.Köszi.Eszti
anitaeszter

Ez így látatlanban megint elég nagy felelõtlenség volna, hiszen azt sem tudom mi (volt) nálatok a gond, de, ha gondolod, annyit megtehetünk, hogy e-mailen(mert nyilván nem mindenkit érdekel) megírod, hogy mi volt, mi lett, és talán tudok pár olyan játékos dolgot mondani, amivel nem lehet ártani még akkor sem, ha sosem láttam a fiadat.
rjuli

Szia Juli!
Mindenképp e-mailen írtam voltam meg a konkrétabb dolgokat.Az elõzõ levelemben a fejlesztõ feladatokon olyan képességfejl. feladatokat értettem, amelyeket bármely egészséges,13 hó körüli babánál érdemes a szülõnek gyakorolgatni.Csak pontatlanul fogalmaztam-bocsi érte.Pl. mit játszunk? Mikortól tanítsuk a színeket?Hogyan érdemes a kézügyességét fejleszteni?Eszti
anitaeszter

Függetlenül minden elõzménytõl tudok ajánlani egy nagyon jó könyvet: Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem!
Hónapokra lebontva adja meg, hogy mikor mit lehet/érdemes csinálni a gyerekkel, minden napra ad ötleteket. Nem szakkönyv, bármilyen könyvesboltban lehet kapni(elvileg).
Nem kell megijedni, ha nem tudod az adott hónapra "kiadott" feladatokat megcsinálni, az én lányom egy csomó dologban le van maradva a könyv szerint, más dolgokat meg hónapokkal elõbb tud. Szóval érdemes próbálgatni, ötleteket meríteni belõle, de, ha nem kapod meg, ill., ha konkrét dolgok érdekelnek, akkor szívesen írok.
rjuli

Ok.Köszönöm szépen.Aranyos vagy.A könyvet mindenképp megpróbálom megvenni.Eszti
anitaeszter

Szia Juli!

Ha erre jársz, kérlek írd már le, hogy mik az optimális mozgásfejlõdési lépések. Ha nincs is idõpont, mert az ugye változó, de egymásután mi kell, hogy jöjjön. Késõbb megírom, hogy miért. Kíváncsi lennék rá nagyon.

Köszi elõre is:
Ágci

Kép
Ágci

A Magyar Testnev. Egyetem egyik tankönyvében találtam ezt a Bayley-féle skálát. Gondolom, nagyságrendi eltérések nincsenek a kül. szakemberek táblázatai között, legfeljebb az intervallum lehet kicsit szûkebb, és bár amint látni fogod, van türelmi idõ és elég nagy különbségek lehetnek az egyes gyerekek között, azért van egy pont, amikor már nem lehet "lustaságról" beszélni. Illetve nagyon fontos, hogy volt- e v.mi gyanúra okot adó körülmény a terhesség alatt, születés körül. Fontos az izomtónus állapota, az egyes mozdulatok, mozgássorok kivitelezésének módja, valamint bizonyos reflexek megléte, hiánya. Az is számít, hogy milyen körülmények között "tartják" a gyereket, mennyit foglalkoznak vele, milyen az értelmi állapota, motiváltsága.

Tevékenység Kor Határ(hó)

Fejét függõlegesen tartja 0,8 0,3-3,0
Oldaláról hátára ford. 1,8 0,7-5,0
Fejét szilárdan tartja 2,5 1,0-5,0
Hátáról az oldalára fordul 4,4 2,0-7,0
Felhúzódzkodik ülésbe 5,3 4,0-8,0
Hátáról a hasára fordul 6,4 4,0-10,0
Hüvelykujjal opponál 6,9 5,0-9,0
Egyedül bizt. ül 6,9 5,0-10,0
Egyedül felül 8,3 6,0-11,0
Segítséggel feláll 8,1 5,0-12,0
Bútornál feláll 8,6 6,0-12,0
Lépõ mozdulatokat tesz 8,8 6,0-12,0
Finom ujjhajlítás 8,9 7,0-12,0
Segítséggel sétál 9,6 7,0-12,0
Leül 9,6 7,0-14,0
Egyedül áll 11,0 9,0-16,0
Egyedül megy 11,7 9,0-17,0
Segítséggel lépcsõzik fel 16,1 12,0-23,0
le 16,4 13,0-23,0
Önállóan lépcsõzik fel 25,1 18,0-30,0
le 25,8 19,0-30,0

Remélem, tudtam segíteni. Ha valami teljesen más táblázatot találok, akkor szólok.
rjuli

Most látom, hogy egész máshogy néz ki így, mint mikor beírtam. Azért remélem, hogy kiigazodsz rajta. Az 1. oszlop a mozgástevékenység megnevezése, a 2.az átlagos idõpont, amikor a legtöbb gyerek elkezdi, a 3. pedig az a határ, amin belül még elfogadható. Mindkét oszlop hónapban értendõ.
rjuli

Mi az, hogy "hüvelykujjal opponál"?
Azután, úgy látszik, a mászást nem favorizálja úgy ez a táblázat, mint a mostani gyógytornászok! Ehhez mit szóltok??
olvasó

Szia,
köszi,
tényleg a mászás kimaradt. Pedig arra, nagyon kíváncsi lennék.
Ágci

Kép
Ágci

Olvasó!

Hüvelykujjat b.melyik, de leginkább mutatóval szembehelyez, ebbõl lesz a tárgyak 2 ujjal való felcsippentése.
Ágci!
Tényleg kimaradt a mászás, sõt, a kúszás is, fel sem tûnt.
Elõször a kúszás indul meg kb. az 5-7. hónapban. (bár álmukban sokan már pár hetesen is másznak az ágy vége felé) A mászás szabályos esetben ezután következik, kb.10 hónaposan mert ehhez már elég stabilnak kell lennie a támaszkodásnak és jobban koordinálni kell, hogy mi után mi jön, különben orrabukik.
Vannak gyerekek, akik akár egyik, akár másik tevékenységet kihagyják és rögtön a járással kezdenek. Ennek lehet az oka fokozott izomtónus csípõben, lábakban, a vállak, karok gyengesége-bénulása, fej megtartásának képtelensége, egyéb központi idegrendszeri mozgássérülés. Lehet olyankor is, ha a mama veszélyeztetett terhes volt és végig feküdt a terhesség alatt, így egy csomó mozgásos-egyensúlyzó inger kimaradt a magzati életbõl. Sok hyperaktív, dyslexiás gyerek anyukája meséli, hogy kimaradt a kúszás-mászás. És persze sokszor nincs sem megmagyarázható oka, sem következménye.
rjuli

javítanék: természetesen a pár hetes csecsemõ nem mászik, hanem kúszik álmában.
rjuli

Szia juli!
köszönöm szépen, nagyon kedves vagy, hogy leírtad. Akkor még egy kérdés:
a barátnõm kisfia 11 hó, sokx kerezstbe rakja a lábát. Ez nem baj? A baabúszáson az edzõ hívta rá fel a figylemet, hgoy nézessék meg, csakhogy ahhoz Pestre kellene utazniuk, mert ahol laknak ott az orvosok...Kép DSzóval, lehet ebbõl vmi baj? vagy vmi tünet lehet ez? És ha igen, hova érdemes fordulni? Gyógytornász, konduktor, orthopédia? Elõre is köszi.

Az elõzõt azért kérdeztem, mert egy anyzkának egy helyen azt mondták, hogy az baj, hogy elõbb ült mint mászott a kisfia, és ebbõl még tanulási zavarok lehetnek (persze jó pénzért majd az õ módszerükkel ezt megelõzik).??? Nekem ez sántít.
Ágci

Kép
Ágci

A különféle fázisok felcserélése lehet intõ jel is, meg lehet teljesen ártalmatlan. Nyilván, ha egyéb tünetekkel párosul, akkor külön érdemes odafigyelni rá.
A keresztbe-lépés viszont látatlanban is gondot jelez!!!!
Most leírhatnám, hogy ez mi mindennel párosulhat, mik lehetnek az okok, tünetek, de értelmetlen dolog volna úgy, hogy nem látom az egész gyereket. Már csak azért is, mert sok olyan dolgot írnék, ami esetleg nem is áll fenn a kisfiúnál, csak pánikot keltenék.
Mindenképp megmutatnám szakembernek. Persze, én konduktor-párti vagyok, vannak vidéken is, de egy gyógytornász is jó, csak valahova menjenek. (elnézést a gyógytornászoktól) Az ortop.-vizsgálatot így is-úgy is meg kell ejteni, akárhova is mennek. Talán egy neurológus sem ártana.
rjuli

Kedves Juli,
elõször is elnézést kérek, hogy kisbetûvel írtam a neved, csak most vettem észre.

Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat, az illetékeseknek továbbítom.
Ágci

Kép

Kép
Ágci

Annyira szélel-bélelt vagyok: nem keresztbe lép, mert még nem tud járni, csak mikor ül, gyakran keresztbe rakja a lábát. Ez uagyanazokat a problémákat jelentheti?
Ágci

Kép
Ágci

Ágci!
Most olvastam vissza, nem is írtad, hogy x-be lép, csak, hogy úgy rakja a lábát, nekem meg eszembe sem jutott más, mint a lépés. Igazából tudni kéne, hogy nyújtva v. hajlítva tartja-e, milyen a lábfej-tartása, mennyire "feszesek" a lábai. Ha vezetve lépeget, járatják v. bútor mellett jár, akkor hogyan lép? Lábujjhegyez, keresztez, térdét hajlítja, esetleg összerogyik vagy épp ellenkezõleg, nem is emeli a térdét, csak nyújtva viszi elõre? Ha jól meggondolom, a törökülésen kívûl még nem is láttam x-be rakott lábat földön üléskor, pláne nem gyereknél. Mindenképp gyanús.
Tényleg az volna a legjobb, ha szakember látná, mert, ha gond van, akkor minden perc számít, de, ha még mindig nem vagy biztos abban, hogy nem stimmel v.mi, és nem akarsz rájuk ijeszteni, akkor többet kéne írnod a gyerekrõl, hogy "cáfoljam vagy megerõsítsem"-ahogy a hírekben mondják. Ha gondolod, írhatsz a mail-címemre is.
rjuli

Szia,
köszönöm szépen, nagyopn kedves vagy. Lehet, hogy élek alehetõséggel 8e-mail), de azt hiszem arra mindenképp ösztönözni fogom õket, hogy mutassák meg személyesen is szakembernek.
Még1x köszi.
Ágci

Kép
Ágci

Szívesen.
rjuli

Sziasztok!

Több helyen panaszoltam már, itt még nem, hogy a lányom kicsit késõn érõ típus. Most nagy kõ esett le a szívemrõl, mert végre elkezdett mászni (10 hónapos).

Sokáig fontolgattam, de végül nem mentünk gyógytornászhoz, hátha csak felesleges kínzás, mert nagyon erõs, jó egyensúlyérzékû gyerweknek látszott mindig is, tárgyakat 4 hónaposan már biztosan vett egyik kézbõl a másikba.

Ezúttal igazunk lett Kép

Azért azonban dühös vagyok, hogy kicsit meggyorsíthattuk volna ezt a folyamatotr a szõnyegpadlóval. Ugyanis itthion pár hete már négykézlábon álldigált ugyan a szivacsmatracán, de nem indult el, a parkettán meg kiterült. Az anyósom padlószõnyegén a hétvégén viszont azonnal úgy kezdett el mászni, mintha már hetek óta ezt gyakorolná. Miért nem gondoltam, hogy csúszik a parketta, azért nem indul el???? Hülye vagyok teljesen!!

Kérdezni meg azt akarom, nincs-e valakinek tapasztalata abban, hogy milyen ruha (ruhaanyag) az, amely mérsékli a parkettán való elcsúszásveszélyt, mert padlószáõnyeget nem tudunk tenni az egész lakásba. Talán farmer? Már arra is gondoltam, hogy gumikesztyûbõl foltot varrok a nadrágja térdére!
Parkettások! Nálatok hogy volt ez?

Méri
méri

Méri!

Lehet kapni olyan hõre puffadó festéket, amibõl a zoknik aljára csinálják a csúszásgátló tappancsokat. Ha feláldozol két gatyót (az egyiket mosod, a másik a gyerkõcön van), akkor megoldódik a probléma. Ilyen festéket sok helyen lehet kapni, mûvészellátókban, de kézimunkaboltokban is elõfordul. Nem kell az egész térdét befesteni, elég csak úgy, ahogy a zoknikon van.

Nálunk ugyan nincs parketta, de a gyerkõc lába mindig izzad a kiscipõben, ezért a vastag zoknik talpa lesz így megcsinálva (ha lesz egyszer rá idõmKép), mert a sima zokni linóleumon is nagyon csúszik.

Tényleg, ha parketta van, akkor néhány zoknit is megcsinálhatsz így, mert hamarosan fel is fog állni, és akkor lépni nem tud majd, mert csúszik. Vagy Te is cipõt adsz rá? Én nem tenném, de itt nagyon hideg a padló (kõ).

Panda

panda
Halásztelek

Panda! Ilyesmi eszembe se jutott volna, köszi! És pöttyökben kéne a térdére festeni?
méri

Sziasztok!

Nálunk parketta van, de az elsõ pár nap után már nem jelentett gondot, nem csúszott el a lányom. (Egyébként õ is késõn érõ tipus, 13 hónapos volt mikor mászni kezdett. 14 hónaposan viszont már lépegetett.).Mi jártunk vele több helyen, és végül a Petõ intézetben kötöttünk ki. Itt mondta a doktornõ, hogy mindenképpen adjak rá szandált (nem zárt orrú cipõt) lakásban is. Szerinte a a cipõ nélküliség csak akkor fejleszti a lábat, ha kapaszkodni kell az ujjaknak. Tehát pl. süppedõs szõnyegen, fûben stb. De nem padlószõnyegen, linóleumon, parkettán vagy kövön. Ilyenkor inkább az a fontos, hogy a bokáját ne döntse be, ezért mindenképpen erõs kérges szandit javasolt.

Anyuci
Anyuci

Meri,
nalunk a parkettan valo maszassal nem volt gond, gondolom, ott valahogy mas a sulyelosztas, rovidebb az erokarKép /fizikabol gyenge vagyokKép/ Ha a nagy igyekezetben neha meg is csuszott, pl. mikor uldoztemKép, akkor is inkabb csak a laba marad le, nem is esik orra igazabol. A felallas viszont nalunk gazosabb volt, foleg akkor, ha tavolabb allt fel a kapaszkodotol es elore kellett dolnie. A tapados zoknik tenyleg jok.

Anyuci,
es mennyi idos korig javasolta ezt a szigort?

-Afonya
afonya

Lányok!

A Petõn belül is megoszlanak a vélemények a cipõ-nem cipõ dologról. (Én is konduktor vagyok, és a fõiskolán nekünk is egyik tanár szerint ez a jó, a másik szerint amaz.) Ugyanúgy, ahogy az orthopéd orvosok közül is egyik ezt mondja, a másik azt. A lényeg: ártani biztos nem árt, ha szandi van a gyerek lábán, DE! az fontos, hogy ne legyen nagyobb, mint a gyerek lába (pedig a takarékossági szempontok ezt diktálnákKép), mert ezek a Siesta-jellegû cipõk "betétesek", vagyis a láb boltozatát követve valahol meg vannak emelve. Ha nagyobb a cipõ, mint a gyerek lába, akkor az emelés máshová esik, és ez károsan befolyásolja a kicsi lábának fejõdését.
Viszont egyenetlen talajon (homok, fû stb.) tényleg jobb a mezítláb, mert erõsíti a lábizmokat.

Én azon a véleményen vagyok, hogy EGÉSZSÉGES gyerek akkor áll fel, mikor az izmai is megérettek rá. Én nem adtam a lányomra magasszárú bõr cipõt az elsõ hónapokban, csak egyszerû textilcipõt (most a fiamon is ilyen van). Õ már 7,5 hónapos korában felállt, kapaszkodva lépegetett, 10 hónaposan elindult. Persze, mikor kimentünk, rendes cipõje volt, mert a másik túl vékony lett volna. Semmi baja a lábainak. A kisfiam most 9,5 hónapos, õ is korán felállt, és már kapaszkodva lépeget. Õ sem kapott még "rendes" cipõt. Persze, lassan ennek is eljön az ideje.

Mégegyszer mondom, ez egészséges gyerekekre vonatkozik. A szakemberek többsége (szerintem) hajlik arra, hogy ami egy mozgássérült gyereknek jó, az egy jó mozgásúnak is. De a szanditól tényleg nem lesz baja... (RJuli, szerintedKép?

Méri!
Bármilyen formában festheted a festékkel, csak ne legyen nagyon közel egymáshoz, mert megdagad.

Panda

panda
Halásztelek

Nekem voltak elképzeléseim azok alapján, amiket tanultam, hallottam, aztán egy kicsit át kellett alakítanom a lányom kapcsán a véleményemet. Szerintem is lakásban, sima talajon kell a szandál, mégpedig kemény belsõ talppal, nem szivacsos, nem puha, kéreggel saroknál(tehát hátul nem nyitott) és belsõ oldalon is támasszon. Különben "kiterül" a boltozat. Ami viszont nálunk nem vált be, az a kifelé döntött, de nem harántemelt korrekciós dr.leo -típusú kialakítás. Elsõ perctõl fogva befelé dõl a lányom bokája, kitartóan hordta ezt a típust, de a változás leghalványabb jelét sem mutatja a lábfeje, úgyhogy most elõször vettem egy egész kis belsõ emeléssel ellátott tavaszi cipõt. Hátha ez jobb lesz.
Amúgy igazi cipõ, szandál tényleg akkor kell, amikor már biztonságosan jár, már csak azért is, mert elõször így kell megtanulnia megérezni a talpát, lábát,az egyensúlyát. És persze nem szabad vonszolni, járatni, amíg magától erre nem képes.
rjuli

AcsiKép
Mit ertesz "igazi" cipo alatt? Azt irod, lakasban szerinted kell a cipo, ugyanakkor a vegen azt, hogy csak akkor, amikor mar biztonsaggal jar. Tehat ha meg onalloan nem tud menni, de mar fel napjat acsorogva, butorokba kapaszkodva korbenjarassal tolti, akkor még nem kell?
Koszi,
-Afonya
afonya

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?