Új privát üzeneted érkezett!

Menő Manók Alapítvány a Kőbányai MAMAVÁR-nál is!

Tapasztalataink alapján a szülők nagy része hiányolja azt a segítséget, amellyel a gyermeke fejlődésében esetlegesen fellépő problémákat felismerheti. Ha ez meg is történik, a megoldásig legtöbbször nem jutnak el.
Elengedhetetlen volna már az óvodában megkezdeni a szűrést, hiszen a terápia korai elkezdése megelőzhetné a későbbi tanulási problémák kialakulását! Amennyiben a szülők, illetve a pedagógusok problémát tapasztalnak, terapeutáink egy komplex vizsgálat segítségével ki tudják szűrni, hogy kinek van szüksége intenzív fejlesztésre. Az alapítvány által végzett tevékenység az alapozó mozgásterápia.

Milyen problémáknál hatásos:

Fejlődési dyslexia, Fejlődési dysphasia, megkésett beszédfejlődés, beszédindítás, Kiegészítő terápiaként a beszédprodukció zavarainál, Kivétel nélkül minden mozgáskordináció elmaradásával, gyenge voltával kísért esetben, Iskolaéretlen vagy dyslexia veszélyeztetett óvodásoknál a fejlődés elősegítésére, Organikus hátterű figyelemzavaros-hyperaktív-részképességgyenge gyerekeknél a mozgáskoordináció és anyanyelvi részképességek fejlesztésére, Dominancia problémás gyerekeknél (kétkezesség, átszoktatott kezesség) a dominancia megválasztására a jobb anyanyelvi készség elérésére, Enyhe fokban értelmi fogyatékosoknál idegrendszeri funkciók elérésére, serkentésére

Az alapozó terápia közvetlen (tapasztali) hatása:

Beindítja a megkésett beszédfejlődést; Beindítja a rajzkészség igen erős fejlődését óvodásoknál, Erősen segíti dyslaliák, paraláliák esetén a logopédiai munkát, a beszédhangok automatizálódását, beépülését, Technikai dyslexia esetén megkönnyíti az olvasást, főleg az olvasás gyorsasága nő, ezáltal a szövegértés is javul, A féltekei dominancia helyes megválasztása esetében igen erősen javítja az anyanyelvi készséget dominancia-problémás gyerekeknél, Fejlődési dyspraxia esetén a mozgástervezés megjavul, Mindig javítja a mozgáskoordinációt

Érdeklődni és felmérő órára jelentkezni a 06 20 9 604 214-es számon lehet.Első felmérő nap a MAMAVÁR-nál: május 10-e.

Fejlesztő játszóházunkról bővebben:www.mamavar.hu
aja

Sziasztok! S:O:S:segitságet, vagy legalább tapasztalati megnyugtatást kérek! 8 hónapos kisfiam( totál méhszájon tapadó lepény miatt császár, magzatviz a tüdőben, CPAP, intenziv , majd kora osztály, de 4. nap már otthon ) 6 hónaposan még nem forgott. Elvittem DSGM-re ahol megállapitották, h hipotón, 4 kezelés után ma máér oda visza forog. Azért felvittem Pestre a Bethesda neurológiájára, ott nagyon kedvesek és profik voltak, gyorsan megcsináltak egy csomó vizsgálatot, amire más anyuka szerint máshol hónapokat kell várni. Korának megfelelően fejlett csecsemő, mozgásában elmarad, DSGM-et tovább javasolják, élénk érdeklődő baba, akinél két apró stigma észlelhető( hipocanthus, hipertelorizmus). Csak igy zárójelben!!!! A neten megnéztem, ezek a Down kór tünetei és még további 5 tünetet találtam ami a kisfiamnál megvan, pl. majombarázda a tenyéren, gótikus szájpad. Hogy lehet az hogy ha Down-os senki sem vett észre? VAN ENYHE formája is? Olvastam a mozaicizmusról, de csak a genetikáját irják a tüneteket nem? Járt már igy valaki? Tud valaki erről valamit? Ha kromoszómavizsgálatot kérek, azt fizeti a TB? és mennyi időn belül van eredmény. Kérlek irjatok? A babán egyébként nem látszik semmi, egy imádnivaló édes kis tündér oroszlán, kacag, repül felénk, eljátszik, igény szerint szopizik,de már a jiiii jéééé iiiij énekelgetése is gyanús most már. Ez normális?

benianya
ákosbenianya

szia!

éppenséggel a hipotónia is a tünetek közé tartozhat :?
talán a gyerekorvost kéne a vizsgálat ügyében megkérdezni, hisz úgyis ő adja a beutalót is. a down-kór nagyon széles skálán mozoghat mind értelem, mind mozgás szempontjából. mindenképp javaslom, h a Korai Fejlesztőnél vagy más hasonló tevékenységi körrel rendelkező helyen végezzenek komlex állapotfelmérést, van-e értelmi elmaradása. jó volna tudni, valóban van-e D-szindrómája, egyrészt a fejlesztések megválasztása miatt, másrészt a megszorítások ellenére is azért van pár juttatás, ami járna. ne legyen rá szükség, de, ha mégis, akkor tudj róla, mi jár nektek, ne később bánkódj, h kihagytad. a korán megkezdett fejlesztés diagnózistól függetlenül nagyon fontos.
rjuli

Szia juli!
Nagyon köszönöm a gyors választ, egy részt megnyugodtunk, mert mindenki nyugtatgat, másrészt most kezdődik csak az izgalom. Felküldtek minket a Svábhegyi kh. fejlődésneurológiai osztályára, ahol a nálunk is 6 hóig alkalmazott Katona módszert alkalmazzák, egy teljes fejlődés vizsgálatra, és májusra előjegyeztek minket szegedre az orvosgenetikai intézetbe kromoszómaszűrésre. Mindkettőt csak az anyuka megnyugtatására, mert az összes orvos, konduktor véleménye az, aki látta a kisfiam, hogy semmi baja. Reméljük tényleg igy van, most már csak akkor nyugszom meg, ha papir is lesz róla. A Sváb hegyen tényleg el kell titkolni a DSGM-et? -azt hallottam az anyukáktól. Nem tudom mi lesz, mert a kora-utógondozáson a drnő dirrekt ráirta a pairra( ngyon dicsért és örült érte), hogy DSGM-re hordjuk, sőt azt is ráirta, hogy 3 DSGM után hasról hátra, 5 után hátról hasra fordult.addig egyáltalán nem mozgott, igy is 3-4 hónap lemaradása van, a hipotónia miatt. Mit szólnak majd vajon ehhez a Sváb hegyen?De jó lenne ha képesek lennénk team munkában dolgozni, elfogadóbbak lennének a módszerek alkalmazói másokéval szemben, és együttműködés, nem pedig ellenségeskedés lenne. Én még csak most szembesülök ezekkel a dolgokkal, nagyon fura. Köszönöm a segitséget még egyszer. szia

benianya
ákosbenianya

benianya!

Nekem van egy barátnőm akinek a kislánya mozai k Down-kóros.
Azon kívül hogy hipotom izomzata volt ,amit a Dévény módszerrel szinte hetek alatt rendbehoztak, SEMMI :!: :!: :!: baja nincs. A papírján szerepel ez a diagnőzis,de senki nem tudja,mert épp olyan okos mint a korabeli társai.

Nem lesz senni baj nálatok sem azok alapján amit lírtál.

Élvezd a babás időszakot és próbálj ezek tudatában nem izgulni!!!

Engi
engi

Kedves Engi!
Hú, nagyon köszi a biztatást. mi is gondoltunk a mozaikra, mindent elolvastunk róla, de a Bethesdában azt mondta a neurológus, az is látszik, csak annál nem egy egész kromoszóma, hanem töredék, vagy töredékek jelentik az eltérést, viszont a Down vagy látszik vagy nem, szerinte nem az. Mindenesetre ha az is, valamiért úgy van, ha születéskor derül ki is elfogadjuk, hát még igy, hogy 8 hónap alatt beleszerettünk, és ez a szerelem minden nappal csak mélyebb. Ha meg mozaikos, és a barátnőd gyerekén sem látszik, az csak jó, tök jó tudni, hogy valóban van ilyen enyhe formája, mármint tünetekben is. Nagyon köszi az infót. 1 hónap múlva okosabbak leszünk, meg aztán holnapis csak mondanak valamit a Svábhegyen.

benianya
ákosbenianya

ha rákérdeznek, ill. a papíron is szerepel, nem kell letagadni, ha nem hozzák szóba, te se tedd. max. ennyit tudsz tenni. sajnos vannak szakmai ellentétek. a katona a pető mdsz-t előzi meg, a dévény pedig mindkettőnek az "ellenlábasa". hülyeség, mert nem csak, h van, akinek az egyik, másnak meg a másik válik be, de a legjobb eredményeket a módszerek ötvözésével lehet elérni, és ezt én is csak az utóbbi pár évben vettem észre, bár, amíg gőzöm sem volt, mit csinál a többi szakember, addig sem mondtam soha szülőnek, h nem jó vagy ne vigye. hiszen, ha az ember nem ért a többihez, akkor milyen alapon tiltaná, ha meg egy kicsit is ért hozzá, akkor tudnia kell, h a "konkurencia" is hasznos. max. azt érdemes tudni, h milyen típusú sérülésre melyik terápia a legmegfelelőbb, de kiegészítésképp bármelyik szóba jöhet.
rjuli

benianya!

nagyon örülök,hogy ennyire jól állsz ehhez a helyzethez!!!!
Ha lesz időd,szívesen "meghallgatnám" hogy mit mondanak holnak a Svábhegyen.

barátnőméknél most 6 évesen csináltak újabb vizsgálatot. Véglegesítették az emelt családi pótlékot,mert az jár a mozaik Down-ra.
Szóval a lényeg ,hogy ezzel a rendellenességgel teljes életet él és aki nem tudja,márpedig csak nagyon keveseknek mondták el, külsőre sem vesz észre semmit.
Az óvó néni is csak a nagycspoportban tudta meg és nem akarta elhinni.

Szóval én csak biztatni tudlak!!!!!!!

És persze most abból kell kiindulnotok,hogy minden vizsgálata NEGATÍV lesz!!!!!!!

Engi
engi

benianya!

Mit intéztetek?????????
engi

Helló mindenki!
Kiröhögtek a sváb hegyi fejlődésneurológián, hogy mit akarunk mi itt ezzel a gyerekkel. azért tisztességesen megvizsgálta a doki, értelmileg és testileg is, aszondta az ég világon semmi baja, a 7 tünet, csak véletlen, meg ne csináltassuk már a kromoszómavizsgálatot.( azért ha már van időpontunk szegedre, csak elmegyü). nk

benianya
ákosbenianya

Na, behalt a klaviatúrám, itt folytatom. szóval megvizsgálta értelmileg is, azt mondta akkor kezd gyanús lenni egy baba, ha nem teremt teljes szemkontaktust, nem reagál a játékra, nem követi a kezét stb. Beni úgy vigyorgott rá, szedte ki a kezéből a csörgőt, incselkedtt vele, gagyogott neki, vigyorgott rá, huncutkodott vele,hogy valóban öröm volt nézni. Megnézte testileg is, szerinte csak pihenőben hipotón, ezt nem igazán értettük, valami olysmit magyarázott, h. nagy az izomereje. Szó nélkül vette tudomásul a papirra beirt DSGM-et, úgy engedett el minket, h semmit sem kell csinálni, de majd mindenképpen sportoljon a gyerek.Megnyugodtunk, de azért mégiscsak a kromoszómavizsgá
lat tesz pontot az i-re. Egyébként nagyon kiváncsi lettem volna, h. mit mond ha 2 hónapja látja, amikor még csak hanyatt feküdt. Most a 7. DSGM után úgy gurul hasról hátra és hátról hasra, hogy ezzel változtat helyet is, gurul a játékért.Szerintem pár kezelés és kúszik, mászik. Volt ott egy 10 hónapos ikerpár kisfiúja, aki ugyancsak hanyatt fekszik, mig az ugyanolyan nagy súlyú duci( csak szopnak) lánytesója, már kúszik, mászik, ül, áll. Na őket befektette 1 hetes kivizsgálásra. Az abból a szempontból jó, ha megy majd valaki, hogy gépekkel nézik az agy tevékenységeit, igy pl. a látásvizsgálat nem szubjektiv, mint máshol, hanem az agykéreg és az agyi funkciókat látva mondja meg lát-e vagy sem. Agyi ultrahanggal pedig teljes bizonyossággal megmondható volt-e agyvérzés, mely területe nem dolgozik az agynak. Nagyon érdekes. Beszélgettem sokakkal akik már túl vannak az 1 hetes bentfekvésen. Egy 3 hetes (34 hétre született)babát ilyen után engedtek haza azzal, hogy semmi baja, csak hipotón.( Senki sem mondta nekik a DSGM-et, a szoptatós szobában mi
dsgm-es anyukák mondtuk, hogy van ilyen vigye el.Jó volt látni, hogy sokan ismerik, és jó volt legalább ugyanaggyi anyukának segiteni az infóval. Nálunk egyértelmű, a 6 hónapig végzett Katona torna semmi eredményt nem hozott, mig 1,5 hónap DSGm- rohamos fejlődést produkált. Ha valaki megy készüljön fel, hogy sokat kell várni, 3-4 óra, de nagyon aranyosak, van járóka is játékokkal, szoptatós szoba és tiszta szép minden a környék gyönyörű( kár hogy el kell onnan menniük. Úgy tudom a János kórházba mennek, )úgy gondolom mindenképpen az ország egyik legjobb szakmai helye a fejlődésneurológia. Mindenkinek javaslom akinek kétsége van, vigye el a csemetéjét. Remélem a lényeget irtam, köszönöm a lelki támaszt, ha kérdésetek van irjatok.A kromoszómavizsgálat sajnos csak május végén, júni elején lesz meg, addig várunk.Sziasztok!

benianya
ákosbenianya

Sziasztok!

Ugy latom eleg aktiv ez a topik, probaltam visszaolvasgatni, de jo sok hozzaszolas volt :P

Leirom a problemaimat, hatha valaki tud segiteni, tanacsot adni.

Az utobbi napokban teljesen bepanikoltam. A lanyom 6 honapos mult par nappal, es meg nem fordul sem hatrol hasra, sem hasrol hatra. Mindig azt mondogatta mindenki (csalad, doki), hogy nagy baba, es hogy bizos lusta. Egyebkent 7800 g es 72 cm volt 6 honaposan. De a vedono mult heten ram ijesztett, azota panikolok. Mindenhol azt olvasom, hogy a 6. nonapra meg kell mar fordulniuk :cry:

Tegnap elkezdtem forgatgatni a pokrocemelos modszerrel. Egyebkent rendszeresen forditom hasra -regen utalta, most mar egesz jol elvan, igaz nem tul sokaig- nyul a targyakert, tartja a fejet nagyon ugyesen. Haton is sokat mocorog, ahogy emeli a labat a fejeig sokszor oldalra is billen, de soha nem fordul.

Mit tehetnek azert, hogy ebben elorelepjen? Egyaltalan mikortol kell tenyleg aggodni? Mikor es milyen orvoshoz vagy hova kell mennem, ha nem valtozik a helyzet?

Egyebkent egy tunemenyes baba, es termeszetesen a legszebb :lol: :P csak fordulni nem hajlando :( :cry:

Tudtok tanacsot adni, segiteni? Kezdek beparazni...

Koszi:
Ivett
ivetter

Szia benianya!

ANNYIRA ÖRÜLÖK! Kép
Tényleg szuper,hogy minden rendben van! Egyet árulj el nekem a DSGM az a Dévény módszer,vagy valami más????
CSak mert az én kislányom korababa volt és neki ez nagyon jó volt,kötöttek voltak az izmai és hasonló gyorsasággal lehetett érezni a jótékony hatását,mint ahogy te is írtad. Szóval ugyanarról beszélünk ,vagy a tietek valami más?

Ivett!

Neked is azt tudom tanácsolni,hogy mutasd meg szakembernek aki ezzel a Dévény módszerrel kezel.
Ez a laikusnak masszázsnak tűnik,de sokkal több annál.
Egyébként pedig lehet hogy csak nehéz a feneke :wink:

Tarts a feje fölé valami nagyon izgi dolgot és szépen lassan ,mikor meg akarja fogni szépen húzd abba az irányba hogy át kelljen neki fordulni. Jó csel és hatásos. :lol:

Engi
engi

Szia Engi! És itt irok Ivettnek is!
Engi, köszi az örömöt, mi is hasonlót éreztünk. Igeeen!!!! A DSGM a Dévény Anna féle spesiális manuális terápia, vagy módszer, egyről beszélünk. Van HRG is, azt hiszem épp ebben a topikban olvastam róla, nálunk most tanulja a fogyi oviban dolgozó Pethős csaj, de nálunk csak a szárazföldi része lesz. (mert ez alavetően hidroterápia)Nekem az is jó, a neten olvastam róla sok jó dolgot, csak a HRG -t ütöttem be a keresőbe. Szóval a te kora babádon is a DSGM segitett? Há igen nagyon látvá
nyos a javulás, én a neten fellelhető összes infót elolvastam róla, minden fórumot, de még senki sem irt róla rosszat, sőt rohamos javulásról számolnak be. Úgy tudom ma ez az egyetlen gyógymódja a hipotóniának.
Ivett!!!! Én is 6 hónaposan kezdtem pánikolni, nekem is azt mondta a doki, hogy lusta, ráér még stb. Tucatnyian nyugtatgattak, de én éreztem valami nem oké. Magamtól, szinte titokban mentem el a helyi Dévény féle szakemberhez( 100-an vannak az országban, a honlapjukon megtalálod a hozzád legközelebbit, pesten van aki házhoz is megy, de ők sem egyformák, informáld le őket)szóval a DSGm.es már telefonon megmondta h azért rotál kifelé a lábfeje, mert hipotón a farizma, ne tudd meg az ortopéd doki milyen baromságot mondott erre előtte: rosszul tartotta a lábát a méhben azért áll kifelé. az első vizsgálat ingyenes volt, megállapitotta hogy hipotón, nyak, hát far comb. ezért nem forg. 3 kezelés után hátra, 5 után hasra fordult!!!!Előtte a kórházban( nálunk a korásokat rehabilitációs tornára kell hordani, Katona módszerrel otthon is tornáztatni kell 6x naponta, fél év alatt semmi eredménye nem volt!!!)Aztán elvittem két helyre is Pesten, a Bethesdába Hercezfalvi Ágneshez, nagyon profi, majd a sváb hegyi fejlődésneurológiára. Javaslom Te is kérj beutalót, jobb ha megnyugszol, legyen orvosi papirod róla, ha hipotón, sőt a sváb hegyen az értelmét is megnézik. És ami a lényeg mindenképpen menj el vele DSGM-re. 3-4 hósan kell megforduliuk, 2-3 hós csúszás belefér, de ennek általában oka van. És most tudtam meg, hogy ha kimarad a kúszás, mászás, forgás, később tanulási zavarai lesznek, mert ezek az elemi mozgások a logika és egyéb területeket stimulálják az agyban, ha ez kimarad, lemarad a gyerek, nem lesz hülye, de közepes eredménnyel, kinlódva végzi majd a sulit, esetleg ügyetlenebb lesz( ezt Hrczegfalvi mondta a Bethesdában: orra bukik, nem lesz olyan ügyes a mászókán, későn tanul meg bicajozni, szóval kis béna lesz, de aranyos). Kösz, de inkább azt se. Ezen is segit a DSGM, majd később úgy tudom a HRG- koordinálja a mozgást, fejlezsti az egyensúlyérzéket stb. Nem vagyok szaki, csak ezeket hallottam. Lehet, hogy az ég világon semmi baja a csemetédnek, de én aztán igazán tudom milyen 2 hónapig parázni, hidd el olyan jó megnyugodni. 2 napodba kerül, ingyenes,megéri.sziasztok

benianya
ákosbenianya

Sziasztok!

Csak csatlakozni tudok benianyához, és csak legekben tudok beszélni a DSGm-ról. Akkor ezek szerint így kell mondani.
Csak a magad megnyugtatására.

Egyébként csak halkan jegyzem meg,hogy nekünk egyáltalán nem szólt a védőnő,sem a doki,hogy meg kéne valakinek mutatni a lányomat. Nekem nem tetszett a fejlődése.
És ha akkor nem vagyok ilyen gyanakvó,ki tudja most mi lenne.
Szóval egy próbát megér! :)

Egyébként a születésénél minden rendben volt?

ez pedig a link ahol tájékozódhatsz róla : http://www.dsgm.hu/

Engi
engi

Benianya, Engi, koszonom a gyors valaszotokat. Utanaolvastam a DSGM-nek, tenyleg eleg jokat irnak, es meggyozo szamomra is. Megneztem a honlapjukat, de ott elerhetosegnek csak a hodmezovasarhelyi cim szerepel, igaz telefonszamot is adtak.
Benianya, emlitetted, hogy 100 szakember van, de en nem talaltam olyan honlapot, ahol a szakembereket megtalalhatnam.
Tudnal kuldeni linket?

Koszi:
Ivett
ivetter

Nemvettem eszre, hogy irtal kozben Engi.....

Megneztem a honlapot, de lista itt sem szerepel. Csak telefonon tudok erdeklodni? Vagy van valami lista, ahol tobb gyogytornaszukat is megtalalom elerhetoseggel? Te hogy valasztottal kozuluk? Ajanlottak valakit, vagy a teruleti legkozelebbihez mentel?

Ivett
ivetter

Sziasztok,

Kozben elkezdtem intezgetni, felhivtam a kozpontot, kaptam 2 nevet toluk. Az elso -a szimpatikusabb- sajnos 2 het mulva tud csak fogadni, a masikat meg nem tudtam elerni.

Kerdes: kb mennyi ido egy kezeles? Es mennyibe kerul? (kb --- csak hogy legyen viszonyitasi alapom)

Ivett
ivetter

Ivett! :)

nekem olyan szerencsém volt,hogy éppen a lakóhelyemen volt egy csajszi,igaz gyesen volt,de vállalt minket.
Szerintem aki hivatalosan végerzheti a DSGM.et,annak jónak kell lenni. De ha találkoztok személyesen akkor hamar ki kell derüljön számodra,hogy szívesen bízod-e rá a lányodat.

benianya légyszi nyilatkozzál az időtartamról (talán 45 perc ?) és az árról mert én már nem nagyon emléxem. 6 év régen volt. :roll:

Engi
engi

Csaó.Babáknál fél óra egy kezelés( bocs, de egy kézzel irok, mert közben szoptatom a kis oroszlánt, immár negyedszer reggel 6 óta).szóval fél óra és nálunk 2000 ft. ha a nevelési tanácsadóban megállapitják, h szüksége van rá, a tb fizeti, mi nem nyösztettük ezzel, mert úgy voltam vele vegyék igénybe az oxigénhiánnyal születetett valóban súlyos fogyatékos babák szülei, ne vegyük el előlük a lehetőséget, bár amiket most hallok az oepről csesszék meg, fizessék csak minden baba gyógyulását, úgy is kevés a gyerek, legalább azokra vigyázunk, akik már megszülettek. ( bocs a kifakadásért csak a Naplóban látott esetek mélységesen felháboritottak)
Cimekben nem tudok segiteni, nekem a helyi van meg, pesti ismerősöm nincs.De azt tudom, hogy évekig tanulják a módszert és csak vizsgával hivatalosan dolgozhatnak. Különbség a felfogásban van, Panni néni( Dévény Anna pl. nem engedi, nem szereti h máshoz másfajta fejlesztésre is elhord, mig vannak olyan szekemberek(pl az enyém is) akik hisznek a team munkában, és tudják minél több helyre viszed annál jobb. Az enyém pl megmondta ő a masszirozással az agysejteket, az idegi kapcsolódásokat ingerli, ösztönzi, beinditja a nem működő izmot, de pl egyensúlyt fejleszteni, kavicson járni, zenét felismerni ez a módszer nem alkalmas, ezért arra a HRG a jó. Ebben van különbség, meg a keménységben, mert tény, hogy a babák végigorditják az egész kezelést és esdeklő tekintettel néznek rád könyörögnek h szabaditsd ki őket a gonosz karmai közül. A mi szakemberünk puszilgatja közben a kisfiamat, de kemény vele, mert csak igy lehet eredményt elérni. szóval ha lefekszik és elkezdi szopni az ujját azonnal kiveszi és egy pillanat pihenőt nem enged, most dolgozunk, majd utána pihizel. először nem is lehetett a gyerek szemébe nézni, mert vele sirtunk, most már annyira megszoktuk és ő is tudja mi fog vele történni, a kevésbé fájdalmas részelnél még vigyorog incselkedik a csajjal, aztán csak ha tényleg fáj vagy unja már akkor kezd orditani. Ma már hasalunk vele szemben a földön, nézek a szemébe és mondogato m neki h gyerünk dolgozz, ezt most muszáj, de utána kapsz cicit és alszol egy jót stb. Inkább a nyösztetés miatt sirnak, idegen kéz, nem pihenhet, mozgatják azokat az izmokat amiket ő pihentetni szeret, mintsem a valódi fájdalom miatt. az csak egy része az üvöltésnak, de tény h jól alányúl az izmoknak inaknak, megemelgeti az inakat az ujjai élével, hogy tényleg fájhat, de csak igy küld ingert az agyba, hogy felélessze azt a területet és az agy visszacsatoljon, hogy mozogjon az izom, h beinduljon a működése. De érdekes, hogy pl. a combját nyomogatja és kiemeli a hátát, vagy az álla alatt masszirozza és emeli a fenekét. fura kifacsaritott helyzetekben dolgozik vele, két térde a kezei fejét nyomja le, a kezeivel meg masszirozza a testét. volt hogy kéz zöld lett a nyaka, de másnap úgy beindult a mozgása, hogy alig ittünk a szemünknek. Ivett! ökölben tartja a kicsid a kezeit, bagy tenyérre letámaszt ha hasra rakod? Szopi közben 3 hónaposan hátrafeszitett c alakban a hátával? Szoritja az öklét, vagy kiengedi? Hason feltámaszt, vagy alkaron dolgozik? A lábfejei kifelé állnak? Ha felülteted beesik a két lába közé mintha nem is lenne izom az alhátában, derekában? Pelenkázáskor ha felfogod a lábait és elengeded megtartja fent vagy visszahuppantja?Hogxy tartja hanyatt a lábait? kifelé lazán mint csecsemő korában, vagy rágja, fogja, húzza maga is felfelé? Ha felállitod a combodra rugózik a lábaival vagy kerezstezi a lábfejeit, vagy lábujjhegyen topog, vagy felkapja a lábait? Teljes talpon támasztva rugóznia kellene. Ez kell majd a mászókáról leugráshoz, ha ez nincs ügyetlen lehet, le és elesik, bicajozásnál gondja lehet. De DSGM-el totál felfejleszthető. Nálunk ezek voltak és nálunk a nyak, hát, főleg a derékrész fenék és comb izom a hipotón.Általában 10 kezelés javasolt. Mi a 7.nél tartunk. Fontos, hogy olyan szakemberhez menj aki végigköveti a babát. Sokan ha elkedz mászni elbocsájtják, és pl 2 évesen kerül vissza ismét problémával. A mi dévényesünk véggköveti, ha már nem is kell kezelsé, vissza vissza rendel ingynesre megnézni hogy jár, hogy ugrik, mert ez nagyon fontos. Na ebben vannak különbségek. A miénknek alapelve hogy lássa a gyerket ülni, mászni, állni, szaladni UGRANI !!!Na mára ennyit kérdezzetek, amit tudok és is másoktól tudom, és szivesen megosztom.sziazstok.

benianya
ákosbenianya

Ja és heti 2x kell járni!!!Ez fontos!!Bár úgy tudom, ha nem olyan súlyos az eset, még jó is egy hét kiesés, mert van idő látni a fejlődést. Mi most kihagytunk 1,5 hetet a szabija miatt, de már emelgeti a fenekét és kezd hintázni, és kúszni is. Fontos még : forgás, ülés, kúszás, mászás, állás, járás, ugrás. Igy kell jönniük sorban!!!!!Ha valami kimarad gáz, arra meg kell tanitani, hogy stimulálja az agy meghatározott területét a mozgás, ami később logikus gondolkodás, egyensúly, irás, olvasás, számolás funkciókért felelős. Pl a Pethősök megtanitják alagútban átmenni akár 5 évesen is, mert az nagyon lényges.Hallottam pesti 1 órás kezelésről is, de lehet h azt csak nagyobb babáknál csinálják? Mi még nem ülünk, most érdezem majd meg mi van ha előbb mászik mint ül?Ja és ha magától nem ül tilos ültetni, a bébikompot meg mindenki felejtse el, nagyon nagyon súlyos károkat okoznak vele a babák mozgásfejlődésében, tartásában, gerincében.Ezt adjátok tovább mindenkienk, mi most a 4. szakembertől halljuk beleértve professzort is, hogy börtönbe kellene csukni a bébikomp kitalálóját, mert a sok tartáshibás, ferde gerincű tini korára rendbehozhatatlan gyerek bébikompos volt. Az anyának kényelmes, látszólag a baba is élvezi, de a károk visszafordithatatlanok!!!!Minél több édesanyát világositsatok fel erről, mert sajnos a keméyn üzlet megtezsi hatáást, mindenhol reklámozák, jó üzlet, de nagyon káros.

benianya
ákosbenianya

csak két kiegészítés, mert a dsgm-hez nem értek, viszont szoktam beszélni mamákkal, akiknek a babáihoz jár szakember. sajnos-ahogy minden más szakmában-itt is vannak különbségek. van, aki csak "maszírozza", de van, aki produkáltatja vele a kora szerint elvárható mozgásokat és eközben is megy a "maszír". és még egy: nagy mázli volt 2000-ért gyógytorászt találni, én 4-5-6 ezrekről hallottam, ezek persti árak. ha olcsóbb, annak csak örülni kell, de kb. ilyen árakra kell lélekben felkészülni.
rjuli

Szia Juli, rég jártál erre. Igen, a mozgásforma produkáltatás is benne van nálunk, azt hittem ez igy természetes, vagyis nem gondoltam,hogy valaki ezt kihagyja. Az egész nagy tornatermet végigkúszatja, mászatja, forgatja vele, miközben masszirozza, bár ez nem is jó szó arra amit csinál a kezével.Szerintem a vidék miatt 2000, meg ez csak fél óra, ha egy óra 4000 az már jó nem?Ivett majd irj pesti tapasztalatokat.Én úgy örülök, h van ez A BABANET MEG A TOPIC, NEM IS TUDOM MI LETT VOLNA, HA NEM TUDOK ITT DUMÁLNI VELETEK, MÁR BIZTOS BELEŐRÜLTEM VOLNA A BIZONYTALANSÁGBA. MEG VALAMIÉRT JOBBAN HISZ AZ EMBER A HASONLÓ CIPŐBEN JÁRÓ MÁR TAPASZTALT ANYÁKNAK MINT A DOKIKNAK. Ivett, ird meg mit csinál a csemetéd, kiváncsi vagyok, bár úgy is a szakember mobdja meg tutira mi van vele. A barátnőm is most ment el DSGM-re, ferdén tartja a kicsi a nyakát, mindig csak egy ldalra fordul, a szopi sem megy csak egy felé,meghúzódott születésnél a nyakizma, azt is kimasszirozza pár nap alatt.Csak ennyi, csak pár alkalom és vége. Olyan egyszerű ez, ha már jó kezekben van az ember.irjatok, borús az idő nem lehet annyit sétálni. Marad a net, hogy rákényszeritsem magam és a fiam az önálló játékra. Állitólag ez nagyon fontos, ő már 1,5órát elszöszmötöl és egyedül rákényszerül a kúszásra, mert nem adom oda neki a kiszemelt játékot. Megy neki a babzene, lát el-elmenni arra, ha kellek neki kiabál ada, ajjaa,ejmej stb, amolyan 8 hónapos babanyelv: hé most már elég volt gyere!!!Zabálnivaló!

benianya
ákosbenianya

sziasztok!
egy órás kezelés sztem nincs is,még a 45 perc is sok sztem ebből a műfajból, ebben a korban. úgyhogy sztem mázlitok volt az árral.és igen, valószinű, h vidéken olcsóbb
aztán eszembe jutott még 1 apróság: úgy tűnik,abban is szerencsétek volt,ahogyan emberileg bánt a babáddal a gytornász, mert sokan szoktak panaszkodni, h távolságtartó és rideg a maszirozás alatt a siró babával. úgyhogy erre is érdemes ám figyelni!
rjuli

Sziasztok,

Kedd reggel viszem vizsgalatra a kiscsajt, nem a pestihez, mert neki csak 2 het mulva lett volna idopontja. (Egyebkent nagyon szimpatikus volt a telefonon keresztul, meg tanacsot is adott, hogy miket csinaljak a kezelesekig.)

Benianya, jo sok kerdesed volt, megprobalok mindegyikre valaszolni. Mint irtam a lanyom altalaban ugyes, csak a forgolodas az, amit egyaltalan nem csinal, igazabol nem is nagyon probalgat.

ökölben tartja a kicsid a kezeit, bagy tenyérre letámaszt ha hasra rakod?
-> Ha hasra rakom foleg alkaron tamaszkodik, de nyult a targyakert, szajaba veszi oket. Kozben a labat is felemeli, igy C-alakban van, azaz a pocakjan tamaszkodik ??? A fejet jo magasra emeli, ha a keza is lent van

Szopi közben 3 hónaposan hátrafeszitett c alakban a hátával?
-> hat ezt nem tudom, mar regen volt. De en foleg fekve szoptattam. Neha ulve is szopott, neha csinalt ilyen kifesziteseket, amit en foleg a faradtsagnak, nyugossegnek tudtam be. Mostanaban viszont neha fesziti magat hatra, amikor felvesszuk bufiztetni, ez az utobbi par nap jott elo.

Szoritja az öklét, vagy kiengedi? Hason feltámaszt, vagy alkaron dolgozik?
-> inkabb alkaron dolgozik. Az oklet neha szoritja, de jellemzoen inkabb kiengedi, hogy markolaszni tudjon.

A lábfejei kifelé állnak?
-> Van pici kulonbseg, nem tudom, hogy a jobb laba all-e picit befele, vagy a bal laba picit kifele. Remelem majd a gyogytornasz megmondja a helyes valaszt :wink:

Ha felülteted beesik a két lába közé mintha nem is lenne izom az alhátában, derekában?
->nem szoktam felultetni, de multkor amikor a doktorneni meghallgatta felultette, es azt hiszem elore dolt. Igaz tartotta a doktorno. Most epp alszik a kiscsaj, nem ebresztem fel, hogy kiprobaljam :lol: :lol:

Pelenkázáskor ha felfogod a lábait és elengeded megtartja fent vagy visszahuppantja?
-> Marmint hogy megtartja e gyertyaban? Nem ertem ezt a kerdest.... :sad:

Hogxy tartja hanyatt a lábait? kifelé lazán mint csecsemő korában, vagy rágja, fogja, húzza maga is felfelé?
-> amikor lazit, pihen, akor lazan kifele, de amikor jatszik bvele, akkor felhuzza a szajaba veszi a labujjait, markolassza a zoknit. Sokszor amikor jatszik, rugdalozik, a foldhoz vagdossa a labat, es szokszor kicsit felhuzva tartja - rugasra keszen :wink:

Ha felállitod a combodra rugózik a lábaival vagy kerezstezi a lábfejeit, vagy lábujjhegyen topog, vagy felkapja a lábait?
-> ezt sem tudom, nem nagyon figyeltem meg, igaz nem is nagyon allitom fel. Ezt is kiprobalom majd, ha felebredt.

Tenyleg jo ez a topik, foleg, hogy sok valos tapasztalatot olvasok, nem csak ures feltetelezeseket. Nagyon orulok, hogy megtalaltam.

Ja, a kezelesre nekunk 3000-et mondott a csaj, igaz nem tudom, hogy fel ora vagy 1 ora. De azt mondta, hogy elobb megvizsgalja, meglatja, hogy mi van, es a kezelesrol utana tud mit mondani. Ugyhogy kivancsi vagyok. Egyelore nem is szoltam a dokinknak, majd csak akkor, ha konkretumok lesznek.

Na, lehuztam, mert takaritanom kell, meg kajat csinalni.......
Jo hetveget!

Ivett
ivetter

Ivett!

Jelentkezz,ha van hír!

Boldog névnapot!!

Ugye jól tudom??? :wink:
engi

Ivett! Aha a nem értetted kérdésnél arra gondoltam, hogy megtartja-e fönt a lábát, vagy mint a zsák huppan vissza a földre. De irod, hogy fogdossa a lábait, rágja, zoknizik. Az jó, nagy baj akkor nem lejet. Mi még csak most 8 hónaposan kezdtünk lábat rágcsálni. 6 hónapos a kislányod jól emlékszem?Lehet, hogy az ég világon semmi baja, de ezt tényleg csak szakember mondja meg. Akkor vidékre viszed?Mindenesetre már jó helyen vagy.
Juli! Nem lehet, hogy azért kemények a babákal mert iszonyú lehet gész nap üvöltő babákkal dolgozni és csak úgy tud jól kezelni, ha távolságtartó marad? Vagy jópofizik, vagy gyömöszöl?
Ha mindenkivel lelkizne beleőrülne. Ez csak feltételezés, mert amúgy a miénk is kemény. mindog látjuk az előttünk lévő és az utánunk lévő kezelés néhány percét, összeérünk. Szóval kemény, de úgy látom csak úgy megy, bár igaz-legalábbis az enyémet puszilgatja is.Szegénynek egyszer még füldugó is volt a fülében, kiderült, hogy fogászaton volt, fáj mindene és alacsonyabb a sirástűrő küszöbe, ezért aznap csak füédugóval tudott dolgozni. Belehalnék ennyi orditó gyerekbe egész nap.Szóval le a kalappal a DSGM-sek előtt.

benianya
ákosbenianya

tényleg nagyon húzós lehet, az én tanítványaim nem sírnak, mert már nagyobbak, de a picik az elején a petős mdsz-t sem csípik. az is macera. "mit akar ez a vadidegen nő velem?"
az onkológián sem lehet faarccal vagy bőgve dolgozni. de a kukások sem rókáznak munka közben. nem lehet mentség, aki ezt kitanulta és műveli, az ezt vállalja.. azt az adott gyereket és mamáját nem érdekli a többi, és ez így helyes. ne már, h a szülő és a baba legyen empatikus a fejlesztővel :lol:
aki nem bírja, vállaljon kevesebbet vagy ne csinálja.
sztem :wink:
rjuli

Sziasztok!

Ivett!

Kíváncsi vagyok, mit mondott a gyógytornász, majd írj.

A Dévényt sem ugyanúgy csinálja mindenki. Az egyik kolléganö aki gyógytornász, és Dévényterapeuta, énekel a gyerekeknek, és egyik gyerek sem bög nála. És nem csak maszíroz, hanem aktivitást is elvár a gyerektöl.

Juli!

Én is meglepödtem, de van olyan Dévényes, aki 1 órán át "nyúzza" a gyereket, és ráadálul egy szót sem szól. :( Az egyik ismerös anyuka panaszkodott. Már nem is viszi hozzá a gyereket. Eddig 5x találkoztunk, és már próbál mászni a drága:) Egyenlöre a szülöklub sajna nem akar összejönni, de ha lesz valami szólok. Gyerköccel hogy haladtok.

Kérdés: A XV. kerületben nem tud valaki ingyenes fejlesztési lehetöséget, vagy utazó gyógypedagógust? Egy ismerösömnek kéne, de a nevtanokkal nem jutok elöbbre, mert ök 3 év alatt nem vállalnak gyereket. A picur 1 éves.

Köszi

Kép
Kép
szõkemelinda

Sziasztok!

Már jó régen kukucskáltam be ide, de az utóbbi hónapokban annyi minden történt velünk. Sajnos az első lázgörcs és egy hét kórház után egy hónappal Gergőnél jött a második, és még 5 nap kórház. A helyi kórházunk neurológusa közben megnyugtatott, szemkontaktus felvétele nélkül állapította meg Gergőről a következőket:"a mozgás és értelmileg fogyatékos gyerekek gyakran lázgörcsösek, aztán meg epilepsziások". Olyan kérdéseket tett fel, hogy a gyerek játszik-e játékokkal, meg felismeri-e a rokonait, ahelyett, hogy játékot adott volna a kezébe. Ezután elküldött EEG vizsgálatra, ami természetesen nem sikerült. A következő vizsgálatra már nem mentem el, hanem bejelentkeztünk a Bethesda kórházba Paraicz Éva doktornőhöz, akiről csak a legjobbakat tudom mondani. Rendkívül kedves, alapos, szakmailag hozzáértő. Ő legalább fél órán át figyelte meg Gergő mozgását, tevékenységét, kommunikált vele, nemcsak munkadarabnak tekintette. Szerinte Gergőnek nem komplikált lázgörcsei voltak, egyszerű lázgörcshajlamról van szó, és amíg nem fordul elő túl gyakran, csak lázban jelentkezik, ill. nagyon gyorsan oldódik, addig EEG-re ill. gyógyszeres kezelésre sincs szükség.
Több figyelmet szentelt Gergő mozgásának: megállapította, hogy Gergő izomtónus problémája nem alkati eredetű, mert az alkati hyp. gyerekekre a nagyon gyenge reflexek jellemzőek, Gergő reflexei pedig élénkek, tehát kisfokú oxigénhiány lehetett a perinat. időszakban valószínűleg a kiváltó ok. Jónak tartotta a DSGM kezelést, a TSMT gyakorlatait, a konduktív ped. alkalmazását, tehát a módszerek kombinációját. Mikor a doktornő látta, azelőtt 6 hettel tette meg az első önálló lépéseit, és szerinte szépen fejlődött, állása biztos, a szobát átsétálta. Ugyanakkor szélesebb alapon lépeget, a lábfejeit csapja, és a kapaszkodás nélküli felállás még nem megy neki. Lábfejkorrekció miatt a járás stabilitásához szükségesnek tartotta ortopéd orvos felkeresését is megfelelő cipő feliratásához. Fontos! Felhívta a figyelmünket arra, hogy már korábban is igényelhettünk volna emelt családi pótlékot, ehhez igénylőlapot a munkahelyen kell kérni, és ő tölti ki -ezt a váci neurológus "elfelejtette" mondani. Továbbá kontrollra is elfelejtett visszarendelni a helyi szakember, ami szerintem alapvető lenne. A doktornő szerint Gergő mozgása 1-2 év alatt megfelelő odafigyeléssel teljesen helyrehozható. Az vízi terápiát (HRG, Gézengúz) jónak tartotta, de alapvetően a szárazföldi módszereket ajánlotta ő is, mint Melindáék. Értelmi téren semmiféle elmaradást nem talált Gergőnél, finommozgásait is megfelelőnek találta.
Gergő mozgása most tényleg beindult, már kint is jobbára gyalogol a játszótéren egyik játéktól a másikig. Hosszabb távokhoz azért még igényli a vezetést, ilyenkor egyik újjunkba kapaszkodik. A kapaszkodás nélküli felállás viszont még nem megy, a legugolás is nehezen, ha nagyon mélyre gugol, térdre esés a vége, és térden folytatja a mászkálást. Ezt próbáljuk vele gyakoroltatni (a gugolást, lehajolást).
DSGM. Szerintem is nagyon jó a módszer, korai alkalmazás esetén (6-8 hónapos korig) elegendő lehet a teljes gyógyuláshoz. Később kezdve viszont elhúzódhat a javulás, és sztem más módszerek is szükségesek a mozgás és ezzel együtt értelmi stimulációk elmaradása miatt.
Mivel a DA Alapítvány Kp-jába járok kezelésre, sok gyógytornászt látok munka közben. Tényleg különböző a gyerekekhez való hozzáállásuk: pl. a mi gyógytornászunk is puszilgatja Gergőt, énekelget a babáknak, elmondja, mit fogunk csinálni (Gergő már 21 hónapos), de ő a kicsi babákkal is szeretettel bánik. Ugyanakkor látok olyat is, aki nem teremt ilyen közeli kapcsolatot a gyerekekkel, inkább a szülőkkel beszélget a kezelés alatt. Általában a babáról, a fejlődéséről, a fejlesztési lehetőségekről beszélgetnek leginkább, és ez az aggódó szülőknek nagyon fontos. Lélektelen, sem a szülővel, sem a gyerekkel nem foglalkozó szakemberrel még nem találkoztam.
A kezelések a nagyobb gyerkőcöknél általában 1 órásak, itt masszírozás mellett már több aktív mozgás is van, Gergőnél pl. gugolás, járatás. Árak: febr. 1-től a kezelések ára 5000Ft/óra, tehát fél óra 2500 Ft. Ugyanakkor támogatást lehet kérni rászorultság esetén az Alapítványtól, ennek mértéke általában 50%.

Kép
Kép
ancsa71

Sziasztok! Ivett, azonnal irj ha tudsz valamit!!!
Tegnap voltunk Szegeden a kromoszómavizsgálaton, 3 hét múlva lesz eredmény, ráadásul azt mondta a drnő, h csak a számbeli, vagy durva szerkezeti eltéréseket mutatja ki a vizsg, ettől még lehet valami ritka enyhe szindrómája. Na,nem nyugodtunk meg. Ezek a tünetek, főleg a hipotónia lehet jele szindrómának, de azokat csak később fedezik fel, mikor tüöbb tünet is kijön. Vagyis figyelni kell pl. a súlygyarapodását, van-e valami belszervi bajra utaló jel, mert ezeknek az is lehet tünete. Szerinte is egészséges a fiunk, de látott már ő is érdekes eseteket. Azt hiszem a kromoszómavizsgálat után már nem foglalkozom az üggyel, mert csak para az egész. ráadásul 8,5 hónaposan kúszni kezdett!!! Igaz ülnie hamarabb kéne, de majd az is eljön. Most tartunk a 8 DSGM-nél. Eredmény? forgás mindkét irányba, kúszás. 10 után tényleg lehet hogy mászik és ül. azért visszük még 10-re megbeszéltük a férjemmel.Lehet hogy elviszem még 1 éves kora körül egy teljes szűrésre, !d-s ultrahangra, ahol speciálisan gyerekgyógyász nézi meg minden szervét, mi hogy helyezkedik el, hogy működik. akkor nem kell találgatni, bár minden tök normálisan működik, hacsak a gyors anyagcsere, napi 7-8 széklet nem jelez valamit tök szép, normális súlygyarapodás mellett.
Ancsa jó, hogy irtad az emelt családi pótlékot, nekünk azonnal mondta a kora doki, be is irta a papirra, hogy az újszülött izomtónus zavara az indok. születéskor nyaki háti hipotóniája volt, amit megmaradt és kiterjedt, bár mára már sokat javult. 1 évig felülvizsgálat nélkül jár, aztán vagy meghosszabbitja, vagy nem, dokiutól és gyerek állapottl függ.
szerintem is a módszerek együttese hozhat eredményt. A HRG szárazföldije és a TSMT is nagyon j, én is e akarom vinni, csak nálunk 3 éves kortól van, korábbit még senki sem tanulta. Ancsa !elvitted felmérésre is, hány százalékos lett, és hogy mérték fel HRG?

benianya
ákosbenianya

Szia Benianya!

Szerintem a TSMT-nél nincs ilyen, hogy korosztályok szerint szét van választva a képzés, hanem komplexen tanulják meg a módszert a terapeuták. Inkább arról lehet szó nálatok, hogy nem csinálnak egyéni terápiát, hanem csak csoportost, amit a dyslexia, dysgraf., veszélyeztetett beszédfogy.stb gyerkőcöknek tartanak, azért kezdik csak 3 éves kortól.
A módszer ugyanakkor nagyon jó már egészen a kezdetektől az agy sokféle ingerlésére, az egyensúlyérzék, mozgáskoord. fejlesztésére. Én igazából konduktort kerestem, úgy akadtam egy olyan konduktor lányra, aki mellesleg elvégezte a HRG tanfolyamát.
A felmérés nem intelligenciateszt jellegű, tehát nem egy százalékos eredményt kapsz eredményül, hanem egy standard, nagyon részletes kérdőívből áll, ami a terhesség körülményeitől indulva a szülésen át, az orvosi problémáktól, a családi előzményekig, a fejlődés részletes menetéig mindenre kiterjed. pl. mondjuk mikor létesített szemkontaktust, mikor moslygott rá valakire, mikor kezdett el gügyögni, mikor mondta az első babaszót, mikor mondta az első valódi szót, most hány szót használ, mondókázik, énekel-e stb., ugyanígy a mozgásnál, kézi manipulációnál, játéknál. Azt a területet próbáljátok megtalálni, ahol a gyerkőcnek elmaradásai lehetnek. A felmérésnek része a gyerkőc megfigyelése, mozgatása, játszatása. A terapeuta aztán a köv. alkalomra összeállítja a gyakorlatsort, amit megtanít elvégezni. A gyakorlatokhoz kül. eszközöket használunk, mi nagy (50cm-es) gimn. labdát, gördeszkát, plédet, labdát. Minden gyakorlathoz más mondókát mondunk, ami úgyszintén nagyon fejleszti a gyerkőc ritmusérzékét, ill. egy idő után ha elkezdem mondani az adott mondókát, már hozza is az eszközt, hogy tornázzunk (ugyanis nagyon szereti). Az egyéni terápiát 2 hónapra kapod, hetente 3-szor, majd 5-ször, végül 4-szer kell csinálni otthon. 2 hónap után újabb felmérés jön, újabb gyakorlatsor, és ugyanez mégegyszer. Fél év után lehet áttérni a csoportos terápiára.
Esetleg érdemes lenne kapcsolatba lépni a terapeutával nálatok, hogy szeretnétek egyénileg otthon végezni a TSMT-t, mérje fel a gyerkőcöt. Ha nem áll kötélnek, akkor akár érdemes Pestre is felutazni egy felmérésre kéthavonta.

Kép
Kép
ancsa71

Ancsa, köszi sok jó tanácsot, infót. Az adoki nem volt normális, alap, hogy 10 percig legalább meg kell figyelnie a gyereket, kiváltani reflexeket, felkelteni az érdeklődést, megnézni hogy fog stb. Jó, hogy eljutotatatok a Bethesdába, ott mi is nagyon meg voltunk elégedve.Jó, hogy csak lázgörcs volt, szörnyű lehet átélni ilyet egy anyának, full aggódás az élet. Na meg full öröm is ahogy rájuk nézünk, ránk mosolyognak.
Ivett, irj, nagyon várom mit mondtak nektek, bár szerintem nincs nagy gáz, ha lehet valami az minimális hipotnia mint nálunk.
Csak jelzem, hogy 9 kezelésnél tartunk(Dévény) és kúszik a fiam!!!!!És hanyatt fekve kezdtük, még oldalra sem fordult!!!Most már csak 1-2 hónap lemaradása van. Heteken belül mászik, már hintáztatja magát négykézláb, aztán várhatóan fel és megül, áll jár. Csak szuperlativuszokban tudok beszélni a Dévény módszerről. Bámulatos eredményt produlált a fiamnál.Értelmileg is, bár azzal nem volt baj, de úgy megdobta a kommunikációs készségét, hogy alig merünk hinni a fülünknek. Tök jó. Irjatok, üdv mindenkinek.

benianya
ákosbenianya

Szia Benianya, Melinda, Engi, meg persze mindenki!

Tonkrement a modemunk, aztan a Babanet szervere volt elerhetetlen, azert nem jelentkeztem.

Mult heten voltunk a Devenyes gyogytornasznal vizsgalaton. A csaj szimpatikus volt, igaz nem vizsgalta agyon a lanyomat, gyakorlatilag csak ranezett. Azt mondta a hipotonia tipikus jegyek lathatoak (combjai lazan szettarva, nyelve kint, karjai is tul lazak), de nem mondta "sulyos" esetnek. Azt mondta, hogy meg talan az atfordulas menne is magatol, de a maszasnal jottek volna elo foleg a gondok.

Most kedden voltunk eloszor, sajnos az elso 30-40 percet vegigorditotta a lanyom, egyreszt mert meg volt ijedve az uj helytol, masreszt pont bealmosodott :cry: A vegere szerintem elfaradt a sirasban, de kicsit meg is nyugodott, a legvegere mosolygott is picit. A csaj egyebkent nagyon turelmes volt es ugyesen bant vele. O hetente 1x kezeli csak, 1 orat. Azt mondta csak a sulyosabb esetekben szokta a heto 2 alkalmat ajanlani.

A modszer tetszett, igaz egyelore sok valtozast nem latok (nehany mozdulatnal erzem csak, hogy kicsit valtozott). Ami nem tetszett a csajban, hogy rakerdeztem, hogy hany kezelest javasol, amire nem adott konkret valaszt, csak azt, hogy altalaban 1 eves korig viszi el a babakat, amig fel nem allnak. De arrol nem mondott semmit, hogy mikorra varhato elorelepes, meg ilyesmik. Pozitivan allok a dologhoz, remelem tenyleg lesz fejlodes. Remelem a jovo alkalommal nem lesz ekkora siras, es tobbmindenre ra tudok kerdezni a gyogytornasz csajnal.

Penteken megyek a dokinkhoz, akkor fogom neki elmondani ezt az egeszet, kivancsi vagyok mit szol hozza. (Elotte nem tudtam menni, telefonon meg nincs ertelme, hiszen nem latja.)

Benianya, gratulalok a fiadnak, orulok, hogy ilyen ugyesek lettetek!!!!! Ti akkor ezek szerint valamikor 7 honapos kor korul kezdtetek a kezeleseket? Ti hetente 2x jartok? Mikor kezdtel el eszrevenni valtozasokat?

Ivett
ivetter

"Ami nem tetszett a csajban, hogy rakerdeztem, hogy hany kezelest javasol, amire nem adott konkret valaszt, csak azt, hogy altalaban 1 eves korig viszi el a babakat, amig fel nem allnak. De arrol nem mondott semmit, hogy mikorra varhato elorelepes, meg ilyesmik. "

ha a gyógytornász bármit mond, akkor felelőtlen lenne és max. tippelhetne, ami vagy bejön vagy nem, mint a lottó 5-ös. honnan tudhatná, h egy általa először látott gyerek milyen ütemben, hogyan reagál a fejlesztésre, kezelésre. és, ha mond valamit, de nem úgy alakul, akkor meg az lesz a baj, h átvert, rosszat mondott, csak hitegetett, nem jól dolgozik, mert nem ért el olyan gyorsan eredményt, mint ígérte? vagy taktikázzon, és mondja, hogy nagyon hosszú út ez, aztán, ha persze gyorsabb a fejlődés,akkor de jó munkát végzett? nem így működik ez egy iylen szubjektív műfajnál, mint a gyógytorna.
az egyetlen korrekt választ adta
amúgy a sírás ismerős, nem kizárt, h még pár alkalmat végig sír a babád, mire elfogadja a vele foglalkozó személyt és magát a nyüstölést. ha nem így lesz, tiszta szerencse, de lélekben inkább erre készülj.
rjuli

Igazad van Juli, kicsit benan fogalmaztam. Nem tudom jol leirni, de volt valami, ami nem tetszett.
En eleg sokat probaltam utanaolvasni a modszernek, Toletek is sok infot megtudtam, de ettol fuggetlenul kicsit tobb reszletet vartam volna a gyogytornasztol. Termeszetesen nem mondhatja meg, hogy majus 25-en atfordul, junius 17-en meg kuszni fog :wink: Nem tudom megfogalmazni mi zavart.....
De a foglalkozas nagyon tetszett, nagyon turelmesnek tunt a csaj, es nyugodt voltam, hogy a kezei kozott lattam a lanyomat.

Ma belazasodott a leanyzo :(
ivetter

Szia Ivetter!

Nekem, mint "veterán" dévényre hordó anyukának (9 hónapja járunk) a következők jutottak eszembe:
Nálunk az első alkalommal egy kérdőívet adott át nekünk a gyógytornász, amit a férjemmel kitöltöttünk (a szokásos kérdésekkel:terhesség , szülés körülményei, fejlődés főbb állomásai), ezt a kérdőívet átadtuk a gyógytornásznak, és még együtt kiegészítettük. Majd átnézte a hozott papírjainkat (születés, eddigi betegségek, neurológus véleménye). Ezután következett egy félórás állapotfelmérés, amikor a gyógytornász "végigmasszírozta" a gyerkőcöt, megfigyelte mozgás közben, ill. kikérdezett, arról, mit milyen gyakran, mennyire kitartóan stb. végez. Ezután elmondta, hogy hol tapasztal a normálistól eltérő izom állapotot, és hogy a továbbiakban javasolja a kezelést. Először mi is 10 alkalommal indítottunk (ez egy kerek szám, meg ennyit támogat összesen a TB). Aztán mindig csak a köv. 5-ben állapodtunk meg, hogy majd utánna meglátjuk. Nálunk nagyon gyors javulást hozott a kezelés (1. után mászott, 2. után megült, 3. után felállt). Aztán 3 hónapig semmi, amikor is elindult oldalazva, kapaszkodva 15 hónaposan. Ezen fellelkesülve kihagytunk majd két hónapot (betegségek, karácsony miatt nyúlt így el), ami alatt szinte semmi előrelépés nem történt. Ekkor indultunk el más módszerek irányába is. Végül 19 hónaposan indult el önállóan Gergő, és mára 21 hónaposan jutottunk el odáig, hogy a lakásban jobbára állva közlekedik, kint is nagyokat gyalogol, és két napja állásból legugolt, majd felállt :D ! A kezelésekre ugyanakkor még mindig szüksége van, mert egyrészt járása bizonytala, széles alapokon mozog, másrészt arca még mindig hypoton, nyála ömlik.
Mindezeket csak azért írom le, hogy tapasztalataim szerint a később (nem néhány hetes korban) megkezdett kezelés gyakran elhúzódó gyógyulással jár, és nem lehet előre becsülni a kezelés szükségességének idejét. Nekem mindenki annyit mondott csak, hogy bár megkésett mozgásfejlődéssel, de valószínűleg laikus számára teljesen normálisan fog járni Gergő 2-3 éves korára, ill. hogy az esetleges tanulási problémák megelőzésére kezdjük el a TSMT-t. Szerintem a jó szakember olyan, hogy valamennyi fontos állomást látni szeretné a gyerkőc fejlődésében, hogy szükséges-e korrekció, tehát a felállás után a járást, majd az önálló elindulást is.
Kezelések gyakorisága. Mi hetente egyszer járunk, mi sem számítottunk súlyos esetnek. Tudom, hogy egyrészt leterheltek a gyógytornászok, és senkit sem szeretnének visszautasítani, megadják a lehetőséget a fejlődésre mindenkinek, de azért sokkal gyerekbarátabb, ha hetente 2-szer fél óra egy kezelés. Nálunk kb. ennyi idő után szokott elfogyni a türelem, ill. így a gyerkőcnek egy héten kétszer kerül "jó állapotba" az izomzata, ami jobb lehetőség a mozgásban való előrelépéshez.
Végül:csak nyugodtan hallgass az anyai megérzéseidre szimpátia ügyben!

Üdv, és jobbulást :) !

Kép
Kép
ancsa71

Sziasztok.
Egyet értek Julival, tényleg nem mondhat előre semmit, a miénk sem mondott. A miénk is 1 évig viszi még a gyereket, vagyis mig jól járni, ugrani nem látja, ez az alap. Nem kell addig kezelni, de pl havonta visszajárni igen. Ez már ingyenes, mármint a vizsgálat.
Nekünk ugyan nem volt kérdőiv, de végignézett minden leletet, kérdezett a szüléstről, és alaposan megvizsgálta a gyerkőt. Ez az első fél óra ingyen volt. Nálunk mindenkit, a fogyatékosokat is, az 5 éveseket is heti 2x fél órát kezeli.

Eredmények:6,5 hónaposan kezdtük, csak hanyatt feküdt, szétdobott lábakkal, 3 kezelés után hasról hátra, majd 5. után hátról hasra fordult(ez a nehezebb). 8. után kúszni kezdett, most voltunk a 10.-en, kutyázik, vagyis négykézláb ringatja magát, ha ültetem megül, a térdemen áll, de önállóan még nem ül és áll fel. Megkezdjük jövő héten a második 10et is.

Ivett!Beni még mindig végigorditja a fél órát, készülj fel lélekben.De nincs könnye, olyan fura torokhangon ordit, közben meg nézelődik a tormateremben. Beszélek hozzá, biztatom, de akkor is ordit, viszont ahogy kiszabadul a fogásból azonnal abba hagyja, teperni kezd a teremben és vigyorog a csajra, szóval nem vele van baja, hanem a lefogást, nyösztetést utálja.
A nagyobbak már az ajtóban üvöltenek, mert tudják mi következik.

Ezt magadban kell elrendezned, bekeményitesz arra az 1 órára, vagy üntyöm-püntyümözöl, de még 1 évesen sem mászik a gyerek. Az elején nekem is nagyon kemény volt, együtt sirtunk ott a férjemmel, aztán megszoktuk, főleg, hogy látjuk az az eredményt.

Még most a 10.en is majdnem elbőgtem magam ahogy nézett a szemembe a kiskrapek orditva, de az agyammal tudom, hogy ez az egyetlen módszer van a hipotónia ellen, ki kell birni. :twisted:

Abban is biztos vagyok, hogy legközelebb többet fogtok beszélgetni, neki sem egyformák a napjai, én erről a tpoicról is beszélgettem vele, tök jó kapcsolat alakult ki. Ha te ott választhatsz( itt csak 1 van, szerencse, hogy tök jó fej)-szóval ha nem jöttök ki, vidd el máshoz. Hallottam, hogy Pesten elég sokan és sokfélék vannak. Van aki házhoz is kimegy.

A lényeg Ivett!, hogy elvitted és észrevetted és orvosi javaslat nélkül, vagy épp ellenére( mint mi is) elindultál az úton. Jó helyen vagy, :P és tudd, hogy szuper anya vagy, akinek van ereje nem rálegyinteni az ilyen fejlődési lemaradásokra, hanem dokik ellenére is megy, az igazi ösztönanya szerintem- hallgass mindig az ösztöneidre!!! :oops:

Ancsa, nektek mi is volt a gondotok? Születési oxigénhiány? Te mikor kezdted?, várj ki tudom számolni: ha 9 hónapja, akkor 1 évesen. Miért olyan soká? Akkor mit csinált Gergő?Dokik javasolták?
Sziasztok

benianya
ákosbenianya

Sziasztok!

Egy kis segítség az ordítás-fájdalom dolog kezeléséhez: mi 1 éves korban kezdtük a kezelést, tehát már sokminden lekötötte Gergőt. Aaz Alapítványnál rengeteg játék van a kezelőszobában, és ezekkel a kezelés elején jól elfoglalatoskodott. Aztán fogyott a türelme, ment volna tovább-mi pedig mindig kitaláltunk valamit a szórakoztatására:labdákat dobáltunk célba, báboztam nagy plüssállattal, kinézhetett kezelés közben az ablakon stb.. Az igazi figyelemelterelő hadművelet az volt, amikor ott volt egy nagyobb tesó (miénk vagy másé), és nézhette mit csinál, egy másik baba átgyalogolt a szobán, vagy valaki bejött valamit kérdezni. Olyankor mindig elfelejtett sírni. Ezek számomra azt mutatták, hogy a fájdalom szintje olyan mértékben elviselhető számukra, hogy egy érdekes inger el tudja terelni őket.
Ugyanakkor vannak érzékeny területek, amelyek ingerlése során mindig hevesebben reagálnak, és ez fontos infó a gyógytornásznak, hogy reakciójuk hogyan változik egyik kezelésről a másikra.
Kérdeztem én is a gyógytornászunkat erről a fájdalom dologról, aki már sok felnőtt beteget is kezelt (kül daganatok, agyvérzés után), és ők elmondták, hogy a problémás területeik masszírozása nem kellemes, de ez "egy jóleső fájdalom", mert a kezelés után az izom "felszabadul", újra képes lesz mozogni.
A mi problémánkat eddig alkati (genetikailag öröklött) eredetűnek titulálta a helyi neurológus. Gergő szépen fejlődött 10 hónapos koráig (4 hó hasra fordul, 5 hó vissza fordul, 6,5 hó váltott kézzel-lábbal kúszik, 9,5 hó felnyomja magát négykézlábra, 10 hó néhány mászó mozdulatot tesz). Ülni egyáltalán nem tudott, és nem is szeretett, de a tesó is nagyon későn ült (1 évesen-ő előbb járt önállóan). 11 hónaposan még mindig nem ment neki a mászás, 4-5 mászó mozdulat után szétcsúsztak a lábai, és mivel az ülés sem ment, ezért a körzetinél rákérdeztünk a dologra. Ő türelemre intett, mondván várjunk 1 éves koráig, nem lát nála semmi kórosat. Én már nem vártam rá tovább, és itt a fórumon kezdtem érdeklődni, Juli javaslatára fordultunk a DA Alapítványhoz. Mikor 1 évesen visszamentünk, azonnal közölte, hogy hypoton (könyörgöm, eddig is az volt). Az Alapítványnál enyhe fokú hypotoniát állapítottak meg Gergő gerincének alsó szakaszánál, ill a csípőjénél, bokájánál, ugyanakkor a comb kissé merev volt, ami néhány kezelés után oldódott, így nagyon látványos volt a kezdeti fejlődése. Ekkor az arcára még nem nagyon fordítottunk figyelmet, nyitott száját, erős nyálfolyását a nagy orrmanduláknak és a fogak bújásának tulajdonítottuk. Melindáék hívták fel a figyelmünket, hogy az arca is hypoton, ill. valószínűbb az oxigén hiány a kiváltó okok küzül. Ezt a diagnózist erősítette meg a Bethesdában a neurológus doktornő is. Mivel Gergő otthon született, abszolút háborítatlanul, a késői kiérkezés miatt monitorozás nélkül, ugyanakkor normális vajúdás után, 27 perces kitolással, 10/10 Apgarral, erre nekem erős lelkiismeret furdalásom támadt. A doktornő viszont
"megnyugtatott", hogy ilyen kis mértékű ox. hiány sajnos a leggondosabb monitorozás mellett is előfordul kórházi körülmények között, ez a szülés sajátja.

Kép
Kép
ancsa71

Sziasztok,

Ma voltunk a masodik kezelesen. Persze ezt is vegiguvoltotte a leanyzo, de huncut, mert mar nezelodott, es kiszurt maganak par jatekot, es amikor hasrafektette a csaj, es a kozelebe kerult, megfogta, utananyult. Remelem az ido mulasaval javul ez a helyzet.
Ma jobban megdolgoztatta. Azert fajt am a szivem, amikor sirt, de ugy erzem jot teszunk neki.

Voltam ma a dokinknal is, nem ellenezte a tornat. De elkuldott neurologiara is, hogy azert vizsgaljak meg rendesen. Megprobalom a heten azt is lerendezni.

Koszi a biztatasokat, meg a tanacsokat/tapasztalatokat! Sokat segitett, hogy belevagjak, pedig a kornyezetembol szinte mindenki hulyenek tartott emiatt.

Ivett
ivetter

Sziasztok!

Mi kezdő DA kezelésre járók vagyunk. Eddig 2x voltunk, és az utóbbi után szörnyű lila foltokat találtam a Hangán. Ez nálatok is előfordúlt, vagy Hangának gyengék az érfalai, esetleg a gyógytornász csinál rosszúl valamit?

Kicsit beleolvastam az eddigi hozzászólásokba, és kissé megrettentem, a kezelések időtartmán.
Hanga 1 éves, nálunk sem vettek észre semmi komolyat az orvosok. "Anyuka ne aggódjon annyit" legyintéssel elintéztek, pedig még neurológushoz is elvittem.
Tényleg nem volt tragikus a mozgasáfejlődése, még a kezelés előtt felállt, mindent csinál (felül, ül, kúszott, mászik) csak mindent 2-3 hónappal később, mint a "papírforma", és kicsit pupos a tartása, mikor ül.
A mi gyógytornászunk egyáltalán nem mond semmit, hogy ez hány alkalmat jelent, de én 5-10-ben gondolkodtam. Idáig. Látom, hogy ti, ancsa milyen rég csináljátok. Te jó ég!
Most egy kicsit elkeseredtem.
És a másik, amiben szeretnék egy kis felvilágosítást kapni (mert eddig nem nagyon kaptam...) hogy mi az a hypotonia egyáltalán, és mitől lehet? Oxigénhiány?
Hanga 9/10-es apgarral született, a kitolás nem volt több fél óránál, bár nagyon kis súllyal, 2500 g-al. Én sokat aggódtam a terhesség alatt, lehet attól is? :cry: És ha a kezeléseknek vége, akkor tényleg vége? Úgy értem nem marad valami maradandó károsodás? Értem ezt fizikailag is és mentálisan is.
sziasztok

hangamami
hangamami

Szia hangamami,

En is kezdo vagyok itt, de talaltam egy cikket, ami a Deveny-modszerrol egy osszefoglalas, idemasolok belole egy reszletet:

A szülési agykárosodások (cerebralparesis = CP) izomtónuseloszlási zavara szempontjából 2 jellegzetes csoportja ismert a csökkent (túl laza) és a fokozott (túl feszes) izomtónus. A túl laza u.n. „floppy baby” – állapot a hypotonia, a túl feszes izomzat a spasticitás. Megfelelő kezelés nélkül a kezdetben csak jelzetten fennálló tünetek egyre kifejezettebbé válnak. Ezeket a gyermek nem növi ki, éppen ellenkezőleg; a növekedés az agysérülésből eredő állapotokat rontja.
A szülési oxigénhiányos agysérülések két típusa közül kiemelkedik:
a.) centrális hipotonia kezelése. Ezekben az esetekben - ha nem áll fenn súlyos epilepszia, vagy nagyfokú szellemi sérülés - két éves korig megkezdett speciális manuális technikával és egyéni aktív tornával a legsúlyosabb mértékben sérült hypoton gyerekmekek mozgása is meggyógyítható. A gyógyult hypoton gyermekek további mozgásfejlesztése egészséges óvodások zenés gimnasztika óráin történik.
b.) A spasztikus állapotok sajnos nem gyógyíthatók meg, de csecsemőkorban megkezdett és a növekedést végigkisérő DSGM-kezeléssel (speciális manuális technika + egyéni aktív torna + csoportos zenés gimnasztika) a hagyományos módszereknél lényegesen jobb hatásfokkal javíthatók.

Ez alapjan a nem tul sulyos hipotonia eseten teljes "gyogyulas" elerheto.

A tobbieknek tobb tapasztalata van, es lehet, hogy egyeb forrasbol is tudnak okosakat mondani
:wink:

Udv:
Ivett
ivetter

Szia Ivetter, és Mindenki!

Köszönöm a cikket, ezen felbuzdulva az egészet elolvastam. De arra sehol nem találok utalást, hogy mi van a mentális részével a dolognak. Oké, hogy fizikailag elvileg helyre jön, bár én egyre dühösebb vagyok, hogy csak 1 évesen jutottunk el a kezelésig, de ez az oxigén-hiány szellemileg nem tett kárt a kicsi agyában?

hangamami
hangamami

Sziasztok!
Hangamamai, nekünk is voltak lila foltjaink, még a nyakán is. Nem tudtam eldönteni rossz technikával nyomta neki, vagy ez mindig igy lesz. egyszer volt, azóta sem, fogalmam sincs miért.Ha egyébként ha beüti, vagy jobban megnyomod valamijét és nem lilul, akkor szerintem nem gyengék az érfalai. 13 kezelésből csak először lett foltos. többet sajna nem tudok, hozzászokik, jobban csinálja a szakember? passz.
engem is nagyon izgatott a mentális része, mert én is attól féltem, hogy a 8/8 as apgar és a macskalégzés, oxigén ballonból nem okozott e maradandó agykárosodást. Kértem(legyintettek ám nálunk is, leszartam, felvettem a pléhpofát)beutalót a sv
bhegyi fejlődésneurológiára. Ott( sajna átköltöztek,nek a Jánosba)profin tudnak mindent. Megvizsgálták és teljesen épnek itálték. Leirom kb mi alapján. Teremt-e szemkontaktust, rád néz-e mosolyog-e, követi-e a tárgyakat, értelmes-e a tekintete, látszik az a szemen-mondják.
Fölétartottak játékot, elvette gagyogott, áttette egyik kézből a másikba, játszott vele, elvette, huncutkodott. Kb ennyire emlékszem, és épnek nyilvánitották.
1 éves korban érdemes elvinni HRG felmérésre, ahol a mozgást, érzékelést, mentális képességeket felmérik. Van több is a neten találsz, meg a kismamában is .Én a HRGről hallottam jókat itt.
Van egy nagyon jó könyv: Anya tanits engem. születéstől benne vannak a fejlesztési lehetőségek és az is hány hós korban mit kell csinálnia, abból nyomon követheted a fejlődéést. A többi csak para, semmi köze a terhességedhez, a szülésed is tök normálisnak tűnik, ne aggódj e miatt.
Tulajdonképpen miért mentetek el DA-ra? Látsz rajta valami különöset a puposan ül-ön kivül?Mennyi idős?
Enyhe esetekben 10, max 20 kezelés elég, utána csak vissza kell járni nyomonkövetésre.

benianya
ákosbenianya

Sziasztok!
A foltok szerencsére eltűntek,és nem is jöttek eddig vissza. Adtam neki arnika montanat kezelés előtt, és utána. Más foltjai vannak, de azok a sípcsontján a jövés-menéstől. Most nagyon felturbósodott :-)
A Heim Pálban voltunk neurológián, ott egészségesnek találták. Bár megjegyzem, amióta csináljuk a kezelést, ezek a szempontok, amiket leírtál, sokkal jobban tettenérhetőek.

Hanga most volt 1 éves, ennek a HRG-nek majd utánajárok.

Az Anya taníts engem című könyv megvan, és én frászt kaptam, hogy Hanga hónapokkal van lemaradva, úgyhogy félre is tettem.
De ha így folytatja a nyargalást újra előveszem, mert már biztos behozta, és nem idegesítem magam halára.

Azért mentünk el a DA-hoz, mert mindent sokkal későb csinált, mint a papírforma, plussz néha felvesz egy - hogy is fogalmazzak - szorongó cselekvésformát.
Mikor már sokadszor mondtam az apró paráimat, akkor a védőnő elküldött a korai fejlesztőbe. Ott azt mondták, hogy az aggodalmaim nagyon is jogosak, mellesleg hypotón, úgyhogy menjük a DA-hoz is.
1 évesen még nem volt hajlandó semmit enni az anyatejen kívül, csak torokhangokat adott, nem mutatott rá semmire, nem "válaszolt" semmilyen kérdésre, a játékokat csak rágta és nem játszott velük, ahová letettem, kb. ott is maradt. Túl jó volt :-)
Most 3 kezelésen vagyunk túl, és olyan, mint egy lenkerekes nyulacska, akit ahogy leteszel a földre, már a szoba másik felén van. Játszik, kombinál, pakol, be nem áll a szája, táncol a zenére, és akar.
És van értelem a szemében.
Úgyhogy kezdek megnyugodni. Csináljuk a házifeladatokat, amiket a korai fejlesztőben kapunk, csináljuk a kezeléseket, nyáron a szünetben úszni szeretném vinni, és a Mammutba foglalkozásokra.
Hát ennyi.

hangamami
hangamami

az "anya, taníts engem" alapján mind a két lányom súlyos értelmi elmaradásban szenvedett volna. az elsőnél én is frászt kaptam,a másodiknál már csak legyintettem. szóval érdmes forgatni, jó kis dolgok vannak benne, de sztem még csak nem is irányadóak az életkor szt-i elvárásai.
rjuli

[quote="rjuli"]a írta:rjuliz "anya, taníts engem" alapján mind a két lányom súlyos értelmi elmaradásban szenvedett volna. az elsőnél én is frászt kaptam,a másodiknál már csak legyintettem. szóval érdmes forgatni, jó kis dolgok vannak benne, de sztem még csak nem is irányadóak az életkor szt-i elvárásai.

Ez azért megnyugtató :lol:

hangamami
hangamami

Sziasztok!

Bár már régen irtam a fórumba, mindig olvasgatom a hozzászólásaitokat, és már eddig is sokmindenben kaptam jó tanácsot tőletek.
Az én Emese kislányomnak 2 hónapig kellett kengyelt hordania, mert az egyik oldalon kötöttebb volt a csipője. Most már 10 hónapos, és eddig kicsit lasabban, mint a kortársaknak, de szépen haladt a mozgásfejlődése. Most már felül, négykézláb mászik és felhúzza magát állásba. Nagyon szeret ácsorogni, de egy kicsit aggódom, mert ahogy figyelem a lábacskáit azt vettem észre, hogy a bal lábát mindig előre felé tartja és ezen támaszkodik igazán, a jobb lábát viszont mindig kifelé forditja, és a külső élén áll. Mivel a kengyel viselésének lehet a következménye a boka gyengesége nem tudom emiatt elvigyem-e az ortopéd orvoshoz. Nem szeretném, ha valami rosszul rögzülne benne, és ez kihatással lenne a járására majd a későbbiekben.
Tudom, hogy itt sokan sokkal komolyabb problémákkal néztek szembe nap mint nap a babók fejlődésével kapcsolatban, de ha tudtok valami jó tanáccsal szolgálni, vagy van tapasztalatotok ezen a téren annak nagyon örülnék.
Eszter
pearl23

sztem is vidd el ortop. orvoshoz és írass vele cipőt, ami segít a helyes lábfejtartásban. bár ebben a korban ez még valszeg korai. esetleg beszélj gyógytornásszal, milyen ötlete van passzív mozgatásra, ill. milyen helyzetekbe kell hozni a babát, hogy kénytelen legyen megtalálni a helyes megoldásokat.
rjuli

Sziasztok!

2 éves kislányom van. Érdeklődnék, hogy Győrbe a Cirkeli uti Gyógypedagógiai Központba járt e valaki fejlesztésre? Milyen hatása volt a gyerekre. én szeptembertől hordanám.
Előre is köszi a infot. :?: :D

eszti
mohacsi.eszter

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?