Új privát üzeneted érkezett!


Kép
 
 


sziasztok,

szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy könyvet, ami talán segíthet a gondok leküzdésében!

Címe: Ha nem jön a baba - a meddőség okai és kezelése

web: www.nam2000.hu

Sok sikert!!!
 
 


figyelem

hasznos linkek a "ma megint megjött" topikban
Vendég
 

 
 

"Nem tudom ismered-e a hőmérőzés szabályait, nem hosszú, leírom neked:
-nem mérünk hónaljban! Hüvely, vagy ha az nem szimpi jó a száj is, nyelv alatt
-nem kelünk fel mérés elött, pisilni se
-mérés elött legalább 3 (van aki szerint 5) órát kell aludni
-minden nap kb ugyanabban az időpontban mérünk (nem szerencsés hétköznap 6kor, hétvégén 9kor mérni)
-ugyanazzal a hőmérővel mérünk
asszem ennyi, ha kihagytam valamit majd pótolnak a többiek. "
----------------------------------------------------------------
A PMS-ben szenvedő nőkre gyakran jellemző a viszonylagos progeszteronhiány (sárgatesthormon). Ezen a gondon jól segíthetünk növényekkel. Serkenti a progeszteron elválasztását a barátcserje és a palástfű. Ezeket a növényeket csak a ciklus második felében alkalmazzuk (például a 14. és a 26. nap között, reggelente 40 csepp barátcserje-kivonat). Hasonlóképpen hasznos a citromfűlevél, a komló és a passiógyümölcs nyugtalanság és ingerlékenység ellen, az orbáncfű levertség, depressziós hangulat ellen, míg a rozmaring élénkítő hatásáról ismert. Az ödéma legjobb ellenszere a csalán, míg a málnalevél általános erősítő és kiegyensúlyozó hatású.
-------------------------------------------------------------------
Ülőfürdő
Ülőfürdőt lehetőleg az ilyen célra készített ülőkádban, de minden esetben a beteg kényelmét, izmainak ellazítását lehetővé tevő kádban végezzük. A beteg felső testétét minden esetben takarjuk be.

Az ülőfürdő három féle lehet:

Hideg:
A hideg ülőfürdő csökkenti a hasi és medence szerveinek gyulladását, serkenti a bélműködést, hőmérséklete 20-25 °C, míg a teljes időtartama 1-2 perc.

Közömbös, vagy meleg:
A Közömbös, vagy meleg ülőfürdő csökkenti a fájdalmat, elősegíti az izzadmányok felszívódását. Hőmérséklete 36-38 °C, míg a teljes időtartama 20 perc.

Forró:
A forró ülőfürdő csökkenti a az izomzat, a belek izomzatának görcseit. Hőmérséklete akár 42 °C is lehet, a teljes időtartama 5-10 perc.

Az ülőfürdőt követően nem kell megtörülközni, nedvesen fürdőköpenybe burkolózunk és az ágyban egy órán át pihentetjük, gőzöljük a beteget.


Gyógyfüvek alkalmazása
Nagyon sok féle alkalmazási mód létezik, a jelen leírás a natúr gyógyfürdők alkalmazását írja le, a teljesség igénye nélkül. A gyógyfüvek keverésével még több, és hatásukat tekintve speciális gyógyfürdő keverékek (mixtúrák) is léteznek.


Cickafark ülőfürdő
Minden szempontból a lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit. Petefészek-gyulladásnál gyakran már az első cickafark-ülőfürdő megszünteti a fájdalmakat, és fokozatos elmúlik a gyulladás is. Miómákat cickafark-ülőfürdővel szüntetünk meg, melyeket naponta hosszabb ideig alkalmazunk.100 g cickafarkfüvet éjszakára hideg vízbe áztatunk, másnap felforraljuk és hozzáöntjük a fürdővízhez.

Csalán lábfürdő
Ellenállóbbá teszi a szervezetet, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra, de köszvényes és reumatikus panaszok esetén, vagy jó hatása van érszűkület esetén is. Minden féle görcs esetén, bárhol is jelentkezik az, vérkeringési zavarra utal. Ilyenkor ajánlatos a csalánfőzettel történő lemosás és a fürdő. Ez vonatkozik a koszorúér-szűkület speciális esetére is. Hajoljunk a fürdőkád fölé, és langyos csalánfőzettel mossuk le a szívtájékot, egyúttal finoman masszírozzuk meg. Lábfürdő alkalmazásakor, két maréknyi friss csalángyökeret, szárát, és levelet, - alaposan megtisztítunk, majd 5 liter vízben egy éjszakán át, ázni hagyunk. Másnap felforraljuk, és amilyen melegen csak elbírjuk, áztassuk benne lábainkat. A csalánt ilyenkor nem szűrjük le, hanem a teljes lábfürdő alatt benne hagyjuk a fürdővízbe. Ezt a lábfürdőt újra felmelegítve, kétszer-háromszor is felhasználható.






Teljes Kálmos-fürdőA kálmosgyökér fürdőt alkalmazhatjuk étvágytalanság, vesebetegségek esetén, de megfelelő szer az egész test megtisztításához. A teljes fürdőhöz 200 g kálmosgyökeret, 5 liter vízbe 8-12 órán keresztül hidegvízbe áztatunk. Másnap felforraljuk, a fürdővíz hőfokáig hagyjuk lehűlni, majd hozzáadjuk a fürdővízhez. Erre azért van szükség, hogy a hatóanyagok még jobban kioldódjanak.



Kamilla fürdő
A kamilla, izzasztó, nyugtató és görcsoldó hatású, ezen kívül fertőtlenítő és gyulladásgátló, bármilyen, de különösen a nyálkahártya-gyulladás esetén. Külsőleg gyulladt szem, kötőhártya-gyulladás, viszkető és nedvedző bőrkiütések borogatására és lemosására, fogfájáskor öblögetésre, sebek lemosására használjuk a kamillát. Kádfürdőhöz két marék kamillát veszünk - arcfürdőhöz és hajmosáshoz mindig egy-egy maréknyi kamillavirágot -, leforrázzuk, és állni hagyjuk.

Kamilla-kenőccsel külsőleg lehet gyógyítani az aranyeret. 2.5 dl forrásban lévő tejbe púpozott evőkanál kamillát öntünk, rövid ideig állni hagyjuk, leszűrjük, és meleg borogatásra használjuk. Szépségápoló szerként sem szabad megfeledkezni róla. Ajánlatos hetente egyszer kamillafőzettel lemosni az arcot, ettől a bőr friss és üde marad. Hajápoláshoz is kiváló a kamillafőzet, főképpen a szőkéknek. Kamillás hajmosás után a haj illatos és csillogó lesz. A kamilla megkönnyíti a székelést, anélkül, hogy meghajtaná az embert, és ily módon közvetve alkalmas aranyerek belső kezelésére,


Mezei zsurló ülőfürdőVesehomok, vese- és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni. A vizeletet visszatartjuk, hogy végül erős nyomással kipréseljük magunkból. Ily módon legtöbbször a kövek is távoznak. Vesemedence-gyulladás és -gennyesedés esetén már egyetlen zsurló-ülőfürdő csodát tesz. Ehhez, tehát csak külső használatra igénybe vehetünk óriási zsurlót is, amelynek ujjnyi vastag szára van, és amely mocsaras réteken, meszes talajon terem. Ez azonnal segít. 100 gramm zsurlót éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük. Fürdési idő 20 perc. Nem kell megtörülközni, nedvesen fürdőköpenybe burkolózunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat. A víznek el kell lepnie a vese tájékát.





Palástfű fürdőadalékSegít a menstruációs zavarok, fehérfolyás, alhasi panaszok és a klimaxos rosszullétek esetén. Ha a menstruáció nem áll be havi rendszerességre, cickafarkkal keverve a palástfű rendbe teszi a dolgot.

Használják vízhajtóként és szíverősítő szerként is, sebláz, gennyező sebek és fekélyek esetén is. Egy teljes fürdőhöz 200 gramm szárított vagy néhány marék friss füvet adunk, egy vödör hideg vízben éjszakára beáztatjuk, másnap az egészet felmelegítjük és ezt a folyadékot a fürdővízbe, öntjük.
-----------------------------------------------------------------------------
Fűben-fában, kristályokban
A régi javasasszonyok szerint minden bajunkra ad gyógyírt a természet. A népi orvoslás a meddőség ellen számtalan természetes hatóanyagot tart nyilván. A híres Maria Treben palástfű- és cickafark-tea fogyasztását javasolja, valamint különösen hatásosnak tartja a fehér fagyöngy levelének és szárának frissen kipréselt levét. Lust és Tierra a kínai dang quajt (Angelica Sinensis), a hamis egyszarvúgyökeret, a barátcserjebogyót és a törpepálmát javasolja. A dang quaj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek egyes hormonok alapanyagai. A hamis egyszarvúgyökér (Chaemalírium Luteum) az amerikai őslakók fontos termékenységserkentője. A kányabangita és a feketebangita kérge erősítheti ezek hatását. E gyógynövényeket persze csak példaként soroltuk fel, az elkészítés módját, az adagolást feltétlenül szakemberrel beszéljük meg, egyúttal tudakozódjunk megbízható beszerzési forrás felől is.
Van, aki a fürdőkúrákra esküszik. Bizonyos ásványi anyagok és a meleg valóban gyógyít egyes nőgyógyászati betegségeket, ezért az iszappakolás és a termálvízkúra is hatásos lehet. Kifejezetten női bajok gyógyításáról híres a harkányi és a szovátai (Románia), Medve-tó melletti fürdőszanatórium.
Ásványok, növények, állatok gyógyító erejét használja fel a homeopátia is. Azonban a homeopátiás orvoslás a szokásostól eltérően közelíti meg az embert. Bár vannak bizonyos szerek, amelyeket a belső nemi szervek betegségeire és a meddőség ellen javasol, alapvetően nem egyes betegségeket gyógyít, hanem az egész embert vizsgálja, és az „egész"-séget akarja visszaállítani alkati szereivel
--------------------------------------------------------------------------------------
Palástfű (Alchemilla vulgaris)

Erdőszéleken, utak mentén, domboldalakon, magasabban fekvő nedves réteken és hegyvidékeken nő. Hét-kilenc karéjú, félkör alakú levele van, szívós, nem túl magas száron, ernyőcskékben csoportosulva, apró, zöldessárga virága áprilistól júniusig, néha még tovább is viríthat. Levelei néha a földhöz lapulnak, és hajnalban közepükön harmatcsepp jelenik meg.
Segít a menstruációs zavarok, fehérfolyás, alhasi panaszok és a klimaxos rosszullétek esetén. Ha a menstruáció nem áll be havi rendszerességre, cickafarkkal keverve a palástfű rendbe teszi a dolgot.
Használják vízhajtóként és szíverősítő szerként is, sebláz, gennyező sebek és fekélyek esetén is. Kitűnő foghúzás után is, ha többször öblögetünk vele.
Sokat segít szülés utáni sérülések, nehezen szülő nőknél alhasi petyhüdtség esetén, koraszülésre hajlamos nőknél terhesség megtartásában, a méhszalagok megerősítésében. Ilyenkor napi négy csésze palástfűteát kell inni, ezt lehetőség szerint frissen szedett növényből készítsük, és napközben kortyonként fogyasszuk. Ezenkívül a szóban forgó testrészeket masszírozzuk pásztortáska-tinktúrával, méhelőesésnél a hüvelytől fölfelé haladva végezzük a bedörzsölést külsőleg. A kezelést kiegészíthetjük cickafark-ülőfürdővel: 100 gramm gyógyfüvet adunk egy fürdőhöz, ezt hetenként háromszor ismételjük.
Az alhavasi, magasabban fekvő helyeken nőtt palástfüvet ezüstös palástfűnek is nevezik, mert leveleinek az alja ezüstösen csillog. Ez a növény különösen elhízás ellen jó. Naponta két-három csészével elég meginni. Rossz alvás esetén is segít, a cukorbajosoknak is gyakran kellene inni belőle.
Pásztortáskával összekeverve, izomsorvadás, súlyos és gyógyíthatatlannak látszó izombetegségek esetén is segít.

Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi füvet adunk 1/4 liter vízhez. Csak forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Pakolás: a friss növényből megfelelő mennyiséget megmosunk, egy deszkán összezúzzuk és felrakjuk.

Fürdőadalék: egy teljes fürdőhöz 200 gramm szárított vagy néhány marék friss füvet adunk, egy vödör hideg vízben éjszakára beáztatjuk, másnap az egészet felmelegítjük és ezt a folyadékot a fürdővízbe öntjük.
-----------------------------------------------------------------------------------
Az ébredési vagy alap-testhőmérséklet

A tüszőrepedést követően az ébredési testhőmérséklet nagyon kis mértékben, mintegy 0,2 °C-kal megemelkedik, és ezen a szinten marad a következő havivérzés bekövetkeztéig.
Mivel a testhőmérséklet már a legkisebb izommunka hatására is megváltozik, az alap-testhőmérséklet pontos megállapításához ébredés után azonnal, minden mást megelőzően még fekvő állapotban hőmérőznünk kell.

A ciklus végén tudni fogjuk, mikor volt tüszőrepedésünk, mert a táblázat adatai két jól elkülönülő részre oszlanak majd: az ovuláció előtti alacsonyabb, és az azt követő kb. 0,2-0,5°C-kal magasabb testhőmérsékletű napokra.

A hőmérőzés sikerességének alapfeltétele, hogy egyértelműen el tudjuk különíteni a magasabb ébredési hőmérsékletű napokat, amelyekből megállapíthatjuk a tüszőrepedés idejét. Tekintetbe véve a hímivarsejtek és a petesejt korlátozott élettartamát, az ovulációt megelőző és azalatti napokra időzített aktusokkal megnövelhetjük a fogamzás esélyét.

Sajnos vannak azonban olyan tényezők, amelyek befolyásolják az ébredési hőmérsékletet (pl. láz, megfázás, stressz, kialvatlanság), vagy a mérés pontosságát (pl. nem ébredünk fel időben), mert a mérést mindig ugyanabban az időben kell elvégezni.


A gyógyszertárakban kapható olyan érzékeny hőmérő, amellyel a kismértékű változások is nyomon követhetők. Ez az eszköz alakban és használatában is eltér egy hagyományos lázmérőtől. Különféle márkák vannak forgalomban, amelyek megbízható eredményt adnak, ha betartjuk a használati utasításban leírtakat.
--------------------------------------------------------------------------------------
BARÁTCSERJE (Vitex Agnus castus)
Gesztagénszerű és prolaktinszint-csökkentő tulajdonságát számos kísérlet igazolta. Sajnos nem minden esetben segít. Azok a nők, akiket PMS miatt barátcserje-kivonatokkal kezelnek, gyakran panaszkodnak szexuális érdektelenségre, amíg a készítményt szedik. Különösen azok a hölgyek, akik szeretnének teherbe esni. A vágycsökkentő növények további akadályt jelenthetnek a gyermekáldásra vágyó pároknak. A barátcserje az állandó stressz alatt álló nőknek javasolható, mivel megbízhatóan csökkenti a prolaktinszintet, ezáltal enyhítve a mellfeszülést.

ÜRÖM (Artemisia vulgaris)
A napistennő, Artemis növénye. Serkenti az emésztést, a menstruációt, enyhíti a görcsöket, javítja a vérkeringést. Egy négyhetes teakúra mélyrehatóan megtisztítja a hormonrendszert. A nőgyógyászatban az üröm általános méregtelenítő növénynek számít minden nő számára, mivel serkenti a vizeleten, az izzadságon és a menstruációs véren keresztül az anyagcsere végtermékeinek kiválasztását. Megjegyzendő, hogy a kínai orvoslás moxapálcája is ebből a növényből készül. Az üröm akkor is jól bevethető, ha tartós fogamzásgátló-szedés után kimarad a menstruáció. Magas vérnyomás esetén azonban homeopatikus szerek kiegyensúlyozó hatására is szükség van.

DAMIANA (Turnera diffusa)
A legjobb hatását sárgatesthormon-hiány estén fejti ki. A virág a holdhoz rendelhető, illata a kamilláéra emlékeztet. Idegtonikumként egyúttal az urogenitális területre is hat, és serkenti az agyműködést. Az ürömmel azonos arányban keverve teaként segít olyan alhasi görcsöknél, amelyek azonnal megszűnnek, ha a menstruációs vér rendesen folyik. A damianatea – tetszés szerint keverve naracsvirággal vagy borsmentával – három-öt percig forrjon, utána a kész teát tartsuk kannában. Az urogenitális területre gyakorolt hatása miatt jól kezelhetők vele az aranyeres panaszok is. A növény tinktúrájából rendszeresen napi 15 cseppet fogyasztva lazító és erőgyűjtő hatást érhetünk el.

KÖKÖRCSIN (Pulsatilla vulgaris)
Mérgező hatása miatt csak homeopatikus szerként alkalmazható. Védelem alatt áll, és sajnos a kipusztulás veszélye fenyegeti. A gyógyhatású készítményeket ezért termesztett változatából állítják elő. A kökörcsin a vér összetételére és a vérkeringésre hat. Homeopatikus szemszögből nézve a „kökörcsintípus” hajlamos gyorsan sírva fakadni, és környezetén is könnyei hatalmánál fogva uralkodik.
D4 – naponta kétszer 5 Globuli – akkor ajánlható, ha a beteg nedves ruhája és hideg felületen való üldögélés miatt felfázott, hólyagpanaszai vannak. Hatása az antibiotikumokéhoz hasonló.
D5 – naponta kétszer 5 Globuli – hatásos középfülgyulladás ellen és a túl gyenge havi vérzés serkentésére.
D12 – naponta 5 Globuli a ciklus közepétől a havi vérzés beálltáig – kiegyensúlyozza a női hormonháztartást. Sárgatest-szabályozó tulajdonságának köszönhetően megakadályozza a menstruáció előtti felpuffadást. Szedése ajánlott még arc- és lábödémák, mellfeszülés valamint hangulatingadozás esetén is.
D30 – naponta egyszer 5 Globuli – az igazi “kökörcsinszemélyiség” gyógyszere. Ilyenek a kék szemű, szőke, erőteljes hangulatingadozásra hajlamos hölgyek. A havi ciklus második felében törődést igényelnek, szöveteik ödémásodnak, gyakran tör rájuk éhségroham, amit bűntudat, lelkiismeretfurdalás követ. Hajlamosak könnyekig meghatódni, megsértődni.
-------------------------------------------------------------------------------------
ezt azoknak akiknek van ilyen nyák peteéréskor
(állítólag tutibb, mint a hőmérőzés)

A Billings-módszer (ovulációs módszer) alapja az a tudományosan ellenõrzött és igazolt felfedezés, hogy améhnyakban termelõdött nyák a fogamzóképesség legmegbízhatóbb jele. E nyák minõségének megváltozása a tüszõrepedés bekövetkezését mutatja, valamint jelenléte nélkül a hímivarsejtek a nõ szervezetében életképtelenek!!!


A tüszõérés megkezdõdését jelzi a nyák termelõdése. A nyák a hüvelyen végig haladva mindig kijut a vulvára, így soha nincs szükség a nyák hüvelyen belüli vizsgálatára. (Ez azért fontos, mert a nõk többsége idegenkedik a belsõ vizsgálattól.) a nyák síkossága, csúszóssága, nyújthatósága jelzi a nõnek, hogy amit érez, az nem hüvelyváladék. (A hüvelyváladék sohasem síkos, nem csûszós. A síkos érzet teszi lehetõvé, hogy vakok is sikeresen megtaníthatók erre a módszerre.)

A tüszõ megrepedését a nyák síkosságának a megszûnése jelzi. Ennek az az oka, hogy a tüszõrepedés után termelõdõ sárgatesthormon a nyák biofizikai jellemzõit megváltoztatja. Ez abban nyilvánul meg, hogy a nyák síkossága, csúszóssága észrevehetõen megszûnik.

A fentiekbõl következik, hogy a Billings-módszerrel biztonságosan meg lehet állapítani a tüszõérés megindulását, az érés idejét, valamint az érett tüszõ megrepedésének, ezáltal a petesejt szabaddá válásának a megtörténtét. Így teszi lehetõvé a nõi ciklus élettani jelenségeinek tudatos nyomon követését. Mivel a vizeletürítés minden embernél élettani szükséglet, így a vulvánál történõ megfigyelés nem igényel külön idõt. Vizeletürítés e l õ t t (!) papírzsebkendõvel vagy toalettpapírral kell a hüvelynyílást megtörölni. Akkor érezhetõ, hogy van-e síkkosság, csúszósság, van-e valamilyen váladék a papíron. Ha van, akkor a síkosság, nyújthatóság dönti el, hogy nyák, vagy hüvelyváladék, amit észlelni lehet.
---------------------------------------------------------------------------
" S z a b á l y o k " c s a l á d t e r v e z é s e s e t é n :

Fogamzóképes a nõ a nyák észlelésének ideje alatt, valamint a tüszõrepedést jelzõ síkosság megszûnésétõl számítva még három napig. Akik gyermeket szeretnének, csak az ez idõ alatti közösülés(ek)bõl várhatnak fogamzást.
Akik el akarják kerülni a teherbe esést, ez idõ alatt tartózkodjanak a közösüléstõl.
A tüszõrepedést követõ harmadik nap után a nõ terméketlen a kb. két hét múlva jelentkezõ menstuációs vérzésig. Teherbe esés lehetetlen. A közösülések lehetõsége korlátlan.
A menstruáció ideje alatt megkezdõdhet a következõ tüszõ érése,, amit a níák jelezne, de ezt a vérzés elfedheti. Tehát a teherbe esés lehetõségét a nõ nem tudja ez idõ alatt egyértelmûen, biztonságosan megállapítani. A terhesség elkerülése végett ne közösüljenek!
A menstruáció után, a nyák termelõdésének megkezdõdéséig a nõ terméketlen. Mivel a maradék ondó elfedheti a nyák megjelenésének észlelhetõségét, a nyák termelõdésének megkezdõdéséig a minden második napon való közösülés teszi lehetõvé a síkos nyák biztonságos észrevehetõségét. Amíg a maradék ondó kiürülése után síkos, csúszós nyákot nem tapasztal a nõ, addig terméketlen, nem tus teherbe esni, még ha akarna sem. (A nyák észleléséhez kellõ idejû fentlét szükséges!)
A fentiekbõl következik, hogy Billings-módszerrel biztonságosan meg lehet állapítani a fogamzóképes napokat. Ezek ismerete segít a várt fogamzás elérésében, ill. a felesleges önmegtartóztatást kiküszöböli a fogamzás elkerülésének szándékakor.
-----------------------------------------------------------------------------------
Rossz az időzítés

A legelterjedtebb tévhit: a peteérés mindig a ciklus közepén következik be. Valójában előtte és utána is megtörténhet. Van, aki az ébredési hőmérsékletét méri minden reggel, és azt figyeli, miként változik, mikor emelkedik. (A fogamzás szempontjából fontos peteérés a hőmérséklet emelkedésekor már megtörtént.) Ha minden rendben van, ciklusonként akkor is csak 8–36 százalék a teherbe esés valószínűsége, s az életkor emelkedésével növekedésével egyre kevesebb. A számok azt jelentik, hogy ciklusonként tízből körülbelül három nő marad terhes. A húszévesek átlagosan öt hónapot, a negyvenévesek tízet várnak - feltéve, hogy rendszeresen élnek nemi életet.

Póz és fogamzás

A nemi öröm kedvezően befolyásolja a termékenységet, mert endorfin termeléséhez vezet. Ez a hormonhoz hasonló vegyület elősegíti az orgazmust. A csúcsponton, az izomösszehúzódások következtében, a spermiumok egyre mélyebbre hatolhatnak a méhben, s onnan már nincs messze a petesejt. Persze nemcsak az átélés intenzitása, hanem a szeretkezés közbeni testhelyzet is befolyásolja a megtermékenyülést.
- A misszionárius pózban a sperma nagy része az aktus után visszafolyik. Ha a nő felhúzza térdeit, és ezáltal megemeli a medencéjét, valamelyest javul a megtermékenyülés esélye.
- Ha a pár állva szeretkezik, szinte esélytelenek a spermiumok, mert a hüvely majdnem függőleges.
- Ugyanez érvényes a lovaglópózra is (a nő a férfin ül). A spermiumok ugyanis szinte el sem jutnak a méhig.
- Az egyik leghatásosabb testhelyzet, amikor a férfi hátulról hatol a nõbe: a hímvesszõ egészen közel kerül a méhszájhoz.
Mindegy, hogy ki melyik pozíciót részesíti előnyben a párjával. Csak arra
kell figyelni, hogy a hímivarsejtek számára megfelelő
körülményeket biztosítsanak a célba éréshez. Hatásos az is, ha aktus után a nő egy ideig még fekve marad, és párnát helyez a medencéje alá.

A spermiumok útja

Vannak olyan szokások, amelyek bizonyos körülmények között csökkenthetik a megtermékenyülés valószínűségét.
- A női nemi szerv orális kényeztetése változtat a hüvelykörnyezet kémiai jellemzőin, így később a spermiumok nehezebben tudják a petesejtet megtermékenyíteni.
- A szeretkezés előtti zuhanyozás megváltoztathatja a hüvely pH-értékét (normális esetben 4,5 és 5 között van). A szappan vagy a tusfürdő miatt magasabb vagy alacsonyabb lesz, tehát kevesebb hímivarsejt jut el a petesejtig.
- Az aktus utáni zuhanyozás sem ajánlott, mert a spermiumok kimosódhatnak a hüvelyből.
- Gyakori kérdés: a szeretkezések gyakorisága. Tíznapos önmegtartóztatás után van a legtöbb spermium az ejakulátumban. A mennyiség minden egyes nappal tovább csökken. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy tíznapokat kell sokáig várni, mert akkor elszalaszthatják a megfelelő alkalmat (peteérést). Orvosok a heti kétszeri szeretkezést javasolják, ha nemzés az elsődleges cél.
-----------------------------------------------------------------------------
Termékenységi diéta

Egészséges táplálkozással javítható a megtermékenyülés, illetve az egészséges csecsemő születésének esélye.
- A szervezetnek olyan anyagokra van szüksége, amelyek védenek az úgynevezett szabad gyökök támadásától. A legismertebb sejtvédõ anyagok közé tartozik az A-, a C- és az E-vitamin, ezenkívül a szelén (nyomelem).
- Leghatásosabb a C-vitamin: javítja a spermiumok minőségét, illetve csökkenti a vetélés veszélyét.
- Kulcsfontosságú szerepet játszik a folsav (egy B-vitamin), amelyből
rendszerint keveset kap a szervezet. Jóllehet a gyermekre vágyó nők számára az egyik legfontosabb: megvéd a termékenység zavaraitól és a gyerek bizonyos fejlődési rendellenességeitől (például nyitott hátgerinc).
- Hasonlóan fontos a B12-vitamin. Amennyiben kevés található belőle a vérben, ötszörösére nő a fejlődési rendellenességek veszélye.
- A cink különösen nagy jelentőségű a női és a férfi hormonháztartásban: növeli a spermiumok számát, egyidejüleg mozgékonyabbá is teszi őket.
- A dohányzás főleg annak a nőnek méreg, aki teherbe szeretne esni. Gátolja a peteérést és vetéléshez vezethet.- Vigyázzon a kávéval is. Napi három csésze megháromszorozza a babára való várakozás idejét és a vetélés veszélyét.
- Terhesség alatt felejtse el az alkoholt.
--------------------------------------------------------------------------------
Káros környezeti hatások

A környezeti mérgek - főleg a nehézfémek és a vegyszerek - erősen befolyásolják a termékenységet. Ezekre vezethető vissza – a kábítószer mellett –, hogy negyven fölötti pároknál mind nehezebben jön össze a gyerek. Ijesztően sok ember szervezetében fedezhetőfel káros anyag: higany (fogtömés), ólom (kipufogógáz), kadmium (dohányfüst és kipufogógáz), illetve egyéb környezeti méreg (például kártevők elleni vegyszer). A káros anyagok évekig gyűlnek és hatnak, mire egyáltalán észreveszik őket. Lerakódnak a zsírszövetben, mivel a máj ennyi mérget már képtelen lebontani. Természetes, hogy ilyen körülmények között az utódlás sem megy zökkenőmentesen.
---------------------------------------------------------------------------
Tennivalók a terhesség előtt

6 hónappal előtte Ha gyereket akarsz, készítsd föl a szervezetedet a terhességre. Szakemberek körülbelül hat hónapot javasolnak. Tanulmányozd menstruációs ciklusodat, mert az szinte mindent elárul
termékenységedről. Megmondja például, van-e rendszeres peteérésed. A baba reményében pontosan ismerned kell a legtermékenyebb napjaidat. Minden reggel mérd meg a hőmérsékletedet és jegyezd fel az értékeket.

5 hónappal előtte
Méregtelenítsd a szervezeted: hagyd abba a dohányzást, kevés alkoholt és kávét igyál. Csinálj végig egy tíznapos méregtelenítő kúrát.
- Ébredés után igyál egy pohárnyi (két teáskanál citromlével és egy
teáskanál mézzel ízesített) langyos vizet.
- Reggeli: egy pohár, frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslé.
- Ebéd: kedve és ízlése szerinti fogásokkal.
- Uzsonna: citromos ital (mint reggeli előtt).
- Vacsora: a zöldséglevest erősen fűszerezheted. Ha nincs hozzá kedved, igyál frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslevet.
- Félóránként: néhány korty forró(!) víz. Fontos, hogy tíz percig forrald.

4 hónappal előtte
Közelítsd meg az ideális testsúlyodat. Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy hormonrendszered a legkiválóbban működjön. Ha túlságosan sovány vagy, elsősorban összetett szénhidrátokat és fehérjét fogyassz - ne zsírt! Túlsúly esetén lassan szabadulj meg a felesleges kilóktól. A hirtelen súlycsökkenés ugyanis méreg a hormonháztartásnak és az anyagcserének.

3 hónappal előtte
Táplálkozz egészségesebben, fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget és kevés húst. Figyelj a megfelelő vitamin- és ásványiaanyag-ellátásra. Mondj le az édességrõl és a mesterséges édesítő szerekről. Igyál sok vizet, szedj vitamintablettákat (A, C, E, B12, folsav, cink).

2 hónappal előtte
Lehetőleg ne szedj semmilyen gyógyszert. Felejts el minden olyan pirulát, amely nem feltétlenül szükséges (nyugtató, fájdalomcsillapító, étvágycsökkentő, hashajtó stb.). Ha nem tudod elkerülni valamelyik tabletta bevételét, kérdezd meg orvosodat, hogy szedheted-e. Amennyiben nem, az elkövetkezendő egy-két ciklusban semmi
esetre se ess teherbe!

1 hónappal előtte
Ugye, már tudod, mi jó neked és a babának? Kerülj mindent, ami kicsit is árthat. Ez vonatkozik testi és lelki dolgokra egyaránt. Tilos a stressz, a
fogyókúra és a kemény torna. Semmiképpen ne tűzd ki, mikor “kell” teherbe esned. A túlságosan erős várakozás feszültté tesz téged is, partneredet is. Legkönnyebben úgy megy, ha belátod: egy-két hónap (ide vagy oda) nem számít.
-------------------------------------------------------------------------------
• A B6-vitamin, ásványi anyagok – kalcium, magnézium – és nyomelemek – cink, réz – fokozott bevitele a méregtelenítő folyamatokat támogatja, és a petefészket saját progeszteronhormon termelésére sarkallja.

• A barátbors peteérést elősegítő hatását már számos nemzetközi tanulmány alátámasztotta.
------------------------------------------------------------------------------------
3. Infertilisnek (terméketlennek) tekintjük az ovuláció utáni harmadik naptól a következő menzeszig terjedő időszakot. Ebben a szakaszban teherbeesés nem következik be, mivel a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest által termelt hormon - központi gátlás révén - megakadályozza újabb petesejt érését (biztonságos időszak).

1. A részben fertilis (bizonytalan) időszakot, amely magába foglalja a menstruációs napokat, valamint a havi vérzés végétől a peteérés előtti néhány napig eltelt időt. Ezalatt a teherbeesés valószínűsége kicsi, de teljesen nem zárható ki egy előre meg nem jósolható ún. korai ovuláció miatt.
----------------------------------------------------------------------------------------
MESTERSÉGES ONDÓBEVITEL

A méh üregébe történő mesterséges ondóbevitel (intrauterin inszemináció) a megtermékenyítés olyan formája, amely során az egészséges, jó mozgással rendelkező hímivarsejtek (spermiumok) mesterségesen vannak feljuttatva a méhszájon keresztül a méh üregébe.

A meddőség problémájával küzdő pároknál számos megoldás van az áhított terhesség elérésére. A mesterséges ondóbevitel egy lehetőség a mesterséges megtermékenyítés módszerein belül, amelyet megfelelő javallat esetén meg kell kísérelni az olyan nagyobb beavatkozást igénylő kezelések előtt, mint a lombikbébi-kezelés.


Mikor ajánlott a beavatkozás?



A mesterséges ondóbevitel a következő esetekben ajánlott:
– közösülési képtelenség szervi elváltozás vagy pszichés ok miatt,
– a sperma minősége és/vagy mennyisége nem megfelelő,
– a sperma a méhszájon keresztül nem tud feljutni a méh üregébe (nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű a méhszájat kitöltő nyák, spermiumellenes ellenanyag van a nyákban),
– ismeretlen eredetű meddőség (teljes körű kivizsgálás után a meddőség tényleges okát nem sikerült kideríteni).

további információ erről:
http://quad.bdtf.hu/Kaali/kezelesek.html
------------------------------------------------------------------------------
Immunológiai eredetű zavarok

Az utóbbi évek vizsgálatai egyértelmuen kimutatták, hogy az esetek kis részében (kevesebb mint 5%) immunológiai faktoroknak, azaz antigén-antitest reakciónak is szerepe lehet a terhesség elmaradásában. Itt arról van szó, hogy a hímivarsejtekkel szemben ellenanyag képzodik a no, de ritka esetekben a férfi szervezetében is. Ezek az ellenanyagok a hímivarsejtek mozgékonyságát és ezáltal azok termékenyítoképességét is gátolják. Az ellenanyagok a no (esetleg a férfi) vérében és a no méhnyaknyákjában mutathatók ki.

Ösztrogén a ciklus teljes ideje alatt termelődik, progeszteron csak a ciklus második felében, és csak akkor, ha peteérés-petekiszabadulás (ovuláció) történt. Ilyenkor van mérhető progeszteron szint, laborfüggő, hogy mit tartunk alacsonynak, de, ha alacsony az azt jelzi, hogy a petefészek működése nem kielégítő, nem alakult ki kellően hatékonyan a sárgatest. Ezt kívülről bevitt progeszteronnal alig lehet javítani, inkább a peteérést kell serkenteni. Általában a progeszteron szint nem ok, hanem következmény ( a terhesség alatt is), ezért nem tüneti (progeszteron adás), hanem oki (a peteérés elősegítése) kezelést kell folytatni. A teherbe esés és a progeszteron szint között NINCS direkt összefüggés, a progeszteronnak a korai beágyazódásnál van szerepe, de az sem csak ettől függ. Azaz lehet alacsonyabb progeszteron szint mellett is terhes, de kicsit kisebb az esély a terhesség kihordására, mint magasabb értékek mellett.

----------------------------------------------------------------------------------
Női hormonszintek
Vizsgálandó hormon
Vizsgálat ideje
Normál-
értékek Mit jelent ez?

Follicle Stimulating Hormone (FSH) 3. nap 3-20 mIU/ml Az FSH az ovarium stimuláhatóságát mutaja.Általában 6 alatt kiváló, 6-9 jó, 9-10 még megfelelő, 10-13 nehezen stimulálható, 13+ nagyon nehezen stimulálható. A PCO-sbetegek kivizsgálásakor az FSH/LH arányt is nézik. Ez az arány normálisan kb. 1:1, ha az LH értéke magasabb, a PCO diagnozisa valószínű.
Estradiol (E2) 3. nap 25-75 pg/ml Az alsó értékek jobb stimulálhatóságot jeleznek. Abnormálisan magas szintek a 3. napon funkcionális cystára, vagy kimerülő petefészekre utalnak.
Estradiol (E2) A peteérésre adott gyógy- szerelés 4.- 5. napja 100+ pg/ml vagy 2x a 3. napi Az E2 szintet indokolt a stimuláció alatt vizsgálni. Értéke attól függ, hány tüsző van, ill. azok mekkorák. Ez betegenként változó. A legtöbb orvos bármilyen E2 növekedést jó jelnek tart, mások szerint a 4. napon 100 pg/ml feletti érték, vagy a 3. napi érték kétszerese lenne ideális.
Estradiol (E2) A hCG beadás napja 200 + pg/ml Érett (18 mm) tüszőnkként 200+ pg/ml.Túlsúlyos nőkben néha kisebb értékek mérhetőek.
Luteinizáló Hormon (LH) 3. nap < 7 mIU/ml A normális LH szint nagyjáből azonos az FSH-val. Ha az LH magasabb, mint az FSH, az PCO-ra utalhat.
Luteinizáló Hormon (LH) LH csúcs
(középidő) > 20 mIU/ml Az LH csúcs 48 órán belül ovulációt vált ki.
Prolactin 3. nap < 24 ng/ml Emelkedett prolaktin szint gátolja az ovulációt. A magas prolaktin szint hipofizis tumor veszélye miatt további kivizsgálást igényel. A PCO-s betegek egy részében is észlelhető hyperprolactinaemia.
Progesterone (P4) 3. nap < 1.5 ng/ml A "tüszőérés fázisának" szintje. Emelkedett érték esetén a teherbeesés valószínűsége csökken.(Fakultatív jell. vizsgálat)

Progesterone (P4) ovuláció után 7 nappal

ciklus 21-24. napja
> 15 ng/ml A progeszteron-vizsgálat az ovuláció meglétét bizonyítja. Amikor a tüszőből kiszabadul a petesejt, "sárgatestté" alakul, és progeszteront kezd termelni. 5 fölötti érték már jelez valamilyen ovulációt, de a legtöbb orvos 10 fölöttit vár el természetes ciklusban és 15 fölöttit stimuláltban. Egyesek szerint a tesztet érdemes reggel, éhgyomorra végezni. Thyroid Stimulating Hormone (TSH) (Pajzsmirigy Serkentő Hormon) 3. nap .4-4 uIU/ml A normális középérték a legtöbb laborban 1,7. Magas TSH alacsony vagy normális T4 szinttel kombinálva pajzsmirigy alulműködésre utal, ami befolyásolja a fertilitást.
Szabad Triiodothyronine (T3) 3. nap 1.4-4.4 pg/ml Néha a beteg pajzsmirigy nagyon sok T3-at termel, de normális mennyiségű T4-et. Éppen ezért a pajzsmirigy működésének alapos vizsgálatához hozzátartozik mindkét hormon szintjének mérése.
Szabad Thyroxine (T4) 3. nap .8-2 ng/dl Alacsony szintje pajzsmirigy-betegségre utal vagy az agyalapi mirigy betegségére, amennyiben az nem termel elég TSH-t a megfelelő T4 szint eléréséhez.
Össztesztoszteron 3. nap 6-86 ng/dl A tesztoszteront a mellékvesék és a petefészkek termelik. 50 fölötti értéket a legtöbben már emelkedettnek tartanak.
Szabad tesztoszteron 3. nap .7-3.6 pg/ml
Dehydroepiandrosterone Sulfate (DHEAS) 3. nap 35-430 ug/dl
Androstenedione 3. nap .7-3.1 ng/ml
Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) 3. nap 18-114 nmol/l Szexhormon-kötő fehérje. Emelkedett szintje a férfi nemi hormonok emelkedésére utalhat.
17 Hydroxyprogesterone 3. nap 20-100 ng/dl A ciklus közepén a csúcs 100-250 ng/dl, lutealis fázisban 100-500 ng/dl
Éhgyomri Insulin 8-16 óra éhezés < 30 mIU/ml A normális szint önmagában nem informatív A 10-13közötti érték enyhe inzulin-rezisztencia jele, 13 fölött súlyosabb inzulin rezisztenciára utal. (PCO-s betegek!!!)
---------------------------------------------------------------------------------
A méhnyaknyák rendellenességei: Hormonális zavar miatt előfordul, hogy a méhnyaknyák nem alakul elég kedvező közeggé ahhoz, hogy a spermiumokat segítse.


Egyes nőkben a méhnyak nyákjának túlzott sűrűsége miatt a spermiumok nem tudnak áthatolni; máskor pedig a méhnyak vagy a hüvely váladéka megöli a spermiumokat. Egyes nők néha olyan antitesteket termelnek, amelyek a hüvelyben immunitást eredményeznek minden spermiumra, vagy egy bizonyos férfi spermiumára vonatkozólag.
------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin Napi beviteli értékek
(felnőtt) Biztonságosnak tartott felső határértékek felnőtteknek** Napi beviteli gyerekeknek
4-10 év* Napi beviteli értékek gyerekeknek
11-18 év Biztonságosnak tartott felső határértékek gyermekeknek
9-13 év**
A-vitamin (retinol) 0,8 mg 3 mg 0,5-0,7 mg 0,8-1,0 mg 1,7 mg
D-vitamin 0,006 mg 50 mg 0,01 mg 0,01 mg 50 mg
E-vitamin 10-12 mg 1000 mg 6-7 mg 8-12 mg 600 mg
K 70-140 mg -
B1-vitamin 1,3-1,5 mg - 0,9-1,2 mg 1,3-1,4 mg -
B2-vitamin 1,5-1,8 mg - 1,0-1,4 mg 1,3-1,7 mg -
B6-vitamin 2,0-2,2 mg 100 mg 1,3-1,6 mg 1,8-2,0 mg 60 mg
B12-vitamin 1,0 mg - 1,0-1,4 mg 2,0 mg -
Folsav 0,2 mg 1 mg 0,075-0,1 mg 0,15-0,2 mg 0,6 mg
Niacin 15-18 mg 35 mg 11-16 mg 15-18 mg 20 mg
Pantotén-sav 8-10 mg - 4,0-5,0 mg 6-8 mg -
C-vitamin 60 mg 2000 mg 45 mg 60 mg 1200 mg
Biotin 0,15 mg –
----------------------------------------------------------------------------------

FOLSAV

A B vitamincsoportba tartozó vitamin. Létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során Felelős a vörövértestek ép formájáért és bizonyos fehérjéket bont a szervezet számára hasznosítható méretűre.

Csökkentheti a szívinfarktus kockázatát mivel egy aminosav, a homocisztein szintjét csökkenti. Segíti a vérszegénység gyógyítását.

Természetes forrásai: máj, vitaminnal dúsított gabonapehely, kelbimbó, földimogyoró,brokkoli, saláta, fekete szemű bab



Felszívódást segítő tényezők:

B vitamin csoport többi tagja
Felszívódást gátló tényezők:

&middot; aszpirin

&middot; alkohol

&middot; a nem inzulinfüggő cukorbaj kezelésében alkalmazott biguanidok

&middot; fogamzásgátló tabletták

A gyermekvállalásra készülő nőknek napi 400 mcg folsavkiegészítés ajánlott. Szintén jótékony hatású lehet a kiegészítő a zsírszéklettel járó emésztési rendellenességben szenvedőknek, az 55 év felettieknek, illetve a túl sok alkoholt fogyasztóknak.

Optimális mennyiség:

&middot; felnőttek: 400-800 mcg/nap


Hosszabb távon napi 400 mcg, rövid távon napi 600 mcg a legnagyobb adható mennyiség. Hosszabb távon nagy mennyiségben szedve gátolhatja a cink felszívódását.

Túladagolás

A folsavat - vízben oldható vitamin lévén - nem lehet túladagolni, kiegészítésképpen mégis legfeljebb napi 1000 mikrogramm (1 mg) fogyasztása ajánlott, mert nagyobb dózis zavarhatja egyes gyógyszerek hatását és elfedheti pl. a B12-vitamin-hiány tüneteit. Ez utóbbi különösen a vegetáriánus táplálkozást folytatóknál lehet veszélyes. Ezenkívül a túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.
Habár a folsav mellékhatásai igen ritkán, és leginkább csak fokozottan nagy mennyiség (több, mint 15000 mikrogramm) bevitele esetén fordulnak elő, azért felléphetnek gyomor problémák, alvás problémák, bőr irritáció, vagy egyes betegségek rohamai.
Forrás: www.umm.edu
-------------------------------------------------------------------------------------
Hatóanyag: 3,00 mg folsav tablettánként.
Segédanyagok: povidon K25, magnézium-sztearát, talkum, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát (120 mg).
Küllem: Tabletta: sárga színű, kerek, lapos peremes tabletta.
Csomagolás: 50 db tabletta átlátszó bliszterben és faltkartonban.
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FOLSAV 3 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Hatását úgy fejti ki, hogy a nukleinsav szintézisre hatva résztvesz az osztódó sejtek működésében és a vörösvértestek képzésében.
- Velőcsőzáródási rendellenesség megelőzése, a periconceptionalis időszakban, illetve az első trimeszterben, ha terhességi anamnézisben már szerepelt ilyen rendellenesség
- Folsavhiányos állapotok megelőzése és kezelése.
2. TUDNIVALÓK A FOLSAV 3 MG TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Nem alkalmazható a gyógyszer:
- ha Ön a folsavra vagy a készítmény bármely összetevőjére túlérzékeny (allergiás),
- ha a vérszegénység oka nem tisztázott, illetve akikben B12-vitamin hiány áll fenn;
- ha folsav-függő daganatos betegségben szenvednek.
Tájékoztassa kezelőorvosát:
Minden jelenleg fennálló vagy régebben átvészelt betegségéről.
A gyógyszer szedésének szükségességét, helyességét feltétlenül beszélje meg kezelőorvosával ha vérszegénységét B12-vitamin hiány okozza (ilyenkor először B12-vitamint kell alkalmazni).
Egyéb gyógyszerek alkalmazása:
A kezelés megkezdése előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy milyen gyógyszereket szed, beleértve a recept nélkül kapható készítményeket is. Más gyógyszerek egyidejű alkalmazása ugyanis megváltoztathatja a folsav hatását, illetve a folsav is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.
Különösen fontos, hogy kezelőorvosa tudjon arról, ha Ön rendszeresen alkoholt fogyaszt, illetve, ha az alábbi gyógyszereket szedi:
- Központi idegrendszerre ható gyógyszerek (nyugtatók, fenitoin, epilepszia-ellenes készítmények);
- Bizonyos antibiotikumok illetve tbc ellenes szerek;
- Fogamzásgátlók;
- Folsav-antagonista gyógyszerek;
- Kolesztiramin (epesavkötő);
- Bizonyos, metformint tartalmazó, cukorbetegség elleni gyógyszerek.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
Nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan adat, hogy a készítmény hátrányosan befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.
Terhesség és szoptatás
Terhességben az első harmadában a már előző terhességben előfordult velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésére adható.
A folsav átjut az anyatejbe, ezért szoptatás idején csak az előny/kockázat mérlegelése mellett adható.
Fontos információk a készítményről:
Tejcukor érzékenység esetében figyelembe kell venni, hogy a készítmény tablettánként 120 mg tejcukrot is tartalmaz.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FOLSAV 3 MG TABLETTÁT?
Ha az orvos másképp nem rendeli, szokásos adagja:
- Felnőtteknek 4,5-6 mg/nap (1,5 - 2 tabletta) terhességi előzményben szereplő velőcsőzáródási rendellenesség megelőzésére.
- Folsavhiányos megaloblasztos anémia kezelésére naponta 6 mg (2 tabletta) 3-4 hónapig,
- Felszívódási zavarokkal járó esetekben esetleg szükség lehet napi 15 mg (5 tabletta) folsav adagolására is.
- Krónikus hemolitikus állapotokban, mint pl. thalassaemia, sarlósejtes anémia fennállásakor a táplálkozástól vagy a hemolízis mértékétől függően szükség lehet naponta ill. hetente 6 mg (2 tabletta) folsav adására.
- Egyes esetekben vesedializált betegek számára is szükség lehet a folsavhiány megelőzése érdekében hasonló dózisban folsav pótlására.
Ha az előírtnál több tablettát vett be:
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha elfelejtette bevenni az előírt adagot:
Következő alkalommal ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszernek a Folsav 3 mg tablettának is lehetnek mellékhatási.
Mellékhatások ritkán, főleg nagy adagok alkalmazása esetén fordulnak elő. Ezek a következők lehetnek: étvágytalanság, rossz szájíz, hányinger, puffadás, fokozott bélgáz képződés, alvászavar, izgatottság, depresszió. Igen ritkán allergiás reakció alakulhat ki.
A kezelés során észlelt mellékhatások vagy bármilyen szokatlan tünet jelentkezése esetén mielőbb tájékoztassa kezelőorvosát!
5 TÁROLÁS
15 °C - 30 °C között, fénytől védve, száraz helyen tárolandó.
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
----------------------------------------------------------------------------------
Mintaétrend egy hétre kismamáknak

Hétfő
Reggeli: citromos tea , frissen facsart gyümölcslé, fokhagymás sajtos pirítós

Tízórai: krémtúró

Ebéd: zellerkrémleves, milánói makaróni,
gyümölcsjoghurt (tegyünk élőflórás natúrjoghurtba valódi gyümölcsdarabokat)

Uzsonna: tej, péksütemény

Vacsora: zöldségleves, illatos-omlós pulykaszelet, párolt brokkoli


Kedd
Reggeli: kakaó, vajas-mézes kalács, gyümölcs

Tízórai: gyümölcs

Ebéd: fokhagymás tengerihal-filé, sültburgonya, savanyúság

Uzsonna: gyümölcsjoghurt

Vacsora: banánturmix mézzel, sonkás szendvics sovány sajttal, paradicsommal, paprikával




Szerda
Reggeli: citromos tea, lekváros pirítós, gyümölcs

Tízórai: sovány sajt, alma

Ebéd: gombaleves, spenót tükörtojással (ügyeljünk arra, hogy a tojás friss legyen, és alaposan mossuk meg felhasználás előtt!), sovány sajt

Uzsonna: gyümölcsrizs, péksütemény

Vacsora: padlizsános csirke, rizs, gyümölcs



Csütörtök
Reggeli: müzli tejjel és valódi gyümölcsdarabokkal, tej

Tízórai: sovány sajt, frissen facsart gyümölcslé

Ebéd: paradicsomleves, rakott karfiol, gyümölcs

Uzsonna: gyümölcstea, péksütemény

Vacsora: citromos csirkekrémleves, almás cukkini



Péntek
Reggeli: sajtos szendvics, frissen facsart gyümölcslé

Tízórai: gyümölcsös müzli

Ebéd: narancsos sárgarépaleves, pulykamell, görögsaláta

Uzsonna: banánturmix, gyümölcs

Vacsora: lazac lime-mal és zöldfűszeres vajjal, petrezselymes burgonya



Szombat
Reggeli: avokádókrém pirítóssal, citromos tea

Tízórai: frissen facsart gyümölcslé, gyümölcs

Ebéd: paradicsomleves, joghurtban sült csirkemell, párolt zöldségek

Uzsonna: reszelt sárgarépa mézzel és almával

Vacsora: töltött tök, sovány sajt



Vasárnap
Reggeli: alma, fokhagymás natúrjoghurtos korpáskenyér (natúrjoghurtba egy kevés zúzott fokhagymát teszünk, ezt esszük a kenyér mellé)

Tízórai: sovány sajt, dió, gyümölcs

Ebéd: húsleves; csirke cserépben, zöldségekkel; almáspite

Uzsonna: gyümölcsös müzli

Vacsora: zöldborsófőzelék, pulykahúsból készült fasírt
---------------------------------------------------------------------------------
Meddőség

Ajánlott táplálékkiegészítők:Antioxidánsok (C-vitamin, E-vitamin, karotinoidok)Hatása: Védik a hímivarsejteket, elősegítik a petefészek és a méh normális működését.Megjegyzés: A C-vitamin a spermiumok mozgékonyságát is fokozza.A-vitamin, béta-karotin, B-komplex vitamin, B6-vitaminHatása: Lényegesek az ivarmirigyek egészséges működéséhez.Cink Hatása: Serkenti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődését, növeli a hímivarsejtek számát. Elengedhetetlen a megfelelő sejtosztódáshoz, ami nőknél elsőrendű fontosságú. Megjegyzés: A cink hosszú távú szedésekor rézpótlás is szükséges.Ómega-3 zsírsavak (tengerihal-olaj,
lenmagolaj, kendermagolaj) Hatása: Egészségesen tartják a hímivarsejteket, támogatják a prosztata, illetve a méh és a petefészek normális működését.B12-vitaminHatása: Fokozza a hímivarsejtek számát és mozgékonyságát. E-vitaminHatása: Javítja a hormontermelés egyensúlyát.-komplex vitamin, B5-és B6-vitaminHatása: Segítenek helyreállítani a hormonrendszer egyensúlyát.B6-vitaminHatása: Elősegíti a májban az ösztrogén lebontását, növeli a vér progeszteronszintjét, valamint serkenti a szerotonin,vagyis a „boldogsághormon” kiválasztását az
A fólsav természetes formában megtalálható a citrusfélékben: a citromban, a narancsban; ezenkívül sok zöldségben: a brokkoliban, a lencsében, a babban, a borsóban, a spárgában; valamint a mogyoróban és teljesőrlésű termékekben is.

http://abbcenter.com/index.php?t=meddoseg&m=OKOK%20ÉS%20KEZELÉSEK&al=ISMERETLEN+EREDET%DB%2FPSZICH%C9S+MEDD%D5S%C9G

A fogamzásgátló tabletta utáni szindróma: A tablettaszedés után kb. egy évre van szükség, hogy a test normális hormonműködése helyreálljon.
-------------------------------------------------------------------------------
Anatómiatanárom azt javasolta: álljunk fejre mindennap, vagy legalább ereszkedjünk egy kicsit négykézlábra. Mozgassuk meg a belső szerveinket, azoknak is kell egy kis torna! Aviva Steiner szerint külső és belső izmaink megmozgatásával jelentősen meg tudjuk változtatni szervezetünk hormonális állapotát. Aviva eredetileg idősebb nőknek tartott órákat. Ehhez kellett olyan gyakorlatokat kitalálnia, amelyek nem fárasztják el túlságosan, mégis megmozgatják a változó koron túli hölgyeket.

Nagy meglepetésére néhány tanítványa újra menstruálni kezdett. A fiatalabbak arról számoltak be, hogy ciklusuk rendszeresebb lett, és kevesebb kellemetlenséggel jár, mint annak előtte.


Aviva nagy intenzitással vetette bele magát a gyakorlatok továbbfejlesztésébe, tanulmányozni kezdte a női hormonális rendszer működését, és végül tudományosan is bizonyította, hogy a speciális torna egyes esetekben helyettesítheti a hormonkezelést, sőt a műtéti beavatkozást is. Az alhas, a belső hasi és gátizmok és a farizmok megmozgatásával éri el gyógyító hatását. A mozgás fokozza az adott terület vérkeringését, így több vitamin, hormon és más életfontosságú anyag jut a „célszervekbe". Ez a belső női nemi szervek egészséges működését eredményezi, de visszahat a központi hormonális szabályozó, a hipofízis működésére is.


A mozgás során létrejött altesti vérbőség akár a petevezetékek letapadását is oldhatja, így egyes esetekben megszüntetheti a meddőség okát. Segíthet többszörös vetélés után is, mivel a gyakorlatok alkalmasak a méh izomzatának erősítésére, így lehetővé teszik a magzat sikeres kihordását.
Vendég
 


Baba!

Köszi a melót! Csak így tovább! Sok érdekes dolgot találtam! :D

Viszont van egy két dolog, amin röhögtem/dühöngtem egy kicsit:
-A teherbeesés előtti teendőknél szépen végigveszi, h. havonta miket kell tenni visszafelé számolva a teherbeesésig, majd közli:
"Semmiképpen ne tűzd ki, mikor “kell” teherbe esned." :twisted:
- A félóránként elfogyasztandó pár korty forró (!) víz, "de fontos, h. 10 percig forrald!" különösen tetszik: minden fél órából 20 perc szabadidőt hagy élni! :twisted: Meg úgy elképzeltem, ahogy a munkahelyemen félóránként rohangálok vizet forralni! :lol:
-A kismama mintaétrendnél a fokhagymás kajákon ill. a lime-os lazacon. Sokan voltunk úgy, h. az első trimeszterben a hűtő közelébe sem tudtunk menni, nemhogy ilyeneket főzzünk! :twisted:

Amit még hozzáfűznék:

Csajok!

A folsavat nem elég a zebrás teszt birtokában elkezdeni szedni! Addigra már kb 12 napos az embrió, a velőcső záródása pedig a 25.-27. napra lezajlik (ha lezajlik! :cry: )!!! Mire észbe kapsz és elhiszed, h. terhes vagy, eljutsz dokihoz, aki figyelmeztet, h. szedni kéne, már lehet, h. hiába!!!! :!:
A folsavat akkor kell elkezdeni szedni, amikor eldöntöd, h. "akár már jöhetne is a baba!" :wink:

" A fogamzásgátló tabletta utáni szindróma: A tablettaszedés után kb. egy évre van szükség, hogy a test normális hormonműködése helyreálljon. "
Ez valszeg a postpill amenorrhea és annak DEFINÍCIÓJA!!!! Egészséges nőknél egyáltalán nem igaz, h. 1 év szükséges a normális hormonműködés helyreállásához!!!! (különben nem nagyon maradnának meg az egyetlen kihagyott tabletta miatt fogant terhességek!!!!)
Kérek mindenkit, akinek a tabletta abbahagyását követően hosszabb ideig nem akar megjönni a menstruációja és nem terhes, minél hamarabb menjen el nőgyógyászhoz és ne hagyja magát lerázni, azzal, h. ez így normális! Ha a probléma a továbbiakban is fennáll és csak Norcolut ill. Clostilbegyt váltogatott szedésével sikerül ciklust csinálni, inkább nézzen be a "PCO-sok teherbeesési nehézségei és megoldások" topikba, ahelyett, h. elkezd hónapokig "méregteleníteni". Segítünk!!!!!

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers
 


Sziasztok!

Aki esetleg érintett a témában:

A férfi problémák és videó varicokele (here viszér) laparoscopos műtétről. Na ennek megnézésére én nem vállalkoztam!

http://www.ferfigyogyaszat.hu/problemak ... ddoseg.php
Vendég
 


http://209.85.129.104/search?q=cache:11 ... clnk&cd=25

Gyógynövények női bajokra


Bevezetés

Az alábbiakban egy kis gyűjteményt találhattok azokról a gyógynövényekről, melyeket a természetgyógyászatban az ún. tipikus női bajok esetén (cikluszavarok – rendszertelen menstruáció, fájdalmas menstruáció, menstruáció elmaradása, hormonális problémák, folyás, meddőség stb.) alkalmaznak.

Az összeállításnál a következő könyveket használtuk fel:

Michael Murray N.D. – Joseph Pizzorno N.D. : A természetgyógyászat enciklopédiája
Maria Treben: Egészség Isten patikájából
Női betegségek
Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai
Barbara és Peter Theiss: Erdők mezők patikája
Ideál Reforméletmód Magazin

Az összeállítás végén fontos információkat találhattok a premenstruális szindrómáról (PMS), mely a nők nagy részét érinti, illetve a férfiak csökkent nemzőképességéről, mely manapság sajnos egyre több férfit érint.

Bár az itt leírtakat kizárólag természetgyógyászati könyvekből és folyóíratokból állítottuk össze, nem árt, ha kúraszerű alkalmazásuk előtt kikéritek orvosotok véleményét.

A gyógynövények nem csodaszerek, de jótékony hatásukat sokan megtapasztalhatták már.

Remélem ezzel a kis összeállítással segítségetekre leszünk abban, hogy mihamarabb egészséges kisbabátok szülessen.

Női bajok természetes gyógymódjai

Cickafarkfű
A női bajokra jó hatást kifejtő gyógynövények közt a cickafark áll az első helyen, mivel minden szempontból a lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit.
???Nagyon sok bajtól megkímélnék magukat a nők, ha néha a cickafarkfűhöz folyamodnának.”-írja Maria Treben egyik könyvében.

A cickafark görcsoldó és nyugtató hatású, gyulladásgátló, serkenti az anyagcserét, vérzéscsillapító, vérképző, vértisztító, befolyásolja és erősíti a méh és a petefészkek működését, szabályozza az emésztést.
Görcsoldó hatása miatt különösen ajánlható fájdalommal és görcsökkel járó havi vérzésre, melyhez deréktáji fájdalom is társul.

Alkalmazása:

Teaként: 1 teáskanál cickafarkfüvet leforrázunk 2-3 dl forró vízzel, 1-2 percig állni hagyjuk, leszűrjük és koryolgatva fogyasztjuk.
Napi adagja: 2-3 csésze

A vérzés kimaradása és serdülőkori rendellenességek esetén tanácsos reggelente 1 csésze cickafark teát éhgyomorra elfogyasztani.


Ülőfürdőként alkalmazva:
100 gramm cickafarkfüvet 5 liter hideg vízben 12 órán át áztatunk. Ezután a fölmelegített vizet a fürdővízhez öntjük. A víz lepje el a vesetájat. 20 perces fürdő után megtörülközés nélkül öltsünk fürdőköpenyt és ágyban izzadjunk 1 óra hosszat.

Fehérfolyás esetén – heti 2-3 alkalommal ajánlott.

Méh- és petefészekgyulladás esetén – néha már 1 cickafarkfürdő is elegendő.


Palástfű

A növény német neve ???Frauenmantel” – női kabát – jelzi, hogy mindenekelőtt nőknek való gyógynövény. A női nemi szerveket, mindenekelőtt a méhet erősíti, így az anyaságra való felkészülés, valamint szülés előtt és után alkalmazható haszonnal. A növény ideális szer az anyaságra odaadóan készülő fiatalasszonyok számára.

Segít menstruációs zavarok, fehérfolyás, alhasi panaszok, klimaxos rosszullétek, fájdalmas, erős vérzéssel járó menstruáció esetén, hatásos görcsökre, fejfájásra és túlterhelt máj gyógyítására is. Nyugtató és fájdalomcsillapító, vizelethajtó, gyulladásgátló, vérzéscsillapító, intenzíven hat minden altesti szervre.

Alkalmazása:

Teaként: 1 teáskanál palástfüvet leforrázunk 2-3 dl vízzel, 1-2 percig állni hagyjuk, majd kortyonként fogyasztjuk.
Napi 2-3 csésze ajánlott.

Ciklus rendezése
Fehérfolyás
Hormonzavar
Méh-, petefészekgyulladás

Vetélés: A vetélés megelőzésére a terhes nő a harmadik hónaptól kezdve naponta igyék palástfű teát. Koraszülésre hajlamos nőknél a terhesség megtartásában, a méhszalagok erősítésében sokat segít a palástfű.

Rendszertelen menstruáció: Ha a menstruáció orvosi gyógyszerezésre sem áll be havi rendszerességre, cickafarkfűvel keverve a palástfű (egyenlő mennyiség mind a kettőből) egyenesbe hozza a dolgot.


Angelika

Mint elsősorban ???női gyógyírt” az angelikát fájdalmas menstruáció, a menstruáció elmaradása, rendszertelen menstruáció, klimaxos tünetek illetve az egészséges terhesség és a könnyű szülés segítésére használják.
Kedvező hatása van a méh aktivitására, mert növeli a méh összehúzódását, melyet relaxáció követ.


Édesgyökér

Különösen használatos PMS kezelésére, mert csökkenti az öszrtogénszintet, miközben növeli a progeszteronszintet. Azzal növeli a progeszteronszintet, hogy gátolja szt az enzimet, amely a progeszteron lebontásáért felelős.


Barátcserje

Termését hosszú ideje alkalmazzák női panaszok kezelésére. A barátcserje-kivonat különösen hasznosnak tűnik sárgatest-rendellenesség vagy prolaktin túltermelés esetén.
Alapvetően a hipotalamuszra és a hipofízis tevékenységére hat. Ennek eredményeképpen képes normalizálni más hormonok működését, például csökkenti a prolaktin termelést és az ösztrogén-progeszteron arányt.
A barátcserje kivonat hasznos lehet menstruáció elmaradása esetén is, aminek az egyik leggyakoribb oka a prolaktin túltermelése.

Ne várjon azonnali eredményt, a barátcserjének legalább három hónapra van szüksége, hogy csökkenteni tudja a prolaktin szintet.

Javasolt napi adagja: 175-225 mg (tablettában vagy kapszulában) / Németországban lehet
kapni. A Pharmafutár behozza Mo-ra.




Egyéb hasznos gyógynövények női bajokra:

Kamilla
Pásztortáska
Fagyöngy
Fehér árvacsalán
Veronikafű


Meddőség kezelésére

Teakeverék: 45 gramm szárított rétihere virág
25 gramm csalán
10 gramm borsmenta
20 gramm körömvirágszirom

Elkészítése: 1 csészéhez két kiskanál fű, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Ajánlott napi adagja: 2-3 csésze

A réti here jó vértisztító, ösztrogénhatású vegyületeket tartalmaz, a csalán az egész szervezetet táplálja. A borsmenta nemi serkent?, a körömvirág pedig a szaporító szerveket er?síti.


A nemi vágy elvesztése

A libidó hiányát a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is számos tényező, így a kimerültség, a stressz és a túl sok serkentőszer, pl. kávé okozza. A menstruációs ciklus lefolyása is szerepet játszik, mivel a nemi vágy gyakran a ciklus közepén emelkedik, azután zuhan, majd közvetlenül a havivérzés előtt ismét felszökik. Serkentő növényi erősítőszerekkel gyakran feléleszthetjük az elszunnyadt libidót, s az is fontos, hogy megtanuljunk lazítani.

Málna~ és rozmaringtea

Az afrodiziákumként tisztelt drogok mellett az általános tápláló, serkentő herbák is mozgósítják a szexuális energiákat. A csalán gazdag vitaminban és ásványi anyagokban, a rozmaring serkentő hatású, a málnalevél a szaporítószervek ellazulását segíti.

Hozzávalók:
40 g szárított málnalevél (Rubus idaeus)
20 g szárított csalán (Urtica dioica)
15 g szárított rozmaring (Rosmarinus officinalis)
15 g szárított barátcserjebogyó (Vitex agnus-castus)
10 g szárított borsmenta (Mentha piperita)

A tea elkészítése:
1. Az összekevert herbákat légmentesen záró, sötét edényben tartjuk.
2. kiskanál keveréket herbateacsészébe vagy kis teáskannába teszünk. Hozzáadunk egy csésze frissen forralt vizet, és 10 percig állni hagyjuk majd leszűrjük.

Adagolás: Napi 2-3x1 teáscsésze.
Vendég
 


Sziasztok!
Nem tudom ismeritek-e a Forever Multi-Maca-t? Ennek segítségével több reményét vesztett párnak született természetes úton babája. Ha esetleg Téged is érdekel, a megadott e-mail címen több információt is tudok írni róla.

agi10@citromail.hu

Kép
 
 


Sziasztok,

Nagyon sok hasznos dolgot olvastam, ezert gondoltam en is leirom a problemamat. Parommmal mi is kozel 2 eve vagyakozunk egy babara. Mar orvosnal is jartunk, ahol a petevezeteg atjarhatosagi vizsalattol kezdve a spermavizsgalatig mindent megneztek nalunk. S ekkor derult ki, hogy a prolaktin szintem sokkal magasabb az elfogadott erteknel. A nover egybol megnyugtatott, semmi gond, ez orvosaggal beallithato. S en is megkaptam az orvosomtol a "bromociptrin"adagomat, amit azota is szedek de ez idaig nem tul sok eredmennyel. :(
Szivesen fogadnam az ezzel kapcsolatos tapasztalataitokat. Kinek mennyi ido utan sikerult ettol teherbe esnie, ill. van e valami mas mod amivel esetleg ez a szint csokkentheto. Olvastam a baratcserjerol, melynek prolaktin csokkento hatasa van. Esetleg van valakinek ezzel kapcsolatos tapasztalata?
Nekem a ciklusommal ill. az ovulaciommal nincs gondom. A Big Ben orajat ehhez lehetne igazitani, olyan pontos. :)
Ennek ellenere a honapok s az evek meg csak mennek s en egyre jobban veszitem el a remenyt, hogy valaha is lesz kisbabank. Tudom nem kellene gorcsolnom, s nem kellene allandoan a babara gondolni, de ha valaki nagyon ahitozik mar egy picurirol akkor ezt hogyan tudja kiverni a fejebol.....????

Andi
 
 


Szia Andi!

Érdemes valamelyik aktív topikhoz kapcsolódni, mert itt nemigen folyik levelezés, inkább csak cikkeket egyebeket teszünk fel.
- Megint megjött
- Babát szeretnék
- Babaprojektes topik stb.

Sajnos én a problémádhoz nem igazán értek. Sztem érdemes gyógynövényeket kipróbálni, nem hiszem hogy ártasz vele, csak jól utána kell nézni és pontosan betartani az előírást. Ha pedig mégis megzavarodik a ciklusod, abba kell hagyni. Nálam is jönnek-mennek a hónapok, de csak összejön egyszer. :shock:
Vendég
 


www.babaskonyvek.hu
Van itt egy könyv Ha nem jön a baba címmel... Elég jó szakember névsorral....

süti01
 
 


weboldal ajánlás
http://www.arwentorna.tk/
Az A R W E N t o r n a egy komplex saját technikájú tréning: szervi és nem szervi eredetű (PCOS, endometriosis, preklimax, elhízás, petevezeték lezáródás stb.) meddőségek kiegészítő terápiája; egy olyan adaptált zenés torna, amely a női vegetatív idegrendszerre, az izomműködésre, ezáltal a kismedencei női belső nemiszervekre hat.

Kép
 
 


tudom már ismeritek , de van néhány plusz infó benne, hátha még valakinek új!


Az Aviva-módszer
néven ismertté vált életmódrendszer a klimaxtól szenvedő, rendszertelenül menstruáló nőknek visszahozza, illetve beállítja a menzeszét. A fiataloknak segít vetélési- és meddőségi problémák, férfiaknak pedig prosztata-bántalmak, potenciazavar és vizelési panaszok esetén.

Aviva Steiner, az Izraelben élő tornatanárnő több évtizedes kutatómunkával kidolgozott egy olyan - 18 tornagyakorlatból és komplet életmódprogramból álló - módszert, amely segítségével a nők képesek ellenőrzésük alatt tartani a havi ciklusukat. Megmozgatja a külső (farizom) és belső (has, gát) izmokat, amelyek hatására megváltozik a test hormonális állapota. A mozgás és a mozdulatsorokat követően létrejövő altesti vérbőség akár a petevezetékek letapadását is oldhatja, így egyes esetekben megszüntetheti a meddőség okát. Segíthet többszörös vetélés után is, mivel a gyakorlatok alkalmasak a méh izomzatának erősítésére, amely ezáltal lehetővé teszi a magzat sikeres kihordását.


Miben segíthet a nőknek az Aviva-módszer?
1. A menstruáció előrehozása kívánság szerint
2. A menstruáció adott napra való beütemezése
3. A menstruációs napok számának csökkentése
4. A ciklus lerövidítése
5. Menstruáció előtti és alatti fájdalom csökkentése
6. Segít a menstruációmentes helyzeteken
7. Segít a meddőségen
8. Könnyít a változó kor kellemetlen tünetein
9. Megnyugtat depressziós és stresszes helyzetekben
10. Segít súlytöbblet esetén
11. Segít indokolatlan tejelválasztás esetén
12. Az első menstruációt meghozza 20-34 éves korban is
13. Segít a férfiproblémákon (impotencia, prosztata-bántalmak, stb.)
14. Megszünteti a frigiditást, növeli a fogamzóképességet
15. Többszöri vetélés után megerősíti a méhet

Aviva-módszer Magyarországon


Az Aviva-módszer (Tóth Lívia honlapja)

Tóth Líviával, az Aviva-módszer egyetlen diplomás, magyar oktatójával a belvárosban találkoztam. Amikor felhívtam, hogy interjú végett időpontot kérjek tőle, azt kérdezte, mennyire mélyen szeretném beleásni magam a témába. Amennyire csak lehetséges, mondtam, mire a legnagyobb természetességgel azt felelte, hogy ebben az esetben interjú helyett vegyek részt a következő tanfolyamán.

Egy héttel később a Hősök terétől nem messze, egy századfordulós bérház egyik lakásában találkoztunk. A tágas szoba egyik fala óriási tükörlapokkal volt borítva, a földön pedig színes szivacsok hevertek szerteszét. Mint egy balett-terem, úgy néz ki, gondoltam. Lívia hellyel kínált. Lehuppantam a résztvevők között, ő pedig beszélni kezdett. Aviva Steinerről, magáról és a módszerről mesélt, aztán a résztvevők következtek. Mint kiderült, az összes fiatal lány (22-től 35-ig) meddőségi- illetve fogamzási problémákkal küszködött. Kinek a menstruációja volt szabálytalan, kinek másodszorra sem sikerült a lombik-program, de olyan is akadt, akinek az első gyermeke születését követően évekig nem sikerült megfogannia. Döbbenten hallgattam a szomorú sorstörténeteket, és elcsodálkoztam azon, hogy fiatal és szemmel láthatóan egészséges fiatal nőknek ilyen komoly gondjaik lehetnek.



Elsavasodás ellen: életmódváltás

Lívia türelmesen végighallgatott mindenkit, majd keresztkérdéseket tett fel. Az egyik lányról kiderült, hogy rendszeresen fogyaszt ecetes savanyúságokat és salátákat. Mint mondta, egész életében kívánta a savanyúságot, enélkül nem esik neki jól a legfinomabb zöldsaláta sem. Lívia azt mondta, mondjon le az ecetes salátákról, helyette használjon egy kevés olívaolajat vagy néhány csepp citromot. Az ecet ugyanis brutális rombolást végez a szervezetben, és erős savasító hatása végett - közvetett módon - meddőséget is okozhat. - Guggolj csak le néhányszor - mondta a lánynak. - Biztosan ropognak a térdízületeid, talán a csípőd is. Az ecet kikezdi a csontokat és az ízületeket.A lány követte az utasításokat, a térdei pedig recsegve-ropogva bizonyították az elhangzottakat.
- De mit tegyek, ha kívánom? - kérdezte csalódottan a lány.
- Azért kívánod, amiért a candidás a cukrot, a dohányos pedig a nikotint. Ez is egyfajta függőség, ám mint olyanról, le is lehet szokni róla.

- A meddőségi problémák hátterében sok esetben a nők szervezetének sav-bázis egyensúlyának felborulása áll - folytatta Lívia. - Ez azonban nem csak a táplálkozástól, hanem a helyes testtartástól, üléstől, járástól, alvástól és a légzéstől is függ, ugyanis mindezek - az elfogyasztott élelmiszerektől függetlenül - ferboríthatják a fogantatáshoz szükséges egészséges egyensúlyt. A test, s ezáltal a vér és a különböző szervek elsavasodása hosszú távon betegségekhez és számtalan problémához vezet.
A keletkezett petesejt a savas közegben sérül , elhal vagy megvastagítja a burkát, minden esetben megtermékenyíthetetlenné válik. Az első teendő ezért minden esetben az életmódváltás és a sav-bázis egyensúly helyreállítása.
A legtöbb ember helytelenül táplálkozik, mondta Lívia, majd elővett egy vegyszer boltban kapható tesztcsíkot. Kis darabokat szakított belőle, majd körbeadta a résztvevőknek. Mindenki megnyalta a papírt, majd csendben figyelni kezdte, miként színeződik el a zöld-fehér-rózsaszín fecni. Lívia körbement, és a dobozon található színskála segítségével leolvasta az eredményeket. Egy kivételével (ez az enyém volt) minden eredmény rossz volt, azaz túlsavasodást mutatott. (A "helyes" Ph érték 7,4 körül mozog.)
Szinte szégyelltem magam a helyes Ph-értékemért, és pironkodva meséltem el, hogy másfél éve természetgyógyászhoz járok, nyomelemeket szedek, búzafűlével méregtelenítek, Pi-vizet iszom, és napi gyakorisággal nyers zöldséget-gyümölcsöt fogyasztok.
- Helyes - nyugtázta oktatónk - csak így tovább! Ezután táblázatokat osztott szét közöttünk. "Lúgos és savas ételek táblázata" - olvastam az elsőt. "Mazdaznan életmód és filozófia", "Olajos magvakból készíthető pástétomok és krémek", valamint két könyvet az Aviva-módszerről. (Minthogy mindegyik téma külön fejezetet érdemel, ezekkel a cikk folytatásaként a következő részben fogunk foglalkozni. - a szerk.)

Légzés, ülés, alvás, járás

Ahogy teltek-múltak az órák, lassan kiderült, hogy a résztvevők közül mindenkinek van min változtatnia - legalábbis ha kisbabát szeretne. Lívia hangsúlyozta, hogy minél előbb abba kell hagyni a hormontabletták szedését, és felfüggeszteni a hormonkezeléseket, mivel ezek meggátolják a saját hormonunk termelődését.

Meg kell tanulni helyesen ülni (egyenesen, nyújtott háttal és derékkal), és felállni (comb és farizomból), megfelelően lélegezni (ellenkező esetben kevés oxigén jut a tüdőnkbe, ami lassan szintén a vér elsavasodását eredményezheti), majd rátértünk az alvópozíciókra. A legtöbben hason illetve oldalt alszunk - derült ki egy gyors körkérdés segítségével. Ezzel szemben - figyeljük csak meg a kisbabákat - a háton alvás lenne a legjobb mindannyiunk számára. A tüdőkapacitást pedig még jobban növelhetjük, ha karjainkat (vagy az egyik karunkat) a fejünk fölé helyezzük. Első blikkre mindez kényelmetlennek, mi több kivitelezhetetlennek tűnik, de Lívia szerint eltökélt tudatossággal mindenen változtatni lehet.

Aztán szó esett a járásról. Arról, hogy miért vonzza a férfi tekintetet a "ringó járás", amikor a nő talpa olyan lágyan gördül végig a földön, mintha valójában hozzá sem érne. Ez a fajta mozgás hatással van a talpon lévő meridiánokra, amelyek a testre és a női szervekre is hatnak. "A szép járású nő termékeny", míg a dübörgő trampli kevésbé - ezt sugallja a járás metafizikai szinten.
Ennél a pontnál mindannyian felálltunk, és libasorban sétálni kezdtünk a teremben. Lívia (aki három gyermekes édesanya) ment elől - lába szinte nem is érintette a földet. Utána mi következtünk - hozzá képest tramplin és dübörögve. Néhány perc gyakorlás után azonban csökkent a zaj, és a tükörlapokon hamarosan egy csoport ringó csípőjű fiatal nő képe tükröződött vissza a mosolygós arcokra.

Sportolni is veszélyes lehet - tértünk rá a következő pontra. Bizonyos sportágak ugyanis a menstruáció bizonyos szakaszában vetélést okozhatnak, ezért ezeket a terhesség teljes ideje alatt kerülni kell: tenisz (már egyetlen szerva is a magzat elhalását okozhatja), kerékpározás, lovaglás és minden olyan torna, ami dinamikus mozgást igényel (step-aerobik, lépcsőzés, futás).
Vendég
 


Sziasztok!
Szeretném mindenkivel megosztani: 3 év próbálkozás után végre sikerült! Már nem is igazán reméltem, minden mindegy alapon kipróbáltam egy módszert, amiben magam sem nagyon hittem, és sikerült! Tegnap töltöttem be a 12. hetet! :D Hátha valakinek szintén segítségére lehet ez a módszer. Ha valakit érdekel, priviben szívesen adok elérhetőséget.
Csilla
 



Kép
 
 


Jackie Mize: Gyermekszületés természetfeletti módon

A könyv nem egy légből kapott bolondság, hanem egy nagyon is valóságos történet arról, hogy egy házaspár hogyan győzte le a gyermekszületés körül terjengő téveszméket, és hogyan juttatták győzelemre Isten tervét. Jackie Mize-nak azt mondták, soha nem lehet gyereke. De azáltal, hogy felkutatták, és működésbe hozták mindazokat az erőteljes igazságokat, és hittel kapcsolatos törvényszerűségeket, melyeket a Bibliában találtak, mégis lett négy csodálatos gyermekük. Ezeket az Isteni igazságokat és törvényszerűségeket osztja meg veletek ez az izgalmas könyv.

Forrás: http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=117&cid=44360

"az élet utat tör magának"
 
 


Sziasztok!
A segitsegeteket szeretnem kerni.
A baratnomnek nem jon ossze a kisbaba es valaki ajanlotta, hogy itt a babaneten sok hozzaszolas van egy injekcio kurarol aminek az a neve, hogy GYNAVAC. Sajnos sehol nem talalom. Ha ebben tudnatok segiteni, nagyon megkoszonnem.
Edina
 


editke

A gynevac egy, a tejsavbacillusból előállított vakcina. Kerülve a túlzott tudományosságot: ismereteink (és vágyaink) szerint erősíti az immunrendszert, véd bizonyos fertőző ágensek ellen, amelyek a hüvelyben-méhnyakban meg tudnak telepedni.
Ennyi objektíve le is vezethető, de valószínű, hogy ennél több rétű a hatása. Persze nem csodaszer; kerülje az ezt állítókat.
Heti egy injekció, a kúra öt ampullából áll. A Tb nem támogatja az árát.
Az olyan, ismeretlen eredetű fogamzóképtelenség eseteiben mutatta eddig a legjobb hatást, ahol: 1. a férj kielégítő spermafunkcióval rendelkezett, 2. az asszonynak normális ovulációs ciklusai voltak, 3. a méhkürtök vizsgálatilag átjárhatóknak bizonyultak, 4. a hüvelyből semmi durva kórokozó nem volt kimutatható: egyszóval, ahol látszólag minden rendben van, mégsem jön létre fogamzás.
Vendég
 


http://www.gynevac.hu/

editke itt bővebben olvashatsz róla
Vendég
 


bocsi editke=edike :oops:
Vendég
 


Ciklus áttekintése: http://babatervezok.otthona.net/attekintes.shtml
Hüvelyi nyák figyelése:
http://babatervezok.otthona.net/nyalka.shtml
Méhszáj vizsgálat (aki tudja):
http://babatervezok.otthona.net/mehszaj.shtml
Ovulációs tesztről:
http://babatervezok.otthona.net/LH-teszt.shtml
A tüszőrepedésről:
http://babatervezok.otthona.net/ovulacio.shtml

És egyáltalán, egy igazi kincs... minden ami a babatervezéssel kapcsolatos:
http://babatervezok.otthona.net/
Vendég
 



Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Forrás: http://www.infertility.hu/hormontabla.htm

Ha már felrakta korábban valaki, akkor bocsi!

"az élet utat tör magának"
 
 


Tájékoztató az inszeminációs kezelés menetéről:
http://www.timmermann.hu/site/letoltese ... 0e7044265e
Vendég
 


Volt egy nagyon érdekes beszélgetés múlt péntek reggel a Tv-ben, Dr. Csáky István professzorral (Állatorvostudományi Egyetem) beszélgetett Pataki Enikő a SZÓJA szerepéről.
Ugyanis több mint egy éve már Angliában felfigyeltek arra, hogy nemcsak a felnőtt sportolók, de 13-14 éves gyerekek közül is évente 3-4-en halnak meg sportpályán szívelégtelenségben. Mivel a szívelégtelenség okát a boncolásnál nem találtak, elkezdték vizsgálni, mi lehet közös az áldozatokban.
Egyetlen ilyen volt: az étrendjükben a Szója!
Arányos mennyiségű SZÓJA - nem mellékesen - 4-5-ször annyi női nemi hormont (vagy azzal azonos hatású alkaloidot) tartalmaz, mint egy db antibébi tabletta. Ez férfiakra nezve még veszélyesebb, mint a nőkre!
Ezek után amerikai kutatók elvégeztek egy tesztsorozatot 30-30 egérrel. (30 minta és 30 kontrollállat). A 30 kísérleti egér - melyeket SZÓJÁVAL etettek - MINDEGYIKE elpusztult szívelégtelenségben. A kontroll csoport, amely normál kaját kapott, semmilyen problémát nem mutatott.
A prof összerakta az információkat, s javasolja, vizsgálják a sportolókat étrendjük vonatkozásában is.
S a végén, csak mint érdekességet megemlítette, hogy az allergiás megbetegedések óriási méretűre növekedésének kezdete szignifikánsan egybeesik a SZÓJA-fogyasztás általánossá válásával.
Múltkor körbement egy nagyon jó cikk a margarinról, mint mesterséges élelmiszerről (kőolajszármazék).
Itt ez a szója, mely szintén az élelmiszeripar "találmánya".
Miből lehet olcsón, nagy tömegben "élelmiszert" előállítani? Hát kőolajból, gombamód szaporodó szójababból... Főleg, ha még génkezelik is, az már abszolút katasztrófa.
A Greenpeace-esek épp ma ragasztottak tele egy áruházban egy csomó konzervet figyelmeztető cetlikkel, hogy a termék génkezelt szóját tartalmaz.
Persze kiverték őket onnan és az érintett gyártó mindent tagad. Nahát! Miért nem csodálkozom én ezen... Szóval ne egyetek szóját, használjatok margarin helyett vajat!

"az élet utat tör magának"
 
 


Mivel itt még nem szerepeltem és feltünési viszketegségben szenvedek(sok más bajom mellett) ezért bemásolok ide valamit! Úgy gondolom, hogy aki mégcsak a kezdetek kezdetén van, itt érdemes elöszőr probálkozni!

Egy hely, ahol segítenek a gyermeket akaró pároknak
Hallottatok már az Országos Gyermekegészségügyi Intézetről? Ha igen, ez a cikk nem lesz érdekes számotokra. Én azonban azt tapasztaltam, hogy sokan nem ismerik ezt az intézetet, hozzám hasonlóan nem is hallottak róla. Holott 2003. óta létezik ez az állami fenntartású intézmény, és sok egyéb fontos feladata mellett optimális családtervezési programmal segíti a gyermeket akaró párokat. Ezzel a kis írással egy kicsit szeretném megismertetni veletek az intézetet, ahol sok-sok kedvességgel és segítőkészséggel találkoztam.

A párommal már egy éve próbálkozunk, hogy legyen kisbabánk. Számtalan fórumban láttam, hogy hány lány, asszony jár ugyanebben a cipőben. Számoljuk a menstruációs napokat, figyelünk a peteérésre, van, aki hőemelkedés táblázatot is vezet. Lelkesen vásároljuk az ovulációs teszteket, és nem értjük, miért nincs kék csík rajta. Vagy ugyanilyen lelkesen és repeső örömmel vásároljuk a terhességi tesztet. Majd csalódunk, hogy nincs csík. Ezt az utat én is bejártam. Lelki szemeimmel már azt vizionáltam, hogy nincs tüszőrepedésem, peteérésem, nem jól vagy nem jó helyen áll a méhem stb. Gondolom, ez másoknak is ismerős lehet.

Már-már azon gondolkodtam, hogy felveszem a kapcsolatot egy meddőségi centrummal. Csak valahogy riasztott, hogy egy olyan helyre kellene mennem, aminek már a nevében is benne van a meddő szó. Szerencsémre a sors összehozott egy olyan nőgyógyásszal, aki azt ajánlotta, hogy keressük fel az Országos Gyermekegészségügyi Intézetet, és jelentkezzünk a családtervezési programra.

Szóval felvettük a kapcsolatot az intézettel. Már a telefonban is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. A rendelést egyébként bármely családtervező pár igénybe veheti, akik gyermeket szeretnének, függetlenül attól, hogy hányadik gyermekről van szó, függetlenül attól, hogy milyen az esetleges korábbi terhességek előtörténete, függetlenül attól, hogy hány éves a pár, és függetlenül attól, hogy házasok-e vagy sem. Az első alkalommal a pároknak 3000 Ft regisztrációs díjat kell fizetniük, a tanácsadás többi része térítésmentes. (A vizitdíjat ki kll fizetni a laborvizsgálatoknál stb.)

A családtervezési program célja, hogy felmérje a szülők egészségi állapotát, a megelőzés módszerének alkalmazásával biztosítsa a szülők és a leendő baba jó egészségi állapotát, az optimális fogantatást. Az intézet munkája a WHO ajánlásának megfelelően tanácsadásból, szűrővizsgálatokból, és szükség esetén genetikai vizsgálatokból áll. A párokat védőnők fogadják, akik első alkalommal egy közel egy órás beszélgetés alkalmával felveszik a szükséges adatokat, és előzetesen felmérik a pár egészségügyi állapotát. Különböző kérdőívek segítségével mérik fel, hogy milyen vizsgálatokra lehet szükség. A program keretében elvégzik a nőgyógyászati rákszűrést, a hüvelykenet vizsgálatát és a vérvizsgálatot annak érdekében, hogy kiderüljön: hormonálisan rendben van-e a leendő anyuka. Azaz a hormonszint elegendő-e a tüszőrepedéshez, a beágyazódáshoz, a megtapadáshoz. Férfiak esetében pedig a spermavizsgálatot végzik el. Ha ezekkel bármi gond van, további vizsgálatokkal, tanácsadással segítik a párokat. Megvizsgálják azt is, hogy a leendő kismama védett-e rubeola és a bárányhimlő ellen. Ha nem, gondoskodnak a megfelelő védőoltásról. Hiszen, ha a váradós kismama kap ilyen fertőzést, az a magzat károsodását eredményezheti. Beutalják a leendő kismamát szájhigiéniás vizsgálatra is. Ugyanis a különböző fogágy-betegségekről néha nincs is tudomásunk. Ám az ott jelenlévő kórokozók - ahogyan azt az elmúlt évek vizsgálatai kimutatták - átszűrődnek a méhlepényen, és szintén károsítják a magzatot. Emellett még javasolnak allergia-szűrést, toxoplazma-szűrést is, amire szintén van lehetőség az intézetben.

Szükség esetén a párokat genetikai tanácsadásra és vizsgálatra is beutalják. Erre leginkább akkor kerül sor, ha
- a családban előfordult genetikai megbetegedés vagy fejlődési rendellenesség,
- vérrokonság
- a pár túl van több sikertelen terhességen,
- a leendő kismama elmúlt 35 éves.
A párok részt vehetnek teratológiai tanácsadáson is. Ez a tudományág a külső hatások következtében kialakuló fejlődési rendellenességgel foglalkozik. A tanácsadás keretében a párok választ kaphatnak arra, hogy a kozmetikumok, a gyógyszerek, a mindennapi elfoglaltság, a munka, az utazás vagy bármely más külső ártalom hogyan hat a magzatra, és mindezen hatások hogyan csökkenthetők vagy hogyan kerülhetők el.

Persze az intézet nem csak a családtervező pároknak nyújt segítséget, hanem azoknak is, akik már a szülői hivatásra készülnek. Különböző tanácsadásokkal, tanfolyamokkal nyújtanak segítség. De erről én egyelőre sajnos nem tudok beszámolni.

Minket nagyon kellemes meglepetés ért a tanácsadáson. Kedves, lelkiismeretes és segítőkész védőnő várt minket. Én például nagyon tartottam attól, mit mond arra, hogy némi túlsúllyal rendelkezem. Megértő volt velem, és azt mondta, hogy ezen ne izguljak, mert az többet árt, mint a túlsúly. Próbáljak meg odafigyelni az étkezére, jó ötletnek tartotta a 90 napos kúrát. De azt mondta, nem kell árgus szemmel vizslatni a mérleget. Mert az csak stresszt okoz. Minden kilónak örülni kell, ami lemegy. És ha nem megy le egy kiló sem, akkor sincs nagy vész, hiszen 80 kilósan is lehetek kismama.
Minden tanácsán érződött, hogy nem a tankönyvek szigorához, hanem a mindennapi élethez igazodik. Pl. elmondta, hogy az előírások szerint már a fogantatás előtti 3 hónapban is tilos az alkohol. De ez egyáltalán nem életszerű. A töményt valóban kerüljük, de hetente egy pohár bor vagy sör a vacsora mellé, nem okoz gondot. Ugyanez volt a véleménye az üdítők vagy a kóla fogyasztásáról, a hajfestésről. Az ovulációs tesztek alkalmazásáról is lebeszélt minket. Tapasztalatuk ugyanis azt mutatja, hogy nem mindenki tudja kimutatni a teszttel az ovulációt. És nem azért, mert nincs peteérése... Egyszerűen nem jól, vagy nem megfelelő körülmények között használja a tesztet. A sikertelen tesztelések pedig csak fölösleges aggodalommal töltik el a párokat. A tesztek helyett a hőmérsékleti görbe vezetését javasolják. Ehhez segítséget is adnak egy nagyon profi táblázat képében. Egyébként minden pár kap egy kis mappát, ami tartalmazza a szükséges vizsgálatokat, azok leírását, a legfontosabb telefonszámokat stb. És a mappába a párok le tudják fűzni a különböző leleteket is, így minden egy helyen tárolható.

Összességében nagyon jó érzéssel jöttem el a tanácsadásról, és minden babát akaró párnak csak javasolni tudom, hogy keressék fel az intézetet! Bár csak Budapesten "rendelnek", vidéki pároknak is merem ajánlani, mivel nem jelent mindennapi elfoglaltságot a programban való részvétel.

Az intézet elérhetősége:
Országos Gyermekegészségügyi Intézet
1148 Budapest, Bolgárkerék u. 3.
Családtervezési program rendelési ideje:
A rendelésre előjegyzéssel kell bejelentkezni.
Telefonszám:(06-1) 363 22 29, (06 -1) 363 52 72

Hétfő: 14-17
Kedd: 14-17
Szerda: 9-12
Csütörtök: 14-17
Péntek: 9-12

honlap: www.ogyei.hu
Vendég
 


Sziasztok!
Mivel babát tervezünk, ezért rég óta kerestem otthoni munkát, amit a kicsi mellett is tudok csinálni. Találtam egy otthoni internetes munkát.
Ha valakit érdekel, az küldjön e-mailt az alábbi címre, és küldök neki tájékoztatót:
uvme.mn@gmail.com
(freemail-es emberkék nem tudják megnyitni a válaszomat)
 
 


Vendég
 


MIVEL FOGLALKOZIK AZ ENDOKRINOLÓGUS?

Az endokrinológia a hormonok tudománya.

Az endokrinológus szakorvos a hormonháztartás felderítésével foglalkozik. Ide tartozik:

- a cukorbetegség, ennek fiatalkori és időskori típusai, valamint a későbbi cu­kor­be­teg­sé­get megelőző állapotok (inzulinrezisztancia) korai felismerése, kezelése,

- a pajzsmirigybetegségek, mint például a pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis), vagy túlműködés (hipertireózis), göbös strúma, a pajzsmirigy gyulladásos be­teg­sé­ge­i­nek kezelése,

- a petefészek-működés zavarainak, ide értve a menstruációs zavarokat, valamint a női terméketlenség hormonális okainak felderítése, a szőrnövekedés za­va­ra­i­nak vizs­gá­la­ta,

- a férfi nemi működés zavarainak hormonális vizsgálata (impotencia, férfi med­dő­ség),

- az agyalapi mirigy (hipofízis) működészavarainak vizsgálata, ide tartoznak a tej­ter­me­lés zavarai (rendellenes tejtermelés), a vízháztartás zavarai, a növekedés za­va­ra,

- a mellékvesekéreg és velő működésének vizsgálata, a magasvérnyomás-be­teg­ség és a kövérség esetleges hormonális okainak felderítése,

- a mellékpajzsmirigy működés vizsgálata, a csontritkulás hormonális okainak fel­de­rí­té­se
Vendég
 


Sziasztok!

A babavárás nálam még várat magára egy kicsit, de ezen az oldalon sok hasznososítható dolgot olvastam már.
Hátha ti is találtok valamit:
http://www.antalvali.hu/kura_golyahir_program

Üdv: Ildi
Vendég
 


:D

Kép
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Fogamzás

Jegyzetfüzet:

 

cron