Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
En csak bekontarkodom ide,mert nem a Margitban szültem,de rendszeresen olvasom ezt a topicot is.Amikor a kislanyommal terhes lettem,meg a Czeiner dokihoz jartam eves ellenörzesre,ugyhogy gondoltam megkerem hogy legyen az orvosom.Eleg mogorvan közölte hogy ö ilyet csak privatban vallal(akkor meg nem tudtam hogy ez igy megy) s döntsem el hogy akarom-e ezt igenybe venni.Hirtelen lett volna nehany kerdesem meg,de reszeröl le volt zarva a beszelgetes.Miutan az asszisztensnö bamban bamult ram,hogy akar mehetnek is,mar nem akartam megkerdezni a reszleteket hogy megis mennyiert vallal,inkabb kisomfordaltam az ajtonKépEzek utan mas orvost talaltam,s a szüles volt a legszebb elmeny az eletembenKép
Gomboc!Teljesen ledöbbentett ami veled törtent a Margitba!Hihetetlen hogy emberek akiknek ez a hivatasuk,ilyen sertö es megalazo modon bannak epp-csak-szült anyukakkalKépNekik segiteni kellene ehelyett!A munkajuk nemcsak az agynemü-csere,vagy etel-osztas,hanem az emberseges banasmod is!Es a figyelmetlenseg ne sodorja veszelybe egy kisbaba eletet sem!!Remelem hamar kihevered ezt a sokkot,es gratula a kicsidhezKép)Tegyel majd fel egy kepet a profilba rola hadd lassuk mi isKép
Betegjogi-kepviselö minden korhazban van,nem kene tudatni vele ezeket az eseteket??Hatha lenne valami eredmenye,mert itt a leirasokban a csecsemösökröl nagyreszt negativ a velemeny,es szerintem ez nem lenne megengedett egy osztalyon sem,nemhogy a szüleszeten.
Anonimus!Miert csak az szurt szemet neked hogy egy anyuka nem talalta a pelust ?(Amit esetleg ellehetett volna mondani neki)A mas szempontbol ert kellemetlensegekröl miert nincs eszreveteled???...

Sziasztok!
eprecske

Szia Eprecske!
Engem nagyon megdöbbentett, amit az orvos-választásról írtál. Azon már nem lepõdök meg (mert több kismamától hallottam), hogy több orvos kerek-perec megmondja, mennyibe kerül egy szülés, de hogy csak privátban járhatsz hozzá?!Kép Pláne, ha elõtte a sima rendelésére mennél? Engem nagyon kiakaszt, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet! Még szerencse, hogy jól döntöttél és faképnál hagytad!

Szerintem a névtelen hozzászólásokkal nem érdemes foglalkozni, nem?

Sziasztok:
Viki
vikici

Helló!
Én nem szeretnék okoskodni,de egy névtelen hozzászólás is lehet tanulságos.
Én elolvasom õket,ugyan mit veszíthetek vele?Ráadásul ártani nem fog megártani,ha elolvasom õket.
Helló.
Névtelen

Sziasztok!
Névetelen!

Persze, akár még szémíthatnak is a Névtelen hozzászólások, de semmibe nem telik regisztrálni és névvel írni. Elõször mikor felmentem itt egy topicba ,írtam bele és mikor megláttam, hogy névtelen vagyok nagyon zavart. Ahogy rájöttem hogyan lehet nevem megcsináltam! Szerintem ez a normális, vagy ha nincs idõd rá odabiggyeszted a nevedet a végére (mint Rita is) és elmondod mi az oka, hogy névtelen vagy. Legalább is én ezt tenném! Még a telefonba is be szoktam mutatkozni, mert így neveltek.
Na bocs mindenkinek, hogy nem kifejezetten a témába illik, de nam akartam, hogy bennem maradjon.

Igen én is rögtön csecsemõsre gyanakodtam Anonymus személyében. De furcsa!!!

Eprecske!

Én már nem akadok ki a Te sztoridon sem a pofátlanságnak nincsenek határai. Az én dokim simán zsebretette a pénzt amit kapott és miután kiderült, hogy sutkázott méghozzá igen nagyot nemhogy nem adta vissza, hanem szépen elsunnyogott a balfenéken. Pedíg ráakaszthattam volna egy szaftos kis pert! Ezek semmitõl sem félnek a csecsemõsöket is beleértve! Szegény Gombóckával is mit mûveltek, aztán szépen söpörtek mindent a szõnyeg alá. A baj csak az, hogy lassan a szõnyeg már egy hegyen lesz rajta.
Na kipuffogtam magamat!
Vikics

KépKép
vikics

Sziasztok!
Rita! Egészen véletlenül nem te írtad nekem a névtelen hozzászólást?
Viki
vikici

Sziasztok!

Csak egy kis kiegeszites. A csecsemosok es az anyukak ellatasara kulon novercsapat van, ezt ott elmondtak.
Tehat a csecsemosoknek tenyleg nincs mas dolguk, mint a babakkal foglalkozni! Szerintem ezert gondoljak azt, hogy nekik az anyukakhoz semmi kozuk, ok csak a babak ellatasara vannak. Kép

Az a mentsegukre legyen mondva, a koldokcsonk kezeleset es a pelusozast nekem (keresemre) tobbszor (es tobben) is megmutattak, mert biztos akartam lenni a dolgomban, es tobszor is megkerdeztem. Kép
Csak a tobbi dologban nem erkezett igazan segitseg, vagy elegge megalazo volt a stilus. KépKépKép

Gombóc
Gombóc

Szia Viki!

Nagyjából egy idõben kukkantottunk ma be ide,én egy kicsit lemaradva tõledKép
Kérdésedre õszíntén válaszolok.Egészen véletlenül nem én írtam a névtelen hozzászólást.
Akkor sem szóltam volna hozzá,ha magamra vettem volna,mivel egyetértek veled.
Annyiban viszont egyet értek a névtelennel,hogy hiába névtelen az illetõ,ha tanulásgos lehet az amit ír.
Engem nem zavar,ha névtelenek is írnak,gondolom nem véletlenül van ott az a kis kocka is alul,hogy "névtelen küldemény".
Engem is úgy neveltek,hogy ha telefonálok vhova,illik bemutatkozniKép
De azért mert vki névtelenül ír a topicba,még nem fogom levegõnek nézni,hiszen az aki írja,annak is van lelkivilága.
Én is regisztrálhatnám magamat,bár engem nem zavar,hogy felülre "névtelennek"vagyok kikiáltvaKép
Alulra odabiggyesztem a nevemet,és nekem ez elég.
Szia.
Csak úgy regisztrálatlanul,RitaKép
Névtelen

Viki!

Amit még hozzátennék.Abban is egyetértek veled,hogy ez nem ide illõ téma,szerintem kár ezen rágódnunk.

Szia,Rita.
Névtelen

Szia Rita!
Teljesen igazad van, csak én úgy vettem észre, hogy a névtelenek többsége (nem azokra gondolok, akik a végére odaírják a nevüket) inkább csak a hangulatot rontják, és irományaikban nem sok tanulság van.
Egyedül azt sajnálom, hogy egyre gyakrabban látom itt a babaneten is, hogy sokan csak azért járnak ide, hogy névtelenül irogassanak és "beszóljanak" a másiknak.Kép
Persze nyilván más, ha valaki azért ír névtelenül, mert nem akarja, hogy pl. egy itt olvasgató orvos, vagy valaki ráismerjen.
És azt, hogy nem kell vele foglalkozni, nem úgy értettem, hogy ne olvasd el (nyilván még akaratlanul is megteszed), hanem hogy - szerintem - felesleges egy névtelennel vitatkozni.Kép
Szia, jó éjt:
Viki
vikici

Sziasztok!
Rita! a szavaimmal "..elméletnek szép..." nem azt akartam kifejezni, hogy ide ne írjunk. Most vagy én értettem félre a soraid vagy Te az enyémet. Már több hsz-ban is hangsúlyoztam, hogy milyen jó is az, hogy elmeséljük a történeteinket, tapasztalatainkat és az új mamik is tájékozódhatnak. Csupán csak azt akartam sugalni, hogy jó lenne a kórházi vezetés figyelmét felhívni a problémákra.
Részemrõl én kaptam kérdõívet, ki is töltöttem (nyilván mások is), de ezek szerint kár volt az idõért.

Csecsemõsök-> kíváncsiságból beleolvastam más kórházi topic-okba is és meglepõ, de több helyen is dícsérik õket. Ami engem megragadott az pl. az Uzsoki. Pedig azok a csecsemõsök is közalkalmazottak és nyilván ott is (mint ált. a kórházakban) személyzet hiány van és mégis tudnak kedvesek és segítõkészek lenni.
Gombóc!
Nagyjából azt írod, hogy a csecsemõsöké a babák, a nõvéreké a mamák. Amikor én bent voltam és a cicimmel gondjaim voltak a nõvérek rögtön a csecsemõsökhöz küldtek, a nõvérek (a kórházi védõnõt kivéve, aki pedig csak hétköznap 1 mûszakban volt) egyáltalán nem segítettek a szoptatásnál sem, mondván az a csecsemõsök feladata Kép
Elõre hiába jeleztem, hogy nagyon rosszul érzem magam, s a tüneteimet felsorolva "kizárt, hogy már is belövelt a tejci". Szóljak a nõvérnek. A nõvér megint a csecsemõshöz küldött. A végén pedig jól belázasodtam. Azonkívül, hogy egymáshoz küldözgettek senki sem segített, csak két napra rá a védõnõ, s õ megint azt kérdezte, hogy miért nem szóltam a csecsemõsöknek.

sziasztok, Phaedra
ui. volt egy nagyon aranyos nõvér is, csak az a probléma, hogy nem õ volt folyamatosan egy hétig ügyeletes
phaedraa

Sziasztok!

Csak most látom, hogy mennyire beindult a topic, az elmúlt két hétben nem nagyon jártam erre, aminek oka, hogy február 5.-én megszületett a gyönyörû kisfiam, Barnabás Richárd a Margit kórházban. Kép)
Hamarosan én is szeretném leírni a tapasztalataimat, de elõbb reagálnék a táblázatommal kapcsolatosan felmerült kritikára, habár Ti már nagyjából mindent leírtatok a témával kapcsolatban.

Kedves Tandi,
A táblázatot azért készült, mert én általában szeretem az információkat rendszerezni és mire végigolvastam a topicot már nem emlékeztem, hogy az elején kirõl mit olvastam. A oldal tetejére sem véletlenül van odaírva, hogy a "A babanet 'Margit Kórház Szülészet' fórumja alapján", azaz ez nem egy tényközlõ táblázat, hanem az itt elhangzott vélemények összefoglalaása, rendszerezése. Az természetes, hogy 1-2 vélemény alapján nem lehet eldönteni, hogy melyik orvost válasszuk, de amikor az ember ilyen helyzetben van, akkor igyekszik mindenféle információt összegyûjteni és ennek az EGYIK forrása ez a fórum. Miért jobb az ha mondjuk csupán egy újsághirdetés vagy a szomszéd/ismerõs véleménye alapján választasz orvost? Amikor közzétettem azt gondoltam, hogy sokaknak segíteni tudok vele és feltételeztem, hogy mindenki ésszel fogja használni, senkit sem biztattam arra, hogy ez alapján ítélkezzen egy orvos felett, menjen el hozzá vagy hagyja ott. Ha szerinted gusztustalan ez a táblázatos dolog, elfogadom a véleményed, viszont részedrõl én sértõnek tartom, hogy azt feltételezed ill. kritizálod, hogy valaki csak akkor megy nõgyógyászhoz, amikor terhes lesz, az orvos keresésnek ezer más oka is lehet. Pl. lehet az is, a terhesség és szülés miatt már más elvárásaid vannak az orvosoddal kapcsolatban és akkor veszed észre, hogy a korábbi ezeknek nem felel meg és mivel a lehetõ legjobbar szeretnéd a babád éredekében, még idõben keresel egy megfelelõbbet. Mindenesetre amikor olvastam a soraidat nagyon elgondolkodtam, hogy vajon hibáztam-e amikor közzétettem ezt a táblázatot, de úgy látom, hogy a legtöbben azért hasznosnak találják.

Egyébként amikor a kórházba járogattam és bennt feküdtem, többször is elõjött a babanet téma. A szülésznõk és egyes orvosok is valóban rendszeresen olvassák és a saját szülésznõm azt mondta, hogy néha kinyomtatják és elolvastatják a csecsemõsõkkel is. Van aki jónak tartja, hogy kap valami visszajelzést a munkájáról, van aki viszont morog miatta, mert szerinte sok a hibás információ. Persze szeintem õk is megtehetnék, hogy megírják a saját álláspontjukat és így tisztázni lehetne a félreértéseket. Abban egyetértek a szülésznõmmel (vele sokat beszélgettem errõl a vajúdás alatt Kép), hogy ha valaki konkrétan megnevez egy orvost, szülésznõt vagy bárki mást az interneten, akkor vállalja nyíltan a véleményét és ne névtelenül írjon.

Egyenlõre ennyi, nemsokára megírom a tapasztalataimat is a kórházról, ha Barni hagy nekem egy kis idõt.Kép

Andi
aandi

Sziasztok!
Február 15-i hozzászólásomból kimaradt egy név, amit most pótolnék: Melinda, a védõnõ. (sajnos a vezetéknevét nem tudom) Hihetetlenül lelkesen, lekiismereten végzi munkáját. Csak köszönettel tartozom neki. (kétszer egy órán át maszírozta a melleimet, ami akkor óriási megkönnyebbülés volt). Nagy kár, hogy véges a munkaideje és sokszor kárba vész az energiája egy-egy kevésbé lelkes csecsemõs miatt.
Andi!
Kiváncsian várom a friss tapasztalataidat,hogy változott-e valami a csecsemõs osztályon.
Gratulálok a fiadhoz.
Ági
I.Á.

Sziasztok!

Viki!
Én még nem túl régóta bukkantam rá erre a topicra,szóval nem nagyon tudok arról véleményt mondani,hogy ha egy névtelen esetleg beszólogat,vagy beír dolgokat amiknek semmi értelme nincsen.
Sajnos ez ellen nem tehetünk semmit,amit mi magunk tehetünk,hogy nem vesszük fel a sértéseket,beszólásokat.

Phaedra!
Újra elolvastam a leveledet,de szerintem egyikünk sem értett félre semmit.
Leveledben te is egyetértettél velem abban,hogy nem szabad hagynunk magunkat,és biztassuk a többi kismamát is arra,hogy ne hagyják magukat.
Annak ellenére is,hogy "elméletnek szép" gondolat ezKép
De mindenképpen megkell próbálnia még egy elsõ babáját szülõ anyukának is,és tényleg nagyon pozitív,hogy mi itt is "kinyitjuk a szánkat",és esetleg adhatunk tanácsokat,véleményeket,tapasztalatokat.

Kedves Andi! Én is szeretnék gratulálni a kisfiadhoz,rengeteg erõt,és egészséget nektek!
Szeretnék annyit hozzá fûzni amit leírtál nekünk arról,hogy a csecsemõsök is elolvassák a mi hozzászólásainkat.
Vmelyik csecsemõs morog miatta,mert sok a hibás információ.
Én ehhez annyit szeretnék hozzá fûzni,hogy mindannyian a saját tapasztalatainkat írtuk le.Nem értem,hogy ezeket mért titulálják hibás infóknak?
Erre szoktam azt mondani,hogy fáj az igazság.
Andi! Nekem lenne még egy kérdésem hozzád,hiszen te mostanában szültél.Természetesen érdekel engem is,hogy változott-e a helyzet a csecsemõ osztályon?
Nem tudom,hogy kinél szültél,de érdekelne,hogy ismered-e a DR.Raft Miklóst?Van-e róla vmilyen tapasztalatod?
Esetleg tudod-e,hogy rendel-e a Margitban?
Elõre is köszönöm az infót!

Sziasztok,Rita.
Névtelen

Sziasztok! Szia Andi, gratula a kisbabához! Tök jó, hogy írtál, végre valaki friss élményekkel!!! Írjál mééééég!!!!

Amúgy meg nem értem, hogy hogyan gondolják különválasztani ezt a baba-mama dolgot??? Szerintem baba popsija is a babához tartozik, amit tisztába kell tenni és nyilván nem a baba fogja, hanem a mama. Az újszülött babához "szervesen" hozzátartozik a cici is. Az, hogy megtanuljon abból a cicinek nevezett dologból enni, ami speciel a mama testén van. Szóval szerintem nem lehet határt húzni, hogy meddig baba, honnan mama. Persze sejteni sejtem, hogy mire és miért gondolnak, de ez leginkább lustaságból ered. Valahogy úgy lehetnek vele, hogy ennyi pénzért nehogymá fáradjanak.

Szerintem.

mikoo
mikoo

Sosem értettem ezt a pénz-dolgot. Az egészségügyben ill. az oktatásban nem 2 hete vagy 2 éve alacsonyak a bérek, hanem mindig is azok voltak. (ha már itt tartunk, épp mostanában emelték egy jelentõsebb összegel, aminek köszönhetõen állítólag egy csomó eü-i dolgozó ill. pedagógus visszatért a pályára) Aki most szülészeten vagy akárhol máshol dolgozik, az akkor is tudta, hogy keveset fog keresni, mikor ezt a pályát választotta, nem menet közben estek le a bérek. Szerintem egy pénztárgép mögött ülni minimálbérért elég hervasztó, de pici babákkal foglalkozni szép hivatás. Arról meg nem is szólva, hogy ez aztán kifejezetten borítékos szakma, elég, ha rendesen bánnak az emberrel és fõleg a gyerekkel, nagyon sokan adnak-adnának plusz pénzt.
rjuli

Na ezaz. Teljesen igazad van.
Részemrõl ez csak egy tipp volt, hogy miért olyan lusták.
mikoo

Sziasztok Lányok,
Olvastam a csecsemõsökkel kapcsolatos élményeiteket, hát elég felháborító ami folyik.
Javaslatom a következõ: mivel a Margit Kórház (MÉG) fõvárosi önkormányzati a Fõv. Önkormányzat Egészségügyi Bizottságához kellene fordulnotok panaszaitokkal akik hivatalos vizsgálatot fognak lefolytatni.
A betegjogi képviselõ sajnos nem megoldás....
Renato
Renato

Sziasztok!
Én is a Margitban szültem november elején. Veletek ellentétben nekem csak pozitív élményeim voltak a csecsemõsökkel. Voltam a szülés felkészítõn is, sõt a védõnõm a lelkemre kötötte, hogy úgy jöjjek haza a kórházból, hogy mindent tudok a tisztába tevésrõl és a köldökápolásról is. Valamint legyek határozott és bátran kérdezzek meg mindent. Én pedig megfogadtam a tanácsát. Szombaton délután szültem császárral, és hétfõn délben mehettem a baba-mama szobába. Amikor megkaptuk a babákat megmutatták a tisztába tevést, a köldökápolást, valamint azt,hogy mit hol találhatunk a csecsemõosztályon. A szobában ki volt függesztve a napirend, amit szoban is elmondtak nekünk. Amikor legelõször meg akartam mérni, hogy mennyit evett a babóca, a csecsemõsnõvér beszélt le róla, mondván mi a francnak akarom felébreszteni (édesen elaludt a cicin), nagy a valószínûsége, hogyha ilyen jóízûen alszik, akkor biztosan eleget evett. Bármilyen hülye kérdésemre válaszoltak. Körbejárták a szobákat és megnézték, hogy kinek hogy megy a szoptatás. Ha végig gondoljuk az õ álláspontjukat: 1. nincs rád írva, hogy elsõ gyermekes anyuka vagy, sõt a gyerekedre sincs rá írva, hogy õ az elsõ 2. az sincs rád írva, hogy volt e már dolgod csecsemõvel (rokon, szomszéd, barát stb). ha te nem kérdezel akkor õ azt gondolhatja, hogy te már tudod. VAn egy olyan közmondás, miszerint néma gyermeknek anyja sem érti a szavát. Én igyekeztem normális módon közeledni hozzájuk, a segítségüket kértem és õk segítettek is.
S mindezek után én nem vagyok csecsemõs nõvér, és nem is vagyok kórházi dolgozó.
Moxi
moxi

Sziasztok!

Kedves Moxi!
Örömmel olvastam végre egy olyan levelet,ahol nem negatív élményként éli meg vki a bennt eltöltött pár napot a Margit Kórházban.Ez tényleg jó dolog,fõleg a rengeteg rossz tapasztalat után.
Abban igazad van,hogy nincsen ránk írva,hogy elsõ gyermekünket szüljük.De sajnos én pl.hiába kértem segítséget,eccer fogtam ki egy nõvért,aki segített mellre tenni a babát,de több kérdésre nem volt lehetõségem,mert már kiis libbent a szobából.
Én nem eccer mentem oda a csecsemõs osztályra tanácsért,nem egyedül vártam a folyosón mire feltünt egy nõvér,de természetesen mindig sikerült vmi olyan választ kapnom,kapnunk ami miatt sírva mentem vissza a szobába,és eccerûen nem értettem,hogy mért nem kaphattam olyan,és úgy választ,hogy ne bõgve kelljen visszamennem a szobámba?
Kicsit úgy éreztem a leveledbõl,hogy mi vagyunk a hibásak azért mert szerinted nem nyitottuk ki a szánkat.
Pedig kinyitottuk,csak nagyon ritkán sült el jól a válaszadás.
Én nem gondolom azt,hogy a többi anyukával egyetemben mi flegmán,vagy bántóan közeledtünk volna a csecsemõs nõvérekhez.
Legalábbis a fennti levél áradatokból nem ezt vettem ki.
Te úgy láccik szerencsés idõszakot fogtál ki,mert amikor én voltam bennt a kórházban( 2 alkalommal is) a kutya meg nem nézte,hogy szopizik-e az a gyermek,vagy sem?
Behozták a babákat,utána pedig eltüntek a nõvérek.
Volt olyan esetem is,hogy a látogatási idõ elõtt hozták ki õket,és több mint egy órát voltak kinnt a babák,a látógatok pedig már izgatottam vártak,hogy hol vagyok már?
Amikor már kimentem megkérni a nõvéreket,hogy megoldható-e lenne,hogy a babát visszahozom az osztályra,mert szeretnék kimenni a családomhoz,csapkodva,dúlva fúlva jött a nõvér a babákért.
Pedig szépen kértem õket,semmi bántó nem volt a viselkedésemben.
Szóval sajnos nem mindenki úgy éli át azokat a napokat,ahogyan neked is sikerült.Jó lenne,ha többen ilyen élményekrõl számolnának be,amiket te is leírtál,de egyenlõre ebben a topicban a negatív élmények foglalnak elsõ helyet ezen az oldalonKép

Nagyjából ennyit szerettem volna leírni,mert úgy gondoltam,hogy muszáj hozzá szólnom a leírásodhoz.

Sziasztok,Rita.
Névtelen

Amit még kihagytam az elõzõ levelembõl.
Nekem pl.nagyon jól esett volna,ha egy nõvér csak úgy magától bejön a szobába,körül néz,és esetleg saját magától megkérdezi,hogy segíthetne-e vmiben? Ezt olyan együttérzõnek,emberinek vettem volna.
Nem azt mondom most sem,hogy minden csecsemõssel bajom volt az osztályon,de akivel már volt egy rossz tapasztalatom,(és a többi anyuka is esetleg említett róla vmi negatívumot)persze,hogy nem próbáltam vele többet kontaktust teremteni.
Én amikor bennt voltam a kórházban,megtanultam,hogy csak magamra számíthatok.Leszámítva a többi anyukát,akik a segítségemre voltak,ha szükségem volt rá.

Sziasztok,Rita.
Névtelen

Sziasztok,

regi olvaso vagyok, most szolok eloszor hozza a temahoz.

15 honapja szultem a Margitban. Az osszes rossz dolgot csak ismetelhetem. Csaszar du. negykor 12 ora vajudas utan, esti babakihordasnal konyorognom kellett, hogy megfoghassam a gyereket (mondjak:ugysem tudok vele mit kezdeni). Masnap reggel egyedul furodtem, persze noveri felugyelettel, igazan helyesek voltak. Tehat nem hagytam el magam, voltam a hetfoi oktatasokon, olvastam, mindent tudtam elmeletileg, felkeszult voltam es NEM tudtam szoptatni. Nem segitettek, tobbszori keresre sem, csak Melinda, harom nap utan, mert pechemre penteken szultem, es o csak hetfon jott. Addigra gyerkocom mar tapot is kapott, letagadtak, pedig ram bukott a gyerek, mikor szoptatnom kellett volna. Ami azt jelenti, hogy kozvetlen szopi elott etettek be! VOlt olyan, hogy mindharman sirtunk, de csak nem sikerult meggyozni a babamat, hogy szopjon. Betapoztak, aludt. Es nem a nehezen lefejt tejemet adtak neki, amit a hutobe raktam. Mire kikerultem a csaszaros szobabol, minden elromlott, kiborultam, depi, stb. Kicsit OFF topic> Otthon folytatodott a cirkusz. Dokineni, vedono, semmi segitseg. Maradtam a fejesnel, a lelkemnek igy kicsit jobb volt, mert legalabb tejet kapott a fiam negy es fel honapon keresztul.
On topic> az egyetlen ember, aki rakerdezett, hogy vagyok, miert sirok es meg vigasztalt is, az az orvosom volt, Beres doktor. Csak miatta megyek vissza a Margitba. A tapasztalataimbol tanulva kemeny leszek, ramenos, nem hagyom magam kiboritani. Persze meg mindig nem tudom, hogy kell szoptatni, konyvbol nem lehet megtanulni, de meg egyszer ezt nem csinalom vegig.
Es milyen szomoru: ha kell, boritek is lesz.

Szoval, szerintem a Margit szuleszete, szuleszei, szulesznoi es noverkei szuperek, csak szules utan lesz hirtelen sok a teher fizikailag es lelkileg. Jol fel kell vertezni magunkat ontudattal, akkor talan nem lesz baj.

Bocs, ha sok voltam, de jolesett kiirni magambol, meg talan masnak is hasznos lehet az info.

Eva
Névtelen

Sziasztok!

Moxi! Örülök, hogy van, aki jót is tapasztalt, mert ajnos én is inkább olyasmit éltem át, mint Rita. Amikor segítséget próbáltam kérni, leráztak vagy megaláztak, de érdemi segítséget nem kaptam. Nem akarom újra leírni az eseteket, de hidd el, próbálkoztam én is, a tõlem telhetõ elszántsággal és udvariassággal.
Abban azonban nagyon igazd van, hogy nem tudhatják, kinek elsõ babája, és ki mennyire jártas a csecsemõápolásban. Talán kellene valami nagy vörös jelölés minden elsõ-babás anyuka homlokára. Kép
A másik, amin gondolkoztam, az a lelki oldala az anyukák részérõl. Közismert, hogy egy menstruáló nõ lelkileg "kissé" instabil lehet. Biztosan sokan ismeritek e viccet, hogy mi a különbség egy menstuáló nõ, és egy terrorista között. Hát az, hogy a terroristával lehet tárgyalni. Kép Ez pedig nem más, mint a hormonális változások által okozott lelki zûr. Ugyanígy mindenki tudja, az is, akinek nincs a közvetlen környezetében terhes nõ, hogy a kismamák is hajlamosak a túlérzékenységre. Szintén hormonális okai vannak. Viszont még soha nem hallottam sehol arról, hogy szülés után hogy ki tud készülni az ember! Pedig az sokkal nagyobb és sokkal hirtelenebb hormonális változás, mint az elõzõek! Én pl. hazajövetel után 3 nappal teljesen kiborultam azon, hogy éhes voltam, és ezt már kétszer is mondtam a családomnak, de senki se mozdult, hogy jöjjenek már enni. Egy fél óráig bõgtem, hogy tõlük én megdögölhetek éhen. Ráadásul, ha nem lett volna itt a 3 gyerekes védõnõ nõvérem, még azon is kiborultam volna, hogy miért borulok én ki ilyen könnyen. Aztán a másik a vérzés, ami intenzívebb (szvsz) mint egy vasúti katasztrófa életveszélyben lévõ túlélõjénél, akinek összevarrják és bekötözik a sebeit. Egy nõ meg csak vérzik és vérzik szülés után, még hetekig. Szóval szerintem nehéz eset az a csómó frissen szült anyuka ott egyrakáson, de a csecsemõsöknek és más a szülészeten dolgozóknak tisztában kellene lenniük azzal, hogy idegileg és fizikailag mennyire kimerültek, érzékenyek és sebezhetõek. Ezzel szemben én azt tapasztaltam, hogy a normális, egészséges felnõtt emberekre jellemzõ magatartást várják el az anyukáktól. Én nem akarok megsérteni senkit, csak a saját példámból általánosítok, de én a szülés után még hetekig nem voltam az!

BMárti

BMárti
bmárti

Sziasztok megint!Kép

Kedves Éva!
Miután elolvastam a hozzászólásodat,visszagondoltam azokra az idõkre,amikor én is az elsõ babámat próbáltam cicire tenni,aztán bénáztam rengeteget ez ügyben,nagyon sokára tanultuk meg a babámmal,hogyan is kell cicizni,de végig úgy éreztem,hogy az elsõ babámmal kudarcot vallottam szoptatás címén.
Aztán megszületett a 2.kisfiam,aggódtam is,hogy na hiába van nekem már egy nagy fiam(akkor volt 3és fél éves),semmit sem tudok a szoptatásról.
Amikor elõször odaadták a kisbabámat még feküdtem a megfigyelõben(mivel császárral szültem).Nagyon nehezen ment a mozgás,a párom,és a húgom segítettek mellre tenni a babámat.Itt még kicsit bénáztunk,de közel sem annyira mint az elsõ gyerköcnél.
Késõbb átkerültem a kórterembe,és 3 óránként hozták ki a babákat.Nekem semmi féle kudarcom innentõl kezdve nem volt.
A baba is nagyon szépen rájött,hogy hogyan is kell a cicit a szájába venni,és nekem is úgy ment a szoptatás,mintha világéletemben ezt csináltam volna.
Nem volt olyan,hogy etetési idõben hagytam volna aludni,én bizony felébresztettem,és muszáj volt neki ennie.
Szóval ne érezd úgy,hogy nem fog sikerülni a következõ,mert hidd el,sokkal ügyesebb,és tapasztaltabb leszel vele,mint az elsõ babáddal voltál!

BMárti!
Hozzád most csak annyit szólnék,hogy rengeteg dolgot teljesen veled élek át újra és újra.Annyira egy a történetünk sok dologban,hogy most már tényleg kezdem elhinni,hogy nem csak velem történtek meg ezek a sok negatív dolgok a kórházban.

Annyi pozítivumot azért teszek a sok negatív dolgaim mellé,hogy amikor az elsõ babám kiszáradt,és inkubátorba kellett tenni,akkor volt ott egy csecsemõs nõvér.Láttam,hogyan vette ki a babámat az inkubátorból,láttam,hogyan beszél hozzá miközben etette cumisüvegbõl.Ez a nõvér akkor éppen terhes volt,nagyon jól állt a kezében a picibabámKép
Jó lett volna ha a többi csecsemõsnél is tapasztalok ilyet.

Most búcsúzom.
Sziasztok,Rita.
Névtelen

Sziasztok!
Lehet, hogy én vagyok csak szerencsés alkat, és talán nem vettem úgy a szívemre a dolgokat. Mert akkor is volt olyan lány aki sírva hagyta el a kórházat, mert a babája nem tudott szopizni, a teje sem nagyon indult be és mindezek ellenére a baba zárójelentésére azt írták, hogy jól szopik.
Nekem is volt olyan pillanatom amikor kétségbe voltam esve, mert a második szoptatásnál a császáros szobában csak sírt a babám, nem tudtam, hogy mit csináljak vele, a mozgás keservesen ment. Hál istennek csak múló állapot volt. Viszont ott tényleg lehetne egy nõvér állandóan szoptatás közben, mert egy friss hasi sebbel egyik oldalról a másikra helyezni nem egy könnyû feladat.
Egyáltalán nem akarom azt éreztetni, hiszen nem is érzem úgy ,hogy ti lennétek a hibásak a történtekért. Egyszerûen nagy szerencsém volt.

Moxi
moxi

Sziasztok!

Márti! Jól láttam a friss kismamák topicban,hogy nem a Margitban szülöd a második gyermekedet?
Rita.
Névtelen

Renato!
Csak úgy kiváncsiságból: miért nem jó erre a betegjogi képviselõ? Nem ilyenek miatt van? Én egyáltalán nem értek ilyen jogi dolgokhoz, de valahogy úgy gondoltam volna...
mikoo
mikoo

Szia Rita!

Az egy másik Márti a friss kismamákban, én (még Kép) nem vagyok áldott állapotban. De ha jön a kistestvér, akkor õt is Dr. Mousa Moustafánál szeretném megszülni a Margit kórházban. A szüléssel kapcsolatban mindennel teljesen elégedett voltam. Pelenkázni és szoptatni meg már tudni fogok a másodiknál. Kép

BMárti

BMárti
bmárti

Szia BMárti!Kép
Akkor bocsi,hogy kevertelek a névrokonoddalKépMajd legközelebb jobban figyelekKép
Csáó,Rita.
Névtelen

Sziasztok,
Moxi, azt is irtam, hogy a koldokcsont kezelesben es a pelenkazasban en is kaptam segitseget. Nekem kifejezetten a baba taplalasaval voltak/vannak problemaim.
Gombocka a mai napig nem szopizik, igy fejek+cumisuvegezes megy. Es a zarojelentesunkon nekunk is az szerepel, hogy a baba jol szopik. Kép Sot, a szulesnel azt mondtak, 10/10-es APGAR-t kap, a zarojelentesen 9/10-es szerepel, az oltasi konyveben meg 10/10.
Orulok, hogy Te szerencsesebb voltal! Kép
Gombóc
gombóc

Sziasztok!

Rita! Semmi baj! Kép Éppen ezért vettem fel a B-t a Márti elé, mert még ráadásul egy topikban is írogatunk Mártival, az õ elsõ babája hasonló korú, mint Lacika. Kép

Gombóc! Nekünk is azt írták be, hogy Lacika jól szopik. Még merengtem is rajta, hogy vajon honnan tudják?! Õ szerencsére tényleg jól szopott, helyettem is tudta a dolgát, csak annyi kellett neki, hogy cici közelbe kerüljön. Ezek szerint nem tudták (én naívan azt hittem megmérték, vagy ilyesmi), hogy jól szopik, hanem mindenkinem ezt írják, azután csinálnak a zárójelentések alapján látványos statisztikát, és amíg a saját vállukat veregetik, te kinlódsz otthon a fejéssel. Kép

BMárti

BMárti
bmárti

Sziasztok!

Olvasgatom tõletek,hogy a zárójelentésekre azt írják,hogy a gyerek jól szopik.Az enyimre is azt írták,ezen felis háborodtam akkor,hiszen tudták,hogy nem jól szopik a gyerköcöm,emiatt száradt ki a babám.Mivel egyáltalán nem szopizott,vagy ha ráis bukott a cickóra,jól biztosan,hogy nem lakott vele.Mi úgy jöttünk haza a kórházból,hogy kaptam a kezembe egy receptet,amire tápszert írtak fel.Na persze hozzá tették,hogy a biztonság kedvéért.
Akkor nem foglalkoztam vele,mert úgy voltam,hogy beletörõdöm én már mindenbe,csak ki kerüljünk már onnan.
Itthon persze ugyanúgy bénáztam a szoptatással,de a nyugodtabb körülmények miatt azért könnyebben belerázódtunk.

Aztán a 2.babámmal is ezt kaptuk a zárójelentés végére,de vele mondjuk tényleg jól ment a szoptatás,szóval ezen nem akadtam ki.

Rita.
Névtelen

Sziasztok !

Tonyo vagyok, most kb. 10 hetes a babánk. Dr. Ruzsvánszky I. az orvosom, és úgy tûnik a Margitban fogok szülni.
Jó titeket olvasni, eddig 1-2 kérdés kivéteével fõleg ezt tettem. Az utóbbi levelek is nagyon hasznosak, bár nem mondom, hogy feldobódtam tõlük. Ennek ellenére köszönöm, mert sokat segít saját magam felvértezésében.

Nem tudom most van-e az aktív levelezõk között valaki, aki ismeri Dr. R-t, és infót tud adni arról, hogy szülés alatt milyen, mennyire rugalmas felfogású.

Elõre is köszi a segítséget !

Tonyo
tonyo (tonyo)

Nem ismerem, de szia, üdv körünkben!
mikoo
mikoo

Szia Tonyo!

Nekem Beres volt a dokim, de a Ruzsvanszky doktorral csinalta a csaszart. Kicsit rideg volt a stilusa, mikor vizsgalt (vele konzultalt az orvosom a csaszarral kapcsolatban), de jol sikerult a mutetem es ez a lenyeg. A stilusa, gondolom, mindenkinek fugg a pillanatnyi kedvetol, (ki tudja miota volt ugyeletben,) bar vajudas kozben, foleg, ha egyre inkabb a csaszar fele kezd tendalni a dolog, az ember minden kedves szot kincskent becsul.
Vele is meg kell talalni a hangot, mint a Beres doktrral.

Ennyit tudok rola.

Eva
Névtelen

Sziasztok!

Tonyo! Nekem is csak kevés tapasztalatom van a Ruzsvánszky dokiról.Az én sógornõm hozzá jár vizsgálatokra,engem pedig eccer vizsgált meg amikor a magzatvíz ellenõrzésre mentem.Pont õ volt ügyeletben,és szerencsére nagyon rendi volt velem.Elmagyarázott mindent,hogy mit mért csinál,viccelõdött velem,hogy amíg tart ez a vizsgálat gondoljak vmi szépre,jóra.Aztán ez nekem nem nagyon akart sikerülni,így õ segített.Együtt gondoltuk azt,hogy egy dizsiben rázzuk magunkatKép
A sógornõm is csak dícséri,habár azt nekem is mondták többen is,hogy "hangulatember".De ezen az alapon melyik doki nem az?Kép
Na ennyit tudtam segíteni.
Szió,Rita.
Névtelen

Sziasztok !

Köszi az eddigi infókat. Eddig 3-szor voltam nála, és nekem szimpatikus, hagy kérdezni, és korrektül válaszol. Eddig mindig jó hangulatban találtam, pedig múltkor egy hosszú szülés után volt. (Tényleg mindig próbálja oldani a feszültséget.)

Tonyo
tonyo (tonyo)

Sziasztok!

Valaki megtenné, hogy elküldi nekem dr.Sztanyik László elérhetõségét magánban - mobilt vagy a magánrendelõje számát, ahol be tudok jelentkezni? Köszi: kriszta
Névtelen

Bocs, az emailcímem khavas@axelero.hu.
Névtelen

Óbudai Egészségügyi Centrum
1036 Bp., Bécsi út 61. 1.em.
436-7344
Dr. Sztanyik Lászlóhoz itt lehet idõpontot kérni.
mikoo

Tonyo,keress meg mailben,most nincs idöm irni.Ruzsinál szültem...
puposnünüke

Sziasztok!

Tonyo
Ha Ruzsival kapcsolatban kérdésed van, írhatsz nekem is mail-t, mind a két fiam nála született, igaz, hogy császárral, de 9 éve õ az orvosom.

Rita
ritasol

Szia Tonyo!

Bár csak 1 hétig (amíg a császár után bent feküdtem) volt szerencsém Dr Ruzsvánszkyhoz Nekem egy pillanatig sem volt szimpatikus, és a kaput Nálam akkor tette csak be igazán, amikor vizit közben (pont "Velem voltak elfoglalva", így mindent hallottam) az egyik "alacsonyabb beosztású" orvos kollegájára szörnyen alpári stílusban mordult rá megjegyzem teljesen jogtalanul. De még ha igaza lett volna azt akkor sem ilyen stílusban kéne elõadni, nem hiszem, hogy le kéne égetni egy másik orvost a nõvérek, betegek elõtt.
Azzal pedig nem értek egyet Ritával, hogy "ezen az alapon melyik doki nem hangulatember". Az Én orvosom Dr Lévárdi, akit közel 10 éve ismerek, de egy percet sem tudnék mondani ez idõ alatt, amikor akár csak egyszer is "rossz szájízzel" jöttem volna ki a rendelésérõl. Pedig nem hiszem, hogy Neki könnyebb dolga lenne, mint bármelyik másik kollegájának. Biztos Neki is, mint bárkinek vannak rossz napjai, de Én ezalatt az idõ alatt ezt soha nem vettem észre. Amúgy meg szerintem nem engedheti meg magának egy orvos sem (most csak róluk beszéljünk), hogy hangulatember legyen és megsértse a paciensét. Nem mondom, hogy vigyorogjon és jópofizzon ha rossz kedve van (meg amúgy se, ha nem az a típus), de azért, amit némelyik megenged magának (ha igaz, amit sokan elmesélnek - és végülis miért ne lenne igaz...) az felháborító. Hogy történhet meg olyan, hogy egy kismama (vagy nõ) sírva jöjjön ki a rendelésrõl és nem azért mert rossz hírt kapott.
De szerencsére Nekem sikerült elkerülnöm az ilyen dokikat és soha semmi pénzért nem cserélném le Dr Lévárdit!!!

Sziasztok
Lara
mano

Igaz-e, hogy a Margitban korlátozva van a melegvíz-használat vagy ez megint a szokásos rémhír-terjesztések egyike?
Névtelen

Sziasztok!

Lara! Azzal kezdem,hogy te tényleg szerencsésnek mondhatod magad,hogy egy olyan orvost sikerült találnod,akivel nagyon jó a kapcsolatod,és soha egyetlen percig sem kellett rossz szájízzel kijönnöd a rendelésérõl.De ez a te tapasztalatod vele.Én a te orvosodat nem ismerem,szóval tapsztalatom nincsen róla.De viszont nem tudhatod,hogy más esetleg mit gondol,tapsztalt vele kapcsolatban?
Te elmesélted,hogy a Ruzsiról mi a véleményed.Másnak meg õ a jó orvos.Más is elmondhatja ugyanezt amit te elmondtál a te orvosodról.
Én elég sok orvossal összekerültem a kórházban,volt akivel nem is eccer.Nem tudok neked egy olyan orvost mondani,akivel ha találkoztam párszor mindig kedves,és segítõkész lett volna minden egyes alkalommal.Nem hiszem,hogy bennem lenne a hiba,mert én mindig kedves,csendes kismama voltam,szóval nem igazán szolgáltattam okot arra,hogy néha bizony negatív élménnyel hagytam el a rendelõt.
Tényleg az lenne a jó,ha minden orvos egyformán kedves,nyugodt,segítõkész lenne minden egyes alkalommal,és persze nem csak a fogadott betegeikkel.
Nekem sajnos nem ez a tapasztalatom,nem szeretnék általánosítani,mert azért olyan negatív hatások sosem értek egyik orvossal kapcsolatban sem ami miatt szidhatnám õket.
De gondolom sok olyan anyuka van még aki a te véleményedet osztja,de nem egy kismamát ismerek akik félidõs terhesen mentek át egy másik kórházba,vagy éppen csak másik orvoshoz,mert az addigival nem voltak megelégedve.Nekem is ajánlottak orvost,elis mentem hozzá,de miután kifordultam a rendelésérõl azt mondtam,hogy ide soha többet.
Szóval nagyon megoszlik az anyukák véleménye ezzel kapcsolatban,és én azért mondom,hogy "hangulatemberek",mert sok orvost ismerek a margitban,és van velük kapcsolatban tapasztalatom.

Rita.
Névtelen

Sziasztok!
Kezdetben még nem volt választott orvosom, és nem is mondta el nekem senki, hogy ha problémám van akkor ne a nõgyógyászatra menjek, hanem a terhesgondozásra. Egy ilyen alkalommal sikerült összetalálkoznom a dr.Sóvágóval,akirõ a szomszédasszonyom ódákat zengett korábban. Röhögve, jópofizva a sárgaföldig megalázott, és amikor én balga megkértem õt, hogy lenne e az orvosom,a korábbi pozitív információk birtokában, azt mondta, hogy õ nem ismer engem, miért vállalna el. kb 6 hetes voltam akkor. Jelzem nem régóta lakom a környéken, így az összes orvos mondhatta volna ugyanezt, és ezen az alapon akkor visszamehettem volna a 160 km-re lévõ szülõvárosomba, mert ott ismert a nõgyógyász.
Ezek után a Dr. Gulyás Péterhez menten, akitõl sohasem kellett sírva kijönnöm. A császáros szülés alatt is végig tök normális volt, és utánna is minden nap bejött, érdeklõdött irántam is és a baba iránt is. Ja, és mobilon bármikor felhívhattam.

Moxi
moxi

Kép
Névtelen

Sziasztok!

Szeretném megtudni dr Lévárdi elérhetõségét. A tar.hu-n láttam, hogy kedden rendel a magánrendelõjében Óbudán, de nem tudom a címet ill telefonszámát.
Akinek megvan külje el nekem legyen szíves!

Köszönöm
Jade
jade

Sziasztok,
Való igaz, hogy minden doki más és mindenkinek lehetnek rossz napjai, sõt minden doki máshogy jön be az egyiknek és méshogy a másiknak.
Tolerancia. Igen, de ez nem csak a paciens oldaláról áll, hanem a doki részérõl is, és ez a helyzet addig nem is fog megváltozni, amig az orvostársadalom a betegeket -tisztelet a kivételnek- alá-fölérendeltségi viszonyban gyógyítja/kezeli, hanem felnõttként és partnerként viszonyul a betegekhez. Addig amig egy orvos a betegével azt érezteti, hogy õ sokkal több nála - ami ha a tudását nézzük, egyetemi éveinek számát, neve elõtti dr. jelzõt, akár igaz is lehet- (lásd: Ruzsvánszky)szerintem semmi keresnivalója ilyen szemlélettel és módorral az orvosok között. Hiszek benne, hogy ha az egészségügy végre majd 4-5 éven belül Mo-n is a helyére kerül az ilyen modortalan, 'talaj paraszt' orvosokat elõbb-utóbb az orvostársadalom is 'kiveti' magából, hiszen ez is egy fajta szolgáltatás, ahol pont az ellenszolgáltatás emberi minõségi oldala elégtelen.
... és addig pedig ha nem vagytok valamivel elégedettek igen is szólni kell..... Fõorvos, Fõigazgató fõorvos, orvosi kamara etikai bizottsága, betegjogi képviselõ, fõv. önkormányzat Eü. Bizottsága.

Anonima
Anonima

Szia Jade!

Remélem megkaptad az e-mailt.

Rita!

Igazad van ez tényleg az Én véleményem mind a két dokiról, amit leírtam, de Én így látom, érzem. Nyilvánvaló, hogy mindenkinek más jön be, és lehet, hogy Én mindig "jól kijövök" az Én dokimmal, de másnak nem lesz szimpi, mert Neki nem jön be az a stílus. Ahogy Nekem nem jön be se a Ruzsvánszky, se a Sóvágó stílusa. De mivel ízlések és pofonok.. nem tudunk mást tenni mint elmondani a saját véleményünket, tapasztalatunkat, megpróbálva ezzel seíteni vmennyit annak , aki még ennyire sem ismeri az adott kórház orvosait, aztán Neki vagy szimpi lesz, vagy nem. Szerintem mindenki vkinek/vkiknek az ajánlása alapján választ dokit.
A Margitos dokikat Én is meglehetõsen jól ismerem, mert családtagom dolgozott ott, de amíg bent feküdtem és beszélgettem más kismamákkal hasonló véleményeket hallottam a fent nevezett dokikról, mint az Enyém. (Persze nem mondom, hogy nem volt, aki pl. a Ruzsvánszkyra esküdött.)

Üdv: Lara
mano

Kedves Lara!

Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget!

Jade
jade

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?