Szilvi!
Ha megírnád, hol akadtál el, az sokat segítene. Maga a gyerek hátravétele, vagy utána felvenni a hordozót?
Hordozó nélkül fel tudod venni Timót a hátadra? Ha nem, akkor szerintem ezt kéne külön gyakorolni. Ha az a gond, hogy amikor már fent van, felhúzni rá a hordozót, akkor pedig úgy kéne, hogy a vállpántokat hosszabbra hagyni, így könnyebb felvenni, majd amikor a gyerek és a hordozó is a hátadon van, elöl bekapcsoltad, csak azután szorosra húzni.
Igaz, fiatal ÉS nehéz babát még nem cipeltem benne, de mindkét gyerekemet féléves korától, a nagyobbat (kb. 12kg) még most is szoktam. Szerintem egyébként nagyobb gyereket könnyebb felvenni a hátra.
Azért leírom, én hogy csinálom:
Leginkább így:
1. Felveszem az ergót derékra (hátra lóg), gyerek csípőre, onnan karom alatt a hátamra csúsztatom, picit előre dőlök és felveszem mindkét pántot, majd elöl bekapcsolom.
Vagy:
2. Úgy, ahogy az ergós videón van, hogy az egyik pánt a karomon van, becsúsztatom a gyereket, közben a hátam mögött megfogom és kihúzom azt a lábát, amelyik a felvett pántnál van, majd a másik pántot is felveszem, és bekapcsolom elöl. (Ennél előfordult már, hogy a láb rossz helyre került, vagy begyűrődött az ergó felső része, míg az előzőnél ez nem tud előfordulni.)
3. Lehet még úgy, hogy ha elöl cipelted, menet közben hátra venni, bár gondolom ekkora gyereket már nem viszel elöl. Ilyenkor annyi a különbség, hogy az alsó pántot kicsit kilazítom (de zárva tartom), hogy könnyen hátra tudjam vinni az ergót, és ne tekeredjen körbe a ruhám sem, az ergót pedig a hátán tartom, gyereket ergóstul a hátamra forgatom, közben a hátam mögött megfogom a lábát, pántok fel, elöl bekapcsol.
4. Ergó derékra felköt, hátra lelóg, gyerek
akárhogy fel a hátra, kicsit előredőlök, majd a pántokat felveszem és elöl bekapcsolom.
Az "akárhogy"-ra itt találsz variációkat:
http://www.wearyourbaby.com/Default.aspx?tabid=173 --> Wrap Baby Up and Down
Pindi