Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Par napja ettem ebédet az ANdrassy uton a Bombay expresszeben (ami régen egy luxus étterem volt azt hiszem). Olyan finom volt, hogy azota is erröl almodom:)!
Mi a (basmati?) rizs titka, hogy ne ragadjon egyaltalan? Lehet, hogy Uncle Bens :(?

Currys csicseriborsot ettem hozza, isteni puha volt (nekem sosem sikerül ilyenre), vmilyen currys "trutyiban" volt (bocs a kifejezésért, mas nem jut eszembe). Nem lé allagu, annal sürübb volt. Isteni volt.

Indi, nem nézel be a receptes topikba (az is az életmod alatt van)?
Nem tudod (vagy mas?) hogyan készitik ezt a "szoszt"?
saara

Saara :) én már nem tudom követni a topikokat :( most melyik végül a receptes?

rizst a következőképpen kell indiai módra főzni:

Először is folyóvíznél addig mosni, míg átlátszó lesz a víz. Utána sok vízben feltenni főni egészen addig, míg majdnem puha, akkor leönteni róla teljesen a főzővizet, letakarni és így a gőzben megpuhul egészen. Nem kevergetni!

indianyo

Saara :) mi a neve a csicseris ételnek?

indianyo

Indi, köszi a rizst receptet:)!

az a baj, hogy nem tudom mi a neve, ez egy menüben volt, de a többi zöldséges étel is ilyen "szoszban" volt. Masnap ment a férjem megkostolni, de minden nap valtozik a menü, mint kiderült :(. Majd megprobalok érdeklödni, ha szabadnapos leszek legközelebb...

Receptes topik itt: http://www.babanet.hu/tarsalgo/viewtopi ... 68&start=0

Sára

Kép

Kép
saara

Biobaba, ezt regebben irtad, de hamubol lugot hogyan? :?
(es csak nem otthonszulesre keszulsz? :wink: :D)

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca

Recca,

Lug: hordo fenekere lyukakat furt, majd kavicsreteget tett bele, erre jott a fahamu. (Kemenyfabol jobb lugot lehet csinalni szerinte.). Majd vekony sugarban esovizet csurgat ra, es alul osszegyujti egy vodorbe a hamuzsiroldatot, azaz a lugot. Ezutan felforralja a folyadekot, es addig fozi, mig olyan suruve nem valik, h a beletett tojas lebeg benne. Azt is irja, h pafranybol is lehet jo lugot kesziteni. Utobbi 20 evig is elallt, marmint a kiszaritott lug, amit igy keszitettek:)
Ezt leegyszerusitve ugy is lehet, h csak forro vizet onteni az atszitalt fahamura, es varni, mig leulepszik a lug. Aztan ovatosan, h nehogy felkavarodjon, leszedni a lugot, ami az aljan marad sarszeru, kivalo suruloszer:) A luggal meg pl. mosogatni lehet.

Szappan. 0,5 l lug+1kg tiszta, olvasztott zsir v olaj, ezt 3 oran at kis langon fozni, folyamatos keveres mellett. Miutan a keverek kihult 0,5kg sot kevernek bele. A so lesullyed az aljara. Az olvadt szappant textillel belelt fatalba toltik, sooldat kivetelevel. Vegen lehet bele szinezo, illatosito anyagokat tenni. A lugos szappan minel oregebb, annal jobb, allitolag. Akkor nagyanyame mar nagyon jo lehet. Bar jo helyen kell hozza tarolni:) Sargara sargarepaval, spenottal zoldre, ceklaval pirosra. Illatositasra meg levendula, rozmaring, citromfu.
Egyebkent a nagyanyam fozte szappan minimum 15 eves, es meg jo. Meg van a padlasan nehany megtermett darab kb fel centi vastag porreteggel:)

Aprobetus reszt mibol gondolod?:) Igen.

Biobaba
biobaba

biobaba

Biobaba, koszi :) gondoltam, h jo bonyi :roll:
hudejo :D es mikor? :wink:

Coolio
recca

Hat ha van egy szitad, es nem esovizet csurgatsz at rajta, akkor annyira nem bonyolult:)

julius vegen
biobaba

Biobaba :) Micsoda jó hír! Gratulálok :) És pocakosan is jól esik a bicajozás? Vagy ezt most csupa kisbetűvel kellett volna? :lol:

Köszi a lúgos leírást, épp elkezdtem törni a fejem, mit is szerezzek be, mert lassan aktuális lesz a szappanfőzés.

Recca :) főzzünk együtt! :wink:

indianyo

Biobaba, gratulalok a babahoz! es szivbol kivanom, h sikeruljon a tervetek!!! :) (huu most tok orulok :D)

Indi, hat megprobalhatjuk :roll: a lug-keszitesig meg eljutok talan, de a szappan-fozes nagyon macerasnak tunik igy hirtelen: nem biztos, h egyedul belevagnek :?

Coolio
recca

Biobaba, de jo, gratulalok én is:)!

Sára

Kép

Kép
saara

Én is csatlakozom a gratulálók hadához :)

KépKép
KépKép
safrany

Én is, én is! Szívből gratulálok!
pindi

Biobaba,
gratulálok én is a már nem-is-olyan-picikéhez...
Kivel fogsz szülni, tudod már?
h_szilvi

Recca, Indi,
csatlakozhatok a szappanfőzés projekthez? Szintén régi vágy, de egyedül nem megy.... felajánlom a kertet, tüzifát, szerintem eszközöket is találunk a sufniban, és van némi kémiai alapműveltségem.

Biobaba, szintén soksok gratula :)
orsko

Hat igazan koszonom:)
Meg nem tudom, kivel fogok szulni. Ajanlat?:) Privatban is lehet irni mindenfele tapasztalatot otthonszulesrol:)
Bicajozas: most BKV van par hete. Nem tudok bicajozni, ezek az utak...:( Pedig mar egy tandem is figyel anyukamnal a garazsban.

Biobaba
biobaba

gratula, Biobaba!!! :lol: :lol: :lol: 8)

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731

Biobaba!

Csudajó, hogy pocak... Én otthon szültem, ha gondolod, magánban mondom tovább...

Fogamzásgátlásról nem írtok! Túl intim?

klári
pumama

[quote="pumama"]
írta:
pumamaFogamzásgátlásról nem írtok! Túl intim?

klári

én még korábban írtam....
h_szilvi

[quote="h_szilvi"] írta:h_szilvi
[quote="pumama"]
írta:
pumamaFogamzásgátlásról nem írtok! Túl intim?

klári

én még korábban írtam....

de lehet, hogy a háztartásvezetés topikban????????
h_szilvi

SZiasztok!

Biobaba!
Gratulálok!!!! Én is szívesen megosztom tapasztalataimat...

Lányok!
Tudtok valami jó zsíros kézkrémet ajánlani? Sante-sat használok, de az elég vizes.
Még egy kérdés: gyerkőcnek mikortól érdemes megtanítani a fogkrém kiköpését :)? MOst weledasat használunk, de lenyeli. Jó ez így?[/url]

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75

A gyogyszertari lanolin eleg zsiros.

Igen, lehet irni tapaszalatokat:) Van, aki mar irt is:)

Biobaba
biobaba

Klári, én írtam neked róla priviben.

Pindi
pindi

Sziasztok!

Én is szívesen főznék szappant veletek, de csak két gyerek kíséretében megy a dolog, viszont mobilak vagyunk - és már egészségesek is...

Biobaba, én is gratula!

Lányok, az otthonszüléshez mit szól a család? Nem aggodalmaskodnak? És mi van addig a nagytesóval? Gyerekorvos elvállalja az újszülött ellátását?

GyeZsu
gyezsu

Sziasztok!

Én is szívesen főznék szappant veletek, de csak két gyerek kíséretében megy a dolog, viszont mobilak vagyunk - és már egészségesek is...

Biobaba, én is gratula!

Lányok, az otthonszüléshez mit szól a család? Nem aggodalmaskodnak? És mi van addig a nagytesóval? Gyerekorvos elvállalja az újszülött ellátását?

GyeZsu
gyezsu

LÁnyok!

Szerintem az otthon szültünk topicba írjunk ezekről. Nem tudom, hogy kell ide belinkelni. :oops: A szülészetek/kórházak alatt van.

Orsi

osoa75

Sziasztok!

én is nagyon örülnék, ha az otthon szültünk topikba irnatok, ne vesszen el a sok hasznos tapasztalat, tanacs, stb!!

itt a link:
http://www.babanet.hu/tarsalgo/viewtopi ... &start=450
saara

Szappanfőzős lányok, pontosítok: nekem nem a végtermék a fontos, hanem a folyamat, vagyis nekem igazából nem kell szappan, de ha még beférünk a csapatba, szívesen részt vennénk mi is a "buliban", és mondjuk gyerekfelügyeletet tudok addig vállalni, amíg ti ügyködtök (házi ovi) :)

GyeZsu
gyezsu

Hurráááá! Főzzzünk szappant együtt :) Engem is a főzés érdekel leginkább, de azért a szappant is szeretném :wink: És természetesen egy minden lébe kanál kisfiút is hozok magammal :)

Én ugyan nem részesülhettem az otthonszülés boldogságában és erősen úgy néz ki, hogy ez már így is marad, de szívesen olvasnám a tapasztalatokat, úgyhogy mostantól majd abba a topikba is ellátogatok.

indianyo

Én is főznék!!!! Lehet csatlakozni? :lol:

Orsi

osoa75

huu, ebböl szappan gyar lesz :lol:
minket is érdekelne :oops:
saara

Mint A harcosok klubjaban:) Bar, gondolom, inkabb valami olaj lesz a zsiradek ebben az esetben.

Holnap lesz a Stop szmog:)

A szervezők külön szeretettel várnak gyerekeket, babakocsis kismamákat, mivel őket fokozottan sújtja a szmog, ami alacsonyabban koncentráltabban van jelen.

A budapesti légszennyezettség az EU-s határértékeket rendszeresen, és következmények nélküli lépi át.

A gyalogos tüntetők a Városház téren gyülekeznek majd 15 órától, a bringások pedig 14 órakor indulnak a Városligeti Műjégpályától.

A témáról szóló hírek és tanulmányok.

Kép[/img]
biobaba

Sziasztok,
még áll az ajánlat, hogy nálunk lehet a kertben szappanozni :) sokan is elférünk. Lúggal pancsolni büdös és veszélyes, ezért jobb szabadban csinálni, mint konyhában.
Paraméterek: Csepel, bármire használható kert (építkezés folyamatban, állapotok romosak....), kutya van, de kedves.

orsi
orsko

Nekem a Csepel szappafőzés szempontjából szimpatikus :) Jár még a komp Soroksárról? Gyerekkorom óta nem utaztam rajta. De hamut - ilyen mennyiségben honnan szedünk? Van, aki csak fával tüzel?

indianyo

Csatlakozhatunk mi is a szappanozáshoz? Úgy nézem, topiktali lesz a dologból :lol:

KépKép
KépKép
safrany

Sáfrány,
ha szappan nem is, de topiktali mindenképpen lesz :)

Indi,
komp van még, csak nem tudom, télen jár-e. Vagy már tavasz van? VAlamikor nyáron, nem is tudom miért kerestem, és a neten megtaláltam a menetrendjét. Már nem tudom, hol, de nem volt nehéz rábukkanni.
Hamu: eltüzelhetjük a kidőlt diófát, hagy örüljenek a szomszédok :) vagy alternativ megoldásként a belépő egy zsák hamu :)

Mikor csináljuk? mostanság, vagy várjuk meg, hogy biztosan tavasz legyen, és jó idő?
MAgam részéről a jövő hetet és az utána következőt nem javaslom, még dolgozom, kb 23-án fog végetérni, addig viszont teljes elhavazódás.

orsi
orsko

szappanfozes :D :D
en tudnek vinni hamut, csak kemenyfank nem nagyon van, es parom szerint is az lenne a legjobb. szoval nemtom :? meg vajon mennyi kell, mert bkvn szallitva csak limitalt mennyiseget vallalok :wink: :lol:

Coolio
recca

Tök jó! Csepel-rendben részünkről. Hamu ügyben nincs ötletem... :roll:

Orsi

osoa75

Én hamut nem tudok a gáztűzhelyen produkálni, úgyhogy kiváltanám dupla fejadag olajjal :wink:

A nagyböjti időszakot ideálisnak érzem egy topiktali és szappanfőzős napnak. Mit gondoltok? Persze nyáron is lehet, de én türelmetlen természet vagyok :wink:

indianyo

Sziasztok!

Megvolt tegnap a Stop szmog:)

"A PM 10 nevű portól például a gyerekek tüdejének működése 4 százalékkal romolhat. A legrosszabb helyzetben pedig a babakocsikázó csecsemők vannak, akiknek talajszint fölött úgy egy méterrel a legtöbb jut a mérgező kipufogó gázokból."
(Forras: http://nol.hu/budapest/cikk/435004/)
- igaz, h nem babakocsival jarok, de masok ugye hasznaljak, meg amikor mar nem kendoben van a gyerek, hanem battyog az uton... Persze azt is tudom, h nemelyek szerint nem letezik a PM10. Szerintuk csak siman por van a levegoben es pl. a Levego Munkacsoportnal kisiskolasok dolgoznak.:(

PM10-rol bovebben letoltheto (pdf):
http://www.levego.hu/pm10.htm

Biobaba
biobaba

Hello!

Mennyi hamu kell? En talan tudok hozni. Anyosék faval fütenek a hétvégi hazukban.

Csepel nekünk is ok (merre pontosan?).

Biobaba, köszi a cikkeket.
saara

Nekünk Csepel jó messze van, de megoldjuk :)
Időpontban is igazodunk.
Hamut talán én is tudnék szerezni, vannak barátaink, akik fával fűtenek. Szólok nekik, hogy gyűjtögessenek, holnap úgyis találkozom velük.

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok,
a férjemmel jól megbeszéltem ezt a szappanozás programot, és abban maradtunk, hogy ha tényleg itt lesz (szivesen látunk mindenkit), és nem sürgős, akkor legyen kb 4-5 hét múlva, mert mostanság parkettázás és bútorkészités lesz nálunk. Az pedig kipakolás-bepakolás macera. Utána nemmellesleg szebben is fog kinézni a lakás, nem lesznek halombankönyvek és zsákokbanruhák...

Csepelen belül jól megközelithetőek vagyunk, a hévtől gyalog gyerektempóban kb 20 perc, vagy 3 megálló busszal.

Hamu kérdést is megtárgyalom az Emberrel, mert tényleg van egy egész kidőlt diófánk, ami mindenképpen valami tűzben fogja végezni, miért ne legyen belőle szappan.

orsi
orsko

Hű, ez minket is érdekelne ám!

klári
pumama

Orsi, es bicajozas teren, h alakultak a dolgok?

Biobaba
biobaba

Sziaztok!

"Ez nem a szokásos aktivista zsibongás":
http://www.kvvm.hu/cimg/documents/14_2_V_rosi_2.pdf
77 oldalas zaro jelentes 2002/03-rol a Kozlekedestudomanyi Intezettol.

Az alabbi izeloto ellenere nem autoellenes az iras:
"A városi automobil ugyanis megöli az utca életét, veszélyezteti a társas kapcsolatokat, elszigeteli az egyént, tápot ad az elővárosok terjeszkedésének, veszélyezteti az utcán közlekedőket, elszürkíti a városok szépségét, zajjal terheli meg a lakosok életét, szennyezi a környezeti levegőt, ezreket mészárol le minden évben, növeli a globális felmelegedést, pocsékolja az energiát és a nyersanyagokat, elszegényíti a nemzeteket."

Biobaba
biobaba

biobaba

Biobaba, Sára!

Írtátok, hgoy van iylen triciklitek:

http://www.a-winther.com/pages/mini-vik ... 414.20.php

Itthon kapható? Szeretnék a kisfiam szülinapjára valami fából vagy fémből készült értelmes járművet, korábban láttam 20 ezerért (:() egy fából készült triciklit, azóta nem találom. A fent említett jármű szimpatikus, futóbicajt pedig még úgysem tudna használni, azt majd jövőre vagy azután.

indianyo

sziasztok
lassan elfogy az utolso itthoni mosoporkeszlet, es elhataroztam vegre, hogy kiprobalom a mosodiot. Tudnatok segiteni, hol lehet szerezni (nekem az ar is fontos)? Esetleg nem internetrol, ahol meg is tudom fogni, mit veszek? Egyebkent a mosodio erosebben mos, mint a mososzoda? Pelusokra azzal probalkozom, hat kitarto vagyok, de varom mar a napon szaritast, mert nem az igazi.
Es valami nagyon egyszeru es olcso szappant is szeretnek venni, de a kulonbozo e-vasarlos honlapokon csak mindenfele illatositott termekkel tallakoztam.
Meg egy kerdes: ami a dm-ben kaphato, azokrol honnan tudjatok, hogy kornyezetbarat-e, meg mennyire az? Markanev alapjan? Nekem a dobozra ranezve ez olyan gyorsan nem derul ki, es sietnem kell, mert a gyerekek kozben erdekes dolgokat pakolnak e bevasarlokocsiba.
kosz, Petine
petine

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?