Sáfrány
Ez az étel nagyon hasonlít az én kedvenc gudzsaráti ételemhez, amit férjem szerint jobban csinálok, mint első felesége, aki pedig gudzsaráti lány
Karhí
Jó minőségű joghurtba keverünk csicseriborsólisztet - kb. fél liter joghurthoz 6 evőkanál liszt - eleinte inkább kevesebbet, aztán majd a főzésnél pótolható - összekeverünk alaposan kézi habverővel csomómentesre.
Kis olajban/ghíben megpirítunk 1 evőkanál lepkeszegmagot (másnéven görögszéna, indiai nevén methi, angolul fenugreek) és 1 evőkanál (lehet több, kevesebb ne legyen) karilevelet, adunk hozzá kurkumát. Hozzákeverjük a joghurtos cs.lisztet és folyamatosan kevergetve főzzük kb. fél óráig, amíg jó sűrű sima nem lesz. Gudzsarátban minden ételbe tesznek egy kis cukrot a só mellett.
Ez az alap, ehhez készül a
tarka, fűszeres olajfeltét (elhagyható, Észak-Indiában használatos) különféle fűszereket: koriander, zöld- és szárított vöröscsili, római kömény esetleg ízlés szerint más is, de ez az alap) megpirítunk olajban vagy ghíben és étkezéskor ki-ki tesz az étel tetejére belőle. Rótival (csapáti, kovásztalan teljes kiőrlésű búzából készült kenyérlepény) vagy purival (ugyanaz, csak finomlisztből és olajban sütve) fogyasztják.
Másik kedvencem a pandzsábi
Csólé baturá
Kis olajon római köményt, zöld csilit, koriandermagot pirítunk, hozzádunk jó sok fokhagymát és vöröshagymát, együtt tovább pirítjuk majd feldarabolt paradicsommal egy még egy kis ideig. Sózzuk, borsozzuk, őrölt vörös csilit és kurkumát teszünk bele valamint az előzőleg egy éjszakán át beáztatott csicseriborsót és kicsit kevesebb vizet, mint amennyi ellepi. Addig főzzük, míg megpuhul a borsó, pótoljuk az elforrt vizet. Ha elkészült, korianderzölddel és kasturi methivel (görögszéna levele, szárított formában kapható) megszórjuk, egy fél percig együtt főzzük majd purival (olajban sült kenyérlepény) tálaljuk.