Ilke!
Ha jól gondolom, te az allergiák miatt szeretnéd kizárólagosan szopiztatni Lili?
Nem tudom, miért szörnyülködnek ezen a dokid és a védönö, mikor némely baba megteszi ezt magától is, egyszerüen ugy, hogy nem hajlandó szinte mást elfogadni az anyatejcsin kivül. Egyébként szerintem ez pont forditva van, nem 6 hónapos kor után már kell neki más, hanem elötte nem jó más! Tehát értendö ez ugy, hogy ha nem kell valamiért, ne kezd el elöbb 6 hónapnál, nem azt, hogy késöbb nem kezdheted.
Egyébként már maga a szó is mutatná, hogy miröl van szó, bár ezt a szót használják, nem ebben az értelemben:
hozzátáplálás, ami elvileg azt jelentené, hogy az anyatej meghatározó táplálék, de sajnos legtöbbször ezt a szót
elválasztás értelemben használják, azaz váltsd ki a szopikat! Pedig nem kell! Minden rajtad múlik! Árulja már el nekem valaki, hogy mi az amire szüksége van azokon kivül, ami benne van a tejben? Esetleg a rostok? Az annyira kellene 6 hónapos kor után? Vagy mi?
Viszont az allergizáló dolgok miatt ne hagyd magad. Szerintem nagyon helyes álláspont az, ha van valami olyan, ami miatt érdemes elkerülni, akkor el kell kerülni 2-3 éves koráig. Ezeket simán ki lehet váltani normál vegyes táplálkozásnál is.
Nem tudom, hogy mikor és ki (talán Ágci
), de valaki leirta már a hozzátáplálás elveit, lementettem magamnak, ime egy rész:
"Egyéves kor elott nem javasoltak a tejtermékek, a tojás (eloször a sárgáját kell majd adni, arra kevésbé valószínu, hogy érzékeny), liszt, hal, paradicsom, méz, citrusfélék, kivi, eper és hasonló aprómagvas gyümölcsök, sárgabarack, dinnye, sárgadinnye.
Kétéves korig nem ajánlott csonthéjasok, magvak és nyers répa adása, fulladásveszély miatt. A mogyoró és a belole készült ételek erosen allergizálnak.
Ha a kicsi nem fogadja el 6 hónaposan a kínált ennivalót, próbálkozz meg vele újra, 2-3 naponta, vagy hetente. Ha szépen fejlodik, és elég neki az anyatej, akár egyéves koráig is élhet kizárólag azon. Ne feledd, hogy az elso életévben az anyatej a gyermekek fo tápláléka.
Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a húsokat érdemes aránylag hamar, tehát az elso néhány fozelékféle után bevezetni, a magas vastartalom miatt. Vannak babák, akik nem fogadják el a husit, ha anyatejesek, nem kell aggódni miatta.
A lisztnemuek és a tejtermékek bevezetésérol megoszlanak a vélemények, Magyarországon a Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma 6 hónapos kortól javasolják a lisztnemueket és 9-10 hónapos kortól a tejtermékeket. Ha a családban bármilyen allergiára való hajlam mutatkozik, akkor csak egy éves kor után ajánlják oket. Azt gondolom, hogy mivel ma már szinte valamennyi családban elofordul allergiás megbetegedés, érdemes várni ezeknek az ételféleségeknek a bevezetésével. Nagyon sokszor csak évek múltán derül ki, hogy valaki allergiás egy bizonyos élelmiszerre, szerintem, nem érdemes reszkírozni, inkább várjunk vele, amíg a baba biztosan megérik rá."
Beszti (bocs, a hosszúságért)