Ezzel a gyerekmunka kérdéssel jól belecsaptunk a lecsóba.
Annyira nehéz jól dönteni még egyszerűnek tűnő dolgokban is, minthogy mivel mossunk...
Hummuszt (vagy hommoszt- Szilvi, ti hogyhogy így hívjátok? Ez legalább nem emlékeztet a gilisztákra
) mi is így csináljuk, sőt, én római köményt, paprikát se teszek bele. De kipróbálom most így 'fűszeresen' is.
Kicsrit körülbelül így kell csinálni (tipikusan olyan étel, amit mindenki máshogy készít, a neve is 'keveréket' jelent): Általában 1 rész mungóbab (vagy más aprószemű hüvelyes), 2 rész rizs. Szerintem egyszerűbb egyben megfőzni mindkettőt, de van, aki külön csinálja. Az elején vagy megpirítod óvatosan a mungót & rizst szárazon, vagy nem, de piríthatod vajon vagy olajon is. Felöntöd annyi vízzel, hogy ellepje 2-3 centivel. Teszel bele sót és esetleg kurkuma- vagy gyömbérdarabot és kis lángon addig főzöd, amíg kásaszerű lesz. Közben lehet még tenni vizet, ha túl sűrű. A végén félkarikára vágott, ghíben vagy vajban, esetleg olajban sütött hagymát, vele együtt barnított fűszereket és egy kis citromlevet keversz bele. A fűszerekre néhány példa, barnítási sorrendben:
hing, egész római kömény, hagyma, őrölt koriander, csilipor
vagy: friss gyömbér reszelve, őrölt római kömény, fekete mustármag, őrölt koriander, kurkuma
Lehet dúsítani főzés közben spenóttal, padlizsánnal, krumplival, kókusztejporral, bármivel…Gyerekeknek enyhén, vagy nem fűszerezném, a tetejére viszont mindenképp kell olvasztott vaj vagy ghí (szerintem). Bocs, hogy ilyen hosszú lett...