Új privát üzeneted érkezett!

Nekünk igen egyszerű a hommosz-receptünk:

puhára főtt csicseriborsó (szárazon 20-25 deka)
1 gerezd tört fokhagyma, (esetleg mehet 2 is, de akkor a gyerekeknek erős)
1 citrom leve
2 evőkanál tahini
római kömény

Az egészet pépesre kell turmixolni, ha kell, főzővízzel higíthatjuk.
Tálaláskor meglocsoljuk a tetejét olivaolajjal és megszórjuk pirospaprikával, ill. római köménnyel (de akkor bele nem kell...)

Indi,
most csirázik épp a mungóbabom, én még a szekrénybe is berakom, hogy sötétben legyen, így nem zöldül, hanem jó hosszú csirája lesz, idővel. A görög teknősünk is ezzel vészeli át a telet...
h_szilvi

Eszter, johet az a kicsri:)
Humuszt en is szeretem,
meg a falafelt, csak olyan maceras.
biobaba

Indianyó,
gyerekmunka: mi van akkor, ha egy család csak a gyerek munkájából tudja fenntartani magát? Mi fanyalgunk itt a nagy kényelmünkben, és ellenezzük, és nem veszünk gyanús terméket, ott pedig emberek veszitik el az egyetlen megélhetési forrásukat. Nem egyszerű fekete-fehér ez... sajnos
orsko

Sziasztok!

Köszi a sok jo receptet:)

Indi, a ghi valami vajféleség?

Nekünk kb ugyanaz a humusz receptünk, mint Szilvié. Csak 4 evökanal tahini. En asszem maradok a 2-nél, mert elég erös ize van.
Csicseriék aznak a labasban szépen, holnap fözés... A masik részét elteszem és kiprobalom a receptedet Biobaba, nagyon jol hangzik...

Eszter, engem is érdekel a kicsri recepted!

Sára

Kép

Kép
saara

Sára :) Ghi forrázva tisztított vaj - forráskor kicsapódó anyagoktól megtisztítva egy nagyon finom, hidegen fehér, olvasztva sárgás áttetsző anyagot kapsz, amit nem kell hűteni - de persze lehet. A jómódúak ezzel főznek olaj helyett.

Orsi :) Bizony, sokszor csak egy gyerek dolgozik az egész családban - persze ez egy csomó kérdést vet fel: ha az apa nem dolgozik, miért nem ő végzi ugyanazt a munkát ugyanannyi bérért? Vagy az anya, ha midnen kötél szakad... Sajnos rossz tapasztalataim vannak, ahol csak a gyerek dolgozik, ott a szülők bizony finoman szólva nem tesznek meg mindent a saját munkájuk érdekében. Sőt. Láttam én oylat, hogy a picurka gyerek a kereszteződésben a tűző napon koldult, szülei meg az árnyékban hűsölve ücsörögtek és cigarettáztak. Jaj, ez egy oylan szomorú téma, sokat tudnék mesélni...
Az elgodolkodást nem is a vásárláson értettem, hanem azon a terven, hogy majd én kintől behozatom a mosódiót és én fogom árusítani. De mivel én nem tudom ellenőrizni, hogy hogyan termelik és kik, így most elhalasztom ezt a dolgot.

indianyo

Biobaba,
nem tudom, veszel-e ilyesmit, de a Biopontos falafel-por nagyon jól működik: nem esik szét, teljesen igazi íze van és pikk-pakk megvan, nálunk a fiúk szokták csinálni. (És laposra szoktam formáz(tat)ni, hogy kevés olajon süthessem.)
h_szilvi

Koszi Szilvi, nem ismerem, majd megnezem.

Gyerekmunka: en is pont arra gondolok, amit Indianyo ir, h a gyerekeket nem feltetlenul azert kuldik, mert csak o juthatna munkahoz, hanem a szulok nem teszik meg a maguk reszet. Es azert mar van nehany fair trade munkahely arrafele, ahol megkapja a munkas a beret, nem alazzak meg. En inkabb ezt tamogatom. Es sajnos egyaltalan nem kell messzire menni, h ilyet lass. Eleg atmenni a hataron mondjuk Romania fele. Ott gyerekeket kicsi korukban direkt megcsonkitanak a szuleik, h szanalmasabbak legyenek, h biztosan kapjanak penzt. De talan a hataron sem kell atmenni. Itt is lehet latni az utcakon. Pl Szegeden, mikor oda jartam rengeteg ilyen gyerek volt kinn, es a szuleik meg ott bagoztak latotavolsagon belul... Multik eseteben a gyerek nem a csaladjanak termel, hanem a multi tulajdonosanak, amit kap, abbol nem tud megelni a csalad. Az ilyeneknel az egesz csalad ott dolgozik a multinak, es nem elnek meg belole, de nem tudnak kitorni. Ha tenyleg senki nem vasarolna toluk emiatt, akkor el lehetne erni, h tobb penzt adjanak nekik. De ugyse lehet elerni, h senki se vasarolja a termekeiket. Es mar leteznek olyan szervezetek, akik kolcsonoznek az ilyen sorsu csaladoknak. A penzt a noknek adjak, mert bennuk jobban megbiznak. Nos az ilyen csaladok ki tudnak torni, es vissza tudjak fizetni a kolcsonoket.

Persze mar az egesz ott kezdodott, h minek ment oda a "feher" ember... Ha jobban belegondolunk, eleve rabszolgakert, nyersanyagert. Ma is pont ugyanezert van ott. Tudom, h ezt mar nem lehet visszacsinalni, elvegre globalizacio van, v mi.

Aztan ott a szexturizmus... Szepen lehetne folytatni a sort. :(
biobaba

Ezzel a gyerekmunka kérdéssel jól belecsaptunk a lecsóba. :(
Annyira nehéz jól dönteni még egyszerűnek tűnő dolgokban is, minthogy mivel mossunk...

Hummuszt (vagy hommoszt- Szilvi, ti hogyhogy így hívjátok? Ez legalább nem emlékeztet a gilisztákra :D ) mi is így csináljuk, sőt, én római köményt, paprikát se teszek bele. De kipróbálom most így 'fűszeresen' is.

Kicsrit körülbelül így kell csinálni (tipikusan olyan étel, amit mindenki máshogy készít, a neve is 'keveréket' jelent): Általában 1 rész mungóbab (vagy más aprószemű hüvelyes), 2 rész rizs. Szerintem egyszerűbb egyben megfőzni mindkettőt, de van, aki külön csinálja. Az elején vagy megpirítod óvatosan a mungót & rizst szárazon, vagy nem, de piríthatod vajon vagy olajon is. Felöntöd annyi vízzel, hogy ellepje 2-3 centivel. Teszel bele sót és esetleg kurkuma- vagy gyömbérdarabot és kis lángon addig főzöd, amíg kásaszerű lesz. Közben lehet még tenni vizet, ha túl sűrű. A végén félkarikára vágott, ghíben vagy vajban, esetleg olajban sütött hagymát, vele együtt barnított fűszereket és egy kis citromlevet keversz bele. A fűszerekre néhány példa, barnítási sorrendben:
hing, egész római kömény, hagyma, őrölt koriander, csilipor
vagy: friss gyömbér reszelve, őrölt római kömény, fekete mustármag, őrölt koriander, kurkuma
Lehet dúsítani főzés közben spenóttal, padlizsánnal, krumplival, kókusztejporral, bármivel…Gyerekeknek enyhén, vagy nem fűszerezném, a tetejére viszont mindenképp kell olvasztott vaj vagy ghí (szerintem). Bocs, hogy ilyen hosszú lett...

KépKép
KépKép
safrany

A hing mi fan terem? Milyen ize van? Honnan veszed?
biobaba

hing=asafoetida, Nagycsarnok alagsorban lévő ázsiai boltban biztosan lehet kapni. Egy gumiféle - vigyázat, nagyon büdös! Csak késhegynyi kell belőle. A Jain vallás követői hagyma pótlására is használják. Általában kis adagokban árusítják - és elég is egy kis üvegcse évekig.

indianyo

Én a Fény utcai piac Ezerfűszerében vettem kb 3 éve és még tart.

KépKép
KépKép
safrany

Ez meg egy libanoni kaja receptje:

Pita:
10 g eleszto, vagy egy tasak szarazeleszto
1/2 tk cukor (en mezet, kukorica malatat v agavet teszek ehelyett)
1/2 tk so
450 g liszt
kb. 300 ml langyos viz.
A friss elesztöt felfuttatni, a szarazat a lisztbe keverni es a tobbi
anyaggal osszedolgozni, 15 percig dagasztani, amig sima es kevesbe
ragados lesz.
2 oraig kelni hagyni meleg helyen.
MEgegyszer atgyurni es 6 cipora osztani. A cipokat lisztezett deszkan
1/2 cm vekonyra kinyujtani es megegy orat a tepsin kelni hagyni. Utana 220 fokon 10 percig sütni, amig vilagosbarnak lesznek es egy legholyag lesz bennük.

A pure:
2 padlizsan
4 ek citromle
3 gerezd fokhagyma
3 ek szezampaszta (tahini)
1/2 tk kömeny
so, bors.

A padlizsanokat megszurkalni, a sutoben 200 fokon 20-30 percig sutni,
hogy a heja fekete legyen es holyagos. Aztan gyorsan hideg vizzel
leobliteni, a hajat lehuzni es kisse felaprozni. Utana turmixgepben,
vagy botmixerrel es a citromlevel osszeturmixolni. Aztan hozzajon a
szezampaszta es a kinyomott fokhagyma es a tobbi fuszer. Ezt is
osszemixelni es hidegre tenni. A talalasnal a tanyerra tenni, egy kis olivaolajjal meglocsolni, megszorni petrezselyemzolddel, pirospaprikaval. Aztan belepakolni a pitaba.
biobaba

ja, teljes orlesu lisztbol szoktam
biobaba

miben szoktatok nagyobb adagokat csiráztatni?
orsko

Sziasztok,

Remélem befogadtok, mert régóta keresek egy környezettudatos helyet a neten. Én eddig sok mindent kipróbáltam, de nyitott vagyok minden újra. Eddig egy helyről vettem dolgokat a netről (vidéken olyan nehéz mindent beszerezni), abban a helyben nem csalódtam, bár először féltem az ilyen tipusú helyektől. A hely neve netbio nem tudom hallottatok-e már róla? Sok jó cucc van, én a tisztítószerekre buktam rá, de babámnak kozmetikát is rendeltem. A címük www.netbio.hu (remélem jól emlékszem)

Irjatok még sok egészséges receptet, mert nehezen találok ki bármit is.

Köszi Bibi
bibi2005

Szia Bibi :) Netbio egy babanetes kismama boltja - közös topikba írogatunk.

Milyen recepteket szeretnél?

indianyo

OFF

Szilvi, a gyerekvasutasok hogy dolgoznak? Mennyi a szolgalati ido v minek hivjak? Szoval mennyit vannak ott? Es ingyen csinaljak, az oromert, h vasutaskodhatnak?

Biobaba
biobaba

Biobaba,
az összes kisvasutas 15 csoportba van beosztva, és így 15 naponta vannak szolgálatban, azaz havi kétszer, kivétel a nyári tábor két hete, mert akkor 2-3 naponta (de az ott-lakós amúgy is). "Szolis" napokon 1/2 7-kor találkoznak a Moszkván és este 1/2 8-ra érnek oda vissza. Reggel felmennek, reggeliznek, megkapják a beosztást, az egyenruhát, tízórait a zsebbe, majd jön a zászlófelvonás és mindenki indul az állomáshelyére. Délben kapnak ebédet, majd délután az utolsó vonattal mindenki visszamegy a hűvösvölgyi vasutasotthonba, ahol zászló le, vacsora és esti program. Kis vetélkedő, játék, ez-az... És igen, teljesen ingyen csinálják, illetve kapnak enni. (Nem bio, de még csak nem is egészséges... A kéthetes tábor alatt Alex-nek főztek húsmentesen.)
Viszont pl. a kéthetes nyári tábor 14.000 forintba került. Nem tudom, mennyire vagy tisztában az árakkal, ez valami nevetségesen olcsó. Közben vitték őket a "szabadnapokon" strandra, Velencei tóra, Jövő Házába/Csodák Palotájába, Challenge Land-be, moziba, stb. Most a két ünnep között Győrben voltak 3 napig, élményfürdő, vonat, stb., 5000 pénzért. Szóval rettenetesen támogatott az egész...
Hát így. Szerintem jogilag sem lehetne pénzt adniuk a gyerekeknek, nem? Hiszen csak az ifik idősebbek 14 évnél...

Miért? Érdeklődik valakid? Mostanság kell jelentkezni...
h_szilvi

Sziasztok!

Szerintetek mi magyarazza az arkülönbséget Frosch és almawin, Ecover, Sonett termékek között??
1,5 literes mososzernél pl. 1000 Ft különbség van :shock:
saara

Holnap fejezi be a csicserim a háromnapos csírázást...:)

Miért írják rá a csírákra, hogy egy nap max. 5-15 g-ot ajánlott fogyasztani? Milyen káros hatása van hosszú távon?

Én csak régebben csíráztattam, de kedvet kaptam megint, úgyhogy szívesen veszem tapasztalataitok. :) Vegyek hozzá edényt, vagy csináljam úgy, mint a csicserivel most, lefedett kancsóban épphogy nedvesen?

KépKép
KépKép
safrany

Engem is érdekelne, amit Eszter kérdezett. Nekem ismerös mondta régebben, h vigyazni kell a csirakkal, érdemes jol ismerni a fajtakat, stb. Sajna nem emlékszem, h miért :oops:

Kicsri: A mungobab nagyon dagi lett aztatas utan, kicsrit fogunk enni egy hétig, de sebaj, mert nagyon finom lett :)

Szia Bibi, üdv itt :) Ha bio kajat is szeretnél rendelni megnézheted a www.biobarlang.hu -t, ugy rémlik vidékre is szallitanak.

Sára

Kép

Kép
saara

Off

Koszi Szilvi. Nem akar menni senki, meg kicsik a csimotak, csak tegnap voltunk, es azon tanakodtunk, h mikortol lehet menni (ezt mondjuk megkerdeztuk a kalauz kislanytol), meg h ha mindennap ott vannak, akkor kapnak vajon fizetest?:) V h van ez. De ezek szerint nincsenek ott minden nap. Egyebkent ha az egesz orszagban legalabb ilyen szinvonalon lenne a MAV, mint az a vonal, az valami csuda volna:)

Biobaba
biobaba

Sáfrány (vagy Eszter?) kérdésedre nem tudok válaszolni, viszont én a Froschról akartam kérdezni, hogy az valóban környezetbarát? Csak egyszer akad
t a kezembe eleddig, de az összetevőnél furcsákat olvastam... WC tisztítót keresek amúgy, ha van ötletetek, mivel lehetne csillapítani a mérhetetlen penészedést, az ezzel járó penészszagot és a levegőtlenség miatti áporodott bűzt?

Van egy nagy "bolt", ahol rengeteg bio- ás natúrterméket forgalmaznak, meglehetősen jutányos áron szerintem. Meg minden egy helyen van... Szóval Mediline a neve, és a XIII. Csizma utca 4. szám alatt van (Fáy utcai piacnál). Olyan, mintha egy ilyen Forever Livinges helyre mennél be, de szerintem semmi kuruzslás nincs ott, legalábbis nem vettem észre (a táplálékkiegészítőkön kívül) semmi furi dolgot. Ha tudod, mit akarsz, megtalálod, szerintem jó. Honlapcímük sztem www.mediline.hu Amúgy Geréb Ágitól ismerem a helyet:)
A Napra az egy biobolt? Van vmi bővebb infó róluk? (cím, nyitvatartás)

klári
pumama

Szia Klári!

Napra a budai Skálánál van (4-6 végállomása között), bővebb infó: http://www.tudatosvasarlo.hu/bioboltok/ ... .php?id=48

Mellette van a Hold bolt, ahol kozmetikum, tisztítószer, mosható pelus stb. kapható.

Jó mindkettő, normál áraik vannak.

Pindi
pindi

Szia Klari!

Wc-tisztitobol nekem a Sonett tetszik.

A peneszesedest hogy erted? Kene tudni, hol a penesz, milyen fajta. Altalaban segit az ecetes lemosas, aztan lekened vizuveggel. De ha a fal at van nedvesedve, folyamatos nedvesedesnek van kiteve, akkor elofordulhat, hogy a vakolatot teljesen le kell vakarni, meg kell szuntetni a nedvesedes okat stb. Nalunk tavaly lefedtek a lichthofot (elvileg tilos, nem is ertem, hogy miert csinaltak, de mar nem szellozik ugy, mint regen), es peneszedni kezdett a kamrank, ill. a wc. Ugyhogy ott csak ugy tudtuk megoldani, hogy paratlanitot vettunk.

Biobaba
biobaba

Biobaba!

Sajna ezen a párátlanító is csak enyhít:( Irtó büdi penészszag van a budinkban. Tudom, ez felületi kezelés, hogy elnyomom a szagot illattal, de egyelőre nem akarom megbolygatni a rendszert... Talán majd tavasszal, ha jó idő lesz...
Az ecetet azért megpróbálom, köszi!

Pindi!
Köszi a címeket, megkukkantom!

Vízivásról: már nem emlékszem, de megbízható "zöld szakember" mondta vmikor nekem, hogy a csapvíz tele van hormonokkal is, ami nagyon nem jó, ha a szervezetbe jut... És a szűrő ezt nem szűri:( Mi eddig csapvizet ittunk, de szeretnék váltani vmi biztos forrásra. Van ötletetek? Napi 3 palackot nem szívesen hajítok ki... Mintha lett volna szó nagy kiszerelésű, utántöltős, megfizethető vízről. Ti mit tudtok/gondoltok erről?

klári
pumama

Klari, nalunk a paratlanito ugy mukodik, hogy elotte leirtottuk a peneszt. :) Hat nem tudom, hogy jo-e, ha tavaszig varsz vele. Ha ilyen durva, akkor meg kene szuntetni, a gyerek miatt is.
biobaba

Klári!

Ezt én is hallottam a hormonokról. :(
Sáfrány ajánlott nemrégiben pilisi forrásvizet. Idemásolom:

"80 ft a betétdíj a kannákra. 2 hetente jön a vizesember cserélni őket, min. rendelés 20 liter, 60 ft/l"

vizesember száma: 06204638000

Pindi
pindi

Megkérdeztem a csírásembert a biopiacon, azt mondta, a retekcsírával fordulhat elő probléma, mert erősen megmozgathaja a beleket, ezért előfordulhat görcs, ilyesmi. De minden csírára ráírják, különben beléjük kötnének.
Viszont a mungóbabcsírára azt mondta, tulajdonképpen szójacsíra. Azt hittem, két teljesen különböző növény. A szójában nem nagyon bízom, de ezek szerint a mungónak is lehetnek a szójához hasonló rossz hatásai?

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok!

Hormonok a vizben? De hogyan kerülnek bele :shock:? Azt, "értem", h a kajaba raknak, de a vizbe?

Eszter probaltad azota a pilisi vizet amugy?

A szojarol mit tudsz? Nagyon érdekelne! Eddig inkabb jokat olvastam rola. Csak nem szabad tul sokat enni belöle.

köszi a csira infokat :)!
saara

Sara,
a fogamzasgatlo tablettakbol, hormonkeszitmenyekbol, meg termeszetesen is valasztunk ki magunkbol hormonokat. Ezek kerulnek bele a vizbe.

Szerintem leginkabb a genmanipulalt szojaval lehet gond. Meg ott is van valami a hormonokkal, de ha nem fogyaszt belole tul sokat az ember, akkor az nem baj. Majd megkeresem, h hol irtak errol.
http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/szoja.htm
http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/tv2 ... csaba.html
http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=1 ... ikkid=4359

Biobaba
biobaba

A pilisi vizet próbáltuk, de az a baj, hogy egyáltalán senki sem ellenőrzi. Ezért én is más megoldást keresek most. :(

A szójáról én is azokat olvastam, amiket biobaba belinkelt :)

Hát igen, a Temze vizében a kokain is kimutatható mennyiségben van jelen már... :(

KépKép
KépKép
safrany

Csicsókára van vmi finom, könnyű receptetek?
klári

Most mi lesz a vízzel? Van valakinek ötlete? Azt gondoltam, írok az ÖKOSZnak, hogy nyomozzon utána. Az elég megbízható forrás, nem?
Gyógyvíz? Tud vki a pi vízről? A kiskörúti bioboltban csordogál ilyen:)
Ásványvíz: tele van adalékokkal + sok műanyag vacak
Forrásvíz: a pilisiben bíztam... :(
Vízszűrő: ettől fázom picit... Meg nem mindent szűr ki sztem, drága, ilyenek...
De győzzetek meg valamelyikről nyugodtan!

klári
pumama

Pumama: a szüleim az egyszerű héjában sült csicsókára esküsznek. Így legalább hámozni sem kell, csak víz alatt lekefélni.

Ezt ismeri valaki? www.biopiackft.hu
Tapasztalat?
Van biopelenka, biobabaruha is. Nem tudom kivenni a képeken a márkát vagy gyártót, és nem túl informatív az oldal, ezért érdekelne, látott-e már valaki ilyet élőben.

Pindi
pindi

Közben "nyomoztam", alighanem Lotties márkájú termékekről van szó (a ruha és a pelus). Így ismeri valaki?

Pindi
pindi

Klári,
csicsóka nyersen lereszelve, icipici mézzel és balzsamecettel meglöttyintve amolyan salátaféleség lesz. szerintem finom.
orsko

Pindi, igen ez a Lotties. Nekem a Kek Pandaban regeltek rola. Bar lehet, hogy ott nyomoztal:)? Ha megsem, akkor talan tobbet tudnanak rola ott mondani.
biobaba

http://lotties.de/de/index.htm
-itt talan jobban lehet latni a dolgokat
biobaba

Ujra elinditottak a "Bioelelmiszert a menzakra" alairasgyujto akciot. A legujabb Biokosarban van rola info. De se a Biokosar honlapjan, se a masik szervezet (http://rakellen.hu/) honlapjan nem talalok semmit errol:( A Biokosarban van alairasgyujto iv.
biobaba

Szia Biobaba!

Nem, itt a neten "nyomoztam", rákerestem a biopelusokra. Igazából tapasztalatokra lettem volna kiváncsi. Bár azt hiszem, már nem veszek több pelenkát, csak kiváncsi voltam. Elég olcsó, főleg ahhoz, hogy bio.

Én ezt találtam: http://hiresvegi.uw.hu/alairasgyujtoiv.pdf

Pindi
pindi

Mungóbab lencseféle és semmi köze a szójához. Antropozófiai orvoslás a szóját egyébként nem ajánlja - főként kisgyerekkorban, elsősorban nehezen emészthető és allergizáló mivolta miatt.

indianyo

Sziasztok!

Hormonok a vizben: ez kész :(. Ilyen alapon még mennyi sz*r lehet benne :shock:?

Klari, csicsokabol krémlevest is lehet csinalni, ugy, mint barmilyen mas krémleves. Jol bele par répa, 1 kis krumpli, megfözöd, a végén tejszin/tejföl vagy zabtejszin. Össze lehet turmixolni, de mi jobban szeretjük csak ugy siman.

Nyersen magaban is isteni finom.

Indi, érdekes, amit irsz. Nekünk is ezt mondtak. Akkor is, ha bebizonyosodott, h a gyerek nem allergias a szojara. Ezt mar kevésbé értem. Nekünk külön kihangsulyozta az illetö, a tej- és tojasallergia miatt.... Lehet, hogy a szoja "ingerli" a mar meglevö allergiat, vagy esetleg mas allergiat valthat ki?

Vizszürö: tartozom egy kis "mea culpa-val": a multkor irtam, h az aquaphornal csak 1 féle allas van (folyamatosan szüri a vizet). Kiderült, hogy nem, tehat ugyanugy be lehet allitani, mikor szürjön és mikor nem (pl. mosogatasnal). Több info itt: www.aquaphor.hu

A férjemmel pont azt beszéltük, hogy tényleg be kellene vinni egy vizmintat vizsgalatra. Akar sima csap vizet is... Vagy pilisi vizet :? Szerintetek ezt hol lehet?

Mas: A Pi viz pontosan mi?
saara

Alairasgyüjtés: ezt az ivet "csak" bioboltokban lattam, kar, hogy nincs elektronikus formaja, igy biztos több alairast lehetne szerezni.
(Nekünk pl. nincs nyomtatonk szoval....)
saara

Sziasztok!

Ökoszolgálatnál érdeklődtem vízbevizsgálás és vízszűről ügyében is. Vizet az ANTSZ-nél vizsgálnak - nem ingyen :( A vízszírűk teszteléséhez e pedig a Kosár magazint ajánlották, megnéztem az előző számokat a weboldalukon, eddig még nem tesztelték őket. Tehát náluk lenne érdemes kezdeményezni. A Tudatos Vásárlóknál is volt erről szó, de ők nem minősítették a különféle vízszűrő berendezéseket, csak egy felsorolást adtak és azt lehetett megtudni, hogy melyik milyen elven működik. De hogy milyen hatékonysággal... (?)

indianyo

még a penészre: teafaolaj. nálunk kinyírta! ecetes vizes spricnivel vittem fel rá. egy próbát megér...

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731

tényleg, a grapefruit mag kivonat is gombaölö, lehet az is segit!
saara

Hú, köszi a penésztippeket! Holnap megyek, megölni őket:)

Elolvastam az aquaphoros oldalt, de nem győzött meg! Nekem még mindig ez a pilisi forrásvíz (vagy bármilyen más forrásvíz) szimpatikusabb, valahogy természetesebb. Az jutott hirtelen eszembe, hogy van egy étel-italbevizsgáló ismerősöm, lehet, hogy ,megkérem, tezstelje a forrásvizet... Csak kérdés, mindent kiszűr-e. Ugyanezt gondolom az ANTSZ-es szűrésről is: vajon mindent észrevesznek vagy csak amit akarnak? Hmm...

Köszi a csicsókarecepteket:)

kklári
pumama

Vizben vagy bármi másban azokat a vegyületeket lehet megmérn, amikre kiváncsiak vagyunk. Illetve amihez kidolgozott mérési módszer, megfelelő műszer és sztendert van.
Az ÁNTSz szerintem ionokat, azon belül főleg nitritet, nitrátot mér illetve baktériumot néz. Hormonok, szénhidrogének, ilyen-olyan szermaradványok mérése nem szokott rutinvizsgálat lenni. Meg lehet csinálni, csak meglehetősen drága.
Vegyész koromban olyan helyen dolgoztam, ahol mindenfélében mindenfélét meg tudtunk nézni, mértem kútvizben ionokat, a mérés önköltségi ára 5 éve úgy 6ezer Ft körül volt, ha jól emlékszem. Munkadij nélkül.

orsi
orsko

Na, én is ezt gondoltam...
Ma jártam a Múzeum körúti bioboltban, és azt mondta az eladó a Pi vízre, hogy az egy tisztított csapvíz (tényleg ott van a tisztító, bemész, odatartod a flakont, és 35 Ft/ literért annyit viszel, amennyit akarsz). Mellékesen elmondta, hogy a hormonokat is kiszűri a vízből, bár szívesen bevizsgáltatnám azért a cuccot... Vagy túl gyanakvó vagyok? Ti mit isztok? (Bocs, hogy lovaglok a témán, de ez létkérdés nekem perpillanat, napi 2 liter nemtudommilyenvíz elfogyasztása mellett)

MÁS:
Vettem bioaszaltszilvát, de olyan kemény, rághatatlan. Ha beáztatom vízbe (bőséges vagy csak épphogy ellepje???), akkor jobb lesz? Meg mennyi ideig kell áztatni?

MEGINT MÁS:
Most csicseriborsó felhasználási javaslatokat kérek, ha van kedvetek:) (Azért vagyok ilyen zöldfülű, mert Karácsonykor tértem át a vegetáriánus életmódra, s ezek nekem még picit furák, de nyitott vagyok rájuk!) De küldjetek más topikba, ha van ilyen vegafőzős...

klári
pumama

Böngészem az internetet, mostanában volt szó a szójáról. Találtam egy meglehetősen (ámde szavahihetőnek tűnő) szójaellenző cikket. Ha valakit érint, szerintem érdemes elolvasni...
http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/szoja.htm

klári
pumama

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?