Új privát üzeneted érkezett!

Köszönöm az ecetmennyiségeket!

Biobaba!

Az anyaságihoz nem a pecsétek kellenek, hanem egy orvosi igazolás. Én is otthon szültem, nem jártam "mellette más" orvoshoz. Igazolást kell csak szerezni orvostól és kapod a segélyt.

Nekünk szerencsénk van és viszonylag megért minket a környezetünk azért mert "másként" csinálunk sokmindent. (Kihez képest? Mindenki másképp csinálja - na, jó, félig vicc volt. Persze, hogy értem miről beszélünk.)

hordozo

Sziasztok!
remélem mindenki jól van e nagy tél közepette :)

Gyezsu!
asztal terítés+felugrálás...
sztem az asztal méretétől függ nagyban...mármint, hogy mennyi minden fér rá.
amit tudok kirakok: só, kenyér, plusz szalvéta stb.
de így is óhatatlanul fel kell ugrani, valaki épp megfulladni készül a levestől, s egy pohár viz kell gyorsan :)
no de komolyan: már nyugisabban fogom fel kicsit ezt, mindenki kicsit alkalmazkodik a helyzethez.
kisebb lakásban sokkal nehezebb volt, mert ott a konyhában max 4 ember fért el egyszerre.
talán egy zsúrkocsi nem rossz ötlet,...
(bár lehet, hogy játéknak használnák szervízen kívül a gyerkőcök...)

nálunk most az lesz a következő, hogyha a picik már nem etetőszékben esznek, akkor reggelinél sem férünk majd el a konyhában, az étkezőbe kell kicuccolni minden alkalommal.
tudom, hogy sokan nem reggelzinek, de nálunk mindig van reggeli, a suli meg fél 8-kor kezdődik.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

kicsit furának tűnik emotion-ok nélkül a fenti bejegyzés... de a laptopon nem működnek... :(

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Sziasztok!

Illóolajokról beszéljünk egy picit ismét (tudom, esett már róluk szó)! Szomorúan tapasztalom, hogy az összes drogériában kapható 100%-os illóolajcímkével ellátott anyag minősége csapnivaló. Citromot párologtatnék, de alig cseppentem bele a vízbe, már el is illan... Levendulával és teafaolajjal is hasonlóan jártam. Persze megyek én bioboltba is szívesen, ha ott megbízható minőségű olajat kapok.

Milyen a gyógyszerkönyv-minőségű olaj? Márkája? Gyógyszertárban kapható? Melyik márkát ajánljátok?

GyeZsu:)
Homeopátiás orvosok listája: http://www.homeopata.hu/budapest.html

Én Trásy Gábort ismerem, ő a hidegkúti W. iskola orvosa is, nagyon kedves ember, biztosan tud ajánlani bőrgyógyászt. illetve a Mammutnál rendel a földim: Zarándi Ildikó, őt is tudom ajánlani (épp gyűjtöm a pízmagot egy alkati szer meghatározáshoz hozzá)

indianyo

Indianyo, eddig 2 féle márkájú illóolajat vettem, Aromaxot (Rossmann, Herbária v. Aromax mintabolt) ill. Naturolt (ezt a DM-ben). Citromolajom Aromaxosl, neki több olaja gyógyszerkönyvi minőségű (pl. a levendula és a narancsolaj), a citrom éppen nem, de nálam elég sokáig tart az illata. A Naturolra sem lehet panaszom, egyszer egyetlen csepp fahéj olajat tettem este, azt hiszem, a párnámra, férjem azóta is emlegeti, hogy milyen sokáig érezte a - számára kellemetlen - illatát.
lszg

Tapasztalatom szerint (de én nem értek az illóolajokhoz) a pannonhalmi és tihanyi levendulaolaj sokkal jobb minőségű, tartósabb, teltebb illatú, mint az Aromax. De azt nem tudom, gyógyszerkönyvi minőség-e. :roll:
Egyébként nem egészen értem, az illóolajnak nem pont az a lényege, hogy elillan? A parfümökbe is azért tesznek valamilyen fixálót, jojobát, műpézsmát, miegymást, hogy tovább megmaradjon az illat, nem?

KépKép
KépKép
safrany

En Primaverat hasznalok, regebben en is Aromaxot, meg Naturolt, de nem voltam tul elegedett veluk, avasodtak, nem olyan volt a minoseguk... A Primavera ugyan dragabb, de jo minosegu. Levendulabol pedig Allost hasznalok. Ez meg gazdasagos is, mert 100ml, es 4450Ft. Jo a minosege, de ha kiszamolod Aromax arban van. Lassan fogy, de nem is avasodik be. A Napraban szoktam venni ezeket.

Biobaba
biobaba

Biobaba!

Nekünk a bábánk (szülésznőnk) adta az igazolást az anyaságihoz.

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75

Lányok, mesélnétek az otthonszülésről?
Igazából engem az nem vonz, hogy itthon szüljek, viszont az igen, hogy a babám mielőbb itthon legyen. Eddig két szülés, két kórház, kétféleképpen katasztrófális csememősosztály.... A nagynál nem vették észre, hogy hipoglükémiás, a kicsit pedig szájpenésszel hoztam haza.
Az otthonszülés után be kell költözni kórházba a babával, vagy gyerekorvos jön, és ellát? Mert ha utóbbi, akkor ez okból meggondolom, hogy majd a harmadikat itt szüljem.
Amúgy vicces: a kicsi szept 20-án született, akkor zajlottak az utcai harcok, én mindenórás voltam, és komoly formában felmerült, hogy fel kell készülnünk egy esetleges itthonszülésre...
orsko

Orsko,
van a Szülészeteknél egy Otthon szültünk topik... :)
Dehogy költözünk be kórházba utána! :D Jön gyerekdoki, a pku-t is ő veszi le, és ha akarjátok, a bcg-t is beadja.

Amúgy ha csak ezért szülnél otthon, akkor lehet, hogy neked az ambuláns szülés jönne be jobban, a MÁV-ban pl. működik, csak nem szabad előre bejelenteni. (Hanem 2 óra leteltével: mi akkor most hazamegyünk... :wink:)

Illetve lehet "születésházban" is szülni, ha az otthon nem megolható.
h_szilvi

Biobaba,
én sem jártam "rendes" orvoshoz, kiskönyvem volt eleinte, de a költözéskor elveszett (azóta se lett meg! :P) és az igazolással simán megkaptam a pénzt. A kiskönyvet sehol sem kérték.
h_szilvi

Szilvi, tudom, hogy nem topiktéma, csak gondoltam.... köszi :)
orsko

Sziasztok!

Voltam tegnap az Ökoszolgálatnál, érdeklődtem több dolog felől is. Azt ígérték, hamarosan újra fent lesznek a régi linkek, többek között a folttisztítós is. A Zöldköznapi kalauzzal kapcsolatban nem biztattak: Tervezik ugya, de az egyik szerző nem járult hozzá az újrakiadáshoz. Fénymásolását nem ajánlották, egyrészt mert igen vaskos, másrészt az újrahsznosított papír fénymásolása nem lenne jól látható, harmadrészt nagyon sok mára elavult dolog van benne (azt szerettem volna, hgoy esetleg beszkennelve fénymásolnánk és befizetnénk a kiadónak egy méltányos összeget érte - de így akkro talán nem éri meg). Viszont én midnenképpen szeretnék belenézni és kijegyzetelni, mert szükségem lesz rá egy reménybeli munkához - így ha valakinek megvan közületek, esetleg tudja, melyik könyvtárban lehet kikölcsönözni, akkor k9öszönettel venném az ifót.

indianyo

http://saman.fszek.hu/corvina/opac/wpac.cgi
-itt meg tudod nezni, h a Szabo Ervinnek melyik tagkonyvtaraban van meg/bent
biobaba

Köszi Biobaba! Érdekes, néha a legapróbb dolgok nem jutnak eszembe :)

indianyo

Sziasztok!

Napok óta tapadok a monitorra, teljesen odavagyok a felmerülő témákért! Nagyon nehezen találok a környezetemben hasonló gondolkodású embereket- anyákat, úgyhogy hálás vagyok nektek, hogy itt rengeteg mindent meg lehet találni, és nem érzi egyedül magát az ember...
Lenne is mindjárt kérdésem: mosódióra egy hónapja álltam át, eddig reszelt Caola ment a gépbe, de egyszer sikerült elolvasnom az összetevőket, amit gyorsan kikérdeztem az Ökosztól, és hát nem az jött vissza, hogy ehető a dolog... Na, mérges lettem, mert tényleg a román szöveg legalján van odafittyentve, mi is van benne... Szóval mosódió: honnan tudom, hogy már nem jó? Eddig úgy csináltam, hogy 2X használtam fel őket. Melyik részét kell lesni? Mert mosás után mindig ottmarad az a barna vékony réteg, meg alatta a vastagabb, világgosabb barna is. Valahol olvastam, hogy le is lehet darálni. Úgy hatékonyabb?
A többit később, nem akarlak terheli benneteket!

klári
pumama

Szia Klari!

En ugy szoktam a mosodional eldonteni, h jo-e meg, h amikor mar megszarad, szettorom, es ha meg jon belole olyan nyulos anyag, ujrahasznalom. Ezek egyebkent fenyesebbek is meg szaradas utan, mint amibol mar kimosodott ez az anyag.

Biobaba
biobaba

köszi, megyek kipróbálom! És mennyit raksz bele? Én 3 újat szoktam egy zsákocskába, és varrtam egy másikat, amibe meg a másodszor használatosokat rakom, így nem keverednek össze, és viszonylag gyorsan be lehet dobni a mosást... Ez nem hozza ki a kakifoltot, mondjuk engem nem zavar, mert tiszta lesz attól a pelus, csak foltos marad, vagy nem így van? Szoktam mosószódát is tenni a dobba (3 ek), de ezzel együtt is foltosak maradnak a ruhák... Mondjuk engem tényleg nem zavar, csak mikor látom más anyukák patyolattiszta, élére vasalt büfiztetőpelenkáit, hmm... Vajon hipózzák?:)
klári
pumama

Klári :) Jól beszélsz, tiszta lesz a pelus, csak foltos :) Mások tesznek hozzá "nem ehető" anyagokat is :wink: Engem mondjuk zavar a sok kakifolt, mert a nyári napocska elkényeztetett, és novemberig tényleg nem láttam durvább foltokat, de hát ez a mostani mediterrán télben hamarosan megoldódik - olyan idő van nálunk, mint márciusban szokott Rómában lenni :shock:

Végül is a már többször használt dió se ártalmas. Én kisfiam kinyúlt zoknijába teszem a diót - zsákocskát elvitte Dominó cica :wink: Az első mosás után összetöröm a diókat, darálni nagyon nehezen lehetne, mert ugye elég rugalmas, nyúlós. Viszont kapható már eleve daráltan, én a gyapjúholmit abban mosom, mert azt 30 fokon is már remekül lehet alkalmazni.

Caola szappan valóban nem az a klassz régi mosószappan :( Ökoszolgálatnál és Holdboltban van tiszta növényi illatmentes mósószappan kenhető formában.

indianyo

Meg a bufizteto pelusok nem lesznek kakisak, azert sincs rajtuk kakifolt:) Meg meg azt tapasztaltam, h anyatejes kaki nem hagy foltokat, de amikortol mar mast is kapott, onnantol maradtak foltok.
En ugy 6-8 fel diot rakok a gepbe.
Ha van vkinek fa tuzelesu kalyhaja, akkor a hamubol lehet lugot csinalni, es azt tenni a gepbe.

Biobaba
biobaba

Klári, első babánál még én is "szégyenkeztem", amikor az orvosnál láttam mások gyönyörű, hófehér, "élére vasalt" pelenkáit... Aztán rájöttem, hogy ők lehet, hogy nem szódával mossák, hanem Ariellel, cloroxszal meg ki tudja még mivel, lehet, hogy nem 10-15 éve forog a családban és szolgált már ki 6-7 gyereket, stb... Most már okosabb vagyok, van pár szalonképesebb pelenka, amit orvoshoz, nagymamához tartogatunk, persze ezek sincsenek fehérítve vagy vasalva. Sőt, általában itthon felejtem őket...

Ha már itt a "női dolgokról" (szülés, ilyesmi) beszéltetek nemrég, milyen természetes(ebb) fogamzásgátlók léteznek? Úgy értem, ami nem vegyi úton működik. De ami nem is a holdfázist/női ciklust stb. veszi alapul, mert ilyesmire jelenleg nincs kapacitásom. :) Bár néha elgondolkodom azon, amit a Nagy gyermekkalauz ír erről, hát, abban is lehet valami. De most úgy érzem, szükségem van pár év pihenésre...

Biobaba, te Nagy Mosásszakértő! :) A diótól puhábbak lesznek a ruhák? Vagy van valami trükk, hogy ne álljon meg saját lábán a nadrág?

Pindi
pindi

Szia Pindi!

A szoptatas nekem bejott, mint fogamzasgatlas, de tudok olyat, akinek nem jott be. Van egy olyan konyv, h Termeszetes csaladtervezes (vmi ilyesmi). De ennel eleg sok dologra kell figyelni. Igazabol, ha belejon az ember, akkor rutinna valik, nem olyan megterhelo. En nem probaltam, de egyik ismerosom csinalta.

Mosodio onmagaban nem biztos, h puhit. Ugy ertem, hha tok kemeny a viz, akkor nem biztos, h puhit, mert nem vizlagyito. Ecet puhit, meg ha tenyleg tok kemeny a vizetek, akkor kene bele vizlagyito (Napraban van vmi, ill. mososzoda is lagyit, citromsav is). De a mennyiseg a vizkemenysegtol fugg.

Biobaba
biobaba

Mi tcst-zünk, van némi tapasztalat, első hat hónapban pedig a szoptatásos fogamzásgátlást alkalmaztuk (ennél azért van jópár feltétel, aminek teljesülni kell, de akkor nagyon jól működik). A természetes családtervezésre 2-3 hónapot kell rászánni, hogy belejöjj, utána tényleg rutin. De ez együtt jár 7-9 nap önmegtartóztatás, vagy kiegészítő módszer alkalmazásával. Viszont megismered a ciklusod, ha pedig később babát szeretnél, akkor is kapóra jön, mert tudod, mikor érdemes apát elcsábítani :).

off
Indi, szuper a pelus, Flóra a tükör előtt illeg benne :)
on

KépKép
KépKép
safrany

Mi is TCST-zünk:) Bár már két "ajándékbabónk" született a módszer alkalmazása révén... Nem mintha picit is bánnám... Az az igazság, hogy nekem pl. több ismerős anyuka mesélte, hogy megfogant csak szoptatás alatt is a következő gyermek. Három kérdés van ezzel kapcsolatban, amire ha nemmel tudsz válaszolni (mindre), akkor szinte 100% a védettség: 1. Kap-e vmi pótlást a babád? 2. Van úgy, hogy több, mint 6 óra telik el 2 szopi között? 3. ?? nem jut szembe, de utánanézek szívesen...

Amúgy vhol egyszer láttam vmi tablettás fogamzásgátlót hirdetni, ami nem a hormonháztartásodat borítja fel, hanem vmi más elven alapul, de bővebbet nem tudok, mert ez eléggé távol áll tőlem.

klári
pumama

Lenne még nekem is dögivel kérdés, megint csak egyet:

Mivel bélelitek ki a szemetesvödröt? Zacsit külön nem veszek erre a célra, de anyukámmal mindig hozatok egy rakás Tecsosat, azt teszem a vödörbe. Multiellenes vagyok, anyuval mondjuk nem tudok mit kezdeni, egy kiló kenyérért is képes leugrani, aztán jól bekebelzik őt az akciók :x De régen ő újságpapírral bélelte, csak az annyira undorító volt. Én egyelőre sajna nem tudok komposztálni, csak a többit gyűjtöm szelektíven, így a nedves dolgok is odakerülnek... Besokalltam a Tecsoszacsitól is, van ötletetek?
klári
pumama

[quote="pumama"]M írta:pumamai is TCST-zünk:) Bár már két "ajándékbabónk" született a módszer alkalmazása révén...

Kábé nekünk is. És ötödik gyereket nagyon nem szeretnénk. Úgyhoyg most ez van. Illetve ez volt tcst alatt a "kritikusnak" hitt napokon. Amúgy meg a fiókban pihent. Timó egy hét múlva lesz hat hónapos. :wink:
h_szilvi

Akkor segítek: 3. A baba nem idősebb hat hónaposnál és nem tért vissza még a ciklusod.
Az is fontos, hogy a baba ne csak kaja céljából cicizzen, hanem az összes szopási igényét a cicin elégítse ki. Tehát no cumi.

Pumama, írnál az ajándékbabákról bővebben (akár magánban)? Tényleg teljesen véletlenek voltak, vagy azért lazítottatok a szabályokon? Nekem az a tapasztalatom, hogy azon ismerőseim között, akik tényleg semmiképp nem akartak babát, kevesebb ajándékbaba jött a módszer mellett :) Viszont, ahol úgy volt, hogy nem a legjobb az anyagi, tanulási stb helyzet, de ezek ellenére azért nagyon vágytak már babára, na ott jött az ajándék mindig. :D De ezt pozitív dolognak tartom alapjában véve.
Csak azt akarom ezzel mondani, hogyha tényleg rendesen betartják a játékszabályokat, akkor nagyon is megbízható, jó a statisztikája (azt hiszem, 90% fölötti, de utána kéne nézni).
De az is tény, hogy mivel te kontrollálod a dolgot, nagyobb tér jut a tudatos vagy tudat alatti vágyaknak, legalábbis én erre jutottam.

KépKép
KépKép
safrany

Köszönöm mindenkinek. Hát, pont ez a gondom, hogy amíg általában azt sem tudom, milyen nap van, és arra sem mindig van idő, hogy figyelgessem magam, addig nem biztos, hogy ez a legmegbízhatóbb. Azt hiszem, pár hónap múlva visszatérek a dologra...

Biobaba: mosószóda és ecet megy kizárólag. Ha a férjem rakja be a mosást, ő tesz bele vízlágyítót is, de inkább csak a gép miatt, a ruhákon nem érzem a különbséget.
pindi

Hú, ma úgy felhúztam magam ! A környékünkön van egy jó kis étterem, ahová nagyon sokan fizetnek be ebédre. Eddig mindig vitték a kis ételhordóikat, viszont ma látom az egyik ismerőst három műanyag dobozzal szaladni a HÉV után (olyan dobozok, mint amilyenekbe a salátát teszik a szupermarketben) Az ANTSZ ugyanis megtiltotta egészségügyi okokból, hogy az én saját ételhordómba kanalazzák az ételt, helyett ezekbe a szörnyű dobozokba teszik - ugyanazzal a mozdulattal. Hát így emnnyi szemét keletkezik? Ennyit még mélyhűtött ételek tárolására se lehet felhasználni, ez havonta személyenként 60 doboz!

indianyo

Indianyó,
nyáron rendeltem kaját egy étteremből, a saját fém! ételhordójukban hozták. Nem kérdeztem miért, de valszleg valszleg pont azért, mert azt fertőtleniteni lehet. Gondolom ez lehet az alternativája az eldobós műanyag doboznak. Csak ez némi beruházást és odafigyelést igényel az étterem részéről.

öööö....tudatlan vagyok, mi az a tcst????

Mosódióval kapcsolatban van egy kérdésem: érdekel a dolog, de ami miatt nem vagyok teljesen lelkes, az, hogy ez egy indiai növény (ugye?). ezt ide kell szállitani, hajó, kamion, bármi, nem tudom, milyen körülmények között termesztik, ha termesztik egyáltalán. Ne az legyen, hogy azért, hogy én itt környezetbarát módon moshassak, Indiában természetet és/vagy embereket zsákmányolnak ki. Van erről valami tudásotok?
A mosószóda mégiscsak hazai termék...

Klári,
szemetesbélelés: mostanában nem bélelem. Általában trutyi nem megy bele, mert az a kert végébe kerül, de ha mégis cuccos lesz a szemetes, kimosom.

orsi
orsko

Orsi!

TCST - természetes családtervezés

Gyezsu!

Nekem van egy távolabbi orvosbarátom (3 gyerekes fiatal anyuka), aki a Kolosy téren homeopataként rendel. Szívből merem neked ajánlani, ha gondolod, megadom a telefonszámát.
pumama

Mi soha nem védekeztünk, csak természetes úton. Szűzen házasodtunk össze, ezért nem is voltam annyira képben ezzel a tcst-vel, az ember mindig akkor döbben rá dolgokra, ha ott vannak a kapuban. Szóval picit kapkodás volt, és valószínűleg becsusszant egy baba, aki el is ment tőlünk 5 hét után (ezt utólag gondolom így, mert az addigi rendszeres vérzésem 11 napot késett, és fetrengtem, annyira véreztem). Na, ilyenkor aztán jól felborul a rend idebenn, és akkor tcst ide vagy oda, még nehezebb megállapítani az ovuláció időpontját, mert ált. csúszik, a méhnek regenerálódnia kell az előző "veszteségéből". így eshetett meg, hogy Juli a következő hónapban közénk érkezett:)
pumama

2 évvel később szinte ugyanez történt, csak akkor tudatosan terveztük a kis jövevényt, aki nem akart érkezni (hiába, ilyen az ember, ha nagyon akarja, akkor bestresszel, s nem jön), teljesen kikészültem, s lemondtam róla, hogy mostanság lesz babaánk. És persze, egyből beköszönt! Hatalmas öröm . de nem sokáig, mert 5 hét után ő is elment közülünk. Borzalmas átélni ezt, de szerencsés vagyok, mert nem kellett semmi beavatkozáson átesnem, csak a lelkem sérült meg picikét. Aztán mondta az orvosom, hogy 3 hónapig nehogy megfoganjon, mert a méhem nem fogja bírni, s megint elmegy a baba. Hmm... 3 hónap nekem akkor egy világvégi idő volt, hiszen már félé éve akartuk!!!! Biztos ez is belejátszott tudatalatt, de elveszett babónk után egy hónappal megérkezett Bori a pocakomba, aki most már 4 hónapos idekint:) Vszínűleg megint borult a hormonháztartásom, s félreértettem a jeleket. Most szoptatok ezerrel, remélem, nem tréfálnak meg ilyen hamar megint:) Bocs, hosszú voltam, csak valahogy kiszakadt belőlem!

A szemetesbélelésre várom az ötleteket!
klári
pumama

Orsi :) Hű, nagyon elgondolkodtató volt az írásod a mosódióról! Köszönöm! Én is használom, nagoyn szeretem sőt terveztem is a forgalmazását Magyarországra. Eddig. Mert most megingattál!(Férjem Indiában él, én is nagyon sokat éltem kint, de a kicsi fiunk már itthon született és itthon is fog élni. Ennyit a háttérről).

Indiában nincs Fair Trade. Kizsákmányolás van, kőkemény. 12-14 órát dolgoznak az emberek éhbérért, terhes anyák cipelik a fejükön a maltert az építkezésen és 4-6 éves gyerekekkel végeztetnke el olyan munkákat, amire az ő kis hajlékony testüket tartják a legalkalmasabbnak: szőnyegszövés, magaslati munkák, kókusz- és banánszedés, szemétben turkálás, midnenféle kő- és fa ajándéktárgyak kifaragása stb. stb. Ezen változtatni szinte lehetetlennek tűnő vállalkozás. 2004-ben Bombayban tartották a World Social Forum-ot, ott én elsősorban a gyerekmunkával foglalkozó előadásokat hallgattam - és sokat sírtam.
Szóval mosódió termesztése bizony nem Fair Trade.

indianyo

Pindi, nekem meg pici golyok is vannak a mosogepbe teve. Ezek is puhitjak a ruhakat. Mas otletem nincs. Nalunk kozepesen kemeny a viz.

Szemetest en is mosom, ha ugy adodik. A Napraban egyszer regen lattam kukoricakemenyitobol keszult zacsikat. Komposztalashoz valo eredetileg.

Biobaba
biobaba

Klári, köszi hogy leírtad a történetetek. :)

KépKép
KépKép
safrany

Indi! Ennek elvileg azóta így kellene lennie, hogy beléptünk az EU-ba. Kívülről nem kerülhet be semmi. Csoda, hogy idáig húzhatta ez az étterem. Ahol én dolgoztam, ott ezt úgy oldották meg, hogy ha reggel odavitted a saját kis dobozod, akkor ők azt fertőtlenítették a többi cuccukkal együtt, és így már kiadhatták benne az ételt. Talán meg lehet ezt beszélni velük.

Biobaba! Milyen golyóid vannak? Azt láttam, hogy a szárítógépbe szoktak tenni olyan tüskés labdát (olyasmit, ami a kutyáknak szokott lenni), gondoltam én is rá, hogy hátha a rendes gépbe is lehetne valamit.
A tescós zacskók ma már kukoricakeményítőből vannak, nem? Akkor meg még mindig jobb, ha az ember a meglévőt használja fel újból, mint ha erre a célra külön újat vesz.

Pindi
pindi

Deo golyoim vannak. Pici gumilabdak is jok.
Tescos zacskokban nem vagyok jaratos:)
biobaba

Az a baj a szemetessel, hogy én nem tudok komposztálni, tehát belekerül a krumplihéj, a teafű, a mosogató szűrőjében megragadt kis apró, nedves dolog, meg ilye nek... És nem vállalom, hogy naponta sikáljak, vhogy nem az én kenyerem ez a tisztogatás, pedig rettenetesen szeretem a házimunkákat, de ez vhogy háttérbe szorul:)

Biobaba!

Te egyszer írtál házi készítésű komposztálóról. Elkészíteném, de nincs erkélyünk sem, a másodikon lakunk... Igaz, van egy kis hátsó kertrész (amin úgy 20-an osztozkodunk, ha jól számolok) meg itt van az erdő a szánkban, de az sem az enyém föld... Ha jól vettem ki a szavaidbó, ti kertes házban laktok, gondolom, ha megtelt kisláda, kiöntöd a tartalmát.Ha van ötletetek, szívesen veszem...

Ja, és mindenkitől bocsánat, hogy terheltem a történeteimmel a levelezést, legközelebb magánba megy!

klári
pumama

Szia Klari!

Nem kertes hazban lakunk, tarsashazban. De van kert, csak a szomszedok leszavaztak a komposztalot:( Ha nics erkely, akkor hallottam olyat is, h vki viragcserepbe pakolta, aztan amikor jol osszeallt foldnek, akkor ultetett bele vmi novenyt.

Biobaba
biobaba

Klári,
szerintem nem terhelés volt, hanem megosztás :)

A MOM piacon a diótörőnél láttam kukoricazacsikat.
Mi az amúgy is meglévő zacsikba rakjuk a nem szelektíves szemetet (nálunk sincs komposzt). Zacskó meg úgyis mindig kerül hozzánk valahogy, ha mégsem, akkor a nagyszülőktől szoktam hozni a sok Auchanosból (amitől amúgy rosszul vagyok). Jobb ötletem sajna nekem sincs :(

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok!

Klari, szia :) csak egy ötlet: Két kukad van, egy nagy és egy kicsi. A nagyba (hagymanyos vödör v, amit amugy is kukanak hasznalsz most) csak a "szaraz" hulladékot rakod, zacsi és minden nélkül, csak ujsagpapir v kartonpapir az aljan. A masik szemetes (kicsi) egy olyan tal/edény, akarmi, ami kissebb, könnyen el tudod mosogatni, elfér a szariton, nem ugy, mint a vödör. Na abba teszed a "trutyis" hulladékot :), ami amugy komposztaloba menne.

En örölök, hogy elmesélted a történeteidet:) Tanulsagos.

Indi, megkérdezhetem hogyan kerültél Indiaba? Sokaig éltél ott? Mindig el akartam menni, de sajnos nem sikerült eddig...

Golyok a gépben: hogyan mükÖdik. Olvastam mar erröl, de nem értem.

A tescos zacsi nem tudom miböl van, de kézre mas, mint ami a piacon van a diotörönél.

Mas: Mungobabbol mit lehet csinalni? Nincs egy jo receptetek?
A csicseriborsot be kell aztatni?
saara

Hat a golyok csak ugy benne vannak a forgodobban. Aztan ahogy forognak, az utodes puhitja a ruhakat.

Csicseriborsot be kell aztatni. Sot az egyik kedvenc kajamhoz 3 napig csiraztatni is kell:)
biobaba

Ertem, tehat "mechanikus" puhitas:)

Es mi az a kedvenc kaja, ha nem vagyok indiszkrét?
én most humuszt szeretnék csinalni. A kiraly utcaban volt egy Al amir (?) talan sziriai étterem, ahol isteni humusz volt és nemrég lattam, h megszünt :(
saara

Al amir: van egy masik, kevesbe elitnek kinezo kajaldajuk a Ferencziek terenel. Az Astoria fele, ha megy bal oldalon. Az meg megvan.

Kaja:
Csicserit puhara fozni (elotte 3 napig csiraztatni)
masik fazekban:
Olivaolaj+vhagyma+fokhagyma+megfott kicsiraztatott csicseriborso+krumpli (aprora vagva)+viz (epp lepje)+paradicsom+kakukkfu+zsalya+so

Biobaba
biobaba

Saara!

Köszi a kétkuka tippet, ez jól hangzik. Holnap pedig megyek a piacra, és megnézem azt a kukoricazacsit.

kösz a visszajelzéseket, kicsit még zöldfülű vagyok a topikban, csak nem akartam belerobbantani:)

klári
pumama

Klári,
valamikor láttam a neten egy kicsi praktikus, kifejezetten nem kertesházba ajánlott komposztáló izét. Nem emlékszem már rá, hol :(. Valaki????

Kicsi szemetes: az obiban vettem anno egy ilyenre való kiskukát, a konyhaszekrény belső oldalára van szerelve, és teteje is van, igy nem büdös. Olyan nagyobb lábos nagyságú.

Indianyó,
hát ez az... ezért talán a mosószóda összességében véve jobb választás. Bár nagyon szimpi a mosódió.

o
orsko

Biobaba,
Mungóbabbal tudok egy indiai receptet, rizzsel együtt kell főzni, kásaszerű lesz és vajban pirított fűszereket kell beletenni a végén. Ha érdekel, megkeresem (elég rég csináltam már). Az a neve, hogy kicsri.
Csicseriborsós recepted mindenképp kipróbálom, szuperül hangzik és pont most vettem. :)
A humuszt én is nagyon szeretem, de valahogy sose lesz olyan, mint az éttermi, ha én csinálom. Ti hogy szoktátok?

Ha nincs se erkélyünk, se kertesházunk, és a lakás is nagyon kicsi, meg lehet egyáltalán oldani valahogy a komposztálást? Már az is felmerült bennem, hogy nagyszülőket rábeszélem, úgyis megyünk hétvégente, (ott van kert) és akkor odaszállíthatnánk a komposztnak valót.

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok!

Sára: mungóbabból lehet mindenfélét csinálni, amit lencséből készítenél, elég semleges az íze. Én Indiában tanultam a csíráztatását, ami eltér az itthoniaktól: megmosod és felöntöd vízzel, majd amikor jól megdagadt és magába szívta, akkor nem kell rá több víz, viszont időnként meg kell kicsit rázogatni az edényt, hogy mindenhol nedves maradjon. Két-három nap alatt nő a csíra - ja, és a léyneges dolog: letakarva csíráztatjuk - így megtartja a nedvességet. Ezt lehet nyersen de gőzőlve is enni,én vitaminhiányos időszakban midnenbe teszem: leves, főzelék, saláta, csak úgy szendvicsbe..

Legelterjedtebb a dál (ez a hüvelyesek gyűjtőneve és a leves-szerű étel neve is) készítése: hagymát fűszerekkel (római kömény, csili, kurkuma és só) megpirítunk olajon vagy ghín, hozzáteszünk darabolt paradicsomot, majd fonnyadás után az előzőleg beáztatott mungóbabot és vizet adunk és addig főzzük, míg teljesen szétfő. Rótival (csápáti, kovásztalan kenyér) eszik, illetve rizzsel si lehet, tetejét kis ghível meglocsolva még finomabb.

Először ösztöndíjjal boltam kint, majd tanítottam Waldorf iskolában és többnyire önkéntesként dolgoztam különböző karitatív szervezeteknél(ez utóbbi csodálatos dolog, de ingem-gatyám ráment, mert én álltam a költségeket).

Turistaként utazgatva az ország fantasztikus, az a része nagyon hiányzik. ott élni kisgyerekkel- no ez nem.

indianyo

Eszter :) kicsri is jó, tényleg! Az a szegények eledele, jó sok fűszer kell bele, igazából egy sárgaborsóféléből készül, de jó a mungóbab és a lencse is hozzá.

Humuszt még sosem ettem, kíváncsi vagyok a receptre.

indianyo

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?