Sziasztok!
Na, a babatápláláshoz én inkább nem szólok hozzá, mert tényleg mindenki másképp tudja. Nálunk Misu (8 hós) még csak zöldséget és gyümölcsöt eszik minden nélkül, nyersen, aszalva vagy párolva, "egészben", összetörve vagy turmixolva. Van már 5 kis foga, úgyhogy a reszelést már egyénileg meg tudja oldani
Rágcsálni nyers egész sárgarépát szoktam adni neki. (Rágcsálással, reszeléssel lehetőleg nem hagyom egyedüli, nehogy egy nagyobb falat a torkán akadjon.)
Voltunk ma az Éden étteremben - ismeritek? Vegetáriánus-vegán önkiszolgáló étterem a Batthyány térnél (Iskola u.). Sajnos gyerek etetőszék és pelenkázó nincs, de minden megoldható
http://www.edenetterem.hu/ Vettem ott nagyon jó szakácskönyveket, így a megrendelt makrobiotikus szakácskönyvekkel együtt már nagyon jól állok
(Másik ilyen hely, amit szeretek, az a Napos Oldal a Jókai utcában - Oktogonnál:
http://www.naposoldal.com/.)
Ilymódon alakul a karácsonyi menü is (makrobiotikus): lepény csicsókakrémmel, zöldségkrémleves (ha lesz türelmem kísérletezni a tojás nélküli maceszgombóccal, akkor azzal), a főételt még ki kell pontosan találni, de sushi és hal, és valami desszertet is nézek majd. (Meg valószínűleg a gyerekek kedvéért főételből is több kell.)
Nálunk már járt a Mikulás
GyeZsu
A mézeskalács receptje (nem az enyém, de én kértem, ezért lementettem
):
a mi évek óta futó mézeskalácsreceptünk:
1 kg finomliszt
50 dkg méz (vegyes virág a legjobb)
20 dkg kristálycukor
3 ek sárgabaracklekvár
4 tojássárga
15 dkg vaj vagy margarin
1 tk szalalkáli
1 tk szódabikarbóna
fűszerek ízlés szerint (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom)
tetejére a kenéshez 1 tojás
Ez az alaprecept, én úgy csinálom, hogy a liszt 3/4-e bio tönkölybúza fehérliszt, 1/4-e teljes kiörlésű tönkölyliszt, kristálycukor helyett barna nádcukor, de csináltam már úgy is, hogy elhagytam teljesen a cukrot. Először a száraz hozzávalókat keverem össze alaposan, majd jönnek a nedvesek, át kell gyúrni, de nem baj, ha nincs tökéletesen kidolgozva a tészta, szóval hamar megy. A lényeg, hogy a tésztát legalább 1 nappal a felhasználás előtt össze kell gyúrni, akkor fog szépen feljönni sütés közben. Hűtőben nagyon soká, hetekig eláll a nyers tészta. Ebből az adagból rengeteg lesz. Mi részletekben szoktuk megsütni, 2-3 tepsivel egyszerre, így hosszú ideig nyújt kellemes családi szórakozást. Kb fél centisre szoktam nyújtani. Tetejére szezámmag, dió, mandula, mazsola, egyéb aszalványok jöhetnek. Közepes lángon sütöm, figyelni kell, mert hamar megég. Kihűlés után kemény lesz, de fokozatosan megpuhul. Ha nincs fagy, erkélyre kitéve, résnyire nyitva hagyott dobozban ha kicsit nedves az idő, nagyon hamar megpuhul.