Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Es milyen jo, h a mikulasnak igazi szakala van/volt :)! Ilyet még nem is lattam.

Zöld Péter jatszotér: Apa szokott a millenarison (is) dolgozni. Allitolag ki volt adva ez a terület csak lejart a bérleti jog. Mar rég. Egyszer volt mar alairasgyüjtés, h maradjon meg. Meg is maradt csak most megint fogy a "tulaj" türelme :(.

kis technikai kérdés: a szines (sötét) ruhakbol mivel szeditek ki a foltokat (ami nem jön ki mosassal). A mososzappan sajnos a szineket is kiszedi .
Az almawin féle narancsolaj tisztitot probalta mar valaki?
Mas ötlet? Köszi!

Okosbaba: a multkor azt olvastam h, altalaban szomoru természetüek lesznek a kis "zsenik", mert nem jatszak ki magukat + masok, mint a korukbeli gyerköcök, igy velük sem érzik jolmagukat, velük sem tudnak igazan jatszani.

Sára

Kép

Kép
saara

Marhaepes folttisztito, borax, citromle, tej... folttol fugg.

Biobaba
biobaba

Biobaba,

kifejtenéd bővebben? Folttisztításban nem vagyok túl profi, az Ökoszolgálat honlapjáról meg eltűnt az idevágó oldal.

köszi,

Eszter

KépKép
KépKép
safrany

Saara :) Narancsolajos Almawin kiszedi a színt is!!!

indianyo

Indi, köszi, még jo, h nem vettem :roll:.....

Biobaba, engem is érdekelne, ha kicsit bövebben irnal erröl.
Boraxot pl hol lehet kapni? Egyik sem szedi ki a szineket?
Köszi:)!

Sára

Kép

Kép
saara

SZiasztok!

Biobaba, a folttisztítás engem is érdekel Mivel tudod kiszedni a pisi, kaki foltokat (most éppen ott akadtam el, nem szeretnék hipózni)?

Saraa, boraxot lehet kapni az Azúr Vegyszerboltban a József krt-n, úgy emlékszem, 800 Ft/kg (kimérik), ez nekem még nem szedett ki színt.
lszg

Okosbaba.
Van egy blog, amit olvasok, a http://szirkababa.blogspot.com , egy DS-baáról szól, és a mama ír a Doman-ról is. Eredetileg agysérült babáknak fejlesztették ki. Keressetek rá, van egy igen hosszú bejegyzése róla.

Biobaba,
igen, kesudióból, és jó sűrű.
h_szilvi

Sziasztok!

Folttisztitos cuccokat majd irom bovebben is.
Zoldkoznapi kalauzban van par tipp, a Zold nagyokosban is (ezt okoszolgalatnal lehet kapni, ott vettem a boraxot is regebben, de ugy remlik, a Holdboltban is van borax).

Ez nem folttisztitas:):
http://www.origo.hu/itthon/20061202bingautakert.html
http://nol.hu/budapest/cikk/426606/

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Hat én tiszta zizis vagyok, ott figyel a polcon a zöldköznapi kalauz és a zöld nagyokos is és eszembe sem jutott, h ott keressem a megoldast :roll:....... Mindig csak itt teszem fel a kérdéseket :mrgreen:
Mindkettöben le van irva, h milyen foltra mi jo. Scanner-em sajnos nincs, de a jövöhéten talan eljutok az egyik baratnömhöz, akinek van azt hiszem. Erdekel?

Azt is olvastam pl, h lehet mosogatogépbe mososzodat és ecetet hasznalni. Valaki pont ezt kérdezte nem rég, bocs, nem emlékszem ki volt.

Azt is irja, h lehet elöre gyartani mososzert, ezt sem tudtam: 5-6 oraval a mosas elött mososzappanpelyhet+ mososzodat keverni forro vizben. Ez is jol hangzik, nalam a mosas alatt sokaig darabos marad a szoda (akkor is, ha por formaban rakom a gépbe). Igy talan hatékonyabb :?

Mas: ä Rügyecskék alapitvany csinal idén karacsonyfa-kölcsözö akciot? most ugy lattam honlapjuk sincs... Tudtok erröl valamit?
Vagy ezt mar mas csinalja?

Sára

Kép

Kép
saara

Saara :) ez a ticker a mai dátummal nagoyn aranyos :)

Úgy látom, be kell nekem is szerezni az Ökoszolgálatnál ezeket a könyveket, bár tit tényleg midnen kérdésre van válasz :)

indianyo

Az Ökoszolgálatnál A leves hazudik c. könyv is kapható... Meg kedves Ida Bohatta könyvek :)

GyeZsu
gyezsu

Indi, tényleg :D, nem is lattam:))

Könyvecskék tényleg nagyon jok, mindenre van valasz és nagyon egyszerü dolgokkal. Azt hiszem leépitést tartok a szeres szekrényben - bar igy is sokkal kevesebb cucc van, mint régen.

Holnap megyek az ökoszolgalathoz és a fair play trade jatékboltba....

Sára

Kép

Kép
saara

A fair play trade-be majd nekem is kell menni, jo, h irod:)

Szerintem nem tul jo a beszkenneles. Marmint olyan ertelemben, h szabad-e. Meg kene kerdezni toluk, h engedelyezik-e a dolgot.

Biobaba
biobaba

ez igaz... :oops:

Sára

Kép

Kép
saara

Ezt találtam karácsonyfa-kölcsönzés ügyben:

http://www.oazis.hu/oazis.php?oldal=hir ... CikkId=161

indianyo

Kösz az infót, Indi, mindenképp visszaválthatós fát szeretnénk. :)Eddig a Moszkva térről hoztuk, de tavaly nem voltak, így lemaradtunk. :(

Könyvecskéket mindenképp beszerzem!

Hol van a fair play trade? Itt mindig megtudok valami újat...

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok!

Biobaba!
Köszi az otthontanulós választ...
minden elismerésem a Tiéd/tiétek, hogy erre vállakoztok. Sok erőt és kitartást kívánok majd a kritizáló vélemények miatt..gondolom lesz egy-pár...:(

Indi!
köszi a csipkelevest... (egy kicsit bánom, hogy C-vitamin egy szál sem marad majd benne a főzés után)

nyelvoktatás: igazából nálunk a férjem is azt akarta, hogy franciául beszéljek a lányomhoz (ha nem is egész nap és mindig), még anno. nekem ez idegennek tűnt...abszolút...
most hajlok afelé, hogy játékos formában elkezdjek vele foglalkozni, most elsős.

az teljesen más, ha van a családban egy "eredeti" valaki, aki mondjuk francia vagy angol...attól csak azon a nyelven hall és az a természetes.

Leves hazudik: nekem nagy csalódás volt ez a könyv. nem találtam benne konkrétumot, meg olyan nagyon amerikai stílus érződik rajta.

Tóth Gábor: E-számokról őszintén ez viszont nagyon tetszett.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Sziasztok!

Reni, jo, h irod a Toth Gabor féle könyvet, azt is be akarom szerezni.

Indi, ugy tudom az Oazisban vagott fakat arulnak, nem?

Eszter: www.fairplaytrade.hu
Ezek szerint tényleg megszünt a rügyecskék alapitvany :(? Na azt is megkérdezem az ökoszolgalatnal.

Sára

Kép

Kép
saara

Sziasztok!

Én is visszavihetős fenyőt szerettem volna, de sógoromék mondták, hogy eddig egyik évben sem élte túl a fa. :cry: Marad a műfenyő? utálom... :oops:

Sara! Mosogatógép: én is szeretném kipróbálni a mosószódát bele. A tabletta helyére kell tenni gondolom és ecetet meg az öblítő helyére. Lehet, kipróbálom.

És tényleg jó a marhaepés szappan? Én is küzdök a foltokkal, de van, hogy nem szedem/jön ki a textilpelusokból, itthon úgyis csak mi látjuk :wink:

OFF
Tudtok valamit javasolni anyatejkiütésre? Néha már pörkösödik, sárgás, bár ez lehet, hogy koszmó??? :roll: Egyes vélemények szerint nem kell tenni semmit, doki szerint meg ilyen+olyan kenőcs, stb. Homeoopátiával kísérletezem, de eddig még nem hatott.

Köszi!

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75

Orsi!
valami ételtől van, amit Te eszel?
mert ha igen, akkor nem fogod tudni így kívülről eltüntetni...
nekem a tejallergia ilyen formában jött ki 2 gyerekemnél is... :roll:

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Reni,
a baratnom azert hivott idegent, h idegen nyelven beszeljen a gyerekkel, mert nem jo, ha a szulo 2 nyelven beszel hozza. O sem akarta, h a gyereke hol nemetul hallja beszelni, hol magyarul. Valami olyat mondott, h nem tesz jot a beszedfejlodesnek. H ez elsosnel h alakul , nem tudom.
Koszi a batoritast.

Voltam a Fair Play boltban. Nem rossz, de nekem jobban tetszik a Katica, meg a Happyland.

Fenyo: nekunk is nagy dilemma. De valamit kitalalunk helyette. Szerintem jobb, ha unnepi hangulatot teremt az ember. Azt fenyo nelkul is lehet. Hany csalad van, ahol hiaba a fenyo, attol meg nem unnep a karacsony:( Gondolkodtam en is, h elo fat. de mindig azt hallom, h nem elik tul.

Biobaba
biobaba

Saara :) azon a lapon, amit belinkeltem, a kölcsönzésről is írnak.

indianyo

Reni, meg jo konyv John Holttol Az iskolai kudarcok. Leginkabb a matek tanitas van ebben is kiemelve. Aztan meg segit mateknal Varga Tamas: Jatsszunk matematikat!

Okoszolgalat folttisztitos anyagat igy elo tudtam csalogatni. Lejjebb van egy tablazat:
http://href.hu/x/20sl
http://regi.okoszolgalat.hu/tisztitoszerek.php
http://href.hu/x/20sm
http://www.zoldfelulet.hu/eletmod.php?a=8&id=31&indx=ok
biobaba

Fenyőfa helyett fenyőág? Nálunk évek óta az van, hangulat is van, fenyőillat is van. Nem szívesen adok érte viszont pénzt, mert micsoda dolog a "hulladékot" néhányszáz forintért árulni, úgyhogy általában 24-én elballagunk, és a már pakoló árusokból kikönyörgünk egy csokor ágat.
MOst viszont, mivel a gyermek talán már tudná értékelni, azon gondolkodunk, hogy ültetünk a kertbe egy fenyőt, amúgy is kellene valami örökzöld, és az lesz a karácsonyfa. ÉS majd minden évben örülünk neki, hogy egyre nagyobb, és egyre több díszt lehet rátenni.
orsko

Orsko, ha lenne sajat kertunk, mi is pont ilyen karacsonyfat csinalnank:)
biobaba

Reni!

Nem tudom, a védőnő szerint ez nem attól alakul ki, hogy én mit eszem, egyébként alig eszem tejterméket. Szerinte ez egy gyakori dolog, ami magától elmúlik, de engem azért is zavar, mert a nagyfiammal nem volt ilyen. Bár lehet, hogy nem kell aggódni, a védőnő szerint ez legyen a legnagyobb gondunk... :)

A saját kertes ötlet nem rossz, csak az a baj, hogy közös udvarunk van... :cry:

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75

Biobaba, nem is tudtam,hogy varázsolni is tudsz! :) Köszi nagyon.

A fenyőág bennem is felötlött, ha nem lenne gyerek, elég is lenne nekünk. Még hiányzik belőlem az elszántság, sajnos. :( Kertünk nincs, így marad most a visszavivős...

KépKép
KépKép
safrany

Karacsonyi disziteshez meg otlet:
peddignadbol csinalok csillagokat (mint a kosar aljat: http://www.sulinet.hu/tart/cikk/Rbb/0/23782/1), ezekbe lehet tuzogetni kulonbozo termeseket, egymashoz kotogetni raffiaval, es az ablakba logatni. De lehet olyan vesszobol is csinalni, amin rajta maradt a termes, de most nem tudtam gyujtogetni vesszoket.

Nalunk valoszinuleg a fenyoagas megoldas lesz a kozos kert miatt. Gyerkoccel egyutt csinalunk ra majd valami diszeket. Mar gyertyat ontott is, meg martott is. Majd meg kitalalok valamit. Talan mezeskalacsbol lesznek a diszek, meg meg lehet h kulonbozo termesekbol (pl csinaltunk egy kis madarkat - vadgesztenye fej, fenyotoboz test, peddignad labak, baberlevel szarnyak, kukoricabajusz a bobitaja).

Geday Ildiko-Geday Gabor: 44 barkacsrecept termeszetes alapanyagokbol, Pupa Konyvkiado Bt. 2001 - ebben ragasztok, gyurmak, festekek receptjei vannak.
biobaba

Sziasztok!

Orsi, az anyatejkiütés a tejben levö hormonoktol van, elmulik magatol, nem kell semmivel kenni. Az én manomnak is volt és egyszercsak elmult, talan akkor, amikor beallt a megfelelö napi hormon adag :lol:. De 1-2 honapig azért ott volt, mikor több mikor kevesebb.

En is voltam ma a fair play trade-ben, megkérdeztem az eladot tényleg fair tradesek-e a jatékok és nem tudta mi az a fair trade :lol:.... De szép jatékokat arulnak szerintem.
Biobaba, hol van az a masik két bolt???

Indi, kösszi, akkor jobban megnézem :oops:

Nem is rossz ötlet a fenyöag. Az okoszolgalatnal nem tudtak megmondani lesz-e idén kölcsönzés (nalunk eddig tulélték a fak :)).

Zöld nagyokos 540 Ft, kérésre postan is elküldik.

Van egy uj bolt viszont, ami jol hangzik "Zizi és én természetbarat- és biobababolt" :D . Pannonia u. 21. Oda sajnos nem tudtam elmenni. Ruhakat, cipöket, pelusokat és tisztitoszereket arulnak. Honlapjuk sajna még nincs.

Biobaba, az ismerösöd nem magyar anyanyelvü? a gyereke mennyi idös volt, mikor elkezdett "nyelvet tanulni"?
En franciaul beszélek a gyerköcömhöz, ez az anyanyelvem, de magyarul is szoktam, mert az apja nem tud franciaul. Ezek szerint nem kellene :?? Nekem eddig ez teljesen természetes volt.

Sára

Kép

Kép
saara

Szia Sara!

A Katica a Kiraly utcaban van, a Happy Land pedig a Vorosmartyban.
http://www.katica.hu/
http://www.happyland.hu/

A baratnom Svajcban szuletett, nott fel, egyebkent magyar. A gyerkoc talan 2 eves lehetett. Nalunk nem gond ez, ugyh nem tudom, h mennyire rossz v nem rossz, ha beszelsz vele franciaul. O vmi olyasmit mondott, h a gyerek szemelyhez koti a nyelvet, es ha az anya hol egyik nyelven beszel vele, hol masik nyelven, osszezavarodik benne valami.

Pannonia utca az hanyadik kerulet?

Biobaba
biobaba

Ismeritek ezeket a jatékokat?

Sajnos nem fabol van, de nagyon jopofa szerintem!

http://www.a-winther.com/pages/forside.php

http://www.a-winther.com/film/movie_clips.php
(föleg az utolsot ajanlom:))

Sára

Kép

Kép
saara

Ilyen triciklink van:)
biobaba

Bicajos dolog:
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20 ... kparosklub
- ez most csutortokon lesz a Varosligettol nem messze, de. 11-kor. ha valaki esetleg el tud nezni...
A helyszin: http://millenaris.szubkultura.hu/wiki/doku.php/start
biobaba

Saara :) ha egy apával közös beszélgetés alkalmával te is beszélsz magyarul, az rendben van, de ha kettesben vagytok, akkor inkább ne tedd, az alapelgondolás az, hogy midnenki a saját anyanyelvén beszéljen a gyerekekkel - és ők ezt remekül tudják így kezelni.

Biobaba :) Pannonia utca a XIII. kerület, Vígszínháznál kezdődik és nagyon hosszú :)

Az a ragacsos könyv nekem is megvan, de kint hagytam Indiában, remek dologk vannak benne, hiányzik is nagyon.

Nálunk hatalmas kert van, de mivel minden évben gyökeres fenyőt vesznek a szüleim, majd kiültetik a kertbe, már lépni is alig lehet tőlük.. én ezt nem szeretem, ez egy alföldi rész, ide nem illik a fenyőerdő. Az tetszene, ha lenne egy fácska és minden évben azt díszítenénk fel, a szobába pedig csak egy-két fenyőágat tennénk. De majd a saját otthonomban biztos így lesz :)
Én saját karácsonyi díszt a szobámban a csillárra szoktam készíteni, mindenféle szalmacsillagok és só-liszt gyurmából készült "mézeskalácsok" lógnak róla.

indianyo

Mindig elfelejtem: kérek szépen receptet babakekszhez! Domicsek nagyon szeret rágcsálni mindenfélét és mivel már 8 hónapos, azt godnoltam, hgoy nemcsak kölesgolyót adnék, hanem valami kekszfélét/kenyérfélét is, de nekem itthon csak nagyon morzsálósak sikerülnek, boltban pedig csak tojásos/cukros/E-vitaminos dologkat látok. Lassan a gluténos gabonákat is ki lehetne próbálni, de tojást, cukrot nem szerenték adni neki.

Ha jó kiflireceptet tudtok, az is lehetne megoldás!

indianyo

Indi, köszi. Nem gondoltam volna, h erre ennyire kell figyelni :?. Eddig nagyabol jol csinaltuk szerencsére.
Közben megnéztem az oazisos oldalt és tényleg ott van feketén fehéren :mrgreen: Lehet, ezért nem csinaljak mar a rügyecskék alapitvany.
Mi megdumaltuk, h akkor fenyöag.
Receptet sajna nem tudok. En (sajat/géppel csinalt/) kenyeret szoktam neki adni, imadja.

Biobaba, nekünk is ilyen triciklink van ---- tegnap ota :D
Nagymami szülinapi-mikulas-karacsonyi ajandéka:))
ez: http://www.a-winther.com/pages/mini-vik ... 431.20.php
nagyon cuki.

Köszi a cimeket, mindkét boltban inkabb nagyobb gyerköcöknek valo jatékok vannak, nem?

A happylandben egy csomo Winther jarmü van, ajaj:))!

Sára

Kép

Kép
saara

Én mindig kiflit adtam Flórának az elején:

2 deka élesztőt kevés liszttel, kiskanál mézzel vagy gyümölcscukorral és langyos vízzel összekeversz, langyos helyre teszed, megvárod, míg duplájára nő. 40 deka lisztet , (negyede teljes őrlésű), elmorzsolsz 2-3 ek. hidegen sajtolt olajjal, egy teáskanál sóval, és az élesztővel és annyi langyos vízzel gyúrod össze, hogy rugalmas tésztát kapj. Kidolgozod 8-10 perc alatt és letakarva duplájára keleszted. Átgyúrod, és babakézbe illő kis kifliket vagy rudakat formálsz és sütőpapírral bélelt vagy bőven lisztezett tepsiben megint keleszted és forró sütőben megsütöd. Le lehet fagyasztani és egyesével lehet elővenni. :) Egy éves kor után persze már tejjel is lehet ugyanezt.

Keksz receptem sajnos nincs.

Nálunk a fán mézeskalács, termések, fadísz és szalmadísz szokott lenni, most lesz méhviasz dísz is.

KépKép
KépKép
safrany

A www.nandu.hu oldalon van egy jó kis sütirecept (Vegán biosüti), hétvégén megcsináltam, szerintem ezt is meg léehet úgy csinálni, hogy jó legyen piciknek:

http://www.nandu.hu/Magyar/Hasznos/Rece ... #Citromhab
lszg

lszg,
:) Rosszul írta: nem egy újságból, hanem a Tündérkonyhá-ból vettem a receptet. :wink: És abban a könyvben van aprósüti recept is...

Saara,
nekünk a második gyerekünk beszél a legkevésbé angolul, mert az apja (amerikai) hozzá beszélt magyarul is. Nem sokat, mert nem tud(ott) annyira, de az épp elég volt. Ebből Olivér megtanulta, már pici babaként, hogy apával sem kell magát strapálnia, úgyis megért mindent.
És több kétnyelvű családtól hallottam hasonlót.
h_szilvi

Sziasztok!

Nektek megy a fair-play-trade-nek az oldala? En is azt neztem, ki, hogy a Bp-i turan majd benezunk, de a masik ketto is jol hangzik.

fenyo: csak biztatasul: otthon anyukamnal vagy 10 eve gyokeres fenyo van, es eddig csak egyszer halt meg... A tobbit kiultettuk kertbe, meg sokat a temetobe. A lenyeg, hogy fokozatosan kel beszoktatni a melegre, meg ki a hidegre. Es nem szoktunk benthagyni vizkeresztig.

irtatok multkor egy jo kis mezeskalacs receptet, de nem talalom...

Szerintetek mit adjak a hathonapos porontyomnak az alman, sutotokon kivul? Anyos + gyerekorvos + vedono nem ertik hogy nem akarok bebietelt, de meg csak a szoktatas szakaszaban vagyunk, ugyhogy meg fozeleket sem akarok. Meggy meg oszibarack meg ugye nincs.

judit
jud_it

Judit,
sztem nem kell sietni, de ugynakkor megijedni sem kell a zöldségektől. Én szinte az elejétől (ahogy már 2-3 ek-nál többet evett), barnarizs- ill. köleslisztet főztem vízben, és ahhoz adtam a gyümit vagy zöldséget.

Ja, csicsókát próbáljátok meg! Olyasmi főzve, mint a krumpli, de "makrobiotikusan is elfogadható". És olcsó.
h_szilvi

Judit, lehet még céklat, sargarépat meg gesztenyét. Bar gesztenyét sehol nem kapni. Csak külföldit. Fura. Lehet kapni bio gesztenyemasszat, de abban van cukor. Talan érdemes felhivni a bio abc-t a muzeum krt-on, elég sok fagyasztott termékük van, hatha gyümölcs is van... :?

6 hos kortol zabpelyhet, rizst, buzapelyhet is lehet adni. Nalunk föleg a zab csuszik (édeskés) gyümölccsel, zöldséggel keverve.

A fair play trade oldala fejlesztés alatt van mar egy jo ideje :)

Szilvi, köszi az infot. Hat nalunk Apa nem hiszem, h megtanul franciaul. Bar szeretne csak nekem nincs hozza türelmem :oops:

Sára

Kép

Kép
saara

A zab meg a búza glutént tartalmaz. Én 10 hónapos kor előtt nem adnám.
Mehet viszont a hajdina is.

Saara, :)
h_szilvi

Megint jovok egy kis bicajos videoval:)
http://video.google.es/videoplay?docid= ... 9038062205
hosszu, ugyh lassan toltodik le. Nekem jo gyogyszer volt a kozlekedesi pesszimizmusomra, hatha megis megerem, h egyszer itt is lesz ilyen.

Van valakinek valami jo kis karacsonyi ebed otlete? Leves, foetel, desszert:)

Biobaba
biobaba

Szilvi, én pont forditva tudom/tudtam: hajdina+köles csak 1 éves kortol. :shock: Ez van a kismama féle tablazatban. De tény, h a buzaban van glutén...

Biobaba, hat igen, nagyon szép lenne. Itt talan vmi olyasmi radikalis valtasra/emberre (?) lenne szükség, mint pl a Livingston Londonban (azt hiszem ugy hivjak a polgarmestert :?).
De tényleg annyira jo biciklivel közlekedni! Emlékszem, mikor irodaban dolgoztam olyan jo volt utana felpattani a bringara, a legjobb felfrissülés és a sport is megvan egyben...

Lyonban ilyen bringa kölcsönzö rendszert csinaltak, tök jol müködik:

Kép

Kép

A varos tele van ilyen pontokkal, kölcsönzöl egy bringat és leadhatod barmelyik masik pontnal.

Allitolag sok Europai varosban müködik mar ilyen :)

Sára

Kép

Kép
saara

Sziasztok!

Na, a babatápláláshoz én inkább nem szólok hozzá, mert tényleg mindenki másképp tudja. Nálunk Misu (8 hós) még csak zöldséget és gyümölcsöt eszik minden nélkül, nyersen, aszalva vagy párolva, "egészben", összetörve vagy turmixolva. Van már 5 kis foga, úgyhogy a reszelést már egyénileg meg tudja oldani :) Rágcsálni nyers egész sárgarépát szoktam adni neki. (Rágcsálással, reszeléssel lehetőleg nem hagyom egyedüli, nehogy egy nagyobb falat a torkán akadjon.)

Voltunk ma az Éden étteremben - ismeritek? Vegetáriánus-vegán önkiszolgáló étterem a Batthyány térnél (Iskola u.). Sajnos gyerek etetőszék és pelenkázó nincs, de minden megoldható :) http://www.edenetterem.hu/ Vettem ott nagyon jó szakácskönyveket, így a megrendelt makrobiotikus szakácskönyvekkel együtt már nagyon jól állok :) (Másik ilyen hely, amit szeretek, az a Napos Oldal a Jókai utcában - Oktogonnál: http://www.naposoldal.com/.)

Ilymódon alakul a karácsonyi menü is (makrobiotikus): lepény csicsókakrémmel, zöldségkrémleves (ha lesz türelmem kísérletezni a tojás nélküli maceszgombóccal, akkor azzal), a főételt még ki kell pontosan találni, de sushi és hal, és valami desszertet is nézek majd. (Meg valószínűleg a gyerekek kedvéért főételből is több kell.)

Nálunk már járt a Mikulás :D

GyeZsu

A mézeskalács receptje (nem az enyém, de én kértem, ezért lementettem :)):

a mi évek óta futó mézeskalácsreceptünk:

1 kg finomliszt
50 dkg méz (vegyes virág a legjobb)
20 dkg kristálycukor
3 ek sárgabaracklekvár
4 tojássárga
15 dkg vaj vagy margarin
1 tk szalalkáli
1 tk szódabikarbóna
fűszerek ízlés szerint (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom)

tetejére a kenéshez 1 tojás

Ez az alaprecept, én úgy csinálom, hogy a liszt 3/4-e bio tönkölybúza fehérliszt, 1/4-e teljes kiörlésű tönkölyliszt, kristálycukor helyett barna nádcukor, de csináltam már úgy is, hogy elhagytam teljesen a cukrot. Először a száraz hozzávalókat keverem össze alaposan, majd jönnek a nedvesek, át kell gyúrni, de nem baj, ha nincs tökéletesen kidolgozva a tészta, szóval hamar megy. A lényeg, hogy a tésztát legalább 1 nappal a felhasználás előtt össze kell gyúrni, akkor fog szépen feljönni sütés közben. Hűtőben nagyon soká, hetekig eláll a nyers tészta. Ebből az adagból rengeteg lesz. Mi részletekben szoktuk megsütni, 2-3 tepsivel egyszerre, így hosszú ideig nyújt kellemes családi szórakozást. Kb fél centisre szoktam nyújtani. Tetejére szezámmag, dió, mandula, mazsola, egyéb aszalványok jöhetnek. Közepes lángon sütöm, figyelni kell, mert hamar megég. Kihűlés után kemény lesz, de fokozatosan megpuhul. Ha nincs fagy, erkélyre kitéve, résnyire nyitva hagyott dobozban ha kicsit nedves az idő, nagyon hamar megpuhul.
gyezsu

Sara, igen ilyen kolcsonzo van Becsben is. Meg Baselben lattam bringas melygarazst, es tele volt. Holnap az itteni varosvezetes kot valami megallapodast a Magyar Kerekparosklubbal.

Tegnap este csinaltam olyan Vegan biosutit (fele liszt helyett makot tettem bele). Nagyon hamar megvan, es tenyleg nagyon finom. Legkozelebb kiprobalom, h a liszt masik fele helyett diot teszek.:) Lehet, h az karacsonyra egesz jol bejonne narancshejjal.

Gyezsu, a csicsokakremet, h csinalod? Es en eszrevettem, h nehanyszor felpuffaszt a csicsoka. Az mitol lehet?

Biobaba
biobaba

Nagyon kedvesek vagytok, bar babataplalas ugyben kicsit osszezavarodtam... Csak az volt a problemam, hogy a doki azt mondta, hogy gyumolcsoket adjak neki az elejen es eleg hamar a vegere ertunk a sornak. de akkor bevezetem a zoldsegeket abbol nagy baj nem lehet.

Gyezsu, kosz a receptete, kiprobalom

judit
jud_it

Biobaba!
engem is puffaszt a csicsóka, de nagyon....
pedig a kertünk tele van vele...:)

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Egyik barátunk úgy oldotta meg a fenyőfa kérdést, hogy mindig ugyanazt a fát ássák ki a kertben karácsonykor, és tényleg csak néhány napra. Aztán szépen visszaássák, és nincs baja a fának. Gondolom, egy pont után túl nagy lesz, de így nincs tele fenyővel a kert még :)

Én sose értettem, a Kismama miért nem ajánlja 1 éves kor előtt a kölest meg hajdinát. Tudja valaki az okot? Mivel gluténmentesek, azt gondolnám, rendben vannak, én adtam is kölest.

A LaLecheLiga szerint is a zöldségek és gyümölcsök bevezetését fel lehet cserélni, tehát mehetnek először a zöldségek: gesztenye, répa, krumpli, sütőtök. A MAtchban lehet kapni natúr magyar gesztenyét, de az nem bio. Én adtam olyat a gyereknek, mert télen kezdtüka hozzátápit és nem nagyon evett mást meg, csak a sütőtököt meg a gesztenyét. Krumplit, répát utálta, de nagyon...

KépKép
KépKép
safrany

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?