Sziasztok!
szejtán: hát elég időigényes, valóban...
én fagyasztottam belőle, hogy szükség esetén csak elővegyem, remélem nem okoz csalódást így sem.
Gyezsu!
van szejtán por is, boltokban kapható.
abból még nem próbáltam... itt áll két zsák búza, azért.
makrobiotikus menü:
akkor lesz dolgod!
most így hirtelen van egy levesötletem: brokkolikrémleves, az elég egyszerű.
hagymát olajon lepirítani, belemegy az apróra vágott brokkoli, felönteni vízzel, megfőzni (lassú tűzön, fedő alatt). kevés só ( valaki Vegamixet is tesz bele), mikor megfő, várni, hogy kihűljön. botmixerrel krémesíteni. kész.
ez nagyon finom, nálunk egész család szereti.
lehet ünnepibbé tenni, díszíteni... pl. a csészékbe petrezselyemzöldjét tenni.
mi pirított kenyérkockával esszük.
mit nem esznek még, krumplit ha jól tudom, ugye?
mézet esznek?
majd gondolkozok... van konkrét elképzelésed, hogy milyen alapanyagból szeretnél?
a maceszgombóc működik tojás nélkül is. nekem ez nagy élmény volt, mert eddig sosem tudtam normális daragaluskát csinálni, kőkemény maradt vagy szétmállott az egész, no ebből prímán lehet!
úgyhogy hála érte!
adventi meglepi: gabonafélét nem adtál még a picinek? mert akkor lehetne esetleg müzligolyó, de mondjuk abban méz is van....
a csörgős dolgok szerintem is jó ötlet..
én varrtam két kis macskát tavaly az ikreknek. a hasukban vannak a golyók belevarrva.
Indianyó: csipkebogyóleves érdekelne. leírnád?
tejhelyettesítő:
én a levesekbe, főzelékekbe nem tettem tej helyett semmit, máshoz meg ha muszáj, akkor amit leírtál azok közül.
nálunk sem mindenki vega, sőt...
gyakorlatilag a lányom és én vagyunk azok. férj húsevő, meg a fiam is. aztán nekem az egész családom az, és a férjemé is...
ehhez jön hozzá az, hogy a fiam tej- és tojásallergiás volt, mostanság úgy tűnik, hogy már csak a tejet kell mellőzni neki (bár tojásevés után viszket a bőre). férj pedig gyerekkora óta utálja a tejet és a tejes ételeket (túró, tejföl stb...) tehát nem teszek az ételekbe tejet (a viszont sütikben elfogadja)
szóval nem egyszerű a főzés...
én vegán főzök, férj szokott hétvégenként húsos ételt készíteni, főleg mikor vendég jön.
minden nap visz ebédet itthonról, de néha szokott máshol enni, ahol kiélheti ragadozó ösztöneit..
tehát vendégek esetén (kb. 2 hetente jön valaki: vagy az ő lemenői vagy az én felmenőim), van egyfajta leves, a második pedig van kétféle, plusz köret, aztán saláta, plusz süti.
az utóbbi napokban már kipróbáltam egy-két sütit, az egyik a Praktika különszámából származik: mézes aprósüti, csináltunk formákból: csillag, angyalka, fenyőfa stb...
örültem, mert eddig minden évben nagyon kemény maradt a mézes, ez az első eset, hogy nem. ha érdekel valakit, leírom.
van még egy másik is, ez mézes lapok, közé mehet töltelék.