Új privát üzeneted érkezett!

http://www.tudatosvasarlo.hu/konyvajanlo/1

Reni, nalunk is ugyanez az abra a nagyszulok reszerol:( Talan kicsit elcsepelt mondas, h 800 000 000 legy nem tevedhet, egyunk mi is locitromot. En nem mondom, h mindenkinek otthon kell tanulnia, de ha valaki azt akarja es meg tudja oldani, miert ne tehetne? Nekem van tanari vegzettsegem is, tanitottam is, van egypar tanar ismerosom. Arrol nem is beszelve, h eleg elenken el bennem az iskola... Mindenki azt hozza fel, h nem szocializalodik a gyerek, ha otthon tanul, mert azt hiszik, h az otthonoktatas az, h otthon ul a gyerek. Pedig nem. Jarunk kozossegbe, foglalkozasokra. Szerintem ennel jobban iskolaban sem szocializalodik. Masik mondoka: nem erik konfliktusok, nem fejlodik rendesen a szemelyisege, nem edzodik az elet megprobaltatasaira... Mintha egy csaladban nem lennenek konfliktusok. Egyebkent ez annyira abszurd allitas, h mar csak legyintek ra nagy sohajtassal. Szoval a legtobben azt hiszik, h bura alatt akarja tartani az ember a gyereket. Pedig egyaltalan nincs szandekomban ilyen nevelesben reszesiteni a gyerekem.

Kaja es csaladi ovi: benne van, h aki szeretne jonni, az vallalja, h ezt eszi. Marmint egesz pontosan, h olyan alapanyagokat hoz a kajahoz, ami bio:)

Biobaba
biobaba

Reni,
az étkezésről írtam anno a waldorf-topikban. Hogy egy adott oviban mennyire vegán, ill. mennyire bio az étkezés, azt az óvónők, a szülői közösség és a pénzügyi keretek döntik el. Nálunk pl. vegán, de nem kizárólag bio (a gabonák igen, de pl. a gyümölcs nem mindig. Viszont eléggé "makro", azaz helyi termesztésű idénydolgokat esznek.)
Minden hét egy adott napján ugyanaz a gabona kerül terítékre: hétfő-barnarizs, kedd-árpa, szerda-köles, csütörtök-rozs, péntek-zab, (szombat-kukorica, vasárnap-búza lenne.) Ezekből kását főznek, ill. csütörtökön cipósütés van (nálunk pl. élesztő nélkül.)
Erről bármelyik w.-ovi honlapján olvashatsz. :)
h_szilvi

igen...ugye ezek után mit várjon az ember a "külvilágtól", ha a család nem támogatja?
:?:

Szilvi! köszi a kajás infót...még nem néztem annyira utána. de a gabonákról már olvastam máshol.
tetszik ez a dolog. én is elég sokszor főzök gabonát, de nem pont így nap szerint.
főleg most évszak hidegebbé válik, jó hatása van.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Mi a véleményetek a következőkről? Már említettem a másik fórumon folytatott eszmecserét. Bekopizok pár dolgot, mert engem kicsit összezavart.

Az egyik a mosószóda:

"A szennyvízből a nátriumot nem lehet kiveni, le sem bomlik, viszont a további vízhasználatot zavarja, pl. öntözésre bizonyos nátriumtartalom felett nem használható, mert a talaj elszikesedését okozza. A káliumot meg szeretik a növények...

Egyébként én csak arra akrtam rámutatni, hogy a dolgok ritkán fekete-fehérek és gyakran nem is olyan egyértelmű, hogy mi a környezetszennyezőbb.

Ilyen pl. a zöldek egyik mániája az üveg illetve visszaváltható kontra eldobható palack. Meg a szemétégető kontra szemétlerakó."

A másik a műanyag joghurtospohár:

"A műanyag kőolajból vagy földgázból készül.
Az üveg kvarchomokból, szódából és rengeteg energiából (olaj vagy gáz).
Egy üveg csomagolóeszköz előállításához nagyon sokkal több szénhidrogén kell, mint a műanyaghoz.

Az eldobható csomagolás (akár üveg, akár műanyag) sokkal kevesebb anyagot tartalmaz, mint a visszaváltható, ezért előállítása sokkal kevésbé károsítja a környezetet. A visszaváltható csomagolást vissza kell szállítani, ez energiát (olajat) igényel. Az újratöltéshez ki is kell mosni, ami szennyvíz keletkezésével jár. És a gyakorlatban meglepően kevésszer tölthető újra..."

Azt tudtam, hogy a mosószóda nem a legjobb megoldás, de azt gondoltam, nagyságrendekkel jobb, mintha hagyományos mosószert használnék. Ezek szerint nem így van?

Persze a másik fórumon most mindenki nagyon örül, hogy úgysincs értelme 'zöldeskedni', végre egy ember két lábbal a földön stb., és vége a lelkifurdalásnak, ha nem visszaválthatós dolgokat vesznek...:(
Én nem értek hozzá, de nekem furcsa, hogy ezek szerint a 'zöldek' ennyire nem tudnak számolni.
(Az is kiderült, hogy ha valaki 'sötétzöld' az nagyon gáz. ) :lol:

KépKép
KépKép
safrany

Szia Eszter!

Igen, a mososzoda szikesedest okoz, ha felhalmozodik, de ez sokkal kisebb szennyezes, mint a hagyomanyos mosoporok, amik nem csak kaliumot tartalmaznak. Ha nem teszel a mosogepbe semmit, akkor is kimossa neked a ruhat, mert annyira sulykol. A hagyomanyos mosoporok csak atvernek az optikai feheritoikkel. De hat akinek a hazugsag kell...

A visszavalthato uvegeket nagyon nagyon sokszor ujra lehet tolteni. A le nem bomlo szemetet el kell tenni valahova. En legszivesebben az ilyenek ajtajaban helyeznem el a szemetlerakot, v nem szallitanam el a muanyagjaikat. Gyujtogessek a lakasukban. Majd rajonnek. Az un. zold szervezeteknel bovebb info talalhato ezekrol a mondvacsinalt kifogasokrol. Ezek csak rovidtavu gondolatok. 4-5 visszavaltasig valoban az eldobhato a gazdasagos. Amit nem vesznek vissza es uveg, az valoban kornyezetsyennzeyo. Nem kell olyat venni.

Olvasgass Kukabuvart, ott egy csomo ilyenre talalhatsz valaszt.

Regebben irtam Bhutanrol, h ott van egy olyan kozgazdasagi fogalom, h ossznepi boldogsag mutato. Es mar a nyugati kozgazdaszok is kezdik fontolgatni a bevezeteset ennek a mutatonak. Hat ajanlom az ilyen kedves edesanyak figyelmebe, akik nagyivben tojnak (elnezest a gyengebb idegzetuektol) a kedves kis ukunokajukra. De lehet, h mar az unokajukra is. Mert hat az termeszetes, h a kicsi kinai gyerekmunkas nem erdekli oket, ha mar itt a csomagolasokkal igy pazarolnak.

Eros idegzetueknek: Moszkvaban a metroban piszokul orultek folfele menet a mozgolepcson, aztan amikor kozeledtek a tetejehez, es rajottek, h beszakadt es bedaralta oket a mozgolepcso fogaskereke, mar nem orultek annyira:(

A zoldek kozt is vannak tulzok, de azert eleg sok a normalis, aki meg gondolkodni is tud. Szamolni meg plane, most epp egy matematikus konyvet olvasom:)

Biobaba
(En egy nagyon sotetzold alak vagyok, sajnalom az ilyen embereket, no meg azt is, h elszurjak az utodaim eletteret.:()
biobaba

én annyira szégyenlem magam :oops: egész nap azt hittem, hogy szombat van és nyugodtan elintéztem a nagybevásárlást... pedig annyira nem akartam a nemvásárlós napon vásárolni...
orsko

Nem igazán értem a moszkvai metró és a környezetszennyezés közötti összefüggést...

És Biobaba,
az ilyen mondatok, mint "De hat akinek a hazugsag kell..." azok, amik hergelik az embereket. Ha valaki nem annyira zöld, mint te, attól még lehet, hogy törekszik, lehet, hogy nincs elég infója, de mindenesetre talán értékelendő, hogy kezd "zöldülni". És talán, TALÁN ő is képes gondolkodni. Az ilyen beszólások viszont nagyon visszavethetik a törekvéseket, már elnézést.

Most jól elkedvetlenedtem.

szilvi
aki nem mosódióval (de nem is ariellel) mos :(
h_szilvi

Szia Szilvi!

Hat akikrol Eszter irt, nem eppen a torekvesrol tettek bizonysagot, es nem is azokrol irok, akik torekednek... Szerintem az altalanos hozzaszolasaimbol ez eleg vilagos:) Ez most egy kiveteles eset volt itten kerem szepen.
Bocsanatot kerek attol, aki felreertette.

A metro: a problema letezik, attol, h nem veszunk rola tudomast, es elobb-utobb szembesulni kell vele. Es ez megint csak azokra vonatkozik, akikre...

Biobaba
biobaba

Okés. :)
h_szilvi

Biobaba,

köszi a választ, nekem pont erre volt szükségem, hogy helyre álljon a leki egyensúlyom. Majd jobban kiművelem magam a Kukabúvárból.

Szilvi, remélem, nem értetted félre Biobabát, szerintem neki az általam idézett szöveg volt kicsit 'hergelő' :) Vörös rongy vagy mi :))

Sajnos a másik fórumon (nem a babaneten, máshol) egyáltalán nem törekszik az általam idézett illető. És a többiek, akik talán törekednének, most tudományos magyarázatot kaptak arra, miért nem kell ezt a zöld témát annyira erőltetni...:( Engem kicsit kiakasztott, de semmi esetre sem akarok feszültséget teremteni, ez egy olyan jó hangulatú hely!

Ti mit adtok a gyerkőcöknek karácsonyra?

Szép hétvégét mindenkinek!

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok!

Reni, juj, szejtanreceptet én is kérek!

Nálunk színházjegy lesz a karácsonyi ajándék, a Kolibri színháznak vannak olyan előadásai, amik kifejezetten piciknek szólnak, egyen voltunk egy éve, és tényleg nagyon jó volt. Katának februárban lesz a születésnapja, arra pedig azt tervezem, hogy veszek egy kis kötényként, és textilfestékkel festek rá valami szépet, és fűzök neki egy pogácsás szakácskönyvet, mert mindig pogácsát szeretne sütni :) (fa könyvborítóból, amire szalvétázok valamit).

Ami most a legaktuálisabb, az az adventi naptár, illetve a Mikulás. Erre az alkalomra felteszem végre a patchwork falvédőt Kata ágya fölé (évek óta "készül"), és annak a kampóira akasztom majd az adventi naptár csomagocskáit: magokkal, aszalt gyümölccsel, mézessel, müzli csokival...

Az a jó, hogy nálunk együtt karácsonyozik az egész nagycsalád (ez 20 embert jelent), így sok ajándékot kapnak a gyerekek, elég nekünk csak egyvalamit adni, és még nagy dolgot sem kell, úgyis annyi mindent kapnak.

GyeZsu
gyezsu

Gyezsu, ti mit neztek a Kolibriben? Mi Bors nenit. Nalunk ez lesz az ajandek.

Biobaba
biobaba

Szia Biobaba!

Mi a Glitterbird - művészet a legkisebbeknek (0-3 év) sorozatból nézünk majd egy januári előadást: http://www.szinhaz.hu/index.php?id=1398&cid=15168
Ajánlom még a Bábszínházban a Varázsfuvolát, rákérdeztem, ugyanaz az előadás, amit jónéhány éve láttam a kamarateremben: a paraván maga az operaház, hangol a zenekar, érkeznek a nézők, majd felgördül a függöny, és az "eredeti" zenére megkezdődik az előadás. Én nagyon szerettem, és most a gyerekeimnek is megmutatom - ezt meg a Mikulás fogja hozni... :)

OFF
Biobaba, az Ergo kipróbálására kb. 1,5 éve tett ajánlatod még mindig áll? Mert akkor élnék vele. Írnál egy mailt ide: gyezsu@freemail.hu? (Nem találom a címedet.)

GyeZsu
gyezsu

Gyezsu,
ez a Varazsfuvola jol hangzik. Mi lattunk tavasszal egy szornyu varazsfuvolat. Igazabol, ha nem akartak volna enekelni, csak a tortenetet eljatszani, elment volna... Nemzeti Tancszinhazban megneztuk a Diotorot. Ott csak az nem tetszett, h modernesitettek a zenet. Nem tudom, miert kell azt gondolni, hha gyerekeloadas, akkor nem jo az eredeti hangszereles...
Andrassyn a Babszinhazban van ez a Varazsfuvola?

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Gyezsu!
szejtán:
60 dkg teljes őrlésű lisztet és 1 evőkanál sót dolgozzunk össze kb. 4,2 dl vízzel, hogy kenyértészta keménységű legyen. (Hideg vizet használjunk, és kisebb adagokban adjuk hozzá, hogy ne csomósodjon meg a massza. Addig dagasszuk, amíg elválik az edény aljától, és kisimul.) Formázzuk cipó alakúra, öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje, és fél óráig áztassuk. Utána váltott hideg vízben mossuk (gyúrjuk át) amíg a víz tiszta lesz. (Ne féljünk attól, hogy felhígul, szétmállik, mert a tönkölyliszt magas sikértartalma összetartja. A felaprózódás elkerülése érdekében a mosást úgy végezzük, hogy a tészta széleit felhajtva nyomkodjuk a többihez. Végül két tenyerünk közé fogva ismét nyomkodjuk a masszát cipó alakúvá.) A keményítő kimosása után stabilizáljuk a fehérjekoncentrátumot. Öntsünk rá annyi langyos vizet, hogy ellepje, és hagyjuk állni egy darabig, amíg a hőmérséklete belül is 40-45 °C-os lesz. Az így kapott gyurmaszerű massza nem tészta, hanem sikérfehérje, egy nagyon egészséges, szénhidrátmentes alapanyag, amelynek az íze a szójaszelethez és a tofuhoz hasonlóan semleges. Ennélfogva tetszés szerint ízesíthető.

Elkészíthetjük a kirántott húshoz hasonlóan is. Ez esetben öntsünk 8 dl vizet egy 2 literes fazékba, keverjünk hozzá 1 evőkanál Vegetát, 0,5 dl étolajat, és forraljuk fel. A sikércipót tegyük a lobogó forró vízbe és keverjük át, nehogy leragadjon az edény aljára. Utána állítsuk a lángot takarékra, és fedő alatt, takaréklángon főzzük fél óráig, amíg megpuhul, és szivacsossá válik. Főzés közben két kanál segítségével legalább egyszer fordítsuk át, hogy a fűszeres lé teljes egészében átjárja. Leszűrve és a levét kinyomkodva hagyjuk lehűlni, majd a tésztahúsnak is nevezhető alapanyagot vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre.

ezt a receptet a Neten találtam, én ez alapján készítettem el.

jótanács (saját tapasztalat, mert én 2 napig küszködtem vele, folyton szétmállott...)

szóval addig kell mosni belőle a sikért, amíg fehér nem lesz a visszamaradó anyag, olyan szálas lesz. (látványnak nem a legesztétikusabb).
tehát fehéredjen ki.
és amikor felrakod főni, tényleg lobogjon a víz. én a vízbe nem tettem Vegetát....

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Sziasztok!

Nem tudom ezt megkaptatok-e mar... Bemasolom, artani nem art :)

www.stopthewaste.eu

Es itt van egy könyv -halal a konyhaban - belenézett mar valaki? Azt hiszem beszerzem.

http://www.ketezeregy.hu/

Eszter, hogy allsz az anyukakkal a masik forumon?
En is ezt probalom csinalni masik anyukakkal, de ott inkabb lelkesedtek, örültek, h lehet segiteni a helyzeten. Szerintem van, aki nem nagyon tudja, h ezt lehet masképp is csinalni.
De érzem pl, hogy van, aki kamuzasnak tartja az optikai fehéritöt...

Nem értem mi a célja annak az anyukanak.... Eléggé kétségbeejtö tényleg :cry: Minden "zöld" megoldasra ilyen nyitott? Vagy csak meg akarja mutatni a nagy tudasat :(? A hagyomanyos mosoporoknal a foszfat az egyik nagyon karos anyag. Vannak foszfatmentes szerek, mar az is nagy elörelépés (mososzodaval v anélkül :x)
Szerintem csinald csak tovabb, mert minél többet hallanak erröl annal jobban beépül a tudatukba. Azt meg csak elhiszik, hogy a gyereknek nem tesz jot, ha megfogdossa a domestos-szal felmosott követ? Es, h a folyoknak sem tul jo, ha az ember olyat önt ki a budiba, amire ra van irva, h mérgezö. Ha ezt mar belatjak akkor jo uton halad a dolog!

Ott is talahatsz sok hasznos infot. Hajra :D!
http://www.tudatosvasarlo.hu/magazin
http://www.vegyireakcio.hu/
http://www.levego.hu/#showTheme(10)

Sára

Kép

Kép
saara

Köszönöm a biztatást! :)
Igazán jól esik. :)

A másik fórum: nem anyuka az illető, de lehet, hogy van gyereke. A hsz-aiból nem ez látszik. :( Egyébként ez egy főzős fórum, csak minduntalan felmerülnek (részben nekem köszönhetően :wink: ) zöld témák, pl. használt sütőolaj, szelektív gyűjtés stb...
Szerencsére egyre több hasonló gondolkodású ember hozzászól, és több érdeklődő is van, aki megköszöni a tippeket :) És biztos sokan olvassák is. Szóval nem szabad feladni.

A Halál a konyhában-t már én is láttam a Mammutos Bioritmusban. Csak ott minden olyan drága, hogy bele se néztem, mentem célirányosan. De a cím felkeltette a figylemem. Ha elolvasod, írd meg a véleményed!

Linkeket köszi!

KépKép
KépKép
safrany

En pont azon gondolkodom, h aposomnak ezt a konyvet vennenk meg karacsonyra. De tavaly kaptak A leves hazudik cimut:) En is kivancsi vagyok, h milyen lehet. Majd lehet, h ki tudom kolcsonozni konyvtarbol.

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

A halál a konyhában állítólag olyan, hogy aki eddig húst evett, a könyv elolvasása után garantáltan nem fog. Megdöbbentő, leleplező, stb.

Apropó!
A védőoltások c. könyvet olvasta valaki? Mondták nekem, hogy többek között ez is benne van: itthon állítólag lehet választani az oltóanyagok közül, hogy a higanyosabb magyart adatod be, vagy a kevésbé káros, visszamaradt nyugatit... Ezt eddig nem tudtam :roll:

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75

biobaba

OFF

Sziasztok!

Tud errol valaki valamit?: Most hallottam egy ismerostol, h be akarjak zarni a Zold Peter jatszoteret (Jovo Hazanal), es helyette valami mas jatszoteret csinalni, mert ez tul nepnemzeti. A gyerekem kedvenc jatszotere! Es miert baj, h egy nepmeset dolgoz fel? Legalabb nem az az egyen jatszoter. Lassan mar olyan falanszter erzesem lesz ezeken a jatszotereken, nem is jarunk nagyon. Erre ami nem olyan, azt be akarjak zarni??? Nem ertem. Ugye, nem? Hallottatok valamit?

Biobaba

ON
biobaba

biobaba

biobaba

Zöld Péter játszótér: azt már én is hallottam, hogy be akarják zárni, illetve megszüntetni, hogy egyáltalán ne legyen ott játszótér. Nem hinném, hogy "népnemzeti okokból", inkább mindenféle tulajdonjogi viták és különféle területfejlesztési-beruházási elképzelések állnak a háttérben. Pár hónapja több helyen is cikkeztek erről, de nem követtem.
snowflake

biobaba

Biobaba!

A Millenárison levő játszóról van szó?
Mi is szeretjük, bár elég ritkán megyünk oda. Én nem hallottam a megszüntetésről, de nagyon sajnálnám.

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75

Szia Orsi!

Arrol van szo.

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Reni, köszi a receptet - elég macerásnak tűnik :), de ki fogom próbálni.

Biobaba, igen, a "rendes" bábszínházban van, mi dec. 30-án de. megyünk. OFF válaszolok majd az időpontot illetően, csak a rádiós kollégával még nem egyeztettem.

Ma megvettem az adventi naptárba valókat, de Misuval gondban vagyok. Aszalt banánkarikák az egyetlen, amit venni tudtam neki, még az almaszirom jöhet szóba. (Még csak zöldséget-gyümölcsöt eszik.) Dehát ez nem túl változatos :( Katának nem csak ennivaló lesz a csomagokban, apróságok is, de egy nyolc hónapos még nem igazán tudja értékelni, ha valamit csak nézhet... Van valami ötletetek?

Elkészültek az első karácsonyi lapok is krumplinyomdával - hát Kata néhány nyomdázás után visszatért a festéssel kapcsolatos kedvenc elfoglaltságához: a festékeket pacsmagolni a tégelyben és kupakjaikban. :) Azt a technikát ismeritek, hogy festékszórás fogkefével? (Régi rossz fogkefét festékezel be, és sörtével lefelé tartva a hüvelykujjaddal spricceled a papírra.) Ha nem túl vizes a festék, szép sablont fektetsz a papírra és több színnel szórod be, gyönyörű képeslapokat lehet készíteni :)

GyeZsu
gyezsu

sziasztok!

A millenaris féle jatszoteret le akarjak bombazni :shock: ??! Nema'! Dehat ez a millenaris "területén" van, nem? Oda is melygarazst épitenek, v mi? :x

Gyezsu, szerintem egy 8 honapos abszolut értékeli, ha érdekes dolgokat bamulhat (pl, festett fa kocka v épitökocka, zörgös /v nem zörgös :)/ könyvecske, stb.). Lehet hazilag késziteni csörgöt, az is baromi érdekes :D! Szép fa gyöngyökböl kis "karkötö", barmi!

Tudtommal aszalt sargabarackot is lehet adni ekkora manonak. Jo sok van egy csomagban, naponta 1 siman kijön :wink:!

Mar ezer éve akarom kérdezni, van-e valakinek tapasztalata kovasszal. Most élesztöt hasznalok kenyérsütéshez, de ki szeretném probalni kovasszal.
A napraban azt mondtak ki kell tapasztalni, nem olyan egyszerü az adagolasa. Nincs kedvem ill. idöm sokat kisérletezni, jol jönne egy kis segitség :)!

Sára

Kép

Kép
saara

Saara, akkor elso korben probald ki ugy, h a mar megdagasztott, kelt tesztadbol kiszedsz egy darabot, es elteszed a kovetkezo kenyerhez. Ez mar kb kovaszkent fog viselkedni. Egyebkent eleg sok fajta kovasz recept van, szerintem nem is minden kenyer finom kovasszal. Ugyh nem nagyon uszhatod meg a kiserletezest:)

Nem melygarazst epitenek. Akitol hallottam, azt mondja, h masik tipusu jatszoteret akarnak, mert ez nepnemzeti. A Jovo haza kht. intezi a park "felujitasat", a Gazdasagi es kozlekedesi miniszterium latja el a parkot... Szoval meg csak azt sem lehet pontosan tudni, h ki az illetekes.

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

A HUMUSZ irodajaban lesz karacsonyi ajandekkeszites.
http://humusz.hu/programok/1774
illetve dec. 13-an du. 18.00-tol

Ez meg Kinarol szol:
http://kinaszindroma.freeblog.hu/

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Saara, a sárgabarack tényleg jó - bár Katának tavaly nem jött be, valahogy kemény volt neki (én mondjuk nem bántam, mert így nekem maradt :)). Én meg azt találtam ki közben, hogy énekek kezdő sorait írom kis papírokra, és "minden napra egy ének", vagy valahogy így :)

Reni, többiek: makrobiotikus ünnepi vacsorát kell készítenem karácsonykor - van valami jó ötletetek? Hal is lehet benne, de egyébként semmi hús, sem tej és tojás. Zöldségkrémlevesre gondoltam maceszgombóccal - ezek szerint nekem is ki kell próbálnom a tojás nélküli változatot :), sushi, valami hal, tönkölyfasírt...

GyeZsu
gyezsu

Zsu :) aszalt szilvát és meggyet is kaphat már a ded - sőt, sárgarépát és céklát is aszalva és kicsit beáztatva, hgyo ne legyen kőkemény, inkább kicsit gumiszerű és jól lehessen csócsálni. Voltam a Guzsalyasban két hete (gondoltam rád:)) és egy óriási nyim-nyámvásár kellős közepébe csöppentem: mindenféle kandírozott gyümölcsöt/zöldséget és csokoládékat/cukrokat árultak az előtérben

Makrobiotikus karácsony? De érdekes ötlet! Bár a tejszínt/tejfölt nem tudom, mivel lehetne helyettesíteni (kókusztej túl édes, szójatej, esetleg rizstej és tofu keverve?) nekem a csipkebogyóleves az új kedvenc ünnepi csemegém.

Reni :) ez a szejtán nagyon macerásnak tűnik. Jó nagy türelmed van :)

indianyo

Sziasztok!

szejtán: hát elég időigényes, valóban...
én fagyasztottam belőle, hogy szükség esetén csak elővegyem, remélem nem okoz csalódást így sem.

Gyezsu!
van szejtán por is, boltokban kapható.
abból még nem próbáltam... itt áll két zsák búza, azért. :lol:

makrobiotikus menü:
akkor lesz dolgod! :)
most így hirtelen van egy levesötletem: brokkolikrémleves, az elég egyszerű.
hagymát olajon lepirítani, belemegy az apróra vágott brokkoli, felönteni vízzel, megfőzni (lassú tűzön, fedő alatt). kevés só ( valaki Vegamixet is tesz bele), mikor megfő, várni, hogy kihűljön. botmixerrel krémesíteni. kész.
ez nagyon finom, nálunk egész család szereti.
lehet ünnepibbé tenni, díszíteni... pl. a csészékbe petrezselyemzöldjét tenni.
mi pirított kenyérkockával esszük.

mit nem esznek még, krumplit ha jól tudom, ugye?
mézet esznek?
majd gondolkozok... van konkrét elképzelésed, hogy milyen alapanyagból szeretnél?

a maceszgombóc működik tojás nélkül is. nekem ez nagy élmény volt, mert eddig sosem tudtam normális daragaluskát csinálni, kőkemény maradt vagy szétmállott az egész, no ebből prímán lehet!
úgyhogy hála érte! :)

adventi meglepi: gabonafélét nem adtál még a picinek? mert akkor lehetne esetleg müzligolyó, de mondjuk abban méz is van....
a csörgős dolgok szerintem is jó ötlet..
én varrtam két kis macskát tavaly az ikreknek. a hasukban vannak a golyók belevarrva.

Indianyó: csipkebogyóleves érdekelne. leírnád?
tejhelyettesítő:
én a levesekbe, főzelékekbe nem tettem tej helyett semmit, máshoz meg ha muszáj, akkor amit leírtál azok közül.

nálunk sem mindenki vega, sőt...
gyakorlatilag a lányom és én vagyunk azok. férj húsevő, meg a fiam is. aztán nekem az egész családom az, és a férjemé is...
ehhez jön hozzá az, hogy a fiam tej- és tojásallergiás volt, mostanság úgy tűnik, hogy már csak a tejet kell mellőzni neki (bár tojásevés után viszket a bőre). férj pedig gyerekkora óta utálja a tejet és a tejes ételeket (túró, tejföl stb...) tehát nem teszek az ételekbe tejet (a viszont sütikben elfogadja)
szóval nem egyszerű a főzés...

én vegán főzök, férj szokott hétvégenként húsos ételt készíteni, főleg mikor vendég jön.
minden nap visz ebédet itthonról, de néha szokott máshol enni, ahol kiélheti ragadozó ösztöneit.. :lol:
tehát vendégek esetén (kb. 2 hetente jön valaki: vagy az ő lemenői vagy az én felmenőim), van egyfajta leves, a második pedig van kétféle, plusz köret, aztán saláta, plusz süti.

az utóbbi napokban már kipróbáltam egy-két sütit, az egyik a Praktika különszámából származik: mézes aprósüti, csináltunk formákból: csillag, angyalka, fenyőfa stb...
örültem, mert eddig minden évben nagyon kemény maradt a mézes, ez az első eset, hogy nem. ha érdekel valakit, leírom.

van még egy másik is, ez mézes lapok, közé mehet töltelék.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

még eszembe jutott...

BIobaba!
milyen szisztéma szerint fogtok otthon tanulni? esetleg közösen más szülőkkel kisegítitek egymást az egyes tárgyakban?
igaz nálunk iskolába jár a lányom, de szeretném kicsit feljavítani az ottani dolgokat, kiegészíteni stb. no meg nyelvet tanítani. (ezt talán már elkezdhettem volna korábban is,de ez van)...

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Reni!

Szerintem pl matekbol sokat segithetsz a gyerkocnek, ha meg tudod szerezni Dienes Zoltantol az Epitsuk fel a matematikat, illetve Peter Rozsatol a Jatek a vegtelennel-t.

Lesznek mas szulok is, de az altalanos iskolas anyag legnagyobb reszet ketten is meg tudjuk oldani a ferjemmel:) A szisztemat meghatarozza az, h kovetni kell a NATot:( Biologia, kemia, matek, foldrajz az, amitol felni szoktak az emberek. Pedig altalanos iskolas szinten egyik sem annyira veszes. Szerintem legalabbis:) Nagyon sok jo konyv van, ami nem tananyag izuen mondja el a dolgokat, hanem meg is lehet erteni. Tobbi tantargy (irodalom, tori, nyelvtan a suliban inkabb magolas, ugyh annal a szulo csak jobbat tud nyujtani. Nem feltetlenul a tanarok hibajabol, hanem egyszeruen az iskolai keretek miatt.)

Majd meg irok konyveket, amikkel lehet segiteni a suliban valo tanulast, de most rohannom kell.

Biobaba
biobaba

Sziasztok! :idea:

Ha már az otthoni tanulásról is szó van (bár kissé kezd off lenni a téma, talán indítsunk új témát ezügyben? :wink: ): a Doman-módszerről mi a véleményetek? http://www.okosbaba.hu/kezdolap/index.php
Állítólag kb. kéthónapostól 36-48 hónapos korig működik, de mindenképpen hasznosnak érzem az eredménytől függetlenül.

Biobaba,
ezeket a linkeket ismered?
http://www.otthonoktatas.lap.hu/

Kisebb kölköknek:
http://www.kisgyerek.lap.hu/

Üdv,
Ági
:)

Ui.: Már régóta olvasgatlak titeket, és rengeteg jó tippet kaptam, úgyhogy ezúton is köszönet!
seprûke

Szia Agi!

Igen ismerem ezeket az oldalakat. Okosbabarol is hallottam. Vannak jo otleteik, de en nem mindennel ertek egyet a modszerukben (mar amennyit hallottam rola:))

Biobaba
biobaba

Reni :) A tejhelyettesítőt a csipkebogyóleveshez gondoltam, mert kell hozzá.

Csipkebogyót egy éjszakára beáztatom, másnap megfőzőöm, turmixolom/passzírozom, majd tejföllel-gyümölcscukorral (méz valahogy nem illett hozzá) behabarom. Azt hiszem, a tofus habarás jó lehet.

Okosbaba programmal - és más, iskola előtti tanító-fejlesztő programmal - nem értek egyet. A konkrét tanulás ideje - szerintem - az iskolaidő, előtte a szabad játék tanítja-fejleszti a gyermeket. Szerintem.

indianyo

Igen, okosbabaval nekem is pont ez a legfobb bajom, amit Indi is irt.

Pl nyelvtanulast baratnom ugy csinalja, h van valaki, aki rendszeresen jar hozzajuk, jatszik a gyerekkel, es egy adott nyelven beszel vele a jatek kozben. De nem tanitja neki direkten a nyelvet, csak a tevekenyseguk kozben nem magyarul beszel vele. Igy nem zavarodik meg a gyerek, mert ez a szemely magyarul sosem beszel elotte, vele, hozza koti a nyelvet. Es szerintem ennel tobbre nincs is szukseg ebben a korban.

Biobaba
biobaba

Zottertol jottek ki ujabb iyesitesu csokik. Nem kevesbe brutalisak, mint a korabbiak:)

Bio sörös
Datolyás-Shiitake gombás
Paradicsomos-olívaolajos
Tejfölnugátos-pisztáciás
Rózsás-bazsalikomos
Sárgarépás-galangagyökeres
Sáfrányos-rizses

- eszem megall:) Tiszta Gomboc Artur.
biobaba

Indi,
imádom a csipkebogyólevest, éltem 4 évet Svédo.-ban gyerekkénk, és ott nagyon eszik (vaníliafagyival :oops:). Úgyhogy megcsinálnám. Mennyi csipkehús kell egy NAGY családnak? Szóval arányokat szeretnék... :)
h_szilvi

No es egyaltalan h kell csinalni azt a csipkelevest? :)

Biobaba
biobaba

szoval a kerdesem arra vonatkozik, h a csipkebogyoban levo kis szoszokkel, mi lesz?

OFF
egyebkent tudja valaki, h a mar feltett hsz-ban, h lehet javitani utolag ezen az ujitott babaneten?
biobaba

Sziasztok :) Mivel a leturmixolt csipkehúst még át is passzírozom, így a szöszöknek is annyi :) Én most egyszerű szárított bogyóból főztem, így a friss változathoz nem tudok hozzászólni. Az a baj, hogy nem vagyok tisztában teljesen az arányokkal, azt hiszem, 25 dekás csomag volt a bogyó és 3 literes a fazék, amit majdnem teletöltöttem vízzel. Az éjszakai éztatás után felforraltam és addig főztem, míg meg nem puhult - ez elég hamar bekövetkezett. Az átpasszírozás után 1 pohár tejfölt némi gyümölcscukorral és kevés liszttel elkeverve behavartam a leveskét és már tálaltam is ebédre - majd egész délután és este rájártam iszogatni, annyira kellemes volt. El tudom képzelni felvert tejszínhabbal vagy fagylattal is :lol: :oops: Nem is gondoltam, hogy ezt máshol is ismerik, hiába, nincs új a nap alatt :)

Sajnos a már feltett hsz-t nem lehet szerkeszteni :(

indianyo

Koszi, kiprobaljuk mi is.

Szerkesztes: kar, regen tok jo volt, h at lehetett meg irni 5 percen belul.
biobaba

Vegán ismerőseim a Naprában kapható kesu-tejszínnel habarnak, ha habarnak...
h_szilvi

Kesu-tejszin: mert kesudiobol van?

Genmanipulalas: http://mancs.hu/index.php?gcPage=/publi ... p&id=13917

OFF
Zold Peter: allitolag az a gond vele, h veszelyes. Hat minden jatszoter veszelyes lesz egy ido utan, ha a karbantartojaval felbontjak a szerzodest:(

Biobaba
biobaba

Igen, veszélyes az élet. Előbb-utóbb mindenki belehal...
Nagyon sajnálnám a Zöld Pétert, bár mi még kicsik vagyunk hozzá egy kicsit. De meg szoktuk látogatni...

Minden kedves topiklakónak örömteli, tülekedéstől mentes, a szó valódi értelmének megfelelő ádventi készülődést kívánok!

Nekünk ma lesz kész a koszorúnk, a tavalyi szalma alap, termésekkel és méhviasz gyertyával. Nagyon szép kis méhviasz díszeket is lehet kapni a MOM-piacon. Úgy sajnálom, hogy nem vittem Flórát, ma volt igazi Mikulás krampusszal. :)

KépKép
KépKép
safrany

En is sajnaltam, h nem volt velem a gyerkoc:)

Kostolta valaki a Piszkeseknel azokat a frissen sult kis sutiket? Erdemes venni?:) (Olyasminek tunt, minta miket szoktak metronal is arulni, Fornetti(?).

Biobaba
biobaba

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?