Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Mamy!
Itt vagyok :) köszi az aggódást, de csak olvasni van időm, fáradt vagyok :(, mert én hülye múlt héten éjfél után feküdtem (gyerek persze aludt) és azóta nem tudtam kipihenni magam. Meg köhögök, trüsszögök...Pedig ma is 9-kor keltünk, ettünk és alszunk tovább...de én nem tudok mert mosogatni kell stb.

Gasztroenterológus: még meglátom mi lesz, mert Kata nem hízik eleget pár hete ( a mérésekről annyit, hogy a kiskönyvbe olyan érték van, amikor 70g-ot evett közvetlenül mérés előtt, ha ezt kivonom máris jobb a gyarapodás - 300g 2hét alatt) (első hónapban 1kg-ot hízott, másodikban 600g-ot éppen), szerintem összefügg, hogy a kakija zöld egyfolytában. Fehér darabok vannak a kakiban, de nem is darab, hanem mintha a kakiba sok helyen belecseppentenénk fehér temperát, icipici darabok (nem giliszta!! megnéztem) .Komolyan mondom nem tudom milyen állagú a normális kaka. Neki vmikor hígabb, vmikor túrósabb. DOkinénit kihívtam még akkor, de akkor a kakija nagggyon ronda volt nyákos stb., elküldték székletvizsgálatra negatív lett...aztán elkezdett enni szépen, akkor mértem a szopikat, hogy legalább legyen vmi támpontom. Aztán jött a dokinéni ellenőrizni, azt mondta ne mérjek, csak izgatom magam.... Azt mondta valszeg vírusos hasmenésszerű volt neki, mert hogy a körzetében több babának ilyen tünetei voltak.
Kakit megmutattam már "normális" zöld volt, megszagolta, azt mondta nem kell aggódjak. Aztán jött oltást adni a héten, akkor is mutattam kakit, azt mondta rendben van. Hasi UH-ra adott beutalót, meg vérvételre . Amúgy Kata az elmúlt pár hétben rengeteget nőtt hosszra, most 58cm 10hetesen (50cm-rel született).
Na ez van, nem parázok, etetem, szeretgetem Katát és ha nem lesz megfelelő (min. heti 140-150g---a kiskönyv alapján mondta a doki, hogy kicsit kevés a hízás) a súlygyarapodás akkor újra konzultálok a dokinénivel. Amúgy rendes és meg túl parázós vagyok, de inkább most, mint később derüljön ki vmi gáz. Hát nem szeretek orvoshoz járni, de ha muszáj akkor menni kell.

Szépek a babák (Andris, Zsoltika, Bendus, Gesztike, Marvin :) :) ), egyenként nem tudok most írni. :(

Rendeltem a netről pelenkát, vki rendelt már? Mik a tapasztalatok?

Puszi : Edit

Kép
Kép
edi78

Niki is nagyon édes. :)

Kép
Kép
edi78

Edi78!

Az anyukám nővérként dolgozik, és ő mondta hogy ha zöld a baba kakija, akkor éhes ill. nem eszik eleget. Nem akarlak ezzel nyugtalanítani és ha gyarapszik a baba, akkor valószínűleg nincs semmiféle gond, de szerintem rákérdezhetsz a dokinál, hogy miért zöld színű a kakija (vagyis hogy az mit jelent), mert úgy tudom hogy a normális szín az az aranysárgás-barna (mindegy hogy trutyis vagy nem).

És ne aggódj, minden rendben lesz a babáddal! Ez az időszak úgyis olyan gyorsan elszáll, ami egyébként nagy kár...

Majd írd meg mit mondtott a dokid!

Veener

Kép
veener

Edi78!

Az előbb elfelejtettem írni, hogy a tejcsihez sok folyadék kell, úgyhogy igyál sokat, naponta min. 2 litert! Illetve hallottam egyik ismerősömtől, hogy lehet kapni tejjavító készítményt (gondolom táplálóbb lesz a tej tőle), a Milupa gyártja. A csajszi elkezdte inni és azt mondta, hogy a babája éjjelente sokkal nyugodtabban alszik, ami bitos hogy a tej minőségének a javulása miatt lett. (na jó tudományos lettem :? ). Szóval nem csak a tej mennyisége fontos, hanem a minősége is, úgyhogy nyugi!

Amúgy sajnos én is abba a táborba tartozok, akiknek nem ömlik a teje. Nekem még csak melltartóbetétet sem kell használnom, mert mostanában Lacika úgy leüríti a ciciket, hogy a köztes időben egyáltalán nem szivárog... sajnos... na mindegy, én is sokat iszok (próbálkozom a Laktoherbbel is - de nagy mennyiségnél pl. napi 4-6 filter - azt vettem észre, hogy a babó hasikáját piszkálgatja némi görcsöcske, úgyhogy visszavettem a mennyiséget max. 2 filterre naponta). Aztán még a fejést is bevetem, már ahogy van rá időm és lehetőségem. Szóval reménykedem benne, hogy legalább 6 hónapos koráig tudom szopiztatni a fiamat...

Remélem tudtam segíteni! És drukkolok, hogy minden rendben legyen!

Veener

Kép
veener

Lányok! (már megint én...)

Már akartam korábban is írni, hogy gratulálok a babókhoz, nagyon aranyosak mind! Olyan jó nézegetni a képeket!

A pocaklakókkal rendelkezőknek meg sok sikert és kitartást! Kicsit irígykedem, mert nekem annyira csodálatos élmény volt a szülés, néha szoktam "nosztalgiázni" este, mikor már Lacika alszik :wink: Szeretek visszagondolni rá...

Egy kérdés:
Aki issza a Laktoherbet, hány filtert használ egy nap és milyen a hatása?
Esetleg tudtok valamilyen másfajta tejcsi növelőt vagy minőségjavítót?

Üdv.

Veener

Kép
veener

veener én a milusan-t iszom

chesti

Sziasztok!

Nem nagyon tudtam jönni, nagyon el vagyok még fogalalva kicsi lánykámmal. Láttam, vannak újak, puszi nekik! A babás képek nagyon cukik!

Írtam egy hosszú szüléstörit, bemásolom ide. Kicsit hosszú, bocsánat.

Veronika születése
26-án még takarítottam, már nagyon nagyon vártam, hogy szülessen, pedig 27-re volt kiírva. Este már nagyon nyűgös voltam, mondtam is a férjemnek, hogy már nagyon elegem van ebből a bálna állapotból. Erre ő: "lehet, hogy megvárja a szülinapodat" (ami nov 7-én van), na akkor mondtam, hogy jó, de áttesszük addig a te hasadba... Aztán viszonylag tűrhetően aludtam. Másnap, 27-én kellett menni CTG-re, meg a dokihoz. Reggel fölébredtünk, hogy 7-kor indulunk. A kórházi táska már jó ideje a kocsiban volt, amióta nyitva volt a méhszáj. Most volt nálam egy másik táska is, mert suliba akartam menni a doki után (a sulis táskámban volt váltónadrág, hátha ott folyna el a magzatvíz :) ). Ahogy fölkeltem, olyan furát éreztem a hasamban, olyan jaj, lehet, hogy hasmenésem lesz érzés volt. Kimentem a WC-re, de nem volt hasmenésem, az érzés is elmúlt, viszont véretem egy kicsit. Már véreztem máskor is, nem is nagyon törődtem vele.
Azt képzeltem, majd úgy indul meg az egész, hogy elfolyik a víz, mert az ugyebár egyértelmű, ha az emberből kiömlik egy liter meleg víz, míg a fájásokat meg a nyákdugót nem biztos, hogy fölismerem :oops: . De nem volt semmi víz. Na indultunk a dokihoz. A kocsiban megint lett az a fájdalmas érzés, majd elmúlt. Akkor már gyanus volt a dolog. Kb. 10 perce mentünk, amikor eszembe jutott, hogy a telefonom otthon maradt, hát visszamentünk érte. Ahogy mentünk a kocsival, néztem az órát, és pontosan öt percenként fájtam. Ezen nagyon meglepődtem, nem is gondoltam volna, hogy ez tényleg ennyire pontos. Fájáskor kicsit megfeszítettem a derekam, és azt mondogattam, hogy hagyd abba, hagyd abba... Két fájás közt meg semmi érzés nem volt. Fölhívtam a szülésznőt, Jolikát, hogy megyünk CTG-re,de maradunk is szerintem... Fél 9 re beértünk a kórházba, Jolika megvizsgált, bő 2 ujjnyi méhszáj. Majd CTG volt, azonis látszott, hogy ez már fájás. Mellettem egy másik kismamát CTG-ztek, én meg magyaráztam neki, hogy nem is vészes ez a fájás, nézze meg, milyen rövid ideig tart, aztán öt percig semmi.
Jolika hívta a dokibácsit, aki szintén megvizsgált, és mondta, hogy irány a szülőágy. A doki megkérdezte, hogy tényleg szülni jöttem e , mivel olyan vidáman nevetgélek... :lol: Jolika beöntést akart adni, de a doki szerint arra már nincs idő, úgyhogy ezt megúsztam :) Átöltöztem, fölvettem a férjem egy nagy pólóját, fölhívtam a szüleimet, hogy a doki szerint még délelőtt baba lesz, és elvonultunk szülni. A doki mondta, hogy burokrepesztés lesz, én meg, jaj jaj, neee!! Győzködtek, hogy nem fáj, mert csak egy tűvel kipukkasztják :shock: Hát erre nem nyugodtam meg. Nagyon féltem ettől, de tényleg nem fájt, csak azt éreztem, hogy meleg víz folyik, jó sok. Aztán fájásoztunk, nem sétáltam, feküdtem. Néha oldalt, néha hanyatt. Rájöttem, hogy a derekamon egy háromszög fáj nagyon, és ha Gyuri azt masszírozza, az nagyon jó. A CTG-n mindig előbb látszott, hogy mikor lesz fájás, mint ahogy én azt éreztem, és ez nagyon jó volt, Gyuri mondta,hogy most megy fölfelé a szám, akkor tudtam, hogy fájni fog, majd mondta, hogy már csökken, akkor tudtam, hogy mindjárt vége. Két fájás közt vidáman beszélgettem. Amikor Jolika megvizsgált, hogy hol tart a méhszáj, az kicsit jobban fájt. Szépen tágult minden, azt mondta, fél 12 re baba lesz. Azon aggódtam, nehogy Verusnak baja legyen, kérdeztem, hogy a köldökzsinór biztos jó helyen van e. Jolika azt mondta, ha nem, akkor a szívhang jelzi, és akkor úgyis császár. Persze normál úton akartam szülni, de a baba mindenek előtt. Folyton lestem a szívhangot, végig jó volt. Közben Gyuri elment a parkolóautomatához, meg reggelizni. Amikor visszajött, akkor elmondtam neki, hogy hány fájás volt addig. Próbáltam a jógán tanult légzést alkalmazni, de nem jött be nekem, mert minden ami a hasamhoz ért kellemetlen volt, tehát a levegőt sem volt jó érzés hasba szívni, úgyhogy nem jógáztam. Gyuri meg akarta simogatni a hasam, de nem engedtem, semmi ne érjen a hasamhoz!!! :twisted: Hát, elmúlt a fél 12, de Verus sehol. A méhszájból már csak pár mm volt. Közben a doki többször telefonált, hogy hol tartunk (ő közben a harmadikon rendelt, én meg az elsőn vajúdtam). Ekkor már azért gyakrabban és hosszabb ideig fájt. Végül is ezek a tágulási fájások a legrosszabbak, de ez is kibírható volt. Nem kiabáltam, csak csöndben szenvedtem, majd amikor elmúlt, akkor közöltem, hogy ez most nagyon fájt. Jolika mondta, hogy még öt fájás, és a célegyenesbe leszünk. Öt fájás után nem voltunk sehol, sőt. az egész méhszáj visszaödémásodott. Ekkor nagyon megijedtem, hogy most megint ugyanannyi idő? De nem, jolika kézzel eltűntette a méhszájat. Ez bazi rossz volt :cry: Valamiért lassan jött le a fejecséje, mint kellett volna. Aztán jött a dokibácsi, és kezdődött a nyomás. Azt mondta, feladat: bepisilni és bekakilni egyszerre. :lol: A térdek fölhúzva, közben lefele kellett feszíteni, és nyomni, talpaim a szülésznőnek és a dokinak támasztva, a fejemet a gyuri tartotta. Az jutott közben eszembe, hogy kéne még két ember, aki a térdemet fogja és lefelé nyomja helyette, mert nekem elég az, hogy nyomnom kell. Pár nyomás, már nem tudom mennyi, és látták a haját, aztán gátmretszés, amit nem is éreztem, majd kijött a feje. közben a dokibácsi elmesélte, hogy egyszer azt álmodta, hogy szült, és egy barátja vezette le a szülést, és hogy fájt neki. Ja, és a tolófájások közben is beszélgettem a dokival. A feje után közöltem, hogy mostmár nem fogom érezni, ha fájás lesz, mert már kint a feje, el vagyok vágva. Erre a doki: dehogynem! rátette a kezét a hasamra, de nem nyomta, egyszer csak mondta, hogy most lesz a fájás (mint a CTG, előre tudta :shock: ), és akkor egy nyomás és kint volt. Közben a doki föltámasztotta a hátamat, hogy: nézze, hogy születik a gyereke! és tényleg láttam, ahogy kicsúszott, olyan megdöbbentő érzés volt! Ekkor fölkiáltott a doki és Jolika is: a köldökzsinór a nyakán! Elkezdték lecsavarni róla, háromszor volt rajta! Ezért jött lassabban lefelé! Nagyon hosszú és vékony zsinór volt. A doki mondta, hogy ha ezt tudják, akkor császár lett volna. De végig jó volt a szívhang, így nem derült ki. Mondta, hogy nagyon dícsérjem majd meg Verust, mert megkímélt egy műtéttől. 13.28-kor született, gyuri elvágta a köldökzsinórt, én meg fényképeztem. Hogy volt erre erőm? Aztán rám tették, nem is sírt, csak nézett a szemecskéivel, annyira fura volt, ahogy ott szuszogott rajtam és olyan csodálkozva nézett, én meg bőgtem. Az én kislányom. Megmérték, Gyuri közben fényképezte, belőlem meg közben távozott a méhlepény. Nem kellett nyomni, a doki nyomott egyet a hasamon, és kint is volt. A méhlepény nem túl szép :wink: De ami egyenesen rettenetess látvány, az én voltam alulról. Elkövettem azt a hibát, hogy megnéztem magam. Jaj. Szétvágva, meg minden, a teljes belső részeim kint :shock: :oops: Iszonyú, meg is ijedtem, hogy ez így marad? Láynok, ne nézzétek meg magatokat utána! Csak varrás után, akkor már tűrhető a helyzet... A varrás kellemetlen, de azt is ki lehet bírni. Utána fürdetés nélkül kihozták Verust egy pólyába, ott szeretgettük, annyira jó volt. Addig, amíg a hasamba volt, azt hittem, szeretem őt, de mostmár tudom, az semmi sem volt ahhoz képest, amit a születése után éreztem... Meg azóta is... Aztán két órát feküdtem a szülőágyon, sok vért vesztettem, majd áttoltak a szobába.

Első napjaink a kórházban:
Nem fizetős szobában voltunk, baba mamásban, öten. A többieknek mind többedik baba, és kisfiúk, nekem egyedül első és kislány. A többiek sokat segítettek! Első éjjel nem maradhatott velem, hogy pihenjek, de nem tudtam aludni, újra és újra csak a szülésen gondolkoztam. Nem igaz, hogy mindent elfelejtünk, az összes fájdalmat. Emlékszem mindenre, viszont megérte! Két napig még nem mentem volna vissza a szülőszobára, de aztán már persze, jöhet a következő!
Mivel pénteken szültem, mindenki rohant haza, nem nagyon figyeltek rám, pl. ebédet sem kaptam, sőt vacsit sem, jó éhes voltam, de a szobatársak adtak a maradék reggelijükből. Az ágyamat úgy összevéreztem, hogy egy vágóhídra hasonlított, de nem tudtak ágyat húzni, mert csak hétfőn an tiszta ágynemű. Hétfőn viszont áthúzták. Tudom, ez nem a nővérek hibája volt, hanem a kórház van rossz helyzetben. Második nap velem volt Verus, de nem aludtam, csak néztem, hogy milyen szép :oops: Szoptatni még nem tudtam, nem volt tej. De estére beindult, és akkor már evett rendesen. A csecsemősök szerint nem volt még elég a tejem, adtak neki pótlást. Aztán lett elég tej, minden rendben volt, mentünk volna haza. Láttam, hogy más gyerekek besárgultak, ezért mindenkit jól megkérdeztem, hogy sárga e Verus, de nem, nem sárga a doki szerint sem, a csecsemősök szerint sem. Aztán amikor már indultunk volna haza, vártuk a zárójelentést, akkor jött a gyerekorvos, hogy a véreredmény megjött, mégis csak sárga, bár színre nem. Maradunk még egyet. Én sírtam, de tudtam, hogy így a jobb, hát kibírjuk. Végig fény alatt volt, kihozták enni, aztán vissza. Éjjelre nem hozták ki, viszont megbeszéltem, hogy minden nappali evés után fejek, így éjjel az én tejemet kaphatja meg, nagyon rendesek voltak, hogy megengedték. Ekkor kezdett nagyon sok tejem lenni, Verus meg sokat evett. Másnap eljátszottunk ugyan azt: nem sárga, mehetünk, azán a vére alapján mégis sárga. Behívott a gyerekorvos, hogy tudja, hogy mennyire menni akarok, saját felelősségre haza mehetünk. Viszont mivel nem látszik rajta, nem fogjuk észrevenni, ha tovább sárgul, és akkor nagy baja lehet, és a kórházba csak őt veszik vissza akkor és akkor infúziót fog kapni. Na akkor maradtunk. Közben minden szobatársam elment, jöttek újak, nekik meg én segítettem, hogy mit hogy kell, hogy szoptassanak, hogy fejjenek.
Nagyon nagyon hálás vagyok Jolikának, a Arnold dokibácsinak, és a csecsemősöknek!

Bocsánat, nagyon hosszú lett, és Verus most sír, nem olvasom át, hibákért, szóismétlésekért bocsi!

Rozus

KépKép
rozus

Sziasztok!

Veener!
Én is iszom a laktoherbet, de én nem úgy ahogy szokás, hanem 3 filtert forrázok le egy kb. 2 l-es teásedényben. Ezt iszogatom minden nap. Mellette szénsavmentes ásványvizet, napi 1,5 l-t.
Engem is érdekelne az a tejjavító amiről írtál (Milupa) hol kapható, mi a neve?

Chesti!

Mi az a milusan amit iszol?

Jövök még csak Geszti a bal karomon alszik, hűűűű és milyen nehéz!...

Kép
mamy

Chesti!
Niki tüneményes!!! :lol: Micsoda szép nagy szemek! Milyen színű a szeme?

Edit!
Szegénykém... elhiszem milyen rossz lehetett, de meglátod semmi baj nincs! Gesztinek is volt néha zöldes, nyálkás széklete, szerencsére 2-3-szor ha előfordult, még több mint 1 hónapja, tehát kb. akkor amikor 2 hónapos volt, mint most Kata. Akkoriban még kevesebb volt a tejem. Most már több mint 2 hete nem kap tápszert, tejem beindult, és elég sűrűn teszem mellre, nem várom ki a 3 órákat, de van hogy még a 2-t sem. Ha éhes, elfogadja, ha nem, akkor úgyis kiderül, mert ismerem már, olyankor mit csinál, csak játszik a cicivel és kicsorgatja a száján a tejet. :?
És tényleg hasmenéses jellegű volt a kakija Katának? Mert Gesztinek amikor ilyen zöld volt, akkor eléggé sűrű volt, és egyáltalán nem hasmenéses, sőt. Inkább olyan nehézkesen kakilt.
Voltatok már a hasi uh-n? Majd írd meg mi volt!
Geszti is eléggé változatosan gyarapszik egyébként, volt már heti 220 gr de 160 gr is. Nagyon hullámzó, és Katánál is szerintem csak ez lehet.
A fáradtságot elhiszem, én is baromi zombi vagyok, ma éjjel nem volt végig alvás, sajnos az esti etetésnél hamar bealut Geszti, hiába "tukmáltam" neki a cicit, nem kellett, és csak aludt, így hát letettem 10-kor. De jól tudtam hogy biztos, hogy ébredés lesz hajnalban. Így is volt, fél 4-kor. :roll: Aztán negyed 7-kor is megébredt, de még akkor is vissza tudtam tenni cici után. Viszont fél 9-kor mindhárman éktelen visító fúrásra ébredtünk... Geszti azonnal felsírt, én meg félálomban pattantam ki az ágyból, szegény férjem is frászt kapott. Jajjjj de dühös tudok ilyenkor lenni, ki az az idióta, aki reggel fél 9-kor áll neki fúrni????? :evil: Aztán 10 perc múlva abba is hagyták, de pont elég volt hogy Geszti megébredjen. Kapott megint cicit, aztán játék volt fél 1-ig, ebédeltünk, és ő is, aztán most elaludt a szőnyegén... De nekem persze nincs időm aludni, szintén vár a mosogatás, rendrakás... Férjem sajna megint dolgozni ment. De jövő héten csak 2 napot megy be, jaj de jó!

Rozus!
Gratulálok a szülésedhez, és a kis Veruskához! Nagyon szépen írtad le. A szülinapunk majdnem egybeesik (nekem nov.9.) :wink: Utólag is Isten éltessen!

Kép
mamy

Dorka!
Még tegnap kérdezted a fejést. Én már nem szoktam fejni, (bár lehet hogy kellene... :roll: ) Geszti este kb. negyed 10-től 1-1,5 órán át szopizik, (de néha hamarabb bealszik), aztán reggel 6-7-ig alszik, olyankor a cicim persze kőkemény és csomós, jól bekajál belőle, és általában le is üríti. Persze biztos tudnék még fejni, meg előtte is lehet hogy kéne, de nem szoktam ezért felkelni... képtelen vagyok felkelni... :oops: De nem vettem észre, hogy ez hátrányosan érintené a termelődést.
Kakis pelus ügyben, már akartam korábban is kérdezni (nem csak tőled, hanem mindenkitől akinek NAPI 4-5 kakis pelusa van - mármint a babának), hogy létezik az, hogy egyeseknek (mint pl. mi) 4-5 naponta van csak kaki, másoknak még ritkábban, addig pl. nálatok, naponta 4-5 kaki van???... Nekem ez teljesen érthetetlen. Ennyire különbözőek lennének a babák, vagy a tej minőségén múlik, vagy mitől van ekkora különbség???

Kép
mamy

Hello!

Köszömöm a megnyugtató sorokat. :)

Veener!
A doki szerint is, könyvek és net szerint is ha gyarapszik a baba, kinézete szép, csillog a szeme, nem sírósabb, hasfájósabb átlagnál, tehát egészséges benyomást kelt, nem számít a széklet színe. Utánakerestem mhol elhiteted.
Nem hiszem, hogy keveset eszik, napi 700g körül szopik. Az más kérdés, hogy a tejem esetleg annyira megváltozott, hogy nem táplálja, de ezt nem hiszem. És elsőtejet sem iszik sokat, mert sokszor le kell fejnem, mert nagyon feszül és a zsírosabb tejjel kezd...Amúgy állítólag akkor is zöld ha sokat eszik a baba. De nem állandó jelleggel...Na mindegy, nem agyalok ezen, mert apa szerint is már hipochonder lettem...

Sokat iszom ezzel nincs gond. Kata amúgy nyugodt baba, átalussza az éjszakákat. Újra elkezdtem 2napja a Laktoherbet, mert abbahagytam 2hete. 1,5l /2filter én úgy ittam anno. Tej meg van, mert mondom fejni is kell, Megpróbálok az étkezésre jobban odafigyelni.

Most nézem Kata 2 nappal idősebb Lacikánál. :D

Mamy!
Remélem ezen is túlleszünk, biztos lesznek rázósabb időszakok.
Hasi UH jővő héten lesz. Kata is 2-3 óránként eszik. Fúrás :evil:

Kata evett normálisan, aztán már 30perce a játszószőnyegen nézelődik, háttérben gyerekzene. :)

Edit

Kép
Kép
edi78

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Kép
Kép
melódia78

Mamy a milusan is szoptatós tea csak drága, viszont finomabb :? védőnőm mondta hogy cseréljük le a laktoherbet mert lehet attól fáj Niki pocija, ő mondta a milusant.

Melódia Pistike nagyon aranyos, főleg azon a képen amin ugy néz ki mintha magyarázni akarna valamit :)

chesti

Nemrég érkezett Tűzmanótól :) :) :)
Nagy boldogsággal értesítjük rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket, hogy ma délután 13.02 perckor egy angyal szállt a Földre és magával hozta Tolnai Jázmin Noémit 3810 grammal és 58 cm-rel. Mindenkit szeretettel üdvözlünk: Jázmin, Orsi és Balázs

Kép
siba

Tűzmanó!
Gratulálok kislányodhoz. Szépek a méretei. SOk boldogságot, jó egészséget kívánok. Gyere mihamarabb. :)

Melódia!
Nagyon szépek vagytok! Kedvenc kép: bajban vagyok, visszanéztem, mind tetszik. :) Hogy vagytok?

Rozus!
Szép volt a szülésed. Hatalmas fájdalmakról nem írtál... (tükörben nézted meg magad, vagy odahajoltál? bocs, de kivi vagyok)
Véres ágy: :( ismerős a helyzet...Képeket kérünk. :D

Edit

Kép
Kép
edi78

Tűzmanó!
Szeretettel gratulálok a kis angyalkátokhoz! Nagyon várunk vissza és persze a képeket, történetet is kíváncsian várjuk!!!

Chesti!
Köszi az infót, eddig még nem hallottam erről a milusan-ról, de akkor én is veszek, ha elfogy a laktoherbem. Mondjuk a laktoherb sem olcsó, majdnem 500 Ft egy dobozzal... :roll: Nem lehet ez sem sokkal drágább. AMúgy hol kapható, gyógyszertárban? És ebben mi van? Ezek szerint más az összetétele mint a laktoherbnek?

Kép
mamy

Chesti!
Még azt akartam kérdezni, ez a milusan tejserkentő, vagy csak ásványianyag-vitamin pótló tea? Tehát helyettesítheti a laktoherbet vagy sem?

Kép
mamy

Szaiszok lányok!
Csak egy gyors kérdés:
Voltam dokinál a 6 hetesen és a CERAZETTE tablettát irta fel.Ismeri valaki?Kicsit rémisztöek a mellékhatások amik az utmutatoban vannak leirva..Mik a tapasztalatok?Kérlek segitsetek.Olyan tanácstalan vagyok.

Késöbb jövök puszi mindenkinek..

Tüzmano:HATALMAS GRATULA A NAGYLÁNYHOZ!!
Vendég

Tina
küldtem egy "ímélt",remélem odaért,nézd meg kérlek!

Kép

Kép
czmelinda

Linda :
Mail válasz ment :)
Vendég

Sziasztok!

Tűzmanó! Nagy gratula! Jó nagy baba Jázmin!

Edit!
Nem tükörből, hanem amikor a doki föltámasztotta a hátam, hogy lássam, hogy születik Verus, akkor láttam magam is. Nem kellett nagyon hajolni, minden nagyon kijött :oops: :shock: . Tisztára rosszul lettem, de állítólag mindenki így néz ki, csak más nem olyan lüke, hogy megnézze :wink: Legközelebbi babádnál meg ne nézd!!!!!! Amúgy a tágulás fájt eléggé, még beszélni sem tudtam közben. Pedig végig dumáltam az egészet, muszáj volt közvetítenem, hogy mit érzek, és mire hasonlít az érzés :lol: A férjem, ahogy masszírozott, az nagyon jó volt, bár néha még én is hátranyúltam masszírozni a derekam. Utólag mondta Gyuri, hogy teljes erőből nyomkodta, a végén már majd leszakadt a keze, és jól elfáradt. De azért azt hiszem, nekem jobban fájhatott... :wink:

Melódia!
Pistike annyira kis aranyos! Milyen nagy haja van!

Mamy!
Neked is boldog szülinapot utólag!

Puszi mindenkinek!

Rozus

KépKép
rozus

Helló lányok!

Rozus
Gratulálok Verushoz! :lol:

Chesti
Szívesen segítek majd a diétában :wink:
Én is megprobálom majd a Milusánt!hol is vetted?

Veener
én is iszom Laktoherbet,1.5 liter vízbe teszek 3 filter.Tejjavító Milupa?Mi is az??

Melódia
Pistike nagyon aranyos,apukávall a legtutibb! :D

Edit
Remélem Katababa már jól van!
Laura is csütörtök éjjel zöldet kakilt de annyit hogy a kis nuniját is beterítette! :? Előtte való napokban 100,90,80,akat evett.Kaki óta meg 70 volt a legtöbb.Lehet hogy összefügésben van a mennyiséggel is?Ezt sajna én sem tudom! :cry: Amúgy ő 2 -3 naponként kakil,most kiváncsi leszek milyen lesz majd!

Mamy
Írtad hogy Gesztike már nem kap tápszert,Mennyit és hányszor kapott és meddig?Esti etetésnél nekem is meg kell pótolnom az adagot,nem elég a tejci :cry: Nálunk csak 1x van egy nap a pótlás,de nagyon szeretném ha egyszersem lenne!Mikor lesz már nekem is "annyi sok" tejcim??????Nem fejem lehet ez a gond,de probáltam nem sok jöt ki szopi után:5 ml. :cry:

Üdv a többi mamának is!

Kép

Kép
czmelinda

Tina
Köszi,mindjárt küldök még!

Kép

Kép
czmelinda

Sziasztok!

Lányok: köszönöm az érdeklődést - anyukámmal folyamatban van a békülés, most mégse bocsátott meg olyan hamar, mint szokott - gondolom kell még egy kis idő... - na amíg ezt írtam jött a telefon - anyukám hívott, szent a béke! :D

Chesti - gyönyörű Niki baba! A tornáztatás nagyon jó, sokat segíthet. Sajnos mi csak a negyedik-ötödik héten kezdtük el... Remélem hamarosan elmúlik. Citromról ugyanezt hallottam - pedig a mi védőnőnk is javasolta. Jó, hogy meggyógyultál! Niki még azért is lehetett cicin egész nap, mert pont három hetesek vagytok ilyenkor van egy-két nap mikor folyton cicin lennének a babák - növekedés ugrás miatt. Ilyen nálunk is volt - Csengőtől tudom - most azért vagyok ilyen okos :lol:

Mamy- Gesztike igazán szép kislány! Őrület, hogy nálatok mindig fúrnak - komolyan nem vagy jobb helyzetben, mint én a felettünk lakóval - mi legalább tudjuk honnan jön a zaj. Mondjuk nem lehet szólni neki mindig, mert sanaxra iszik, és azt mondta a múltkor, hogy ilyenkor ölni is tudna - na kösz ezzel csak azt éri el, hogy tényleg kihívjuk rá a rendőrt, a legközelebbi "bulijakor". Megígérte, hogy januárban új albérlet után néz - na kíváncsi leszek rá, ugyanis általában gyököt kell vonni a szavából.
Ez a kakis pelus - jó kérdés - remélem lesz, aki tudja a választ, engem is érdekelne.

Edit - Zsoltinál is volt ilyen kaki, amit mondasz és nálunk is (mint Mamyéknál) ez jött ki nehezen, pontosabban mikor hasgörcse volt - szélcsöveztük, akkor mindig ilyen Á_kata szavaival élve: csúf kakija volt. Fogalmam sincs mitől. Próbálj meg pihenni, én ma rátok hivatkozva nem is csináltam szinte semmi házimunkát, - jó poén volt: a férjem mondta, hogy annak idején nem gondolta volna, hogy egyszer majd ezt a mondatot fogja hallani a feleségétől: Mosogass csak nyugodtan, a rizst ráérsz utána feltenni! :lol:

Veener -nekem pont a héten és a múlt héten volt tejcsi problémám - fejéssel sikerült meghozni a kívánt mennyiséget- teát is ittam. Most már egy pohárral is le tudok fejni - rakom a mélybe - jó lesz később főzelékekbe. Úgyhogy a fejést tudom javasolni - nekem bevált. Nagyon aranyos Lacika - rakjál be képeket róla!

Melódia - Pistike zabálnivalóan aranyos! És milyen nyugodt baba! Tetszik a haja. Zsoltikámnak jelenleg Lenin frizurája van, nem baj, majd kinő neki is! :)

Dorka - Bendus nagyon aranyosan tud mosolyogni, gondolom mindenkit levesz a lábáról! Anyukád megbocsátott már?

Rozus - Gratulálok Verus babához, sok boldogságot nektek! Gyere sűrűbben! Zsoltikám is besárgult, de rajta látszott, kék fény alá is került - mi azt hittük, hogy kleor lesz a bőrszíne, de csak a kék fény miatt volt, ahogy a kórházban nevezték "barna legény".

Csajok! Most már van elég tejem, szerintem eddig is volt, mert a kaki mindig szép aranysárga volt, de estére mindig kevesebb volt, Zsoltikám mindig sírt. Most már van sok tej, ma reggel arra ébredtem, hogy fájnak a melleim (le kellett fejnem)- Zsoltikám aludt (az oltás miatt) nyolc órát - kár, hog ynem aludhattam én is, de a tej miatt megéri.

Mi megint utazunk vidékre, férjem apukájának lesz a születésnapja.

Jó hétvégét mindenkinek!

Kép
nózi

Linda!

Mikor elkezdtem fejni nekem is alig jött - de minden nap valamivel többet tudtam lefejni, most meg egy pohárnyi plussz tejem van, ha estére kevesebb is lenne, azt oda tudom adni a Zsoltikámnak cumisüvegből. Próbáld meg, baj nem lehet belőle!

Kép
nózi

Tűzmanó gratulálok nektek! Sok tejecskét és sok-sok boldogságot kívánok!!!

Rozus - a lepény én is megnéztem (nekem kettő is volt! :D ) csak annyit tudtam mondani, hogy milyen aranyos - de valójában nem a lepényre, hanem a babára gondoltam, ahogy ült benne - biztos nem néztek hülyének! :lol:

Na tényleg lépek!

Kép
nózi

Sziasztok!

1 fagyasztó fiókom tele van július-október közötti anyatejjel, amit nagyon szívesen odaadnék egy babának, akinek szüksége lenne rá.
Papírom nincsen, de nem dohányzom, nem iszom alkoholt, kizárólag mellszívóval fejtem.

Ha érdekel valakit, az István kórházas topikban megtalál, vagy írjon az ilba76@freemail.hu-ra.

Kép
Kép
Kép
ilba

Sziasztok!

Hű, hát már megint front van, vagy csak ez a szokatlan meleg az oka, de Geszti ma nagyon fel van pörögve!... :roll: Egyszerűen nem akar megmaradni a szőnyegén sem sokáig, kb. 5 perc után már kiabál, és ha nem megyek oda akkor sírni kezd, megint olyan napom van, hogy semmit nem tudok csinálni, szinte wc-re is lopva megyek ki. De hamar észreveszi és már kiabál utánam. Ha odamegyek, odahajolok hozzá és mosolyogva dumálok, akkor azonnal rám néz és teliszájjal vigyorog és dumálni kezd. Vagy csak ennyire megnőtt az igénye hogy folyton lásson?... Még nem is vacsiztam, mert ahhoz kb. negyedórát el kéne töltenem a konyhában, addig Geszti lilára üvölti magát... :roll: Kivinni meg nem tudom, mert annyira kicsi a konyha hogy nincs hová tenni. Baromi éhes vagyok... Előbb-utóbb kénytelen leszek kimenni és csinálni valami harapnivalót. Párom sajna ma megint későn jön haza...

Linda!
Geszti amikor kapott még tápot, akkor általában 40-60 % volt az arány, 40 volt a tápszer. Majdnem minden ciciziés után kellett a kiegészítés sajnos, és volt olyan este amikor csak tápszert kapott mert szinte semmi tejem nem volt estére. Aztán elkezdtem sűrűbben cicire rakni, és fejni is, és ez segített. Ja meg ittam vödörszámra a laktoherbet, meg beszedtem egy adag More milk pluszt, amiről ódákat zengtek, eleinte semmi hatása nem volt, aztán miután beszedtem az utolsót, rá kb. 1 hétre indult meg jobban a tejem, szóval lehet hogy tényleg segített. De azt hiszem, leginkább Geszti segített, meg a pozitív hozzáállás.

Nózi!
Ez a felettetek lakó tényleg egy elmebeteg!!! Nem irigyellek miatta, és szorítok hogy elköltözzön... A fúrással sajna nem tudok mit kezdeni, szinte minden nap fúr valaki, ráadásul az alattunk lévő szinten kicsivel arrébb teljes lakásfelújítás folyik, falakat vernek ki, ablakokat cserélnek stb. szóval nem egyszerű...
Kakis pelus téma tényleg foglalkoztat, lányok, mi a véleményetek?

Na megyek, Geszti már kezd türelmetlen lenni, nekem meg kopognak a szemeim az éhségtől. Jaj lányok, rohadtul nehéz egész nap egyedül!!!! Főleg este!!!! Néha úgy érzem bedilizek, amikor Geszti üvölt, (akármit is csinálok), járkálok vele a lakásban föl-le, azaz körbe-körbe, szétszakad a fejem úgy fáj, és úgy érzem totál csődöt mondtam... :cry: :oops:

Kép
mamy

Sziasztok!

Eddig csak olvasni tudtam, most írok is.
Ma éjjeltől végre 3 óránként evett, de szerintem ez ugysem marad igy.
Képzeljétek a kismanó 1 hónap alatt 1050gr-t hízott, most 4250gr. Sajna nincs mérlegünk, de a doki szokott hozni, és akkor meg is tudjuk mérni.
Pár napja szopi közben néha csak kinlódik, sír, de általában csak a végén, és mikor próbálom visszatenni a szájába akkor is csak sír, nem tudom ilyenkor mi a baja?

Szkata
Én is ugy jártam ahogy te. Tegnap fürdettem, és éreztem, hogy valami büdi. Hát a befolyt tej volt a nyakán. A redőkben megmaradt. :oops: Ugyhogy én is olajjal megtöröltem, ahogy neked tanácsolták.

Beuka
Nagyon tetszett a szüléstörid.
Nekünk is 3-al kezdődik a száma, mi is csak néztünk.
Én is fejek, nekem is medela van, szerencsére ilyen volt a kórházban is, csak az elektromos. Könnyíteni ugy tudsz a fejésen, ha bevizezel egy törölközőt, jo meleg vizzel. Ezt ráteszed a melledre, majd egy nejlont és erre egy száraz törölközőt. Lefekszel és betakarózol. Addig tartsd rajta amíg meleg, ha hűlne vedd le, mert megfázhatsz! Utána biztos folyni fog, legalábbis nekem igy volt. és utána masszírozd, majd fejd le.

Tűzmanó
Gratulálok a kislányodhoz!

Rozus
Köszi a szüléstörit, nagyon megható volt. Én még most sem mertem megnézni magam ott.

Minden baba nagyon aranyos, csak gyönyörködök. :D

url=http://www.wunschkinder.net]Kép[/url]
hettie

Tűzmanó nagyon-nagyon gartulálok Jázminhoz :)

Mamy kék szeme van Nikinek. A milusan ásványianyag potló.
Ez a milusan ezer felett van amúgy :? simán gyógyszertárban llehet kapni.

Nózi de jó hogy irtad miért is van ennyit cicin, már ki voltam hogy tuti nem tápláló a tejem. Most reggel is becsápolt 150-et csak lestem. :)

Beuka én ugy lazitottam fel a tejet a kórházban, hogy egy fél literes műanyag palackba (ice teás ) jó forró vizet engedtem és azzal "masszirozgattam" a mellem. Jó meleg is meg a masszis isteni érzés :) és hatásos is :) Nekem a bevizezett türcsi nem jött be, mindenem vizes volt, és hamar ki is hűlt.
Bent a csecsemősnővér azt mondta terjeszteni fogja ezt a módszert, nagyon jól ki találtam :)

Na megyek etetés van :)

chesti

Sziasztok!

Végre tudok képet küldeni nektek Lauráról!
Köszönet mégegyszer Tinának!

Kép [/img] Kép Kép Kép

Kép

Kép
czmelinda

Rozus:

Nagyon-nagyon megható volt a szüléstörid.Remélem hamarosan én is ilyen élményekről számolhatok majd be.

Tűzmanó:

Gratulálok a nagylányhoz!!!!!Aztán képeket kérünk!!!

Gabriel:

Mizujs?Mi volt csütörtökön?Te vagy a soros!!!!!!

Mindenkinek szép hétvégét!!

KépKép
rönci

Itt van mégegy kép!
Egyik kedvencünk!
Kis tejbetök! :lol:

Kép

Kép

Kép
czmelinda

Sziasztok!

Melinda!
Szépek vagytok nagyon. :) Tejbetök :D :D Édibébi.

Mamy!
Honnan tudtad, hogy kevés a tejed? Szopi után sírt a baba? Hozzátáplálásnál elkészítettél egy adag tápszert és szopi után evett amennyit akart? HOgy mérted? Kiváncsi vagyok, elgondolkoztam. Meg a cumisüvegeket minden nap sterilizáltad, vagy használat után forró vízzel elmostad? Köszi. Már régóta foglalkoztatott ez a dolog.

Edit

Kép
Kép
edi78

Lányok!

A barátnőmnek 20 perce született meg a fia...!!!! ...és én már megint mennék! :shock: :shock: Ez normális? :shock: :lol: :lol: :D :D :D

Nózi, Juborka!

Köszi, hogy megnyugtattatok! Előbb-utóbb csak megnéz majd mást is. :D
Nózi! Odatartotuk elé a tükröt, hát oda volt a gyönyörűségtől! :lol: :lol: ...az apja egoját örökölte :wink: :wink: :lol:

Edi!

nem akarlak összezavarni, de én meg azt olvastam, hogy a darbkák a kakiban a megemésztetlen kaját jelentik... :oops: A franc tudja! A súlya normális, az biztos! A kedélyállapota milyen? lehet, hogy már írtad, de bevallom elég felületesen olvastam vissza, bocsi... :oops:

Melinda!
A kiscsaj gyönyörű! Én is akarok egy ilyet! Hogy kell csinálni? Mert én bíza nem tooooom.... :lol:

Livi

Gergő (13), Nándi (6),Nóci(ca) (4)
bali78

Szép jó reggelt, vagyis délelőttöt :D

Rózsaági!
Megmondom Neked őszintén, hogy én akkor szoptatom meg Boti, amikor éhes, de ez általában 2,5-3 óránként van. Most akkor én igény szerinte soptatok, vagy nem? :roll: :roll:
ezt nem is tudtam, hogy a tejci java szopi közben termelődik!

Jubi!
Értem én, hogy 3 gyerkőccel kerek a világ :) :wink: Addig mi sem szeretnénk megállni :)

Chesti!
Akkor Niki tényleg görcsöl :( nálunk szerencsére görcs még nem volt. Nálatok mikor kezdődött? NAgyon édes Niki a képen!!!
NA ez a melegvizes palack jó ötlet. Egyébkétn szerintem szabadlmaztasd :D

Rozus!
NAgyon szép volt aszületéstörit!
JAj komolyan meg tudtad nézni odalenn magad ?? Én már csak itthon néztem meg, de akkor is el voltam képedve. A férjem a szülőszobán mindent látott :? :? Itthon megkérdeztem, hogy meg fog-e még egyáltalán kívánni engem :? szerencsére igen volt a válasz :)
Szóval nem semmi tényleg ,hogy megnézted! Ügyes voltál!

Melódia!
Az apa hasán való alvás nélunk is sláger! :)
Kép
Hihetetlen mennyi haja van Pistikének! Szerintem tökre hasonlít Rád!

Tűzmanó!
NAGYON NAGYON GRATULÁLOK JÁZMINHOZ!!!!

Nózi!
Akkor ezek szerint nálad a fejés hozta meg az eredményt. Pcit értetlen vagyok, ne haragudj. Amikor szoptatsz, utána lefejed, mindkét melled, vagy csak amelyikből szopott ZSolti? A cumisüveg után nem utasítja el a melled? Milyen cumisüveged van? EZ a 2 lepény komoly????

Hettie!
GRATULÁLOK az 1050 gr-hoz!! Nem semmi! Köszönön szépen a fejéses tippeket. Akkor ezekszerint Te nem rögtön a szopi után fejsz, hanem a "borogatás" után?

Linda!
NAgyon édes Laura baba!!!!

Rönci!
Te még egyben??? NAGYON DRUKKOLOK!!!!!

GABRIEL?????????????

Laktoherb:
Én is 1,5 l-be teszek 3 finlert, és mézzel, citromlével ízesítem. Azt egyébként lehet???
VAlaki írta a másik "tejcsináló italt" hol lehet kapni???

Tegnap (délután, és este) Boti rángatta a mellbimbómat, ilyet még nem csinált, de miután kivettem még volt benne, tehát nem az votl a baj, hogy kiürült. Lehet, hogy türelmetlen, mert lassan jön a végére? Lehet ez ellen tenni?

Ti is adtok a bébiknek vigantol olajat? Olyan büdös lesz szegénykémnek tőle a szája. LEhet, hoyg anyatejjel fogom beani eztán.

Szép napot, jó sétákat!!!!

Kép
Bea

Kép
Kép
beuka

természetesen 3 filtert rakok bele :oops: :oops: :oops:

Kép
Kép
beuka

Beuka mi az a vigantol olaj? Nálunk a görcs szinte elejétől kezdve van sajna :( de lekopogom tegnap és eddig még ma nem voltak olyan hűűűű de görcsei csak aprók....nem tudom most mi változott.
Csecsemős is mondta hogy szabadalmaztatni kéne a vizespalack ötletet :)

czmelinda tejbetök haláli édes :)

Valaki ossza már meg az igét velem, mit csináltok mikor szopi közben ömlik a másik ciciből a tej?, vagy amikor csak úgy magától folyik. Ezek a betétek semmit nem érnek, már textil pelust raktam a melltartómba, de hát simán átázik néha az is... :oops:

chesti

Melinda!
Laura nagyon aranyos!

Beuka!
Tök édi Botika!
Vigantolt szerintem minden babának kell adni. Én úgy adom, hogy kiskanálba, és fejek rá egy kis tejet. Nem fintorog, úgyhogy lehet, hogy a tejtől nem érzi az ízét.
Ha akkor adsz Botinak enni, amikor kér, akkor igény szerint szoptatsz. Állítólag akkor fejni sem kell. Én is igény szerint szoptatok, nem ébreszteném föl azért, hogy egyen, eltelt az idő, hiszen én is utálom, ha fölkeltenek. Verus így van, hogy egy óra alvás után ébred, de van, hogy öt órát is alszik. Viszont nagyon szépen hízik.
Az igény szerinti szopiról olvastam, hogy a természeti népek is így csinálják, és ők sem fejnek. Azért én fejek, mert a természeti népek nem írtak zh-t, én meg majd vizsgázom még a jövő hónapban párat, és akkor lefejt tejet kap majd :lol: A kórházban kezdtem fejni, hogy éjjelre legyen tej, amíg a fény alatt van, aztán annyi tejem lett, hogy napi fél liter van pluszban, még a szomszéd kislánynak is adok, mert nekik nincs. Így négy etetésrevaló tejet kap tőlem, és kétszer eszik tápszert.
Verus meg Boti majdnem egyidősek! :) Te kiságyban altatod, vagy veletek alszik? Mennyit hízott, mióta hazajöttetek? Verust 3080g-mal hoztuk haza, most pedig 3670g. A védőnő szerint ez jó.

Rönci!
Mindjárt vége a nagyhasú időszakodnak!!! :lol: Drukk drukk!

Mamy!
De jó, hogy már ilyen nagy Geszti! Még csak most született, és már játszik! Olyan jó látni, ahogy napról napra nőnek, fejlődnek! Gesztike még bizalmas az emberekkel? Úgy értem, hogy csak nálatok van el, vagy ha vendég jön, annál sem sír? Úgy tudom, egy idő után már csak a szülőkkel, meg akit jól ismer azzal nyugodt, a többieknél ordít a kisbaba, csak nem tudom, mikortól van ez.

Lányok, Nektek is még hetekig jöttek ki a varratok? Nekem volt varratszedés, de még mindig húzgálok ki magamból :oops: Nem értem, mért nem tudják rendesen kiszedni...

Mikorra alakul ki, hogy milyen lesz a baba szeme? Nekünk még kék, pedig én zöld szemű vagyok, apa meg barna, olyan kivi vagyok, milyen lesz!

Puszi
Rozus

KépKép
rozus

Sziasztok Lányok :D

Nagyon régen jelentkeztem. Nincs semmi gond, egyszerűen súlyos időhiányban szenvedek...

Pici Benedekünk október 18-án, viharos gyorsasággal, másfél óra alatt érkezett meg hozzánk! :D 3550 grammal és 54 centivel! :D

Kis drága baba, olyan nyugodt, mint a tesója volt ilyen korában.

Egy-két kérdésem lenne, bocs, hogy most is csak ennyire futja... Később megpróbálok bővebben is...

A pici fiúnak iszonyúan pöttyös az arca és eszembe jutott, hogy néhányan Ti is írtatok erről (mert olvasni azért néha jut időm). Csináltatok valamit a pöttyök ellen, vagy javasoltak-e Nektek valamit, vagy egyszerűen hagyjam és elmúlik magától??
Egyébként Esztinek is volt ilyen tejkiütése, de nem ennyire durván.

A másik kérdésem a BCG oltással kapcsolatos. Egyáltalán nem látszik, hogy kapott volna a tökike. Amíg be nem durran, addig egyáltalán nem kell, hogy látszódjon, még egy icipici pöttynek se?? Ezzel kapcsolatban ugyanis semmire nem emlékszem Eszti idejéből (pedig nem volt régen). Csak azt tudom, hogy neki szépen bedurrant és kifakadt, amikor kellett. De hogy előtte milyen volt...?
Nálatok hogy van/volt ez?

Cerazette: én Esztinél elkezdtem szedni, de nálam egyértelműen hatással volt a tejcsire, így abbahagytam. Persze nem hinném, hogy mindenkinek okoz ilyen gondot, én sokkal jobban éreztem magam, miután abbahagytam a szedését, így valószínűleg egyéb rossz hatása is lehetett rám. Bár ez a sima fogamzásgátlókra is igaz volt esetemben.

Jut eszembe: én spirált rakatok fel a 6 hetes kontrollon. Tett így más is közületek? Tapasztalat?

Bocs, hogy nem írok részletesen (egyelőre), de megint mennem kell!

A babák csodaszépek :D :D , én is teszek majd fel fotót.

Pusz mindenkinek: Anita
vasani

Sziasztok Lányok,

Naggggyon cukik a babócák, már várom nagyon a talit is, hogy személyesen is gyönyörködhessek bennük!!!

Tűzmanó, Vasani: NAgyon nagy gratula Nektek!!! Képeket majd szeretnénk látni minél hamarabb!!! :wink:

Rozus: Száp volt a történeted! Én azóta sem vagyok hajlandó megnézni magamat, pedig állítólag már alig látszik :roll:

Angel: Szomorú történet és sajnálom, hogy még ma is így él benned... :cry:

Gigaboszi: Gratulálunk Petikének, szuperügyi!!!

Beuka: Neked is nagyon klassz a szüléstörid, én is megkönnyeztem és egy picit újra átéltem...
Nyelvfelvágás.. Nem hangzik túl jól! Szegénykéim! Te is és persze ő is :roll:

Siba: Szeretnék én is így kinézni, akár 60 évesen is :lol:

Sírnihagyásról: Én sem hagyom sírni, szerintem a legjobb válasz erre az, hogy nem hiába sírással jeleznek a babócák. A természet "adhatott" volna mosoly-jelzést is... Nos, mi is sírunk, és mindig okkal... HA a babának srmmi baja, akkor nem sír, hanem nyöszörög, vagy gügyög, vagy csenben van, nem? Az okát kell mindig megkeresni... Ami persze lehet, hogy csak egy kis kényeztetésre vágyás, vagy nyűgösködés, de mi is szoktunk úgy viselkedni és akkor milyen rosszul esne, ha ránk csuknák az ajtót, vagy mindenki elfordulna tőlünk. Az anyai ösztön úgyis mindig ott van és segít, nem kell ehhez könyv :wink:

KépKép
Kép
jadey

Beuka: A férjednek ne áruld el, de Pistike tisztára olyan, mint Te :lol:

KépKép
Kép
jadey

Szió Mindenkinek!

Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat,majd küldök máskor is képeket. :lol:

Chesti
Vigantoil=D vitamin
Napi egy cseppett kell adni a babának.Hogyhogy nem írt fel a doki?? :? Sőt,Konakion ampullát is írt fel ami a K vitamin,ezt csak 1x kell egy héten.

Bea
Mi is szedjük a vigantoilt,én egy kis kanálra nyomok egy kis tejcit,majd arra rá az egy cseppet.Nagyon ügyesen elfogyasztja,utána meg nagyokat cuppog :lol:
Botika is nagyon édes apa hasán :lol:

Livi
Szerintünk is gyönyörű a kislányunk :lol: ,mi meg majd egy kisöcsit szeretnénk neki.Ti hogy csináltátok? :lol:

Edit
Laura is eszik tápszert de csak 1x este,van hogy szopi után,de van hogy csak azt adok neki.90 és 120 között bepuszil abból is :lol: Érdemes többet készíteni mint amennyiket eszik,mert változó a szükséglet,ha marad nem baj(ki önteni)de ha pont annyit csinálsz lehet nem elég neki.
Nics vele gond,utána a cicit is ugyan úgy elfogadja :lol:
A cumisüveget kimosom majd minden alkalom után kifőzöm 3 perc alatt.
Tejcsináló ital:Milusan,gyogyóba lehet kapni(A Chesti írta azt hiszem)

üdv a többieknek! :lol:
Tűzmanónak nagy gratula!!!!
:D

Kép

Kép
czmelinda

Sziasztok,

Infók tali ügyben:

Felhívtam néhány játszóházat, de sajnos mindegyik egy légterű, nincs külön szoba. abban ugye meg egyetértünk, hogy nem akarunk "keveredni" a nagyobb gyerekekkel. Viszont ki lehet magánrendezvényre bérelni a játszóházakat, ez aáltalában 20 000 Ft/3 óra. elég húzós, csak akkor "érné" meg, ha tényleg sokan eljönnénk.

Az aranytíz művelődési házban valamivel olcsóbb ajánlatot kaptam, 5000 Ft egy terem óránként, bár szerintem ebből még lehet alkudni. De ez is komoly költség azért.
Arra gondoltam, hogy még meg tudom nézni a környékünkön lévő iskolákat (oda tudok eljutni a csemetével gyalog) hátha adnak ingyé ki termet. Ha nem, akkor én pl fel tudom ajánlani a lakásunkat tali helyszínnek, van elég hely.

Kérek véleményeket

Chesti: a vigantol D vitamin olaj, azért kell a babának, mert d vitamint nem tartalmaz az anyatej. Én Csengőtől "loptam" a nagyszerű ötletet, hogy a mellbimbómra cseppentem, és úgy lajosan kapja be a cicim Peti, és észrevétlenül nyalja le a cuccost :wink:
mellfolyás: lehet kapni un tejgyűjtő kagylót, amit a melltartóba teszel, és gyönyörűen felfogja a kicsöpögő tejet. ezt utána lefagyaszthatod, és tök jó lesz később, főzelékbe, mondjuk.

Beuka,

a fejés nem jelenti azt, hogy utána a lefejt tejet cumisüvegből oda kell adni! Ha elkezded cumisüvegből etetni a babád
1. kialakulhat nála cumizavar
2. megtéveszted a szervezeted, mert kvesebbet fog szopni a baba, és akkor kevesebb lesz a tej is. Én továbbra is azt vallom, hogy a legjobb "fejőgép" a kisbaba!

Tűzmanó, nagyon gratulálok!
sz_kata

Tina

A vonalzóhoz a "tejbetökös" képet szeretném rakni.
Tudom azt is lekicsinyítetted de nem eléggé,mert 6 KB ig lehet oda feltölteni,te meg csak"7re" kicsinyítetted. :lol:
Megtennéd hogy leviszed 6 ra???????

köszi

Kép

Kép
czmelinda

Téma volt a sírás, ezért bemásolom ide a két "kedvenc" írásomat ide, az egyiket az lll honlapjáról szedtem le, a másikat Sződy Judit irta:

Minden baba szokott sírni. Ez egy egyszerű tény. Egy síró babával bánni viszont korántsem egyszerű. Édesanyád szerint elkényezteted, ha túl gyakran felveszed. A legjobb barátod azt mondja, hogy szeretettel nem lehet elrontani egy kisbabát. A szomszédod szerint viszont a kisbabának meg kell tanulnia az önállóságot, különben örökké rajtad fog csüngeni.

Te csak ott állsz a szoba ajtajában, hallgatod a babád sírását, és nem tudod, mit is tegyél. Megszoptattad, büfiztetted, tisztába tetted a kicsit. Természetesen a legjobbat szeretnéd nyújtani, de pontosan mi is az a legjobb?
A kisbabák sírásának sok különböző és egyformán fontos oka lehet

Az unalom és a magányosság ugyanolyan kellemetlen érzés egy csecsemőnek, mint az éhség vagy a gázzal telt belek. Olyan nincs, hogy csak akkor menj oda hozzá, "amikor tényleg szüksége van rád": kisbabád kifejezési módja a sírás, ami azt jelenti, hogy szüksége van valamire, és mindaddig, amíg sír, ez a szükséglet nem elégült ki. Nagyon egyszerű rendszer ez, akár egy biztonsági berendezés: hangosan jelzi, ha valami baj van, mindaddig, amíg helyre nem hozzák a hibát.

Természetesen a kisbaba nem gép, így nem tud véget nem érően sírni. Ha a babát túlságosan hosszú ideig hagyják sírni, végül is abbahagyja. Nem azért, mert megvigasztalta magát, hanem azért, mert kimerült és reményt vesztett. Dr. William Sears a NIGHTTIME PARENTING című könyvében kifejti: azzal, hogy a szülők nem reagálnak a baba sírására, megrendítik a baba beléjük vetett bizalmát. Azt a bizalmat, amely "nélkülözhetetlen a gyermeknevelésben". Ha válaszolsz a kisbaba sírására, tudatod vele, hogy elhiszed, mennyire szüksége van rád és bízhat benned: ott vagy számára. "Ha megbíznak a gyermekben, megtanul bízni másokban." Dr. Sears így folytatja: "Tanulmányok kimutatták, hogy azok a kisbabák, akiknek a sírására rögtön reagálnak, kevesebbet sírnak később, nagyobb korukban." Ha odafigyelsz a kicsi sírására, nem rossz szokást alakítasz ki, hanem megtanítod arra, hogy képes legyen sikeresen megértetni magát veled. Még ha nem is találod ki, hogy pontosan mi a baj, és kisbabád tovább sír a karodban, legalább tudja, hogy nincs magára hagyva.

Egy tanulmányban T. Berry Brazelton több, mint 25 évvel ezelőtt arra a következtetésre jutott, hogy az "átlagos" babák több, mint két órát sírnak naponta. Újabb tanulmányok kimutatták, hogy még sok hasfájós baba is napi egy óránál kevesebbet sír, ha sírására azonnal reagálnak (Taubman, 1984). Ha válaszolsz a kisbabád sírására, nem arra tanítod, hogy gyakrabban sírjon. Ellenkezőleg: arra, hogy kevesebbet sírjon.

A közhiedelemmel ellentétben az a baba, akinek a sírására válaszolnak, nem lesz elkényeztetett, másrészt ha hagyják sírni, attól nem lesz önálló. Az sem igaz, hogy a sírás jót tesz a baba tüdejének. Dr. Sears szerint valójában azon túl, hogy csökkenti a baba vérének oxigénszintjét és fokozza a szívritmust, "az ismétlődő magányos sírás károsan hat a baba általános fejlődésére" (Sears, 1985).

Azonkívül, hogy ártalmas lehet a babának, az édesanyának is rossz, ha kisbabáját sírni hagyja. Először is, megzavarja a mama ösztönös megérzését. A szíve azt súgja, hogy válaszoljon, mások meg azt mondják, hogy ne. Az édesanya csapdába kerül. Nem tudja, hogy önmagában bízzon, vagy a "szakértőben", miközben a legjobbat szeretné nyújtani gyermekének. THE FUSSY BABY című könyvében dr. Sears a következőket mondja: "Ha a mama folyamatosan más tanácsára hallgat a saját ösztönei helyett, és nem figyel kisbabája jelzéseire, csak azt tanulja meg, hogy se önmagában, se kisbabájában ne bízzon."
Szoptatás és sírás

Most már tudod, hogy a legjobb, ha válaszolsz a baba sírására. De vajon hogyan tudod őt megnyugtatni? Nos, a legtöbb szoptató mama automatikusan mellre teszi ilyenkor a babáját. Sokan számolnak be arról, hogy amint sírni hallják kisbabájukat, érzik a tejkilövellő reflexet. A természet így tudatja velük, hogy tenni kell valamit.

Sajnos, amikor egy szoptató édesanya gyermeke sokat sír, az embereknek rögtön az jut az eszükbe, hogy nincs elég tej, vagy valami baj van a tejjel. Sheila Kitzinger egyik felmérése szerint a leggyakrabban azt tanácsolják a sírós kisbaba édesanyjának, hogy térjen át tápszerre. Sokan, akik megfogadták ezt a tanácsot, úgy találták, hogy kisbabájuk ugyanúgy sírt tovább. De nemcsak a babák sírtak tovább, hanem az édesanyák is elveszítették azt a különleges közelséget, amit a szoptatás biztosított számukra. A szoptatás ténylegesen megkönnyíti a sírós baba édesanyjának dolgát. Amíg szoptat, oxitocin nevű hormon választódik ki szervezetében, amitől még inkább eltölti az édesanyát a kisbabája iránti gyengédség és szeretet érzése.

Amennyiben a gyakori szoptatás elcsendesíti sírós babádat, nyugodtan szoptasd meg gyakrabban. Ha féléves vagy idősebb, talán itt az ideje, hogy az anyatejen kívül mást is kapjon. De ha ennél sokkal fiatalabb, akkor valószínűleg csak egy ugrásszerű növekedési szakaszon megy keresztül, és három-öt nap múlva alábbhagy a szopási kedve. Ezalatt olyan gyakran szoptathatod a babádat, ahogyan szüksége van rá. Még akkor is, ha akár csak egy óra telt el az utolsó szoptatás óta.

Néha, amikor egy baba nagyon gyakran szeretne szopni, több tejet iszik, mint amennyi a gyomrába fér. Ha erről van szó és úgy tűnik, hogy a baba még mindig szopni szeretne, de tejet már nem kér, tegyük arra az oldalra, ahonnan utoljára szopott és ne váltsunk mellet. Bár az anyamell sohasem üres egészen, hiszen a nap huszonnégy órájában termel tejet, a baba így mégis kevesebb tejet kap, mint váltott mellből, és nem fog túlságosan megtelni a pocakja.

Ha a baba csak néhanapján sír sokat, talán valami étel okozza, amit ettél. Ez azonban elég ritka dolog, a legtöbb mama bármit ehet mértékkel anélkül, hogy ezt a babája megérezné. Ha mégis összefüggést fedezel fel egy általad fogyasztott étel és kisbabád sírása között, akkor hagyd el azt az ételt egy kis időre. Figyeld meg, elmúlik-e a sírósság. Néhány csecsemő a vitaminkészítményekre, ásványi kiegészítőkre vagy a fluoridra érzékeny, akár közvetlenül kapja, akár az édesanya tején keresztül. Bár egyes orvosok automatikusan felírják ezeket a készítményeket, a szoptatott csecsemőnek általában nincs rájuk szüksége.

Vannak babák, akiknek nehezére esik a büfizés. Míg egyesek rögtön büfögnek, mihelyt elveszik őket a mellről, más babának öt percet vagy többet is el kell töltenie a válladon ahhoz, hogy a levegő feljöjjön. Ha úgy gondolod, azért sír a babád, mert gázbuborék van a pocakjában, íme egy másik jól bevált büfiztetési módszer: fektesd a babát keresztben az öledbe, és masszírozd vagy gyengéden ütögesd a hátát. Sokszor, mihelyt büfizett a baba, üres hely keletkezik a hasában és még szeretne szopni egy kicsit.
Babacsitító módszerek

Ha a baba már nem akar szopni, megbüfiztetted, tisztába tetted és még mindig sír, mit tehetsz még? Nos, levetkőztetheted tetőtől talpig, hogy lásd, nem a ruhája zavarja-e. Lehet, hogy egy biztosítótű vagy egy címke szúrja vagy dörzsöli a bőrét. Lehet, hogy egy cérna vagy hajszál tekeredett az egyik lábujjára. Furcsán hangzik, de többször találtam a kisbabám lábujjára szorosan rácsavarodott hajszálat, és halvány fogalmam sem volt róla, hogyan kerülhetett oda.

Ha kisbabád folytatja a sírást, te is levetkőzhetsz és beülhettek egy kád meleg vízbe. A víz nagyon megnyugtató és pihentető lehet mindkettőtöknek. Egyik kezedet a feje, másik kezedet a popsija alá téve úsztathatod előre-hátra a vízben. Ha jobban tetszik, dőlj hátra és tedd a babádat a mellkasodra, hogy hallja a szívverésedet. Gyengéden locsolj vizet a testére, hogy ellazuljon.

Természetesen vigyázz, hogy az arca kint legyen a vízből, és a fürdőszoba ne legyen túl hideg - hiszen nem akarod, hogy még jobban sírjon azért, mert fázik.

A csecsemőmasszázs is nagyon megnyugtató lehet kisbabád számára. The Crying Baby című könyvében Sheila Kitzinger beszámol a koraszülött babákkal folytatott kutatásokról. "Ezek a tanulmányok alátámasztották, hogy a gyakran kézbe vett, simogatott babák kevesebbet sírnak, gyorsabban híznak, jobban fejlődnek. Motoros képességeik és viselkedésük is érettebb." Azt hiszem, a legtöbben egyetértünk azzal, hogy egy szeretett személy érintése még egy felnőttnek is jó érzés. Ugyanígy az emberi hang is megnyugtató, tehát az éneklés is jó módszer lehet gyermeked lecsillapításához.

Sok kisbabát megvigasztal, ha édesanyja (vagy édesapja) puha babahordozóba rakja és viszi, így mindig közel van szülője mellkasához. Ez különösen akkor hasznos, ha már zavar, hogy semmit nem tudsz megcsinálni, mert egész nap a babával kell foglalkoznod. A legtöbb ember csak akkor gondol a babahordozóra, ha elmegy otthonról, pedig otthoni használata nagyszerű módszer a nyűgös kisbaba megnyugtatására. Ugyanakkor folytathatod a munkát, amit el kell végezned. Ne aggódj, hogy örökre "rászoktatod" a kicsit. A kisbaba felnő, akár akarjuk, akár nem, és ha egyszer mászni és járni kezd, valószínűleg hiányozni fognak majd neked azok a napok, amikor még elégedett és boldog volt a karjaidban.

Néha azért sír a baba, mert túl sok inger éri. Ebben az esetben átviheted egy másik szobába, ahol kevesebb ember van vagy nagyobb a csend. Ha gondolod, hogy csak egyedül szeretne lenni, lefektetheted, de ha a sírás nem marad abba, vedd fel újra. Van olyan baba, akinek kell néhány percnyi nyüglődés ahhoz, hogy megnyugodjon és elaludjon, de ha még hangosabban és keservesebben kezd sírni, akkor valószínűleg nem erre van szüksége.

A hintaszék csodálatosan meg tudja nyugtatni a kisbabát és édesanyját egyaránt. Ha a hintaszék nem válik be, felállhatsz és ringathatod a babát jobbra-balra, vagy a válladra fektetve gyengéden fel-aIá rugózva. A babák sokszor ezt szeretik a legjobban: fektesd hasra az alkarodon, kezeddel a mellkasát megtámasztva. Ebben a helyzetben a baba a padlót nézi, keze és lába lecsüng. (Ezt gyakran hasfájós tartásnak is hívják, mert különösen hatékony a hasfájós babák esetében.) Egy másik babát talán az nyugtat meg, ha leülsz és keresztbe fekteted a combodon, gyengéden masszírozod a hátát, miközben lassan emelgeted a sarkadat.

Mivel a kisbabákat születésük előtt víz veszi körül, legtöbbjük nem sír, ha nedves a pelenkájuk. Ugyanakkor sokszor sírnak, ha pelenkakiütésük van. Erre a megelőzés a legjobb gyógymód. (A gyakori tisztába tevés jó módszer arra, hogy elkerüljük a pelenkakiütést.) Ha a kisbabádnak sok kiütése van, amikor eldobható pelenkát használsz, az a logikus, hogy áttérj a textilpelenkára. De ha textilpelenkával lesz kiütése a kisbabának, kipróbálhatsz egy másik mosóport, vagy kiöblítheted a pelenkát kétszer. Kerüld a műanyag pelenkaborítókat, ezek benntartják a nedvességet, és meggátolják a levegő áramlását. Ha ez nem válik be, kipróbálhatod az eldobható pelenkát egy rövid időre. Ha a kisbabádnak kiütése van, nagyon fájhat a popsija. Kérdezd meg orvosod, mivel kell kezelni, és amíg el nem múlik, a baba valószínúleg meztelen popsival lesz a legboldogabb.

Nem ritka jelenség, hogy a baba székletürítését mindig sírás előzi meg. Ez nem azt jelenti, hogy székrekedése van. Még a majdnem folyékony állagú anyatejes széklet továbbítása is erőfeszítésbe kerül némely kisbabának. Segíthet, ha a válladra fekteted, és hagyod, hogy a talpát a karodnak feszítse, miközben kakil.
Éjszakai sírás

Ha a babád akkor sír legtöbbet, amikor szerinted aludnia kellene, próbálj meg együtt aludni vele. Sheila Kitzinger The Crying Baby című könyvében egy mama elmondja kisbabája történetét, aki átlagosan hat óra hosszat sírt éjszakánként, amíg egyedül kellett aludnia a kiságyban. Amikor azonban maga mellé fektette, a sírás teljesen abbamaradt. Sok mama azért vonakodik maga mellé venni kisbabáját, mert attól fél, hogy "rossz szokást" alakít ki ezzel. Pedig megszületése előtt kisbabád minden éjjel veled aludt. A tested gyengéden tartotta őt, hallgatta a szívverésed és lélegzésed. Vannak babák, akiknek ez nem hiányzik születésük után, de a legtöbbjüknek fokozatosabb elválásra van szükségük. Ijedtek, és nem érzik magukat biztonságban, amikor hirtelen azt várják tőlük, hogy egy hideg, csendes kiságyban aludjanak egészen egyedül.

Néhány mamának az is problémát okoz, hogyan tegye le kisbabáját aludni napközben: a baba békésen elalszik édesanyja karjában, de amint hozzáér a hideg lepedőhöz, sírva felébred. Gyakran könnyebben alszik el, ha mindketten lefekszetek a szoptatáshoz, és amikor a baba már elaludt, csendesen felkelhetsz mellőle anélkül, hogy megzavarnád.

Egy másik lehetőség az édesanya számára, ha szoptatás előtt a kényelmét szolgáló dolgokat a keze ügyébe helyezi. Készíts elő egy nagy pohár vizet, egy jó könyvet vagy a telefont, és nyugodtan dajkáld a kisbabádat, míg alszik. Ha túl sok a dolgod ahhoz, hogy ilyen szünetet megengedj magadnak, babahordozóba (babahordozó kendőbe) is rakhatod a babát a nappali alvás idejére. A legtöbb baba elalszik így, és fel sem ébred, míg te a napi teendőidet végzed. A kisbabák általában így alszanak, mielőtt megszületnének. Sok babát az is megnyugtat, ha puha takaróba bugyolálják: ez emlékezteti őket arra, amikor még édesanyjuk teste ölelte őket körül.
A hasfájós kisbaba

Dr. Sears az alábbiakban jellemzi a legjobban, milyen is a hasfájós kisbaba: "Ha kétségeid vannak afelől, hogy kisbabád hasfájós-e vagy nem, akkor valószínűleg nem az. A hasfájós csecsemő tökéletesen meggyőzi gondozóját afelől, hogy valóban szenved." Az emberek évekig próbálkoztak azzal, hogy meghatározzák, mi is az a hasfájósság. Ma a legtöbben egyetértenek abban, hogy a hasfájós babáknak valóban "nagyfokú fizikai kényelmetlenség" érzésük van. Sokféle elmélet létezik a kényelmetlenségérzés okainak magyarázatára.

A hasfájós babának az egész teste megfeszül. Általában felhúzza a térdét a hasa felé, ökölbe szorítja a kezét, arckifejezése szenvedő és közben magas hangon ordít. Ez az állapot leginkább délután vagy estefelé szokott bekövetkezni, és percekig vagy akár órákig is eltarthat. Különösen fontos, hogy a hasfájós baba sírására azonnal reagáljunk, mert sírás közben hajlamos arra, hogy sok levegőt nyeljen. Így a baba még rosszabbul érzi magát, és még nehezebb lesz megvigasztalni.
Amikor semmi sem használ

Sok babánál a sírás elkerülhető, ha az édesanya odafigyel a kisbaba sírását megelőző jelzésre. Dr. Sears szerint a legtöbb baba jellegzetesen viselkedik sírás előtt, és ha az édesanya reagál ezekre a jelekre, a babának szükségtelen lesz sírnia. Ha odafigyelsz erre, akkor megtaníthatod őt eredményesen együttműködni. Megtanulja, hogy sírás nélkül is ki tudja elégíteni az igényeit, így ritkábban fog sími.

Van olyan baba is, aki elkezd sírni és fokozódó intenzitással folytatja egészen addig, amíg teljesen lehetetlen lesz lecsillapítani, bármit is csinálsz. Az ilyen babának valószínűleg "ki kell engednie a gőzt" időnként, és jó darabig sír, amíg meg tud nyugodni. Egy idő után majd átesik ezen az érzékeny időszakon. Ez persze nem azt jelenti, hogy szegény babát magára kellene hagynod a kiságyban, míg visszanyeri az önuralmát. Fontos, hogy karodba vedd kisbabádat, hiszen amikor újra lecsillapodik, valószínűleg szüksége lesz arra a dologra, ami miatt elkezdte a sírást. Ha nem vagy ott, hogy eleget tégy kívánságának, az egész kezdődhet elölről. És ki tudja? Lehet, hogy éppen az fogja megnyugtatni, amit legközelebb próbálsz ki.

Ha már mindent kipróbáltál, ami csak eszedbe jutott, és a kisbabád még mindig sír, lehet, hogy tehetetlennek érzed magad: mintha mindaz, amit tettél, semmit sem érne. Lehet, hogy kísértést érzel, hogy hagyd egyedül sírni a babádat. Könnyű elképzelni, hogy egy édesanyában ilyen érzés alakulhat ki, de fontos emlékezni rá, hogy akkor is teszel valamit, ha csak egyszerűen kézbe veszed a kisbabádat. Tudatod vele, hogy szereted, hogy nincs egyedül, akár kedvesen gügyög, akár hisztérikusan sír. Nem mindig könnyű egy egyfolytában síró kisbabát szeretni, de pont ők azok, akiknek a legnagyobb szükségük van a szeretetre. Ha sírós kisbabád van, úgy tűnhet, hogy megállt az idő, de egy év múlva, ahogy elnézed a boldogan játszó-totyogó gyermekedet, csodálkozni fogsz majd, milyen gyorsan múlnak a hónapok.

Sírós babák pedig vannak

Akármilyen szorgalmasan is járjuk körül ezt a témát, akárhány tudományos fejtegetés végighallgatunk, a tapasztalatok azt mutatják: a sírás együtt jár a csecsemőkorral, és ezt az anya gondoskodása csak bizonyos mértékig tudja befolyásolni. Vannak sírós, és kevésbé sírós babák. Vannak türelmes, és kevésbé türelmes anyák. Ezek azok a dimenziók, amelyek közt lavírozhatunk. Lényeg az, hogy próbáljuk a lehető legjobbat kihozni a helyzetből: ne csak a pillanatnyi nyugalomra, hanem a hosszú távú hatásokra is összpontosítsunk.

Ki ne ismerné a helyzetet: a csecsemő üvölt, mint a fába szorult féreg. Evett, tiszta a feneke, böfizett, nyugi van a lakásban. Nincs több ötletünk. És ezt előadja minden nap, lehetőleg délután, amikor végre apa is hazaért, és jöhetne a családi idill. Szóval az ember áll a szoba közepén, és „lelki füleivel” hallja az anyukája hangját: ne vedd föl állandóan, elkapatod. Azután az ismeretterjesztő pszicho-izék szövege is a fülébe cseng: ha nem veszed föl azonnal, egy életre lelki nyomorékot csinálsz a gyerekedből. És különben sem vagy jó anya, ha nem ismered fel, hogy miért sír a gyereked.

Nos, meg kell mondani: egyik véglet sem igaz minden helyzetre. A babák eleve nagyon különbözők, és ráadásul hétről hétre változnak. Egy dolog azonban biztos: egyik baba sem rosszalkodásból sír, legalábbis ez első hónapokban biztosan nem. A sírás jelzés, amire válaszolni kell. Miért olyan fontos ez? Az emberbaba néhány százezer éve még a mamája szőrébe kapaszkodva élte életét. Nem is volt lehetőség arra, hogy igényeit (éhség, meleg, ringatás, közelség) késve elégítsék ki. Az anyaméh és a „való világ” között ott volt ez a különleges, biztonságos átmeneti élet, koszttal, kvártéllyal. Ahogy szőrtelenné vált a homo sapiens, átmeneti megoldásként különböző hordozási módszereket talált ki (kendő, kosár, hátizsák). A mai kisbabák – hiába a nagy evolúció és a kulturális fejlődés – ugyanazt a biztonságot igénylik, mint őseik. Mivel nincs folyamatosan kéznél a mamájuk, kénytelenek voltak kifejleszteni valami biztos módszert arra, hogy a közelben tartsák őt. Ez a biztos mód a korai kommunikáció. Elsősorban a sírás működik hatékonyan, de néhány hónap múlva már bájaikat is bevethetik: gőgicsélnek, mosolyognak, „társalgást” kezdeményeznek. Ez is a közelben tartja a felnőtteket ideig – óráig. De igazi eredményt sírással lehet elérni.
Mi következik mindebből? Az, hogy a sírást úgy kell értelmezni, mint valódi igény kifejezését. Csecsemősírásra nem reagálni ugyanaz, mintha egy kisgyerek kérdésére, kérésére kérdésére nem válaszolnánk. Ha a baba/gyerek azt tapasztalja hogy fölöslegesen kér/kérdez, egy idő múlva felhagy a „hagyományos” kommunikációval, visszahúzódó lesz, elveszti kezdeményező készségét, vagy épp ellenkezőleg: erőszakos, követelődző magatartást vesz föl. Jobb, ha a gyereket már babakorában biztosítjuk arról: érdemes jelzéseket adni, kérni, kérdezni, mert megkapja a választ. Ha a baba sírását rendszeresen nem veszik figyelembe, lehet, hogy egy idő múlva leszokik a sírásról, de ez azt jelenti: feladta a próbálkozást, elvesztette a bizalmát.

Vigasztald meg!

A csecsemőnek a magány éppúgy fáj, mint az éhség, vagy a felmaródott popsi. A baba ugyanis társas lényként születik. Van olyan gyerek, aki kezdettől nem igényli intenzíven a babusgatást, van olyan, aki szinte folyton ölben lenne. Ez nem azt jelenti, hogy az egyik gyerek rossz, a másik jó, hanem pusztán azt, hogy különböznek egymástól. Az úgynevezett „kétemberes gyerek” folytonos elfoglaltságot biztosít a mamájának. Egy ember képtelen gondozni, közben a háztartást is ellátni, anélkül hogy felőrlődnének az idegei. A kétemberes gyerek néha megnyugszik, de az alapállapota a nyüglődés. Sokat segíthet, ha van egy állandó váltótársunk, aki hordozza, sétáltatja a babakocsiban (ha egyáltalán megmarad benne). A másik nagy segítség a hordozókendő. Ebben szinte minden baba megnyugszik, és miközben az anya mellkasán illetve hátán szuszog, addig megoldható a házimunka egy része vagy a vásárlás. Nem kell félni attól, hogy a baba megszokja az anyja közelségét, hogy túlságosan kötődni fog. Éppen az így nevelt babák fogják megtartani a bizalmukat a világ iránt, ők azok, akik könnyebben indulnak majd felfedezőútra, hiszen biztosak benne, hogy a mama mindig ott áll a háttérben, és vigyáz rájuk.
Az érintés, az ölelés, a testmeleg nyújtása tehát nem egyenlő az elkényeztetéssel. Ez élettani igény, ugyanúgy, mint a táplálkozás.

Szoptatás és sírás

Újszülöttkorban jellegzetes jelekkel adja tudtára a mamának a kisbaba, hogy éhes. Ugye ismerős az a leírhatatlan, nyögdécselés, mormogás szerű hangocska, amit a baba akár közvetlenül szülés után is képes kiadni, kitartóan, amíg mellre nem kerül. Közben nyújtogatja nyelvecskéjét, forgatja a fejét, és megpróbálja a kezét is a szájába venni. Érdemes már ilyenkor mellre tenni, nem kell megvárni, hogy sírjon. Persze, előfordulhat, hogy az anya nem veszi észre a korai jeleket. Ha már dühösen sír a kicsi, szoptatás előtt próbáljuk egy kicsit megnyugtatni ringatással, kedves, bíztató szavakkal. Ha így tesszük mellre, könnyebben el tudja kezdeni a szopást, mint dühös sírás közben.
Mit gondoljunk arról, ha a baba szoptatás után is sír. Lehet, hogy levegőt nyelt. Böfiztessük meg a vállunkon, vagy az alkarunkra fektetve. Lehet, hogy keveset evett: kínáljuk meg a másik mellel is. A sírás azonban nem biztos jele az éhségnek. Ha a baba kevesebbet és sötétebb színűt pisil, mint eddig, és leállt a súlygyarapodása, ez jelezheti, hogy túl kevés az anyatej, vagy rossz a szopási technika, ezért nem jut elég táplálékhoz a baba. Ilyenkor a gyakori szoptatás segíthet, és az, hogy megtanítjuk a babát helyesen szopni. Ehhez többnyire szoptatási tanácsadó segítségére lesz szükségünk. Lehet, hogy azért sír szoptatás után, mert túl sokat evett: próbáljunk csak egy mellből szoptatni, vagy széthúzni a szoptatások közt eltelt időt nagyjából két órára. Ezt is hordozókendő beiktatásával érhetjük el.

Nem tart örökké

Saját tapasztalatomból tudom, hogy rémes dolog egy állandóan üvöltő gyerekkel együtt élni. Két dolog vigasztalhatja ilyenkor az embert. Az egyik, hogy ezzel nincs egyedül, sőt…
A másik, hogy a nehéz korszak nem tart örökké. Amikor a baba kezdi fölfedezni a világot, egyre több dolga lesz. Nem ér rá annyit bömbölni.

Türelmet kívánok mindenkinek!
Sződy Judit

sz_kata

sziasztok, nekem nem nagyon van időm írogatni, de jól vagyunk.

Krisszi kért meg, írjam le nektek, ők is jól vannak, Ricsi baba óriási szépen, fejlődik, csak nincs otthon netük, nem tud írni nektek. :(
puszil mindenkit. (mi együtt sétálunk itt a lakótelepen)

Sz Kata te jutottál eszembe ma, vótunk sétálni, és lomtalanítás van a kerületben, mindenki az utcákat járja, az elegáns budai nőktől kezdve a vidékről jött guberálókig. :lol:

mi csak sétáltunk babakocsival, és lomiztunk két hajlított fa karfájú fotelt! persze újra kell kárpitozni, (pedig a régi kárpit valami gyönyörű, csak nagyon kopott meg szakadt) de így hogy ingyen volt a fotel megéri. apa megcsinálja a fáját, le kell csiszolni meg lakkozni. Baromi jól néztem ki, apa kiszúrta a kupac tetején a fotelt, és nekem rá kellett ülnöm, míg ő visszament a kocsiért, mondta is a dög, hogy fényképezőgépet is hoz, és lefényképez. ott ültem a lomiskupac mellett két gyerekkel. :lol:

Egészen elöntött a vadászszenvedély!

Kép

Kép
rejo

Linda:

Mail ment!! :arrow: :D

Gyönyörüek a babák!!
Vendég

Sziasztok!

Először is gratula Tűzmanóéknak, sok-sok boldogságot nekik.

Hú nem voltam egy pár napot és mennyit írtatok. Most én is írok egy „kevéskét”, bocsi… :roll:

Csípőszűrés: Szerdán ott kezdtünk. A dokinő még 4 hónapos koráig ajánlotta a terpeszpelust:(. Olyan volt a nőci mint 10dkg párizsi, őt se a széles mosolyáért engedték át a vizsgán az tutti. + 1 szadista, addig feszengette a Kitti lábát amíg nem hallotta hogy sír:( De felvettem és abbahagyta.

Jadey
: jópofa és vicces lenne a babafotós verseny :)

Mamy: Nekünk mosolyog de nem mindenhol. Amikor a kádba rakjuk akkor csak néz nagyokat, de ott még nem sikerült mosolyt kicsalni tőle. Nálatok is később jött a fürcsi közbeni mosoly? Apunak mi a szerepe a fürcsinél? Nálunk ő tartja a fejét, és ővé a felső teste :)
Szopi másfél óráig?! Úr isten, mit csinál annyi ideig??? Nálunk nincs több 10 percnél, meghúzza a bugykost, kiüríti, aztán lassan elalszik:)
Mamy, nózi: nálunk a fölöttünk lakó minden étkezésnél átrendezi a konyhát és hallani ahogy tologatja a székeket. Borzasztó, ráadásul van egy gyerkőcük aki olyan hangokat ad reggel 6-tól akár éjfélig is mintha üveggolyókat gurigatna a lakásban. 1* felmegyek és kivágom a golyóival együtt.:lol:

Sírni hagyás: 1* hagytam kb. 10 perc után annyira bepörgette magát, hogy levegőt sem akart venni, azóta nem hagyom sírni. Este meg pláne nem, azt én se bírnám, de hála este ritka a rinya.

Janna: Szegény Erik:( megőrültem volna, ha órákig sírni látom a babám és nem mehetek oda hozzá. De ahogy olvastam nem viselte meg… hála. Végülis mi sem emléxünk a csecsemőkorunkra... lehet hogy én is napokat üvöltöttem mégis szeretem a szüleim.

Livi: Ne aggódj Nándi miatt, az én lányom 2 hónapos koráig még nem is mosolygott. És csak ma láttam hogy érdeklődik az egyik sünibáb után.

Beuka: nagyon szép volt a szüléstörténeted. Ezen is sírtam, meg az összes többin is. Lassan már többet sírok mint a Kitti :)

Angel: Most milyen a kapcsolatod anyuddal? Borzasztó hogy valaki ilyet megtesz a saját gyerekéve:(. Már bocsi, de szerintem ez nagyon önző dolog. Még jó hogy ott volt a nagyid!!!!

Tina, most látom Marvin milyen kapós lett, Rolex is odavan érte. Na majd versengeni fognak a csajok, jó lesz neki :)

Veener: írsz majd nekünk szüléstörténetet. Mert ahogy olvastam elég fárasztó lehetett. Síró baba, véleményem ugyanaz. Én is otthagytam a kórházba a megőrzőbe amikor elmentem fürödni, mire visszamentem érte vörös volt a feje úgy ordított. Amint felvettem abbahagyta, erre közölte a csecsemős, hogy most nem ért rá dajkáli. Aztán meggondoltam, hogy mikor adjam le legközelebb...

Lányok alvás: nektek van úgy hogy napközben úgy alszik a baba, hogy össze vissza jár a keze? Nálunk délelőtt így megy az „alvás”, ha ezt lehet annak nevezni. Vagy ez valami reflex nála?
Elvileg mi is átaludnánk az éjszakát, mert alszik a Kitti 8 órát, csak este 8-tól hajnal 4-ig. Ha valahogy ki tudnánk tolni a fürcsit?! De addigra már nagyon hulla szegénykém, felkelteni meg nem akarom 11 felé. Most akkor mit csináljak? 5-let?

Czmelinda: Én nem válogatok kajaügyben de mától a krumpli végleg tiltólistára kerül. Én is kivagyok tőle, és Kittinek is borzasztó napjai vannak utána. Feszít a hasa és egyfolytában pukizik. Úgyhogy a krumpli nálunk tabu. Most láttam Laura babát, nagyon cuki, nálunk is így alszik vállon, de csak apuén, én nem tudok vele órákig mászkálni a lakásban :(

Dorka: édes a kép!!! Nekünk is nagyon sokáig csak álmában mosolygott, mikor fent volt bizti szégyenlős volt :)

Csengő: ez a tejcsikérdés olyan hogyha elhiszed hogy kevés a tejed valóban kevés lesz. Nekem is az egyik b.nőm bebeszélte, hogy bizti kevés a tejem, meg anyám is mondta. Majdnem el is hittem, de mivel rendesen nőtt a babilla ezért tojtam mindenki véleményére. Egyszerűen csak nem kell neki annyi kajcsi. Hát ezt nem tőlünk örökölte :)

Edi: bitzi minden rendben lesz kaki ügyben. Nálunk néha olyan mintha egy kis zsákban jönne ki a kaki. Már olyan összeállott szerű, de én még nem paráztam. Lehet hogy túl felelőtlen vagyok?

Rozus, hogy láttad magad szülés után? Bocsi most olvastam. Mondjuk én szeretem nézni az ilyen dolgokat a realityn is imádom kukkolni a műtéteket. Biztos ez valami hibás chip az agyamban :roll: Ügyi volt Verus, főleg a zsinór miatt i! Hát amiket írtál, azok alapján én örülök, hogy végül nem a Shöpf Mereiben szültem. Szerintem az nem rendesség tőlük, hogy megengedték hogy a te tejedet egye, szerintem ez elvárható!? Legalábbis én így gondolom.

Melódi: Pistike is szép hajas baba. Édik a képek.

Na én se tudom megállni hogy fel ne tegyek egyet.
Íme a kis Macifül Kitti:

Kép

Mindenkinek további szép hétvégét. Ma jönnek át anyámék vigyáznak a kiscsajra fürcsi után, mert megyünk kajcsizni egy étterembe. Már nagyon várom, hogy kicsit kimozduljunk a párommal.
Pusz: Betti

Kép
bettus79

Juj lemaradt:

Sz_Kata: ezt én is olvastam és tényleg supi!!!
A taliról jut eszembe, hogy a rendelőbe taliztam egy kismamával aki az Uzsoki kórházban szült, és ő is ír ide az Uzsokis kórházas topikba. Szóval a lényeg, hogy ők is szerveznek talit, és a kórház biztosít nekik ingyen egy faházat a találkára. Majd megkérdezem tőle hogy sikerült, és hogy mások is mehetnének-e oda? Mondjuk ott mindenki az Uzsokiban szült, de ki tudja, lehet hogy mi is mehetnénk oda. Persze nagyon jó 5-let lenne nálatok is, de nem akarnánk zavarni ennyien...

Pusz: Betti

Kép
bettus79

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?