Szia Enikő!
Üdv körünkben, és remélem jól fogjátok érezni magatokat Angliában.
Az az igazság, hogy Londonról nem sokat tudok, talán a londoni lányok majd leírják, ott mizujs.
Én Guildfordban szültem, Londontól fél órányira d-ny-ra van ez a város, Surrey megye székhelye. Csak pozitívan tudok mesélni mindenről! Imádtam a kórházat, a védőnőket, az érzéstelenítő orvosokat, a doktornőt... mindent és mindenkit.
A terhesség alatt nem láttam volna orvost, csak max. kétszer, itt védőnőkhöz jár az ember lánya. Ő leveszi a vért, vizeletmintát csinál minden alkalommal, szóval nem kell laborba, meg ezer helyre rohangálni. Engem ultrahangra a kórházba küldtek - előre egyeztetett időpont szerint, és nem vártam többet 10 percnél, majd pedig alaposan megultrahangoztak. Amikor kiderült, hogy kicsi a baba - korához képest - a pocimban (erre a védőnő jött rá: egy centivel lemérte a méhem hosszát kívülről!), akkor egyből küldött a kórházba, és vagy minden másnap mentem, vizsgáltak engem, a babát, a méhlepényt, mindent. Szóval ha gáz van, lehet rájuk számítani. Aztán végül megállapították, hogy genetikailag kicsi...
mondjuk a férjem majd két méter
igaz, elég sovány. Vagyis ha minden rendben van, akkor a terhesség közepén, és végén találkozol orvossal, addig védőnővel (akinél szintén időpontra mentem, és max. 15 percet kellett várnom). Ha gáz van, egyből rádugrik mindenki, és szétboncolnak, hogy mi a baj
A szülésnél is ugyanez volt. A durvább vajúdásoknál ott volt velem a védőnő, főleg a tolófájásoknál. Kádban vajúdhattam, ami isteni volt. Olyan pozícióban nyomtam, ahogy jólesett, hol álva, hol ülve, hol térden
Aztán mikor nagyon nem jött a baba, akkor előkerítették a doktornőt (direkt nőt akartam, leírtam a birth plan-ban, mert ilyen is van!), és vittek vákumozni - ha nem jött volna ki így, akkor császár lett volna.
Szóval nagyon jó volt a terhesség is, mert nem maceráltak folyton, és nem betegnek éreztem magam, hanem terhes nőnek
És nagyon jó volt a szülés is, mert végig biztonságban éreztem magam.
Annyi hátránya talán volt, hogy szinte mindig másik védőnővel találkoztam, és mindig el kellett mondani, hogy lány a babám, meg hogy ez van, az van. Viszont van egy terheskönyv, amibe mindent aprólékosan beleírnak, így tudja a vadidegen védőnő is, hogy mi a történeted.
A Birth Plan-ról annyit, hogy Te írod a terheskönyvbe, hogy mit hogyan szeretnél, átbeszéled a védőnővel szülés előtt, és amikor a fájásokkal a kórházba mész, elvileg ez az első dolog, amit a védőnő (aki felvesz), átolvas. Ebbe írtam pl. hogy kádban akarok vajúdni, és szülni is, ha lehet, illetve, hogy kerüljék el a gátmetszést, amit végül sikerült is megúsznom
Nekem ezek a tapasztalataim. Csupa jó és kedves emlék!!!
Ja, nem is mondtam, még egy jó dolog van: a szülés után 6 órával már hazamehetsz - persze ha nem volt semmilyen komplikáció
Asszem császár után van 4-5 nap, amit bent kell tölteni. Én másnap mentem haza, mert ugye első gyerek, meg megmutatják a szoptatást is, és az érzéstelenítő miatt várnom kellett. De egy perccel sem akartam volna többet maradni! Olyan jó volt már másnap itthon.
Uhh, állandóan elfelejtek valamit: a védőnői rendelés nálunk a helyi legközelebbi surgery-ben volt. Ott kell regisztrálnod magad, amikor kijöttök. Vannak helyek, ahol a védőnő házhoz megy. Nálunk nekem kellett mennem, de max. 10 percre volt a surgery, úgyhogy nem volt gáz még a végén sem.
Remélem segítettem. Otthon nem szültem, úgyhogy nem tudom összehasonlítani, de itt egy csodálatos élmény volt!
London melyik részén fogtok lakni?
Te gondolom akkor nem fogsz dolgozni.
Mekkora az első babád? Nagy már? Otthon voltál vele Magyarországon?
Most nézem csak, hogy mennyit írtam...
Remélem győzöd!
Még egyszer üdv itt!
Kellemes hétvégét Lányok,
Krisztina