Sziasztok!
Üdvözlet az újaknak
!
Jó régen nem jelentkeztem. Azóta Matyival túl vagyunk az ötéves tortúrán, + egy külön szemészeti vizsgálaton (pupillatágítással). Szerencsére semmi teendő, csak évente kontrolra kell vinnem. Gerdának kb. 3 hete elfelejtettem pelenkát venni, így két éjszakát pelus nélkül töltött. Utána már nem akartam visszalépni, úgyhogy azóta pelus nélkül alszik. Még egyszer sem pisilt be, viszont hajnalban azzal kezdjük, mikor felébred, hogy kiviszem a WC-re. Szóval 5 év után kikerült a pelenka a lakásból. Kikerült a bili is, mert nem akarja használni
. Én pedig decembertől kiveszem a szabadságomat, és nagyjából februártól dolgozni fogok.
Zsuzsa!
Gondold meg jól, nincs-e más megoldás, mint a bölcsi! Biztos, hogy Benire az is rossz hatással van, hogy látja a kicsit otthon maradni, Neki pedig mennie kell. Ez még nagyobb gyereket is rosszul érint. Szerintem a nagymama sokkal jobb választás, mint a bölcsi. Neked mindenképpen muszáj visszamenned dolgozni?
Emese!
Hát ez elég nehéz lehet
! Mindenesetre nem hiszem, hogy az használna bármelyik gyereknek is, ha betörik. Én nem csinálnám. De az óvónőknek sokkal könnyebb lenne.
Szerintem fogadd meg a saját tanácsodat
:
"Neked minden esetre a gyerek érdekeit (és nem a bölcsis nénikét, meg a többi gyerekét) kell figyelembe venned..."
Viszont nem hiszem, hogy ez csak ma probléma. Probléma volt ez 30 éve is, csak akkor inkább betörték a gyereket a felszólításra (a kor szelleme szerint).
Orsi!
Gratulálok! És biztosíthatlak róla, hogy nem vagy hülye
! De konfliktusod a következő években lesz bőven a baba miatt, nemcsak az anyósoddal, hanem az összes rokonoddal, orvosokkal, védőnőkkel, barátokkal, szomszédokkal, utcai járókelőkkel.... stb. Mert mindenki beleszól.
A legfontosabb, hogy a férjeddel egyetértsél, utána jönnek a többiek. (És ha Vele a főbb dolgokról meg tudtok egyezni, még meg is tud védeni a többiektől.)
Teljesen igazad van, a babával neked kell foglalkoznod. Az anyósod biztos nem akart megbántani, összeveszni pedig nem érdemes. Még van 3 hónapod, addig talán meg tudod értetni vele, ha segíteni akar, inkább vigyen ebédet, vagy vásároljon be.
Az odaköltözést pedig nagyon át kell gondolnotok. (A férjeddel.) Főleg ha a lakáskörülmények nem adottak (külön szoba az anyósnak), nem szerencsés megoldás. Nektek, hármótoknak kell összeszokni. Régebben ez bevett szokás volt, de a körülmények nagyon megváltoztak: nem kell pelenkát mosni, nem kell fűteni a cserépkályhában, vannak háztartási gépek, lehet ebédet rendelni, a férj külön szabadságot kap és egyébként is szeretne részt venni a baba körüli teendőkben (nem tudom, a Te férjed ilyen-e, de a férfiak többsége igen).
Az egyik barátnőm anyukája 6 hétig lakott velük. Erre a barátnőm valahogy így emlékezett fél évvel később: "Nagyon rosszul érzem magam hogy ezt mondom, de olyan jó volt, mikor végre hazament. Végre ki tudtam pihenni magam." Persze nem mindenki van ezzel így, de ha már most ellenérzéseid vannak... Arról nem is beszélve, hogy a csecsemőgondozási szokások azóta nagyon megváltoztak, és nem biztos, hogy jó ha valaki beleszól és elbizonytalanít.