Éva,
egy választ már írtam pár napja, de nem küldte el a gép. Na akkor újra. A vajúdás alatt a szülésznõ van veled. Kitoláskor már orvos is ott van. Ha nincs komplikáció és gátmetszés - amit a szülésznõ csinál - ,akkor a doki szerepe mindössze annyi, hogy ad egy oxitocin szurit a baba születése után. Komplikáció esetén megnõ a szerepe. Én mindannyiszor komplikáció mentesen szültem, de fontos volt az orvosom személye, és a tudat, hogy ott van. Azt hiszem, emocionális támasz is volt õ nekem.
Pankamama,
miért nem fog bemenni? Egyszerû: az orvos munkaköri leírásában feladata, hogy tisztességgel ellássa a kismamát a munkaidejében, és ügyeletesként segítsen világra hozni a fogadott orvos nélküli kismamák babáit. Miután terhesrendelésen nem kapott pénzt, igen valószínû, hogy a kismama szülés után sem fog túl sokat adni, kvázi nem érdeke bemenni, de nem is kötelessége. És ha belegondolsz, ez normális. Õ dönti el, hogy a szabad idejét mennyiért "adja el", mennyit ér neki anyagilag, hogy éjnek idején felkeljen, otthagyja a feleségét a szülinapi party közben, vagy felálljon a gyereke mellõl, mikor mesél neki. Vagy éppen szeretkezés közben. Értitek? Én is meghúznám a vonalat, bár leveleztem olyan orvossal (Csákány), aki nem megy be senkinek a szülésére, ellenben becsületesen levezeti az ügyelete alatt szülõ nõk szülését. (szóismétlés, bocsi
) Neki nem eladó a magánélete. Szóval 1000 %, hogy nem fog bemenni.
Éva,
az elsõ kettõ gyerekemmel nekem is a Harsányi volt a dokim, a fenti okok miatt nem jött be a szülésemre, és aztán dobtam. A második eresztés gyerekemet a Kisfalvinál szültem, és enyhén szólva ciki volt, mikor a 3. szülésnél bementem, és a Harsányi volt az ügyeletes. Biztos vagyok benne, hogy meg tudod beszélni a Szabóval, hogy akkorra küldjön UH-ra, amikor nem a Harsányi van ott.
Névtelen,
ha a Harsányiról csak jót hallottál, akkor nem olvastad a vele kapcsolatos hozzászólásaimat.
Nati,
ha izgat, hogy zárt-e a méhszájad, egyszerûen megkéred, hogy nézze meg. Miután nem fizettél neki, nem fogja megadni a mobilját, mert a szüléskor nem akar személyesen mentegetõzni, miért is nem "tud" éppen bemenni. Majd a szülésznõk felhívják, és átvállalják ezt a szerepet. XY drúr azért nem tud most bejönni, mert az apósának éppen szívinkfartusa van, és senki más nem tudott elmenni hozzá vidékre. Meg ilyenek. Ha problémád van, hívd fel a MÁV-ot közvetlenül, és ha mázlid van, 20 percen belül el is érik az ambulancia, a szülészet, az újszülött osztály és az orvosi szoba valamelyikében. Ha peched van, már mindenhová legalább háromszor kapcsoltak, és akkor benyögik, hogy "A doktorúr épp most ment el, hívja holnap 10 körül."
És ha még nagyobb peched van, a doktorúr holnap 10-tõl legalább 14-ig a mûtõben van.
Ami után azonnal lelécel. Magyarul: ha nincs pénzed, dögölj meg... Sajnos.
ZULU: 2002.
BUDAPEST, HUNGARY
Puszi:
Virág