2001.03.28 11:40
Szerző: Anonymous
Kedves Viraganya!
BOCSANAT, HOGY ILYEN KESON IROM MEG MEGIGERT RECEPTEKET!
FRANCIA HAGYMALEVES1
4 személyre
6 közepes fej vöröshagyma
8 -10 dkg vaj
1 liter marhahúsleves
1 dl száraz fehérbor
1 babérlevél
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
frissen őrölt fekete bors
só
4 szelet francia kenyér
30 dkg reszelt ementáli sajt
5 dkg reszelt parmezán sajt
A hagymát megtisztítjuk, és , nagyon vékony szeletekre vágjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük
A vajat egy nagy serpenyőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, és körülbelül 10 percig dinszteljük. Aranyszínűnek és csillogóan üvegesnek kell lennie, de nem szabad megbarnulnia.
Ráontjuk a marhahúslevest, és hozzáadjuk a bort, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a fekete borsot. Ízlés szerint sózzuk. Újra felforraljuk és lassú tűzön 20-30 percig főzzük.
A kenyérszeleteket a sütőben enyhén megbarnítjuk.
A levest négy tűzálló tálba tesszük, és a tetejére helyezzük a kenyereket. A kétféle reszelt sajtot összekeverjük és megszórjuk vele a kenyeret.
A tálakat tepsibe állítjuk és 5 percre sütőbe tesszük, amíg a sajt meg nem olvad és aranyszínű nem lesz.
FRANCIA HAGYMALEVES2
2 szál póréhagymát vékonyra szeletelünk, 2 evőkanál olajon sárgára pároljuk, meghintjük 1 teáskanál liszttel, és felengedjük 1 liter, leveskockából készült húslevessel, sózzuk, borsozzuk, és 15 percig forraljuk.
4 szelet zsem1ét kockára vágva 5 dkg vajon átforgatunk, rászelünk 10 dkg ementáli sajtot, és 10 percre forró sütőbe tesszük, hogy a sajt megolvadjon. A levest a tányérokba kiosztjuk, és a zsemlekockákat a tetejére tesszük.
HAGYMALEVES PALACSINTÁVAL
1 sárgarépát, 1 petrezselyemgyökeret, 1 zellert megfőzünk 2 1 vízben, leszűrjük, és a levében megfőzzük a kockára vágott 4 db burgonyát, 3 db karikára szeletelt közepes hagymát. Hozzáadunk 5 dkg vajat, és megsózzuk.
Közben palacsintát k6szitünk cukor nélkül 1 tojásból, 1 csésze lisztbő1 kevés sóval, 1 csésze tejjel. Vajban kisütjük, összegöngyöljük, kisujjnyi szé1es szeletekre vágjuk, és a levesbe tesszük.
HAGYMALEVES
1 liter vízhez karikára vágunk 30 dkg hagymát, és 3 dkg margarinban üvegesre pároljuk. Egy púpos teáskanál lisztet elkeverünk kis hideg vízzel, a levesbe öntjük, majd kevergetve 1 literre szaporítjuk, ha van, húslevessel, ha nincs, leveskockával készítjük. Fél órát lassú tűzön főzzük. Hozzáadunk egy csipet törött borsot, ha kell, még sózzuk, és öntünk bele 2 dl fehérbort és egy evőkanál tejfölt. Még egyszer felforraljuk, s a tűzrő1 levéve, 1 tojássárgát kevés levessel elkeverve beleöntjük az egész levesbe, kevergetve, hogy ne fusson össze a tojás.
ÚJAGYMA-KRÉMLEVES
(4-6 adag)
3 evökanál vaj
16 finomra vágott újhagyma
3 evőkanál liszt
4 1/2 pohár meleg csirkehúslé
2 nagy, meghámozott és felszeletelt burgonya
1/2 kiskanál kakukkfű
1 kiskanál bazsalikom
1 kiskanál tárkony
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
só és bors
Egy lábasban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat. Belerakjuk az újhagymát és kis lángon 6 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a lisztet, és 1 percig sütjük.
Hozzákeverjük a csirkehúslét, majd a burgonyát és a fűszereket
Közepes lángon, időnként megkeverve 30 percig főzzük.
Levesszük a tűzről és nagylyukú szitán átszűrjük egy levesestálba. Megszórjuk petrezselyemmel és tálaljuk.