Én is gratulálok Júliához!
Nõjjön szépre, nagyra, jóra!
Kedves mj, na a császárról tudok felhomályositást adni, lévén az én kisfiam is úgy született. (Nem és nem birom kimondani, hogy úgy szültem, mert szerintem nem is szültem. Na mindegy.) Nálam sürgõsségi császár volt. Amikor ezt eldöntötte a dokim, elment bemosakodni, hozzám pedig bejött az altatóorvos a szülõszobába, bemutatkozott és szépen elmagyarázta, mi fog velem történni a spinális érzéstelenités során. Azután jött a mûtõsfiú és a szülésznõ segitségével átpakoltak egy hordozóágyra, áttoltak a császáros mûtõbe. (Érdemes elmenned a szülés felkészitõ tanfolyamokra, hétfõnként vannak, és szülõszoba látogatás is van minden alkalommal.) Közben a férjem átpakolta a cuccaimat az õrzõbe, ahol a mûtét után 6 órát voltam hivatva majd eltölteni. A férjeket/kisérõt egyébként nem engedik be a mûtõbe, egy ablakon keresztül nézheti az eseményt, vagyis hogyan állja körbe anyut egy sor zöld ember és emel fel egyikük egy nyekergõ csomagot egyszercsak.
A mûtõben egyébként nagyon oldott volt a hangulat, mindenki viccelt, mosolygott, dacára az éjfél utáni idõpontnak. Gondolom ez az anyukák megnyugatására is szánt rutin.
Beadják a gerincbe a spinális érzéstelenitõt, nem kell félni, egyáltalán nem vészes, az arcodra tesznek egy maszkot, hogy a baba kapjon elegendõ oxigént. Az altatóorvos ellenõrzi az érzéstelenedés mértékét. Egyik karodba megy az infúzió, a másikon a vérnyomásodat mérik automatikusan. Az orvosod lekeni a pocakodat egy narancssárga fertõtlenitõvel, semmi probléma, mire hazajutsz a kórházból, lekopik rólad
, eléd tesznek egy zöld paravánt, és letakarnak különféle zöld leplekkel. Azután, amikor a doki keze nekilendül a szikével az altatóorvos hirtelen kérdez tõled valamit, amivel sikeresen eltereli a figyelmedet arról, hogy épp most vágnak föl
Én ezek után nem éreztem mást, csak nyomásokat, valamint hogy irgalmatlanul elkezdett viszketni az arcom a maszk alatt és bucira kiszáradt a szám. De az altatóorvos szépen megvakarta és vizes gézt adott a számba, úgyhogy kibirható. Ezután egyszerre csak elõkapnak egy nyekergõ csomagot, bemondják a születés idõpontját, a baba nemét, és hirtelen mindenki vadul elkezd gratulálni.
A babcit elviszik lemérni, lemosni, felöltözni, téged meg szépen összestoppolnak.
Én közben apával kommunikáltam aki az ablakon keresztül vigyorgott rám valamiért.
Ezután áttolnak az õrzõbe, ahol kapsz egy nagy kancsó teát, ezt érdemes mind meginni a fejfájást elkerülendõ, és behozzák a babát is. Apuka is veled lehet már. Itt pontosan nem tudom az idõtartamokat, mert sajna a mi kisfiunk az intenzivre került, igy ez a dolog kimaradt nálam. A 6 óra után a szülésznõ lemosdat, leveszi a hasadról a zsámolyt vagy mit és áttol a császáros szobába. Az ágy nagyon kényelmes és nem kell átszállni. Ezek után nincs más dolgod, mint minél elõbb felállni, az osztályos szülésznõ kiszedi belõled a katétert (nálam még hatott az érzéstelenitõ, úgyhogy ezt sem éreztem igazán), megmutatja, hogyan kell úgy kiszállni az ágyból, hogy ne használd a hasizmodat, és ki lehet menni pisilni. Érdemes minél elõbb és minél többet mozogni, persze amennyit elbirsz, de nem szabad elhagyni magad, mert úgy sokkal gyorsabb gyógyulsz! A babát 3 óránként hozzák szoptatni, ne aggódj, ha más nem, kollosztrumod már biztos lesz, és jön majd a védõnõ is, aki rengeteget fog segiteni szopiügyben. Engem egyébként szinte aznap elboritott a tej. Jön majd még a gyógytornász naponta, egyszóval nagy lesz a nyüzsi.
Ha elfogadsz tõlem egy jó tanácsot, az elsõ két nap ne fogadj látogatókat, de az elsõ nap semmi esetre sem, mert nincs szülõszoba látogatás, úgyhogy neked kell kimenned az elõtérbe és a csecsemõsök hajlamosak rapszodikusan kihozni a gyerekeket... S amúgy is össze kell szedni magadat. A második napra meg tuti elmúlik az érzéstelenitõ hatása... Hallgass rám, a rokonfalka megvár. Szerintem akár már a következõ nap átkérheted magad baba-mamás szobába, persze ez hely- és a te állapodtól lesz függõ, és akkor állandóan együtt lehetsz a babával. A sebrõl még: ha kapsz drént, nekem azt 2. nap szedte ki a dokim, mig a varratot a 4. nap.
Na most olvasom, nem is a mûtét menetére lettél volna kiváncsi.
Mindegy, most már ki nem törlöm.
Ha van még kérdésed, tedd fel nyugodtan, megpróbálok rá majd válaszolni.