Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Nem tűntem el, csak több, mint 2 hétig Balatonoztam, süttettem magunkat, szuper volt.

nem tudtalak visszaolvasni benneteket teljesen, annyit írtatok. Megyek ügyintézni egy kicsit, elmaradtam a hivatalos ügyekkel a nyaralás miatt.

Jucc! Fiad július 5-i? Nekem július 6-án van a szülinapom. Holnap leszek negyedszázados!

Valaki iszik málnalevél teát? Tapasztalatok?

Örülök, hogy össze tudtatok hozni találkát, jó lett volna ott lenni!

Most nincs időm többet írni, bocs!

Bodza 29+5

Kép

Kép

Kép
bodza

Sziasztok!

Bodza!
De jó újra "látni".
Majd mesélj, hogy milyen volt a nyaralásKép

Rokica!
Engem már nem érdekelnek a kilókKép
Majd lefogyunkKép

Sziasztok!
Angelani
30+1

Kép
angelani

Angelani,RokicaKép

OKOKOK. Hát megpróbálok nem parázni...szóval ez a 8 kg úgy néz ki,hogy ebből az első harmadban 3kg a 15.héttől mostanáig meg még 5kg hát ez van. Cukrozot gyümileveket egyátalán nem iszom,ásványvíz+ frissen csavart zöldség+gyümilé,mióta van ilyen masinánk!Kép
Viszont az utóbbi időben tényleg elszaladt velem a ló csoki,süti,kakaóscsiga,sajtospogi-ügyben......tésztát és kenyeret szinte semmit sem eszem,max.magos zsele vagy korpás zsemle/kifli.....Akkor az édességek a ludasok???Kép+énKép
RokiKép asszem kipróbálom a diétádat!KépKöszi!
annamami

Sziasztok,

Babakocsi: Annamami, az akciós kocsik pont azok mint a kuponon (http://www.brendon.hu/kupon.html), csak azok a színek akciósak, az ABC-ből a Blue Sea (kék-kockásKép, a képhez képest a kereke is kék színű), a Gracoból a Monaco (ez hivatalosan szürke-sárga, de nekem az üzletben a szürke rész inkább koszos szürkészöldnek tűnt). Nálunk, ugye apárom jött, hiszen minden műszaki cikket jóvá kell hagynia (nomeg elszállítania). Megnéztük, az ABC nehezebb és masszívabb, az eladó szerint jobb a rugózása. Ami nekem meggyőző volt, hogy a Graco-n a hordozó egy vékonyka tálcára támaszkodik, az ABC-n meg a karfát is le lehet venni, akkor is megül benne a hordozó. Tehát a párommal úgy ítéltük, hogy mivel nekem nem kell emeletre vinni, az ABC-t vesszük. A tali előtt meg is vettük, este összeraktuk (akkor meg azért kaptam a fejemre, mert elkezdtem tologatni, állítólag azt se szabadKép), szerintem jól néz ki, még veszek bele zsákot, láttam a katalógusban, és lehet, hogy a többiek intelme ellenére egy pelenkázó táskára is elcsábulok, mert olyan vagány a katalógusban (Benianyu ezt a részt ne olvasd el, tudom, hogy ellentmondok önmagamnakKép). Ha valaki a Graco kocsira pályázik, holnap megyek dokihoz, szívesen odaadom a kupont. Ja és én kiváltottam a brendon kártyát, egyrészt mert adtak katalógust, amit jobb lapozgatni, mint a neten nézni (hátul "tájékoztató" árak is vannak), a boltban meg ugye pasival nem nézelődhetekKép, másrészt mert a következő vásárlásnál már majdnem 700 Ft-ot kapok bónuszbanKép. Na így kell a népeket hülyíteni a marketinggel!

Viszont a kicsi fürdőlepedők olcsóbbak a corában, mint kuponnal a brendonban. Apropó, a rendes fürdőlepedő miért nem jó a babának? Nekem "hozományból" meg egyéb ajándékokból kb. 20 db sose használ törcsim van. Nem negyzetesek, de hát biztos elfér benne a babó, nem? Kell neki külön venni babatörcsit?

Jucc: boldog szülinapot a Balázsnak, az én párom 12-ei, ez egy jó eresztésKép.

Kilók: szénhidrátot visszaszorítani, gyümit enni. Megoldódik a szorulás probléma is, semmi aranyér veszélyKép.

Legyetek jók, keresek valami kaját a menzán.

Dudukly (28. hihetetlen)
dudukly
Isaszeg

DuduklyKép
Azthiszen kénytelen leszek "kilovagolni" a Brendonba saját szemmel megtekinteni a gépjárműveket:o no meg persze felmérni a súlykülönbséget!Így ránézésre nekem is az ABC a szimpatikusabb,bár először a Graco-t akartam...a fene se tudja már...Kép
Ettem nagyon fini tökfőzeléket feltét nélkül,én gyártottam ma életemben először!Nagyon jól sikerült!KépKér valaki?Kép
Reggelire 1 tejeskávé,tízóraira/illetve tizenegyóraira 1 málnás turmix.....nagyon elszántam magam!!!!Reszkessetek kilók!!!Kép
Néztem még a biztonsági bébiollót,ti vesztek ilyet???Egyátalán,hogy lehet egy ilyenkerek izével egy olyan pirinyó ujjacskáról körmöt vágni???márpedig kell azt tudom,mert emlékezetem szerint olyan éles tud lenni a körmöcskéjük,mint a borotva...
annamami

Annamami, szerintem is jobb, ha megtekinted, megemelgeted, kipróbálod saját szemmel. Az eladó nekünk segített, megmutatta az összecsukást meg mindent és hagyta, had játszak veleKép. Mondjuk én egy pasit támadtam le, bájos mosollyal, hogy segítsenKép.

Én spenótot ettem fasírtal, az a menzán az évi fokhagyma adag elfogyasztását jelentiKép. Aztán úgy gondoltam, ez túl egészséges, és a koffeinmentes kapuccsinóhoz ettem egy islert. (A reggeli kefír meg hamlett után kell egy kis kalória.) Boldog akarok lenni, nem sovány (a párom azt mondta, hogy nem tudom úgy felhízlalni a fenekem, hogy ne tetszem nekiKép).

Azon az édi kis körömollón én is gondolkodtam, de valamelyik cikkben, ami a felesleges dolgokat sorolta fel, olvastam, hogy nem kell bébiolló. Lehet, én bevetem a körömcsipeszemet (amikor a baba alszik), ha nem megy, lerágom, mint ahogy Vicki Iovine írta a könyvében (esetleg veszek babaollótKép). Egyébként tényleg jó kis karmaik vannak. A babamarketingesek azért ajánlanak cérnakesztyűt a baba kezére (meg csörgőt, hogy tudatosan nézegethesse a kezét, kész röhej az ellentmondás, nem?).

Szóval menjél a brendonba, lehet ott nézelődni rendesen. És van mosdó meg kávézó is, ha túl sokáig maradszKép.

D
dudukly
Isaszeg

Annamami:

Most jöttem vissza a Brendonból, mi a Graco-t vettük, ez anyukámnak egy másodbabakocsi, mert mindenképpen ragaszkodott hozzá, hogy neki is legyen egy babakocsija/autósülése. Ilyen szürke és citromsárga, az ABC valóban szebb, viszont nehezebb is. Olyannyira, hogy én ott azonnal a Gracora szavaztam a súlya miatt, mert bár nekünk is csak fél emeleteket kell vinni nálunk is meg anyunál is, (vagy mondjuk ha netán egyszer tömegközlekedésre merészkedsz vele) akkor is számit az a pár kiló, plusz a gyerek. Funkcióra meg ugyanazt tudják.

Zsuzsanna 2005 szeptember 7.
Szilvia Vivien 2007 február 28.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

RokicaKép
Köszi,szerintem holnap Apával kinyomulunk és megtekintjük......
annamami

Sziasztok!

Dudukly!
Szerintem a babának SEMMI BAJA NEM LESZ a normál törülközőtől.
Én már kezdem azt hinni, hogy a "baba kedvéért" kizsákmányolják a mamákatKép
Sajnos mindent elhiszünk és mindent meg is veszünk. Nekem nem volt kifogó fürdőlepedőm, a bátyámnak sem. Jéé! Felnőttünk.
Viszont a mostani babák egyre betegebbek, mert az immunredszerük nem tud kifejlődni. Mindenféle drága sterilizálót megvesznek a szüleik és észre sem veszik, hogy nincs is rá szükség. Én tegnapig még akartam venni mikrós sterilizálót. De ma valahogy rájöttem, nem kell. Amíg csak az apuka és én fogdossuk a babót, addig mit sterilizáljak?
A cumisüveget? Amit szintén senki nem taperált össze a lakásban? Valahogy ez már nem a pénzről szól. Mert meg tudnám venni 2000Ft-ért. De gondoljatok bele. Mitől lesz betegebb a gyerek?

1. A cumisüvegéből csak Õ iszik vagy eszik és jól elmosogatod, senki sem taperálja agyon. Hiába mondja az ember, hogy én is megfogom. De a sterilizálás után is meg fogom fogni, mielőtt a szájához adnám.

2. Apuka dolgozik. Igaz?
Mi minden betegséget tud hazahozni? Mindenki bedugja rögtön a kádba a papát? Vagy olyan sterilizálós kabint is bérelünk, amit a víruskutatók is használnak?
Ha valakinek például a férje mondjuk kórházban dolgozik? Vagy mint például az én férjem egy bevásárlóközpontban?
Én nem fogom neki megtiltani, hogy megpuszilja a fiát! Én sem voltam oxigénsátorban és most én is életet adok egy csöppségnek. Annak ellenére, hogy akkoriban még nem voltak sterilizálók, mellszívók és egyébb drága marhaságok.
Tudom, mindenki egy szívtelen felelőtlen dögnek tart. De a barátnőm kislánya is felnőtt, pedig volt olyan, hogy még pelenkára sem volt pénze. Én vittem neki kenyeret és a babának a bébiételt. Meg a zöldséget. Neki még teje sem volt, mert elapadt az éhségtől és nem volt sterilizálója és a cumisüvegből is csak 2db volt neki. Hetente!!! 2x kifőzte és most egészséges gyereke van!
Nem volt kifogó fürdőlepedője, nem volt márkás popsitörlője és a bőre sem lett csúnya a babának.

A másik, hogy vannak bizonyos embertipusok, akik ugye sokan laknak egy kicsi lakásban (nem akarom részletezni, mert nem fajgyűlöletről van szó).
A gyerek cumija leesik, ők meg visszateszik a szájába. Na bumm! És a vidéki gyerekek? Ott ülnek a porban, homokban és semmi bajuk. Sokkal erősebb a szervezetük, mert van immunrendszerük. Ha már nagyobbak, akkor kihúzzák a répát a földből és homokosan, földesen megeszik. Mi meg itt vesszük a biopiacon a drága zöldséget, nehogy véletlen egy csepp permet legyen rajta. aztán allergia allergia hátán, mert a szervezet még nem találkozott ezekkel az "idegen" dolgokkal (ez nem csak a permetre vonatkkozik, hanem az egyébb bacikra)és a szervezet nem tud ellene védekezni és így reagál. Mert én is azt mondom, hogy az első fél évben vigyázni kell, de utána már nem lehet ennyire félteni a babát.

Szóval nem a földről fogom etetni és vasalni fogom a ruháit, de inkább nem engedek a közelébe minden embert, mert a házipor ellen úgysem tudok mit tenni. Ha naponta domesztosszal vagy ecetes vízzel fertőtleníteném még az ágyát is, akkor sem lenne tökéletesen tiszta.

A körömvágást meg általában akkor végzik, ha alszik a baba. Az én anyukám normál ollóval vágta a körmöm. A kórházban még azt is tanácsolták valakinek, hogy rágja le a baba körmét. Mondjuk én inkább levágom, amikor alszikKép

Szóval lehet engem Gyűlölni meg felelőtlennek tartani. De nem lesz az én gyerekem koszos, büdös, csak azért mert nem veszek meg mindent, amivel telebeszélték a fejemet. Nem tart semmibe egy lábosban vizet forralni és az üveget 2 percre beletenni. Ennyi.

Na most utálhattok!

Annamami!
Te meg egyél!
Reggel mindegy, mert azt egész nap ledolgozodKép

Sziasztok!
Angelani
30+1

Kép
angelani

Lányok!

Igazából más topikot olvastam és azon kaptam fel a vizet. Ott az ásványvízről volt szó.
Sterill vagy nem sterill. Könyörgök!
Nem iható vizet teszenk egy palackba? Ha még azt is fel kell forralni a babának, akkor mi értelme megvenni? Kifőnek belőle az ásványi anyagok. A másik, hogy nem kell nézni az ásványi anyagok mennyiségét? Vagy arra is külön műszer van?
Én csapvizet ittam, amikor pici voltam és már akkor is elég klóros voltKép
Nem hinném, hogy attól lenne beteg egy gyerek.
Na mind1.

Majd valamikor visszanézek, hogy kirugtatok-e a topikból.

Szép napot mindenkinek!
Sziasztok!
Angelani
30+1

Kép
angelani

Angelani:

Az ásványvizből nem főnek ki az ásványi anyagok, a forralás csakis a baktériumok ellen hatékony.

Babának eleve nem kell vizet adni, csak anyatejet, de ha mégis nagyon akar anyuka, akkor úgy tudom a legjobb a babaviz, amiben nincsenek ásványi anyagok és valóban steril. Ezután jönne az én listámon a forralt csapviz, és utoljára az ásványviz. A baba veséje nem biztos hogy jól birja az ásványokban dús vizet.

Mondjuk ehhez jó lenne tudni, mennyi ásványi anyag van a csapvizben az ásványvizzel szemben.

De a legeslegegyszerűbb megoldás hogy szoptatni a gyereket, és majd mikor forralás nélkül birja a gyomra, akkor adni neki csapvizet.

Szerintem.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Jaj, drága Angelani, nem akartalak kiborítani, teljesen egyetértek, én is vidéki gyerek vagyok (erről már írtam). És nem vagyok a mindent agyondomesztozok típus. Plusz most nevettünk a párommal, hogy egyikünk se esik kétségbe, ha nincs kisöprögetve minden nap a konyha.

Nem gondolom, hogy baja lenne a picinek, ha nem speckó törcsivel törölgetem, inkább a praktikus oldalára gondolok (főleg a gyakorló mamiknál mik a tapasztalatok).

A sterilizálórol már beszéltünk egyszer Pennával (aki most csak nagyokat hallgat), akkor azt írta, először ő is kifőzte, de aztán vett sterilizálót, gyorsabb, egyszerűbb és nem kell felette állni, ami azért meggyőző érv. Egyébként hol tudsz 2 ezerért ilyet? Te is megoszthatnád a titkos forrásaidatKép.

Mellszívója anyukámnak is volt (még a hetvenes évek legeslegelején, amikor én voltam műsoron, akkor is), ő hasznosnak tartja, mert segít a mellgyuszit megelőzni. Ezért én is vettem.

Pontosan a babamarketingesek csapdáit kikerülve teszek fel néha én is lökött kérdéseket, hogy valóban szükséges-e valami vagy sem. Aztán persze néha elcsábul az ember, mert ez vagy az olyan édi és "nélkülözhetetlen". De nekem ez kell, mint néha egy kis édesség, ha nem drága be kell ruházni rá. Ez is olyan eset, ami nem a babának, a mamának kell (pl. a gyerek elalszik bármilyen ágyneműben vagy hálózsákban, a mamának fontos hogy harmonizáljon a szoba tapéta-bordűrjévelKép).

Szerintem senki se utál, ez nem az a csapat. Ne idegeskedj, nyugi. Bár most itt is olyan vihar előtti csend honol, lehet, ez izgat fel minket. A kicsi is úgy kaparássza a ház oldalát, mintha új lyukat készítene, ahol kijöhetKép.

D
dudukly
Isaszeg

Abban meg maximálisan egyetértek, hogy túllihegünk minden babával kapcsolatosat... eddig is felnőttek a gyerekek, a mieink is fel fognak. Gondoljatok bele, az ősnépeknél is élnek és virulnak a gyerkőcök fertőtlenités, autóüléses babakocsi, kifogókendő, sőt, popsikrém is eldobható pelenka nélkül is!!!

Amire a babának szüksége van az a táplálék és hogy testközelben legyen. Minden más extra. Ezt meg lehet oldani nem többel mint egy pár pelenkával, de halál komolyan. Ha leég a ház és belevész az összes babacucc, és megszülsz hirtelen, akkor se lesz semmi olyanban hiánya a babának amit ő érzékelni tudna, mert ott van mellette az anyja, enni kap, és testközelben van.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Drága AngelaniKép
Kérlek ne dühöngj!Kép
Látom alaposan felbosszantottak abban a bizonyos másik topicban!
Itt senki sem gyűlöl téged,nem is utál és nem tart felelőtlennek sem.
A steril víz szerintem a tápszeres babáknál fontos és gondolom akkor is csak az elején(nem?),de ez is megoldható sima forralással,100 C -on vajon milyen baci marad életben?Egyébként pedig gondolkodjunk pozitívan és reméljük,hogy közülünk senkinek nem lesz szüksége vízforralásra,mert lessz annyi tejecskéje,amennyit a kisbabája kíván!Kép
És azt gondolom még,hogy nagyon gondos és szerető Anyukája leszel a kisfiadnak ha megszületik(illetve már most is az vagy,hiszen belátásod szerint a legjobbat akarod neki és nagy-nagy szeretettel készülsz a fogadására,NA EZ A LÉNYEG!)
KépKépKép
annamami

Dudukly:

Ha már babamarketingeseknél tartunk, szerintem a legutóbbi amit minden kismama lenyel mint a kiskacsa, az az hogy a nem tökéletesen vizszintesre dönthető babakocsik nem megfelelők újszülöttek számára.

Induljunk ki abból, hogy az újszülött babahordozók/autósülések mind teknő formájúak, még csak véletlenül se vizszintesek. És kifejezetten ezt ajánlják újszülötteknek.

Ellenben az a pár fokos szög amiben egy nem tökéletesen vizszintesre dönthető babakocsi fekszik, az már nem megfelelő az újszülött számára. Hogy miért nem? Hát erre nem nagyon tudnak válaszolni, pláne ha nekik szegezed a fenti ellentmondást.

Még azt is megkérdőjelezném, hogy miért is nem dönthetők vizszintesre? Szerintem kizárólag azért, hogy lehessen olyat is gyártani, ami újszülött kortól jó.

De én most már nagyon cinikus vagyok. :D

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Bocs Roki, a vízből a forralás során kicsapódik az ásványi anyagok egy része (lásd a vízkövet a kávéfőzőn). Ha a "steril" víz alatt a baktérium-menteset kell érteni, a csapvíz és a palackos is az. A fúrt kutak, természetes vízfolyások (még a hegyi patakok sem!) nem baktériummentesek. Aki felnőtt korában megszokja, annak nem okoz kellemetlenséget, de annak aki nem szokott hozzá, vagy csecsemő, hasmenést (vagy súlyos bélferőzést is) okozhat.

Szerintem ezért ajánlják, hogy a már nem csak cicin élő gyereknek teát kell adni, mert ahhoz felforralod a vizet. Meg az alacsony ásványianyag tartalmú vizek (van erre egy szabvány, majd megkeresem) rögtön felbontás után is fogyaszthatók. Én már vese és gyomorproblémáimból kifolyólag régóta a narancs-cimkés óbudait iszom. Finom ízű és babák is fogyaszthatják. Sajna sok nagyon rossz ízű szénsavmentes van, de aki próbálta annak biztos van kedvence.
dudukly
Isaszeg

Hurrá Lányok!!!!
Éljen az egyetértés!!!!KépKépKép
AngelaniKépRemélem látod eztKép!!!!
annamami

Roki, uraljuk a topicotKép. A babkocsiba igazad van, főleg, hogy az eladók hangsúlyozzák, hogy nem ajánlott újszülött kortól, miközben a gyári oldalakon azt lehet olvasni, hogy beleteheted (miért is ne, kiesik belőle???). Plusz teszel alá zsákot, pelust meg ilyesmit is.

D
dudukly
Isaszeg

Szoptatás (a mostani vesszőparipám):

Ha azt akarjátok, legyen elég tejetek, tegyétek a következőket:

1. Ne szüljetek császárral. A hüvelyi szülés közben nagy mennyiségű hormon szabadul fel, ami beinditja a tejtermelést. Ez császár alatt nincs, pláne ha programozott császár és be se indult a szülés.

2. Azonnal rakjátok mellre a babát, még ott a szülőszobán, és utána pedig kapjon szopni igény szerint, ne három óránként. A tejtermelést a baba "cumizása" serkenti, és ez a serkentő hatás a baba szopásának gyakoriságától függ. Újszülött baba még nem tud bömbölni, csak nyekeregni, esetleg a fejecskéjét tekergeti! Ez is enni kérés!

3. Ne használjatok bimbóvédőt. Ez csökkenti az agyba eljutó ingert a mellbimbóról.

4. Ne adjatok a babának vizet vagy teát. Ez elfoglalja a diónyi gyomrában a helyet, nem szopik, és ezáltal nem serkenti a tejtermelést.

5. Ne használjatok játékcumit. Ha baba "csak" cumizni akar a mellen, az első hetekben ennek is nagy jelentősége van, mert segiti a tejtermelést, arról nem is beszélve, hogy a babának testközelre van szüksége.

6. Masszirozzátok a melleteket, illetve szivjátok ki minden szoptatás után a maradék tejet, már a kórházban!!! Ez egyrészt megelőzi a mellgyulladást, másrészt tovább serkenti a tejtermelődést. (Ha már úszol a tejben és túl sok, akkor természetesen már nem kell fejni. Minél többet fejsz, minél gyakrabban ürited a melleidet, annál több tejet fogsz termelni.)

7. Vedd komolyan a gyermekágyat! Hagyj minden mást a fenébe, kivéve a babát. Aludj mikor ő is alszik, és fogadd el a segitséget azoktól akik felajánlják. Most nem fontos se a háztartás, se bármi más, csak az, hogy te kipihent legyél és el tudd látni a gyereket. Ha lehet, add át még a babával kapcsolatos feladatok egy részét is (pelenkázás, öltöztetés, fürdetés) valaki másnak, pl az apjának, nagymamájának, és pihenj helyette.

8. Egyél, de főleg igyál eleget! A szoptatáshoz sok folyadék szükséges!

9. Ki lehet próbálni az alkoholmentes, illetve sötét szinű búzasört, a zabelyhet, mert ezek állitólag tejserkentő hatásúak. Szintúgy a szoptatós teák (laktoherb, fitolac), és homeobogyók.

Még egy pár jó tanács:

Ha a bimbó kisebesedik, akkor a baba valószinűleg nem jól harap rá! A mellbimbónak egészen hátul kell lennie ahol a szájpadlás már puha (ha hátranyomod a nyelved, érzed, hogy a saját szájpadlásod elől még csontos, hátul pedig puha) - na oda a puha részre kell becélozni a mellbimbót, mert ha a csontos résznél nyomorgatja a nyelvével, vagy esetleg a mellbimbót csócsálja az inyével, attól csak kisebesedik az egész. Ha már kisebesedett, a legjobb anyatejet rákenni és szabadon hagyni, hogy ne pálljon be a melltartóban. Az anyatejben mint tudjuk immunserkentő, védő hatású anyagok vannak, ami a babának is kell, ezért elősegiti a gyógyulást.

Ha túl keményre bedurran a melled és nem fér bele a baba szájába, érdemes egy picit lefejni belőle hogy puhuljon, és újra szájába adni.

Ha a baba aluszékony (császár vagy sárgulás eredményeképpen), mindenképpen ébresztgetni kell etetésekhez. Ha bealszik a cicin, érdemes megcsipkedni/bevizezni az arcát, vagy levetkőztetve és max egy pelenkával letakarva mellre rakni, attól felélénkül.

Na eszembe jut még valami?

Tejmentes blog
Életkör
rokica

RokicaKép
Mihez is kezdenénk nélküled???Kép
annamami

Dudukly!

Ezt nem tudtam, de igy belegondolva igazad van... látszik hogy ebbe a témába még nem mélyültem bele. Bizom benne, hogy nem lesz rá szükség, de persze ez nem mentség, mert bármi történhet, és ha tápszert kell esetleg adni, jó lenne tudni, milyen vizzel szabad elkésziteni.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Annamami:

Most dagad a májam. Kép

Tejmentes blog
Életkör
rokica

RokiKép
Most indulok Újpestre abba a bizonyos Tipp-Topp Kismamaboltba,amit Mea írt annak idején egy új fürdőruciért,mert a régit biza'kinőttem!Kép
Az Árpád u.56. az felétek van?márminthogy ott kell feljönnöm a metróból,mintha hozzád mennék?
annamami

Sziasztok Lányok,
rég írtam már, de látom annyira nem hiányoztam Kép
Visszaolvasgattam, nagyon jó kis érdekes témákról írkáltok Kép Én speciel azt hallottam a babavízről, hogy nem jó!! Jobb nem adni a babának.
Inkább üzlet.
Rokica,
nagyon okos dolgokat írsz. Pontosan ezeket erősítette meg egy mama, akivel beszéltem a hétvégén, akinek most 3 hónapos a kislánya. A lelkemre kötötte, ha megszülöm a Babót mindenféleképpen meg kell hogy szívja a mellet, mert csak akkor indul be a tej!!! Ne legyek rest, próbálgassam, még ha bénának is érzem magam. És akkor nem lesz semmi gond Kép
Anikóról tudtok valamit??
puszi
szmercsa
35+1 Kép repül az idő
szmercsa

Sziasztok!

Csak egy pillanatra ugrok be, mennem kell még vásárolni, szendvicseket csinálni, de nem bírtam ki, hogy ne nézzek be Kép

Mindenkinek köszönöm Balázs nevében a jókívánságokat, nagyon aranyosak vagytok! Képet nem ígérek, mert nincs digitális gépünk, hacsak valaki nem hoz magával a vendégek közül!

Bodza Kép Már épp kérdezni akartam, hova lettél, de gondoltam, hogy valami nyaralás lehet a dolog mögött.
Neked is boldog szülinapot előre is!!!!

További szép napot!
Judit 27+0
jucc

Angelani,
teljesen egyet értek Veled, ami a sterilizálást illeti. A Babóra az első hónapban kell a legjobban vigyázni, amíg az immunrendszere meg nem erősödik, habár a már említett mama, aki nagyon sok okos tanáccsal ellátott, már 2hetes korában levitte vidékre a Babót a nagyszülőkhöz, egész nap a friss levegőn szundikált, evett... jól érezte magát Kép azt mondta, hogy most 3hónapos korában már felül, olyan erős kislány Kép
Én is túlzásnak tartom a babavíz+tápszert mikrohullámokkal sterilizált üvegből adni a Babónak. Szerintem is ez már borzasztó Kép
Csak logikusan belegondolunk, félelmetesen üzletszagú...arról nem is beszélve, hogy mit teszünk azzal a szegény pici Babával, aztán meg belefolyunk egy másik üzletbe az allergia gyógyításába... no comment.
És valóban, ahogy a mai világban mindenből, lásd kismamarucik mennyibe kerülnek a babákból is üzletet csinálnak.
Egyébként a mellszívó már ősidők óta létezik és állítólag erősen megkönnyíti a mamák életét... próbálok minél több emberrel beszélni, és legjobb belátásom szerint dönteni, hogy mi a jó, mi nem... nehéz ügy Kép Túl sok az infó.
Lányok,
ha elérkeztek a 33-34.hét tájára, napról-napra érzitek majd, hogy nő a Babóka és hogy erősödik Kép már a közvetlen környezetem, aki minden nap lát is azt mondja, hogy napról-napra nagyobb a baba, tehát a pocak, nem a fenék Kép
Úgy érzem többet kell ennem, már többször leesett a cukrom, pedig csak egy fél napig nem ettem. Figyeljetek majd Ti is oda rá, csak osztogatom az észt Kép bocsi
na abbamaradtam, puszi nektek, végre nincs olyan meleg,
szmercsa
35+1
szmercsa

Annamami:

Hát ugyanott kell leszállni, de ha felénk indulsz, az az István út, és ami keresztezi, az az Árpád út. Neked az Árpád út kell, és a Centrum áruház mellett kell elsétálnod egészen a következő sarokig, ahol van egy téglaépület, tele boltokkal. Azok egyike a Tip-Top. Én is alig tudtam megtalálni, autóból egyáltalán nem látszik! Picike az egész. Még nem voltam benne, mert hétvégén nincs nyitva, majd mesélj milyen cuccok vannak benne. Bár nekem már kismama cucc szerintem nem kell.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok!

Beteg voltam a hétvégén, (hánytam meg fájt a fejem), talira sem tudtam menni. Kép Kép
Remélem szerveződik még egy a jövőben!

Alvással kapcsolatban, nekem sem az igazi, vagy a bébi pörög, vagy pisilni kell vagy elzsibbad a karom, görcsöl a vádlim. Kép

Hízás: én 52-ről indultam, 3 hónap hányás után tartottam a súlyomat, majd hirtelen felugrott rám 10 kiló, úgyhogy most vagyok 62. Kép A gravidogramróll lelógok a normától, ill. a has méretem is egy 30 hetes terhességnek megfelelő méret. Úgyhogy nem tudom mi lesz itt később!! Dokim nem mondta, hogy diétáznom kellene, ráadásul csupa egészséges kaját eszem.

Nyaralás: a 31.héten fogunk menni kisfiam, párom meg én és még barátaink (szintén gyerekkel) Horvátországba, Split mellé. Erre is engedélyt kaptam a dokimtól, ha addig sem lesz semmi gond.

Még benézek később!
Puszi mindenkinek!

Dóri
26+1
Vendég

Sziasztok

hahó, itt a "nagyokat hallgató"Kép Kép

Rókica szopilistájához csak annyit tennék hozzá:

1/ Kevin CSÁSZÁROS, pénteken 13:20-kor született, szombat este tehettem mellre először, lehetőségem sem volt aznap...
2/ KIsebesedett a cicim már hétfőre, másnapra hoztak be BIMBÓVÉDÕT anyuék, 1 hétig azzal szopizott, nagyon ügyesen, amíg begyógyult a cicim.
3/ A 3. héten bőgve (!) hívtam fel a férjem, hogy a gyerek CUMIZIK. (Ne röhögjetek, persze, hogy én adtam a szájába, miután 10 perces szünetekkel 3 órát komfortszopizott, és nem bírtam már...szóval készüljetek fel, hogy az első időkben eléggé kifordul magából a személyiségetekKép)

Kiemeltem azokat dolgokat, amik ugye "rosszak" szopi szempontból, ennek ellenére, ahogy már írtam: fél évig csak tejcsin élt+adtam tejtesónak, és 13 hósan hagyta abba.

Nem a listát kérdőjelezem meg (abszolút igaz minden szava) csak fel szeretném hívni a "kezdő" (de okosodóKép) mamik figyelmét, hogy sokszor nem minden úgy történik, ahogy szeretnénk, vagy számunkra lehet jó megoldás a szakirodalomban ellenzett is. A lényeg az önbizalom, a rugalmasság, és a babára való ráhangolódás, figyelem, a lényeg, hogy NEKI mi a jó.
Attól, hogy pl nem alszik veled (mait most propagálnak) vagy bimbóvédőre "vetemedsz" még jó anyukája vagy neki. A legfontosanbb, hogy ezt el is hidd!!!

Uff, én beszéltemKép

Fogyitémához: én azon szerencsések közé tartozom, akik szépen fogyogattak szopi alatt, viszont mivel nem figyeltem a kajára csak 5-6 kiló ment le 1 év alatt, utána meg visszajött, amikor abbahagytam...szóval én most nem hagyom "elmenni ezt a lovat" az első perctől oda fogok figyelni a kajára, valszeg Norbitól rendelek majd ebédet (főzni már egy kölökkel sem tudtam az első fél évben). A szopi amúgy abszolút folyadékháztartás függvénye, ha az rendben van, akkor okés lesz a tejcsi is. (Most nem a szélsőséges alultápláltságról beszélek persze!)

na, mennem kel,
üdv
p 28+WCKép
penna

ha valaki nem értené
WC= 00 ugye, már hetek óta ezen röhögök, hogy mindig keddenként van időm írni, ami a fordulónapom, úgyhogy mindig "WC-zek"Kép
p
penna

Szmercsa,

Nekem hianyoztal!!!Kép
Udv, itt vagyok, olvasgatok meg en is. Csak mire irni szeretnek, valahogy minden kiszall belolem.
Jezusom, belegondolsz? Beleleptunk a 36. hetbe. En az elso fiam a 37. heten szultem, tok egeszsegesen, ami azt jelenti, hogy a kovetkezo heten akar szulhetnek isKép
Te nem varod mar?? Kilokkal hogyan boldogulszKép
Vagy ez legyen inkabb tabu???Kép

Annamami,

Ne aggodj, 8 kilo a 22. heten az jo!

Rokica,
Koszi az osszefoglalot a szopiztatasrol.
Jol belevestem az agyamba a tudnivalokat es mas site-ken is sok hasznosat olvastam. Be vagyok parazva egy kicsit ettol az egesztol, mert a fiammal irto szarul sikerult, azaz nem sikerult.
Nalam pont az egyes pontban irott dolog volt, ( jo kezdes) vagyis programozott csaszar farfekves miatt. reggel 9-kor szultem es csak valamikor delutan 4 ora korul kaptam meg a babat.

Na mindegy, majd csak lesz valahogy.

Nekem mar olyan kozelinek tunik, hogy talalkozom vele, annyira varom mar!!!!!!!

Aniko
34+6

KépKép
KépKép
aniko47

Halihó mindenki!

Na végre valami jó is történik, egy fürdőszoba nagyon pöpec lett, ráadásul ez a lenti, amit minden hozzánk érkező használni fog, úgyhogy most nagyon vidám vagyok!Kép
Látom témánál vagyunk megint!
Nekem épp tegnap borzadt el a férjem a babavízplakát láttán, hogy ez meg mi a franc???
Micsoda hülyeség, és hogy csak business az egész, és hogy menjenek a francba...
Egyet kell hogy értsek veleKép
Anyukámék 8-an voltak testvérek, mind a 8-an egy ásott kútból ittak egész gyerekkorukban, a mamám kb 70 éven keresztül(tavaly halt meg 95 évesen) és mind a 8 gyerek megérte a relnőttkort, kutya bajuk sem lett a víztől!
Erről ennyitKépKépKép

Most faltam be egy fél tábla milkátKépKép

Valaki kínálgatta a tökfőzitKép Jöhet!

Róki, gratula a kocsivásárláshoz!
Nekünk még mindig nincsen kocsink, na nem baj, majd 1-2 hét múlvaKép

Na most megyek, pörgök tovább még egy kicsit!Kép

Megann 30+2

Kép

Kép
megann

Elnézést a bepofátlankodásért, remélem minden kismami jól van. Falináról tudtok valamit?
Vendég

Penna:

Teljesen igazad van, tuti nem megy úgy semmi ahogy az ember előre szépen eltervezi magának! Muszáj rugalmasnak lenni, és elfogadni a nem-egészen-ideális helyzeteket. A listát sarkitva irtam, pont azért, hogy ha valami pontban nem egyezik azzal, ami a valóságban történt, akkor lehessen hol keresni a hibát és remélhetőleg a megoldást is.

Persze vannak olyan mázlista anyukák akik mindent pont forditva csinálnak, és mégis tudnak szoptatni minden további nélkül! A lista azoknak szól, akiknél nem ez a helyzet, és keresik hogy mit kéne másképp csinálni.

És abban is teljesen igazad van, és jó rá előre számitani, hogy egy ugyanolyan hormonkavalkádba fogunk kerülni szülés után, mint ami az első trimeszterben volt. Nehéz igy előre "agyilag" felkészülni erre, szerintem valamilyen szinten lehetetlen is, a legjobb amit remélhetünk, hogy talán felismerjük magunkon a hormonmérgezés jeleit, és szép türelemmel kivárjuk amig elmúlik. Erre jó az apukákat is előre felkésziteni, hogy még egyszer számithatnak a bőgőmasina visszatérésére. És nem a babáról beszélek! :D

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Noémi22,

vagyogatunk, fekszegetünk! Kép
Keményedek ezerrel, emiatt x féle bogyót szedek... Most meg enyhe menstruációs görcsöm kezdődött 1 órája. Épp erre akartam rákérdezni most a lányoktól, h. mi a véleményük mennyire normális ez.
Ugye nem fogok még megszülni?!? SOS

Veled mizu? Nagyon sajnálom, ami veled törpént anno, de talán már esetleg vmi jó hírrel tudsz szolgálni? Kép

e-mailom, ha gondolod: tima kukac freemail pont hu

Falina 32+4
falina

Falina:

Pihenj és igyál sok vizet! A görcs a kiszáradástól is lehet.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok!

Örülök, hogy eddig még senki nem ítélt el a kitörésem miatt (méghogy nem vagyok érzékenyKép).

De sajna én is a parás anyukák táborába tartozom és most álljt parancsoltam magamnak. A gyerek nem cukorból van, nem fog elolvadni!Kép

Természetesen mellszívóm van! Elektromos, igaz pesztonka, de jó lesz. Ráadásul orrszívós is. És kétféle orrszívó cső van hozzá. Az egyik kimondottan újszülötteknek a másik nagyobbaknak.
Ezt 2500Ft-ért vettem a babaneten és kaptam hozzá 2db bimbóvédőt, aventes bimbókrémet (mintát) ésmég 1 csomag papír wc-ülőkétKép
Állítólag azt is hallottam, hogy a császárosok később kapják meg a babaát (ja, Penna is írta). Ebben az esetben ha a mama jól van és van segítsége, akkor óvatosan (nem elektromossal)lehet próbálni egy kicsit fejni, még a semmit is, hogy előbb beindítsa a tejtermelődést.
Egyébként már én is mindent elolvastam a szopiztatással kapcsolatban. Hála! Ugyanazokat, amiket Rokica is leírtKép

Köszönjük Rokica, hogy te vetted a fáradtságot és leírtad mindenkinekKép

Számomra is a legfontosabb, hogy a baba fél évig szopizzon. Addig nem is adnék neki mást, utána meg már nem igen kell sterilizálgatni annyi mindent, mert lesz elég védettsége a kosz ellenKép
Nem a sok vírus és egyébb betegségekkel szembenKép

Erre is sokan mondanak dolgokat. Mármint a szoptatással kapcsolatban.
Például, hogy mindig meg kell előtte mosni a mellet. Ezt tudom. De! Tapasztalt anyukák!
Mivel mossam? Mert ugye a szappan, tusfürdők és egyébb szerek illatosak. Még a babaszappan is, sőt vannak állítólagos illatmentes cuccok, de én még azon is érzek illatot. A babaának meg igencsak kifinomult a szaglása és nem szereti szerintem a kesernyés szappanízt.
A másik, ha csak simán csapvízzel mosom meg, akkor meg a melegvízben több baktérium szabadul rá a csöcsömreKép (nincs is, csak pici cicim), mit amennyi előtte volt. A harmadik, meg hallom a tavaszi topikból, hogy van aki az utcán (nem mindenki előtt) szoptat ha éppen akkor éhes a pici. Szval nem hordhatok magammal domestoszos törlőkendőtKép
Na ez csak vicc volt. Persze én sem vagyok koszos, de azért megizzadhatok vagy hasonló.
Szóval nem parázok, mert a mellem sem lesz igazán sterill, pláne a kórházban, hiába is mosnék kezet is.
Nem kell félni, a baba ezektől még egészséges lesz!
Én a koraszüléstől, vagy esetleges més rendellenességtől féltem Õt. A bacikkal meg elbánunk. És ha lesz cumisüvegje, mert lesz, azt meg kifőzöm. Nem tart az 5 percig sem. Nem kell 20 literes lábasba feltenni vizet 1-2 üvegértKép

Na lenyugodtamKép Kép Kép

Ha esetleg tápszerezni kellene, akkor természetes, hogy forralt vízzel "dolgoznék".
De szerintem erre a célra megfelel a csapvíz is, mint más szegényebb embereknek. Aztán lehet, hogy megvenném a drága ásványvizet, de szerintem az pénzkidobás. Abból is naponta kellne vagy 1-2 üveg + a tápszer. Még aki jól él, annak is sokba kerülne. De komolyan, az első a baba. Ha az orvos azt mondja, hogy csak kimondott babavíz, akkor babavíz. A doki biztos nem üzleti célból sózná rámKép

Na megyek és mára befejezem a sok okoskodást!
Csak nem szeretem ha bárkit is bármivel át akarnak verni vagy rászedni bármire.
Persze mindenki úgy csinálja, ahogy neki a legjobbKép Kép Kép

Puszi mindenkinek!
Sziasztok!
Angelani
30+1

Kép
angelani

Dori

de jó, hogy írtad mikor mész nyaralni, és ráadásul külföldre.Egy kicsit megnyugodtam.KépMár kezdtem felelőtlennek tartani magam.Pedig a doki nálunk is engedélyezte.Még a fürdést is.Sőt!!!KépMi most megyünk (egy hét múlva)
Horvátországba, akkor leszek 32+x hetes.

Képzeljétek, engem egy bababiziben az eladó akart lebeszélni az igény szerinti szoptatásról.Hogy éjszeka adjak neki inkább vizet vagy teát.Mintha nem lenne mind1 akkor már, hogy mi miatt kelek fel.Hozzá teszem legalább 70 és a halál között volt.Azzal érvelt, hogy mi is felnőttünk.A végén már olyan ideges voltam! Mi köze hozzá, hogy én ezt, hogy akarom megoldani???Kép
De azért a baldahint az nézzem meg mindenképpen!
Hát nem normális.

Erről jut eszembe, vásárlós lányok!
Plüss brendonos hálózsák használt, de nagyon jó állapotban van,2300 Ft.Sztetek jó?????

Szilvi
31

Kép
Kép
kismama2004

Sziasztok!

Falina!
Rokicának igaza van!
A dokim is azt mondta, hogy sok folyadékot kell inni. Van olyan kismama, akit beutalnak a kórházba görcsölés miatt. Utána infúziót kap és utána már semmi baja nincsKép
Nekem is, ha kevesebbet iszom, többet fáj a pocim.
Például most is fájdogál, de képtelen vagyok meginni 1 litertKép
Vagy egyél sok levest!
Az is jó!

Sziasztok!
Angelani
30+1

Kép
angelani

Szia Anikó Kép
örülök, hogy megvagy Kép kicsit megijesztettél ám a 37. héttel, én még nem készültem fel, mégcsak jövő héten megyek vissza vizsgálatokra (CTG, vérvétel, kenet, uh...stb. finomságok Kép) de szülésről még szó sem lehet, még nem készültem fel...Kép csak ezt tudom hajtogatni. Nekem Õ lesz az első, és már eléggé izgulok ám Kép Azt érzem, hogy napról - napra egyre nagyobb a drágám, iszonyatosan feszít a pocimon a bőr, inkább már fáj, így is mondhatom Kép Már daru kell a felkeléshez, de még nem akarok szülni, majd csak augusztusban, vagy ez nem kívánságműsor ??Kép Én megdumcsiztam a Babóval... remélem, 'vette a lapot' Kép
A kilók nem tabu téma, úgy is mindegy Kép most van +15kilóm, 54-ről kezdtem. Szerintem ez még korrekt Kép
különben is ezen a hétvégén tervezzük végleg berendezni a szobát.. annyira izgi Kép nem mondom, hogy várom, de egyszer túl kell rajta esni. Azt hiszem ez a pillanat volt az első, amikor valóban belegondoltam, hogy akár most is megtörténhet....hihetetlen... Kép
Még nem állok készen, még annyi dolgot kellene elintézni Kép.... most a szívrohamot hoztad rám KépKép
puszi Neked, és vigyázzatok egymásra, és sokat gondolok Rád, és tessék jelezni valahogy, ha van 'valami' Kép
bocsi, kissé szétestem asszem
szmercsa
35+1
szmercsa

Na puff most jól leszúrt engem az egyik festő akit lemondtam, mert nem az ő árajánlatát fogadtam el, hogy neki ez milyen nagy megterhelés mert már ő megvette az anyagot (hogy mihez nem tudom, mert a festéket én adom neki) meg kiszállás meg satöbbi...

Pfff... miért vagyok én ezekre ilyen érzékeny?

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok!Kép

Én ma voltam a barátnőmnél délelőtt utána együtt rendeltünk ebédet, most meg anyumnál voltam.
Jól esett menni maKép

Érdekes tegnao csak húzott a pocakom de végre nem görcsöltKép pedig front előtt eddig mindig.

Volt valamelyikőtök abban az új újpesti babaáruházban???(talán Árpád úton van, nem biztos.)
Milyen???
Állítólag olyasmi mint Brendon, Megatoys.
Csak kiváncsi vagyok annál olcsóbb e.

Mea(30+2)

Mea
mea

Mea:

Én voltam, nem az Árpád úton van, hanem asszem az Aradi úton. Még nagyon új, nincs teljesen felszerelve, és nincs olyan választék mint akár a Megatoysban, akár a Brendonban, vagy éppenséggel a Minimanóban. Ellenben van ami olcsóbb náluk, én pl a kengurukkal szemeztem, mert láttam 6000 forintért olyat amit újszülöttkortól lehet használni.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Összehasonlitásképpen máshol (pl Kikában) kengurukat ilyen tizen- és huszonvalahány ezer forintokért láttam.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Köszi RokicaKép

Még egy kérdés, a Kikában van külön gyerek ill.bébiosztály???
Ott miket lehet kapni?
Babaszobiba sötétítő, szönyeg van ott ???
Nem láttatok valahol micimacis szőnyeget vagy sötétítőt???
Az érdekelne, eléggé micimacis vagyokKépKépKép

Mea
mea

Sziasztok!

Szilvi! Én a plüs Brendonos hálózsákot a babaszobán 800 Ft-ért vettem egy csajtól 2 db-ot is. Olyanok, mintha újak lennének. Szerintem a 2300 Ft sok egy használtért.

Látott valaki valahol jó áron olyan matracvédőt, aminek az egyik oldala nylon, a másik pedig frotír? Ezt keresem, de sehol sem találok, csak tiszta nylont, azt pedig nem akarok használni. Ja és még egy kérdés ezzel kapcsolatban. Ti fogtok használni kókuszmatrachoz matracvédőt? Én akarok, mert valahogy fura elképzelni, hogy belefolyik pisi kaka a matracba és az ember hagyja...

Ildi 32+4

Kép
vrucsincá

Sziasztok!

Nem tudom mi van ma, de egész nap majd elalszom, alig bírok most is a széken ülni...
Nézegettem a témákat... a tisztaságmániát és a sterilizálást én sem bírom, rend tisztaság lesz ahogy eddig is a mi életünkben, fertőtlenítés pedig a gőzölős vasalás és a kifőzés lesz, lehet, hogy a kókuszmatracra még beruházunk, aztán slussz! Kép Viszont 5-6 hetes koráig csak a közvetlen rokonok láthatják, és ők is csak akkor ha nem betegek! És én sem viszem nagyobb közösségbe addíg! Úgy tudom ez idő alatt fejlődik az immunrendszere!

Viszont amit a védőnő ajánlott, az a légzésfigyelő...azt mondta, ne legyen rá szükség, de ha úgy alakul, gyorsan lehet cselekedni! Ki tudja, mikor nyom el minket olyen mélyen az álom, hogy nem kelünk fel arra, hogy nem halljuk a babánkat lélegezni, szuszogni!

Itt Veresen azt mondta a védőnőm, hogy tíz éve most volt, megint, hogy egy 3 hónapos baba halt meg csecsemőhalálba! Amit, ha jelez a kütyü, még mi is újra tudjuk éleszteni! Nem riogatás, csak elővigyázatosság! Nem volt célom az ilyesztegetés, és ne is kezdjetek el máris arra gondolni, hogy ha valaki nem tudja megvenni, akkor bizti rossz anya! Egyébként ezeket úgy tudom bérelni is lehet!

Pr.30+4

Kép

Kép
prüntyi

Sziasztok

Ildi
barátnőm pont most küzd a szobatisztasággal éjjelre, és azt mondja, a kókuszhoz nem kell a nejlon, átfolyik rajta a pisi, és így a kisfickó nem abban fexik, míg a nejlon megfogja, és így abban alszik tovább...Így meg éjjel ha észreveszik a bajt, csak gyorsan lecseréli a lepedőt, és kész, nem kell a nejlont is törölgetni, fertőtleníteni...
A kókuszhoz sztem sem kell, pont az a lényege, hogy átfolyik rajta, reggel letörlöd/fetrőtleníted az ágyrácsot (vagy ami ott alul van) kiszellőzteted a matracot és kész.

Prüntyi
a légzésfigyelőhöz csak 1 megjegyzés: csak akkor ér valamit, ha elvégzed hozzá a tanfolyamot az újraélesztéshez. Ha nem tudod mit kell tenni, hiába riaszt...

üdv
p
penna

Ja, babavíz, nekem az óbudai gyémánt babavizét ajánlotta a védőnőm, ha feltétlen szükség lenne rá!

Kép

Kép
prüntyi

Penna, teljessen igazad van! Én szerintem el is fogom végezni...

Kép

Kép
prüntyi

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?