Sziasztok Anyucik!
Na kimentettem visszamenőleg egy csomó hozzászólást, és a végén rájöttem, hogy többször ugyanazt, meg ezer éveseket, úgyhogy most biztos nagyon aktuális leszek, bocsika.
Szilvi
Anyós témában egy kicsit én is tehetetlen vagyok. Soha nem úgy csinál semmit, mint amit kérek. Egész apró dolgokról van szó, de mégis idegesítő, ha összerakjuk őket. Ha megkérem, hogy vacsorára adjon vajas kenyeret Liliánának, kicsi kockára vágott sajttal. Akkor megkérdezi, hogy "ne reszeljem?", kértem, hogy ne, mert lányom így szereti... "és esetleg ne főzzek neki valami főzeléket?", mondtam, hogy felesleges, mert nem szokta megenni vacsira, amúgy sem szereti a főzelékeket. Na mire hazamentünk közli, hogy adott a gyereknek reszelt sajtot és főzeléket is csinált, de nem ette meg, biztosan azért mert rossz volt a tejföl.... Na persze, tuti. Ha otthagyjuk nekik Liliánát, tuti, hogy nem úgy találom visszaöltöztetve, ahogy otthagytam. Múltkor is szabadkozott, pedig inkább nem szóltam semmit. Nekem az nem tetszik, hogy kicsi kora óta nem hagyják kibonatkozni. Ennek eredménye, hogy ha együtt vannak ül a mama kezében, aki rohangál vele, mert Liliána ugráltatja és állandóan mutogat neki. De nem láttam még építőkozkázni őket, vagy huzamosabb ideig mesekönyvet nézegetni. Ha elnyikkantja magát, akkor "jajj mit adjon neked a mama?", "éhes vagy biztosan", vagy "szomjas, igyál teát", vagy "tisztába kell tenni". A tisztába tétel amúgy mánia, fél óránként. Na most gondolhatjátok, hogy mennyire tűri ezt egy ennyi idős gyermek. A múltkor is nekikezdett, de elmászott, meg hisztizett neki, hívott, hogy segítsek, mondtam, hogy dehogy megyek és szóltam és nem fogok nagy hassal utána mászni a franciaágyon (náluk volt).
Én sem szeretem a babanyelvet a ninósautóval kezdve.
A papa szójárása, hogy "mitatajsz?", nekem ettől áll fel a szőr a hátamon, meg a "Pápá"-tól. Nemis integet vissza, csak a "sziára"
. Meg nem bírom a "csecsézést" sem. Azt meg végképp, hogy "mi van bekikakiltál", ezt soha nem hagyon ki: "nem bekakilt, hanem kakilt!" Látod én is milyen vagyok?
Szerintem ezek teljesen természetes érzések részünkről. És én is nagyon imádom, amikor nálam köt ki a végén a csajszi vagy miattam nyugszik meg. Volt egy pár hónapja pánikolós időszakom a mamázás miatt, de elmúlt.
Annak örülj, hogy úgy csinál mindent, ahogy Te szereted. Egyébként ez a mamázás dolog nem véletlen. Érzik a prücskök, hogy a mamával meg lehet tenni. Az én lányom kifordul magából, ha ők itt vannak. Nem eszik semmit, egyfolytában nyávog, nem marad meg az etetőszékben stb.
Tudom, hogy nekem is nagy szükségem van rájuk és egyébként szeretem is őket, meg ha megkérem, hogy vigyázzanak rá, akkor jönnek és még az ebédet is hozzák, csak ezek az apróságok...
Kicsit hosszú lettem, bocsika.
Jó is az a bulizás, bébi mellett is. Kell az az anyának-apának.
Fapofa, engem is zavar. Hgy tud valaki mosoly nélkül maradni, amikor egy csöpp integet, hozzágagyog vagy ránéz mosolyogva. Még az a nagyon jó, amikor majd leszúrnak a tekintetükkel, mert még pici az egyik és pocakban a másik. Ezeknek milyen lelkük lehet?
Ildi
Anyós-altatás téma.
Nem lehetett könnyű, valószínűleg én is itattam volna az egereket. Nálunk azt nem tudja felfogni, hogy Liliánát nem lehet már ringatással elaltatni. Ezt mondjuk tudatosan alakítottam így szép lassan, mert már nem bírná pocakkal. Az esti tápszer után már kéri a kiságyát, mutogat rá, szoba elsötétítve. Én meg lefekszem a földre egy paplanra, párnára és így elalszik általában 10-15 perc alatt. Persze párszor a fejemre dobja a pelusát, meg a kiskutyáját, meg dumálgat. De ha megkérem, hogy "tedd le a kicsi fejed", akkor lefekszik. Na ez az amihez már nincs türelme a mamának.
Lisztérzékeny kisfiú, szörnyű lehetett, míg megérkezett az eredmény. Hihetetlen, hogy egy lisztallergia (ami mondjuk azért nem egyszerű dolog) ilyen csúny világot csinál.
Nekünk Brevi ülésünk van, hátradönthető. Mi nem válogattunk, mert ingyenbe kaptuk, már használt volt, de nem látszik rajta. 18 kg-ig jó. Nevettünk apával, hogy lehet lányom innen megy érettségizni, amilyen ütemben hízik.
Éjszaka átalvása téma
Végre volt 3 éjszakánk, amikor aludhattunk és kismanó a helyén aludt. Úgy tűnik, hogy a szobája száraz levegője zavarta, de nagyon. Úgy jöttem rá, hogy nála kezdtem el teregetni, és akkor mindig nyugodtabb volt. Beruháztunk egy UH-os párásítóra és hihetetlen, de alszik. Nem ébred fel éjszaka sem enni, sem inni. Nem mondom, hogy el kell nyargalni és azonnal bevásárolni, de ki lehet próbálni egy kis teregetéssel. Ha jól visszagondolok 8 hónapos kora óta voltak vele alvásproblémák, ami egybeesik a fűtésszezonnal...
Így ő is sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb napppal, nem alszik vissza 10-ig, és nekem sem mindegy. Vidámabb vagyok és nem fáj mindenem.
Noresz
Már ezren leírták a véleményüket előttem, én csak most jutottam idáig, bocsika. Nálunk egész liberális elvek érvényesülnek. Gyakorlatilag mindenhova mehet, persze vannak olyan helyek, ahova csak akkor, ha én is ott vagyok. Ilyen a konyha, fürdőszoba és apa szobája. Nincs "elkerített" rész, ahol játszhat, az egész lakás tele a játékaival, meg persze a játéknak kinevezett üres flakonokkal, kupakokkal, fakanalakkal, műanyagtányérokkal stb.
Igazán csak az van tiltva, ami balesetveszélyes: ilyen a konnektor (van benne vakdugó, de rászólok, ha belenyúl) és ő is mondja, hogy nem, amikor belenyúl. Nem szeretem, ha rángatja a függönyt, mert gyenge a karnis, ez is ritkán fordul elő, és ha ütögeti a TV szekrény üvegajtaját. Ez is ritka. Amúgy meg sokszor az válik be, hogy nem mondom, hogy NEM, hanem megkérem, hogy keresse meg a kutyusát, vagy a Teknőc Benős könyvét, vagy éppen úgy teszek, mint aki oda sem néz, mert akkor már érdektelenné válik, úgy látja nemis tud vele bosszantani.
Buksi
Fejlődési megtorpanás
Én is szeretem, ha értelmesen tölti az idejét Liliána, meg ha éppen ott ülök én is, akkor játszunk együtt. De sokszor előfordul, hogy azzal szöszmötöl félórákat, hogy egy desszertes dobozba teszi az építőkockáit, majd kiborítja, vagy a ruhafogast csapkodja a járólaphoz, vagy éppen a kis szintetizátorán nyomkodja a demo dallamot, meg ilyen hasonló (nekik) nagyon izgalmas dolgokkal. Szerintem ez is építi őket, felfedezik a világot. Nálunk nemis játszik egyedül a formaválogatós játékkal, meg az építőkockával. Mindig invitál valakit hozzá. Az szupi, ha Vencel egyedül is játszik ezekkel a játékokkal. Tudom, hogy van egy ilyen életszakasz nem sokkal egy éves kor után, hogy alkalmazzás az elsajátított kis tudományukat, mi még nem tartunk ott. De gondolj arra, hogy van neki mit bőven, mert ügyes kis pasi.
Késelés. Remélem azóta rendbejöttek a párod barátai. Na közben olvastam, hogy minden OK és még a humorukat sem vesztették el. Engem is nagyon meg tud viselni az erőszak, persze kit nem.
Cvíder: nyűgös, ezt a mi családunkban is használjuk.
De hogy honnan ered, meg miként azt ne kérdezd!
Orsi
Éjjeli szopihoz nem tudok sajnos hozzászólni, mert nálunk hamar elmaradt a szopi egyáltalán. De csatlakozom Ineshez. Nálunk is előfordul még, hogy ha nagyon nyugtalan és nem alszik vissza, akkor bizony kap langyos tápit, persze sokkal kevesebbet, mint vacsira elalvás előtt. Ez általában akkor szokott előfordulni, ha nem eszik fürcsi előtt semmi szilárdat és valóban tudható róla, hogy éhes. Szerintem ne hallgass senkire csak a magad érzéseire. Tudok olyat, akinek sokkal idősebb 2-3 éves a babája és bizony van még éjjeli szopi!
Boróka
Üdv itthon magyarhonban! Örülök hogy jól éreztétel magatokat.
Ne bolondozz Te őrült nő, miért ne kellenél a zárt topicba, ha az lesz!
Zárt topik
Nekem teljesen mindegy, azt hiszem se pro se contra nem szólhatok, amilyen keveset tudok jönni. De ha zárt lesz, akkor is szeretnék benne részt venni, úgy mint most néhanapján.
Hicu
Remélem jól vagytok. Várakozással teli izgalommal olvaslak, hogy Dudu és Te hogy viseled. Nálunk is 15 hó korkülönbség lesz. És hát sok minden kavarog bennem. Csongorod csodaszép és tényleg nagyon hasonlít Éduára.
Bogi
Nem akarom belédbeszélni a kiscsajt, de a fiúkat korán észreveszik... Lehet, hogy kislány lesz. Gondolom, akkor sem fakadnál sírva.
Anno, amikor bejelentettem, hogy újból babát várok az én anyósom is azt mondta, hogy akkor Liliána kiesik a mézescsuporból én meg csak néztem rá, hogy ezt most miért mondja. Egész este mondogatta, hogy lehet, hogy még nem biztos. Nem fogta, hogy UH-on látszott a 4mm-es petezsák. Bár ő arról is meg van győződve, hogy a 3 gyerek hülyeség, mert a középső "mostoha" lesz.
Egy kicsit rólunk:
Sajna megint beteg Liliána. Ennek soha nem lesz vége. A 4 napos 39 fokos láza után és a kiütések után 2 nappal csúnya piros lett a popsija. Na gyorsan kamillás mosás, zuhany a popsitörlő helyett, gyakoribb pelenkacsere, de nem használt most hétvégére már nagyon-nagyon csúny lett. Kedden a doktornéninél kötöttünk ki, aki közölte, hogy gomba! Kapott Canesten kenőcsöt és a gyönyörű mélyről jövő köhögésére köptetőt. Kérdeztem, tőle, hogy gomba, mitől? Szerinte szájba veszi a kezét és attól. Kérdeztem, hogy antobiotikumtól? Szerinte: Áááááá. Szerintem igen. 6 héten belül 2x kapott antibiotikumos kezelést. És nekem akárhányszor szednem kellett mindig vagy a nyelvem lett iszonyatosan lepedékes vagy a nőgyógyásznál kötöttem ki. Na mindegy, illetve, nem, de ez van. A legjobb, hogy anyósom szerint (nekem most még nem mondta, csak a férjemnek), ez csak attól lehet, hogy ritkán pelenkázom a gyereket, ez neki a 2-2,5 óra a ritka. Múltkor is úgy hozott pelenkát, hogy azért hozta, hogy ne sajnáljam a gyerektől. Szerintetek, most hogy érzem magam? Vasárnap találkozunk, de nehéz lesz visszatartanom magam, ha beszól. Tipikusan felelőtlen anya vagyok,. és a gyerekemet is elhanyagolom...
Amúgy most nagyon rossz, mert a lenyelt hurutos váladék miatt megy a pocakja, és ez kombinálva a gombásfertőzéssel elég kellemetlen, vizes vattával törlöm le minden alkalommal, már beköltöztünk a fürdőszobába a pelenkázó szivaccsal.
Közben férjemurammal megünnepeltük a 10 éves évfordulónkat (ismerkedés) és kaptam t?le egy gyönyörű Zsolnay porcelénkészletet, kávésat.
Őrült amúgy mert nyakig vagyunk az adósságban, de hát mindig ilyen volt. Ezért imádom. Én főztem finom vacsit és a a legkedvesebb barátainkkal ünnepeltünk, akiktől egy szívalakú tortát kaptunk.
Liliána annyi új szokást, meg tudományt szed fel napról napra. Ő is jelzi, ha kaki van. Megkérdezem, bólogat és mutatja, hogy menjünk. 3. napja arra is válaszol, he megkérdezem, hogy "letesszük-e a fejecskénket" és ha álmos hevesen bólogat rá.
Puszit küld, ha mondom, hogy puszi, akkor cuppog. Ma megsértődött az apukájára, mert rakott ki nekem készpénzt, hogy legyenm itthon ma reggel, már cipő volt rajta és nem mosott utána kezet, így nem vette fel a pizsis gyermeket. Na ezek után még puszit sem engedett adni az apjának.
Megtanult le és felmászni a franciaágyról. Szuper ügyesen csinálja és nagyon élvezi.
Pocaklakóval jól vagyunk, nagyon élénk. A hasmenésem rendeződött mióta nem szedem a vasat és a magnéziumot és megjött az étvágyam. Gondolom, most pótol a szervezetem. Na lesznek itt még kilók.
Hurutos köhögésre tipp. Lehet, hogy csak nekem volt újdonság. A tenyeredből egy kúpot formálsz, és azzal rendszeresen megütögeted a gyermek hátát és mellkasát, nem fáj neki, mert nem a tenyereddel ütöd meg, és lazítja a váladékot a mellkasban.
Na ezzel keményen megdolgoztam! Bocsi, akinek nem írtam, de így is sok idő volt és állandóan azu ölemben volt Liliána, ami kicsit nagy pocakkal kellemelten.
Sok pusz
Noémi