Sziasztok!
Alvástéma:
Én Zsuzsával csináltam azt, hogy korábban ébredtem... most sajnálatos módon az éjjel kellős közepén ébredek és van hogy csak órák múlva tudok visszaaludni. Pedig Zsuzsa az elmúlt egy-két héten átállt egy istenes éjjel egyszeri ébredésre. Ma pl fél nyolckor már aludt, és hajnali öt után ébredt, aztán visszaaludt még fél nyolcig!!! Ez magához képest hihetetlenül jó. Remélem, hogy egyre későbbre kitolja azt az egy ébredését, és akkor már csak reggel ébred, és tkp végigalussza az éjszakát. Olyan de olyan jó lenne! Bár már a jelenlegi helyzet is nagyságrendekkel jobb, mint volt, mert én is hónapokig nem aludtam egy huzamban többet mint 2-3 órát, és az nagyon brutál.
Kami:
A WHO, a magyar gyermekorvosok szövetsége, a védőnők szövetsége, stb, stb, mind a kizárólagos anyatejes táplálás mellett foglal helyet MINIMUM 6 hónapos korig, és a szoptatás folytatását javasolják MINIMUM 1 éves korig. Én sokat jártam LLL-es csoportokba, és ott elmondják, a baba emésztőrendszere nem érett 6 hónapos kor előtt hogy bármi más ételt megemésszen. A tápszer egy szükséges rossz, ha MUSZÁJ, hogy életet mentsen. De egy csomó baba allergiás lesz rá, mert a tehéntej az első számú allergén ilyen idős korban, és a tápszerek vagy tehéntej vagy szója alapúak. A szója még rosszabb, abban annyi növényi alapú hormon van, hogy megfelel több fogamzásgátló tablettának. Nem adnám a gyerekemnek.
Tehát 6 hónapos kor a legkorábbi, amikor biztonságosan be lehet vezetni más ételt (beleértve ebbe a gyümölcsleveket is, amikre mondjuk azért nincs szüksége a babának, mert tele vannak cukorral és semmi mással). Onnantól viszont nincsen meghatározott rend, hogy mit KELL először bevezetni, ez inkább országonként változik, hogy mit javasolnak.
Abban van egyetértés, hogy bizonyos ételeket érdemes késleltetni, főleg ha van bárminemű allergia a családban. Egész vagy feles tejet csak 2 éves kor után. Savanyított tejtermékkel is érdemes várni egy éves korig. Mogyorófélék komoly allergiát okozhatnak, erre azt javasolják, késleltessük 3 éves korig.
Ez megint egy olyan téma, amiben 1 nincs egyetértés 2 nincsenek a toppon se az orvosok, se a védőnők, mert sokan még azt javasolják, amit maguk tanultak 10-20 évvel ezelőtt. De a tudomány azóta előremozdult, és most már a szakmai kollégiumok hivatalos álláspontja is megváltozott, csak vannak akik nem tartanak vele lépést.
Egyébként az alábbi linkeken érdemes informálódni:
http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=kiadvany
http://www.lll.hu/szfuzet
http://www.szoptatasportal.hu/temak
http://www.szoptatas.lap.hu/
Babakaja:
Én is teljesen be voltam zsongva a sok babakajától, alig vártam, hogy Zsuzsának elkezdhessem adni a sok érdekes kaját. Hát... nem igazán érdekelte. Hónapokba tellett, amig mondjuk hajlandó volt egy negyed üvegnyi bébikaját megenni. :-/ Mennyiségnek nem mondható. Sokkal inkább szopizott. Az igazi ételeket mindig is jobban ette, a körte, banán, barack hamar kedvencek lettek, bár eleinte ezekből sem evett sokat. Az almára csak fintorgott. Kb 9-10 hónapos korára eljutottunk oda, hogy nem hajlandó üveges bébikaját enni, semmilyen mennyiségben. Viszont friss ételt nagyon szívesen eszik, főleg gyümölcsöket (mint a nektarinevős videójából is látszik). Akkor eszik legjobban, ha kézbe kapja amit eszik, és ő maga birkózik meg vele, vagy ha mi is éppen eszünk, és akkor hajlandó azt elfogadni, amit mi is eszünk. Ehhez persze az kellett, hogy az elsőktől fogva hajlandóak voltunk őt maszatolni hagyni, és inkább lemostuk őt is meg az etetőszékét minden étkezés után, de hagytuk üvesedni. Más 10-11 hónapos baba még nem eteti magát.
Tehát ő szilárd ételt alig evett hónapokig, és igazi mennyiséget csak akkor kezdett fogyasztani, mikor rendes kaját kapott, nem üveges műkaját. És úgy tudom, hallom más anyukáktól, hogy ez nem egyedi. Ne lepődjetek meg, ha a kisbaba nem repes a lelkesedéstől az első szilárd étel hatására.
A másik amire vigyázni kell, hogy a babakaja gyártók csak azt nem adják el, ami nincs törvényileg betiltva. De ettől még ott áll a polcon az állítólag 4 hónapos kortól adható bébikaja amiben tejpor van. Szóval érdemes előbb elhatározni, hogy mit vagytok hajlandóak adni a babának egy bizonyos korban, és végigolvasni az összetevőket, mert NEM a szakmai javallatok alapján állítják össze a bébikajákat.
folyt.köv.