Lau!
Ez a téma megint nekem való
. Én szültem már simán és császárral is. Vannak, akik másképp éreznék, de nekem egyértelmű, hogy bármekkora kellemetlenséggel, fájdalmakkal jár egy sima szülés, akármennyi ideig is tart, sokkal jobb, mint egy császár.
1. a sima szülés után legalább megvan a "jutalom", ha más (babai) ok nincs, akkor leglább a kezedbe foghatod a babádat, és utána 2 órát veled lehet, szopizathatod (Ezért tartom a szülőszobai személyzet részéről azt a szokást, hogy nincs oka, de egy kicsit inkubátorba rakják a babát, hadd "akklimatizálódjon", irtó nagy butaságnak. Ezzel mind a mamát, mind a babát megfosztják attól az élménytől, hogy átéljék a szülés katartikus voltát, hogy "itt vagyunk egymásnak te meg én".)
Ez ált. a császárnál még nincs így, még akkor sem ha "szerencsésebb" valaki és epidurálban császározzák és nem altatják. A sima szülést "át lehet élni", a császárnál meg csak "alany" az anyuka, nem résztvevő. (Nem legkicsinyítve a császáros anyuka szülését, mert ideális esetben ez egy szükséges dolog, nem kívánságműsor).
2. a felépülés szerintem ég és föld. Ha nincs gátmetszés a hüvelyi szülésnél, akkor meg pláne. Nekem nagyon rossz volt, hogy szinte semmit nem tudtam rendesen csinálni, arról nem is beszélve, hogy köhögni, nevetni nehogy megpróbáljon a császáros mama. Hazamehettünk rendes időben, de a budapesti úthálózat (a településünkön lévőről nem is beszélve) külön kihívás.
3. ha valaki a fájdalomtól fél, akkor ma már nem kell, hogy császározzák, hisz a fájdalomcsillapítás ugyanolyan módszere rendelkezésére áll, anélkül, hogy a hasát fel kellene vágni. A császár műtét, aminek ugye szövődményei lehetnek. Ill. a következő szüléseket is befolyásolhatja.
Nekem most nagy vágyam, hogy sikerüljön császár nélkül szülni...
Zsófi!
Ha lehet egy javaslatom (nem tudom így csináltad-e): az összes kórházba hozandó babaruhát és minden egyéb kelléket (takaró, textilpelenka) csomagolj össze egyetlen szatyorba és ennek a helyét mond csak meg a párodnak. Bizton állíthatom, hogy még egy gyakorló apuka sem tudja ált. megkülönböztetni a különböző "szakfogalmakat"
, mint body, rugdalozó... A ujjatlan, rövid és hosszúujjú szintén nem nagyon szerepel a szótárukban. Legalábbis az enyém párom ilyen
.
Mi csak ruhaügyben úgy komunikálunk, hogy "Beni szekrény 3. polc középen, felülről a 3. póló". Ill. leírtam neki, amikor nem leszek itthon mit adjon a gyerekre, melyik játszós, melyik elmenős ruha. Különben ki tudja, miben cipelné őket (a hétvégén én előbb mentem el egy rendezvényre, mint ő, ő hozta a gyerekeket, és képes volt a kerti játszós ruhájában (melegítő, póló) elhozni, és még arra is a szomszéd figyelmeztette, hogy szandált adjon rá
). Az a jó, hogy külön szekrényük és fiókuk van, mert egyébként az is előfordulhana, hogy egymás ruháit kapják...
Para: látod, én már harmadszor megyek szülni, és nem mondom, hogy teljes nyugalomban vagyok. Talán azért, emrt szeretem én kézben tartani a dolgokat, de ez nem olyan, amit maradéktalanul lehet. Mindenesetre nyugi
, én is ezt mondom magamnak.
Ja, és elkezdődött a rokonság mindennnapos telefonhívása... És bár nagyon kedvesek, hogy ennyire figyelnek ránk, de azért néha fárasztó is. Úgyis szólni fogunk. Igaz, azt viszont nagyon nem szeretném, ha valaki akkor hívna, amikor épp indulni készülünk, mert nem kell még nekik is külön izgulni...
Beszti