Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Na, ettöl örülök meg a TGYÁS és egyéb juttatások ügyében. Mindenki tuti biztosra tud valami mást. A föoldalon lévö link egy teljesen szakszöveges oldalra visz, abból aztán a magamfajta buta kis számítógépbuzerátor nem sokat ért. Aztán ahányan lefordítják "köznyelvre", annyiféle eredmény jön ki. Kép
Lehet, hogy holnap megpróbálom megkörnyékezni a béreseket a cégnél, hogy számolják ki nekem, hogy mi mennyi, de tartok töle, hogy nagy ívben ki fognak vágni, vagy ha hajlandóak lesznek segíteni, akkor is azt a (számomra érthetetlen) szaknyelvet beszélik, ami azon az oldalon is van. Kép

BMárti
BMárti

Niki K., Márti
Aki idén szül, annak akármi is van, a tavalyi fizuja alapján (2000. évi) számolják a gyedet. Sot, aki 2002-ben szül, de elotte már folyamatosan táppénzen , illetve TGYÁS-on volt (úgy hogy a ketto között nem ment vissza dolgozni hivatalosan), és ezáltal az utolsó rendes munkanapja még 2001.-re esik, az is a 2000. évi fizetése alapján kapja majd a gyedet.

Azért is tudom biztosan, mert én dec 31-re vagyok kiírva: ha elsejen szulok, tobb penzt kapok, ha 31-en kevesebbet. Elég ciki, nem?
mégegykata

Ja igen, jövore szülok: jó megoldás lehet, hogy táppénzen vagy, de még a TGYÁS elottre és a táppénz utánra (a ketto közé) tartalékolod a hivatalos szabadságodat. Már a jövo évit is számíthatod, mert ha ez az idoszak, amíg a hivatalos szabidon vagy már jövo évre esik, akkor ugye az is rendes munkaviszony, tehát akkor már a 2001. évi fizud fog számítani.
mégegykata

Sziasztok Lányok!

A GYED témához kapcsolódóan: A béresünk azt mondta, hogy ha 2002-ben kezded meg a GYED-et, akkor mindenképpen a 2001. évi jövedelmed alapján számolják ki a GYED összegét. Visszaszámolják, vagy mi. Ezt mondta a béres kolléganõ.

De én méár nem is akarok ezekkel a pénzes dolgokkal foglalkozni (persze valamennyire muszáj), mert már teljesen össze vagyok kavarodva. Az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat!

Szila (27dik)
Szila

BMárti!

Az otthonmaradással nekem is hasonló gondolataim vannak. Valahogy olyan véglegesnek tűnik az egész. Meg hogy rám már nincs is szükség a dolgozóban. De hát én már eldöntöttem. Október 1-től otthon leszek. Így lesz időnk mindenre.

Amúgy én is meg vagyok fázva. Tegnap óta fújom az orrom, és egy picit a torkom is fáj. Úgyhogy iszom a gyógyteát és Strepsilst szopogatok.

Szila (27dik)
Szila

Kedves Niki K. és lányok!!

Az orrszívóval kapcsolatban szeretnék tanácsot adni. Nagyon hasznos dolog. Az én pici fiam két és fél hónapos. Náthás lett (szinte elkerülhetetlen hogy elöforduljon néha, bármennyire vigyáz az ember) az orra eldugul, föleg éjszakánként. Ilyenkor fel is ébred arra, hogy nem kap rendesen levegöt, és sírdogál. Az orrszívóval pillanatok alatt kitisztítom a nózikáját, kiszív belöle csodálatosan minden váladékot, és újra remekül "szelelhet" az a kis pisze nózi! Kép Kép
Pici Peti Pocok pedig boldogan alszik tovább.
Nem is tudom mit kezdenék az orrszívó nélkül! Szegény nem tudna aludni, csak szenvedne, szörcsögne, sírna - én pedig virrasztanék mellette, félnék hogy megfullad! Arról nem is beszélve, hogy a bentmaradó váladék az orrából feljebb is vándorolhat, komoly szövödményeket okozva ezzel (homloküreggyulladás, stb...).

Kedves leendö kismamák, akiknek még nincs tapasztalata ebben, föleg akik téli idöszakban fognak szülni: vegyetek nyugodtan orrszívót! A porszívóra szerelhetö is nagyon jó, nem kell félni hogy drasztikus vagy megilyed töle a baba, mert a gyerekek szeretik! Nem félnek a zúgástól, mint bármely más monoton hangtól sem.

A mellszívóról pedig annyit, hogy én csak az elsö egy-két hétben használtam. Több lesz töle a tej, ha rendszeresen lefeji az ember amit a baba nem szívott ki - de nagyon macerás. Nem tud beállni a kereslet-kínálat a baba igénye szerint, és fárasztó is a folytonos fejés. A ményhütöben felhalmozott tejcsit pedig egyáltalán nem biztos, hogy el fogja késöbb fogadni a baba, mert annak már nem ugyanaz az íze mint a frissnek, ráadásul nem a jól megszokott anyuci cicikéböl jön, hanem egy idegen, ismeretlen cumisüvegböl. És ha az ember lányának van teje - ha fej, etet, akkor bizony valószínüleg hosszú hónapokig van - akkor nincs szükség tartalékolásra. Ez az én tapasztalatom, de lehet hogy másnak más vált be.

Élvezzétek a kismamaságot, mert én nagyon visszavágyom arra, hogy pocaklakót érezzek odabent! Ezért nemsokára azt hiszem testvérkét fogunk összehozni Pici Peti Pocoknak! Kép Kép
A kismamaság érzése is csodálatos, de az anyaság... elmondhatatlanul nagy csoda!!! Kép

Minden jót és szépet Nektek: Katus
Katus

Sziasztok!

Koszi mindenkinek a nadrag-infokat! Remelem, talalok majd valamit.
Most mar szepen kezdunk gombolyodni!

Mamacica (es akik meeg neha idegeskednek)!
Azt hiszem, az a legfontosabb, hogy akarmi is van ne idegeskedjunk. Ez a babanak sem tul jo, mert allitolag nagyon jol erzi, amit mi erzunk. Allitolag az, hogy milyenek voltunk a terhesseg alatt, hogyan ereztuk magunkat (lelkileg!) kihat(hat) a baba szuletes utani eletere is. En mindenesetre megprobalok ugy elni, mintha ez teljes mertekben igaz lenne, bar azt azert azt hiszem nem lehet elkerulni, hogy neha ne aggodjon az ember (en mar leginkabb csak a pici miatt).

Egy pelda: egy volt osztalytarsnomnek "hiperaktiv" gyanus gyermeke van (most olyan 1.5 eves). Elmondasa szerint allandoan foglalkozni kelle vele, joforman alig alszik, elaltatni is csak o tudja nagy nehezen (apuci nem), stb. Meg egy csomo mindent meselt meg, ami nem foghato arra, hogy "elenk" a gyerek, ez mar nem egeszen jo. Anyuka viszont a terhessege alatt allando stresszben volt a munkajabol kifolyolag - mivel mint volt osztalytarsamat ismerem is egy kisse, tudom, hogy o tenyleg elegge aggodos tipus.

Szoval lehet, hogy tenyleg van osszefugges.

Roviden: probaljon meg mindenki minel kevesebbet idegeskedni!

Pussssz!
Juca2
Juca2 21

Juca,
Köszönöm a soraidat, egészen biztosan igazad van. Pl. a növérem mindkét kislányát túláradó jókedvvel várta, rengeteget nevettünk akkoriban. (persze most is Kép ) És a picik ha hiszitek ha nem, két hetesen fennhangon kacagtak Kép Föleg az elsöszülött, Panni, neki a mai napig fülig ér a szája Kép

Egyébként mostmár kezdek megnyugodni és elhessegetem a problémákat. Ahogy megnyugszom a kiscicám is újra élénk. Nem is lehet így dolgozni, hogy rúgdal, forog Kép Kép állandóan rá figyelek Kép Kép

Puszi

Mamacica(23hét3nap)
Mamacica

Sziasztok!

Köszönöm az orrszivos tanácsot, en azt hiszem venni fogok, pedig eredetileg erre sem gondoltam, mint ahogy meg eleg sokmindenre nem gondolnek, ha nem olvasnalak titeket.Kép
GYED-el kapcsolatban pedig tenyleg Szilanak van igaza, hiaba szulsz december 31-en, a gyedet mar akkor is a 2001-es fizetesed alapjan szamoljak.

En is olyan szivesen otthonmaradnek mar.Mikor otthon vagyok olyan sokat mozog a picuri, de itt bent mikor ulok, olyan mintha osszenyomnam szegenyket, es ezert csak piciket mozog.

Tiduj
Tiduj

Helló Lányok!

Hát asszem én is a sokáig dolgozók táborába tartozom. Majd az utolsó 3 hetet gondoltam csak otthon tölteni. Addig már csak 7 munkanap van hátra. Egyrészröl nagy hurrá, másrészt viszont még nem tudom mit csinálok majd otthon. Csak várom hogy szüljek? Engem sosem bírt elkapni a nagytakarítási vágy.

Pénz az nem sok lesz a GYED alatt, de mindegy erre számítani lehetett ugye elöre és tényleg 3-4 éve még ennyi sem volt.

Orrszívóból az a kis gumis amit kézzel lehet pumpálni nem is jó semmire? Nekem ezek aszívóketyerék pláne a porszívó elég brutálnak tünik.

Adri
Adri 35

Sziasztok!

Jaj, megörülök ettöl a sok egymásnak ellentmondó információtól! Engem mondjuk a GYED nem izgat annyira, de a TGYÁS annál inkább. Ott elég nagy különbségek jönnek ki a különbözö számítási módokkal. Kép Attól tartok, biztosat csak akkor fogok tudni, ha megkapom az elsöt.

Eldöntöttem: október 1.-töl otthon maradok! Nem volt könnyü elhatároznom magam, mégegyszer köszönöm mindenkinek a sok tanácsot, véleményt és biztatást. Olyan rossz volt, hogy Életem Párjával ezt egyszerüen nem tudtam megbeszélni! Képtelen volt megérteni, hogy miért nehéz nekem meghozni ezt a döntést, ami szerinte pofonegyszerü, és a napnál világosabb. Így aztán nem lehetett vele érvekröl és ellenérvekröl beszélgetni, elönyöket és hátrányokat latolgatni, szóval képtelen volt segíteni az elhatározásban. Olyan jó, hogy van a babanet, és vagytok ti, hogy megbeszélhessük egymás között azokat a dolgokat, amit a pasasokkal képtelenség! Kép Még szerencse, hogy hamarosan lesz otthon kábel-internet, és ha otthon maradok, akkor is fogok tudni jönni babanetezni! KépKépKép

BMárti
BMárti

orrszívó ügyben: a kézi kis gumis szerintem semmit sem ér. Az elektromos változat (Pesztonka) van nekem is, egyáltalán nem szív erősen, a célnak pont megfelel, valahogy meg csak ki kell szívni a váladékot, nem?
Jamina
Jamina

Sziasztok!
Reggeltõl egyre jobban fáj a torkom, és a fejem is kezd "megtelni".
Mit vehetek be? Mármint gyógyszert.
Utálom, ha kezdek kripli lenni!!!!!Kép
Vígasztalásigényem van.Kép
Pusszzz. Chris
Chris

BMárti!

Gratulálok a nagy elhatározáshoz!
Én is döntést hoztam, be jelentem - ha lehet még ma -, hogy okt. közepétől már nem jövök.
Addig mondogattátok, hogy most már én is érzek valami végleges elszakadásfélét!
Szerencsére nekünk is van otthon net, de csak esténként fogok tudni társalogni - hacsak nem térünk át valami másra.

Én már ebből a GYED és TGYÁS dologból igazán nem értek semmit! Kép Szóval ha megszületik a baba dec. végén, de én csak 2002-ben kezdem meg a GYED-et (lehet ezt egyáltalán?), akkor a 2001-es fizu számít?
És a TGYÁS mikor és hogy van?
Valaki, aki nagyon érti, világosítson már fel légyszi!

Kösz - pusz,
Zafi
Zafi

Sziasztok!

Túl vagyok a terheléses cukorvizsgálaton. Tényleg elég szörgyü ize volt, de legalább soron kivül megcsinálták a vérvételt, és nem kellett kivárni a sort.
Nem is lettem leszúrva a +11 kg miattKép, viszont a haskeményedések miatt kaptam magneB6-ot, és azt mondta pihenjek többet, és jobb ha beletörödöm, hogy se sietni, se cipekedni nem szabad.

GYED-rõl nekem azt mondták a TB-nél (bár ezt sem lehet szentírásnak tekinteni, mert nem elöször mondanának hülyeséget), hogy nem a szülési dátuma, hanem az idénylés dátumát megelözö év átlag keresete az alapja. Tehát mivel én nagy valószínüséggel 2001-ben szülök, de igénybe fogom venni a szülési szabadságot (ha nem is végig, de január 1-ig biztosan), akkor én már 2002-ben igénylem a GYED-et, tehát az idei fizum szerint állapitják meg. A TGYS-t viszont a 2000-es fizum szerint, mivel azt 2001-ben igénylem majd.

Mindenkinek szép napot!
Orsi(28dik)
Orsi

Sziasztok!

Sajna most nincs idöm végigolvasni a mai nap termését, de majd pótolom.
Puszilok mindenkit!

Gabi

<pre>
Anyuka Baba neve Születési par. Születés napja
Cseri Bogi 3400 g, 49 cm
Tvica Kristóf Bence 3400 g, 54 cm 2001.09.04
Cory Balázs 2900 g, 50 cm 2001.09.12
</pre>

<pre>
Pocok 18.c. 40 hét 0 n Budapest 27 év szept. 20. 1.b.
Szilvia 39 hét Svájc 27 év szept. 22. 1.b.
Erás 37 hét Pécs 21 év okt. 10. 1.b.
Beáta 1.c. 37 hét Budapest okt. 10. 2.b.
Lara 1.c. 36 hét 2 n Szeged 25 év okt. 16. 1.b.
Szilvi2 1.c. 36 hét 1 n Ócsa 25 év okt. 16. 1.b.
Manka2 35 hét 6 n Budapest 26 év okt. 18. 1.b.
PK 2.c. 35 hét 2 n Svájc 29 év okt. 23. 1.b.
Adri 2.c. 35 hét Budapest 31 év okt. 23. 1.b.
Kiraly Kati 8.c. 34 hét 1 n Budapest 25 év okt. 28. 1.b.
Andiv 34 hét okt. 28.
Merci 33 hét Budapest 29 év nov. 1.
Viki 2.c. 33 hét 1 n 29 év nov. 7. 1.b.
Helga 26.c. 32 hét 4 n Debrecen 23 év nov. 10. 1.b.
Rebi 32 hét 1 n Budapest 30 év nov. 12. 1.b.
Tikk 32 hét 2 n Budapest 26 év nov. 14. 1.b.
Móni 3.c. 31 hét 6 n Debrecen 28 év nov. 16. 1.b.
Eszter 2.c. 31 hét 5 n Budapest 24 év nov. 16. 1.b.
Niki K. 5.c. 30 hét Budapest 26 év nov. 23. 1.b.
Katus sok 30 hét 2 n Pécs 28 év nov. 26. 1.b.
Viráganya 4.c. 30 hét 0 n Dunaújváros 29 év nov. 29. 2.b.
Laura 8.c. 29 hét 6 n Budapest 29 év nov. 28. 1.b.
Zsuzsi 3.c. 29 hét 5 n Budapest 26 év nov. 30. 1.b.
Gabi 1.c. 29 hét 5 n Nyíregyháza 27 év nov. 30. 2.b.
Beja 8.c. 28 hét 5 n Budapest 25 év dec. 10. 1.b.
Niki 10.c. 28 hét 3 n Bp. (Érd) 27 év dec. 10. 1.b.
Évike 3.c. 28 hét 2 n Budapest 29 év dec. 11. 1.b.
Mariann 3.c. 27 hét 5 n Miskolc 30 év dec. 14. 2.b.
Orsi 8.c. 27 hét 4 n Komló 26 év dec. 15. 1.b.
Szilvi 1.c. 27 hét Bp. (Érd) 25 év dec. 15. 2.b.
Picur 1.c. 27 hét 2 n Kanada 31 év dec. 21. 1.b.
Ada 2.c. 26 hét 6 n Budapest 27 év dec. 21. 1.b.
Zita 4.c. 26 hét Budapest 27 év dec. 21. 1.b.
Szila 7.c. 26 hét 6 n Budakalász 25 év dec. 22. 1.b.
BMárti 1.c. 26 hét 2 n Budapest 30 év dec. 25. 1.b.
D.Rita 1.c. 26 hét 2 n Dunakeszi 32 év dec. 27. 1.b.
Kata2 3.c. 26 hét 1 n Budapest 27 év dec. 31. 1.b.
Kata 25 hét Budapest 22 év dec. 29. 2.b.
Betti 4.c. 25 hét 1 n Eger 25 év jan. 1. 1.b.
Tiduj 24 hét 6 n Bp. (Szolnok) 25 év jan. 3. 1.b.
Zafi 25 hét 1 n Budapest 26 év jan. 4. 1.b.
Kisbence 24 hét Budapest 31 év jan. 10. 2.b.
Zsú 23 hét Budaörs 28 év 1.b.
Mamacica 1.c. 23 hét 3 n Szolnok 28 év jan. 14. 1.b.
Erika 14.c. 22 hét 6 n Erdély 27 év jan. 17. 1.b.
Chris-Klári 22 hét 2 n Budapest 36 év jan. 20. 1.b.
Ildikó 3.c. 22 hét 0 n vidék 28 év jan. 23. 3.b.
Moncsi 1.c. 22 hét 0 n Budapest 26 év jan. 24. 1.b.
Catnet 6.c. 21 hét 3 n Ócsa 20 év jan. 25. 1.b.
TKriszta 1.c. 21 hét Budapest jan. 28. 2.b.
Kustyi 21 hét 2 n Gy&#337;r 30 év jan. 28. 1.b.
Klári 1.c. 21 hét Pécs 28 év jan. 29. 1.b.
Zsuzs 1.c. 20 hét 3 n Budapest 27 év febr. 2. 1.b.
Tmóni 0.c. 20 hét 2 n Budapest 31 év febr. 2. 2.b.
Juca2 20 hét 2 n Veszprém 29 év febr. 13. 1.b.
Kinga 1.c. 19 hét 6 n Maglód 33 év 4-5.b.
Tünde 18 hét 6 n Budapest 33 év febr. 17. 2.b.
Nyuszimanó 3.c. 17 hét 6 n Finnország 26 év febr. 21. 1.b.
Barbi 2.c. 8 hét 3 n Budapest 24 év 1.b.
Erika2 12.c. 8 hét Százhalombatta 27 év
</pre>
BGabi (bgabi)

Sziasztok lányok!
Olyan jó nektek, hogy ti már azt tervezgetitek, mikortól maradhattok otthon. Nekem az még olyan messze van, pedig már legszivesebben holnaptól nem jönnék dolgozni. Ez biztos azért van, mert igazából már egy pár hónapja eldöntöttem, hogy váltani fogok, de aztán elhatároztuk, hogy a babát egy évvel korábbra tervezzük. Igy maradtam....de nem szeretem a munkát, meg a fönökség se az igazi.
Képzeljétek, ma bejelentkeztünk esküvöre, október végén lesz.
Ez is olyan gyors, a baba miatt, de azért remélem szép lesz. Nem is tudom miért halogattuk eddig, mar 8 éve együtt vagyunk.
Ettöl a GYED, TGYÁS dologtól én is kikészülök, nagyon nehéz kiszámolni, hogy mennyit is fog pontosan kapni az ember. De minden esetre keveset.
Na puszi mindenkinek és szép napot kivanok.
A mai nap talán nem lesz olyan lehangoló idöjárásilag, itt egy kicsit süt is a nap.
Barbi
KBarbi

Szia Zafi!

A TGYÁS 180 nap (kb. 6 hónap), leghamarabb a szülés várható idöpontja elött 4 héttel lehet megkezdeni, legkésöbb a szülés napján. Ez akkor érdekes, ha viszonylag jól keresel, és a táppénzed több, mint a GYED lesz. Akkor elmégy szülés elött betegácsiba, így a szülést követöen nem 5, hanem 6 hónapig lehetsz TGYÁS-on, és onnan indul a GYED, ami jövöre max. 83.000 Ft.
A TGYÁS összege a táppénzével azonos, a megkezdéskor érvényes elözö év havi átlagkeresetének 70%-a. Tehát ha az idén megkezded (megszülsz), akkor a 2000., ha csak jövöre, akkor 2001. évi összes jövedelmedet (jutalmat is, ha volt), összeadják, és elosztják 12-vel. Ez a havi átlag, ennek a 70%-a lesz a TGYÁS. DE: 2000-ben volt TB plafon, valahol évi 2 millió Ft jövedelem környékén, e fölött már nem vontak TB járulékot, de az e fölötti jövedelem nem is számít bele a havi átlagba. Az idén viszont már nincs TB plafon, szóval amennyi fizut az idén kapsz, az mind bele fog számítani a TGYÁS-ba, ha csak 2002.-ben kezded meg. Vigyázz a számolással, csak a fizu számít bele, a táppénz nem (abból nem vonnak TB-t). Szóval jó bonyolult.

Kép Megkérdeztem a TB-s lányokat, nem kell kavarni azzal, hogy betegállományból még pár nap szabira visszajöjjünk a TGYÁS elött, mert amikor egy újfajta TB ellátást megkezdünk, akkor a megkezdéskor állapítják meg az ellátás összegét. Tehát NEM IGAZ az, hogy ha már az idén táppénzen van az ember lánya, de csak jövöre szül (és akkor kezdi meg a TGYÁS-t), akkor mindenképpen a 2000. évi fizu az alap. Amikor a TGYÁS-t megkezded, akkor nézik meg, hogy melyik év is az elözö, és akkor állapítják meg az összeget.

BMárti
BMárti

SZIASZTOK LÁNYOK !
BEBALLAGTAM A TB-HEZ INFOÉRT. EGY RENDKIVÜL TUDÁLÉKOS AKTABUVÁR KIOKTATOTT.DIREKT MINDENRE VISSZAKÉRDEZTEM KÉTSZER MERT UTÁLATOS VOLT.
NA SZÓVAL SZERINTEM JÓ HIREKET HOZTAM:

1. AZOK AKIK 2001.07.16.-A UTÁN SZÜLTEK-SZÜLNEK MÁR A 2001.ÉVI FIZETÉSÜK ALAPJÁN KAPJÁK A TGYÁS-T ÉS A GYED-T.AZÉRT ETTÖL AZ IDÖPONTTÓL MERT A TGYÁS 168 NAPIG JÁR/07.16+168 NAP AZ DEC.31/.
HA VALAKI TÁPPÉNZEN VAN A SZÜLÉS ELÖTT AZ SAJNA CSÖKKENTI AZ ALAPOT. A TGYÁS-NAK ÉS A GYED-NEK A 2001.ÉVI BRUTTO NAPI ÁTLAGKERESET 70%-A AZ ALAPJA. A TÁPPÉNZ SZINTÉN A FIZETÉS 70%-A.
IGY KI LEHET SZÁMOLNI A VÁRHATÓ PÉNZEKET.

AZ ÉN PÉLDÁMON.DEC VÉGÉN FOGOK SZÜLNI. DEC ELEJÉT&#336;L OTTHON LESZEK SZÜLÉSI SZABIN, NEM TÁPPÉNZEN.TEHÁT ERRE AZ ÉVRE MINDEN HÓNAPRA MEG LESZ A BRUTTO FIZETÉSEM.AMI NEM SOK.
BRUTTO 75.000.-FT.ENNEK A 70%-ÁT FOGOM KAPNI,
AMI BRUTTO 52.500.-fT.
EZ ADÓ ÉS NYUGDIJJÁRULÉK KÖTELES.
A NYUGDIJ 8% 4.200.-fT
A SZJA ELÖLEG 10.750.-FT/HÓ
SZJA KEDVEZMÉNY 2 GYEREK UTÁN 8.000./FT/HÓ
BÉRKEDVEZMÉNY AMI ÉVI 1MILLIÓ FT-IG JÁR 3.000.FT/HÓ
VAGYIS ÖSSZESEN 11.000.-FT KEDVEZMÉNY JÁRNA A 10.750.-FT-TAL SZEMBEN, TEHÁT NEM KELL ADÓT FIZETNEM.
IGY A NETTÓ GYED-EM ÉS TGYÁS-M 44.500.-FT LESZ KB.
HAVONTA+ A CSALÁDI PÓTLÉK.

VALÓSZINÜLEG A FÉRJEM FOGJA AZ EGYIK GYEREKKEDVEZMÉNYT IGÉNYBE VENNI MERT ELÉG SOK BIZTOSITÁST FIZETEK ÉS AZOKKAL IS CSÖKKENTENI LEHET A SZJA-T ÉVI 50.000.-FT-IG, VAGYIS HAVI 4.666.-FT-IG.TEHÁT FIZETEK HAVI 4.000 FT ADÓT ÉS MAJD A KÖVETKEZÖ ÉVI ADÓBEVALLÁSNÁL LEVONOM ÉS VISSZAIGÉNYLEM A BIZTOSITÁSOK MIATT.

AZ ANYASÁGI SEGÉLYT SZÜLÉS UTÁN MÁR 90 NAPIG LEHET IGÉNYELNI. MOST VÁLTOZOTT MEG, EDDIG 60 NAP VOLT.NE HAGYJÁTOK BENT AZ ÁLLAMNAK!

UGYE NEKTEK IS KEVESEBB A SZJA ELÖLEGETEK A 3.HÓNAPTÓL? A POCAKLAKÓKRA HAVI 2.200 FT JÁR HA ELSÖ GYEREK, HA MÁSODIK AKKOR GYEREKENKÉNT HAVI 4.000.-FT.ENNYIVEL TÖBB FIZETÉST KAPTOK KÉZBE.

JÖVÖRE VÁLTOZNAK AZ ADÓSÁVOK.
0-600000 FT-IG 20% AZ ADÓ.
600001-1200000 FT-IG 120000 FT + A 600000FT-ON FELÜLI RÉSZ 30%-A.
TOVÁBB NEM ÉRDEMES NÉZNI MERT A GYEDNÉL A FELS&#336; HATÁR A 996.000.-FT/83000X12/

HÁT REMÉLEM ÉRTHETÖ VAGYOK.

KISBENCE TEGNAP VALAMIBEN NAGYON ÜGYKÖDÖTT.
KITOLTA VALAMIJÉT A KÖLDÖKÖM MAGASSÁGÁBAN ÉS EZZEL A DUDORRAL KÖZLEKEDTEM EGÉSZ NAP.HIÁBA NYOMOGATTAM SIMOGATTAM LEGFELJEBB EGY DÜHÖS RUGÁS VOLT A VÁLASZ. MA REGGEL MÉLTÓZTATOTT KISIMULNI.
KISBENCE
Kisbence

Összeszámoltátok már, hogy a táblázatunkban hatvanan!!! szerepelünk és még a három már megszületett babás mama is! Ez rengeteg!
BGabi, te milyen rendes lelkiismeretes munkát végzel, nagyon köszönjük!
mégegykata 26

Kisbence!
Nekem nagyon jó híreket mondtál. Ezek szerint mégis magasabb lesz a TGYS-em, mint a GYED-em, söt családi pótlékkal együtt alig kevesebb, mint most a fizumKép Ez az SZJA változás is kivételesen meg fogja növelni a havi nettót jövöre.

Köszi, hogy utána jártál!

Orsi(28dik)
Orsi

Sziasztok!

Akkor mosz Kisbence is mast mond amit eddig tudtunk!Képezen szerintem mar tenyleg csak nevetni lehet!

Tiduj

egyaltalan tudja itt valaki ebben az orszagban, hogy hogy kell kiszamolni ezeket a penzeket???Vagy csak en vagyok ennyire ertetlen!Kép
Tiduj

Kisbence,
Kösz az infót. Kinyomtattam, mert els&#337; olvasásra nem fogtam fel mindent. Most elmegyek tornázni, utána haza és megpróbálom megfejteni és kiszámolni a dolgokat.

BMárti, neked is köszi.

Igaz, most mégjobban összekeveredtem, de remélem estére kitisztul!

Cuppantás,
Zafi (25)
Zafi

SZIASZTOK LÁNYOK !

ÉN FELADTAM. SZÜLÖK AMIKOR SZÜLÖK. KAPOK AMIT KAPOK. ANNYI BIZTATÓ SZÁMOMRA HOGY A KÖNYVELÖM MOST SZÜLT ÉS Ö AZ ÁLTALAM LEIRTAK ALAPJÁN KAPJA A PÉNZÉT. SZERENCSÉRE A MUNKAHELYEMEN ANNYIRA RUGALMASAK HOGY AKKOR MARADOK OTTHON AMIKOR ÚGY ÉRZEM HOGY PIHENNEM KELL PÁR NAPIG ÉS SZÜLÉS ELÖTT NEM HIVATALOSAN LESZEK OTTHON SZÜLÉSI SZABIN
1 HÓNAPIG RENDES FIZETÉSSEL.IGY NEKEM NEM KOMPLIKÁLJA TÁPPÉNZ A DOLGOKAT.

BMÁRTINAK IGAZA VAN, HOGY A TGYÁS-T A TAVALYI BÉR
ALAPJÁN KAPJUK HA IDÉN SZÜLÜNK DE A GYED-ET MÁR AZ IDEI BÉR ALAPJÁN HA JÖVÖRE JÁR LE A TGYÁS.DE UGYE BÁR AZ IDEI BÉRBE A TGYÁS IS BELESZÁMÍT AMI KEVESEBB MINT A BRUTTÓ BÉRÜNK.NA MINDEGY.

AZ ORRSZIVÁSSAL KAPCSOLATBAN AZZAL IJESZTGETTEK HOGY AZ ORRPORSZIVÓZÁS TÖNKRE TESZI A BABA ORRNYÁLKAHÁRTYÁJÁT. HALLOTTATOK ERRÖL?
A BARÁTNÖM HOMEOPATA BOGYOKAT ÉS ORRCSEPPET HASZNÁL UJSZÜLÖTT KORA ÓTA A KISLÁNYÁNÁL.2 NAPNÁL TOVÁBB MÉG NEM VOLT NÁTHÁS A MAYA.
HOMEOPATA SZEREKET ÉN IS HASZNÁLOK HA KEZDEK BENÁTHÁSODNI VAGY TAKNYOSODNI.
NAGYON JÓK.
KISBENCE
Kisbence

KEDVES BGABI !
A TÁBLÁZATBAN MIT JELENT A MÁSODIK OSZLOP?
0.C 1.C STB? A SZÜLÉSI DÁTUMOM AKTUALIZÁLNI KELLENE 2002.01.01.-RE.
NAGYON KÖSZÖNÖM
KISBENCE
Kisbence

Hali csajok,
hát ezek jó hírek Kisbence, akkor nem kell izgulnom, hogy dec 31-én vagy jan 1-én szülök? Vagy a TGYÁS-t azt nem a tavalyi alapján számolják, ha idén szülnék? Hm? Uramatyám, tébés sem lennék szívesen...

Most beszéltem a dokimmal, megyek 25-én terheléses vércuukorra, de nem szirupoznak, hanem zsömlét kell ennem otthon elotte meg tejet. Az azért jó, igaz?

mk
mégegykata 26

Sziasztok!

Na, akkor én most ünnepélyesen megörülök! Kép
(Hosszú ö-vel értendö!!!)

Ma beszéltem a munkahelyemen dolgozó TB-s csajjal, és egészen mást mondott, mint amit Kisbencének a TB-nél. Akkor én most honnan a fenéböl tudjam, hogy melyik az igaz?!?! Elvileg mindkét info profiktól származik! Kép

Aztán itt egy új fogalom: SZÜLÉSI SZABADSÁG?!?! Kisbence, mi a fene az a szülési szabadság?!?! Arra gondolsz, hogy szülés elött megkezded a TGYÁS-t, vagy ez valami más???

BMárti
BMárti

Sziasztok!
Hát én ehhez az otthoni TGYÁS-GYES-GYED témához nem igazán tudok hozzászólni, de teljes mértékben átérzem a helyzeteteket, mivel én is pont ezt próbálom kinyomozni, csak éppen itt Finnországban.
Annyiból nehezebb a helyzetem, hogy angol nyelvü szakszövegböl próbálom megfejteni, mi jár nekem.
Viszont még igy is azt veszem észre, hogy itt sokkal egyértelmübb, kinek mennyi jár.

Csak egy tipp, nincsen a TB-nek honlapja, ahonnan ki tudnátok deriteni, mennyi jár nektek?

Velünk minden rendbenKépKép Tegnap voltunk dokinéninél terhesrendelésen, és minden tökéletes volt: vizelet, vérnyomás....szivhangKép Nagyon meg lettem dicsérve, hogy az 5 hét alatt csak 1 kilót hiztamKép
Viszont a hemoglobinszintem még mindig nem javult, szóval vasat iszom állandóan. Van valami tippetek, hogy lehet növelni a vasbevitelt?

Képzeljétek, megmérték a méhboltozat magasságát is, nektek Mo.-on is szokták ezt nézni? 15 cm volt, és teljesen ledöbbentem, mert a méh feneke már eléri a köldök magasságát. Nem csoda akkor, hogy ekkora pocim lett és hogy ennyire érzem Nyuszimanó mocorgásátKép

Ma este hangversenyre megyünk, legutóbb 2 hete mikor belépett az üstdob és a trombita, Nyuszimanó végig bukfenceket hányt szerintem vagy egy órán keresztülKép De az is lehet, hogy csak pörgött egyik oldaláról a másikraKép
Kiváncsi vagyok, ma milyen müsort ad elö, zongoraverseny leszKép

Láttátok, hogy Pocok holnapra van kiirva, és az is lehet, hogy már éppen szül???? De jó, jön a következö édes babuciKép
És ez igy lesz már végig, szinte minden héten lesz egy újabb kis jövevényKép
Lara is nemsokára szülKép
Hajrá lányok!!!!!!!!

Pusszantás minden KismamatársnakKép
Nyuszimanó(17hét6nap)
Nyuszimanó17h&eacu

Azért mond mindeki mást, mert most változnak ezek a szabályok. Januártól minden más lesz, és emiatt aztán senki nem tud semmit. Azért majd csak megoldódik valahogy igaz? Ne ezen idegeskedjünk. (Bár kétségkívül nem elhanyagolandó szempont.)

Nyuszimano, ha most vagy csak 17 hetes, hogy a fenébe éreztél ennyire eros mozgásokat már két hete is? Ez nagyon korainak tunik.... nekem 17 hetesen kezdett mocorogoni, és már azt sem akarták elhinni, mert annyira korai volt.

És Pocokért én is izgulok, jó lenne ha jelentkezne, rég járt itt, igaz?
mégegykata 26

BMárti: szülési szabadság=TGYÁS
mégegykata 26

Sziasztok!

Kisbence: egy apró megjegyzés: vedd ki a caps lock-ot, mert a nagybetû itt kiabálást, vagy fontos kiemelést szokott jeleneteni. Köszi. Ja, Gabi táblázatában a második oszlop a teherbeesés hányadik ciklusban sikerült. Ez még oda vezet vissza, hogy ez a topic a már megint megjött topicból indult.

A pénzszámolásba én nem tudok hozzászólni.

Az orrszívóba igen: ne féljetek a porszívóstól. Nem tudom, ki és mire alapozza, hogy tönkre teszi a nyálkahártyát. Ezzel az erõvel az is tönkre teszi, ha kifújom az orrom. Én anno még a Tûzoltó u-i gyerekkórházban vettem, akkor még csak ott lehetett kapni, akkor volt új. Most már kapható a patikákban is. A legjobb, ha valahol kölcsönkértek egyet, és magatokon kipróbáljátok. Még nem hallottam olyan emberrõl, aki ilyen kipróbálás után is tarott volna tõle.
A konstrukciója ugyanis olyan, hogy nem a teljes porszívó erõ fog szívni. Ezzel együtt talán rá van írva valami 1000 W, hogy akörüli teljesítménnyel célszerû használni. (az én porszívómon van egy nyílás, amivel eleve szabályozom, hogy mennyire szívja. Ezt kinyitva sokkal csökkenthetõ. Mondjuk én totál bezárttal takarítok otthon, most már nem orrot)
A gyerekek egy része utálja, de egyrészt a hang miatt, másrészt azért, mert ahhoz, hogy ténykedni tudj, fogni kell a gyereket, és ez a "lefogás" zavarja õket. Én anno próbálkoztam a kis kézi gumi pumpás nyavajával, ne tudjátok meg, az tényleg szadizmus volt egy két-három hónapos babával. Sokáig tartott, és eredménye sokkal kevesebb volt.
Viszont a porszívóssal tényleg ki lehet takarítani a sûrû váladékot is, és ezzel a fül- és arcüreggyulladások száma csökkenthetõ. (továbbiakért érdemes itt a társalgóban rákeresni, sokmindenrõl volt már szó (pl. porszívó elefántnak "álcázása"). Keresõ baloldalt.)

Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi

SZIASZTOK LÁNYOK !

KIMÁSOLTAM A WEB OLDALRÓL AZ INFOKAT.MINDENKI UGY ÉRTELMEZI AHOGY AKARJA.
KISBENCE

III. Anyasági támogatás
- Ki jogosult anyasági támogatásra?- Anyasági támogatásra a szülést követ&#337;en az a n&#337; jogosult, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson vett részt. Az anyasági támogatás a jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született.- Milyen összeg&#369; az anyasági támogatás? - Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege azonos az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 százalékával. (2001-ben 27.465 forint) Milyen id&#337;tartamra és mértékben jár a terhességi-gyermekágyi segély? - A szülési szabadság id&#337;tartamára (168 napon keresztül) jár és összege a napi átlagkereset 70 százaléka. - Ki jogosult a gyermekgondozási díjra? - Az a biztosított szül&#337;, - aki a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szül&#337; anya esetén a szülést - megel&#337;z&#337;en két éven belül 180 napon át biztosított volt, - továbbá a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének id&#337;tartama alatt megsz&#369;nt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megel&#337;z&#337; két éven belül 180 napon át biztosított volt, - és a gyermeket a saját háztartásában neveli. - A biztosított szül&#337; mely id&#337;ponttól kérheti a gyermekgondozási díj megállapítását? - Az ellátást a terhességi-gyermekágyi segély lejártakor (168 nap) lehet kérni. Az örökbefogadó szül&#337; vagy a gyám azonban már a nevelésbe vétel id&#337;pontjától kérheti az ellátás megállapítását. - A gyermek hány éves koráig állapítható meg az ellátás? - A gyermek második életévének betöltéséig. Ezt követ&#337;en a gyermekgondozási segélyt lehet igényelni a gyermek 3 éves koráig, illetve tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után a gyermek 10 éves koráig. - Milyen mérték&#369; a gyermekgondozási díj? - A díj összege a naptári napi átlagkereset 70 %-a, de nem lehet magasabb 2001-ben 80.000, 2002-ben 83.000 Ft-nál. - Hogyan kell a gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet megállapítani? - Kétféle módon történik a számítás: I. A táppénzre vonatkozó szabályok szerint állapítják meg, - ha a biztosított anya gyermekgondozási segély vagy gyermekgondozási díj folyósítása alatt szül, vagy a szülés napját megel&#337;z&#337; két éven belül legalább 180 naptári napi keresettel rendelkezik, - ha az igénybe vev&#337; (nem az anya, hanem pl. az apa, a gyám) az igénybevétel napját megel&#337;z&#337; két éven belül legalább 180 naptári napi átlagkeresettel rendelkezik. Mit jelent az, hogy a táppénzre vonatkozó rendelkezések szerint állapítják meg a díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet? - Ez esetben azt, hogy az igénybejelentést megel&#337;z&#337; évben elért egészségbiztosítási járulék alapját képez&#337; jövedelem alapján kell megállapítani az ellátás összegét. Ha az igényl&#337;nek az igénylést megel&#337;z&#337; évben nem volt legalább 20 munkanapi jövedelme, akkor az igénylés évében elért jövedelem alapján számítják ki ellátását. Ha az igénylés évében sem volt az igényl&#337;nek 20 munkanapi jövedelme, akkor a szerz&#337;dés szerinti keresetét tekintik alapnak.
- Hogyan számítják ki a GYED alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet, ha az igényl&#337;nek az igénylést megel&#337;z&#337;en volt 180 napi keresete? - A naptári napi átlagkeresetet az igénybejelentést megel&#337;z&#337; évben elért egészségbiztosítási járulék alapját képez&#337; jövedelem alapján kell kiszámítani. - Hogyan kell a naptári napi átlagkeresetet számolni? - A naptári napi átlagkeresetet úgy kell kiszámítani, hogy az irányadó id&#337;szakban figyelembe vehet&#337; jövedelmet el kell osztani az ebben az id&#337;szakban biztosításban töltött napoknak (csökkentve az igazolt hiányzás, pl. táppénz, terhességi-gyermekágyi segély napjainak) a számával. - Mely esetben lesz a GYED alapját képez&#337; jövedelem a tényleges kereset, s mit értünk tényleges kereseten? - Tényleges kereseten a gyermekgondozási díj igénybevételét megel&#337;z&#337; hónapban elért keresetet kell érteni. Abban az esetben lesz a GYED alapját képez&#337; jövedelem a tényleges kereset, ha az igényl&#337; a szülést megel&#337;z&#337; két éven belül 180 napi jövedelemmel nem rendelkezik, és az egészségbiztosítási járulék alapját képez&#337; jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el. Terheli-e levonás a GYED összegét? - Igen, 8% nyugdíjjárulékot és személyi jövedelemadót vonnak le. A GYED után fizetend&#337; adóból érvényesíthet&#337;-e a gyermekek után járó adókedvezmény? - Igen, mértéke 2001-ben * egygyermekes családoknál 3.000 Ft/hó, * kétgyermekes családoknál gyermekenként 4.000 Ft/hó, * három- és többgyermekes családoknál gyermekenként 10.000 Ft/hó. - Változik-e a GYED összege a folyósítás id&#337;tartama alatt? - Nem változik és akkor sem módosul, ha ugyanazon személynek ugyanazon gyermeke után ismételten állapítják meg. - Az anya megszakítja a GYED-et, munkaviszonyt létesít, majd mégis úgy dönt, hogy ismét GYED-et vesz igénybe. Változik-e ez esetben a GYED összege? - A GYED összege azonos lesz a korábban megállapított ellátás összegével, tehát a szülés utáni kereset nem változtatja annak mértékét. - Lehet-e a GYED mellett munkát végezni? - A gyermekgondozási díj folyósításának ideje alatt keres&#337; tevékenységet nem lehet folytatni, még napi 4 órában sem. - A GYED folyósítása alatt napi 4 órában bölcs&#337;dében el lehet-e helyezni a gyermeket? - A gyermekgondozási díj a gyermek otthoni ellátásához nyújt segítséget. A gyermekgondozási segély szabályaitól eltér&#337;en a GYED folyósítása alatt a gyermeket még napi 4 órában sem lehet napközbeni ellátást biztosító intézményben (pl. bölcs&#337;de) elhelyezni, kivéve a gyermek rehabilitációs, habilitációs foglalkoztatást nyújtó intézményi elhelyezését. - Hol kell igényelni az ellátást? - Az igénybejelentést a munkáltatóhoz, a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz (pl. egyéni vállalkozó), illetve a munkanélküli járadékban részesül&#337;nek a Megyei Munkaügyi Központhoz kell benyújtani. Ugyanitt lehet az igénybejelent&#337; nyomtatványhoz is hozzájutni. Hol kell igényelni az ellátást, ha az anya biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély folyósításának id&#337;tartama alatt sz?nt meg? - A volt munkáltatóhoz kell az igényt benyújtani, és csatolni kell a biztosítás megsz?nésekor kapott "Igazolvány az egészségbiztosítási ellátásokról" elnevezés? nyomtatványt. A gyermekgondozási díjat a volt munkáltató fogja megállapítani, ha rendelkezik társadalombiztosítási kifizet&#337;hellyel, illetve az igénybejelent&#337;t a "Foglalkoztatási Igazolás"-sal együtt megküldi a telephelye szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár részére.
Kisbence

Sziasztok,

SZÜLNI AKAROK!!!!!!!!!!!

De most komolyan, hétföig kaptunk idöt az orvostól, ha addig nem születik meg babánk, akkor be kell feküdnöm, aztán nem tudom mi lesz.

Viszont méhszáj hátul, zárva és Kispocok folyton felfelé mászik (néha mintha hallanám, hogy recseg a bordám, vagy nem tudom mim), pedig a férjem minden nap elmagyarázza neki, merre van a kijárat.
Pocok

Ja és már biztosan unalmas, de csakazért is leirom még 1x: az otthonlevést szokni kell! Ne lepödjön meg az, aki csak pár héttel a szülés elött akarja abbahagyni a munkát, hogy a legdepressziósabb idöszaka (mit kezdjek magammal otthon?) egybeesik majd a teljes lelassulással, ami az utolsó hetekre jellemzö. Azonkivül természetes dolog, hogy a munkahelyen egyre több mindenböl kihagyják az embert, mondván, már úgysem sokáig kompetens. Na én inkább nem vártam meg ezt, az elsö néhány "mellözésnél" leléptem.
Pocok

Szia Pocok !
egyébként jól vagytok a Kispocokkal? ha nincs semmi gond akkor ne aggódj.lehet hogy elszámolták.
Rolanddal ápr.30.-ra voltam kiirva és május 8.-án született meg. nem volt felázva a böre,semmi jel nem utalt arra, hogy tulhordtam volna.
akkor is beinditották a szülést, nem a Roli akarta. bánom hogy engedtem.
Ildi !
most már kis betüvel irok, néha beragad a nagy és nincs kedvem javitgatni.
Kisbence
Kisbence

Mindenkinek köszönöm az aggódást! Kedvesek vagytok!
Tegnap voltam véd&#337;n&#337;nél, meghallgattuk a kislányom szívhnagját, nagyon aranyos volt.
Meg lettem dicsérve, mert +3 kilóval vagyok több a kiindulósúlyomnál és azt mondta, hogy szerinte max. még 3 kilót fogok hízni, amin azért er&#337;sen elmosolyodtam magamban, teljesen lehetetlen....
Bmárti én tudok Neked konkrét számokkal szolgálni, ha most elmész táppénzre, mert én már kiderítettem, ugyanis úgy néz ki, hogy orvosi tanácsra én sem fogok menni dolgozni okt.1-t&#337;l. Az adatok a következ&#337;k:
Mostani bruttóm 165 ezerFt, ebb&#337;l készhez kapok 97 ezer forintot. A táppénzem a tavalyi évi keresetem alapján (de ide értsd az összes pénzt, amit kaptál az elmúlt évben, szóval jutalom és 13. havi bér is) lesz fizetve. Szóval a tavalyi évi keresetem osztva 366 nappal és annak a 70%-a. Ez lesz a napi bruttó béred, ami nem 20 vagy 21 napra jár, hanem ennyi napra amennyi nap van az adott hónapban. Ebb&#337;l a pénzb&#337;l csak adóelel&#337;leget vonnak és ehhez jön a POcaklakóért járó 3000.- forint.
Nekem tavaly 148 e forint volt a bruttóm, de kaptam 13. havit és jutalmat is, így most kiszámolva 82 ezer forint nettót fogok kapni.
Ha kiszámolod ez 15 ezer forinttal kevesebb, mintha minden nap bejárnék dolgozni. Ez nem olyan sok pénz.
Októberben és novemberben táppénzen leszek, a 13 nap szabadságomat pedig kiveszem évvégén, hogy ne úgy menjek át 2002-be, hogy táppénzen vagyok. 2002. januárban még egy hónap táppénz (vagy annyi sem), ami már a 2001-es fizetés alapján lesz számolva és után veszem ki (szüléskor) a szülési szabadságot.
Érthet&#337; voltam? Vagy nagyon össze-vissza?

Nadrág ügyben: Én most hétf&#337;n vettem egy nagyon jó nadrágot, a Soroksári MegaToysban, ez sz&#369;k fazonú, állítható derékrésszel és fekete. Nagyon jól néz ki és nagyon kényelmes is. 7900.- forintba került, de ez végig hordható lesz.

Üdv.:
Moncsi
Moncsi

Sziasztok!

Hajrá Pocok! Nagyon-nagyon szorítok nektek!!!

Moncsi! Köszi az infót, érthetö voltál. Bár azt tudná valaki így összefoglalni, hogy HA jövöre szülök csak meg, akkor mennyi TGYÁS-t fogok kapni...

BMárti
BMárti

Sziasztok!

Iszonyatosan fáj a torkom, és most már totál kripli vagyok! DE Nagyon jókat nevetek és elérzékenyülök, ha olvaslak titeket!

Hazafelé bemegyek a dokinénimhez. Biztos ki lesz kattanva, ha meg lát ebbéli állapotomban.(Dögrováson.) És, ha az is ki fog derülni számára, hogy nem is tudok otthon maradni a héten.....
Remélem így is segít rajtam. Remélem a kis pocaklakómnak nem lesz semmi baja.Kép

HAJRÁ POCOK! USGYI KISPOCOK, IRÁNY A "KIJÁRAT"

Sok pusszz! Chris
Chris

Sziasztok lanyok!

En mar ebbe a TGYAS es GYES dologba teljesen belezavarodtam... Csak azt tudom, hogy szeretnek visszajonni dolgozni 6 honap utan napi 4 oraba, de ugy szamolom, hogy a gyes magasabb lenne, mint a fizum, igy most nem tudom, mit csinaljak. Nem annyira a penz miatt jonnek vissza, hanem mert egyreszt edesapam otthon dolgozik, es vigyazna a picurra, masreszt az en szakmam olyan, hogy nem jo hosszu tavon megszakitani a kapcsolatot a partnerekkel, mert akkor elpartolnak toled.. Es en meg imadom is a munkamat. Ja es lehet 4 oraban is csinalni, meg otthonrol is valamennyire.
NA ezt meg ki kell agyalnom..

Nyuszimano, nekem a kulonbozo elemiszerek vagy plussz ital (vas), sosem szivodott fel, mindig verszegeny voltam. Csak az Aktiferrin vagy egyeb vastabletta segit a vasszintem szinten tartasaban...Kerdezd meg a dokidat, mit javasol.

Bgabi,

most latom, hogy nem adtam meg, melyik varosban szulok: Budapesten.

Chris,

AZ az igazsag, hogy nekunk nics otthon kiscicannk, de ennek ellenere olyan sok csunyasagot olvastam a toxoplaz. hatasairol, hogy meg az elso vizitemnel a vedonot megkertem, hogy irja fel nekem a vizsgalat szuksegesseget. Ahhoz kepest, hogy kiskoromban sok cicank volt, es eleg sokaig, negativ lett a lelet, ugyhogy azota 2 havonta meg kell ismetelnem. De en azt meg sem beszeltem a Kelemennel, mert valahogy mar az elejetol az volt a termeszetes, hogy a vedonommel beszeljem meg. O is azt mondta, hogy csak olyanoknal szoktak elvegezni, akiknek haziallatuk van, es szerinte nekem nem kell, de ha nyugodtabb vagyok, akkor csinaltassam meg. Utana meg mindig a korzeti dokit kertem meg, hogy irassa fel, es az egyeb vervizsgalattal egyutt levettek...

Lanyok!

Lenne egy olyan otletem, hogy irjunk egy listat, mi mindent kellene beszerezni a szulesre, es az elso idoszakra. Mindig olvasok valami ujat itt, ami nekem nem biztos, hogy eszembe jutott volna, pl. szoptatos haloing, inkotencia betet ( az minek kell? Szules utan verzik az ember?) Bocsnat, ha buta kerdeseket teszek fel.....

AMi nekem az eszembe jut es itt olvastam a napokban:

Kismamanak:
-szoptatos melltarto
-elolgombolos haloing
-betet
-mellszivo
-mellbimbo vedo ( most hallottam egy baratnomtol, hogy annyira kisebesedett a mellbimboja az elso par nap alatt, hogy alig birt szegeny szptatni, es be kellett szereznie egy ilyen vedot)
-vagy egy jo krem is, ami eheto a baba szamara, a neve nem jut eszembe
-uveg, amiben le lehet fagyasztani a tejet

Babanak:
-pelenka a korhazba ( min. 5 darab)
-babakremek, hintopor, stb
-ruha, amiben hazahozzuk
-polya, aki ugy erzi
-lazmero
-cumi??? mikortol kell?
-orrszivo
-cumisuveg
-legzesmegfigyelo - aki ugy gondolja
-mozeskosar
-babakocsi
-bolcso vagy racsos agy
-tobb retegben takarok, lepedok
-ruhanemuk

Egyenlore ennyi, kerlek titeket, ha van otletetek, irjatok hozza. Lehet, hogy csak en vagyok ilyen "bena", dehat elso baba, es otthon a szulok maradiak, mondvan, hogy nem kell semmi extra sem nekem, sem a babank. Oke, hogy regebben nem volt mellszivo, meg ilyesmi, de biztos, hogy sok minden azert nagyon segit manapsag...

koszonom es mindenkinek a legjobbakat

Vikoca33
Viki33

Sziasztok!

Csatlakozom a náthások és torokfájósok táborába! Kép

Tegnap voltunk 3D-s UH-n. A mi pici fiúnk nagyon édi volt. A kukacát ismét megmutatta, szóval "majdnem" biztos a fiú. Az arcát azt nem igazán láttuk, bár egy pillanatra látszott, hogy mosolyog. Kép Aztán az arca elé tette a kezét (az összes ujjacskája megvan! Kép ) és ott is hagyta a vizsgálat végéig. Szóval sajna képet nem tudott róla csinálni a doki. Na de majd ha megszületett!! Kép

Sziasztok
Katus30
Katus30

Sziasztok lányok!

Én tszta nátha vagyok, szerencsére semmim nem fáj, de állandóan folyik az orrom stb....

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat (Gyed, Gyes, stb...). Minél többet tudok róla annál inkább meggyozodésem: jól ki van ez találva az állambácsinak. Igaz nem szólok semmit, a Bokros-csomaghoz képest ez ajándék nekünk és a baáéknak is! Kép

Orrszívó: ezt tanácsolták nekem is, foleg, hogy téli lesz a baba.

Tiduj: az én babám sem szereti a munkahelyet. Otthon sokkal virgoncabb. Meg ha ülök biztosan jobban bepréselodik. Sokszor olyan jó állni, kiegyenesedni, jobban elférünk mindketten Kép

Pocok!
Gondolok rátok! Tényleg rossz lehet várakozni, de meg lesz a "gyümölcse" Kép Hamarosan... Kép

Puszilok mindenkit, vigyázzatok magatokra!
Niki K.
Niki K. 30

Szia Vikoca!

A témában, amit felvetettél, van már néhány jó gyüjtemény. Itt az Anyaság rovatban van egy "Kórházi lista, tudnivalók, mit vigyünk" címü topik, nagyon jó ötletekkel, és az Err&#337;l-arról rovatban pedig van egy "Babakelengye" címü topik kimondottan arról, hogy mit kell beszerezni egy kisbabának. Aztán érdemes még megnézni Piglet oldalát a [url=http://www.netacademia.net/piglet/" TARGET="_top]http://www.netacademia.net/piglet/[/url] címen, nagyon aranyos, és ott is vannak ilyen jellegü listák.

BMárti
BMárti

Sziasztok!

Ma megint nincs idöm olvasni, de tegnap már pótoltam, majd ma este megint pótolom. Mindjárt indulunk Debrecenbe csavarogni egy kicsit.

Puszi
Gabi

<pre>
Anyuka Baba neve Születési par. Születés napja
Cseri Bogi 3400 g, 49 cm
Tvica Kristóf Bence 3400 g, 54 cm 2001.09.04
Cory Balázs 2900 g, 50 cm 2001.09.12
</pre>

<pre>
Pocok 18.c. 40 hét 0 n Budapest 27 év szept. 20. 1.b.
Szilvia 39 hét Svájc 27 év szept. 22. 1.b.
Erás 37 hét Pécs 21 év okt. 10. 1.b.
Beáta 1.c. 37 hét Budapest okt. 10. 2.b.
Lara 1.c. 36 hét 3 n Szeged 25 év okt. 16. 1.b.
Szilvi2 1.c. 36 hét 2 n Ócsa 25 év okt. 16. 1.b.
Manka2 36 hét 0 n Budapest 26 év okt. 18. 1.b.
PK 2.c. 35 hét 3 n Svájc 29 év okt. 23. 1.b.
Adri 2.c. 35 hét Budapest 31 év okt. 23. 1.b.
Kiraly Kati 8.c. 34 hét 2 n Budapest 25 év okt. 28. 1.b.
Andiv 34 hét okt. 28.
Merci 33 hét Budapest 29 év nov. 1.
Viki 2.c. 33 hét 2 n 29 év nov. 7. 1.b.
Helga 26.c. 32 hét 5 n Debrecen 23 év nov. 10. 1.b.
Rebi 32 hét 2 n Budapest 30 év nov. 12. 1.b.
Tikk 32 hét 3 n Budapest 26 év nov. 14. 1.b.
Móni 3.c. 32 hét 0 n Debrecen 28 év nov. 16. 1.b.
Eszter 2.c. 31 hét 6 n Budapest 24 év nov. 16. 1.b.
Niki K. 5.c. 30 hét Budapest 26 év nov. 23. 1.b.
Katus sok 30 hét 3 n Pécs 28 év nov. 26. 1.b.
Viráganya 4.c. 30 hét 1 n Dunaújváros 29 év nov. 29. 2.b.
Laura 8.c. 30 hét 0 n Budapest 29 év nov. 28. 1.b.
Zsuzsi 3.c. 29 hét 6 n Budapest 26 év nov. 30. 1.b.
Gabi 1.c. 29 hét 6 n Nyíregyháza 27 év nov. 30. 2.b.
Beja 8.c. 28 hét 6 n Budapest 25 év dec. 10. 1.b.
Niki 10.c. 28 hét 4 n Bp. (Érd) 27 év dec. 10. 1.b.
Évike 3.c. 28 hét 3 n Budapest 29 év dec. 11. 1.b.
Mariann 3.c. 27 hét 6 n Miskolc 30 év dec. 14. 2.b.
Orsi 8.c. 27 hét 5 n Komló 26 év dec. 15. 1.b.
Szilvi 1.c. 27 hét Bp. (Érd) 25 év dec. 15. 2.b.
Picur 1.c. 27 hét 3 n Kanada 31 év dec. 21. 1.b.
Ada 2.c. 27 hét 0 n Budapest 27 év dec. 21. 1.b.
Zita 4.c. 27 hét Budapest 27 év dec. 21. 1.b.
Szila 7.c. 27 hét 0 n Budakalász 25 év dec. 22. 1.b.
BMárti 1.c. 26 hét 3 n Budapest 30 év dec. 25. 1.b.
D.Rita 1.c. 26 hét 3 n Dunakeszi 32 év dec. 27. 1.b.
Kata2 3.c. 26 hét 2 n Budapest 27 év dec. 31. 1.b.
Kata 25 hét Budapest 22 év dec. 29. 2.b.
Betti 4.c. 25 hét 2 n Eger 25 év jan. 1. 1.b.
Tiduj 25 hét 0 n Bp. (Szolnok) 25 év jan. 3. 1.b.
Zafi 25 hét 2 n Budapest 26 év jan. 4. 1.b.
Kisbence 24 hét Budapest 31 év jan. 10. 2.b.
Zsú 23 hét Budaörs 28 év 1.b.
Mamacica 1.c. 23 hét 4 n Szolnok 28 év jan. 14. 1.b.
Erika 14.c. 23 hét 0 n Erdély 27 év jan. 17. 1.b.
Chris-Klári 22 hét 3 n Budapest 36 év jan. 20. 1.b.
Ildikó 3.c. 22 hét 1 n vidék 28 év jan. 23. 3.b.
Moncsi 1.c. 22 hét 1 n Budapest 26 év jan. 24. 1.b.
Catnet 6.c. 21 hét 4 n Ócsa 20 év jan. 25. 1.b.
TKriszta 1.c. 21 hét Budapest jan. 28. 2.b.
Kustyi 21 hét 3 n Gy&#337;r 30 év jan. 28. 1.b.
Klári 1.c. 21 hét Pécs 28 év jan. 29. 1.b.
Zsuzs 1.c. 20 hét 4 n Budapest 27 év febr. 2. 1.b.
Tmóni 0.c. 20 hét 3 n Budapest 31 év febr. 2. 2.b.
Juca2 20 hét 3 n Veszprém 29 év febr. 13. 1.b.
Kinga 1.c. 20 hét 0 n Maglód 33 év 4-5.b.
Tünde 19 hét 0 n Budapest 33 év febr. 17. 2.b.
Nyuszimanó 3.c. 18 hét 0 n Finnország 26 év febr. 21. 1.b.
Barbi 2.c. 8 hét 4 n Budapest 24 év 1.b.
Erika2 12.c. 8 hét Százhalombatta 27 év
</pre>
BGabi (bgabi)

Sziasztok!
Rossz olvasni, hogy mennyien vagytok náthásak!Kép Vigyázzatok magatokra és légyszi kúráljátok magatokat a hétvégén!
Velünk semmi újság nincs, Nyuszimanóval jót szórakoztunk a koncerten, bár ez most jóval halkabb voltKép

Mégegykata!
Én voltam a legjobban meglepödve, hogy ennyire korán éreztem a mocorgást, ugyanis arra számitottam, hogy mivel elsö baba, meg nem vagyok egy nádszálvékony valaki, hogy majd csak késöbb érzem a mocorgást.
Lehet, hogy hihetetlennek hangzik, de tényleg 2 hete érzem a mocorgástKép persze csak belül! Tuti, hogy ö az, mert csak bizonyos idöközökben érzem, és csak este van hosszabb müsorKép Napközben csak max 5 percre jelentkezik be.

Lányok, nem volt köztetek olyan, aki már a 16. héten érezte a mocorgást?

Már úgy várom, hogy kivülröl is érezzem már valamelyik testrészétKép Mikor lehet már erre számitani??????

Nagyon tetszik Viki ötlete, szerintem kéthasábos táblázatként kéne ide betenni, egyik a babaholmi, másik a kismama holmi lenne. Márcsak azért is, hogy végre össze lenne szedve egy helyen,és nem az egyes hozzászólásokból kellene összerakni.
Mit szóltok hozzá?

Amúgy éppen a hét elején irtam össze magunknak, hogy mit kell beszerezni, hát egy napot eltöltöttem vele, mig a védönös kiskönyvet, a kismama-magazinokat meg a Terhesség hétröl hétre cimü könyvet végignyálaztam. De szerintem sikerült egy tuti listát összehozni!

Viki!
Köszi a vasról irtakat! Dokinéni egyelöre még halogatja a vastabletta szedését, inkább a pezsgötablettát iszom, de mostmár naponta kettöt. Eddig kétnaponta egyet szedtem. Hátha ez használ.
Meg a nagymamámtól kaptam egy zsák (nem túlzok!)pucolt diót, azt rágcsálom egész nap mazsolával. Állitólag ezekben van a legtöbb vas. Majd meglátjuk!

Pusszantás mindenkinek: Nyuszimanó (aki ma töltötte be a 18. hetetKép)
Nyuszimanó

Sziasztok lányok!

Én ezt a TGYÁS és GYED számítást ünnepélyesen befejeztem! Lesz ami lesz, már nem foglalkozom vele tovább. Mielött leteszem a lantot, mindent megbeszélek a TB ügyintézönkkel, de már nem fárasztom magam tovább.

Ünnepélyesen bejelentettem, hogy legkésöbb nov.1-töl otthon maradok. Lehet, hogy picit hamarabb, mert okt. végén elég sok a kavarodás az ünnep és szabadnapok körül.

Mellszívó ügyben szeretném megosztani veletek növérem tapasztalatait, akinek már a harmadik gyermeke született idén. Az elsönél még használt mellszívót, de most a harmadiknál már abszolút nem. Azt mondta, hogy szerinte várjam meg a szülést és ha úgy jön ki a lépés, hogy kell, akkor apa tud gyorsan venni egyet, de ha nem muszáj, ne eröltessük. Amennyit szopik a baba, elvileg ugyanannyi termelödik is. Hacsak nem akarom ellátni a környéket tejjel, akkor inkább ne fejjek. Még nem tudom, hogy döntök a végén, de ez sem egy utolsó szempont.

Orrszívó viszont ajánlott! Bár én elég brutális eszköznek tartom, de a babáknak nagyon jól jön.

Pusz,
Zafi
Zafi

Kedves Lányok!
Régóta olvasgatom már a társalgó mindenféle rovatát, amit nagyon jó dolognak tartok. Szeretnék felkéretzkedni a listára: 30 hetes terhes vagyok, Szegeden fogok szülni 27 évesen, és ha mindenki, úgy akarja november 24-én. Ez lesz az els&#337; babánk, akit már az egész család nagyon vár.
Engedjétek meg, hogy hozzászóljak "az otthon maradni vagy sem" témához. Állandó örökmozgó típus vagyok, és el sem tudtam képzelni, hogy ne dolgozzak az utolsó pillanatig. Aztán a kismanóm úgy döntött, leend&#337; anyukáját kicsit visszafogja a tempóban. A 8. hétt&#337;l veszélyeztetett terhesként itthon tartott az orvos, tablettákkal és heti injekciókkal. Minden alkalommal kérdeztem mikor mehetek ismét, de a mai napig táppénzen vagyok. Tanítónéniként dolgoztam, és ma már látom sok elönye is volt annak, hogy nem engedett vissza a gyerekek közé (pedig imádom a munkámat!): megúsztam két nagy vírusfert&#337;zést, és még egy bárányhimlö "korszakot" is, ami egyáltalán nem hiányzott volna. Ezenkívül bizony igaza van annak, aki azt mondja, az otthon létet is meg kell szokni, bele kell tanulni. Id&#337;be telik míg az ember lánya megtanul délelöttönként vagy egész nap egyedül lenni saját magával és az ö "kedves" gondolataival. Jó szervezéssel azonban, az egész napot kellemessé lehet tenni, a házimunkákat hétköznap elintézni, így a hétvége lehet a tied és kedvesedé, vagy a családé, barátoké stb. Elnézést, ha kicsit hosszú voltam, mindenkinek boldog babavárást kívánok!
Sziasztok: Ágci
U.i: Nem tud véletlenül valaki egy aranyos fiúnevet?
Ágci

Lányok!

Már nagyon régen írtam, mert valami baj volt a gépemmel.Olvasom, hogy azon gondolkoztok, hogy meddig dolgozzatok.Hát leírom ami az els&#337; gyerekemmel történt. Vele majdnem végig dolgoztam, közben iskolába jártam. én is azért nem akartam otthagyni a melót,mert ugye a pénz, meg nme akartam, hogy elfelejtsenek. Na az utóbbin aggódni tök felesleges. Pár hónap ide-vagy oda abszolúte nem számít.
Viszont higgyétek el nekem, hogy már soha az életben legalábbis az elkövetkezend&#337; pár évben nem lesz id&#337;d magadra annyi, mint amit szeretnél.
Én most voltam pár napig táppénzen, mert veszélyeztetett terhes vagyok és amúgy is vegyi üzemben dolgozok, de a jöv&#337; héten végleg elmegyek. Már van ui. egy pici ( három éves ) gyerekem, akivel kizárólagosan már csak most tudok majd foglalkozni.Szóval higgyétek el sok minden számít, de nem a pénz a legfontosabb. Persze els&#337; babánál még én is nagyon lelkes voltam. De olyan hamar elrepül az a pár hónap...
Ja és ugye a férjek többsége is annak örül, ha otthon van az asszony. &#336;ket is kell egy kicsit kényeztetni, higgyétek el megéri. Ha meglesz a baba utána úgysem &#337;k lesznek sokáig az els&#337; helyen. Szóval szerintem a meleg vacsi stb jót tesz egy kapcsolatnak és persze akkor a legkönnyebb, ha otthon vagy. Lehet otthon sok mindent csinálni, abszolút nem kell unatkozni. Én terhesen kezdtem el suliba járni és nyelvtanfolyamra és akkor fejeztem be mikor a baba már egyéves múlt. Már most is kinéztem mit fogok csinálni otthon.
A másik oldal persze: ha valaki idegrohamot kap attól, hogy nem tud otthon mit csinálni, annak sokkal kevésbé stresszes, ha dolgozik.
Száva14

Viki,
hátha segíthetek abban a listában Kép. Szóval szerintem a kórházba feltétlenül vigyél magadnak:
- 2-3 db elölgombolós hálóinget, de ha lehetöség van rá, maradj a kórháziban, mert úgyis csupa vér lesz
- szoptatós melltatrtók betéttel (én eldobhatót használok, de jó a textil is)
- 2-3 csomag éjszakai betétet v. inkontinencia-betétet, mert IGEN, vérezni fogsz, akár napokig is, nagyon er&#337;sen
- szénsavmentes ásványvíz vajudáskor nagyon jól jön
- szölöcukor
- annak a bimbóvédökrémnek a neve Garmastan, én azt javaslom, ha maradt a barátnödnek, inkább kérd el, mert lehet, hogy egyáltalán nem lesz rá szükséged, egyébként meg marha drága
- nem tudom, hogy ahol te szülsz, mi a rendszer, de nálunk semmi babaápolási cucc (pelenka, hintöpor stb.) nem kellett, adta a kórház
- néhány babaujságot a pihenés idejére, olvasgatni
Mellszívót senki nem vitt, van bent a kórházban is, de nemigen kell használni

Babának kell otthonra:
- köldökhintöpor (így kérd a gyógyszertárban)
- popsikenöcs (a gyerekorvossal v. védönövel irasd fel, olcsóbb és jobb a gyógyszertári)
- fürdetökenöcs (szintén feliratni)
- babaolaj
- sterilvatta
- desztilláltvíz
- sampon és más egyéb kence újszülöttnek nem kell
- ha pici súllyal született a baba (<3 kg), célszerübb a New Born méretü pelust venni, van Libero és Pampers is
- körömollót csak 1 hónapos kor után
- hidegen streilizáló folyadék a nem kifözhetö dolgokhoz
- 1-2 cumit és cumisüveget szerintem vegyél, legfeljebb majd nem használod, ha nem kell. Nézd meg, milyen méret, mert életkor szerint eltérö a cumirész milyensége, illetve van fözelékes, teás cumi is.
Amit nem írtam le, az benne van a Te listádban is.
Ha valami még eszembe jut, majd megírom.
Jó vásárlást:
Jamina
Jamina

Sziasztok!

Nem tudja valaki: a Garmastan kenocsöt fel lehet íratni? Vagy nem?

A Tv-ben láttam, hogy 30 %-kal olcsóbban a Johnson's termékek, mert 10 éves a cég. Láttatok valamerre? (Konkrét boltra gondolok: pl. DM stb...) Kép

Ágci!
Isten hozott köreinkben. Kép Én egy nap különbséggel vagyok kiírva szülni mint te (nov. 23.) szintén elso baba! És tanító végzettségem van, bár nem tanítok... Kép

Puszi: Niki K.
NK. 30

Sziasztok!

Mint már valaki írta, van pár topic listákkal. Ez azért született, mert ha minden téma egyetlen topicban van, akkor az olyan hosszú lesz, hogy senkinek nincs türelme végigböngészni. Ha most ide szept akárhányadikán összeáll egy lista, akkor novemberben , de talán már októberben újra fel kell tenni, mert akiknek akkor lesz aktuális, nem fogják visszakeresni a húsz archív közül. Az meg, hogy a ki mikor hol tart táblázattal együtt nap mint nap frissüljön, hát nem tudom, nekem elég sokáig tart így is letölteni az oldalt, ha még további hosszú táblázatokkal tetézõdik, még nehezebb lesz.
A tippek, amik szerepelnek, nagyrészük már szerepel az adott topicban. Pl. most Jamina ötleteihez nekiállnék írni, hogy a babaápolási cuccok nagy részét receptre és gyógyszertárit érdemes venni, nemcsak popsi és fürdetõkenõcs terén, de babaolajból is (kb. 20 Ft így), és kell még gézlapocska a köldökre, meg alkohol szintén a köldök lemosásához. Mivel elég hamar hazaengedik manapság az embert, sok babának még megvan a köldökcsonkja, amit megfelelõen kell otthon is kezelni, ezért ezek is kellenek. Stb. még sok tippem lenne, ha bárkit érdekel, a Babakelengye topic elején összeszedtem.
Lányok, bátran, olvasgassátok a többi topicot, higyjétek el sok hasznos dolog van számotokra is!

Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?