Sziasztok Lányok!
Hát én kezdek teljesen kilenni! Márk a babatali óta folyamatosan beteg. Amikor úgy tűnik végre, meggyógyult, másnapra újra láz, s szörcsögés jön. Én már olyan fáradt voltam a nemalvástól, hogy autóba se nagyon mertem ülni, mert attól féltem elalszom, elbambulok. A fáradtságnak köszönhetően én is alaposan lebetegedtem, és már másfél hete nem tudok kikeveredni belőle. Hogy milyen orvosok vannak! A házidoki elküldte Márkot a gégészetre, ott jobban meg tudják nézni. Igazából nem adott neki semmi extrát ő sem, csak házipatika szereket. 1 hét múlva, mikor kontrollra mentünk, a gyerek még mindig beteg, ismét nem kapott semmit. Ott voltam én, szemmel láthatóan beteg, vörös orral, stb. Mondom a nőnek, nézzen bele a torkomba, meg az orromba, hogy érdemes-e elmennem a dokihoz feliratni gyógyszert, vagy úgyis csak házipatika szereket (köptető, orrcsepp stb) fogok én is kapni, mert akkor nem töltenék ott 2 napot sorbanüléssel. Hát úgy hűzta a száját, mintha azt kértem volna, műtsön meg ott helyben. Hát ez nem az egészségügyi rendszeren, hanem az emberi hozzáálláson múlik, hiszen semmiből nem áll neki belenézni az én torkomba is. az az 1 spatula meg nem hiszem, hogy olyan elszámolhatatlan lenne. Nem is nézett meg rendesen. Hát én akartam adni neki pénzt, de ezek után nem kapott egy fillért sem. Teljesen kiakasztott. Elhihetitek, nem a vizitdíjat akartam megspórolni. Még most is elönt a méreg, ha eszembe jut.
A betegség miatt a karácsony egy kicsit elúszott nálunk, de én nem izgatom igazán magam, ajándék lesz mindenkinek, az étel meg majd lesz valahogy
Nálunk már évek óta ugyanaz a menü, jól bevált. Mi nem szoktunk nagy kajálást rendezni, egy könnyű estebéd, és utána az ajándékozás. Amit csinálni szoktam: spenóttal töltött füstölt lazac, citromos rákszósszal, rizzsel és párolt spárgával. A recept nagyon egyszerű, sokmindent meg lehet előre csinálni, így nem kell vele sokat vacakolni. A fagyasztott aprított spenótot megfőzöm sóval, borssal, fokhagymával. Nem teszek bele se tejszínt, se zsemlét, se morzsát, semmit, csak a spenót. Ezzel megkenem a lazacszeleteket, és feltekerem őket. A tekercseket alufóliába tekerem, és a két végén összetekerem a fóliát, mint a szaloncukrot. A tekercseket kivajazott, morzsával megszórt jénaiba teszem és sütőben 20-25 perc alatt megpárolom. A tekercseket előre meg lehet csinálni, és csak tálalás elött megsütni. A rizs hagyományos módon készül. A spárga nálam csak a fagyasztottan kapható zöld vált be, ez is mikróban pár perc alatt megpárolható. A szósz: jó sok citrom levét kifacsarom, olvadt vajjal kicsit összeforralom, belerakom a rákocskákat (ami pucolva van), a fagyasztott jobb mint a konzerv. Só, fehérbors, kapor ízlés szerint. A citrom jó a halhoz, és ez a vajas, citromos szósz a spárgának is nagyon jó ízt csinál. Gyors, egyszerű, mégis különleges recept. Nagy kajásoknak nem való viszont, Reni férje biztos nem értékelné
Sütni nem szoktam, mert nálunk senki nem eszi, bőven elég a 2 rúd bejgli, az is kitart jóval szilveszter utánig. Régebben sütöttem, de nem győsztem szétosztogatni, úgyhogy nem érdemes.
A karácsony hol töltése miatt nálunk sok konfliktus volt az évek folyamán. Én úgy tartom a szenteste az a szűk családé, vagyis azoké, akik egy háztartásban élnek. Nálunk ez azért volt gond, mert anyósék és sógornőmék is ténylegesen a szomszédban laknak, és ők mindig összejárnak. Sértődés volt, hogy mi miért nem megyünk. De én nem akarom idegen környezetben tölteni a karácsonyt, és hát nekem azért mindez mindig is az marad. Aztán volt az, hogy akkor csak délután szaladjunk át kicsit, de ezzel is teljesen szétesett a napunk, mert akkor miért nem eszünk, de hát otthon vár a vacsora...stb. Pár éve végre sikerült megoldani, hogy ha akarják, akkor jöjjenek ők, én nem megyek sehova. Így jönnek felköszöntenek, és mennek a saját fájukhoz. A 25. az mindig anyuéké. Ott általában szarvas a menü
26-án az apai nagymamám, és apu testvérei+családjuk a program, mindig valamelyik testvérnél gyűlünk össze. Anyai nagymama és család pedig még karácsony elött, olyan 22 környékén szokott összegyűlni. Idén még egy dolog bejátszik: Párom anyai családjának a nagycsaládos karácsonya. Ők már úgy döntöttek, hogy szeretnék ha mindenki ott lenne, és hát mindenki ezer felé rohangál, így az összejövetel 29-én lesz. Mindegyik család jó nagy, apuék 3-an, anyuék 4-en, anyósék is 4-en vannak testvérek. Mindenhol 2 gyerek, és hát a gyerekeknek is sok helyen már van gyereke. Szép nagy nyüzsi
Érdekes volt Márk a hóval, nem mert rálépni.
Mondta hogy fehér, meg hó, de fenntartással ismerkedett vele
Nagyon édes, egyfolytában jár a szája és olyan dolgokat mond!
Benianya!
Úgy örülök, hogy Beni ilyen szépen fejlődik! Márk nagyon sokat beszél, és hát bárki bármit mond, én úgy gondolom, ebben segítette az is, hogy sokat megy a tv, folyamatosan hallja a beszédet, a ritmusát, dallamát. Mivel te is sokat vagy kettesben a fiaddal, akárhogy is beszélsz hozzá egész nap, az igényét talán nem tudod kielégíteni, mert akárhogy is, mindig ugyanazokat mondod. Lehet segítene az is, ha már tv-t nem akarsz, hogy mese cd-t teszel fel neki, hogy beleduruzsolja a fülébe a nyelvet. Ez akkor is hat, ha épp nem is hallgatja, vagyis nem figyel oda. Ezt idegen nyelv tanításakor is szokták alkalmazni, és nagyon hatásos. Szerintem veszíteni nem veszíthetsz vele. Milyen jó lehetett a családi szánkózás! Sokszor rajtam is elcsodálkoztak a szülők, hogy beülök a gyerekkel játszani a homokzóba.
Marcy!
Örülök, hogy sikerült a vizsgád! A csízmás megjegyzéseden mosolyogtam egyet. Én pont az ellenkezője vagyok, én azért kapok alig-alig csízmát, mert olyan vastag a vádlim, hogy egyik se jön rám.
Marcinak jobbulást!
Viera!
Örülök, hogy tudtál picit pihenni, kikapcsolódni. Nagyon rád fért! Ezeken a képeken most fiatalabbnak tűnsz
A sógornak teljes gyógyulást!
Reni!
Nagyon jól hangzik ahogy elmesélted a pesti kiruccanást! Peti mennyit tud enni, mindig elcsodálkozom
Kmammy!
A bölcsi elvileg januárban indul, már ha meggyógyulunk addigra. Itt helyben megyünk állami bölcsibe. Meg kell valljam, azért kaptunk kis háttértámogatást, hogy bejussunk. Márk "unokatestvérei" járnak oda, és az anyukájuk nagy rész vállal a szülői munkában. Segítség nélkül lehetetlen lenne helyet kapni itt a környéken.
Rita!
Biztos nagyon jó lett a hajad! Örülök, hogy jobb a kedved! Pancsinak jobbulást!
Nem tudom, ki kérdezte megint az immunerősítöt. Nelünk most felírta a dokinéni, a neve Ribomunyl. Én először azt hittem vitamin, de nem, ez is gyengített vagy halott bacikat tartalmaz, ezzel erősíti az immunrendszert. Kicsit hasonlóan működhet az oltásokhoz. Nem olcsó, de állítólag 30-50%-al kevesebb a bölcsis megbetegedés utána. Hát, meglátjuk
Ha hatásos, lehet én is felíratok magamnak, mert így ping-pongozunk a bacikkal a gyerekkel, egymásnak adogatjuk őket.
Remélem mindenkire reagáltam. Ha nem, akkor elnézést kérek.
Andi