MÁR MEGNT HISZTIZIK!!!
Üvölt, rúgkapál, tiltakozik, vagy éppen teljes hangerővel követel valamit...
akár látatlanban is megmondjuk; a produkció két-három éves gyerektől származik.
A hiszti kérdése dobogós helyet foglal el a kisgyerekes szülőket foglalkoztató problémák között, legalábbis erre utal postaládánk és telefonbeszélgetéseink tartalma. Némelyik anyuka kifejezetten megretten a jelenségtől: az eddig békés, jól kezelhető gyerek mintha meghibbant volna. Kiszámíthatatlan akaratérvényesítési rohamaitól már-már felborul a család élete. Első lépésben megnyugtatom a mamát: a gyerek teljesen normális. A második lépés már nehezebb. Meg kell tudnom, mit is neveznek a családban hisztinek.
Derült égből?
A hisztit a legtöbb szülő - főleg az, aki már a saját bőrén is tapasztalta, milyen a tomboló csemetével egy légtérben tartózkodni - valami misztikus, ok nélküli, kifejezetten a gyerek rossz szándékáról tanúskodó viselkedésként éli át. Sokan azt is hisztinek titulálják, amikor a gyereknek jól látható oka van a �kiborulásra�: fájdalmas sérülést szerzett, megoldhatatlan feladat elé állították (döntse el, hogy a nagyihoz vagy oviba akare menni), becsapták (mégsem eheti meg a gyümölcsös joghurtot az utcán), rettentő álmos, vagy nem érzi magát biztonságban. Ilyenkor általános (a pszichológus szülő sem mindig kivétel ez alól!), hogy ahelyett, hogy beismernénk a saját hibánkat, és megvigasztalnánk a kicsit, még jobban legorombítjuk, majd kiborulunk, hogy ennek ellenére (!) sem hagyja abba a bőgést. Maradjunk abban, hogy ezeket a reakciókat nem nevezzük hisztinek. És most térjünk a tárgyra!
A varázsló bánata
Az apróság hosszú hónapokon át teljesen bizonyos abban, hogy - mint egy nagy mágusnak - korlátlan hatalma van a világ felett. Egészen addig, amíg meg nem tanul ülni (ezzel fölszabadul mind a két keze) és mászni (ami a gyors és hatékony helyváltoztatás kezdete). Ilyenkor a világ kifordul a sarkaiból. A szülők, akik eddig csak babusgatták, mosolyogtak rá, és mindenben rendelkezésére álltak, hirtelen elkezdenek furcsán viselkedni. Rászólnak, amikor hozzáfog, hogy falatozzon a virágföldből - pedig eddig mindig örültek, ha �ügyesen", kézzel evett. Összeszaladnak és kiabálnak, ha rángatni kezdi a lámpa zsinórját, ami alig különbözik a zenélő maci madzagjától. Pánikba esnek, ha elindul egyedül lefelé a lépcsőn, pedig hogy örültek, amikor először négykézlábra emelkedett! Ki érti ezt? �Ide nekem a régi szüleimet!!!" - mondhatná teljes joggal, és mondja is. Sír, sír, sír. De még nem hisztizik.
Tudóspalánta
Ahogy közeledünk a kétéves kor felé, a gyerek kezd gyanússá válni. Biztosan tudjuk, hogy az eszével már felfogta, hogy nem szabad húzkodni azt a nyomorult lámpazsinórt. És mégis! Ha megfigyeljük, rájöhetünk, hogy egy fikarcnyit sem érdekli a vezeték. Dacos tekintetével a mi arcunkat kutatja: vajon hogyan viselkedünk, ha újra lerántja a lámpát? Nemrég ébredt tudatára annak, hogy a különböző emberek szándékai eltérhetnek egymástól: anya, apa, nagyi - és főleg ő - másképp gondolkozhatnak ugyanarról a dologról. Most ellenállhatatlan kényszert érez, hogy a végére járjon: vajon komolyan gondoljuk-e, amit mondunk? Hol a határ, meddig mehet el? Ha mindig ugyanazt az eredményt kapja, hamarosan berekeszti a vizsgálatot. Ha a kísérleti alany (a felnőtt) következetlen, a kis tudós újabb és újabb próbáknak veti alá, nem adja fel. Nem öncélúan �roszszalkodik", egyszerűen meg akarja érteni, hogy működünk. Ugyanez a cél vezetheti, amikor nem hajlandó beszállni a babakocsiba, és a legnagyobb esőben hatodszor is a földhöz vágja a sapkáját - vagyis kihúzza a gyufát. Nem ritka, hogy a dorgálás után jön a hiszti, a jól ismert hangeffektusokkal és akciójelenettel. A dackorszak három-négy éves kor táján véget ér. A hiszti azonban nem tűnik el végképp (ugye látott már hisztiző felnőttet?), főleg, ha a gyerek a kísérletek eredményei közt azt is számon tarthatja: ez az a módszer, amellyel anyánál (apánál) elérheti a célját.
Az örök tanulság tehát az: a legjobb következetesnek lenni.
Én, én, én!
Amikor a fejlődés során ébredőben van az éntudat, a gyerek teljes gőzzel hozzálát, hogy megerősítse. �Én akarom!", �Egyedül!", �Az az enyém!" A család bajban van, nem tudja senki, melyik mozdulatra vagy megjegyzésre tör elő a tűz a kis vulkánból. Felnőtt ésszel fel nem érhető, hogy miért nem jó, ha összevágva kapja a kenyeret, hogy miért nem bírja ki, hogy anya húzza fel a cipzárt a kabáton. Folyamatosan méri énerejét, újra és újra bizonyosságot akar szerezni arról, hogy képes hatni a világra. Mivel ebben a korban még érzelmei irányítják, észérvek nem, vagy alig hatnak rá (lásd keretes írásunkat). Ha már belesodródott a hisztibe, úgyis hozzáférhetetlen. Egyszerű szavakkal, határozottan beszéljünk hozzá. Próbáljuk megőrizni hidegvérünket (bár joggal érezhetjük, hogy eddig kígyót melengettünk a keblünkön), és kivárni, hogy lecsillapodjon a kicsi. Talán beválik, ha ilyenkor szorosan magunkhoz öleljük, de az sem rossz megoldás, ha elhagyjuk a helyszínt pár percre, esetleg valami rémesen izgalmas dologgal eltereljük a figyelmét. A lényeg, hogy ne �jutalmazzuk" ezt a viselkedést, se ajándékkal, se azzal, hogy kizárólag a hiszti alkalmával szenteljük teljes figyelmünket a gyereknek. Hiába van még a tojáshéj a fenekén, ahhoz elég okos, hogy megtanulja: hisztizni érdemes.
Csak annyit tudok hozzátenni a témához, hogy ebben az évben (a 2. és 3. életév között) alakul ki a gyerek én-tudata (ilyenkor kezd 1. szám 1. személyben beszélni, már nem "baba megy", hanem "megyek"), mégpedig azáltal, hogy elhatárolja magát mindattól, ami nem ő. Ismerős, ugye, hogy mindent egyedül akar csinálni? Kifejezetten az akarat feljődik ilyenkor, és kell, hogy fejlődjön. A gyerekeknél a "nem" élettani jelenség ebben a korban, ez is az elhatárolódás része. Ismerős, hogy valamit mondasz, arra "nem" a válasz, mondod a szöges ellentétét, arra ugyanolyan heves "nem"-et kapsz? Pont ezért vitatkozni, érvelni nem érdemes, nem célravezető. Csak kiborul a gyerek tőle, aki bizony maga sem érzi jól magát ebben a helyzetben, hogy mindig ellent kell mondania. Tényleg az egyetlen megoldás az empátia (szegény, milyen sz.r lehet neki, hogy nem tudja eldönteni, mit is akar), hiszan nem NEKÜNK kell átvészelni ezt az időszakot, hanem NEKI, és ebben segítségre van szüksége. Hogyan segíthetünk? Humorral, fantáziával, kreativitással, akár trükkel.
Ez az elmélet. Gyakorlatban maradnak a hisztik, mert vannak dolgok, amiben nem LEHET kompromisszumot kötni, meg vannak a szülőknek is rosszabb napjai. Erőt adhat viszont a sikerélmény, amikor a sikerül "átjutni" a hisztin, pl. amikor mindenféle próbálkozásom után Abigélből egyszer csak kibuggyan egy pici nevetés, ami után már nem tud olyan erővel sírni...
Fontos, hogy ne próbáljunk "erővel" véget vetni a hisztinek. Itt nem erőszakot értek, hanem a felnőttek fegyvertárát, pl. a zsarolást, lekenyerezést, és minden olyasmit, aminek a végeredményeként a gyerek "legyőzöttnek" érzi magát, és ahelyett, hogy erősödött volna (az önbizalma, én-tudata), csak a saját kicsiségét és kiszolgáltatottságát tapasztalta meg.
Eszembe jutott még valami: egy trükk, hogy HOGYAN szólunk a gyerekhez.
Nagyon sok esetben kell kérnünk, vagy utasítanunk, de egy kis odafigyeléssel ezek számát drasztikusan csökkenthetjük.
Pl. "Gyere ebédelni" helyett mennyivel más a "Kész a finom ebéd, ehetünk."
Hiába mondjuk a dolgokat kedvesen, azért mégis ütközési felület, hogy "hozd, légy szíves, a sapkádat". De "ha felöltözünk és felvesszük a sapkát, ki tudunk menni", itt a gyerek úgy érzi, hogy választási lehetősége van, hogy Ő akarja megtenni az adott dolgot.
Továbbfejleszthető a dolog, ha a "nem" helyett másképp próbáljuk rábírni a csemetét, hogy valamit ne csináljon. Bámulatos volt számomra, amikor egy barátnőmnél a nagyfiam a játék vasalódeszkán kívánt lovagolni és a barátnőm, ahelyett, hogy rászólt volna "szállj le, mindjárt eltörik, és akkor...", csak ennyit mondott csendben "nehéz vagy te annak". A 7 éves fiam megállt a levegőben egy pillanatra, szó nélkül leszállt és elkezdett mással játszani. A sértettség legkisebb jele nélkül!!!! Ez számomra egy nagy tapasztalat volt!
Szóval azt olvastam erről a "gyereken kiborulásról", hogy úgy tudjuk kontrollálni a legjobban, hogy a robbanás előtti tizedmásodpercben feltesszük a kérdést, hogy MI AZ, ami VALÓBAN feldühít, mert nem a GYEREK az.
A te utóbbi esetedben az, hogy "szabotálta a tervet", mármint a sétát. Nálam gyakran van, hogy a pluszmunka miatt vagyok dühös (pl. kiszórt virágföld), vagy az anyagi veszteség zavar (pl. eláztatott méregdrága biomosópor), vagy egy-egy dolog eszmei értéke (kedves könyv lapjának kitépése). Most direkt kisgyerekes példákat mondtam, ezeket inkább tudom "kezelni", de a szőnyegen tört diót-mogyórót, az összefirkált emeletes ágyat vagy pakolás címén mindennek az ágy és polc alá söprését és mindenzek miért-jére a "nem tudom"-ot kevésbé. Pedig kellene, sőt.
És ott vannak a gyerekkel nem kapcsolatos okok is: párkapcsolat, munkahely (ha van), fáradság, stb.
Ami nekem már mindig megy: UTÓLAG megtalálni a dühöm valós okát. Szerintem ez az első (megvalósítható) lépés.
Ja, és nem a düh elfolytásáról beszélek, mert a gyerek azt ugyanúgy megérzi.
Mint ahogy megérzi őszinte szomorúságunkat is, ami dühkitörés esetén nem tud látszani, és az maradandóbb "lecke" számára, mint a szülő kiborulása.
SZilvi! Köszönöm a válaszodat. Ebben már én is gyakorlott vagyok, utólag rájönni, hogy miért borultam ki. Az okok is hasonlóak, mint amiket te leírtál.
Néha már dühöngés közben is tudom az okokat, de nincs erőm megállítani a folyamatot. Sokkal egyszerűbb a rutin szerint cselekedni, mint változni. Sajnos a változtatás rengeteg energiát igényel, pedig tudom, hogy kéne.
margó
Sziasztok lányok!
Végig olvasván a leirtakat,kissé megnyugodott a lelkem,bár ez nem megoldás az adott eseti idegbaj kezelésére!Föleg itt Margó utolso hozzászólása volt az, amivel szinte sajna azonosulni tudok.Fél pillanattal azután miután borul a bili,már tudom hogy igy nem lenne szabad.Több türelem kellene,nálam ez sajnos főként kiabálás szinten tör föl,de volt már olyan hogy tehetetlenségemben földhözcsaptam a cumisüveget!Ez utóbbi pont a tegnap eseménye mivel a pici fiam mindehová hurcibászná!Lassan 2 éves,éppen ideje lenne letenni és nem folyton rágni,de ezt olyan szinten müvelte hogy öltöztetni sem lehetett!Aztán besokalltam egy de.sétához való készülés közben,és durr.-szégyellem magam,és nagyon sajnáltam a meglepődött kis arcát látni,de azóta nem is kéri az üveget.Ma is jön és olvadok ahogy mondja "anya kérek inni pojárból"
Szóval emberek vagyunk,anyák,-és esendőek!Próbálunk a legjobban cselekedni,és közben hibázunk,de ettől szerintem minden más tökéletes a gyermekeimmel kapcsolatban!-és szerintem ezt mindannyian tudjuk!Köszi hogy meghalgattatok!evetke
Mindenben csatlakozom az előttem szólókhoz! Az én Gergőm is már kb egyéves kora óta igen akaratos, de kedves sorstársak, ne gondoljátok, hogy ez már a dackorszak. Kétéves korára sokkal rosszabb lett!! Sokszor azt gondolom, rosszat teszek neki azzal, hogy jót akarok neki: ugyanis járunk babaklubokba, ahol kortársaival lehet, együtt játszhatnak és mondókákatis tanulnak. Ám ez azzal jár, hogy hetente háromszor időre kell mennünk valahova. Jó ötlet a "sportos vagy a röfis pulcsit akarod felvenni?", én is sokszor használom, de sajnos nem mindig válik be. Ha Gerus nagyon nem akar valamit, akkor hajthatatlan. Pocok más ötletei is tetszenek, pl "na jó, ha nem akarsz öltözni, nem megyünk a babaklubba" vagy a "ha hamar felöltözöl, a kismotorral tudunk menni", de sajnos nem mindig használhatók a fenti ok miatt. Igen ám, de ha ilyenkor azt ráhagyom, és tényleg nem megyünk vagy nem motorral, akkor amiatt van a balhé.
Más pl: nem mindegy, hogy melyik pohárba töltöd neki a "bubuvizet" (=ásványvíz), adjál hozzá szívószálat, és csak az adhatja oda neki, akit arra megkér, ha mástól kapja, képes visszavinni a konyhaasztalra. Ezt mind ráhagyom, csak ne nyafogó hangon adja elő a kéréseit, mert attól felmegy a pumpám, főleg, ha már sokadik órája hallgatom ezt a hangszínt. Ilyenkor mindig elmondom neki (napi kb ezerszer), hogy elég értlemes, és eléggé tud beszélni ahhoz, hogy érthető, normális hangon mondja el, mit kér.
A leginkább egyébként olyankor nem lehet vele bírni, ha fáradt. Azaz minden délután, mert hiába holtfáradt, nem hajlandó aludni. Mesélek, énekelek, megszoptatom (2 1/2 éves!), meglepit ígérek, fenyegetem - semmi nem használ. Délután meg pesze hozzá se lehet szólni. Meg hozzám se, mert kiakadok attól, hogy még fél órám sincs gyerek nélkül, meg el is fáradok, úgyhogy ilyenkorra én is beszámíthatalan vagyok. Legrosszabb a pocsék idő, amikor nem lehet kimenni játszótérre vagy csak úgy, a szabadba, madarakat, fákat, autókat lesni, otthon meg már nem tudunk mit kezdeni magunkkal.
Szörnyű, de én is ki tudok fordulni önmagamból, pedig megretenek attól, amit a kisfiam arcán látok olyankor. Igen, Szilvinek igaza van a tipikus okok felsorolásakor, és mégegyet hozzátennék: az utcai/közlekedési eszközön eljátszott hiszti esetében a vadidegen közbeszólók, akik vagy azzal bosszantják a tehetetlenül vergődő anyukát, hogy segíteni akarnak(mintha én nem tudnék magamon, hát olyankor nem is), vagy azzal, hogy szidnak, amiért ennyire nem tudok bánni a kölkömmel.
Azt hiszem, ilyenkor semmi mást nem érzünk, csak tehetlenséget és félelmet, hogy még ennyit se tudunk megtenni a gyerekünkért (mert ő nem hagyja), akkor mi lesz komoly helyzetekben. Attól tartok, a düh, a dühből elkövetett csapkodás és kiabálás nem használ. Gondolom, Evetke, a Te kisfiad is inkább azért kéri a poharat, mert FÉL a cumit kérni, nem azért, mert BELÁTTA, hogy neki már inkább a pohár való. Szörnyű, hogy a gyerekünket dühünkben épp nem akként az értelmes emberként kezeljük, akinek ismerjük és akivé nevelni akrjuk.
Pocok és Szilvi, a Ti gondolataitokat tartom jó megoldásnak: nagy levegő, és megmondani a gyereknek, hogy "dühös vagyok, amiért pluszmunkát okoztál nekem" vagy "bosszant, hogy elkésünk", és a fenyegetőzésről, zsarolásról leszoktatni magunkat. Amit én még mellőzni szeretnék a magatartásomból, az a megtorlás, pl "te nem teljesítetted, amit kértem tőled, ezért én se teszem meg, amire kérsz". Ezt még a mondat vége előttmeg szoktam bánni, hiszen éppen azzal kellene példálóznom, hogy "tessék, én is megtettem, amire kértél, légyszíves te is teljesítsd, amit kérek" - természetesen az általánosságok (amiket a gyerekek nem értenek), szabadon behelyettesíthetők a konkrét helyzetekkel, pl játékpakolás.
Tök jó látni, hogy más anyuka szernit is a gyereknevelés az önneveléssel kezdődik! Tudtok még valami módszert a saját dühkitörésünk megfékezésére?
Mindenkinek sok sikert kíván sorstársatok: Niki
Sziasztok!
Tudom,hogy rondan hangzik,de annyira orulok annak amiket olvastam az archivba !Marmint,hogy akkor megsem neveltem el a gyerekem,csak egyszeruen a dackorszakba van
Az en kislanyom is most lesz 2 eves,es neha iszonyuan viselkedik.Ahogy Ti is irtatok fentebb megszegyenit az emberek elott!Tegnap pl.az apjat ugy megmarta,hogy verzett is az orra alatt.Es ez mindazert mert mar mennunk kellett haza a jatszohazbol ahol mar 2oraja tombolt !
Tenyleg ilyenkor mit lehet tenni? Ez a (verekedese) szornyu!Most azt talaltam ki,hogy mikor utesre emeli a kezet ram,elkapom es jol megszoritom!Ettol jobb nem jutott eszembe.Nektek????A multkor az Ikeaba egy neninek vagott oda az arcaba mert az szolt ra,hogy fejezebbe be a hisztit!Hat azt hittem elajulok a szegyentol!
Viszont azt eszrevettem,hogy magyarazassal mar egy/ket hisztis szitut meguszok! De nem mindet
Ja!Nalatok is van olyan hogy a foldon elhever arccal a foldnek es a labaval kapalozik es uvolt hozza???
Raadasul lepcsohazban vagy utcan ?!
Adjatok tanacsot !!!!!Mar nagyon elkenodtem, neha eszembe jut,hogy ilyen gyerek melle nem kerek kistesot sem
Csilla
Kedves Csilla,
mi is átmentünk ezen a Zozival, de csak az idõ hozott gyógyirt a dolgokra. A kezét én is megszoritottam néha
(, de a hiszticsúcson az vált be, hogy egyszer arconprickoltuk virágsprickolóval vagy mivel- és úgy meglepõdött rajta, hogy azonnal lehiggadt. Utána ha néha még örjöngött akkor elég volt vele megfenyegetni, és abbahagyta. Tudom csúnya dolog, de inkább ez mint hogy agyonverjem, vagy a fejét üssem.
Csilla! Nálunk az õsrégi módszerek váltak be. A lakásban egy kis zugot kineveztünk "saroknak". Ha bármi olyasmit mondott, vagy csinált, akkor nem álltunk le nevelni, hanem beküldtük a sarokba és megkértük, hogy gondolkodjon el azon amit csinált, vagy mondott (azért lehet, hogy veszekedtünk egy kicsit, hogy be kell állnia- de egy pár alkalom után természetes volt)Akkor jöhetett elõ, amikor átgondolta a kérdést és a tanulságot megosztotta velünk.
Nyugodt pillanatokban, játék közben, pedig beszélgettünk arról, hogy egy szülõnek mi a feladata (megtanítani, megóvni stb...) és arról, hogy nagyon szeretjük egymást.
Csak azt kepzeld el egyszer Csilla hogy te nagyon szeretnel valamit es egy nalad sokkal nagyobb leny nem erti mit akarsz mondani, nem beszelitek korrektul egymas nyelvet, de megakadalyozza amit akarsz. Vagy ugy tesz mintha nem ertene vagy altalad teljesen erthetetlen szabalyokra hivatkozva elutasitja, megtiltja es amikor te egyetlen fegyveredhez, a sirashoz nyulnal akkor nyakon ragad (megteheti, sokkal nagyobb nalad) es bedob valahova egyedul. En kurv@ merges lennek (mar bocs). Mivel tanacsokat varsz, en is elmondom a magamet. Ne hagyd uvolteni. Probald meg megerteni mit akar. Ha az, amit szeretne megvalosithato, akkor hadd tegye. Vagy kossetek kompromisszumot. Most haza kell menni a jatszohazbol, de otthon o valaszthatja ki melyik tesztat fozzetek meg ebedre. Adj neki sok sok valasztasi lehetoseget, kerdezd meg melyik ruhajat venne fel, melyik gyumolcslevet keri, milyen pizzat, melyik konyvet olvassatok elalvas elott. Vasarlaskor, vegye o el a narancsot, a banant. Valasszon o WC-papirt. Erezze hogy fontos a velemenye es valaszthat. Kerdezd meg mindenrol mintha veled egyenrangu lenne, hiszen az. Nem alarendelt, csak kicsi. Nem buta, csak keves az ismerete. Nem megalazni kell, hanem lehetove tenni szamara is hogy reszt vegyen az eletetekben amennyire kepes. Ezt most kell elkezdened mert 12 evesen mar hiaba varod majd el hogy rendbe tegye a szobajat. Az eljarasodat meg minositsd te, senki masnak nincsen hozza joga
Én nem értek egyet Pelével miszerint a túlkorlátozott gyerek illetve akire kevesebb figyelmet fordítanak az lesz túlzottan hisztis. Úgy érzem, hogy én nem korlátozom túlzottan a 2,5 éves kisfiam pl. ha az asztalra felmászik vagy a játékait dobálja azért igen is rászólok elmagyarázom hogy miért nem szabad, de nem érzem úgy, hogy ezzel túl van korlátozva, sokat játszunk együtt és szerintem eleget foglalkozom vele hisz ezt igényli is.
Nálunk a dackorszak elég korán 1 éves korban elkezdõdött. Ez úgy kb. 2 éves korától csak rosszabb lett. Sok tanácsot kaptam már, hogy hagyjan hisztizni ne foglalkozzak vele és majd abbahagyja, volt aki azt mondta üssek a fenekére - bár megmondom õszintén szerintem az aggresszióval nem érünk el semmit- tehát sok mindent kipróbáltam, de az én fiam olyan akaratos, hogy ha valami nem úgy van ahogy õ elképzelte, vagy ha valamit nem engedünk meg neki és elkezd hisztizni akkor hiába próbálom neki elmagyarázni, hogy miért nem szabad nem is figyel rám csak ordít. Ha otthagyom a szobába, hogy lehiggadjon akkor jön utánam és csimpazkodik rám és nem enged el. Hiába emelem fel a hangom az sem használ.
Nálunk nem is annyira a hisztivel van a gond mert szerencsére azért ezek nem mindennaposak. Fõleg az a gond, hogy bármit kérem tõle - pl. jöjjön felöltözni, kezetmosni, - minden re az a válasza hogy nem. Bármit mondok neki biztos, hogy az ellenkezõjét csinálja. Sokszor zsarolni kell, hogy valamit megcsináljon, bár tudom hogy ez nem jó megoldás, de ha már egy fél órája könyörgök valamiért akkor már nem tudok mit csinálni. Nem tudom meddig tart ez az idõszak, de szerintem õ alapjába véve is egy akaratos személyiség. Olvastam egy babahoroszkópot (oroszlán) és mindha a fiamról írták volna, meg is írta, hogy e jegy szülõttének a szüleinek nem lesz könnyû dolga, mert mindig megprobálja elérni és kiharcolni amit akar. Szóval szerintem sokat számít már eleve a gyerek személyisége, temperamentuma, génjei stb.
Bocs ha kicsit sokat írtam, sok kitartást. Kata
Az en fiam is oroszlan es nagyon hasonlit abbol amit leirtal a te fiadva. raadasul a kor is stimmel.
Talan ez segit, amit en csinalok, nalunk neha bevalik. Ha megkerem valamire es nem akarja csinalni, megprobalom elterelni a figyelmet, peldaul oltozkodeskor, odaviszem az ablakhoz es elkezdem neki mutogatni a madarakat, az autokat stb. Kozben amig beszelek hozza, feloltoztetem. Talan nem helyes, de elkerulok neha egy husz perces vitat. Raadasul ha reggel a munkaba menet elott csinalja, nem igazan szeretem megdorgalni, hiszen tudom, hogy egesz nap lelkiismeret fordalasom lenne. En Franciaorszagban elek es itt csak 8 het szulesi szabi van, ezutan mint nalunk is a baba dadahoz vagy bolcsibe kerul. Furcsa egy dolog az is, hogy a dadanal nagyon aranyos, egyedul oltozik, eszik es alszik el. Sajnos otthon minden a fordittottja. Tudom, hogy ez egy bizonyos dac, Velem szemben, hiszen egesz heten nem vagyok vele, de megprobalom elmagyarazni neki, hogy miert kell igy lennie.
Hosszura sikeredtem es eltertem a tematol elnezest. Szoval szerintem, neha jobb elterelni a figyelmet, kitalalni valami elfoglaltsagot es vita nelkul megprobalni .
Masik megoldasom, ami szinten bevalik, NEHA, mivel az enyem is mindig az ellenkezojet teszi az altalam kert dolgoknak. Pl: Legyszives vetkozz le es gyere furodni.
Ha nem akar, AH, Matthieu nem is tud levetkozni egyedul, oh milyen nvetseges (es itt nevetek), egy ket es feleves gyerek,es meg nem nem oltozik egyedul. Tudod mit, holnap megkerdezzuk ( egy baratjatol) , vajon o oltozik-e mar egyedul. En biztos vagyok benne, hogy igen. Nana, O mar sokkal ugyessebb mint te...... es itt mindenki a sajat otlettarara hagyatkozhat. Az en fiam aki nagyon buszke, mint egy oroszlan, szinte azonnal el kezd vetkozni es mikor vegzett, meg o orul a legjobban, hiszen egy cuppanos puszi kozben nagyon megdicserem.
köszönöm a tanácsaidat. Az, hogy elterelem a figyelmét sajnos nálunk már nem mûködik. Amikor kissebb volt még nálunk is bevált, de már olyan kis eszes, hogy ez nem mûködik.
A másik dolog, hogy azt mondon neki, -nem is tudod megcsinálni, ezt mostanában én is alkalmazom és többé kevésvé hatásos. Én még azt szoktam csinálni, hogy ha pl. mennénk a boltba és nem akar jönni öltözni, akkor azt mondom neki, hogy jó Gergõ te maradj itthon és vigyázz a házra én megyek a boltba. Persze ilyenkor rögtön mondja hogy õ is jön.
Egyébként nálunk is úgy van, hogy a nagyszülõknél minta gyerek és szótfogad, de szerintem ez minden gyereknél így van.
Bízom benne, hogy elõbb utóbb túl leszünk ezen, és próbálok a jó és szép dolgokra odafigyelni, hisz ebben a korban azért szinte naponta pródukál valami új dolgot, és amikor odajön hozzám átölel és azt mondja, hogy anya szeretlek, vagy anya szép vagy, akkor teljesen elolvadok és elfelejtek minden más dolgot.
Ugyanebben a cipoben jarok, mint az elottem szolok.
Fiam 30 honapos volt most januarban es a dackorszak kb ket honapja kezdodott.
Mint olvastam a helyzet ismert. Jo elolvasni, hogy masok is hasonlo problemaval kuszkodnek. Nekem mindig lelkiismeret furdalasom van. Mert, koszi a tanacsot bigacsiga, hogy haragunk ne legyen nagyobb a gyerekenel, ha tehetetlenul hagyom a gyereket uvolteni egy bevasarlokozpontban, gondolvan,csak rajonnek, CSAK hisztizik a gyerek, azert neha
uvolteni lenne kedvem, mert nem nem lehet nem elkapni a "sajnalkozo" tekintetet.
DE Itt, mert velem sokszor elofordult, van egy jo tanacsom. A sajnalkozoan bameszkodoknak jo hangosan oda kell mondani.
Ugye milyen aranyos? Most lesz harom eves, ugye erti!
Sok tanacsot en sem adhatok. Sokszor van lelkiismeret furdalasom, mert neha csattan a feneken a kezem, neha en is kiabalva MAGYARAZOM el, mennyire szegyellem magam miatta.
De azt hiszem, a legfontosabb, ha a hiszti lecsilladt, magyarazzuk a csopsegnek, hogy mi is csak emberek vagyunk, mi is lehetunk faradtak, idegesek, termeszetes dolog, hogy nem reagalhatunk minden kivansagara azonnal es az o javara, de meg kell ertenie, hogy az eletben KORLATOK vannak es ezeket el kell fogadni.
Egy pelda: Mint irtam a fiam sokszor cirkuszolt bevasarlas kozben. Megoldas: Elmagyaraztam neki, hogy teljesen felesleges hisztizni, mert nem lehet mindig azt tenni amit o akar s ha o nem orul,s nem okoz oromet neki velem jonni es lenni, akkor otthon marad es egyedul fogok vasarolni. Bejelentettem neki, hogy vasarolni megyek es otthon hagytam
Erdekes modon nem uvolt tobbet, ha elviszem magammal.
Azt hiszem a legfontosabb dolog, hogy rengeteget beszeljunk nekik, es mindig magyarazzuk el, hogy mit miert teszunk. Haza kell menni a jatszoterrol, mert, ne kiabaljon a boltban mert, peldaul miert ne mondjuk el az igazat, hogy szegyenbe hoz bennunket????
A legfontosabb, amit szerintem nem szabad elfelejtenunk, az az, hogy yerekunkbol teljes erteku ember valjon aki tudja, meddig szabad elmennie. Az elet szabalyait pedig nekunk kell megismertetni veluk, barmilyen kemenyfeju legyen is a gyerek.
Elnezest, ha kicsit zavaros voltam, legkozelebb megprobalok egy kicsit vilagosabb lenni. °)))
Ezt meg én írtam kb tavaly ilyenkor
Hiszti: Háát, nem is tudom hogy írjam, hogy ne tűnjek okoskodónak, mivel először is ugye az én babám még nincs ebben a korban, úgyhogy alapvetően milyen jogon dumálok én, hiszen csak elméleteket tudok (ebből pedig biztos van mindenkinek millió és tuti ezer könyvet olvastatok), másodszor pedig amit tudok, azt nem tudom jó-e, hiszen mástól hallottam.
Na mindegy leírom, aztán vagy plusz info valakinek vagy mindenki tudja és volt néhány sor, amit figyelmen kívül kell hagyni.
Szóval, én jártam egy kreatív baba-mama tanfolyamra, ahol sok más témán kívül a hiszti korszakot, mint olyat is érintettük. Mivel másfél órán keresztül volt szó róla, így csak nagyon dióhéjban összefoglalom, ami nekem megragadt és amit jó lenne majd akkor, mikor szükség lesz rá betartani, persze, simán lehet, hogy bekrepálok és verem a fejem a falba, hiszen könnyű a partvonalról kiabálni és megint más berúgni a gólt. Mindenesetre úgy gondolom, jó ha van néhány követendő vagy betartandó elv.
Hiszti: szükséges a gyerek egészséges fejlődéséhez. Az estek nagy részében a gyermek maga sem tudja mi a baja, tehát konkrétan nem megfogható dolog miatt kezdi el, ezért ne próbáljuk mi sem megérteni és megfejteni és főleg ne érezzük azt, hogy rosszul csinálunk valamit, hiszen a nevelési módszereinkhez semmi köze.
Minden gyermeknél másképp jelentkezik, valaki összvissz 1-2 alkalommal, szinte alig észrevehető módon, mások naponta 10x nagyon erőteljesen végzik ezt.
Ha elfojtjuk benne és letörjük, sose fog rájönni hogyan tudja saját maga túltenni magát rajta és ezért felnőttkorában is elő fog jönni, amikor "hiszti"-zik, de maga sem tudja mi a baja. Ez a felnőtt korban is hisztizés, kiborulás sajnos a mi korosztályunkra erősen jellemző, hiszen a poroszos nevelés dívott anyáink idején, tehát ha a gyerek hisztizett, kinevelték belőle.
Amit tenni érdemes: hagyni a gyereket mindaddig, amíg nem önveszélyes (erősen veri a fejét a falba, fuldoklik lila fejjel, valami olyan eszközzel csapkod ami megsértheti stb). Amit az irodalom még nem tart önveszélyesnek: összehányja magát, veri a hátát a földre stb. Ha az önveszélyes kategória van, akkor nekünk kell segíteni kijönni a manónak a hisztiből. Ilyenkor jöhet a hideg zuhany és társai.
Amit az anya tehet, bár sejtem ez a legnehezebb. Megőrizni a nyugalmát, nyugodt hangon beszélni hozzá, mégha nem is hallja és érti a jelen helyzetben akkor is eljut hozzá. Mikor még nem durvult el a hiszti, megpróbálni elterelni figyelmét. Amit sose tegyünk, leszídni érte, azt a tudomására adni, hogy a hiszti rossz és nem szabad csinálni. Amit viszont mindenképp mondjunk meg neki, hogy mi mit érzünk. Pl.: anya nagyon dühös, hogy most azért mert hisztizel, nem tudunk elindulni vagy pl mikor befejezte: örülök, hogy abbahagytad, mert rosszul éreztem tőle magam, hogy a bolt közepén vergődtél a földön.
Amit nehéz lehet legyőzni, ha ezt nyilvános helyen csinálja, hiszen mindannyian tudjuk, hogy mindenki más okosabb a gyereknevelésben és mint a véres rongyra néznek az emberre ha a baba sír, hát még gondolom ha hisztizik. Az emberek hajlamosak azonnal a világ legrosszabb szülőjének kikiáltani valakit és bezzeg ő....
Amit sose tegyünk, magára hagyjuk a gyereket hiszti közben. Legyünk mellette 1-1,5 méternél távolabb ne menjünk. Ami jó megoldás lehet, ott lenni, néha próbálni hozzá beszélni, de közben valami mással lekötni a figyelmünket. A tanfolyam vezető elmondott egy személyes példát:
Kisfiával ment az utcán, ő gyalog, fia motorral. Egyszer csak gyerek leugrott és elkezdett hisztizni, hogy anyja cipelje őt is motort is. Odáig fajult, hogy gyerek rugdosta motort, földre dobálta sapkát és megtapostta és a földön fetrengett. Anya nyugtatta, de elővette a magánál tartott újságot és el kezdte olvasni, közben mindig kitekintett megkérdezte hogy mehetnek-e már vagy még olvasson meg hogy szóljon ha befejezte. Persze járókelők jöttek/mentek, feltettek 5x gyerek fejére sapkát, felháborodott megjegyzéseket tettek stb. Több mint 20 percig hisztizett a lurkó, amikor is megszólalt, hogy anya befejeztem, mehetünk.
Hirtelen csak ennyi, aztán majd meglátjuk mit tudok belőle hasznosítani, mindenesetre nekem jó, hogy van egy ilyen mankóm és elhiszem és nem fogok parázni, hogy úristen azért hisztis a gyerekem, mert rosszul nevelem.