Sziasztok!
Jól felpörgettük a topikot!
Mindig kell egy két olyan téma amiben szöges ellentéteket tudunk felsorakoztatni,és indulhatnak az érvek ellen érvek!
Beállok a sorba én is!!!!!
De először is Zsuzsinak válaszolok.
A magzatvíz elfolyás utáni 36 óra nem vészes.Van erre egy protokoll,hogy mikor és hogyan kell beavatkozni.Most egy normál időben elfolyt víz esetét leírom,a'lá Veszprém:Folyik a víz,fájás nincs,a magzatvíz még tiszta(mert ha egyből zöld,akkor nem várunk,ha jó a szívhang indítás,infúzió,ha rossz császár)akkor 12-16 óra várakozás.Ha nem történik semmi,akkor a méhszáj állapotától függően zselé felhelyezés,de nem a méhszájba,mert már nincs burok,hanem a hüvely hátsó boltozatához,ha van tágulás akkor infúzióval indítás.De vannak olyan kórházak ahol ezt 24 órára is kitolják.Természetesen közben szigorú anyai és magzati ellenőrzés van(szívhang,magzatvíz,vérnyomás,hőmérséklet)
Minnél nehezebben indul meg a tágulás,minnél több idő telik el annál nagyobb az esély a császárra!
Ha időközben a magzatvíz zöld lesz az arra utal,hogy a babának már nem olyan jó odabenn,ez egy jelzés.Ha ezt szívhang romlás követi,akkor egyértelmű,és ilyenkor császározni szoktak!
De hangsúlyozom az,hogy elfolyik a tiszta magzatvíz,és szépen elkezdődnek a fájások,az még nem azt jelent,hogy császár lesz a vége!A 36 óra vajúdás meg gondolom én nem végig aktív vajúdás volt.
De minden esetre,ha látják,hogy fájások mellett alíg tágul akkor előbb is vihették volna a műtőbe,hétfőn reggel már nem a kitolással kellett volna foglalkozni,ha addigra már zöld volt a víz!
Remélem minden rendben a babával!Az AB-t azért is kaphatja,mert több,mint 24 óra telt el a víz elfolyástól a szülésig,és vannak olyan kórházak ahol ilyenkor egyből adnak.
A "vitához":
Szerintem se függ össze az anyatejes táplálás az immunrendszerrel,de sokat javíthat rajta!(mondjuk ezt itt most senki sem vitatja
)Az Andris 1.5 évig szopott,de annyit volt beteg 6 éves koráig mind a csuda!Áki meg 3 hónapos koráig kapott anyatejet plusz tápit egy hetes korától,ő meg alíg.
Rebi alíg volt beteg mostanáig,itt a suliban meg minden szart benyel!Pedig már van immunrendszere!
Már azon gondolkodom,hogy elviszem vérvételre,mert lassan az egész ovi alatt(4 év) annyit volt beteg,mint most 2 hónap alatt.
Zsolti sem egy beteges gyerek,sőt talán ő viszi a pálmát e téren,mert kb.2 hétig kapott anyatejet naponta 1x!Emlékszem amikor a bölcsiből hazahozta a rotát,fél napig f.sott,a Rebi meg elkapta és kórházba került,mert semmi nem maradt meg benne.
Hanna meg a füle miatt volt inkább beteg,de szerintem ez meg nem függ össze,hogy egy gyerek anyatejes vagy nem!
Inkább genetika az egész!Hiába ugyan azon szülők gyermeke is más és más!Hisz rengeteg gént örökölhetnek!(imádtam a suliban a genetikát)
Az allergiánál a hajlamot lehet"örökölni".Nálunk Áki és Rebi lett allergiás,de Áki nem vészes,Rebi inkább,de még nem asztmás!
Az asztmának több fajtája van,Zsu már leírta,de fontos tudni,hogy szorosan összefügg,és bármikor egy allergia kiválthatja az asztmát.Pl.nálam,gyerekként csak allergiás voltam,erre Rebi születése után egyszer az allergiám kiújulásakor befulladtam!
Zsu,
az,hogy Katánál még nem mutatták ki még lehet az,ahogy írtad,hisz 2 éves korban még adhatnak a tesztek fals eredményt éppen az immunrendszer fejletlensége miatt!
Én a Rebit nem is vittem még el,egyértelműek a tünetei amikor kijön az allergiája!
És abban a többieknek tökéletesen igazuk van,minnél később ismerkedik meg a gyerek azzal az étellel ami allergizálhatja,annál nagyobb az esélye,hogy nem lesz allergiás tőle.Biztos itt is vannak kivételek,mert ezek erősítik a szabályt,de nem ez a jellemző.
A januári topikos kismamán azért akadtam ki,mert 1.etette a pár hetes babát gyümölccsel,2.nem értette miért üvölt a gyereke.Tán mert fájt a hasa szegénynek!Az anyatej és a tápi mellett is van hasfájás mert fejletlen a bélrendszer,és növekedésen megy keresztül,miközben még a funkcióját is el kell látnia!
És inkább a tápi legalább 3-4 hóig,mint a gyümölcs.Anno amikor én gyerek voltam 2 hónaposan főzeléket ettem,mert nem ettem meg a tápit,anyatej meg nem volt,de akkor anyunak nem volt más választása,és anno ez volt a helyes!De rájöttek,hogy ez mégsem az,és ezért van annyi tápi,mindig tovább fejlesztik,hogy az a legjobb legyen a babáknak,hamár nem tud anyatejet kapni.És a mai 1-es tápik elég messze vannak a tehén tejtől.De allergiát a HA is okozhat,lsd.nálunk,de nem ez a jellemző.
Márti,
munka még semmi hír!
Na befejezem a litániámat!
Pusz
Timi