Sziasztok!
Itt vagyok én is, csak teljes karácsonyiajándékgyártáslázban égek. Azt találtam ki, hogy a nagycsalád minden családja (ez magunkat is beleszámítva 10 család) egy Kata-magyar szótárt kap ajándékba, amit én írok, én tördelek, én nyomtatok, én készítem a borítót (fa könyvborítót szalvétával díszítek), és én fűzöm. Ehhez jár még egy CD a 2005-ben készült legjobb fényképekkel, meg egy egy másik, amin rövidebb videofelvételek vannak. Hát most úgy állok, hogy a 10 könyvborító kész van, már csak le kell lakkozni a felét. A szótár még írás és szerkesztés alatt, a tördelést holnap nyomtatóközelben ki kell próbáljam. (Tudja valaki, hogy a Wordben A5-ös méretű oldalbeállításnál lehet-e úgy A4-esre nyomtatni, hogy a két egymás utáni oldal legyen egy lapon? Mert ha nem, akkor hasábbal kell dolgoznom, azt meg eléggé utálom.) Holnap veszek papírt is, mert ehhez vastagabb kell, mint a sima (80 grammos) nyomtatópapír, ja és még egy fúrót is kéne szerezni, mert a lapokat fúróval kéne átfúrni. A képek válogatásával sem vagyok kész, 25-én tudja majd az öcsém a CD-ket másolni (Nándi családja addig üres CD-ket kap, a mi családunk meg csak 26-án karácsonyozik). De legalább a videókat sem készítettem el pl. a mondókákkal, dalokkal, úgyhogy lehet, hogy az én családom is kap majd egy üres CD-t
Holnap meg megyek bejglit sütni a nagymamámhoz, és útközben még anyósomék Nándinak és nekem szánt (általunk kitalálandó) ajándékát is jó lenne beszerezni. Én egy szép blúzra gondoltam, Nándinak is valami ruhanemű (pl. egy rövid szövetkabát) kéne - van valakinek valami ötlete III., IV., XV. kerület, Dunakeszi útvonalon?????
Egyébként nem csak az ajándékkészítés miatt nem jöttem, Kata is betaknyosodott, én meg elég rosszul éreztem magam: tavaly pont ugyanígy kezdődött a betegsége, ami miatt a karácsonyt a kórházban töltöttük - karácsony előtti kedd este lázasodott be. Nekem meg persze lelkiismeretfurdalásom volt, hogy minek hurcolászom szegény gyereket mindenhova, én betegítem meg. Na, úgy tűnik, csak taknyos.
Nicika, látom neked már nem aktuális a mézeskalács máz receptje (nagyon szépek lettek a mézeseid!), de más is kérte, úgyhogy idemásolom, mit anno innen mentettem el (több menetben, lehet, kicsit összevissza):
50 dkg liszt
15dkg porcukor
25dkg vegyes virágméz
5dkg margarin
1-1 púpozott kávéskanál őrőlt fahéj és szegfűszeg
4 púpozott kávéskanál szódabikarbóna
1.lépés: liszt, cukor, fahéj, szekfűszeg, szódabikarbóna (fakanállal összekever)
2.lépés: mézben felolvasztani a margarint
3. lépés: összekeverni a kettőt (inkább lágy legyen a tészta), lefedve szobahőmérsékleten pihentetjük
Íróka:
1 tojásfehérje
15-20 dkg krisálycukor (frissen darálva, vagy bolti 2x átszitálva)
kb 8 csepp ecet
A fehérjét félig felverni, lassan kanalanként hozzákeverni a cukrot.
Akkor jó amáz, ha a felemelt habverőről már csak egészen lassan folyik le. Ekkor keverjük bele a 8 csepp ecetet, ez akadályozza meg a cukor kikristályosádását.
GyeZsu: előkerestem a mézeskalács receptet.
Hozzávalók:
1/4 kg méz
1/2 kg liszt
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1,5 kiskanál szódabikarbóna
1 cs mézes fűszerkeverék
kevés só
1 tojás
reszelt citromhéj
némi őrölt fahéj és szegfűszeg
Elkészítés:
1, Összekeverjük egy tálban a lisztet, sót, mézes fűszerkeveréket, őrölt fahájat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.
2, Kislábasban feltesszük melegedni a mézet, hozzákeverjük a cukrot, beletesszük a vajat. Mikor már jó folyékony, beleöntjük a liszt közepébe. Fakanállal összekeverjük, és közben hozzáöntjük az egész tojást. A barna ragacsos masszát 1 éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap kevés liszttel átgyúrjuk és kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Forró sütőben, nagy lángon, 5-6 percig sütjük zsírpapíron a formákat.
Máz: tojásfehérje és rengeteg porcukor (és esetleg színezőanyag)
A receptet egy kolléganőmtől kaptam, aki nagyon ügyes a sütésekben. És nekem is bejött már, ezért bártan ajánlhatom mindenkinek. Az benne a különösen jó, hogy a szódabikarbóna miatt nem törik bele az ember foga.
Mézeskalácsnál ha rajzolni is akartok rá a tojásfehérjével, akkor nagyon fontosak az arányok!
Egy fehérje+ 12 dkg porcukor géppel 20 percig keverni.
A babák gyönyörűek - nem tudom a papák mit akarnak, Kata mindig felismeri, hogy "baba"
Cory, Titati, fejfájósok: jobbulást nektek, illetve a családnak!
Ja, azt a bizonyos adóslistát hol lehet megnézni?
Bocsánat, mennem kell, mert Kata felébredt.
GyeZsu