Kriszti, szerintem érdemes volna másik doktornőt is megkérdezned. A miénk előre szólt, hogy ha enyhe hasmenés jellegű tüneteket észlelünk fogzás tájékán, nem kell megrémülni mindig, mert a fogzás sok gyereknél egész végig hasmenéssel jár. És igaza volt! Mikor épp nem jön fog (nem volt sok ilyen nap eddig...), akkor kemény a széklete. Ez azt jelenti, hogy mióta a fiam megvan, kemény széklettel összesen kb. öt-tíz alkalommal találkoztam nála. Többnyire meg lágy, gyakori, furcsa szagú. Alkat dolga is egyébként.
Gomba egy ekkora gyereknél... nem tudom. A gombaölés egyébként is érdekes dolog, nem hiszem, hogy ha komoly gombafertőzése lenne, az egy kis Kliontól megoldódik. De hát aligha lehet gombája még egy ekkorának... Az antibiotikumok ugyan okozhatják bizonyos gombák elszaporodását, mert a bélflóra az antibio hatására csökken, vagy mi, és teret kapnak a gombák. Emiatt szokták a gyerekorvosok javasolni a Protexin használatát, mialatt a gyerek antibiotikumot szed. A Protexin baromi drága, de megóvja a bélflórát az antibiotikumok mellékhatásaitól.
Hidd el, egy szeszélyes (vagyis nem állandó) hasmenés egy fogzó babánál még nem ok a biopsziára. Az borzasztó dolog, ne siess vele! És szerintem érdemes volna másik gyerekorvost is megkérdezni.
A fölösleges vizsgálatra a doki sokszor azért küldi el a szülőt, mert ő maga így biztosítva van. Ő szólt - mondhatja. A barátnőm a lányával egy alvásvizsgálatra ment el. Rettenetes volt, és teljesen fölöslegesnek bizonyult. Nagyon megbánta.
Hasmenés ellen van még egy jó szer, mi azt adtuk a hosszú, vírusos hasmenés idején neki, és valamennyire használt. A neve... Hú, nem jut eszembe. Majd utánanézek, és megírom. De a gyógyszertárban is fogják tudni. És azt mondják, nagyon hatásos. Utánanézek, mi a neve, ok? Valami por egyébként, kis papírzacskóban van, a 10 db papírzacskó meg dobozban. Recept nem kell hozzá.
Egyébként vannak emberek, akik majdnem minden betegségre hasmenéssel reagálnak.
A bélbiopszia egyébként a bélbolyhok állapotát vizsgálja. Az ultrahang viszont összetettebb. És nem fáj. Talán egy gasztroenterológus szakorvost is célszerű volna megkeresni a kérdéssel. Szerintem semmiképp ne kezdd azzal, hogy a dokitokra hallgatva beutalót kérsz egy bélbiopsziára.
Egyébként milyen a doktornőtök? Mindig elégedett voltál vele, és csak ezzel a dologgal nem tud mit kezdeni?