2009.01.29 17:44
Szerző: kisbogarka
Kedves Péter!
Azért jöttem, mert tanácsot kerestem, de látom, nincs. Viszont én is nagyon tanácstalan voltam eddig, úgyhogy leírom, nekünk miket javasoltak. Sok oka lehet a hasmenésnek, édes pofa az orvosotok, hogy rátok hozza a frászt, ahelyett, hogy ötletekkel állna elő. Az alábbiak a mi esetünkre érvényesek, fogalmam sincs, hogy nálatok ugyanez-e a baj, ezért lenne fontos, hogy mégis kicsit bővebb lére eressze a tanácsait az orvosotok. Én a helyetekben nem hagynám ennyiben, még ha morog is érte. Vagy ha nem mond semmit továbbra sem, megkérdeznék mást.
Nálunk is ez a gond, kibővítve azzal, hogy az én kisfiam evés közben néha fájdalmában elkezd sírni, olyankor "gluggyog" a pocakja is. Neki sincs láza, és jó a kedve is, ha éppen nem tekeri a pocakját a hasmenés. Az orvos szerint vírusfertőzés, amit bárhonnan megkaphatott, egyszerűen.
Attól zöld, mert nem tudja megemészteni rendesen a táplálékot, ez így igaz. Ugyanolyan zölt tud lenni, ha túl sokat eszik, csak attól nincs napokig tartó hasmenése, tehát nem ilyen egyszerű, valószínűleg.
Nekünk azt ajálotta, hogy adjak neki (vagy-vagy):
- egy-két babakanálnyi reszelt almát, levestől (üvegreszelőn lereszelve), esetleg tehetek hozzá egy falat banánt is, összepréselve. Ezt minden evésnél adhatok.
- vízben főtt krumplit vagy répát összepasszízozni, és pépként odaadni, napi egy alkalommal az egyik kiválasztott evésnél, 1-2 babakanállal.
- A harmadik, hogy a gyógyszertárban lehet kapni rizsnyák tartalmú tápszert, ami kifejezetten hasmenésre való, de ehhez recept kell. (Pontosabban van olyan, amihez nem kell recept, de az meg csak négy hónapos kortól jó.)
Ezek bármelyike után, ha rendeződik a kakiügy, visszaállhatunk a tisztán anyatejes táplálásra.
Illetve adott beutalót, hogy küldjünk székletmintát vizsgálatra, mert nálunk már két hete ez a gond, és engem nagyon aggasztott, hogy ennyire elhúzódik.
Ja, és az volt a kérdése rögtön, hogy van-e a háztartásban kutya vagy macska. (Nekünk nincs, de ha van, akkor kérjetek székletvizsgálatot, hogy kizárják, hogy tőlük kapott-e el valamit, mert az ilyen picinél veszélyes lehet.)
Ezektől sokkal nem lettél okosabb, gondolom, de legalább van valami ötlet a kezedben. Én egyesével fogom próbálni, és először csak kis adaggal, nehogy túllőjek a célon aztán a vége székrekedés legyen...
Figyeljétek, hogy eleget egyen, inkább többször szopjon kevesebbet, és ne száradjon ki. Árulkodó jel, ha pl cserepes a szája vagy kevesebb a pisi a pelusban a szokottnál.
Figyeljétek a súlyát, hogy azért gyarapodik-e, vagy esetleg veszít. Ha veszít, mindenképp menjetek vissza a dokihoz!
Remélem, segítettem. És még egyszer, ezek a tippek nekünk szóltak. Bár természetes gyógymód mind, és józan ésszel hasmenés esetén működnek, szerintem mindenképp fussatok még egy kört a dokinál!